Találatok a következő kifejezésre: Be kell-e azt az összeget, (5 db)

Be kell-e vallani azt az összeget, amit egy rokonunk halála után a biztosító megküldött nekünk? És ha igen, akkor melyik sorban kell feltűntetni?

Legjobb válasz: a törvény szövege szerint "magánszemély által örökség útján megszerzett vagyon érték adómentes", viszont öröklési illetéket kell fizetned.

a törvény szövege szerint "magánszemély által örökség útján megszerzett vagyon érték adómentes", viszont öröklési illetéket kell fizetned.

Be kell e írni az ösztöndíj összegét a bevallásba?

Legjobb válasz: Adóbevallásba igen, mint adómentes jövedelem.

Adóbevallásba igen, mint adómentes jövedelem.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm.

Be kell-e vallani az adóbevallásban a baleseti kártérítés összeget, és ha igen, milyen címen?

Autóbalesetben kaptam X összeget (vétlenként), és nem tudom, hogy be kell-e vallani az adóbevallásomban. Ha igen, akkor milyen címen: "Egyéb, adóterhet nem visel? járandóságok"? (Hivatalos kárfelmérésb?l ered? kártérítés, banki utalással!)

Legjobb válasz: Én is most kapok ilyet, de nekem ez eszembe sem jutott.

Én is most kapok ilyet, de nekem ez eszembe sem jutott.


Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmet be kell-e vallani, ha van más bérjövedelem is, és az előbbiből származó kifizetett összeg nem haladja meg a 840000 Ft-ot?

Az adóbevallásban munkaviszonyból származó bérjövedelem 711652 Ft, levont adóelőleg 113864 Ft. Egyszerűsített foglalkoztatásból a kifizetett összeg 226840 Ft, közteher (szja) 26500 Ft. Egyéb szerzett jövedelem nincs. De ha így töltöm ki a bevallást, akkor lesz visszafizetendő adó. Jó ez az elgondolás? Az adóbevallás első sorában feltüntettem a 711652+226840 Ft összegét, és a ténylegesen levont adóelőleg sorba pedig a 113864+26500 Ft összegét.

Legjobb válasz: Megjegyzésként írnám, hogy az általad említett "közterher (SZJA)" az nem az EFO-s jövedelmedbõl levont SZJA elõleg, hanem a munkáltató közterhe. Ezzel Neked nem kell számolnod, mivel ebbõl a jövedelembõl nem vonnak adóelõleget.

Megjegyzésként írnám, hogy az általad említett "közterher (SZJA)" az nem az EFO-s jövedelmedbõl levont SZJA elõleg, hanem a munkáltató közterhe. Ezzel Neked nem kell számolnod, mivel ebbõl a jövedelembõl nem vonnak adóelõleget.
Egyetértek az elõzõ hozzászólóval! Arra figyelj, hogy a befizetett összeg nem SZJA-elõleg!

Az e-felvételin, ha már hitelesítettem ÜGYFÉLKAPUVAL és be is fizettem az adott összeget, akkor még kell valamilyen papírt elküldeni, vagy valamit még csinálni a jelentkezéssel kapcsolatban?

Legjobb válasz: Nem, már kész vagy vele. :) Papírt annak kell küldenie aki a hitelesítést hitelesítõ adatlappal csinálja. De le is van írva ott: "Az Ön jelentkezése hitelesített, vagyis ezzel kapcsolatban további teendõje nincsen." "Természetesen ezt az adatlapot Önnek nem kell visszaküldenie, hiszen Ügyfélkapu segítségével Ön már hitelesítette jelentkezését!"

Nem, már kész vagy vele. :) Papírt annak kell küldenie aki a hitelesítést hitelesítõ adatlappal csinálja. De le is van írva ott: "Az Ön jelentkezése hitelesített, vagyis ezzel kapcsolatban további teendõje nincsen." "Természetesen ezt az adatlapot Önnek nem kell visszaküldenie, hiszen Ügyfélkapu segítségével Ön már hitelesítette jelentkezését!"


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!