Találatok a következő kifejezésre: Csak úgy templomban (6 db)

Gyónni csak szent mise után lehet, vagy akkor is ha bemegyek a templomba csak úgy?

Legjobb válasz: Általában nem szokott egész napos gyóntatás lenni, legfeljebb a nagyobb ünnepeken. Mise elõtt-közben-után lehet bemenni, de ha hosszas gyónásra készülsz, vagy zavar, hogy sorban állnak mögötted, akkor bármikor bemehetsz a plébániára és megkérheted a papot, hogy szeretnél gyónni, legfeljebb, ha akkor nem ér rá, akkor megmondja, mikor lenne alkalmas.

Általában nem szokott egész napos gyóntatás lenni, legfeljebb a nagyobb ünnepeken. Mise elõtt-közben-után lehet bemenni, de ha hosszas gyónásra készülsz, vagy zavar, hogy sorban állnak mögötted, akkor bármikor bemehetsz a plébániára és megkérheted a papot, hogy szeretnél gyónni, legfeljebb, ha akkor nem ér rá, akkor megmondja, mikor lenne alkalmas.
A kérdező hozzászólása: Ködzönöm szépen a választ!
Amikor erzed azt tiszta szivbol, hogy szukseged van a gyonasra, akkor elvonulsz egyedul, s Istennek meggyonod a buneidet, de itt mar torekedni fogsz arra, hogy soha tobbe ne vetkezz. A szobadat bezarod, s ekkor egyedul leszel a teremtoddel!

Melyik templomba lehet bemenni csak úgy, akármikor?

Egyáltalán be mehetek csak úgy egy templomba? Ha nincs mise meg semmi, csak besétálni és eltölteni ott egy kis id?t, ha úgy érzem épp szükségem lenne rá... Budapesten melyek ilyen templomok? F?leg belvárosra érdekelne.

Legjobb válasz: Be lehet a legtöbbe.

Be lehet a legtöbbe.
Szia! bemehetsz bármikor, ha nyitva van! Jó hûvös és csend van! :) )) ha szertartás van, nem lehet sétálgatni, nézelõdni, fényképezni, de be lehet akkor is menni, leülni. A belvárosi templomok általában nyitva vannak 6-és este 7 közt, (van ahol egy rács van, és csak az elõtérig lehet menni, ha nincs szertartás, mert lopás volt, és nem tudnak õrzõt állítani) Tehát nyugodtan menj és örülj a béke szigetének! http://static.nol.hu/media/picture/26/63/07/000076326-2399-3.. ez pl. at Erzsébet híd lpesti hídfõnél -egész nap nyitva! a szentélyrész gótikus - igazán szép építészeti emlékünk, ebbõl a korból nagyon kevés maradt a városban. Késõbb bõvítették. Most még kívülrõl tatarozzák - de be lehet menni. Melette kis gyógynövénykert. Jó idõtöltést!
Természetesen KATOLIKUS templomba mehetsz be, azok vannak nyitva egész nap. Az összes többi csak istentisztelet idejére nyit ki.
A kérdező hozzászólása: Jajj de jó , köszönöm a válaszaitokat!:D Meg is látogatom azt amit ajánlottál, elég közel van és szép a kép amit betettél :D
Igen, be lehet menni a legtöbbe, hacsak nincs szertartás. Ha a szertartás istentisztelet, le lehet ülni, meg lehet hallgatni, de közben járkálni, fényképezni bunkóság. Ha szertartás magánjellegû (pl. esküvõ), akkor bunkóság bemenni. De keresztelõ esetén pl. be lehet, mert azt úgyis egyidejûleg tartják a misékkel. Egyébként nálunk hajlamosak bezárni a templomokat, de mikor jártunk külföldön, mindig nyitva voltak. De abban is igazuk van, hogy katolikus nyitva van, de a protestánsok legtöbbször zárva tartanak.
Amúgy szerintem minden templomot érdemes lenne állandóan nyitva tartani, ki tudja mikor, kinek van szüksége rá, hogy bemenjen.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a te válaszod is :) na hát ez az..minden templomnak nyitva kéne állnia azok elõtt akik úgy érzik abban a pillanatban szükségük lenne rá :/

Csak úgy lehet templomban esküdni, ha mindkét fél meg van keresztelve?

Legjobb válasz: Nem feltétlen, de jegyesoktatásra mindenképp el kell járni. Temploma válogatja, úgyhogy célszerû érdeklõdni a dologról helyben.

Nem feltétlen, de jegyesoktatásra mindenképp el kell járni. Temploma válogatja, úgyhogy célszerû érdeklõdni a dologról helyben.
Dehogy kell! Ha egyikõtök meg van keresztelve, az ma már elég. Én egy éve felnõtt hittan oktatásra járok, mert azt hittem, csak így lehet templomi esküvõm. Fél úton közölte a pap, hogyha a párom meg van keresztelve, akkor nekem nem muszáj. De azért megcsináltam. Bérmálkozni sem kell, egyik félnek sem.
Természetesen! Sõt tuttommal kell az elsõáldozás és a bérmálás szetsége is!
Persze, hogy csak úgy lehet. Viszont sosem késõ megkeresztelkedni. A házasság a 7 szentség egyike. A keresztség is az, és ezt szolgáltatják ki elsõként. Tehát nem kaphatod meg a házasság szentségét, amíg nem kapod meg a keresztségét. Persze biztos találsz olyan templomot, ahol ezt kevésbé tartják be, csak szerintem így nincs értelme.
Igen, és az is számít, hogy milyen vallású vagy. Tehát a katolikus nem igazán szokta elfogadni a református keresztséget, és fordítva. Viszont a jegyesoktatás mindenképpen kell hozzá.
Igen kell jobb helyeken, de az elsõáldozást és a bérmálást felnõttkorban lehet egyszerre is felvenni...amit megelõz egy felkészítés...
A római katolikus szertartás szerint mindkét fél legyen megkeresztelve!
Az utolsó írja helyesen.


Bérmálkozni, elsõ áldozni kell kell. Van felnõtt hittan, oda kell járni.
Lehet, de akkor ne nászmisét kérjetek, hanem csak szertartást. Voltam már ilyen esküvõn, nem 1-en, semmi probléma nincs belõle.
Persze hogy lehet, siman, emiatt ne aggódj :D legutobb két egyaltalan nem templomba járó emberke eskuvojen voltam (igazabol a szuleik jobban szerettek volna a templomi eskuvot, mint ok, es engedtek :) ) szóval ez legyen a legkisebb gondod!
én ugy tudom h nem lehet! a nagybátyján felesége nem volt bérmálkozó, és nem lehetett templomi esküvõjük, és nem tudták templomban megkeresztelni a gyereküket!!!!! lehet hogy azóta ez megváltozott, de szerintem nem!!!!!!

Az valóban úgy van, hogy csak templomban házasodott párok gyerekeit keresztelik meg?

mi nem tartottunk egyházi esküvőt. hogy miért, az hosszú... szóval, ha egyszer lesz gyerekünk, akkor előtte össze kell házasodjunk, hogy megkeresztelhessék? vagy ez nem feltétel? köszi

Legjobb válasz: nem feltétlen szükséges a keresztelõhöz az egyházi esküvõ,de a keresztségnél fontos a fogadalom, hogy gyermeketeket keresztény katolikus hitben fogjátok felnevelni. amennyiben nem volt egyházi esküvõtök, feltételezem, hogy nem gyakoroljátok a hiteteket sem. ha viszont nem gyakoroljátok a hiteteket, akkor minek hogyan fogjátok tudni átadni a hitet gyermeketeknek. félreértés ne essék, nem vagyok a keresztség ellen csak nem értem, minek akarjátok megkereszteli, ha tovább nem vezetitek a hitben. a házasságotokat pedig rendbe lehet hozni bármikor

nem feltétlen szükséges a keresztelõhöz az egyházi esküvõ, de a keresztségnél fontos a fogadalom, hogy gyermeketeket keresztény katolikus hitben fogjátok felnevelni. amennyiben nem volt egyházi esküvõtök, feltételezem, hogy nem gyakoroljátok a hiteteket sem. ha viszont nem gyakoroljátok a hiteteket, akkor minek hogyan fogjátok tudni átadni a hitet gyermeketeknek. félreértés ne essék, nem vagyok a keresztség ellen csak nem értem, minek akarjátok megkereszteli, ha tovább nem vezetitek a hitben. a házasságotokat pedig rendbe lehet hozni bármikor
Nem úgy van. Mi se templomban házasodtunk, sõt, a templom környékére se járunk, mégis megkerseztelték a gyerekünket:)
A kérdező hozzászólása: köszii!!
Nem. Az én szüleim sem házasodtak templomban (apukám határõr, és akkoriban állami dolgozóknak nem lehetett egyházi esküvõjük), mi mégis meg lettünk keresztelve, és konfirmáltunk is. Talán régen valóban feltétel volt a templomi esküvõ, de ma már minden egyház lazított ezen a hozzáálláson :-)
A kérdező hozzászólása: "mi nem tartottunk egyházi esküvõt. hogy miért, az hosszú..." tartjuk a vallást, a fontosabb dolgokat betartjuk (nagypénteki böjt, stb.), ismerjük, csak voltak okai annak, hogy nem esküdtünk templomban (amit lehet addig bepótolunk kettesben..)

Szerintetek 1 keresztapának a dolga vigyázni rendszeresen a keresztlányára? Mert én úgy tudom, hogy csak templomba kell vinni?

Pláne akkor amikor a keresztapának csajoznia kéne, ha épp udvarol vkinek.

Legjobb válasz: Szerintem eléggé mellényúltak amikor Téged választottak keresztapának...már bocsi. És nem azért mert szerintem kötelességed lenne ugrani, ha szólnak, hanem a hozzáállásod végett. Link alak vagy, akinek nem sokat jelent az a kisgyerek. Nekem ez jött le! 23N

Szerintem eléggé mellényúltak amikor Téged választottak keresztapának...már bocsi. És nem azért mert szerintem kötelességed lenne ugrani, ha szólnak, hanem a hozzáállásod végett. Link alak vagy, akinek nem sokat jelent az a kisgyerek. Nekem ez jött le! 23N
A szülõnek kéne meggondolnia, kit választ keresztapának.
Szerintem sem kötelessége a keresztszülõknek pesztrálni a gyermeket, bár azért a templomba vivésnél egy kicsit több kapcsolatot is ápolhat a keresztgyermekkel. De ez nyilván minden családnál másképp valósul meg. De mindenképpen beszéld meg a szülõkkel, hogy a gyermek elsõsorban az õ felelõsségük, szívességbõl persze vigyázhatsz rá néha-néha de az nem járja hogy te legyen az állandó, ingyenes bébiszitter.
A keresztapának ez egyáltalán nem kötelessége még akkor sem, ha szereti a keresztlányát. A szülõk viszont pimaszul ráakaszkodhatnak és kelthetik benne azt az érzést, mintha neki kötelessége lenne a gyerekre vigyázás. Le kell errõl szoktatni a szülõket. A keresztszülõ nem pesztra!
Én a keresztapámat már évek óta nem láttam és elõtte se vitte túlzásba a látogatást. Ajándékot is egyszer kaptam tõle kiskoromban. De hát én megvagyok nélküle. :D Szóval nem hinném hogy neki kell vigyáznia a keresztgyerekére...
engem templomba sem vittek, meg anyagilag sem támogattak rendszeresen, nem is vártam el. ha nem a nagybátyám lenne a keresztapám, nem is találkoznék vele szerintem. sokat voltam náluk, vettek nekem ajándékokat, ruhát, adtak pénzt néha, mai napig is tartjuk ezt, de ennyi. 17L
Régen a keresztszülõk dolga volt - biztosítani a gyerek vallási nevelését - anyagilag és erkölcsileg támogatni a szülõket a gyereknevelésben - mindenben segíteni õket Ma már ez nem igazán így van, a keresztszülõségnek nincs súlya és jelentõsége, csak díszlet a keresztszülõ egy olyan keresztelõn, ahol senki nem vallásos, sem õ, sem a család, és valószínûleg a gyerek sem lesz. Visszaélni viszont a keresztszülõ türelmével, a mai világban - szerintem nem fair. De nem hinném, hogy a csajozásban ez hátráltatna. Ha meg van beszélve a randi, nem kell elsõ szóra ugranod. Meg egyéb más elõre megbeszélt program esetén sem. Azt megnézném, hányszor vitted templomba. :)
Nem kell rendszeresen vigyáznia rá, ott a nagymami meg a nagypapi akikbõl jó esetben kettõ van mindegyik részrõl...
legyen=legyél (bocsánat) 21.39es voltam
Én a keresztapámat 3x láttam életemben, egyszer a keresztelõn, egyszer kb 4 éves koromban és egy hónapja :D
Kedves kérdezõ! Megértem a problémádat, nálunk hasonló a helyzet. A párommal mi is sokat vigyázunk a keresztlányunkra, ha gond számunkra, ha nem. Sokszor berágok miatta, mert nem egyszer derült ki, hogy míg mi a picivel vagyunk, addig a szülõ tv-zik otthon. No comment. Bár imádjuk a kiscsajt, sokszor ez már "teher", de a jó viszony ápolása érdekében csendben vagyunk...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!