Találatok a következő kifejezésre: Az rh azonnal (88 db)

Mit jelent az RH negatív vértípus?

Méhen kívüli terhességem volt meg kellett m?teni. Ott kaptam egy véd? oltást mert azt mondták RH- a vértípusom.

Legjobb válasz: az Rh vercsoport ugyanolyan mint az A,B,AB,0. az emberek nagyresze Rh pozitiv, ezert jo esellyel am agzatod apja es igy a magzatod is Rh pozitiv volt. ha 2 kulonbozo vercsoportu ver osszekveredik, az antitestek megtamadjak egymast es a ver kicsapodik, ez halalos lehet. mivel a mehen beluli elet soran az anyai ver nem keveredik a magzati verrel, a terhesseg alatt ez nem jelent gondot. viszont szuleskor, abortuszkor (immunologiai szempontbol a ketto ugyanaz) keverdik a ket ver, az anya szervezete antigent kezd termelni ami a magzati antitesteket tamadja. ezaltal az anya immunizalodik az Rh pozitiv verre, es a kovetkezo szulesnel mar kesz "hadserege" lesz ami azonnal tamadasba lendul, karositva a magzatot.

az Rh vercsoport ugyanolyan mint az A, B, AB, 0. az emberek nagyresze Rh pozitiv, ezert jo esellyel am agzatod apja es igy a magzatod is Rh pozitiv volt. ha 2 kulonbozo vercsoportu ver osszekveredik, az antitestek megtamadjak egymast es a ver kicsapodik, ez halalos lehet. mivel a mehen beluli elet soran az anyai ver nem keveredik a magzati verrel, a terhesseg alatt ez nem jelent gondot. viszont szuleskor, abortuszkor (immunologiai szempontbol a ketto ugyanaz) keverdik a ket ver, az anya szervezete antigent kezd termelni ami a magzati antitesteket tamadja. ezaltal az anya immunizalodik az Rh pozitiv verre, es a kovetkezo szulesnel mar kesz "hadserege" lesz ami azonnal tamadasba lendul, karositva a magzatot.
tanuljátok már meg használni a gúgölt: http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9rcsoport
És ennek mi köze a fogamzásgátláshoz? Amúgy azért kaptál védõoltást, mert a következõ terhességednél gond lehet, ha a magzat Rh+ vértípusú lesz (ellenanyagot termelhet a te szervezeted ellene).
"az Rh vercsoport ugyanolyan mint az A, B, AB, 0" óriási hülyeség.
http://www2.hu-berlin.de/sexology/ECU2/html/az_rh_factor.htm ezért kaptad a védõoltást, nehogy a késõbbi terhességed elmenjen.

Ha 0 rh+ a vércsoportom a páromnak meg 0 rh- az milyen veszélyt jelent, terhesség esetén rám és a babára? (összeférhetetlenség ezt olvastam, de nem értem)

Legjobb válasz: Semmit nem jelent, akkor kellene gondolkozni, ha te Rh- lennél. Így semmi ilyenrõl nincsen szó. Orvos kismama

Semmit nem jelent, akkor kellene gondolkozni, ha te Rh- lennél. Így semmi ilyenrõl nincsen szó. Orvos kismama
Semmit. Akkor jelentene veszélyt, ha te lennél -, és a baba +. Ebben az esetben ugyanis a te szervezeted "idegen testnek" érzékelné a babát, ami ellen villámgyorsan elkezdene ellenanyagot termelni - így a második babád, aki szintén negatív, kilökõdne. Ennek elkerülése érdekében ezt az ellenanyagot megkapod szülés után, és így a szervezeted a következõ babánál sem ismeri fel a problémát, és nem löki ki. Kicsit tudománytalan a magyarázat, de nagyjából ez a lényege.
Ez ostobaság. Én B+ vagyok, a férjem 0-. Semmi gond nem volt!
Manapság ez már semmit nem jelent. Ha a baba pozitív, akkor kapsz szülés után egy szurit és ennyi.
Jól írták, annak van kockázata, ha az anya rh-. Én az vagyok az elsõ gyerekem rh pozitív lett és kaptam andti d-t. A második az én vércsoportomat örökölte így nem kellett semmit tenni. Terhesség alatt egyébként fokozottan nézik az ilyen kismamák értékeit a vérbõl.
Nem kell aggódni! RH- vagyok, a férjem+. Terhesség alatt 3× nézik. Szülés után kapni fogsz Anti-D-t. A babára nem veszélyes, esetleg hangyányit besárgulhat… Mind a 3(!) babám - lett (a dokim szerint ennek 1/ a millióhoz az esélye).
Akkor sem lesz gond, majd a dokid odafigyel rá, hogy kapjál ellenanyagot. És nem az elsõ baba esetében okozna problémát, hanem a másodiknál - de kapni fogsz ellenanyagot, így nem lesz gond.
A kérdező hozzászólása: AJ igen utána néztem, és fordítva írtam én vagyok - és a párom + ..
Semmi veszélyt nem jelent.
szerintem pont fordítva lenne gáz, ha Te negatív vagy, õ meg pozitív. Mert akkor a baba pozitív a hasadban (vegyes párnál mindenképp) de Te meg negatív vagy, amivel az övé nem fér össze, ezért betolakodóként kezeli a szervezeted.. Ha hülyeséget írtam, javítsatok, de nekem kb ilyet magyarázott a doki
93%-os: Úgy látszik az orvosod nagyon rég tanult genetikát:D Azért enyhe túlzás az egy a millióhoz. Egészen pontosan 12, 5% esélyes volt arra, hogy mind a 3 gyereked negatívos legyen:DD

Az Rh- adhat az Rh+ -nak? Vagy ez hogy van?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Legjobb válasz: http://www.berettyohir.hu/aktualis/jo-tudni-vercsoportok.html

Röviden a válasz: IGEN. Bár ez fordítva már nem igaz.
Elméletileg igen, de teljes vércsoportazonosságra törekszünk, tehát gyakorlatilag nem.
Mi az, hogy nem kaptad meg? Otthon szültél vagy mi a fene? Az anti-D alap. Egyáltalán Rh negatív vagy, a baba meg pozitív lett?
A kérdező hozzászólása: Vagyis megkaptam, de már késõn. Utólag derült ki h a terhesség alattvalahogy bekerült a magzat vére az enyémbe. És a szûréseken nem látszott, ezért terhesség alatt nem kaptam oltást, csak szülés után, de az ellenanyag a véremben. Úgy hallottam ez egész életemben benne marad, de vannak olyan megoldások h vérátömlesztés meg ilyenek, ezekre lennék kiváncsi.
A kérdező hozzászólása: Igen én negatív a baba meg pozitiv lett

Egy ideális populációban mennyi az Rh heterozigóta egyedek aránya, ha az Rh negatív 16%?

Legjobb válasz: q^2= 0,16 q=0,4 p=1-0,4=0,6 heterozigóta egyedek: 2*p*q 2*0,4*0,6= 0,48 Tehát 48%.

q^2= 0, 16 q=0, 4 p=1-0, 4=0, 6 heterozigóta egyedek: 2*p*q 2*0, 4*0, 6= 0, 48 Tehát 48%.
A kérdező hozzászólása: köszi

Milyen gyakori az RH negatív vércsoport egy nőnél? Ilyenkor miért kell ellenanyagot vizsgálni terhesség alatt? 28hkm

Legjobb válasz: Én is RH negatív vagyok. Én azt tudom, hogy ellenanyag injekciót kell majd kapnunk szülés után és ugye nem kaphatunk más típusõ vért. Mást még nem mondott a dokim.

Én is RH negatív vagyok. Én azt tudom, hogy ellenanyag injekciót kell majd kapnunk szülés után és ugye nem kaphatunk más típusõ vért. Mást még nem mondott a dokim.
Akkor kapsz csak Anti d-t, ha a kicsi pozitív lesz. Szülés után megnézik a vércsoportját és attól függ. Én negatív vagyok, párom pozitív és mível a kislányunk is negatív lett, nem kaptam. De ne aggódj, erre figyelni fognak.
Ha negatív vagy, még nem biztos, hogy kapsz injekciót, legalábbis én nem kaptam. Negatív vagyok, a férjem is az és természetesen a kislányunk is negatív lett.
Igazából majdnem mindegy, hogy mi az õ vércsoportja, ha te negatív vagy, akkor kapsz ilyet. De 28 hetesen már túl vagy az ellenanyag szûrésen és a vércsoport meghatározáson, szóval ez már tárgytalan.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Én sajna nem tudom, hogy mi a párom vércsoportja, õ sem tudja. Azt az Anti-D injekciót automatikusan adják szülés után?
Ellenanyag méréssel lehet kontrollálni a terhesség alatt. Elsõ szülésnél nem okoz gondot, maximum jobban besárgul a baba születése után. Ekkor egyébként Anti-D injekciót kapsz rutinszerûen, a következõ terhesség esetleges problémáit elkerülendõ.
Utolsó!nálunk is ez a helyzet, én RHnegatív vok, párom RH pozitív!szülés után max. Anti-D szurit kapunk!
Én RH negatív vagyok, férjem RH pozitív. Akkor a baba bármilyen lehet...
Elmész vérvételre, ott megállapítják a vércsoportot, és ha olyan a vércsoportod, mész máskor is!
És hogy figyelnek erre a terhesség alatt??
Eléggé gyakori, egy ember vagy negatív, vagy pozitív lehet, a pozitívok kicsit többen vannak, mert az a domináns. Azért kell ellenanyagszûrés, mert a következõ terhességedre veszélyes lehet, ha most negatívként a kisbabád pozitív. Az Rh- anya szervezete "idegen" tényezõként fogja fel a következõ babát, ha az is Rh+, mint az elõzõ baba. Ennek következménye a következõ babára nézve halálos, ezek a magzatok hamar elhalnak, és nagyon eldeformálódottak. Hogy ezt kiküszöböljék, ha negatív vagy, és pozitív babád születik, szülés után kapsz a fenekedbe egy ún. ANTI-D injekciót, ami ezt az érzékenységet kivédi, és a következõ terhességnél pozitív babánál sem lehet gond. Amennyiben történik rajtad olyan vizsgálat, ami vérrel jár, és keveredhet a te és a babád vére, szintén kapsz anti-D-t. Ilyen vizsgálat az amniocentézis.
A kérdező hozzászólása: Jézusom, most eléggé megrémültem. És azt honnan tudhatom, hogy a baba negatív vagy pozitív? Nem inkább nagyobb valószínûséggel negatív, mint én?
Ha RH negatív az anya, és a baba (apától örökölt) RH pozitív, akkor már gondok lehetnek. A baba és a mama vére a terhesség alatt ugyan nem keveredik, de a szülésnél, illetve ha a méhlepény bevérzik magzati vér juthat az anyai vérkeringésbe. Ez a bevérzés a terhesség során spontán, vagy valamilyen orvosi beavatkozás során is megtörténhet. Ilyenkor a magzat vére bekerül az anya keringési rendszerébe. Ezt az eseményt pontosan ugyanúgy értékeli a szervezet, mintha hibás vérátömlesztés történt volna. Az anya szervezete ellenanyagot kezd el termelni a magzati vörösvérsejtek ellen, ezzel károsítja a magzatot. Ugyanez a vérkeveredés jön létre szüléskor is. Ezért az elsõ terhesség alatt is fokozottan kell figyelni, nem csak a szülés alatt.
Az emberek 15-18%-a RH negatív egyébként. Azért kell folyamatosan vizsgálni ellenanyagot a terhesség alatt RH negatív vércsoportnál, mert ellenanyagok bármikor maguktól elkezdhetnek termelõdni. Nem feltétlenül a D antigén, amirõl beszélünk, hanem sok más ilyen típusú antigén van még a vérben. Illetve RH- esetben nincsen. Ez nem a babának árt, azért nézik, hogy ha esetleg császármetszésed lesz és vérátömlesztést kell kapnod, csak ugyanilyen típusú vért kaphatsz, amiben ugyanezek az antigének vannak, mint nálad. Amit elõttem írtak, az is helyes, ha RH+ a babád, akkor ellenanyagot kapsz. Ez a terhességek 10%-ában fordul elõ. Nem kell aggódni, manapság ez már nem vészhelyzet.

A vércsoportom azt irta a doki hogy O pozitiv, Ez a pozitiv az az Rh ra utal e? Köszi kata

Legjobb válasz: Igen, ha nem írják külön, hogy mire pozitív, akkor Rh.

Igen, ha nem írják külön, hogy mire pozitív, akkor Rh.
Igen, -/+ az RH faktort jelöli. Nekem is 0+ van :)

Gyermekvállalásnál a szülők vércsoportja is számít, vagy csak az rh faktor?

AB RH- férfi esetében milyen lehet és milyen nem lehet a n? vércsoportja?

Legjobb válasz: bármilyen lehet csak az rh számít de ha más a yermeké mint az enyáé akkor kapsz anti-d injekciót szülés után VAGYIS HÁT A VÉRCSOPORT NEM SZÁMÍT SEMMIT én b- a férjem a+ három ksilányunk van mind a hármonak más a vércsoportaja és semmi lett b+ a- és az utolsó picurunk a+ kétszer kaptam anti-d inekciót

bármilyen lehet csak az rh számít de ha más a yermeké mint az enyáé akkor kapsz anti-d injekciót szülés után VAGYIS HÁT A VÉRCSOPORT NEM SZÁMÍT SEMMIT én b- a férjem a+ három ksilányunk van mind a hármonak más a vércsoportaja és semmi lett b+ a- és az utolsó picurunk a+ kétszer kaptam anti-d inekciót
Ma már tudják kezelni a RH összeférhetetlenséget. Amúgy ha a férjed negatív akkor semmi gáz. Mert pozitív anyának mindegy, hogy neg. vagy poz. vércsoportú gyereke születik. két negatívnak, meg nem igazán szokott poz. gyereke születni :-D Nekem a férjem poz. én neg. vagyok. a lányaink mind a hárman pozitívak lettek. Annyi, hogy a terhesség alatt több a vérvétel, és a szülés után kapsz egy szurit a fenekedbe.

Olvasott mar valaki az rh osszeferhetetlensegrol? Alul van amitn talaltam, de az lenne a kerdesem, ha valakinek van egy korai terhessege, amit nem vesz eszre es mondjuk menszivel tavozik, akkor utana folyamatosan el fog vetelni?

Remelem ertitek mit szeretnek ebbol kihozni.Marmint ha rh+ lesz a baba. Es ha mit lehet ellene tenni? Mert ugye beagyazodasnal nem tudjuk meg hogy terhesek vagyunk igy nem tehetunk ellene semmit. Remelem ertitek mit szeretnek ebbol kihozni.

Legjobb válasz: Ha Rh negatív vagy és terhes leszel, akkor azaz elsõ, hogy megnézik, hogy a véredben van e ellenanyag. Ez egy sima vérvétellel kimutatható. Ha van, akkor injekciót kap, hogy ne legyen gond a babával. Ma már szinte egy baba sem sárgul be, nem kell lecserélni a vérét, mert van ellenanyag.

Ha Rh negatív vagy és terhes leszel, akkor azaz elsõ, hogy megnézik, hogy a véredben van e ellenanyag. Ez egy sima vérvétellel kimutatható. Ha van, akkor injekciót kap, hogy ne legyen gond a babával. Ma már szinte egy baba sem sárgul be, nem kell lecserélni a vérét, mert van ellenanyag.
Ha az elsõ terhességnél az erre irányuló laborvizsgálat eredménye esetleg pozitív lesz, a kismama kap egy szurit (a szüléskor ezt mindenképpen megkapja az esetleges következõ terhesség érdekében), hogy a szervezete ne termeljen ellenanyagot a pici ellen.
Szerintem amikor ilyen korai vetèlès törtènik , hogy szinte nem is tudunk ròla , mèg nincs kapcsolat a magzat ès az anya szervezete között, tehàt nem gondolom , hogy ellenanyag termelôdne vagy bàrmi màs problèmàt okozna.
Ne felj nem loki ki. En egy Rh negativ 8 hetes kismama vagyok es tavaly volt 8 hetesen egy vetelesem, nem emiatt hanem nem fejodott rendesen a babam. Ferjem rh pozitiv. Kora terhessegnel nem jelent veszelyt. Nekem is csak a 10-dik het utan fogjak nezni a verem, hogy minden rendben van es ha veletlenul elkezdek ellen anyagot termelni akkor kapok egy szurit. Ne izgulj nem lesz semmi gond. En is rakerdeztem a dokitol, hogy akkor, hogy is van ez? Mert nekem is volt egy vetelesem es attol feltem, hogy keveredett a verem az elvetelt baba verevel es lehet az a baba pozitiv volt es nem kaptam semmi szurit. Azt mondta a doki, hogy nyugodjak meg ilyen fiatal vetelesnel nem jelent semmi gondot es a kovetkezo terhessegre nezve sem lesz gond. Most 8 hetesek vagyunk es teljesen rendben minden.
Nem löki ki. régen, amikor nem volt ellenanyag, akkor is csak a terhesség utolsó heteiben merült fel probléma, az elején semmiképp. A legtöbb gyerek régen is túlélte, hiszen szülés után lecserélték a vérüket és megszünt a sárgaság. Ha terhesség elsõ heteiben volt vetélésed, akkor még ellenanyag sem alakul ki a szervezetedben, hiszen a szervezet még nem is érzékeli a magzat vérkeringését, az százalékosan olyan elhanyagolható. Tehát ne aggódj, nekem 3 gyerekem született úgy, hogy Rh negatív vagyok.
Az elsõ szülés után kaptam, mégis az elsõ 2 gyerekem negatív lett. Csak a harmadik pozitív. Ne aggódj, a teherbeesésnél, a beágyazódásnál ennek semmi szerepe nincs, csak amikor már a baba olyan nagy, hogy "észreveszi" a szervezeted, hogy valami nem stimmel. Ez pedig csak az utolsó hónapok.
13, 40-Es igazad van, rosszul emlékeztem valóban nem Semmelweis nevéhez kapcsolódik, de attól még igaz így volt.
Szia! Remélem hamar összejön a baba és ezért a vérvételért nem kell majd fizetni, mert ezt kötelességük elvégezni az anya és a baba érdekében is! További jó egészséget és sok sikert!
A kérdező hozzászólása: Utolso koszi szepen! Mar rajta vagyunk a baban, de akkor elmegyek majd nogyogyaszhoz es szolok neki, bar nem tudom ez itt angliaban hogy mukodik, de remelem nem kell fizetni erte..koszonom szepen..nagyon hasznos volt a valaszod.
Szia! Értem mit akarsz kérdezni, éppen ez ügyben kérdeztem most meg egy nõdokit, aki azt irta, hogy minden terhesség vagy vetélés esetén kell kapni gammaglobulin injekciót!Ha valaki nem bizti, hogy koraterhességi vetélése volt, akkor el kell menni a véradóba, ahol a levett vérbõl megállapitják, hogy van-e ellenanyagtermelõdés vagy maradt-e vissza idegenanyag a vérben!Az rhnegativ nõnek minden esetben kell kapnia ellenanyaginjekciót! Azért kérdeztem, mert most 2xegymásután az 5.és a 8. hétben elvetéltem és kiderült, hogy elõtte volt egy terhességem, amikor a menzim késett 1 hetet, erõsebben jött meg és görcsösen, de nem gondoltam terhességre és mivel nem kaptam injekciót, ezért mentek el a babák! Az injekciót egyébként 24órán belül meg kell kapni! Szerintem mielõtt teherbe szeretnél esni kérj egy ellenanyagvizsgálatot, arra a nõdoki ad beutalót!Igy nem kell aggódnod feleslegesen!Remélem segitettem! Sok sikert!
12:54-es!Te is rosszul tudod!Semmelweis nem azért az anyák megmentõje, hanem mert õ fedezte elõször fel a gyermekágyi láz okát!Ami a nem megfelelõ higiénés állapot miatt következett be!
Ha nagyon korai vetélésed volt esetleg, akkor még nincs a babának keringése, nem jelent problémát.Késõbbi elõrehaladottabb terhességben meg nem lehet észrevétlenül elvetélni.Ha ez bekövetkezik adnak antiD-t. De ezt meg kell kapnia az anyának az események utáni 48 vagy 72 órán belül.
A kérdező hozzászólása: Na hat kezdek elegge megijedni....
12, 37-es hozzászólásra szeretnék még reagálni csak most olvastam. Nagyon rosszul tudod, mert nem csak a babát károsíthatja az Rh faktor összeférhetetlensége.Régen amikor erre még nem jöttek rá, nem tudták semmivel magyarázni, hogy az egészséges gyereket szülõ nõ miért halt meg a szülés utáni hetekben amikor látszólag nem volt semmilyen komplikáció a szülésnél.Hát ezért, mert RH neg volt, és a pozitív babája megmérgezte.Ezt fedezte fel ugyebár Semmelveis, ezért hívjuk Õt az anyák megmentõjének, Õ találta fel az ellenanyagot, az antiD injekciót ami meggátolja az ellenanyag termelõdését. Szóval nem csak a többedik poz magzatot károsíthatja egy esetleges összeférhetetlen találkozás, hanem az anya életébe is kerülhet ha nem tud a szervezet megbirkózni vele.
A kérdező hozzászólása: Ettol felek, mert rajta vagyunk a baban, de hat nem tudom hogy volt e korai vetelesem, ezert kerdeztem..akkor ha elmegyek dokihoz szoljak neki errol, hogy nezze meg ezt nekem?
A kérdező hozzászólása: Rendben koszonom..en is az vagyok a parom meg rh +! Csak attol felek hogy ezert nem jon ossze majd a baba..mert hat ki tudja es 2 napja eleg eros gorcsom van, de nem verzek... nem tudom mire velni...Te kaptal ellenanyagot? vagy nem volt ra szukseg? koszonom a valaszokat
A kérdező hozzászólása: Rendben, de ha volt mondjuk egy vetelesem, amirol nem is tudok es mi szep nyugodtan probalkozunk tovabb a babaval, akkor lehetseges hogy ossze sem fog jonni a masik baba, mert ahogy beagyazodik kiloki egybol a szervezetem?
A kérdező hozzászólása: Nagyon szepen koszonom! :) Nektek is jo egeszseget!:)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!