Találatok a következő kifejezésre: Balkezes gyereknek a (8 db)

Balkezes gyereknek mi a jobb: ha egyből balkezes ollóval tanul meg vágni, vagy ha előbb megtanulja jobb kezessel?

A második verziót tanálcsolták, mert így kés?bb, ha nem lesz kéznél balkezes olló, akkor sem fog kétségbe esni. Ez tényleg így van?

Legjobb válasz: Ha gondold, vegyél neki balkezes ollót, mert hát te is a jobbkezessel tudsz jól vágni, balkezessel nehezen boldogulnál. A balkezes gyerek a jobbkezes ollónnál a másik oldalról látja a vágni való dolgot, tehát az olló éle pont eltakarja. Próbáld csak ki, hogy a másik kezedbe fogod az ollót, és egy vonal mentén akarsz vágni. Nem fogod látni a vonalat, csak emlékezetbõl fogod tudni, hogy hol van. Ezért jó, ha van balkezes ollója. Késõbb ráér megtanulni a jobbkezes olló használatát, de amígy pici, hadd vágjon olyannal, ami neki kényelmes és amivel szépen tud vágni.

Ha gondold, vegyél neki balkezes ollót, mert hát te is a jobbkezessel tudsz jól vágni, balkezessel nehezen boldogulnál. A balkezes gyerek a jobbkezes ollónnál a másik oldalról látja a vágni való dolgot, tehát az olló éle pont eltakarja. Próbáld csak ki, hogy a másik kezedbe fogod az ollót, és egy vonal mentén akarsz vágni. Nem fogod látni a vonalat, csak emlékezetbõl fogod tudni, hogy hol van. Ezért jó, ha van balkezes ollója. Késõbb ráér megtanulni a jobbkezes olló használatát, de amígy pici, hadd vágjon olyannal, ami neki kényelmes és amivel szépen tud vágni.
Én balkezes vagyok és még nem is használtam balkezes ollót. Szerintem nem kell egybõl mindenbõl balkezes dolgokat venni, megoldjuk mi jobbkezessel is... azt vesszük természetesnek :) Nem baj, ha egyáltalán nem használunk balkezes dolgokat, lehet hogy egy kicsivel másabb, de ha egész életében jobbkezes dolgokat fog használni, akkor az lesz neki a természetes és nem lesz belõle problémája.
Szerintem is megtaníthatod egy jobb kezes ollóval is bal kézzel vágni. Legalább hozzá lesz szokva. De elmondok egy példát. Egyik osztálytársam pici korában bal kezes lett volna, de átszoktatták a jobb kezére, így most mindent jobb kézzel csinál már, pl. jobb kézzel ír, de sajnos RETTENTÕ csúnyán. Úgyhogy... be lehet zavarni ezzel a két agyféltekét.
Szia. Én is bal kezes vagyok.Akartak kiskoromban jobb ke´zre szoktatni írni, de nem sikerült, e´s rettentö csúnyán is írtam.Végül is írok mindke´t kezemmel, de a balt használom.Amúgy mindent a jobb kezemmel csinálok, kivéve a kenyér szeletele´st. nyugodtam adj a gyereked kezébe job kezes ollot, ugyan úgy fogja használni mint a jobb kezesek.
Szerintem tökéletes lesz neki a jobb kezes olló. Én balkezes vagyok, 17éves lány és sosem volt gondom a jobbkezes dolgokkal, már az lenne furcsa ha balkezes dolgaim lennének :) Ugyanúgy lehet vágni szerintem a jobb kezessel mint a balkezessel, mondjuk picit kényelmetlen nekem a jobb, de akkoriscélnak megfelel :)

Jobbkezes anyukák? Lehetséges, hogy balkezes legyen a gyerek?

Azért fordult meg a fejemben, mert párom balkezes, én jobbkezes vagyok. Ha gyermekünk születik, és a balkezességet örökli (mert gondolom, ugyanúgy lehet balkezes is, ahogy jobbkezes is), hogy tudom majd írni tanítani? Vagy még el?bb: kanalat, villát használni? Általában ezt az anyukák szokták megtanítani. Én a balkezemmel szinte semmit se tudok ügyesen csinálni, nemhogy még tanítsam is. Az írást, a bet?k megformálását pedig már végképp nem tudom.

Legjobb válasz: A férjemmel mindketten jobbkezesek vagyunk, és a gyerek balkezes lett. Elég könnyû ráállni, nem kell semmit erõltetni, úgy fogja fel, mintha tükörbõl csinálná. Nekem már spontán jön, hogy mindent a bal keze ügyébe teszek. Nem kellett semmit külön tanítani. Írni meg nem neked kell megtanítani. (De ha nagyon érdekli, akkor úgyis a betûket fogja másolni, nem a mozdulatokat.)

A férjemmel mindketten jobbkezesek vagyunk, és a gyerek balkezes lett. Elég könnyû ráállni, nem kell semmit erõltetni, úgy fogja fel, mintha tükörbõl csinálná. Nekem már spontán jön, hogy mindent a bal keze ügyébe teszek. Nem kellett semmit külön tanítani. Írni meg nem neked kell megtanítani. (De ha nagyon érdekli, akkor úgyis a betûket fogja másolni, nem a mozdulatokat.)
A kérdező hozzászólása: És ha jobban belegondolok, nagymama is átmenet volt (mindkét kezû). Igaz, jobbal írt, de minden mást ballal csinált. Még seperni is fordítva sepert! :-)) Akkor így egy csomó esély van arra, hogy a gyerekünkben is visszaköszönjön a bal dominancia.
Nálunk anyám jobb kezes, apám pedig bal.Én meg ilyen átmenet lettem, mert mindkét kezemmel tudok írni, de a jobb kezem a dominánsabb. 21/F
Bocsi, nem érdemi infót írok, csak érdekesnek találtam, mikor még egy egyetemi tanárom mondta: az emberek 20-20%-a bal- vagy jobbkezes eredetileg, a többit a szülõk "alakítják" általában jobbkezessé. Gondoltam, hátha érdekel.
Nekünk az egész család jobbkezes, dédmamákig visszamenõleg, mégis balkezes a gyerek.:) Írni nem neked kell tanítani, hanem majd a tanárnak az iskolában, ha mégis érdekli a dolog, õ a betût másolja, nem a mozdulatot. Abba a kezébe fog venni mindent, amelyikbe kényelmesebb neki, ha bal kézbe veszi, ösztönösen tudni fogja használni, nem kell félni. Én külön nem tanítgattam, magától tudta elsõre hogy kell a kanállal enni. Persze a villát mutatni kellett, hogy szúrja bele az ételbe, de tulajdonképpen ez ösztönös dolog mindenkinél :)
A kérdező hozzászólása: Akkor jó. Tulajdonképpen van más balkezes is a családban, unokatesóm is az, és õ is úgy lett az, hogy a szülõk full jobbkezesek. Érdekes ez a genetika. Az õ gyerekei már jobbkezesek (az anyjuk is az). Na de nálunk mégis van egy kis esély, mert az apjuk (párom) balkezes. Az írás azért jutott eszembe, mert engem is tanított anyukám, amikor kérdezgettem. Együtt formáltuk a betûket, közben fogta az én ceruzámat, és úgy írt az én kezemmel. Na erre mondtam, hogy ezt én bal kézzel nem fogom tudni megcsinálni. Remélem, az apja majd segít, ha mégis erre kerülne sor.
A családban a tesóm balkezes mindenki más jobb, ismeretségi körben meg tudok ilyet fordítva, hogy anya apa balkezes és a kislány meg jobbkezes :)
Édesanyám, és édesapám is jobbkezes. Én pedig bal- illetve kétkezes lettem. :) Furcsa mert balkezes létemre ugyanúgy fogom az evõeszközöket mint õk. Sose fogom megszokni ezt. Nektek is lehet, hogy furcsa lesz, hogy másik kézzel csinálja azt amit ti a jobb kezetekkel. Én is a betûket másoltam, nem fogta a kezem. Volt olyan "feladatsorom" hogy volt egy betû, azt többször át kellett írnom, majd mellé a vonalakra szépen lemásolgatnom. Ki fogjátok tapasztalni, hogy hogyan tudtok neki segíteni. Emiatt ne aggódjatok :)
Az én balkezes unokatestvérem a cipõkötést tudta nagyon nehezen megtanulni a jobbkezes anyukájától (aki igazából átszoktatott balkezes, a nagymama szintén). De nálatok nem lesz baj, azt majd apától tanulja. Ha meg nem megy, majd kap tépõzáras cipõt addig, nem lesz semmi vész. Egy percig se aggódj :) Lesz, amit jobbkezesként fog megtanulni, az sem baj - sokan pl. a kést-villát jobbkezesen fogják. Nem minden kés alkalmas ugyanis arra, hogy bal kézzel vágjon vele az ember.
Az én anyukám bal kezes, 6gyerekbõl, egy lett bal kezes az ikertesóm. Anyukámat gyerek korában ráerõltették hogy a jobb kezét használja (régen botrány volt ha valaki bal kezes)és sokszor megütötte, eltörte a bal kezét és tényleg rákényszerült hogy jobb kezes legyen. Semmi gond nem volt már késõbb, se a jobb kezes, se a bal kezes gyerekkel. Én is úgy jártam mint anyám és is rengetegszer megütöttem a kezem, tropára ment teljesen, szinte mimdig a bal kezemet használom én is. Szerintem ettõl nem kell félned, szerintem ugyan olyan nehézségi szinten van a dolog mint ha jobb kezed lenne valaki, még nem olyan ügyes, mert akkor tanul, átfordítja magának.

Mikor dől el hogy jobb- vagy balkezes lesz a gyerek?

ha pl a bal kezénél fogva próbálom sétáltatni, átteszi a kezemet a jobb kezébe és úgy megyünk tovább akkor ez jelent vmit? :)

Legjobb válasz: Véglegesen 5 éves korra dõl el. de szerintem egy 1,5 évesnél már egyértelmû melyik kezét használja ügyesebben.

Véglegesen 5 éves korra dõl el. de szerintem egy 1, 5 évesnél már egyértelmû melyik kezét használja ügyesebben.
Kanál, és egyéb eszközhasználatnál nem látszik, hogy melyik kezével nyúl a tárgyakért? 1 éves a kisfiam, és már látszik, hogy jobb kezes lesz (az apja balkezes, így már elõre örültem, hogy ha õ is balkezes lenne, akkor nem kell azon agyalnom, hogy tanítsam meg erre-arra). Jobb kézzel nyúl a tárgyakért, ha nyújtok felé valamit.
Én úgy hallottam, hogy biztosan csak ovis kor környékén. De az én nagyobbik fiamnál már két hónaposan látszott, hogy balos lesz. Csak a bal keze ujját szopta, késõbb mindenért ballal nyúlt és mindent ballal csinált. Most 2, 5 éves és meg vagyok róla gyõzõdve, hogy bal kezes.
1, 5 éves a lányom, balkezes! Hiába adom a jobb kezébe a kanalat, csak a ballal eszi! Mindenért bal kézzel nyúl, bármit a jobba adok átteszi a bal kezébe!


Hogy lehet a gyerekem balkezes?

Mindkét szülõi ág felmenõi jobbkezesek...így a genetika kiütve?

Legjobb válasz: Miért ekkora tragédia ha balkezes?

Miért ekkora tragédia ha balkezes?
Berta, a statisztika jó, de néha felesleges (nem hoz újabb tudást). Én például mindig azzal a kezemmel kapok a dolgok után, amelyik jobban "kézre áll". Amit bal kézzel el tudok kapni, többnyire a jobbal nem. A kilincshez többnyire jobbal nyúlok. De nem mindig.
Nem érteni, hanem kihasználni kell. Én kétkezes vagyok, ami azt jelenti, egyes dogokat bal, más dolgokat jobb kézzel tudok jól csinálni. És van, amit mindkét kézzel egyformán. Nagyon hasznos tulajdonság. Senki nem foglakozott ezzel a problémával, azt vették természetesnek, ahogy volt. Csak magam rájöttem egy idõ után, milyen hasznos. Ha viszont kényszeríted, hogy mindent jobb kézzel tegyen, gátlásos lesz, mert az adottságokat nem érdemes gúzsba kötni. Mélyebb értelmezésére, kialakulásának módjára kíváncsi lehetnék, de annyi más van, amire jobban kíváncsi vagyok.
Mondd, hogy tegye karba a kezét. Amelyik kezét takarja, olyan kezes.
A kérdező hozzászólása: 2 évesen derült ki.De nem foglalkoztam vele, mert én meg az összes rokon közül a legmagasabb vagyok.Ja 9 éves és azt viszont észre vettem, hogy az egérrel meg csak jobb kézzel tud bánni.Na meg jobb lábas.A fene se érti ezt.
A balkezességnek több kiváltó oka is lehet, lásd pl. a Wikit: http://hu.wikipedia.org/wiki/Balkezess%C3%A9g Az angol Wiki-oldalon jobban részletezik: http://en.wikipedia.org/wiki/Left-handedness Egyébként hány éves a lurkó? Csak mert ha már nagyobbacska, akkor furcsa, hogy csak most merült fel benned a kérdés. Ha pedig kicsi, akkor még nem biztos, hogy kialakult a kézdominanciája. (Legkésõbb 6-7 éves korra ki szokott.)
A kérdező hozzászólása: itt=ott, bocs
A kérdező hozzászólása: Nem tragédia...sõt császáros is volt itt voltam, de azért érdekelne.
A balkezesség oka többnyire ismeretlen. De okozhatja a születésnél fellépõ átmeneti, enyhe oxigénhiány.
A genetika nem határozza meg egyértelmûen a kezességet. Különféle hatások eltolhatják egyik, vagy másik irányba.

Van valaki akinek balkezes a gyereke?

Azért kérdem ,mert a fiam (9 éves)balkezes,és a matekon kívül semmi nem érdekli.Olvasni úgy ahogy szeret,de nem megy a helyesírás,és az idegen nyelv helyesírása sem(angol).Van esetleg hasonló gondotok?

Legjobb válasz: Ez egyáltalán nem attól függ.A nõvérem inkább az irodalmat meg az ilyeneket bírta amikor suliba járt és balkezes volt.

Ez egyáltalán nem attól függ.A nõvérem inkább az irodalmat meg az ilyeneket bírta amikor suliba járt és balkezes volt.
Dehogy van összefüggés...a balkezesek nem fogyik:D Csak ásik kézzel írnak, másik agyféltekük dominánsabb:) U.a mint a jobb csak fordítva ^^ Én is balos vagyok:) Rühelltem a matekot mindig is, most közgazdász leszek de kávéházat fogok vezetni és mellesleg mûvész is vagyok mellette ^^
Balkezes vagyok, imádtam a reál (matek, fizika) és a humán (irodalom, töri) tárgyakat is!!! Nincs köze a két dolognak egymáshoz!
Én balos vagyok, és szerettem a minden tantárgyat, és jó is voltam mindenbõl, jó volt a felfogásom. Viszont nekem az ügyességi része nem ment, rajz, technika, testnevelés, ezeket utáltam is. Engem az oviban akartak a dajkák átszoktatni, de anyuék nem engedték, nagy veszekedések árán hagyták rám, hogy balkezes legyek.
Én balkezes vagyok és utálom a matekot, fizikát, kémiát. :D Na jó mondjuk úgy negyedikig szerettem meg elsõben kaptam belõle dicséretet általánosban, de késõbb akkor sem ment már ha akartam szóval nem értek hozzá. De az angolt, olvasást, biológiát imádom, a törit is szerettem míg érdekes volt a tanár. Szerintem itt nincs összefüggés.
Öcsém balkezes és nem ír jól helyesen, de õ diszlexiás. Viszont általánosban a legjobb barátnõm szintén balkezes volt, és inkább humán érdeklõdésû, jól írt helyesen. Unokatesóm is balkezes, õt jobban érdekli a matek, de pl. töribõl is jó, meg gyakorlatilag mindenbõl, 4-esnél rosszabb jegye nem volt semmibõl.
A kérdező hozzászólása: Én jobbkézzel írok, de valószínûleg áttszoktattak, mert mindkét kezemet tudom használni mindenre kényelmetlenségek nélkül.Írni is tudok ballal minden gond nélkül, de a jobbal gyorsabban. Engem sosem érdekelt a matek, én csak a törit és a magyart szerettem(még a szorzótáblát sem tudom). Volt tanárnénim mondta, hogy a gyerkõc matek iránti rajongása a balkezességgel is összefügghet. Nem tudom.Próbálok utánna nézni, de eddig nem sok sikerrel.
A kérdező hozzászólása: ddigi válaszaitokból az derül ki, hogy nincs összefüggés.Írásos bizonyítékot sem találtam. Utolsó válaszoló szüleinek álldom az eszét, hogy nem hagytak átszoktatni.Én sokáig küzdöttem, és veszekedtem apámmal, mert a gyereket sutakezûnek hívta, és átakarta szoktatni jobb kézre.Addig harcoltam, míg feladta.A fiamnak ez az idõszak nagyon rosz volt. Már természetes a családnak hogy õ a jobb kezét használja, és a konzervnyitó kivételével mindent jól tud használni.Kés használatával még bajok vannak, de majd bele szokik.A zöldség pucolót is tudja használni, úgy pucolja az almát, mint régen faragták késsel a ceruzát. Két élû ollót vettünk neki, így azzal sincs gond. Nem akarok nagyképû lenni, de kifejezetten szépen ír.Köszönöm a válaszokat.
A kérdező hozzászólása: Elírtam:bal kezét
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ.
Szeritnem semmi köze a kettõnek egymáshoz, nem kell erre fogni. A balkezesek közt valóban sok olyan ember van, aki valamiben kiemelkedõbb, de ez általában valamilyen mûvészeti ág.
A kérdező hozzászólása: Köszi mindenkinek. Akkor a magyar egyszerûen nem érdekli. Na majd ráhajtunk.

Miért volt régen "baj" ha a gyerek/ember balkezes volt?

És miért próbálták ?ket "átnevelni" jobbkézre?

Legjobb válasz: Mert a bal kéz csúnya és szégyenletes volt.

Mert a bal kéz csúnya és szégyenletes volt.
Mert amikor még nem volt vécépapír, ezt a kezet használták (sok országban a mai napig)a fenék kitörlésére. És amivel a feneked törlöd, csúnya és szégyenletes kéz. De ez ma már túlhaladott, mivel vécépapírt használ mindenki, kezet mos, így ma már használható a bal kéz egyébre is. Kivéve azokban az országokban, ahol ma is ezzel a kézzel végzik a piszkos munkát.
A kérdező hozzászólása: Értem már, köszönöm szépen:)

Mikor dőlt el hogy tényleg balkezes a gyerek?

Lányom 1,5 éves, mindent bal kézzel csinál! Ha oda adok neki valamit van hogy a jobbal veszi el, de átrakja a balkezébe, és azzal eszik rajzol lapoz homokozik stb.

Legjobb válasz: Az én lányom 2,5 fél éves, õ is ezt csinálta ennyi idõsen, most meg mindkét kezét használja, bár a balt talán ügyesebben. Ha jól tudom még jóval késõbb derül ki, hogy végül is melyik kezüket fogják használni

Az én lányom 2, 5 fél éves, õ is ezt csinálta ennyi idõsen, most meg mindkét kezét használja, bár a balt talán ügyesebben. Ha jól tudom még jóval késõbb derül ki, hogy végül is melyik kezüket fogják használni
Én azthiszem úgy olvastam, hogy oviban, de azért elég szembetûnõ, ha már babaként a bal kezével csinál mindent:)
Véglegesen 6-7 éves korban dõl el. (Logopédustól tudom) Sok kicsi abszolút kétkezes még ebben a korban. (a tiétekben)

Mikor derül ki, hogy jobb vagy balkezes lesz-e a gyerekünk?

Az én kisfiam 1,5 éves, enni hol a jobb, hol a bal kezével eszik, de pl. a bonyolultabb játékokkal, mint a formabedobó v. fapuzzle kizárólag bal kézzel játszik. Tegnap megpróbáltam, hogy a jobb kezébe adom a beillesztend? darabot, de nem ment neki, átvette a balba, és úgy tette be. Sógorn?m szerint ilyenkor még mindkét kezüket használják, de én szerintem ez már egyértelm? jele, hogy balos lesz.

Legjobb válasz: Úgy néz ki, hogy nála a bal keze a dominánsabb, ügyesebb, de ez akár még változhat is. Óvodáskor végére kell eldõlni a kezesség, lábasság és szemesség kérdése.

Úgy néz ki, hogy nála a bal keze a dominánsabb, ügyesebb, de ez akár még változhat is. Óvodáskor végére kell eldõlni a kezesség, lábasság és szemesség kérdése.
Legkésõbb óvodáskor végére kell, hogy kiderüljön melyik kéz a domináns. A pedagógia mai álláspontja szerint balkezes gyereket „átszoktatni” szigorúan tilos. Már a magzati korban eldõl, hogy melyik agyfélteke lesz a domináns és ennek a megváltoztatására tett kísérlet súlyos zavarokhoz vezethet. Ilyen például a dadogás, olvasási- (diszlexia), írási- (diszgráfia), számolási (diszkalkulia) nehézségek, magatartásbeli problémák, egyensúlyzavar, könnyen veszíthet magabiztosságából és egyéb lelki problémák alakulhatnak ki. Átszoktatni szigorúan tilos, helyette inkább segíteni kell a gyermeket, például az írástanulásnál meg kell mutatni neki a megfelelõ technikákat (hogyan formálja a betûket, számokat stb).
Én is balos vagyok:) Nincs ezzel semmi:) Mûvészcsemete lesz, örülj neki ^^ Oh, igen ovi végére kiderül, de ha átveszi a bal kezébe már tényleg jel:) Szerintem hülyeség, hogy ilyenkor mindkét kezüket haszálják, mert a gyerek is rzi melyik a bizotsabb, jobb ^^ Amúgy átszoktatni igenis szokták még sajnos, ázsiában, de ott muszáj sajnos mert írni a jeleket nem nagyon lehet bal kézzel :(
Nálunk már pár hónaposan látszott hogy jobban szeret a bal kezével játszani, ballal nyúlt a tárgyak után. Most 2 éves szépen fogja a ceruzát, szépen eszik bal kézzel.
A kérdező hozzászólása: Én örülnék neki, ha balos lenne, apa is az. Csak tesztelés céljából adtam a jobb kezébe a formát. Köszi mindenkinek a választ.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!