Találatok a következő kifejezésre: Az miért hogy a kismamákat (50 db)

Miért fáj az embereknek, hogy a kismamákat előre veszik a vérvételnél?

Els? babámnál is megtapasztaltam a jóindulatot, és most, hogy a második babát várjuk szintén. Bemegyünk a váróba, látják, hogy pocakos vagyok, ráadásul látszik, hogy alig állok a lábamon (sajnos nagyon nehéz terhesség), de véletlenül se adná át senki a helyét. Ezzel még nincs is bajom, hisz tudom, hogy soron kívül bemehetek. De abban a pillanatban, hogy behívnak már jön is a h?zöngés, hogy "nem kért sorszámot", "más ki tudja várni a sorát", "ilyen fiatalokat miért vesznek el?re"?

Legjobb válasz: ez egy tény, a kismamákat elöreveszik. ezen nincs mit gondolkozni, tetszik vagy nem ez van. de ha már így van, akkor nem lehetne, hogy egy kismama lelkiismeret furdalás nélkül bemehessen, amikor hívják? ehelyett mindenki ,vagyis az idióák lehurrogják.... annyira ostoba emberek vannak, hogy fizikai fájdalmaim vannak,ha csak rágondolok.

ez egy tény, a kismamákat elöreveszik. ezen nincs mit gondolkozni, tetszik vagy nem ez van. de ha már így van, akkor nem lehetne, hogy egy kismama lelkiismeret furdalás nélkül bemehessen, amikor hívják? ehelyett mindenki , vagyis az idióák lehurrogják.... annyira ostoba emberek vannak, hogy fizikai fájdalmaim vannak, ha csak rágondolok.
Én terheléses cukorvizsgálaton voltam ahol két óra után be kell menni újra.Egy 40 év körüli férfi szólt rám amikor bekopogtam hogy itt vagyok "én is azért vagyok itt".Erre megkérdeztem hogy" maga is két órája vár a második trimeszteri cukorvizsgálatra? Nem is látszik, hányadik hónapban van?"Többen elröhögték magukat.Bunkók a felnõttek és változást várunk a fiataloktól.Ez van.
Ne törõdj vele! Nem kellemes dolog vérvételre menni, sokan félnek meg rosszul lesznek tõle, ráadásul elõtte nem lehet enni, és ettõl is rosszabb a kedvük az embereknek. Teljesen érthetõ, hogy irigykednek, ha valakinek nem kell órákig várnia a sorban, hanem bemehet rögtön. Mondjuk ha egyértelmûen látszik, hogy kismamáról van szó, nem tudom, miért kell lehurrogni. Az is lehet, hogy nem tudják, hogy a kismamákat és a gyerekeket elõre szokták venni a sorban, nagyon sok a tájékozatlan ember, szóval elképzelhetõ.
Azért kedves Kérdezõ, mert Magyarországon vagyunk, és sajnos a magyar emberek többségének ilyen a mentalitása. Szomorú... Nálunk egyébként jó nagy betûkkel ki van írva labornál, hogy kismamák soron kívül bemehetnek, így (hangosan) senki nem reklamál.
Nálunk (Újpest) eddig nem vettem észre, hogy rosszallták volna. Söt mikor elsö alkalommal voltam, húztam sorszámot, mivel nem tudtam, hogy nem kell. Amint bementem és látták, hogy terhes vagyok, lecsesztek a növérek, hogy miért nem mentem be elöbb, hiszen a baba egészségéröl is szó van. Ezek szerint ez helye válogatja. Amúgy meg tudod az emberi rosszindulat határtalan, a terheseket általában semmibe veszik, csak nézz körül a tömegközlekedési jármüveken, hány várandós kismamának adják át a helyet.... Na ezért.
Azért mert a másik ember is azért van ott, azért áll sorba!!!
Aki vérvételre vár, annak valószínûleg van valamilyen egészségügyi problémája. Nem hiszem, hogy betegen kellemesebb lehet ott várakozni, mint terhesen. Én soha nem fogadtam el, ha elõre engedtek.
Mert az emberek ilyenek. Engem is a rendelõben sorra löktek félre a nyanyák, mikor laborra mentem. Igaz, h éhgyomorra voltam, igaz, h majdnem kidibtam a taccsot, a vérnyomásom 1oo alatt volt, de õk siettek a piacra biztos. Sajnálom, h egyesek itt sem tudják felfogni a kérdés lényegét. Én inkább nem járok szórakozni se, mert nem akarok elkapni semmit, itthon ülök egyfolytában, akkor nem pont az ilyen megkeseredett vénlányok/bunkó férfiak/terhességet 5o éve elfelejtett öregasszonyok miatt szeretnék elkapni valamit a rendelõben, mert nem hagynak bejutni. 18 h km
8:10 es vagyok, ja ha beteg voltam vmi miatt türelmesen vártam, sose kezdtem el nyafogni, hogy elõre engedik a kisgyerekeseket, segítettem feltenni a babakocsit a buszra, villamosra, még ha rosszul éreztem magam is átadtam a helyem, sokszor egy "köszönöm"et nem kaptam, mikor mankóval mentem mert mûtötték a lábam, akkor is képesek voltak fellökni, meg lehurrogni, és sokszor akkor is átadtam egy idõs nehezen járó embernek a helyet.
Érdekes, hogy mindig azok hõzöngenek, akiknek a legtöbb idejük van. Az ÁEK-be járok vérvételre, hiába van ott is kiírva, hogy az állami/kórházi dolgozókat, kismamákat, cukorterheléseseket elõre veszik, mindig van egy-két "jóindulatú" ember. Pedig ott nem csak reggel van labor, hanem este 7-ig!!!! Nyilván, ha éhgyomorra kell menni, az más, de a sok ráérõs nyugdíjasnak már reggel 6-kor ott kell ülni, mint a sok vén varjú a fán és csak mondják a magukét. Helyet soha nem adnak át, személy szerint nem is várom el, de volt, hogy frissen lábmûtött emberke evickélt oda mankóval, még egy lépést se voltak hajlandóak tenni, hogy könnyebben elférjen. Biztos sietnek a Máricsujra haza. :) Én sem hõbörgök, amikor bemegy elõttem egy kórházi dolgozó, katona, vagy kerekesszékben ülõt tolnak be vérvételre. Azért naponta nem túl sok kismama várakozik vérvételre, azt a pár embert meg miért nem lehet kibírni?!
Én nem voltam még várandós szóval saját tapasztalatról nem beszélhetek de én is látok, hallok. :) Ha megjelenik egy kismama a vérvételen mindenki elkezd pofákat vágni meg összesúgnak (gusztustalan).Volt olyan hogy anyummal vártunk mi is a vérvételre és jött egy kismama ismerjük "szegénykét", mi bíztattuk hogy ne várja ki a sorszámát menjen be soron kívül. És a megdöbbentõ az volt amikor azt mondta hogy :meg fognak lincselni!!! :( neki már látványos volt a pocakja! Mióta ez történt én ahova tehetem mindíg idõpontra megyek, ezzel is hergelem a népet :) és ha beszólnak odavágom hogy a lehetõség nekik is adott csak nem élnek vele!! Valószínû ha lesz nekem is pocakom ugyan így idõpontra fogok járni ha tehetem. Addig pedig gyakorolok tapasztalatokat gyüjtök hogy tudom majd leoltani a bunkó embereket a leghatásosabban. Így legalább akik akkor ott vannak megtanulják hogy A KISMAMÁKNAK ELSÕBBSÉGE VAN!!!
A kérdező hozzászólása: Látom más is tele van jó tapasztalatokkal! És a vicces, vagy inkább szomorú az egészben, hogy ha magától nem is jut eszébe a háborgóknak, hogy milyen veszélyes egy kismamára, és a babára nézve egy fertõzés, még itt is, (hogy többen felhívtuk rá a figyelmét!) hõbörög. Pedig leírtuk, hogy a baba érdekében vesszük igénybe ezt a kis kedvezményt. De jönnek ilyen válaszok, hogy a terhesség nem betegség. Persze, hogy nem! De jó lenne elkerülni, hogy végül az legyen (mármint betegség), és az ember bekerüljön az intenzívre egy vírus fertõzés miatt.
Nálunk ilyen probléma nincs, ugyanis még soha nem fordul elõ, sem az elsõ gyermekemnél, sem most, hogy elõre vettek volna. :(((( A múltkor az 56. sorszámot kaptam és kb. 90 sorszámot osztottak ki. Én is úgy gondolom, hogy kellemetlen és aggasztó érzés kismamaként, mikor 10-20 ember köhök egy viszonylag kis helyen influenza szezonban.
Szia! Nálunk a plusz poén az, hogy ki van ugyan írva, hgoy kismamák elõre, soron kívül, de tudjátok hova? A kartonzó ablakára 12-es betûmérettel, addig pedig, hogy az ember odajusson, szépen ki kell állni a több 100 km-es sort...Én még egyszer nem mentem elõre mióta kismama vagyok...Amikor még nem voltam az, egyszer úgy felfáztam, hogy állni sem tudtam, és hatalmas piros S (sürgõsségi) volt a beutalómon...nem engedtek elõre, jött egy nõvér elkaptam, hogy mi a teendõ, 8an kiáltottak utánam, hogy de nekik is sürgõs, mondom ja, csak nekem azért sürgõs, mert az orvos ezt közölte... Viszont a terheléses vérvételnél bizony nem fogom kivárni a sort, elõre megyek, ha tetszik nekik, ha nem, basszus ki van írva(még ha nem is látható), és ez a protokoll...ráadásul most már jól látszik a pocak is... Pfíí de mérges lettem..
16:53-as neked aztán kijárt a jóból! de véleményem szerint ezt így kell csinálni talpraesettnek kell lenni és ha kell odamondani rendesen!!
Nyíregyházán a kismamáknak nem a központi laborban, hanem a nõgyógyászaton veszik le a vért, egy teljesen külön vizsgálóba, érkezés szerinti sorrendben, és nem kell betegek között várakozni (hiszen csak kismamák vannak ott) szerintem mindenhol így kellene.
bocsánat elõzõ t Ez a válasz 0%-ban hasznosnak tûnik. A válasz írója 77%-ban hasznos válaszokat ad. A válasz megírásának idõpontja: ma 08:43ehát ennek szólt
Érthetetlen vagy utolsó! Nem betegség, hanem a babát féltik, a kettõ közt különbség van! Sajnálom akik nem fogják fel, anyukájuk nem tanította meg az alapvetõ dolgokat kiskorukban, hogy adják át a helye idõseknek, betegeknek , kismamáknak.
A kérdező hozzászólása: "Azért mert a másik ember is azért van ott, azért áll sorba!!!" Látom elsõ nem fogtad fel a lényeget! Ez a baj! Azért veszik a kismamákat elõre, hogy ne üljenek betegek között, hiszen rájuk fokozottan veszélyes lehet egy fertõzés. Érdekes, hogy én ezt tizenévesen, mikor még használtam a tömegközlekedést felfogtam (tudom, nem teljesen ugyanaz, mert ott nem a fertõzés veszélyes, hanem egy esetleges elesés!) és annak ellenére, hogy tudtam, hogy nem bírok állni, mert vagy hányok, vagy ájuldozok mindig átadtam a helyem a kismamáknak. Furcsa, hogy felnõtt emberek ezt nem látják át. Na, mindegy! Néha hõbörgés helyett bele kéne gondolni, hogy miért is vezettek be ilyen rendszert. Hiszen nem mi, kismamák találtuk ki, hanem a kórház. Nagy betûkkel ki van írva az ajtóra, hogy kismamákat soron kívül fogadják.
A kérdező hozzászólása: "Nem hiszem, hogy betegen kellemesebb lehet ott várakozni, mint terhesen." Nem, valóban nem kellemes. Betegen én is kivárom a sorom, ez teljesen egyértelmû. De kismamaként örülök, hogy minél kevesebb idõt kell betegek között töltenem, fõleg influenza szezonban. Nem magam miatt, hanem mert féltem a babát.
Teljesen normalis meberi reakcio.Hidd el hogyha o lehurogg nem az jar az eszebe hogy miert hivnak elore, csak azt lassa hogy behivnak, tudja hogy ez a szabaly, de pillanatnyi helyzetben nem erdekli.nem kell vele foglalkozni es kesz.
Találkoztam már ilyennel de még mennyit.Ugye elõre hívják a kismamát, azért is mert nagyon könnyen rosszul lesz, meg azért is, hogy ne kapjon el valami betegséget, és a rendkívül jóindulatú emberek mindig megszólják.Nagyon alacsony a vércukrom, rengeteget vagyok rosszul.Pl a villamoson muszáj leülnöm, vagy akárhol, a terhességem eleje óta, és csak annak adtam át a helyet akin látszott idõsön alig tud menni, bottal van.Persze mindig kaptam a megjegyzéseket és szinte gyilkoltak a szemükkel, de hát nem tudok állni, már az egyensúlyérzék sem a régi.Rosszindulatúak nagyon.
Nálunk is ki van írva nagy betûkkel a faliújságra, hogy soron kívül bemehetnek, ennek ellenére nagyon kevesen tudják és sokszor beszólnak a kismamáknak, ha sorszám nélkül merészelnek bemenni.
És miért van az, hogy pl a munkahelyen ahol ismernek 4 éve, tudják a babát, tudják hogy nem vagyok a legjobban, hogy magas a vérnyomásom, és mégis beszólnak, nem hagynak megpihenni, nem hagynak enni, nekem csak dolgoznom kell, míg õk telefonálgatnak és neteznek! Erre mit tudtok mondani? Az hogy az idõsek, ilyenek az azért van, mert biztos sietnek sorozatot nézni :) De tényleg hihetetlenek! Tõlem a buszon elvárta hogy adjam át a helyem! sõt tesómat babakocsival le akarta tenni a buszról, mert nem tudott középre beülni a húzóskocsijával!
A kérdező hozzászólása: Számomra érthetetlen, de igyekszem nem figyelembe venni. Az biztos, hogy ha késõbb ilyet látok (mikor már nem leszek pocakos) rá fogok szólni a hõbörgõkre, és továbbra is elõzékeny leszek a kismamákkal. Nem hagyom, hogy hatással legyen rám mások rosszindulata. A pontozásból látom itt is beindultak a "jóindulatú" emberkék. :(
A vérvételi laborban(Eger)eleve külön ablak van, ahol csak a cukorbetegekkel, kisgyerekekkel és kismamákkal foglalkoznak.A vért is egy külön bokszban veszik, és csak ezeket a sorszámokat kell kivárni.(max.egy ember volt mindig elõttem)Ez így természetes a labor szerint is, mégis volt hogy beszóltak.Fel kell venni a "fapofát" mert egyébként tényleg iszonyú tömeg szokott lenni, megértem a betegek dühét, csak ezekrõl az állapotokról az egészségügyben, NEM a kismamák tehetnek, de még csak NEM is a dolgozók!
16:53 Tökös egy nõ vagy te, így is kell! :)

28hét+5napos kismama vagyok. Mindenki ebben a korban azt mondja, hogy a babója jó nagyokat rúg, az enyém miért nem? Kidudorodni kidudordik a buksija, nyom is idegeket, csak nem érzem olyan erősan a mozgását, mint más.

Hétf?n voltunk 4D-n ott minden rendben volt a kisfiammal:). Befolyásolhatja hogy mells? fali lepényem van, és vastag a 1 kicsit a hasfalam?

Legjobb válasz: Én is mindig csodálkoztam,amikor írták,hogy õket lerúgja a gyerek az ágyról. Az enyém is sokat mocorgott,de akkor még nem erõseket. Bezzeg azóta...:) Nincs semmi baj,ne aggódj! Bepótolja majd!:) A lényeg,hogy mozogjon! Boldog babavárást! 40 hetes kismami

Én is mindig csodálkoztam, amikor írták, hogy õket lerúgja a gyerek az ágyról. Az enyém is sokat mocorgott, de akkor még nem erõseket. Bezzeg azóta...:) Nincs semmi baj, ne aggódj! Bepótolja majd!:) A lényeg, hogy mozogjon! Boldog babavárást! 40 hetes kismami
Ne aggódj! Még rúghat! :) Az enyém is inkább csak nyomakodik, feszítgeti magát. Az a lényeg, hogy minden rendben, valószínûleg nyugodtabb a babád - vagy nem akarja "bántani" a mamikáját! :) Kellemes babavárást! Egy 37 hetes kismami
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a megnyugtató válaszokat! csak azért néha jó lenne, ha erõsebben érezném a rúgásait. boldog babavárást kívánok nektek!
Meg is van a magyarazat, a mellso fali lepeny es az erosebb hasfal, szoval semmi gond :) Vekonyka sogornom elso babajanal hatso fali lepeny volt, bokszolta is a baba rendessen, a masodiknal pedig mellso fali, es sokkal kevesbe volt intenziv erzes.

Miért rémiszgetik a kismamákat az orvosok, nõvérkék? S miért érzik úgy hogy kötelességük valamit beszólni egy terhes nõnek?

Én is tapasztaltam már de az ismerõseimmel is elõfordult már, hogy kaptak egy egy csípõs megjegyzést, vagy beszólást. De miért? Pl tegnap mesélte egy ismerõsöm hogy a nõgyogyászati aszisztens megjegyezte hogy talán nincs 3000 forintja a toxoplazmára? De az van csak kutya macska nincs a háznál. Volt olyan hogy az orvos a fülem hallatára kérdezte meg hogy minek a pecsét ha annyira nagy szüksége van arra a 64 ezer forintra ne szüljön. Vagy mikor megkérdezték hogy apuka legalább dolgozik e, mibõl fogják a gyereket eltartani? Száz féle vizsgálatra küldik rángassák a kismamákat. Megszabják mit és mennyit egyenek hogy mit csináljanak. Ha véletlenül egy pici eltérés van azonnal rémíszgetik õket. A legtöbb kismama nem mer jó ízûen enni vagy két kilót megemelni. Normális dolog ez? S hol a határ? Elvégre a terhesség nem betegség.

Legjobb válasz: Sajnos elõfordulnak ezek a megjegyzések.De a toxoplazma vizsgálatra szükség van.Nálam sincs kutya se macska de jó tudni hogy átestünk e gyerekkorunkba ezen a betegségen.Többnyire mindenki megkapja.Mindössze influenza jellegû tünete van.Szóval nem lehet tudni ki esett át rajta.És ha már voltunk benne akkor az elõny a terhességnél.A doki ezért szeretné ha elmenne a vizsgálatra.De a többi felsoroltak is elõfordulnak.Valóban 1000 felé küldik az embert.Minden doki úgy van vele hogy õ rajta ne múljon a gyermek egészsége.A mai feljelentgetõs világba ezen ne is csodálkozzunk. Kedves elsõ válaszoló,remélem tudod,hogy ezzel az irományoddal magadat minõsítetted!

Sajnos elõfordulnak ezek a megjegyzések.De a toxoplazma vizsgálatra szükség van.Nálam sincs kutya se macska de jó tudni hogy átestünk e gyerekkorunkba ezen a betegségen.Többnyire mindenki megkapja.Mindössze influenza jellegû tünete van.Szóval nem lehet tudni ki esett át rajta.És ha már voltunk benne akkor az elõny a terhességnél.A doki ezért szeretné ha elmenne a vizsgálatra.De a többi felsoroltak is elõfordulnak.Valóban 1000 felé küldik az embert.Minden doki úgy van vele hogy õ rajta ne múljon a gyermek egészsége.A mai feljelentgetõs világba ezen ne is csodálkozzunk. Kedves elsõ válaszoló, remélem tudod, hogy ezzel az irományoddal magadat minõsítetted!
A toxoplazmát, nem csak macskától lehet elkapni, ha növényektõl, gyümölcsöktõl is. Ha hûtpdben van nem megmosott zöldség vagy gyümi és fertõzött akkor ahogy kinyitod a hûtõt belélegezheted.
Elnézve a helyesírásodat, olyan körökben mozoghatsz, ahol az emberek primitívek, aluliskolázottak, segélyen tengõdõek, és ezért szólnak be, mert zavaró, ha az ilyenek szaporodnak. Én még soha nem hallottam ilyet a környezetemben, és én sem tapasztaltam. Érdekes.
Én szerencsére nem találkoztam bunkó orvossal, asszisztenssel a terhességem idején. De a recepciósokról lehetne írni... Az OK, h ott tolong boldog-boldogtalan és sok a dolga, de egyesek olyan bunkók tudnak lenni és hiába nem ismerem és sz.rni kéne rá, nekem rosszul esik. (Toxoplazma vizsgálatot nekem nem is mondta a védõnõm (kis csitri)... nincs kutyám, macskám, növényem, de gyerekkoromban volt és szoktam mosatlanul enni gyümiket. ) :/ Ja eszembe jutott. Eltörtem egyszer a kezem (2 éve) és alá kellett írnom a papírt. Meg sem bírtam fogni a tollat, úgy fájt, erre rámripakodott a nõ, hogy akkor bal kézzel. PF. Meg egy fickónak is beszólt, aki bement megkérdezni, hogy tud-e segíteni, amikor egy öreg nénivel bent üvöltözött a nõ. :S Egyébként én azt vettem észre, hogy a nõk ilyenek... Pasit még így nem hallottam viselkedni. Nem tudom... De szerintem ez nem normális dolog. Se amit írtál, se amit írtam. Az a baj, h a legtöbb ember csak meghökken ezen, szarul esik neki, stb és utána eszmél fel, h ehhez nem volt joga az orvosnak, nõvérnek, asszisztensnek, stb, De akkor meg már mindegy.
A kérdező hozzászólása: Különösebb gondom nincs, csak nem értem miért kell mindenért megjegyzést tenni meg beszolni. Persze a terhes dohányzást ivást én is elítélem. De az hogy ki mire és mennyit szül nem az orvos vagy a védõnõ dolga megmondani. Ez csak két emberre tartozik az anyára és az apára. Nem kéne másokat lenézni csak mert szegényebbek vagy nem végeztek fõiskolát. Én se vagyok tanult. Gondolom ez már kiderült de nagyon igyekszem megadni mindent a gyerekeimnek és becsületesen élni.
Rám csak a védõnõ nézett furcsán, mikor mondtam a címem, hogy xy város tanya.. Aztán jött apuka.Nem a férje? Hány éves? Hol dolgozik? Fiatalok vagyunk mindketten, nem vagyunk házasok és tanyán lakunk.-Pár hónap múlva lett volna az esküvõ, de én terhesen nem szeretnék férjhez menni, így elhalasztjuk a fûzõs ruhám miatt. Ezekbõl a "körülményekbõl" azt gondolhatta elsõre, hogy ránk szakad a ház, nincs villany, fürdõszoba meg fûtés és az ablakkerettel tüzelünk vagy nem tudom :-) Kitért az állatokra is, hogy a birkák, disznók meg a marhák milyen betegséget terjesztenek, mire mondtam, hogy 4 macskánk van és egy foxi keverék kiskutyánk, nem is akarok más állatot.Mondta, hogy az sem jó, mert a macskák is betegségeket terjesztenek(gyerekkorom óta vannak macskáink, rendszeresen atkátlanítva, oltva, fürdetve idõnként) és a kutyát sem hinné, hogy be van oltva "ilyen helyen nem szokás" Komolyan, mintha valami koszos hajléktalan lettem volna. Aztán mondtam neki, hogy hozok képeket legközelebb a házról, sõt a macskáimról is ha kíváncsi rá. Persze aztán megnyugodott, látta, hogy szép új ház, van fürdõszoba, marad plusz szobánk is, meg központi fûtés van (még a tv-t és az számítógépet is fényképeztem bekapcsolva, nehogy baj legyen)és a macskák se "girhesek". Teljesen megváltozott az összkép.Más nem kötekedett még...
Találkoztam már én is bunkó orvosokkal, de õk inkább hanyagok voltak, mintsem figyelmeztettek volna. Toxoplazmát egyáltalán nem néztek, senki sem figyelmeztetett, ha nem lenne az internet, fogalmam sem lenne róla, pedig már a második kicsivel vagyok terhes. 12.heti vérvétel még az elõzõnél volt, de most már arra sem küldenek. A védõnõm sem egy lángész, még a terhesvitaminomat sem ismerte, amit szedek. Szóval nemhogy beleszólnának, inkább rám bízzák mit csinálok a terhesség alatt, mintha nem érdekelné õket, mi történik majd velünk.Flegmaságot tapasztaltam sok helyen, de mondjuk rémisztgetést nem. Magándokira kellett váltanom ahhoz, hogy jó kezekben legyek, megvan az ára ugyan, de legalább emberszámba vesznek.Ez megy ma itt sajnos nálunk. Viszont ha toxoplazmára küldik a kismamát, örüljön neki, hogy foglalkoznak vele, mert nálunk nincs ilyen vizsgálat.Ezek amúgy az anyuka, és babája védelmére vannak.Lehetne persze kedvesebben is mondani, de lássuk be, sok páciens néha kiborító tud lenni, és az eü. dolgozókon nagy a stressz. Én is kérdeztem meg az sztk-s nõgyógyászt egy uh. alkalmával, hogy jól van a baba, minden rendben van vele?Mi volt a válasz?Nagy flegmán foghegyrõl odavetette, hogy azt õ meg ugyan honnan tudja?Pfff...Szóval itt is vannak ám bunkó orvosok, de inkább nemtörõdömök, mint kioktatóak.
Ha gondod van a kórházi dolgozókkal az ápolási igazgatót kell megkeresni, levelet írni neki. Én mindenkit biztatnék erre, mert ha hozzá eljut egy panasz, akkor azzal hivatalból foglalkoznia kell. Mindenkinek lehet rossz napja, de akire rendszeresen panaszkodnak a betegek, azokat azért a következõ leépítésnél észben szokták tartani. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a kismamák egy része is megéri a pénzét. Nem egyszer látok a Baross utcán, a klinika elõtt dohányzó kismamákat, jó nagy hassal, fújják rám is a füstöt. És ne felejtsük el a megélhetési gyerekvállalást, erre is látok számtalan példát. A kötelezõ vizsgálatok száma a terhesség alatt összesen 4 - én ezt nem érzem rángatásnak, az összes többire mindenki a saját döntése alapján mehet. Azzal meg egyetértek, hogy aki nem tudja eltartani a gyerekét (etetni, turiból ruházni és nem a x-box-ra gondolok) az ne vállaljon gyereket. Nem énmiattam, hanem a gyerek miatt, akinek tartozunk annyival, hogy megadjuk az esélyt arra, hogy normálisan induljon az életben.
A válaszokat olvasva nem csak az orvosok "lenézõek"...Sajnos orvostól függ! Van olyan aki már biztosan unja a munkáját, vagy egész egyszerûen nem szimpi neki egy-két ember, esetleg nem fizet zsebbe neki. Õk ilyenek általában. Nálam pl. az volt, hogy aki helyben járt ki, nõgyógyász, nem hozzá mentem szülni 50 ezer ft-ért, hanem abba a kórházba ahová tartozom, és emiatt sértõdött meg, és volt nagyon bunkó. azóta már voltak nála elbeszélgetésen, mert sokan panaszkodtak rá!
A kérdező hozzászólása: Persze vannak nagyon kedves nõvérkék és orvosok is. Köztük az enyém is. Csak sajnos az elmúlt idõben sok negatív dolog ért és nem csak engem. Második terhességem és tudom mit lehet és mit nem. Régen sem volt ennyi vizsgálat de nem is féltek mindentõl a nõk. Mégis felnõttek a szülink nagyszüleink dédszüleink. Alap hogy az ember nem iszik alkoholt nem cigizik és vigyázz hogy ne legyen semmi baj. De attól még a dolgunkat meg kell csinálni. S nehogy már ne lehessen egy csokit vagy egy jokurtot megenni mert az káros. A rengeteg szaladgálás a sok környezeti szennyezõdés az idegeskedés, az hogy nincs az emberekben megértés tolerancia az hogy inkább fellöknek mint hogy elõre engedjenek hiába lassan megszülsz. Az az ami káros. Legalább is szerintem. De persze lehet hogy én tévedek.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm kedves elsõ a diplomatikus választ. Kár hogy a magad fajta okos emberek azzal töltik a szabad idejüket hogy magam fajta primitíav írástudatlan emberek kérdésére válaszolnak. Ahelyett hogy pl a világ békét vagy a gazdasági válságot próbálnák megoldani. Egyébként örülj neki hogy nem csak a te fajtád szaporodik. Akkor kibe kötnél bele? Egyébként én csináltattam toxoplazmát az ismerõsöm pedig gyógypedagogus és már nem kamasz szóval tiszában van vele mit jelent a toxoplazma. De mivel nagyon oda figyel soha nem eszik mosatlan gyümölcsöt így nem csináltatta meg. Tudtommal nem kötelezõ így az aszisztens megjegyzése sem volt jogos. Õ nem azért van ott. Egyébként meg ez csak egy példa volt a sok megjegyzésre.
Sosem tapasztaltam még ilyet! Velem mindig rendesek, sõt.

Miért pattanhat el- az erölködésen kivül- egy ér az agyban szülés közben ugy, hogy a kismama belehal?

Tegnap láttam egy filmet amiben egy teljesen egészséges szülö n? igy halt meg.Két hónap múlva én is szülök és rettegek , h velem is megtörténhet.Az orvosok amúgy miért nem képesek megel?zni az ilyen problémákat?

Legjobb válasz: Csak úgy nem pattan meg az ér, ha nincs eredendõen probléma. Sajnos ezt nem lehet tudni, kinél van ilyen. Ha van valamilyen tágulat, elvékonyodott érfal, bárki agyában (nem csak szülõ nõ lehet, nekem 20 éves isemrõsöm halt meg így, úgy hogy az utcán összeesett, mert agyvérzést kapott) az bármikor kiszakadhat. Sajnos ez van. Elõtte nincs semmi jele. Felesleges ezen agyalni. Ennyi erõvel egy tégla is a fejedre eshet. Ez is ugyanolyan ritka.

Csak úgy nem pattan meg az ér, ha nincs eredendõen probléma. Sajnos ezt nem lehet tudni, kinél van ilyen. Ha van valamilyen tágulat, elvékonyodott érfal, bárki agyában (nem csak szülõ nõ lehet, nekem 20 éves isemrõsöm halt meg így, úgy hogy az utcán összeesett, mert agyvérzést kapott) az bármikor kiszakadhat. Sajnos ez van. Elõtte nincs semmi jele. Felesleges ezen agyalni. Ennyi erõvel egy tégla is a fejedre eshet. Ez is ugyanolyan ritka.
A kérdező hozzászólása: Ritka a dolog mégis van akivel megtörténik.Nem tudtam , hogy ezt fogom látni abban a filmben.Egyébként én is kerülöm a rémisztõ dolgokat, de ez a dolog rettegésben tart és elõre félek.Nem mondhatom magam egy túl erõs nõnek...Mi van ha megerõltetem magam és a vége ez lesz?Beszéltem errõl a férjemnek és szó szerint befogta a számat , azt mondta hogy ne is gondoljak ilyesmire.A császártól meg még jobban rettegek, úgyhogy valahogy muszály leszek túllépni ezen a dolgon...
Amikor én szültem 2009 októberében, akkor volt a kórházban egy kismama, aki ebben halt meg.Bent feküdtünk a terhespatológián, egyik este még beszélgettünk a szívhanghallgatásra várva, másik nap pedig már halott volt.A 4. gyermekét várta, semmi elõjele nem volt a dolognak, az egész kórház meg volt botránkozva rajta-ez azért nagyon ritka, nem kell tõle tartanod.Éppen úgy halt meg, ahogyan a filmben volt, vagyis kinyomta a babát, szólt hogy rosszul van, és többet nem tért magához.Még a tv is bemondta a Tényekben ha jól emlékszem.Sajnáltuk õt nagyon, apuka 4 gyerekkel maradt magára.Nem jó terhesen ilyen filmeket nézni, én anno direkte kerültem minden ezzel kapcsolatos borzasztó dolgot.Ott a kórházban nekünk eszünkbe sem jutott, hogy ez velünk is megtörténhet, annyira ritka dolog.
A kismama születési rendellenessége...
születési rendellenesség, már meglévõ betegség miatt, pusztán csak az erõlködéstõl nem
A kérdező hozzászólása: Most akkor szülési vagy születési probléma?Lehet olyan hogy csak szülés közben minden elõjel nélkül megtörténik vagy a szülõ nõ veleszületett betegsébõl adódóan jön elõ?
A kérdező hozzászólása: 92-ben születtem
aneurisma nem csak szülésnél, hanem bármikor kiszakadhat. sok esetben az agyban mégha tudnak is elõtte róla nem mûthetõ
Azt a filmet én is láttam :) Tényleg csak szülési rendellenesség. Mit jelent a nevedbe az a , , 92"?
De jó, hogy nem hallottam ilyenrõl szülés elõtt! Minden rendben lesz, csak a jóra gondolj! Mi a film címe? Hol adták?

Az miért megengedett, hogy a kismamákat kiszolgáltatja az állam?

A terhességem alatt a fele táppénzt kaptam végig mert az OEP- nél nem vették figyelembe -SZABÁLYTALANÚL- az év végi prémiumomat. Aztán többszöri reklamálásra júniusban viszamen?leg EGYÖSSZEGBEN megkaptam a hiányzó 150 ezer forintot. Ekkora le is járt a táppénzem, a babám is megszületett május 29-én.

Legjobb válasz: Teljesen megértelek és nem akarlak elkeseríteni, de az én lányom 4 hónapos volt, mire végre megkaptuk a családi pótlékot és az egyszeri anyasági támogatást. Hál' istennek a Tgyást megkaptam idõben, mert azt nem a Kincstár, hanem a munkáltató intézte. Soha többé nem intézném postán az igénylést, de nem tudtam bemenni személyesen, mert a lányomat hová tegyem...Bár ez az õ szerencséjük, mert biztos leordítom valaki haját!

Teljesen megértelek és nem akarlak elkeseríteni, de az én lányom 4 hónapos volt, mire végre megkaptuk a családi pótlékot és az egyszeri anyasági támogatást. Hál' istennek a Tgyást megkaptam idõben, mert azt nem a Kincstár, hanem a munkáltató intézte. Soha többé nem intézném postán az igénylést, de nem tudtam bemenni személyesen, mert a lányomat hová tegyem...Bár ez az õ szerencséjük, mert biztos leordítom valaki haját!
A babám 4, 5 hónapos volt, mikor elõször kaptam tgyást. Az senkit nem érdekelt, hogy addig mibõl élünk. Természetesen mi mindent idõben intéztünk, a lehetõ leghamarabb beadtuk a papírokat.
Az elsõ gyermekemnél, aki most öt éves, semmi ilyesmi nem történt. Mindent azonnal megkaptunk, ami járt. Most várom a második babámat. Félidõs vagyok és a barátnõm, aki a családipótléknál dolgozik azt javasolta, hogy kezdjem intézni a papírokat, mert annyira elvannak maradva, hogy még a márcuiusi-áprilisi kifizetésekkel is bíbelõdnek. Az államháztartás elég nagy bajban van.Lehet, hogy minden lehetséges forintot forgatnak és ezért késnek a kifizetések.
Szia! Nekem ilyen gondom nem volt, én a családit is megkaptam 2 hét alatt és a TGYás is idõben érkezett. Próbáld meg õket felhívni telefonon és érdeklõdj. Ha ez nem tûnik hatásosnak kérdezd meg az ügyintézõ nevét aki ezzel foglalkozik és írj neki. Ja és ezt nem az OEP utalja hanem a MÁK regionális igazgatóságának helyi ( megyei igazgatósága).
Én még nem szültem, de hatalmas balhét csaptam , hogy csak 5 hónap után kaptam meg a táppénzemet és azt sem egy összegben, hanem még mindig minden hónapban visszamenõleg fizetnek.Az már egy másik dolog, hogy amióta átutalva kérem érdekes módón 7 e ft-tal többet kapok és senki nemt ud válaszolni a kérdésemre, hogy MIÉRT!!?????
Szia, én is így jártam. csak nekem volt olyan hónap hogy 6! részletben küldték el TGYÁS-t. nem mondhatom a gázszolgáltatónak, hogy bocsi csak 5000 Ft-ot küldtek, lehet hogy majd holnap megint utalnak!!! És amikor felhívtam õket, azt mondták, hogy majd utalnak, ha lesz rá keret. Ezért fizettem évekig a sok adót és járulékot? Persze, ha én kések egy napot, akkor már végrehajtóval fenyegetnek és hogy kikapcsolják a szolgáltatást!
Amúgy az is nagyon durva, hogy ha TE nem fizetsz valamit idõben, akkor te kifizeted a késedelmi díjat. De ha az ÁLLAM késik valaminek a kifizetésével, akkor õk még azt sem böfögik oda, hogy bocsánat. Érdekes...

Miért van az, hogy nagyon sok "kismama" aki az interneten commentel azt hiszi, hogy azért mert van gyereke most már körülötte kell, hogy forogjon a világ?

Ilyesmikre gondolok: <[link]

Legjobb válasz: Szerintem attól nem forog a világ egy kismama körül, ha átadjuk a helyünket nekik. Én nõ vagyok, és világéletemben átadtam a helyem idõsnek, terhes nõnek, kisgyermekesnek. Én is voltam terhes, nekem is jólesett, ha valaki átadta (volna) a helyet, sokszor le sem ültem, megköszöntem, mert csak 2-3 megállót utaztam. Egyszerûen az embereknek jól esik a figyelem.. ennyi. Ja, és terhesnek lenni azért nem olyan "könnyû" ám, mint sokan gondolják. Fõleg a vége felé.

Szerintem attól nem forog a világ egy kismama körül, ha átadjuk a helyünket nekik. Én nõ vagyok, és világéletemben átadtam a helyem idõsnek, terhes nõnek, kisgyermekesnek. Én is voltam terhes, nekem is jólesett, ha valaki átadta (volna) a helyet, sokszor le sem ültem, megköszöntem, mert csak 2-3 megállót utaztam. Egyszerûen az embereknek jól esik a figyelem.. ennyi. Ja, és terhesnek lenni azért nem olyan "könnyû" ám, mint sokan gondolják. Fõleg a vége felé.
mert ilyenkor pár évig el vannak varázsolva.

Kismamák! Miért azt mondják az Avent márkajelzésű termékre, hogy aventes, a Brendonban vásárolt dolgokra pedig, hogy brendonos? Az adidas márkájúra sem azt mondjuk, hogy adidas-os? Elég "magyartalan".

Legjobb válasz: azt a kérdést is feltehetted volna, hogy miért mondja rengeteg anyuka, hogy x hós a gyerekem.miért nem hónapos?vagy azt írja, hogy lessz,nállunk,felkell stb, nem pedig lesz,nálunk,felkel.engem ezek jobban zavarnak

azt a kérdést is feltehetted volna, hogy miért mondja rengeteg anyuka, hogy x hós a gyerekem.miért nem hónapos?vagy azt írja, hogy lessz, nállunk, felkell stb, nem pedig lesz, nálunk, felkel.engem ezek jobban zavarnak
Jó kérdés :) aventes tényleg hülyeség, de a brendonos az értelmes, olyan mintha azt mondod, tescos vagy auchanos
mert ez már egy életstílus:-)) Az aventes még hagyján de a brendonos a már a vég. A szinte nullára lelakott tárgyakat is egy 1000-el többért adják mert "brendonos". Az ilyentõl falra mászok.
Minta tescos, az is egy életstílusí:-((( Én valahova kettõ közé (tescos-brendonos) teszem magam
hihihi Én még ezt nem is hallottam :o) Nekünk Avent cuccaink vannak és a Brendonban nem szoktam vásárolni. De ha ott vennék is valamit, akkor a márkanevén nevezném meg, vagy ha brendon a márkaneve, akkor a fiamnak brendon ruhája lenne. Csakúgy mint volt is neki kenguru gold ruhája is picinek.
Kedves kérdezõ nagyon unatkozhatsz, már ne is haragudj!

33 hetes km vok. Miért mondják azt, hogy a terhesség végén fogynak majd a kismamák? Ha nincs rajtad tul sok viz szülés után mennyi megy le ebböl én 66kg indultam most járok 20kg-nál:

Legjobb válasz: Épp mostanában olvastam, hogy a terhesség legvégén, az utolsó 1-2-3 hétben akár fogyhat is a kismama, hiszen már alig tud enni, és a babának sincs hová híznia, mert alig fér el a méhben, ráadásul a magzatvíz is kevesebb.

Épp mostanában olvastam, hogy a terhesség legvégén, az utolsó 1-2-3 hétben akár fogyhat is a kismama, hiszen már alig tud enni, és a babának sincs hová híznia, mert alig fér el a méhben, ráadásul a magzatvíz is kevesebb.
Én még soha nem hallottam, hogy valaki azt mondta, hogy a terhesség végén fogynának. Akkor jön föl a legtöbb. Én olyan 12 kilót híztam a gyerekeimmel (ebbõl a felét az utolsó két hónapban és 8 kiló ment le a szülésnél. A babák 3-3, 5 kilósak voltak.
Én azt olvasom mindenhol, h a terhesség végén szedik fel a legtöbbet a kismamák! Én is a 33hetes vok, 17kg eddig :( rem 20nál megállok :) Bár én eléggé vizesedem.. A baba ált. 9kg mindennel 1ütt, aztán a víz is sokat nyomhat!
A kérdező hozzászólása: hogy lehet megnézni a vizesedést ha erösen benyomod az ujjadat v csak épphogy?
Én csak simán megnyomom, nem olyan erõsen. amúgy én is olvastam több helyen, hogy fogynak a végén a kismamik, mégpedig azért, mert nem tudsz egyszerre sokat enni és könnyen feldolgozza a szervezet. Aki hízik, az pedig a víz miatt hízik a végén(állítólag).
Én az utolsó 5-6 hétben már nem híztam de odafigyeltem az evésre mert így is 20 kilót híztam. A szülés után közvetlenül kb. 6 kiló ment le (3260g volt a baba), a maradék 14 meg mire a babám 3 hónapos lett. Nem voltam vizes, nekem a szoptatás segített. 7 hós anyuka
Én 39+2 hetes vagyok, de több, mint 1 hónapja egy dekát sem híztam, inkább csak fogytam, pedig nem eszem kevesebbet egyáltalán, sõt kicsit jobban engedek a "bûnözésnek" egy-két csoki, túrórudi erejéig. 13Kg-ot híztam összesen, pedig nagyon hajlamos vagyok a hízásra, eleve 10 kg-mmal többrõl indultam, de szerencsére nem vizesedem. Szerintem ez alkat kérdése is. Picúrkám fejlõdik szépen, kis pufi az arca is, a magzatvíz is normális. Van, aki a végén hízik, van, aki nem.
A vizesedés nálam úgy jelentkezett elõször, h lábfej és bokadagadás, most már a kézfejem is feszül...a látható jelek közé írhatom még, h fehéres apró pöttyös/foltos a bokámtól a térdemig és a felkaromon a bõr! Kiváló ez ellen a reszelt zeller-alma sali!

Miért írják azt sokszor a kismamák, hogy hetesek vagyunk, amikor az anyánál az utolsó mensitől számolják a terhességet, de a baba viszont 2 héttel fiatalabb?

Pl ha azt írják, hogy 20 hetesek vagyunk, Akkor az csak az anyukára vonatkozik, mert a baba csak 18 hetes. Akkor hogy lehetnek mind a ketten 20 hetesek?

Legjobb válasz: A baba korát az utolsó mensi elsõ napjától számolják. Ezt így fogadták el orvosilag. És pontosan amúgy sem tudhatod, hogy mikor fogant a baba. Emiatt ha az anyuka 20 hetes, akkor a babája is 20 hetes. Üdv 29 hetes kismami

A baba korát az utolsó mensi elsõ napjától számolják. Ezt így fogadták el orvosilag. És pontosan amúgy sem tudhatod, hogy mikor fogant a baba. Emiatt ha az anyuka 20 hetes, akkor a babája is 20 hetes. Üdv 29 hetes kismami
igen, ez pontosan így van. kellett egy egységes számítási módszer, másrészt pedig nem mindenkinek pont középidõben van peteérése, ergó 20 hetes terhességnél nem mindig 18 hetes a baba
ezt én sem értem, mert nekem a vérzés szerint 14hétben kéne lennem, de ultrahang szerint 12hétben kellett volna lennem:(
De valahogy tudnunk kell egy nyelvet beszélni. Elég bonyolult lenne azt mondani, hogy én 38 hetes terhes vagyok, de a babám valójában csak kb. 36 hetes. Nyilván épp a hasonló félreértések elkerülése végett találta ki az orvostudomány ezt az egységes számítási módszert.
Egységesítették, és az utolsó menzi elsõ napja lett a megállapodott idõpont. Majd a 13. heten megallapitjak a biometriai alapon a pontos korát, onnantól az számit (nekem egy nap elteres volt). masresztrõl nem törvényszerû a 14. napon levo peteeres 28 napos ciklus eseten sem, ugyertem elofordulhat spontan peteeres is. valahogy kotekves, én például 29 éves vagyok, és a csak a babócám 17 hetes és egy napos, én nem :D De ez igy jó, az emberek szeretnek egyszerûsíteni.

Miert kell 16-18 oran keresztul szenvedni ha utana ugyis csaszaroznak? Nem szultem, nem tudom mi miert tortenik. De nem lenne eleg mondjuk 10 ora? Vagy 8? En ertem, hogy arra varnak h taguljon az a kismama, de 16 ora nem tulzas?

Legjobb válasz: Megmondom õszintén, én hallani sem akartam császárról! Én egy 4280 g-os manót szültem 58 cmmel. Eléggé megszenvedtünk egymásért. Igaz én nem 18 órát vajúdtam, "csak" 13-at, mire megszületett a fiam, és 3 órán keresztül csak nyomtam úgy éreztem semmi eredménye... De azért csak megszületett simán, makk egészségesen. Nem akartam, hogy vágjanak, mert az valóban nehezebben gyógyul. Én természetes szülés után, már másnap törökülésben tudtam ülni, kutya bajom nem volt.:) Alig várom, hogy ismét szülhessek! Nekem még ennek ellenére is élmény volt!

Megmondom õszintén, én hallani sem akartam császárról! Én egy 4280 g-os manót szültem 58 cmmel. Eléggé megszenvedtünk egymásért. Igaz én nem 18 órát vajúdtam, "csak" 13-at, mire megszületett a fiam, és 3 órán keresztül csak nyomtam úgy éreztem semmi eredménye... De azért csak megszületett simán, makk egészségesen. Nem akartam, hogy vágjanak, mert az valóban nehezebben gyógyul. Én természetes szülés után, már másnap törökülésben tudtam ülni, kutya bajom nem volt.:) Alig várom, hogy ismét szülhessek! Nekem még ennek ellenére is élmény volt!
Hát én inkább várok, és szenvedek 18 órát, csak ne vágják fel a hasam. Jobb a természetes szülés. különben ez a várakozási idõ, a baba állapotától is függ. Ha nincs vele gond, jó szívhangja van, akkor szerintem kivárják.
Nekem is úgy volt. Kb. 20 órás volt a vajúdás és így is rásegítéssel tudtam megszülni (oxytocin infúzió és a méhnyak kézzel való elsimítása). De megérte. Sokkal hamarabb gyógyul a gátseb, mintha a hasadat vágnák fel.
Szerintem nem túlzás. Ha van remény arra, hogy természetes úton világra jöhet egy kisbaba, és az állapota nem igényli a sürgõs beavatkozást, akkor jobb a természetes szülés még sok szenvedés árán is. Én összesen - a 10 perces fájások kezdetétõl számítva a babám megszületéséig - 2 óra híján másfél napig (!) vajúdtam. Mégis azt mondom, legközelebb is kibirom, ha kell, csak természetes úton szülhessek. Ugyanis a császármetszés egy komoly mûtét, még akkor is, ha rutinnak számít. Felvágják a méhedet, és a mûtéti heg megmarad. Egyik barátnõmnek például, már két császármetszés után nem lehet harmadik babája, mert a második császárnál szülés elõtt elkezdett szétnyílni a régi heg! Egyébként makk egészséges, de szülni nem szülhet több babát. Persze ez nagyon ritka eset, de én azt mondom, az a 8-10 vagy 16 órahossza már teljesen mindegy, kibírja az ember. Persze akkor, ha van remény arra, hogy szép lassan kitágul.
Én 18 órát vajúdtam, vártuk, h táguljak. A doki közölte, h õ nem az az "elsõ szóra császározós" típus. Bár jobban örültem volna, ha kitágultam volna rendesen, akárhány óra alatt is, csak császározni ne kellett volna! H túlzás-e? Hmm... nem kellemes, az biztos, és jól el is fáradtam. A kicsinek is kell idõ, h fel tudjon készülni a kijövetelre, ne érje sokk (állítólag). Szerintem a fõ cél az, h ne legyen császár! Hasi mûtét, macera, nehezebben gyógyul, ... stb. Ezért várnak, és próbálkoznak mfélével az orvosok.
A kérdező hozzászólása: Koszonom szepen a valaszokat!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!