Találatok a következő kifejezésre: Befolyásolja a a GYED (20 db)

2009. májusában fogok szülni.2008-ban végig dolgoztam. Befolyásolja-e a gyed mértékét, ha 2009-ban táppénzre megyek?

Legjobb válasz: ha 2009ben szülsz, akkor a 2008-as évi jövedelmedbõl számolják a gyedet. fizetés, jutalmak, 13. havi, minden beleszámit a jövedelembe. ha most mész táppénzre, az a gyeden összegén nem változtat.

ha 2009ben szülsz, akkor a 2008-as évi jövedelmedbõl számolják a gyedet. fizetés, jutalmak, 13. havi, minden beleszámit a jövedelembe. ha most mész táppénzre, az a gyeden összegén nem változtat.
Nem, mert a szülést megelõzõ évben ledolgozott napok száma számít.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!
A bruttó fizetésed után kapod a gyed-et, a táppénz nem számít bele. A bruttó fizetésedet, pedig a munkáltató írja be az igénylõlapba.

Veszélyeztetett kismamaként táppénzre küldtek, befolyásolja ez a Gyed, Gyes, Tgyás összegét a későbbiekben?

Csak 2-3 hétr?l van szó (barnázgatás miatt), de lassan visszamehetek mert elmúlt.

Legjobb válasz: Amennyiben jogosult vagy tgyás-ra és gyedre, akkor azok összegét mindig a szülést megelõzõ év átlagkeresetébõl számolják. Tehát ha jövõre szülsz, akkor az ide évi átlagkereseted az alapja. De három-négy hét nem hiszem, hogy tízezreket mozgatna az összegen.

Amennyiben jogosult vagy tgyás-ra és gyedre, akkor azok összegét mindig a szülést megelõzõ év átlagkeresetébõl számolják. Tehát ha jövõre szülsz, akkor az ide évi átlagkereseted az alapja. De három-négy hét nem hiszem, hogy tízezreket mozgatna az összegen.
Én végig táppénzen voltam, és a gyed/tgyás majdnem annyi volt mint a rendes fizum.bár nem kerestem halálra magam.
én júniusban estem teherbe, lombik lévén a fogantatástól nem dolgoztam. Egy régi betegség miatt mindenképp veszélyeztetett lettem volna, de 5. héttõl egy hétig véreztem is, így nem mentem többet dolgozni. A szülést megelõzõ évben fél évig voltam táppénzen, mégsem lett kevesebb a gyedem. ha jól tudom a tp nem számítási alap, a szerzõdéses fizudat nézik. Vigyázz magatokra! Jó babavárást!
A kérdező hozzászólása: Nem teljesen világos. Mert valamelyikõtök azt írta, hogy nem számít belea gyes, gyed és tgyás számításba, hanem a bejelentett fizetésem alapján számolják, viszont az elsõ válaszoló szerint beleszámít, hogy csökkentett munkabért kaptam. Csak azért érdekes a dolog számomra, mert a férjem cégénél dolgozom, szóval itthon tudok maradni táppénz papír nélkül is, csak az érdekel, hogy hogy éri meg jobban. De ha emiatt levonnak a késõbbi támogatásból akkor inkább nem igénylem tovább. Köszönöm a válaszokat.
Persze, nem lesz gyeded!!!Menj táppénzre!Olyan nincs, hogy õ ezt nem szeretné.Kiír(t) a doki és kész.Nehogy aláírj semmilyen papírt, ki nem rúghat!
Jaj, nem írtam le, hogy miért nem lesz gyeded.Azéret nem lesz, mert ahhoz, hogy gyedet kapj munkáltató is kell.
Ahogy az elsõ irta. Fel ne mondj, mert akkor ugrik a Tgyás meg a Gyed is. Irasd ki magad táppénzre. Ennyi.
Persze, hogy befolyásolja! Egyszerûen nem fogsz kapni gyedet, mivel az akkor jár, ha a tgyás folyósítása alatt vagy késõbb szûnik meg a munkahelyed, legalábbis elviekben. Ennél azért kicsit árnyaltabb a dolog. A munkanélküli ugyanis két részbõl áll, van egy járadék és egy segély része. Ha a járadék folyósítása alatt szülsz, akkor járhat a gyed is, de az összegét nyilván befolyásolja, ha csak nem magas a kereseted. Ha magas, akkor ennél nem lesz különbség, csak a tgyásod (amit az elsõ hat hónapban kapsz a szülés után) lesz kevesebb jövõre (mindig az elõzõ naptári év átlagkeresetét nézik).
Jó nagy sz.rházi a munkáltatód! Ha közös megegyezéssel felmondasz, csak gyes-re leszel jogosult. Miért érdekel téged, hogy mit kell fizetnie? Menj táppénzre, és ne foglalkozz vele. Ha meg akar tõled szabadulni, akkor ki kell rúgjon, akkor meg irány a munkaügyi bíróság, és neki kapáltak. Semmit ne írj alá, minden jogszabály téged véd, de ha bármibe beleegyezel, akkor te szívsz!
Anno az én munkáltatóm is nagyon szerette volna, ha közös megeggyezéssel eljöttem volna. Hát persze..... Csak én tudtam, hogy nem csak ezt az egy babát szeretnénk. Így a 2. baba után már nem járt volna a gyed, hanem csak a gyes, amivel a ...... kitörölhetem szinte. Így aztán én nem hagytam magam, 4 éve nem dolgozom már, de a munkahelyem megvan, így jogosult vagyok a több ellátásra. Hameg táppénzre kell menned, akkor ez van és kész. Szerintem semmiképp ne menj bele!!!
A kérdező hozzászólása: Mindenkinek KÖSZI!


Ha 4 órás munkára vagyok bejelentve (tavaly még 8 órás állásom volt novemberig), az hogyan befolyásolja a TGYÁS/GYED és az esetleges táppénz alakulását?

Legjobb válasz: Kérdés, hogy mikor szülsz illetve a két munkaviszony között volt-e megszakítás ha igen mennyi. A TGYÁs illetve GYED alapját is a táppénz számítás szabályai alapján állapítják meg. http://www.oep.hu/portal/page?_dad=portal&_pageid=34,55138&_..

Kérdés, hogy mikor szülsz illetve a két munkaviszony között volt-e megszakítás ha igen mennyi. A TGYÁs illetve GYED alapját is a táppénz számítás szabályai alapján állapítják meg. http://www.oep.hu/portal/page?_dad=portal&_pageid=34, 55138&_..
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen. Nem volt megszakítás, a munkahelyem is maradt, a mi volt, csak átkerültem 4 órásba. Ha jól értem, akkor nekem a 2008-as évet vennék alapul. De még mindig nem tudom, hogy a 4 órás szerzõdés bezavar-e?

Szülés elõtti táppénz befolyásolja a TGYÁS, GYED összegét?

Sajnos veszélyeztetett terhességgel táppénzen vagyok, és csak májusban szülök.

Legjobb válasz: Nem fogja befolyásolni.

Nem fogja befolyásolni.

A munkaltatom nem vette figyelembe h van mar egy gyerkocom igy 10000ft kevesebb a fizum, az erdekelne hogy ez befolyasolja majd a gyedet? Vagy azt bruttobol szamoljak?

Legjobb válasz: Még most tölts ki neki egy papírt arról, hogy a gyermekkedvezményt te szeretnéd igénybe venni,így a következõ hónapban már másképp kapod. És igen, a bruttóból számolják, és most jelenleg olyan nettó 86.000 Ft körül van, úgy tudom.

Még most tölts ki neki egy papírt arról, hogy a gyermekkedvezményt te szeretnéd igénybe venni, így a következõ hónapban már másképp kapod. És igen, a bruttóból számolják, és most jelenleg olyan nettó 86.000 Ft körül van, úgy tudom.
Mármint a maximuma, kevesebbet kaphatsz, persze.
A kérdező hozzászólása: Koszonom szepen akkor utannajarok es jelzem ezt a hianyossagot... De mi a 86 ezer?azt nem ertem...
A maximum 86 ezer Ft azt jelenti, hogy neked lehet akár 400 ezres bruttó béred, de akkor is csak 86 ezret fogsz megkapni Nehogy már azért szüljél, mert neked sok jár! :o) Ne a munkáltatódat hibáztasd, ezt neked kellett volna azonnal megtenned, hogy felhívod a figyelmüket és kitöltesz egy lapot. Ahogy az adójóváírásról is! Gondolom az sincs meg ... Ha gyermeked van, akkor éppen a 2012-es SZJA bevallásodnál is érvényesítheted a kedvezményt úgy, hogy most azt nem vették figyelembe, de így csak utólag igényelheted vissza a túlfizetett adót. Március-április és már meg is kapod, kamatmentesen, de egyszerre az egészet! Van, akinek ez is sokat jelent, szerintem megfontolandó! 43/F
Igen a gyed maximálva van, bár szerintem 120 ezer körül, nem 90 ezer.
A terhességi-gyermekágyi segélyt és a GYED-et sem befolyásolják az adókedvezmények. Mindegyik ellátásnál a bruttó jövedelmet veszik alapul. A GYED maximális összege 2012. évben havi 130.200, - Ft lehet. Ez bruttó összeg! Tehát ebbõl jön le még a nyugdíjjárulék, valamint az adóelõleg.
A kérdező hozzászólása: A jelenlegi brutto fizum 180 ezer ft a netto a gyerekkedvezmeny nelkul 117900 ft Igy mennyi tgyast es gyedet fogok kapni?valaki tud ebben segiteni?

GYÁS, GYED, GYES összegét mennyire befolyásolja a táppénz?

Sziasztok, segítségre lenne szükségem. 13 hetes kismama vagyok, és a munkahelyemről mindenáron el akarnak küldeni táppénzre. 2012. május óta van folyamatos jogviszonyom, és 2014. február elejére vagyok kiírva. A jövedelmem tavaly még fix + jutalékos volt, idén br. 250. 000 ft fix. Kérdésem, hogy ha most valóban beadom a derekam és elmegyek táppénzre, akkor mekkora összeggel tudok számolni, mit fognak figyelembe venni, illetve ez hogyan érinti a többi támogatást, amit kapni fogok? Előre is köszönöm!

Legjobb válasz: A táppénz nem befolyásolja a tgyás és gyed összegét. A gyesét meg pláne nem, hiszen az alanyi jogon jár, nettó 25.600 Ft. Jövõre szülsz, a 2013-as napi bruttó átlagbért fogják nézni neked, mivel 2013-ban megvan a 180 bérezett nap. Tehát, ha augusztus 1-el mész el táppénzre, akkor július 31-ig szerzett jövedelmed átlagának a 70%-a lesz a tgyás és gyed alapja. A 2012-es kereseted már nem fog beleszámítani.

A táppénz nem befolyásolja a tgyás és gyed összegét. A gyesét meg pláne nem, hiszen az alanyi jogon jár, nettó 25.600 Ft. Jövõre szülsz, a 2013-as napi bruttó átlagbért fogják nézni neked, mivel 2013-ban megvan a 180 bérezett nap. Tehát, ha augusztus 1-el mész el táppénzre, akkor július 31-ig szerzett jövedelmed átlagának a 70%-a lesz a tgyás és gyed alapja. A 2012-es kereseted már nem fog beleszámítani.
Ha elszámolják addigra a munkahelyeden, akkor igen, júliusra már megjár. Ha kicsúszol a bérszámfejtésrõl, akkor ezt az 1 hónapot jövõre vissza tudod igényelni adóbevalláskor.
A kérdező hozzászólása: Az én babám a mai nappal töltötte a 91. napját, most készülök levinni a nyilatkozatot. Akkor a következõ fizetésnél ez már jelentkezni fog?
Táppénz alatt is lehet kérni a családi adókedvezményt. Magzatnál betöltött 91. naptól. Ez 1 gyerekre 10 ezer Ft, ennyivel kapsz több táppénzt, ha te kéred az adókedvezményt.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm! A táppénz összegét egyébként befolyásolja a családi adókedvezmény? És ha igen, akkor már az elsõ folyósításkor? Vagy hogy kell ezt elképzelni? (bocsi, hogy sokat kérdezek, de hidd el, ez rajtad kívül nem sok mindenkinek egyértelmû..:) )
Azt a jövedelmet veszik figyelembe, ami után TB járulékot is fizettél. Tehát, ha a jutalékból is levonták az adót, TB-t, vagyis nem feketén kaptad, akkor igen, az is beleszámít.
A kérdező hozzászólása: 2012-ben még fix + jutalékos rendszerben dolgoztam. Ilyen esetben a bejelentett fix alapbér után számolnak, vagy a ténylegesen kifizetett után? (a bérjegyzéken a jutalék is szerepel).
A táppénz a tavalyi (2012-es) átlagbéred 60%-a lesz.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm!! Úgy örülök, hogy valaki érthetõ és korrekt választ ad! :) Még olyan kérdésem van, hogy a táppénz számításhoz mit vesznek alapul? Mennyi idõt? Nekem jan. 1-tõl volt 250.000 ft a bruttó bérem, júl. 1-tõl pedig 258.000 ft. Köszi elõre is!
Pontosítok: 2013. jan.1-2013. júl.31 között szerzett jövedelem átlaga, ha augusztus 1-el mész táppénzre.
A kérdező hozzászólása: Csúcs szuper vagy, nagyon köszönöm!!

14 hetes vagyok, ha most elmennék táppénzre akkor kevesebb lenne a gyedem? 2009. janban szülök, elvileg az ezévi fizetésem számít majd.152. 000 a bruttó bérem. Mennyi lenne a gyedem? A táppénz tényleg befolyásolja? Vagy a tgyás összegét vagy vmit?

Legjobb válasz: Ez amúgy biztos? Két kérdéssel ezelõtt én majdnem ugyanezt kérdeztem, de ott azt mondta a válaszoló hogy nem befolyásolja. Akkor most nem értem. Én is 2009-ben szülök. de attól hogy táppénzen vagyok, a bejelentett fizum még ugyanannyi, mint az év elsõ felében...

Ez amúgy biztos? Két kérdéssel ezelõtt én majdnem ugyanezt kérdeztem, de ott azt mondta a válaszoló hogy nem befolyásolja. Akkor most nem értem. Én is 2009-ben szülök. de attól hogy táppénzen vagyok, a bejelentett fizum még ugyanannyi, mint az év elsõ felében...
Elõzõ válaszoló vagyok. Most beszéltem a könyvelõmmel, és azt mondta hogy nem számít bele a táppénz a gyedbe.
Nem befolyásolja. A szülés dátumát megelõzõ naptári évben meg kell lennie a 180 biztosított napnak. Ha idén végig dolgoztál, és nem voltál táppénzen, akkor most már megvan a 180 biztosított napod. Csak azokat a napokat nézik, amikor fizut kaptál, és így a tb-t fizették utánad. A táppénz alatt nem fizut kapsz, hanem táppénzt, így az után nem vonják le a tb-t. A gyermekvállalás támogatása címszó alatt kiválaszthatod a támogatást, hogy melyik érdekel: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34, 35161&_dad=portal&_..
Szia. Ha táppénzre mész, akkor a tavalyi évi bruttó fizetésed 70%-át kapod szintén bruttóban. Minusz adó(18%). A tgyás szintén ugyanez az összeg. A gyed is ugyanez, viszont maximalizálva van. Nem tudom a pontos összeget, de kb 85.000 Ft. Ebbõl viszont vonnak nyugdíjjárulékot is az adón kívül. Tehát ez Neked jóval kevesebb lesz, mint amit a babó 0, 5 éves koráig kapsz. És a konkrét kérdésedre válaszolva, nem számít bele a tgyás és a gyed kiszámításánál a táppénzes jövedelem. Remélem érthetõ voltam, és tudtam segíteni!
Azért befolyásolja, mert ha te 2009-ben szülsz, akkor a 2008-as átlagkeresetedet nézik, és ebbõl fogják a tgyást és a gyed-et is kiszámolni. Ha te 2008-ban táppénzen voltál, akkor a táppénzes hónapokban csak a kereseted 70%-át kaptad, így ebbõl fogják a tgyást és a gyed-et is számolni. Tehát kevesebb lesz az alap amibõl számolnak.

Befolyásolja a GYED összegét?

Most tudtam meg, hogy babát várok. Az egész terhesség alatt végig táppénzen kell lennem a munkaköröm miatt. Ilyenkor mib?l számolják a GYED-et. A táppénz miatt kevesebbet fogok kapni?

Legjobb válasz: Nekem azt mondták, hogy igen, befolyásolja.

Nekem azt mondták, hogy igen, befolyásolja.
Annyiban befolyásolhatja, hogy minden ellátásnál (táppénz, tgyás, gyed) az igénylést megelõzõ naptári évet nézik, az ott kapott jövedelembõl számolnak napi díjat. Ha van 180 bérezett nap (meló, szabi, betegszabi - ez vesz. terhességnél nincs), akkor abból számolnak. Ha nincs 180 bérezett nap, akkor: Tgyásnál: minimálbér kétszerese az alap vagy ha a tényleges/szerzõdés szerinti bér után kevesebb járna, akkor az. Táppénznél, gyednél: megnézik, hogy miért nincs 180 bérezett nap. Ha azért nincs mert táppénzben/tgyásban/gyedben részesültél, akkor a korábbi ellátás alapja lesz az új ellátás alapja. Ha viszont azért nincs 180 bérezett nap, mert pl. nem volt munkaviszonyod, vagy gyest kaptál, akkor a minimálbér után kapod majd a gyedet.
Én is majdnem végig táppénzen voltam ( 3. hótól végig), a TGYÁS-om és a GYED-em nem lett kevesebb emiatt. Úgy tudom, hogy egyik ellátás nem lehet egy másik alapja, így a táppénz sem lehet a GYED alapja, tehát ha megvan a 180 napod, akkor alapesetben az alapbéred után kell hogy TGYÁS-t illetve GYED-et kapj.
3.-nak: Senki nem írta, hogy a táppénz lenne a gyed alapja. Azt írtam (ahogyan van törvényileg), hogy ha NINCS 180 bérezett nap az igénylést megelõzõ évben és azért nincs, mert táppénzt/tgyást/gyedet kaptál, akkor a korábbi ellátás ALAPJA lesz a gyed alapja. Ha van 180 bérezett nap, akkor értelemszerûen a bérezett napokból számolnak napi díjat.
A kérdező hozzászólása: Kedves második! Köszönöm a válaszodat. Úgy látom nagyon otthon vagy a témában. Lenne még egy másik kérdésem is. A lányom tartósan beteg, így még kapom rá a GYES-t és mellette 8 órában dolgoztam. Ha most táppénzen leszek, akkor a táppénz mellett is kapni fogom a GYES-t?
Csak annyi ideig, amennyit dolgoztál. Egyszerûen: ha most két hónapja dolgozol a gyes mellett és elmész táppénzre, akkor csak 2 hónapig jár a gyes+táppénz.

Ha elvégzek egy dajka OKJ-s képzést mialatt Gyed-en vagyok és vissza megyek majd dolgozni az oviba, hogyan befolyásolja a bérem és mikortól?

Arra gondolok, hogy GYED alatt többet kapnék már(garantált bérminimum 114 e.)vagy maradna a minimálbér 98 e. és ha vissza megyek GYES-után csak akkor nőne az összeg ha egyáltalán nő?

Legjobb válasz: Átsorolást csak akkor kapsz ha visszamész dolgozni. Ha már GYED-en nagy akkor nem tudsz mit tenni. Az meg hogy ténylegesen átsorolnak e a munkahelyeden érdeklõdd meg.

Átsorolást csak akkor kapsz ha visszamész dolgozni. Ha már GYED-en nagy akkor nem tudsz mit tenni. Az meg hogy ténylegesen átsorolnak e a munkahelyeden érdeklõdd meg.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!