Találatok a következő kifejezésre: Az okj-s minek (121 db)

Mi a különbség az "akkreditált képzés" és az "OKJ"-s képzés között?

Találtam egy képzést, ami nem OKJ-s, hanem akkreditált. Ez pontosan mit jelent?

Legjobb válasz: OKJ-s olyan képzés, aminek a végén az országos képzési jegyzékben szereplõ szakmai képesítést kapod Akkreditált: államilag elfogadott. Olyan képzés, ami államilag elfogadott minõséget jelent, de nem ad OKJ-s végzettséget.

OKJ-s olyan képzés, aminek a végén az országos képzési jegyzékben szereplõ szakmai képesítést kapod Akkreditált: államilag elfogadott. Olyan képzés, ami államilag elfogadott minõséget jelent, de nem ad OKJ-s végzettséget.
A kérdező hozzászólása: köszi, és melyik a jobb?

Angol nyelvű önéletrajzban minek fordítsam az OKJ-s tanfolyamokat?

Legjobb válasz: OKJ-s tanfolyam: vocational training/course OKJ-s vizsga: vocational certification

OKJ-s tanfolyam: vocational training/course OKJ-s vizsga: vocational certification
A kérdező hozzászólása: köszi

OKJ-s középszintű Pénzügy számviteli egy éves képzéssel milyen álláslehetőségeim lennének? És OKJ-s mérleg képes könyvelő képzéssel? Munka vállalás szempontjából mi a különbség a főiskolán végzett és az OKJ-s papír között?

Főiskolára nincs lehetőségünk anyagi okok miatt, és ezért gondolkozik a párom az OKJ-s képzésben de sokan leakarnak beszélni róla mert állítólag azzal nem tud semmit kezdeni.

Legjobb válasz: Hát a középszintûvel sokra nem fogsz tudni menni, bár alapozáshoz jó, a mérlegképessel elvileg el fogsz tudni helyezkedni, de ez sok mindentõl függ, viszont kb. 2 év és nem olcsó, már a tankönyvek sem.

Hát a középszintûvel sokra nem fogsz tudni menni, bár alapozáshoz jó, a mérlegképessel elvileg el fogsz tudni helyezkedni, de ez sok mindentõl függ, viszont kb. 2 év és nem olcsó, már a tankönyvek sem.


Mi a különbség az OKJ-s bizonyítvány, és a szakmunkás bizonyítvány között?

Legjobb válasz: Vannak 8 általánossal elvégehetõ OKJ-s tanfolyamok is. Igazából nem kéne túl nagy különbségnek lennie,de a megítélése és a preztise a szakmunkás bizonyítványnak sokkal nagyobb,hisz azt szakmunkásképzõ iskolában szerzed,és nem pedig tanfolyamon,mint ahogy egy OKJ-s bizonyítványt,és az idõtartama sem 6-8-10 hónap,mint egy tanfolyamnak,hanem 3-4 év. Nagyjából ugyanannyit kellene,hogy érjenek,mert elvileg a szakmán belül ugyanazokból vizsgáznak,csak az úgymond iskolai jellegû,reál humán tantárgyú vizsgák maradnak ki.A tanfolyamon csak a szakma elméleti és gyakorlati részével foglalkoznak,és erre fektetik a hangsúlyt.De mindezt leszámítva,a munkáltatók elõnyben részesítik a Szakmunkás végzettségû embereket.(sajnos)

Vannak 8 általánossal elvégehetõ OKJ-s tanfolyamok is. Igazából nem kéne túl nagy különbségnek lennie, de a megítélése és a preztise a szakmunkás bizonyítványnak sokkal nagyobb, hisz azt szakmunkásképzõ iskolában szerzed, és nem pedig tanfolyamon, mint ahogy egy OKJ-s bizonyítványt, és az idõtartama sem 6-8-10 hónap, mint egy tanfolyamnak, hanem 3-4 év. Nagyjából ugyanannyit kellene, hogy érjenek, mert elvileg a szakmán belül ugyanazokból vizsgáznak, csak az úgymond iskolai jellegû, reál humán tantárgyú vizsgák maradnak ki.A tanfolyamon csak a szakma elméleti és gyakorlati részével foglalkoznak, és erre fektetik a hangsúlyt.De mindezt leszámítva, a munkáltatók elõnyben részesítik a Szakmunkás végzettségû embereket.(sajnos)
"...De mindezt leszámítva, a munkáltatók elõnyben részesítik a Szakmunkás végzettségû embereket.(sajnos)..." Lássuk be ha van két egyforma keliberû munka keresõ és az egyik OKJ végzet a másik pedig fiatal fogékonyabb korában 3-4 évig tanulta a szakmát azért érthetõ hogy miért az utóbbi van elõnyben. Szerintem az lenne sajnálatos ha valaki gürcöl 3-4 éven keresztûl és egy kalap alá vennék egy gyors tanfolyamot végzettel. Plusz még azért az vegyük hozzá, hogy hiába 6-12-24 hónapos egy OKJ képzés ha kb heti 8-12 óra van csak. Ha ezt figyelembe vesszük még inkább nagyobb a különbség.
OKJ bizonyítványt érettségi nélkül nem is kaphatsz. Szakmunkással szakmád van csak. OKJ bizivel van egy érettségid (ez feltétele) és egy szakmád, ez lehet közép vagy felsõfokú OKJ
Igen, az elsõ valamit nagyon benézett. Az OKJ lényegében egy lebutitott, röviditett verzió a szakképzéshez, mint például a szakmunkás bizonyítványhoz képest. Ez nem is kétséges hisz ugyan az a szakma OKJ-ben töredék idõ alatt végzik el. Szakma vállogatja, hogy mennyire számít hátránynak az OKJ-s bizonyítvány. Az OKJ amúgy arra kitünõ, hogy meglévõ végzetségünket kiegészítsük más szakterületekkel, hogy a munkaerõ piacon több esélyünk legyen. Érdemes elvégezni, de alap szakma nélkül kétes az értéke
Azt még hozzá kell tenni, hogy a "gyorstalpaló" oktatás kategóriában az OKJ a legjobb, ezt a legérdemesebb elvégezni, mert ennek a legszélesebb az elfogadottsága.
Tök egyszerûen fogalmazva: Gyorstalpaló

Az OKJ-s oktatás hogy zajlik? Miben különbözik a főiskoláktól/egyetemektől?

Arra lennék kiváncsi, hogy OKJ-s képzésnél hány órák vannak általában? És ott van felelés? Vagy ott is vizsgák vannak? Mennyiben különbözik a f?iskolától/egyetemt?l? Melyik ad több szabadságot? Szerintetek melyik jobb?

Legjobb válasz: A nappali rendszerû (23 éves korig ingyenes) inkább a középiskolához hasonlít, de lazább. van olyan okj-s képzés is, ami olyan, mint egy tanfolyam, heti 2 napon délután pár óra, ez viszont fizetõs. utóbbin csak egy záróvizsga van.

A nappali rendszerû (23 éves korig ingyenes) inkább a középiskolához hasonlít, de lazább. van olyan okj-s képzés is, ami olyan, mint egy tanfolyam, heti 2 napon délután pár óra, ez viszont fizetõs. utóbbin csak egy záróvizsga van.
én nem voltam okj-s csak a barátnõm. okj-n van egy osztályod, osztályfõnök, minden ugyan úgy, ahogy középsuliban, de szerintem felelés nincs. év közben írtak dogát, de azt elõre bejelentették. fõiskolán/egyetemen más az egész. nem ugyan azzal a 30 emberrel vagy minden órán, hanem az egész évfolyammal pl az elõadásokon, és van úgy, hogy minden tárgyból új arcok vannak az órákon. itt magadnak állítod össze az órarendet, több idõpontból lehet választani, ezért is nem ugyan azokkal az emberekkel vagy mindig együtt. nincsenek felelések, csak elõre bejelentett zh-k, a félév végén pedig egy hónap (kb) a vizsgaidõszak, ahol a legtöbb tárgyból vizsgázni kell az egész féléves anyagból.
A kérdező hozzászólása: Értem.:) ) Köszi szépen a segítséged!:) ) Nekem a fõsuli jobban tetszik ezek alapján.:)
A kérdező hozzászólása: Értem, köszi.:) És vannak felelések is? Szóval olyan, mint középsuliban, és van egy "osztályod" is? Fõsuli jobb?

Mi a különbség az iskolarendszerű képzés és az OKJ-s képzés között?

Legjobb válasz: A kettõ ugyan az. Ez olyan mint, hogy estin érettségizel vagy nappalin. Iskolarendszerûn tanulsz plusz, úgymond "felesleges" dolgokat is, ami nem kell a szakmához, OKJ, avagy tanfolyami képzésen, meg csak ami a szakmához tartozik. Egyenértékû OKJ végzettséget ad mind a kettõ. Pl; ugyanúgy vállalkozhatsz ezzel is, azzal is.

A kettõ ugyan az. Ez olyan mint, hogy estin érettségizel vagy nappalin. Iskolarendszerûn tanulsz plusz, úgymond "felesleges" dolgokat is, ami nem kell a szakmához, OKJ, avagy tanfolyami képzésen, meg csak ami a szakmához tartozik. Egyenértékû OKJ végzettséget ad mind a kettõ. Pl; ugyanúgy vállalkozhatsz ezzel is, azzal is.

Aki egy tantárgyból megbukik érettségin, mikor pótérettségizhet, és az OKJ-s képzést elkezdheti-e szeptemberben?

Legjobb válasz: Õsszel érettségizhet. Csak olyan OKJ-s képzést kezdhet el, amihez nem kell érettségi.

Õsszel érettségizhet. Csak olyan OKJ-s képzést kezdhet el, amihez nem kell érettségi.
Szeptember 5-éig jelentkezhet érettségire, és novemberben lesz bizonyítványa. A második kérdésre a válasz elvileg nem, gyakorlatilag le kell boltolni a képzõ céggel. Amikor én OKJ-s gyógymasszõrtanfolyamra jártam, csak a vizsga elõtt kérték az érettségit, szóval van esélyed, hogy elkezdheted anélkül, csak nem vizsgázhatsz.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat!

Tanfolyamon elvégeztem egy élelmiszer és vegyiáru eladó szakmát és okj-s bizit kaptam az mit takar? Az okj s?

Legjobb válasz: Naná hogy az. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplõ mitomén hanyas számmal jelölt eladói szakmát végeztél el.

Naná hogy az. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplõ mitomén hanyas számmal jelölt eladói szakmát végeztél el.

Mit gondoltok az OKJ-s műszaki informatikus képzésről?

Akiket eddig kérdeztem azok nem mondtak sok jót ....

Legjobb válasz: Az informatika még az az ágazat Magyarországon ahol ha valaki érti a szakmát akkor jól el tud helyezkedni benne.Viszont ezen a területen egy diplomás infóst szinte biztos hogy elõbb fel fognak venni mint egy OKJ-s végzettségût.

Az informatika még az az ágazat Magyarországon ahol ha valaki érti a szakmát akkor jól el tud helyezkedni benne.Viszont ezen a területen egy diplomás infóst szinte biztos hogy elõbb fel fognak venni mint egy OKJ-s végzettségût.

Milyen egy OKJ-s képzés? Milyen az oktatás színvonala? Mi a véleményetek az OKJ-s képzésekről úgy általában?

Idén szeptemberben szeretnék menni egy OKJ-s képzésre, és nem tudom, hogy mennek az ilyen képzések!

Legjobb válasz: Az iskolától is függ és szaktól is. Nõvérem mûkörmösnek tanult és hát tényleg csak teljesen az alapokat tanulták, amivel önmagában semmire nem ment volna, így külön kellett órákat vennie egy másik mûkörmöstõl, hogy vigye is valamire. Én fogászati asszisztensnek tanulok egy másik suliban. Nálunk szombatonként vannak az órák, van amibõl házi tesztet íratnak, van amibõl zh van, hiányzásokat is igazolni kell, gyakorlatra is kell majd venni, tehát komolyan veszik az egészet.

Az iskolától is függ és szaktól is. Nõvérem mûkörmösnek tanult és hát tényleg csak teljesen az alapokat tanulták, amivel önmagában semmire nem ment volna, így külön kellett órákat vennie egy másik mûkörmöstõl, hogy vigye is valamire. Én fogászati asszisztensnek tanulok egy másik suliban. Nálunk szombatonként vannak az órák, van amibõl házi tesztet íratnak, van amibõl zh van, hiányzásokat is igazolni kell, gyakorlatra is kell majd venni, tehát komolyan veszik az egészet.
Én már három OKJ képzést is elvégeztem.Szerintem szinvonalas képzések és ha kérsz hozzá Europass bizonyitványt is, akkor az unión belül bárhol elfogadják.Az Europass kb.3ezer Ft és megválaszthatod, hogy milyen nyelven állitsák neked ki. Ülsz az iskola padban, a tanár leadja az anyagot, majd vizsgán számonkérik.ÁlltalAban van írásbeli és szóbeli vizsga egy vizsga bizottság elött. Szóval olyan mint egy nappali vagy esti iskola.
én most csinálom a 2. okj-t, mindkettõért fizettem, mind a kettõ kalap kaki.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Utolsó miért rossz szerinted az OKJ-s képzés? Kifejtenéd bõvebben?
igen. mivel csak fizetõssel van tapasztalatom, arról beszélek. Mindkét esetben sokkal több volt a meghirdetett óra, ehhez képest minden nap 'most hamarabb elmehettek 3 órával!!' - hiába hiányzik nekem az az óra... Elég nagy lehúzás, és nem tanultam túl értelmes dolgokat. Kb a megkapott tankönvyekbõl táplálkozom, annyira laza, hanyag az egész, totális káosz. Tulajdonképpen csak a papírért fizetsz.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ!
én most pénzügyi-számviteli szakügyintézõ(középfok) szakon vagyok és nem fizetõsen, mivel ez az elsõ szakmám és ezt az állam még fizeti, ... mi örülünk ha el is maradozik egy egy óra, ami elég ritka dolog...a tánorok aztán nem sajnálják tõlünk a tudást, és el is várják, hogy azt tisztességgel megtanuljuk, szóval a színvonallal nincs is probléma...elég kemény, de el lehet végezni, szerdán 10 és pénteken 5órám van(a többi napon7/8) úgyhogy általában napi 8 órám van.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!