Találatok a következő kifejezésre: Az univerzum tágul (15 db)

Ha az Univerzum tágul, akkor ugye valamilyen irányban. Melyik irányban? És akkor az ellentétes oldalra nyilván szûkül, ha valamerre tágul. és amerre szûkül, akkor egyszer csak összeér? De akkor hogyan lehet végtelen?

Bocsánat a hülye kérdésért, remélem azért érhetõ, hogy mire gondolok.

Legjobb válasz: Az univerzum a "világban létezõ fizikai részecskék összessége" az én hirtelen meghatározásom szerint. Nos a részecskék között lehet "üres tér", így ha a dolgok távolodnak egymástól, akkor azt nevezhetjük "tágulásnak" is. A végtelen fogalmába az is beletartozhat, hogy akár milliárdxmilliárd fényévenként lehet egy egy egy "univerzum". A kérdés hogy a teljes anyagmennyiség stagnál, teremtõdik vagy csökken.. Na ha erre tudja valaki a választ az megmondhatja, hogy napról napra több anyag van e az univerzumban vagy kevesebb.. ezen a ponton én már filozófiáról vagy nézõpontokról beszélnék, ami egy hosszú és teljesen felesleges irány, hisz mindenki azt gondol ezügyben amit szeretne.

Az univerzum a "világban létezõ fizikai részecskék összessége" az én hirtelen meghatározásom szerint. Nos a részecskék között lehet "üres tér", így ha a dolgok távolodnak egymástól, akkor azt nevezhetjük "tágulásnak" is. A végtelen fogalmába az is beletartozhat, hogy akár milliárdxmilliárd fényévenként lehet egy egy egy "univerzum". A kérdés hogy a teljes anyagmennyiség stagnál, teremtõdik vagy csökken.. Na ha erre tudja valaki a választ az megmondhatja, hogy napról napra több anyag van e az univerzumban vagy kevesebb.. ezen a ponton én már filozófiáról vagy nézõpontokról beszélnék, ami egy hosszú és teljesen felesleges irány, hisz mindenki azt gondol ezügyben amit szeretne.
Képzeld el, hogy az Univerzum 2 dimenziós, és a felszíne egy 3 dimenziós gömbre, egy lufira van kifeszítve, majd rajzoljunk rá két pontot! Most, ha elkezdjük felfújni a lufit, akkor annak pontjai távolabb kerülnek egymástól, megnõ közöttük a távolság, de maguknak a pontoknak a mérete nem változik. Az Univerzum hasonló módon tágul, csak itt egy 3 (tér)dimenziós tágulásról van szó.
Lehetne úgy is, ahogy elképzeled, csak eddig még nem találtak erre utaló jelet.
Az azért nem egy rossz bizonyíték, hogy a galaxisok távolodnak tõlünk, ráadásul minél messzebb vannak, annál gyorsabban.
A kérdező hozzászólása: #2-es. Köszönöm a választ, így már el tudom képzelni. Nem is értem, miért nem jutott eszembe, hiszen annyira nyilvánvaló. És itt most mindegy, hogy így van-e vagy sem, csak a logikája érdekelt, de így világos. Köszi.

A különböző univerzum-elméletekben (pl Ptolemaiosz-é, Kopernikusz-é, Kepler-é) miért nem tűnik még fel az az elmélet, hogy az univerzum tágul?

Tudom,hogy furcsa kérdés,a földrajz tanár ezt kérdezi... Én arra gondoltam,hogy akkor még nem tudták olyan pontosan mérni az űrbéli távolságokat,hogy feltűnjön nekik.De vajon tényleg ilyen egyszerű lenne?

Legjobb válasz: Nem voltak meg az eszközeik hozzá, hogy ilyenekere kísérletekkel rájöjjenek-

Nem voltak meg az eszközeik hozzá, hogy ilyenekere kísérletekkel rájöjjenek-
Akkoriban hivatalosan még a geocentrikus világkép volt elfogadott. Még csak néhány tudós jutott el a heliocentrikus világképig. Addig, hogy az univerzum szûkül vagy tágul, még el sem jutottak
Körbeérne az univerzumban.
Semmi. Utána nem találkozik több galaxissal. Vagy valami következõ óriási építõegységig jut, mondjuk egy másik univerzumig. Elég sok teória van erre, ha érdeklõdsz a téma iránt, akkor nézd meg az új Cosmos-t Tysonnal.
Az Univerzum tágulása alatt a galaxisok egymástól való távolodását értjük. És gyorsulva tágul, a sebesség egyenesen arányos a távolsággal, az állandó a Hubble-állandó.
Képzelj el egy lufit. Ha egy ûrhajó száguld a felszínén - mikor ér el a végéig? Na, ugyanez a helyzet a világunkkal. Nincs neki olyan, hogy "vége".
A legpontosabb válasz az, hogy ezt még nem tudjuk. Van rá jópár, nagyrészt megalapozott teória, de ezeket még nem igazolták.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Az univerzum "látszólagos" horizontja, minden irányban fénysebességgel távolodik tõlünk, és minden mástól is az univerzumon belül. (Ezért nem is láthatunk el addig távcsövekkel sem.) Azaz a kérdés teorikus hiszen így sohasem érheted el, így ezt a technika jelenlegi állása szerint soha senki sem fogja tudni neked megválaszolni. Bár elvileg semmi nem tiltja a fénysebességnél gyorsabb utazást. Csak elõbb rá kellene jönni mi okozza azt a "közegellenállást" ami 300e km/s -nél olyan nagyra nõ hogy nem tudsz tovább gyorsítani? Ha ezt leküzdöd valahogy elérhetõvé válhat ez a horizont is. De átlépni sem tudod, hiszen rajta kívül már biztosan nem így mûködik a fizika mint belül, azaz igen valószínû hogy megsemmisülnél jármûvel együtt, vagy csak életképtelenné válnál. Ettõl függetlenül az is igazat írhatott itt elõttem aki azt állította hogy más univerzumok is vannak kívül. A multiverzumos elméletek szerint ez így van. Mint "buborékok a szódában", csak azt nem tudjuk mi van a "buborékok"=univerzumok között, sõt az egyes buborékok is merõben eltérhetnek egymástól. Javaslom neked "Az univerzum" címû sorozat végignézését vagy 7 évad legalább! Illetve ezeket tanulmányozni: [link] [link]
A végtelenbe.
A kérdező hozzászólása: bovebben
Nem kell mibe tágulnia. Ez nem olyan mint a lufi, hogy tágul a levegõbe. Itt maga a tér mérete nõ meg. Ami eddig 1 egység távolság volt két pont között, az kettõ lesz stb. a méretet most ne nézzük. Itt a tér távolsága nõ minden irányban. Más elmélet szerint: végtelen számú univerzum létezik. Ezek egy 11. térdimenzióban vannak. Az univerzum 2D felületû valójában és a bránon vannak 3 dimenziós testek.A három dimenziós tér kiterjedése nõ valójában
A semmiben tágul. A semmi valószínûleg olyan, ahol nem tud terjedni még a fény sem, csak esetleg a gravitáció.
Mivel az univerzumon kívül nincs se tér se idõ csak a tökéletes végtelen semmi ezért addig tágul amíg bír(vagy a nagy reccs-ig)

Miért nem érezzük hogy a Föld forog a tengelye körül kering a Nap körül és hogy az univerzum tágul?

Legjobb válasz: Amiért azt sem érzed, ha tök egyenes sínen lassan gurul alattad a vonat.

Amiért azt sem érzed, ha tök egyenes sínen lassan gurul alattad a vonat.
érezzni nem érzed mert nagyságához képest lassan teszi. érzékelni érzékeled, hiszen látod a nappalok és évszakok váltakozását
A tested csak a gyorsulást, lassulást érzi. Nincs bennünk semmilyen "érzékelõ" ami magát a sebességet érezné. És a Föld sebessége nem változik, folyamatos. Az univerzum tágulása meg a azért érezhetetlen, mert ilyen kis távolságon, mint a testek atomjai, a gravitáció lényegesen erõsebb. A tágulást galaxisok közötti távolság léptékében látható és mérhetõ - de az Androméda galaxis így is folyamatosan közeledik - holott kb két millió fényévre van tõlünk, és a gravitáció még ezen a távolságon is legyõzi a tágulást. Ebbõl láthatod, azon a töredék távolságon, ami a tested atomjai között van, a tágulásnak esélye sincs :)
Az egyenes vonalú egyenletes mozgáshoz képest a gyorsulás sugárirányban történik, így némileg módosítja a rád ható erõk eredõjét, azaz kicsivel kisebbnek érzed a gravitációt, mintha a Föld állna. Persze ebben nõttél fel, így nem érzékeled ezt, de a hatás létezik. A Nap körüli keringésnél is olyan kicsit a gyorsulás a nagy sebességû egyenes vonalú, egyenletes mozgáshoz képest, hogy a gravitációs erõhöz képest kb. elhanyagolható. Az univerzum tágulása meg végképp nem érzékelhetõ, már csak azért sem, mert a galaxisok távolodnak egymástól, nem úgy általában a csillagok, bolygók, az is kvázi szabadeséses állapotban – nem teljesen így van, de így talán érthetõ –, így nem érzékelhetõ.
Egyébként az nem kizárt, hogy pl. a Hold Föld körüli keringését érzed. Persze tudat alatt. Valamitõl már csak igazodik hozzá a menstruációs ciklus is.
De ha megállna! azt megéreznénk!
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a válaszokat
Hát ez tök egyszerû az a magyarázat hogy amikor mozog a Föld akkor te is mozgol vele mint a vonaton vagy a repülõn.
#8: Mozgás és mozgás között is van különbség. Estél már majdnem orra, mert a vonat hirtelen fékezett? Az ember ritkán érez akkora erõt, mint mikor a felszálló repülõgép a székbe préseli… Miért? Mert ilyenkor gyorsul a jármû. Mikor nem gyorsul, hanem egyenes vonalú, egyenletes mozgást végez, akkor nem érzed azt, hogy mennél.

Honnan tudják a tudósok, hogy az univerzum tágul? Akkor tudniuk kéne mihez képest.

Így lenni kéne az univerzumon kívüli viszonyítási rendszernek ami azt feltételezné, hogy a tudósok tudják hol az univerzum határa. Ha meg tudják hol a határa tudniuk kellene mi van az univerzumon túl. Nem?

Legjobb válasz: Nem. Ha nem tudod, mi van a horizontodon kívül, akkor meg tudod állapítani, hogy egy autó közeledik, vagy távolodik feléd? Meg hát. Nem kell ahhoz tudnod a láthatáron kívüli dolgokról, hogy megállapítsd a tágulás tényét. Lévén egyszerûen megnézed a galaxisokat, és láthatod, hogy mint távolodik tõlünk. Minél messzebb van, annál gyorsabban. Ez illeszkedik a jelenlegi elméletbe. Persze, könnyen lehet, hogy nem igaz az egész, de a tudomány nagyon kevés dologra mondja ki, hogy "Tény". Azért elmélet, mert vannak lyukak, vannak meg nem magyarázott dolgok. De a jóslatok stimmelnek, tehát egyelõre ezzel számolunk. Ha kibukik, hogy rossz, akkor eldobjuk, és alkotunk másikat, pontosabbat.

Nem. Ha nem tudod, mi van a horizontodon kívül, akkor meg tudod állapítani, hogy egy autó közeledik, vagy távolodik feléd? Meg hát. Nem kell ahhoz tudnod a láthatáron kívüli dolgokról, hogy megállapítsd a tágulás tényét. Lévén egyszerûen megnézed a galaxisokat, és láthatod, hogy mint távolodik tõlünk. Minél messzebb van, annál gyorsabban. Ez illeszkedik a jelenlegi elméletbe. Persze, könnyen lehet, hogy nem igaz az egész, de a tudomány nagyon kevés dologra mondja ki, hogy "Tény". Azért elmélet, mert vannak lyukak, vannak meg nem magyarázott dolgok. De a jóslatok stimmelnek, tehát egyelõre ezzel számolunk. Ha kibukik, hogy rossz, akkor eldobjuk, és alkotunk másikat, pontosabbat.
Nem sokat tudunk az univerzumról, de a tágulás tényét elég könnyû meghatározni. A forrás és figyelõ között vöröseltolódás van, tehát távolodik, azaz tágul. Egyébként egy szimpla googlizás elmagyarázta volna neked, és nem kellene hülye kérdésekkel égetni magadat.
Bocsi, bejött egy válasz közben, természetesen az írásom az elõtte kettõvel írónak szólt, bocsi :)
szpeti1991 Nem értem, hogy ez miért nekem szól. Én arra tértem ki, amit leírtam, vagyis hogy nem tudhatják, mi van az univerzumon kívül - már ha van valami -, mikor még oly rengeteg dolgot sem tudni konkrétan magáról az univerzumról. Amiket írtál, azok érthetõek, úgy is van, csak én nem mondtam semmit, amire a kommented létrejötte ok lett volna - mármint úgy, hogy külön nekem írod. "Mértek bizonyos dolgokat az univerzum látható részén (pl. vöröseltolódást), ami a távolságtól függõ dologként jelentkezett (vagyis minél távolabb van az objektum, annál nagyobb), és erre építettek egy modellt. Biztosan nem tökéletes, és fognak rajta sokat módosítani, de azért nem nyeretlen kétévesek dobták össze, hanem komoly és tanult fizikusok. Akik ismerik a tudományos munka fentebb vázolt lépéseit, és szigorúan be is tartják." Ha ez pedig arra volt magyarázat, hogy mi vna az univerzumon túl, akkor erre cska azt tudom mondani, hogy ez semmi, spekuláció, egyszerûen még nem tartanak ott, hogy lehetõségek vázolásánál többet mondhassanak, az meg nem tény, akármilyen magas rangú ember is mondja.
"Ha meg tudják hol a határa tudniuk kellene mi van az univerzumon túl. Nem?" Én erre reagálnék. Hogy a fenébe tudhatnák, innen a földrõl? Nézz meg pár képet, ahol a földet próbálják elhelyezni az univerzumban. A tejútrendszer is csak egy kis pötty a végén, egy semmi. Tippelhetmnek, kvöetkeztethetnek, hogy kb ekkora meg ekkora az univerzum, így meg így, de a tartalma akora titok, hogy eddig tudják pár csillag, meg boylgó - pár, mert rengeteg van - helyzetét, meg néhánynak, hogy mibõl áll, körülbelül mennyi idõs lehet, és szinte ennyi. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy tlejesen ismeretlenül tudod hol van Uerópa széle, és Európát illetõ tapasztalataidat felhasználva te megpróbálod megmondnai, hol vna Amerika, és milyen, és hogy egyáltalán van-e... - sarkítva, durván de szerintem jó példa.
"Akkor tudniuk kéne mihez képest." A látható galaxisok egymáshoz képest. Viszonyítási pontnak bármelyik galaxis felvehetõ, az eredmény ugyanaz lesz minden esetben. Nincs kitüntetett középpontja a tágulásnak. Biztos hallottad már sokszor a lufis példát. Ha felfújod, a lufin lévõ pöttyök távolodni fognak egymástól. Azonban a pötyök közül egyik sem nevezhetõ a tágulás középpontjának, illetve bármelyik megadható középpontnak, ilyenkor a körülötte lévõk mind távolodnak tõle.
Igazad van, az elsõ részét félreértettem. Akkor maradjunk annyiban, hogy az eredeti kérdésre válaszoltam vele :)
szpeti1991: Rendben, semmi gond, gondoltam, hogy félreértés :) . De a kérdésre nagyon jó válasz.
A kérdező hozzászólása: Megszületett egy új találós kérdés. Mi az? Tágul, de nem növekszik. Az univerzum!
Egy újabb kérdés: Miért is szavaztad le az öszes választ? És még ki votl az? Érdekes, ugye?
> Mi az? Tágul, de nem növekszik. Mit jelent a növekedni ebben a kontextusban? Növekedni csak egy számszerûsíthetõ tulajdonság tud. Tud növekedni a tömeg, a térfogat, a hõmérséklet, a magasság, a munkanélküliség vagy az egy kérdezõre esõ megválaszolatlan kérdések száma.

Honnan lehet tudni, hogy az Univerzum tágul?

Legjobb válasz: A galaxishalmazok vöröseltolódásából.

A galaxishalmazok vöröseltolódásából.
Ahogy Tom Benko is írta, megvizsgálták a galaxisok színképét, és minden összetevõt azonosítottak a csillagok fényében, csak mind el volt tolódva a vörös felé. Ez úgy lehet, ha az egész halmaz távolodik (Doppler-effektus).
És az idei fizikai Nobel díj azoknak a tudósoknak volt ítélve akik méréseikkel bebizonyították , hogy gyorsulva tágul. A konstans fényerõsségû csillagok (fáklyák) hozzánk elérõ fényének gyengülésébõl (a várthoz viszonyítva)következtettek erre. De ne fogj szavamon, ha nem pontosan így van. A szlovák TV-ben volt errõl egy nagyon jó adás és egy kimagasló tudású tanár (Marián Moj¾i¹)magyarázta a mérés elvét. De nem mindent értettem, mert már eléggé berozsdásodtam fizikából.
onnan hogy minden nap fel tudtok tenni értelmetlen kérdéseket és sosem fogytok ki belõlük :)
Amúgy ha maga a tér tágulna szubatomi szinten, akkor hogyan definiálnád a "tágulás" fogalmát? Valóban tágulnánk? :)
"elképzelhetõ, hogy szubatomi szinten..." Ilyen alapon minden elképzelhetõ. :D
13:18 ebben annyira nem lennék biztos. elképzelhetõ, hogy szubatomi szinten is tágul minden, csak nem vehetjük észre, mert az etalonok és a mérõeszközeink is követik a tágulást. Ha a fénysebesség változik az idõben (van ilyen elmélet), az visszavezethetõ lenne ilyesmire.
Ha úgy érted, hogy a Föld is tágul-e, akkor a válasz: nem. Ez a hatás csak a galaxisok között van meg, galaxison belül nincs. A Naprendszeren belül meg pláne. :)
nem
A kérdező hozzászólása: és a Földre ez jelent valamit?
onnan, hogy minden tágul ami az univerzumban van. Például egyre csak híznak az emberek.
A Földre olyan szinten lesz hatással a dolog, hogy ha egy szép napon felnéz az emberiség az égre, akkor nem lesz mit nézni, mert nem lesznek csillagok...állítólag ennyire eltávolodnak egymástóla dolgok a táguló ûrben...valamilyen mûsorben volt errõl szó, asszem a Spektrumon...

Elképzelhető, hogy nem az univerzum tágul, hanem mi zsugorodunk?

Tehát az atomjaink rezgése egyre csökken, például egyre kissebb pályát írnak le az elektronok.

Legjobb válasz: Nem.

Nem.
nem hát!kipihent vagy hogy ilyeneken spekulálsz:)
Ha ez igaz lenne, akkor minden távolodna egymástól, beleértve minket is.
De hát a valóságban is minden távolodik egymástól, azzal, hogy az univerzum tágul... : )

Lehet hogy nem is tágul az Univerzum? (illetve egyéb kérdések az űrről)

1. Elméletemet tök naivan arra alapozom hogy mi van akkor hogy ha csak mi mint korlátozott felfogóképességgel rendelkező lények értelmezzük félre a jeleket és jutunk arra a következtetésre hogy az Univerzum tágul, holott lehet ez nincs is így? Mi van ha a vöröseltolódás valami más miatt van és ezt a torzulást értelmezzük félre (a horizonton lenyugvó nap is narancsszínű, mégsem narancs...) Szóval ha a tágulst a Doppler-effektusra alapozzuk, lehet tévedünk. pl.ha a mentőautó szirénáját vesszük alapul, ott is a kocsi távolodik tőlünk és /vagy mi, nem pedig a Föld "püffed" velünk és úgy távolodunk? Mi van ha csak egyfajta "zárt", statikus rendszerben mozognak egymástól az objektumok és nem is tágul sehova az univerzum. Mellesleg ha mégis, akkor a fénynek nem kellene vele együtt tágulnia? 2. Szerntetek nem bele lehet őrülni ezekbe a felfoghatatlan méretekbe, ha igazán elképzelitek? belegondoltam a múltkor hogy a legközelebbi csillagtól is 4 évig utazik a fény... a Tejútrendszer közepéről pedig tízezer évek.... a legtávolabbi ismert objektuok pedig évmilliárdok... Úristen, mekkora rohadt nagy izében élünk, komolyan megborzzongok!!! és akkor még nem is beszéltünk a démoni fekete lyukakról amik kilencszázat fordulnak a tengelyeik körül másodpercenként emellett milliószor akkorák lehetnek mint a NAp... 3. Ugyebár "gömbszerű" az univerzum legalábbi az egyik modell szerint önmagába záródok és "nincs vége", "egyenesen haladva" visszajuthatunk a kiindulási pontba. Mi van akkor, ha a legtávolabbi objektum amit észleünk, az pl . a mi galaxisunk, többmilliárd évvel ezelőtti állapotban? Tehát "körbelátunk" Vagy csupán az még a "horizont" lenne amíg tudunk modern műszereinnkel érzékelni? ez esetben megint megtébolyodom :)

Legjobb válasz: 1.) Baromi nehezen lehet azt félreértelmezni, hogy minden galaxis távolódik tõlünk. Ez mért adat. Ki lehet mutatni az Androméda-ködtõl kezdve a legtávolabbi kvazárokig. Lehet a te felfogó képességed kevés hozzá, de számtalanszor lemérték és az univerzum jelenleg a Hubble állandónak megfelelõne tágúl. Nem csak a Doppler-effektussal mérik az univerzum tágulását, konkrét távolság/idõ adatokkal is. Amúgy meg elég gáz, ha nem tudsz elhinni egy olyan egyszerû/ olyan gyakran mért adatot mint a doppler effektus magyarázata. Minden nap van egy bizonyítása az elméletnek( mentõ autó) és az egyenlet tök azt mondja mint amit hallunk. A fénynek már megbocsás de mi az istenért kéne tágulnia. Az csak egy elektromágneses hullám ami 299792458 m/s sebességgel halad( hellyel közzel, mert nagytömegû test közelében lelassul ennek mértéke pedig a test tömegétõl függ) 2. nem kell ezen erõltetni agyadat, valóban hatalmas az univerzum. A 900 fordulatszámon ne akadj ki szerintem egy sugárhajtómû sokkal nagyobb fordulatszámon mûxik. A fekete lyukak mérete valóban lehet nagy bár tömegének is ekkor nagynak kell lennie. Ezen kívül nem tartanám démoninak. Attól, hogy sötét és a szökési sebessége meghaladja a "felszínén" a fény sebességét, és ezenkívül szingularitást hordoz magában hát istenem elõfordulhat. Már az 1800-as években gondoltak rá, hogy léteznek ilyen testek. Bár bizonyítékük nem volt. 3. Hát ez megint butaság a tejútrendszer életkora 10 milliárd év kb és a legtávolabbi galaxist 12 millárd fényévre van na már most önmagunkat nehezen látjuk meg ha még nem is léteztünk. A másik meg hogy 100 millárd galaxisból annak az esélye hogy az úgynevezett vörös határon magunkat látjuk el ez közelít a nullához a jelenlegi ismereteink szerint. Ezen kívül még senki nem látta be az úgynevezett vörös határt. Egyszerûen nincs elég nagy távcsõ hozzá. 4. Mielõtt ilyeneket törnéd a fejedet jó lenne ha tanulnál egy kis fizikát. Mert azt látom, hogy nem nagyon tanultál, különben nem akadnál ki annyira a Doppler-effektuson.

1.) Baromi nehezen lehet azt félreértelmezni, hogy minden galaxis távolódik tõlünk. Ez mért adat. Ki lehet mutatni az Androméda-ködtõl kezdve a legtávolabbi kvazárokig. Lehet a te felfogó képességed kevés hozzá, de számtalanszor lemérték és az univerzum jelenleg a Hubble állandónak megfelelõne tágúl. Nem csak a Doppler-effektussal mérik az univerzum tágulását, konkrét távolság/idõ adatokkal is. Amúgy meg elég gáz, ha nem tudsz elhinni egy olyan egyszerû/ olyan gyakran mért adatot mint a doppler effektus magyarázata. Minden nap van egy bizonyítása az elméletnek( mentõ autó) és az egyenlet tök azt mondja mint amit hallunk. A fénynek már megbocsás de mi az istenért kéne tágulnia. Az csak egy elektromágneses hullám ami 299792458 m/s sebességgel halad( hellyel közzel, mert nagytömegû test közelében lelassul ennek mértéke pedig a test tömegétõl függ) 2. nem kell ezen erõltetni agyadat, valóban hatalmas az univerzum. A 900 fordulatszámon ne akadj ki szerintem egy sugárhajtómû sokkal nagyobb fordulatszámon mûxik. A fekete lyukak mérete valóban lehet nagy bár tömegének is ekkor nagynak kell lennie. Ezen kívül nem tartanám démoninak. Attól, hogy sötét és a szökési sebessége meghaladja a "felszínén" a fény sebességét, és ezenkívül szingularitást hordoz magában hát istenem elõfordulhat. Már az 1800-as években gondoltak rá, hogy léteznek ilyen testek. Bár bizonyítékük nem volt. 3. Hát ez megint butaság a tejútrendszer életkora 10 milliárd év kb és a legtávolabbi galaxist 12 millárd fényévre van na már most önmagunkat nehezen látjuk meg ha még nem is léteztünk. A másik meg hogy 100 millárd galaxisból annak az esélye hogy az úgynevezett vörös határon magunkat látjuk el ez közelít a nullához a jelenlegi ismereteink szerint. Ezen kívül még senki nem látta be az úgynevezett vörös határt. Egyszerûen nincs elég nagy távcsõ hozzá. 4. Mielõtt ilyeneket törnéd a fejedet jó lenne ha tanulnál egy kis fizikát. Mert azt látom, hogy nem nagyon tanultál, különben nem akadnál ki annyira a Doppler-effektuson.
1. A tudomány nem tévedhetetlen, mindig benne van a pakliban, hogy valamit helytelenül gondolunk. A kérdés csak az, hogy mekkora az esélye annak, hogy rosszul gondoltunk valamit. Az egészen biztos, hogy nem fog kiderülni, hogy 1+1 az nem 2. A doppler-effektus körülbelül ugyanennyire biztos. 2. Tényleg nagy a Világegyetem. :) A fekete lyukak amúgy viszonylag aprók, csak a tömegük nagy. A harmadikra nem tudok válaszolni. Valószínûleg nem lehet körbelátni, de azt nem értem, hogy miért.
A kérdező hozzászólása: a kérdés eszmefuttatás volt. érdekel egyszerûen Univerzumunk Nagysága (minden értelemben) és utánagondoltam e régebbi kérdésemnek és frissítettem. igen, bizonyíthatatlan... mint ahogy egyik averom mondta egyszer: "... honnan tudod, mi van ha az egész Világegyetem csak ekkora?" <- és az ujjaival kb egy centit mutatott át lehet neki van igaza, olyan nagy, hogy már szinte kicsi :D
nos a kérdés vagy ráérzés, vagy eltitkolt utánaolvasás eredménye. Ép nemrég jelent meg egy hipotézis, miszerint a világegyetem nem tágul, csak energiaszintje növekszik folyamatosan és a vöröseltolódás annak az eredménye, hogy a távoli égitestek korábbi, alacsonyabb energiaszintû kisugárzását látjuk és azok minél messzebb vannak, annál régebbi, annál alacsonyabb energiájú, ezért annál vöröseltolódottabb állapotát látjuk. Mivel ez az energiaszint-növekedés egyetemesen igaz minden létezõre, ezért viszonyítási alap nélkül lehetetlen ezt kimutatni. Ez is ugyanolyan bizonyíthatatlan elmélet, mint sok másik.
A kérdező hozzászólása: persze, igen, az poén volt. :) alighanem belekavarodtunk a témába, részemrõl elég is ennyi, így is rengeteg mindent fel kell dolgozno, , de naiv, butuska elméletemhez ragszkodom, hogy nem tágul az univerzum :) )) a számelmélet meg nem ide tartozik, de úgyszintén vgtelenül izgalmas kérdéskör :)
Azt gondolom csak poén volt hogy ezért növünk. A Doppler-effektus értelmében nyúlik a fény minél messzebbi galaxisból érkezik hozzánk annál hosszabb hullámhosszú lesz, vagyis annál gyorsabban távolodik tõlünk a fényforrás(, már ha egyáltalán még létezik, mert az meglehet hogy nem létezik de a fénye még jön, hasonlóan mintha egy víztorony tetején elzárom a fõcsapot de addig még jön víz amíg van a csõben). Nem lesznek ettõl hosszabbak annak a fénynek a fotonjai. A tér tágulására a lufit példát tudom felhozni ahogy egyre jobban felfújjuk azt a rajta lévõ ábra egyre nagyobb lesz, a galaxisok viszont nem lesznek egyre nagyobbak mert tágul a tér.Hanem úgy mintha a lufira papír matricákat ragasztanék és azok ahogy távolodnak egymástól. A fény fénysebességgel jön, a megfigyelõhöz képest változatlan marad annak sebessége, vagyis ha gyorsan távolodsz a fényforrás elõl akkor nem fognak lassabban beléd csapódni a fotonok. Szó szerinti értelemben légüres tér nincs, a teret kitöltik virtuális részecske antirészecske párok, ha 2 tükröt nagyon közel helyezünk egymáshoz akkor fellép egyfajta vonzóerõ ezt Casimir effektus-nak nevezik, fel is használják pl. autók lékzsákjának vezérlésére. Érdekes módon ezek a virtuális részecskék nem lesznek egyre ritkábban ahogy tágul a tér. ------ "Ez nem így mûködik. Pl. ha az 1, 6666... számot úgy írom fel, hogy "5/3", akkor máris nem végtelen tizedes. Valószínûleg az irracionális számokkal kevered. " Lehet hogy arra gondolt, nem vagyok gondolat olvasó. Irracionális egy szám ha olyan valós szám mely nem írható fel 2 egész szám hányadosaként, pl. gyök 2. Közelítsük meg máshogy: Ha a 0-10 intervallumból (a végtelen sok szám közül) találomra kiválasztunk egy számot, igazságosan NEM kedvezve hogy pl. egész számot nagyobb eséllyel választok, minden számnak egyenlõ esélye van, vagyis az egyenletességi hipotézisnek megfelelõen választok, akkor melyik a valószínûbb hogy irracionális lesz vagy sem?
A kérdező hozzászólása: hát a száz golyós dolgon télleg lehalok... "Te is én is az univerzum része vagy akkor te is vagy én is nyúlok?" ha az Unniverzum tágul, akkor mindenképp, csak olyan csakély értékû hogy nem vesszük észre (vagy lehet pont ezért növünk :D )
"a számegyenes "megtörik", mert vannak olyan számok amelyek végtelen tizedesjegyig folytathatók pl. 1, 666666... így csak megközelíteni leet õket" Ez nem így mûködik. Pl. ha az 1, 6666... számot úgy írom fel, hogy "5/3", akkor máris nem végtelen tizedes. Valószínûleg az irracionális számokkal kevered. :) )
"Ahhoz mit szólsz hogy 100 különbözõ golyót többféleképp lehet sorba rendezni mint amekkora a belátott univerzum kerülete miliméterben?" Nem bírtam ki, számolgattam kicsit. 100 golyó permutációinak száma: 100! ~ 9, 33*10^157 Ez kb. egy 1-es és 158 nulla. Nagyon szûken számolva: 10 milliárd fényév ~ 10^29 mm. Ez egy 1-es és 29 nulla. De ha a 100 milliárd fényév sugarú gömb kerületét vesszük, akkor is max két nullával lesz több. Szóval valóban igaz. :)
"a számegyenes "megtörik", mert vannak olyan számok amelyek végtelen tizedesjegyig folytathatók" Valószínûleg arra gondolsz, hogy pl. 0 és 1 között végtelen számú racionális szám van, de még ezek közé "beékelõdik" ugyancsak végtelen darab irracionális szám is. Az így képzett valós számok halmaza ugyancsak végtelen, miközben még mindig csak 0 és 1 között vizsgálódunk. :) Ide kapcsolódik: http://hu.wikipedia.org/wiki/Számosság :)
A kérdező hozzászólása: 12-es, oké, nagyjából értem ezt a fénydolgot... de akkoris, a fotonok is az univerzum részei is mint részecskék, nyúlhatnak... :)
A kérdező hozzászólása: a számegyenes "megtörik", mert vannak olyan számok amelyek végtelen tizedesjegyig folytathatók pl. 1, 666666... így csak megközelíteni leet õket, konkrétan bejelölni õket a számegyenesen nem. és ráadásul végtelen ilyen szám van.. kedves elõzõ, a kérdés pedig arra irányult, hogy te honnan veszed észre, hogy tágul az univerzum? nem az elavult fizikai magyarázatra voltam kíváncsi
A kérdező hozzászólása: És te honnan veszed észre, hogy az univerzum tágul?
A kérdező hozzászólása: 5-ös majd a véleményedet inkább ide írd le légyszi :) )) uccsó: >>"Mellesleg ha mégis, akkor a fénynek nem kellene vele együtt tágulnia? " Az ok okozati összefüggést nem értem.<< hát hogy a fény is a tér része, és ahogy tér tágul, a fény is vele együtt nyúlik, mint a gumiszalag... "Ahhoz mit szólsz hogy 100 különbözõ golyót többféleképp lehet sorba rendezni mint amekkora a belátott univerzum kerülete miliméterben?" na ne má... :) mondjuk nekem már az is sok hogy ugyanannyi szám van a számegyenes egészén mint az 1 és a 0 között (ráadásul ez a végtelen számsor is "megtörik", nem egyenletes)
Valóban így van ahogyan írod az elsõ résznél. Kiváló fizikus létemre tudom, hogy az univerzum statikus és nem volt õsrobbanás, amit be akarnak a kollegák magyarázni. Mert így kutatásra több lovét lehet igényelni
A kérdező hozzászólása: zolexet kivéve eddig mindegyik válasszal egyet tudok érteni (Zolex: laikus vagyok, tanultam fizikát csak hülye vagyok hzzá, filózós szinten érdekel a dolog) Ezek a kérdések csak úgy felötlöttek bennem és jól látom, hogy vannak akik nem utasítják el az ilyen kérdéseket zsigerbõl, mert szerintem nem árt újragondolni ezeket a kérdéseket. Nyílván persze ezekre sosem tudjuk meg a válaszokat
A tér tágulását úgy képzeld el, mint a szokásos koordináta rendszer ábrázolását az x, y, és z tengelyekkel, melyeknek a végére nyilacskát is odarajzolunk rendszerint. Na ezek a nyilak azt mutatják, hogy a tengelyek merre felé hosszabbodnak illetve még inkább "nyúlanak". A lufis hasonlat helytálló és elég jó képet ad. A vöröseltolódás oka meg persze lehet bármi más fantasztikus dolog, amit még el sem tudunk gondolni, de a táguló világegyetem elég jó magyarázat rá, és amig nincs rá racionális okunk rá nem kell elvetni. A statikus modell pedig már a Newtoni logika alapján sem állja meg a helyét, valahol olvastam, hogy miért nem, de nem nagyon értettem meg, emlékezni meg pláne nem tudok rá. A Wadmalac által említett "energiaszint-növekedés" nekem nem tûnik értelmesnek, ill. számomra nem értelmezhetõ ugyanúgy, mint a korábban alternativ magyarázatként felvetett "fénysugár öregedés, vagy fáradás" sem.

Az univerzum tényleg tágul?

Legjobb válasz: A távoli galaxisok színképe vöröseltolódást mutat a közeki galaxisok színképéhez képest. Ez a jelenség arra utal, hogy a távoli galaxisok egyre jobban eltávolodnak tõlünk (és egymástól). A relativitáselmélet alapján a kozmológia szerint azért látjuk távolodni a galaxisokat, mert a köztük lévõ tér tágul. Ha elméletben visszafordítjuk a folyamatot, akkor arra jutunk, hogy a galaxisok közelednek, amíg egy pontba nem sûrûsödnek. Ekkor történt az õsrobbanás, azóta tágul a világegyetem. A vöröseltolódásról itt olvashatsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vöröseltolódás

A távoli galaxisok színképe vöröseltolódást mutat a közeki galaxisok színképéhez képest. Ez a jelenség arra utal, hogy a távoli galaxisok egyre jobban eltávolodnak tõlünk (és egymástól). A relativitáselmélet alapján a kozmológia szerint azért látjuk távolodni a galaxisokat, mert a köztük lévõ tér tágul. Ha elméletben visszafordítjuk a folyamatot, akkor arra jutunk, hogy a galaxisok közelednek, amíg egy pontba nem sûrûsödnek. Ekkor történt az õsrobbanás, azóta tágul a világegyetem. A vöröseltolódásról itt olvashatsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vöröseltolódás
Jelenlegi ismereteink szerint tágul illetve úgy érzékeljük. De a legközelebbi galaxisok még sokáig szomszédaink maradnak.
Bocsi, mit jelent az, hogy tágul?? nem lrtem. hallottam már azt soxor. el tudnátok magyarázni?? LÉCCI!!!
Mivel nem tudjuk, hol lehet valójában a széle az univerzumnak így szerintem ez csak viszonyítási feltevés. Szerinted mi van a nagy semmin túl? Egyébként nem hiszem, hogy ez érintene minket!
tágul de hogy minek, elférünk kényelmesen:D
Az õsrobbanás ötmilliárd éve volt.A reakció fénysebességgel terjedt. Azóta is tágul a világegyetem fénysebességgel.
Hérakleitosz: A világ örökkén élõ tûz, mely kigyullad mértékre, és elalszik mértékre... tágul az univerzum - mi van ha egyszer megáll, és elkezd összezsugorodni. Az univerzum végtelensége: van egy paradoxon ebben szerintem. Hogyan tud valami tágulni, ami végtelen - minkettõ elmélet, ezek kizárják egymást, szerintem csak az tud nagyobb lenni, aminek van vége, határa, ahova nõhet.
Tágul. De az is lehet, hogy csak az Ember által érzékelhetõ, anyagi részét képezõ elemek távolodnak egymástól benne.
Egyre gyorsabban tágul, majd széjjelhullik.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!