Találatok a következő kifejezésre: Az iskolákban van a felvilágositás (4 db)

A kamaszkori felvilágosítás milyen színvonalú jelenleg az iskolákban? Van rá igény a net mellett?

Legjobb válasz: Igen magas, azért van ilyen sok okos és felvilágosult gyermeke kis hazánknak...lol

Igen magas, azért van ilyen sok okos és felvilágosult gyermeke kis hazánknak...lol
Vagy biológia óra keretében oldják meg vagy valamilyen szinten az iskolaorvoson keresztül. De azért ez nem az iskola dolga lenne, hanem a szülõé...
Nálunk a tavalyi felvilágosítás szerintem abszolút színvonalas volt. Két részletben történt a felvilágosítás a 9.-es osztályoknak.3-3 osztálynak volt egyszerre bent a "nagyteremben".A felvilágosítás egy tanóra helyett volt és a városban dolgozó egyik nõgyógyász tartotta. Elmondott minden lényeges dolgot:testi változások a kamaszkorban, hormonok változás, menstruáció - tampon és betét használata, fertõzés, gomba, nõgyógyászati vizsgálat, szexuális élet, nemi betegségek, védekezés... Eõször elmondta amit õ gondolt, hogy fontos elmondania, utána kérdezhettünk és válaszolt a kérdésekre. Szerintem nagyon korrekt felvilágosítás volt, bár már mindent tudtam! 15/L
Nálunk hebegett-habogott a védõnõ, szóval mi barátnõimmel könyvekbõl néztünk utána, mi hogy történik. Persze, beszélgettünk is róla, meg nagyokat röhögtünk, de minden világos volt. Egyikünknek sincsen semmi problémája a szexszel.
Nálunk az általános iskolában 6., 7. és 8. osztályban minden évben volt felvilágosítás, amikor is két védõnõ beszélt a menstruációról, szexrõl és a védekezési módokról. Külön volt tartva a fiúknak és a lányoknak. A fiúk természetesen végig röhögték az egészet, a lányok figyeltek azért. A színvonala szerintem jó volt, hoztak be még óvszert is megmutogatni, hogy milyen is az, meg kaptunk ajándék betétet és tampontXD De igény szerintem nem nagyon volt rá, mivel már mindenki tudott nagyjából mindent.
Kamaszkori felvilágosítás??? :) ) Felnéznek erre az oldalra, és mindent tudnak, minden kategóriában... Itt név- és arc nélkül lehet bármirõl, gátlástalanul kérdezni. A szexualitás témakörben a legtöbb 14-16 éves lurkó.
A szülõ dolga a felvilágosítás, nem az iskoláé, tehát aki felelõtlenül lesz fiatalon szülõ, ott a drága anyja meg apja a hibás, és nem az iskola.
talán 5.-ben vagy 6.-ban volt felvilágosítás, de hát könyörgöm 11-12 éves gyerekek mit tudnak még errõl? most kéne beszélgetni, nem akkor kellett volna! meg amúgy is végig röhögte mindenki. aztán kimarad egy pár év, és tessék, itt a sok 15-16 éves lány gyerekkel! most gimiben gyakorlatilag semmilyen felvilágosítást nem kaptunk, jó hát gondolom ezt azzal magyarázzák hogy már elõtte volt ilyen óra. tehát nincs semmilyen színvonala..
Nálunk?6.-ikban (mikor a legtöbb lánynak már megvolt), beszélt a védõnõ 15percet a menzeszrõl, és kész....ez a város 'elit' sulija(max 1-2 cigány jár ide), aztán nagyban szarnak a fejünkre ilyen téren. Van egy barátnõm, akinek az anyja nem tudott ilyenrõl beszélni vele...meg úgy igazán semmirõl sem.Na...õ az aki már 14 évesen nem szûz(mellesleg a pasijával 2hónap után feküdt le, úgy hogy közben 3x megcsalta)....elõtte szûzku.rva volt. Szóval szerintem azért számít, hogy ne csak a haveroktól meg innen onnan tájékozódjunk.
Nekünk volt 7edikben. Eljött az iskola orvos és az magyarázott. De olyan gyökér alapból :D Meg a biológia tanár rohadt jó fej és az mesélt ezt azt xD az akármirõl beszélt neked. 17f
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Tulajdonképpen azért kérdeztem, mert nálunk most a 7. osztályban kaptak a gyerekek egy füzetet, meg óvszert stb., s az egyik szülõ felháborodva mesélte a füzet ordenáré tartalmát.Én nem láttam, nem olvastam, de nemrég beszélgettem a hamarosan 12 éves lányommal többek között még az orgazmusról!!! is.Igen!Mivel nem értette, mi benne a jó...sõt látta azt a naptárat, amiben az õ érkezése elõtt írogattam a reggeli hõimet, meg a mensit jelölgettem, illetve az akciós napokat is ikszeltem...Mert én úgy érzem, hogy az én dolgom-is.Mert én az elsõ kérdései óta válaszolok neki, de nem válaszolhatok minden érdeklõdõ gyerek kérdéseire, valakinek pedig kellene!

Az iskolákban mikor van a felvilágositás óra?

Érdekelne hogy hanyadikban van, fiam nem akar róla beszélni.

Legjobb válasz: Nálunk hatodikban volt olyan óra, amikor a lányok és a fiúk külön elmentünk a védõnõhöz, ahol szó volt a menstruációról, betétekrõl, felnõtté válásról. De szexrõl egyátalán nem. Olyan óránk igazából soha nem volt, ahol csak arról beszéltünk volna. Azóta kilencedikben volt szó fogamzásgátlásról, tizedikben abortuszról, tizenegyedikben mellrákról, tizenkettedikben pedig az AIDS-rõl.

Nálunk hatodikban volt olyan óra, amikor a lányok és a fiúk külön elmentünk a védõnõhöz, ahol szó volt a menstruációról, betétekrõl, felnõtté válásról. De szexrõl egyátalán nem. Olyan óránk igazából soha nem volt, ahol csak arról beszéltünk volna. Azóta kilencedikben volt szó fogamzásgátlásról, tizedikben abortuszról, tizenegyedikben mellrákról, tizenkettedikben pedig az AIDS-rõl.
Én vagyok az elsõ hozzászóló. Nálunk egy hét késés volt a fiúk és a lányok között. De gondolom nem egy évvel késõbb lesz felvilágosítás a fiúknak. Egyébként amíg az egyik csoport a védõnõnél volt, addig a másik csoport az ofõvel beszélgetett a témáról.
Ezek amúgy nem sokat érnek. Jobb, ha aszülõ beszél a gyerekkel, mert ezen az órán olyan zavarban vannak a gyerekek, hogy semmit nem mernek kérdezni, és nem is beszélnek érdemben semmirõl.
6.-os??? xD bocsi de nálunk 9.-tõl világosítanak fel és bioszból is állatokat tanulunk
Nekünk is 6.-ba Egészségtan!Ez csak egy fél vagy 1 évig van, és itt szó esik mindenrõl amit tudni kell.De csak egy részébe van szó a ezekrõl a dolgokról.
Nekünk volt, hogy egy félévben négyszer volt ilyen óránk. A betétek fajtáiról és méreteirõl már értekezõ fogalmazást tudnék írni, ugyanúgy, mint a drogok különbözõ fajtáiról, hatásairól, fellelhetõségükrõl stb... Kicsit talán túlzásba vitték. Nekem már a szõr feláll a hátamon, ha ez jön szóba. Arról érdekes módon senki sem beszél, hogy mi is történik tulajdonképpen egy aktus közben, vagy hogyan kell szedni a fogamzásgátló tablettát, pedig ahogy elnézem, ezzel nem sokan vannak tisztában (én se, haha). És akkor jönnek a kérdések, hogy 'mi az a fehér dolog ami ott kijön' stb.
most vok 7.-es és nálunk is 6.-ba volt de nálunk együtt világosítottak fel mindenkit fiukat éé lányokat is egyaránt:D
6.óta minden évben volt, de együtt a drogok, AIDS és ezekhez fûzte picit hozzá
Az én osztályom most hetedikes és éppen tegnapelõtt volt az idei elsõ szexuális felvilágosító óra.6. osztályban tart asszem a védõnõ külön-külön fiúknak és lányoknak felvilágosítást. Itt még inkább téma a lányoknál a menstruáció és az ezzel kapcs. higiénia, a fiúknál az éjszakai magömlés és az önkielégítés.Ezen kívül természetesen a testi-lelki változásokról esik szó. Az ofi ált. nincs jelen, ami nem is baj, mert sokkal bátrabban mernek kérdezni, nem olyan feszültek. 7-8. osztályban a nemi betegségekrõl, védekezésrõl, terhességrõl esik szó. És persze a felelõsségvállalásról egymás iránt, szerelemrõl, stb. A védõnõi elõadásokon kívül bármely téma elõkerülhet az osztályfõnök ill. a biológia szakos kolléga jóvoltából is. ui: A könyveket egyáltalán nem tartom rossz dolognak, én is rendszeresen kaptam ilyen témájú könyveket 12-14 évesen. Klariss
Én lassan 19 éves vagyok, de 4 év alatt egyszer sem tartottak felvilágosítást a gimnáziumban, én ezt siralmasnak találom, látok tõlem sokkal de sokkal fiatalabb gyerekeket, akik már aktiv nemi életet élnek, volt már abortuszuk, stb :S Egyszer megnézettek velünk, lányokkal az abortuszról a filmet, majd a tanár kétségbeesetten kérdezgette, hogy ezt a fiuk megnézzék-e.Szerintem snekinek nem sikerült még egyedül gyereket csinálnia:S
nálunk 7.be votl de sztem felesleges volt midnenk iröhögött rajta:D én kb 2.ba már fel vtam világosulva:D
Én egy 6.-os lány vagyok. Nekünk 4.-be volt a fiúkkal együtt. Ott beszéltek a menzeszrõl, akkor mesztelen képeket mutogattak, hogy hogy fognak kinézni a lányok/fiúk meg beszéltek a szexrõl. Bár szerintem ez kicsit korai volt, mert csak 9-10 évesek voltunk. És nem volt sok értelme, mivel hogy egész osztály ot volt, és mindenki pirult a képeknél.
nálunk 8.-ban lett volna, de csak a csajok mentek, nekünk elmaradt XD
nálunk 4.be kezdõdött, mert az egyik fiú bevitt egy használt óvszert..és mutogatta mindenkinek.pff.Azóta minden évbe volt.
az osztályomat külön fiúkat és lányokat az osztályfönönk világosított fel...elmondott mindent a fogamzásgátlásrol és szinte mindenröl...válaszolt a kérdéseinkre...stbez 8.-ban volt.
A kérdező hozzászólása: Akkor nagy a baj! Fiam mondta azt hogy a lányok elmentek a védõnénihez de a fiúk nem mentek mert egy darabot próbáltak...
Elvileg 6. osztálytól a középiskola végéig minden évben van felvilágosítás, DE: védõnõtõl, osztályfõnöktõl függõ hogy hogy sikerül és milyen színvonalú. Én középiskolai tanár vagyok az osztályaimhoz 9. osztályban megszoktam hívni egy nõgyógyászt is, aki nem csak a lányokkal de a fiúkkal is elbeszélget. Illetve jelezni szoktam a szülõknek, hogy vegyenek ebbe a témába vágó könyveket (3-4 darabot) a gyermeküknek és rakják be a szobájuk, úgyis érdekli õket a téma, ezért el fogják olvasni, és ha akarnak majd kérdeznek is. A könyveknél arra is figyelni kell, hogy legyen a nõkkel ill. a férfiakkal foglalkozó is közöttük.
szerintem is hatodikos biológiai tananyag
mi hatodikban kaptunk ingyen betétmintát, meg egy füzetet, amiben volt always-reklám, egy rajz a nemi szervekrõl, meg arról egy cikk, hogy miért pattanásosak a tinik:D meg egy csaj még dumált valamit, már nem emlékszem... a fiúknak nagyjából ugyanez, csak õk nem kaptak betéteket:D
Szia! Én most voltam 7.-es és nekünk most volt! De én lány vagyok, és nálunk a védõnõ kiküldte a fiúkat és nem is beszélt velük..szerintem nekik késõbb van, mivel elvileg a fiúk késõbb érnek..
hát nálunk 5.ben volt az elsõ ilyen ora utána minden éve volt, de mivel biosz szakos ofõnk volt ezért sok videot láttunk hetedikben és nyolcadikban az abortuszrol az AIDS-rõl a mellrákrol meg ilyesmikorõl, de érdekes és most végeztem a kilencediket és nem volt ebben az évben felvilágositás egyáltalán. amugy meg szerintem jo ötlet ez a könyves dolog
Hát sztem ez iskolától függ én most voltam 6-os.Nálunk most volt ebben az évben. A fiúknak is meg a lányoknak is.És nem tom hogy a többiek hogy vannak ezzel de én inkább a könyvekben elolvasgatom õket nem hogy a szüleimmel beszéljek errõl.nah de ez mind1 a lényeg hogy kb 6-ik körül lessz.
Ez a könyves dolog nagyon jó ötlet! Diszkrét de tudja a gyerek hogy a szülõje követi a korát és felfogja hogy õ már felnõtt egy kicsit. Szerintem ez egyfajta bizalmat sugall a gyereknek a szülõ felé. Tényleg lehet hogy ezért könnyebben mert kérdezni, ha esetleg vmire kíváncsi. Meg a másik hogy nem titokban teszi, hogy meg ne tudja a szülõ hogy õ már ilyen témákban érdeklõdik. Szerintem sem az igazi az igazi iskolai óra, ott mindenki zavarban van stb.. A legjobb ha a szülõ világosítja fel a gyereket. Õ ismeri leginkább a gyermekét. Persze ez lehet szóban, vagy a könyves módszerrel amit fentebb is írtak. Az nagyon szupi módszer!
én 6 megyek és az egészségtant már végiglapoztam és egy-két oldal volt benne.úgyhogy szerintem 6-ban lesz

Magyarországon van kötelező szexuális felvilágosítás az iskolákban a kamaszoknak? Ha igen, akkor hanyadik évfolyam körül? Miről esik szó?

Legjobb válasz: Nem hiszem, hogy kötelezõ. Elég régen volt de azt hiszem 6-7 osztályban volt.

Nem hiszem, hogy kötelezõ. Elég régen volt de azt hiszem 6-7 osztályban volt.
Nálunk nyolcadikban volt, arra emlékszem, hogy az erogén zónákról, a gumi felhúzásáról volt szó. Illetve valami rettentõen gagyi videókat adtak le. De mikor elmesélte az elõadó csaj, hogy volt neki 2 fa mûpénisze, és az egyiket ellopták azt se felejtettem el. Na meg a csoport elpoénkodta a nagy részét.
Én még csak 13 vagyok, szóval csak arról tudok beszámolni, mi volt hatodikban. (Azaz most, mert hetedikbe megyek.) Nekünk "egészségtan" óránk volt, ahol többek közt arról tanultunk, hogy hogyan fejlõdnek fiúk és lányok (aztán dolgozatot írtunk belõle.elsõ feladat, "rajzolj férfi nemiszervet") mik a nemi szervek, és mi a menstruáció .Ennyi.
Nekünk gimnáziumban volt, bár azt nem igazán annak nevezném. A lányokét fõleg nem, kaptunk pár tablettanevet és annyi. Persze addigra az ember rég tudja, mitõl döglik a légy... Igazából ha az ember 6 évesen nem sejt semmit, akkor rossz óvodába járt, az ovis társaim képben voltak a homoszexualitás mibenlétével kapcsolatban is, ez megmaradt bennem :D
6.-ban nekünk volt de nem hiszem, hogy kötelezõ mert mi fiúk nem is kaptunk csak lányok pedig elvileg nekünk is lett volna...
Óriási szükség lenne rá már általános iskola alsó tagozatában is!
A kérdező hozzászólása: Húú, az durva. Nálunk az oviban még járás sem volt, nemhogy tisztában lettünk volna a homoszexualitással.
Nekünk elõször hatodikban tartottak. Most leszek 8.-os úgy tudom , hogy idén is fognak.
A kérdező hozzászólása: Nekem volt 6-ik osztályban, de a húgomnak még most nyolcadikban sem. Pedig kisgimnazista, körül vannak véve náluk idõsebbekkel, így õk mindent elõbb kezdenek.
Kb 3.-ban volt egy kisebb elõadás a menstruációról a tesi miatt (csak annyi, hogy elmondták, hogy úszni nem kell, de tesizni igen:D) 7.-ben volt egy nagyobb elõadás de nagyon gázul adták elõ, magáról a szexrõl szó se volt, csak a védekezésrõl, nõdokiról, meg menstruációról, meg higéniáról... De amúgy suli váltogatja, meg orvos vagy védõnõ...illetve a lányoknak meg a fiúknak külön dolgokat mondanak... Van ismerõsöm, akinek a sulijában levetítettek egy filmet, van, akinek semmi nem volt (egyházi suli XD), van akinek egy "érdekes" erdei iskola után tartottak csak kioktatást (nem igazán felvilágosítást) gimiben.
nálunk talán 6odikban. de akkorra már mindenki tudott szinte mindent
nálunk 6.-ban volt a menstruációról, semmi másról... És tök kicseszés volt, mert ott kellett maradni 7. órában, a fiúk meg hazamehettek ... A védõnõ vagy mi volt az, meg így rámutatott emberekre, hogy "na neked már biztos megjött, látszik a csípõ körüli zsírrétegbõl" ... és akkor az osztályfõnök meg mondta hogy "válaszolj, válaszolj"... Még az elõttünk lévõ évfolyamokon volt valami, mert mindenhova kotont aggattak utána, de nekünk többé nem esett szó semmi hasonlóról. Gimiben meg már fel sem merült, hogy kéne ilyen.

A férjem Angliában dolgoznak, van egy 10 éves kislányom 3. osztályos, én is szeretnék kimenni Angliába dolgozni, de az egyetlen visszatartó erő, hogy a gyermekem iskolába járását ott hogyan oldjam meg, hol kapok ennek kapcsán konkrét felvilágosítást?

Kérem aki tud eben a kérdésben segítséget nyújtani, gyakorlati útmutatást adni válaszoljon a kérdésemre. Kösznöm

Legjobb válasz: Ami biztos, hogy iskolás koru gyermeket csak úgy külföldre nem vihetsz ki. Vagy is otthon ki kell kérni az iskolábol angliában pedig be kell iratni az iskolába. Ezt a magyar gyámügynél is be kell jelenteni és kérnek környezettanulmányt az új lakhelyröl. Hogy kint mit kezd vele az iskola azt nem tudom. (németországban elküldik egy éves integrációs iskolába, ahol megtanulja a nyelvet, ez ingyenes) Németorszßagban élek, és ez mindenhol így megy, csak azt nem tudom hogy Angliában ha a gyerek nem tud megfelelöen angolul mit kezd vele az iskola, hogy ott kell-e egy ilyen integrációs kurzusért fizetnetek vagy sem.

Ami biztos, hogy iskolás koru gyermeket csak úgy külföldre nem vihetsz ki. Vagy is otthon ki kell kérni az iskolábol angliában pedig be kell iratni az iskolába. Ezt a magyar gyámügynél is be kell jelenteni és kérnek környezettanulmányt az új lakhelyröl. Hogy kint mit kezd vele az iskola azt nem tudom. (németországban elküldik egy éves integrációs iskolába, ahol megtanulja a nyelvet, ez ingyenes) Németorszßagban élek, és ez mindenhol így megy, csak azt nem tudom hogy Angliában ha a gyerek nem tud megfelelöen angolul mit kezd vele az iskola, hogy ott kell-e egy ilyen integrációs kurzusért fizetnetek vagy sem.
Én egyszerûen magántanulóként járatom a gyerekemet itthon, kint pedig normálisan reggeltõl délután 3ig. Miután elhozom suliból, foglalkozok vele magarul, kicsit olvastatom, nyelvtanozunk, beszélgetünk a magyar írókról-költõkrõl (illetve én mesélek neki rõluk :) ), kicsi környezetismeret, kicsi matek, mert angliában más tanmenet szerint haladnak. 1-2 óra naponta, otthonról kapjuk e-mailben a tanító nénitõl a házikat, meg elmondja röviden mit csinálnak. Nekem így a legegszerûbb :) Az angol lecó egyébként 5-10 perc alatt megvan, általában pár mondatot kell írni, meg 1-2 matek példamegoldás.. Nehéz így dolgozni, mert 9-tõl 3-ig van suli. Én nem dolgozom, nem tudom megoldani a szüneteket, ami havonta van szinte (bank hollyday).. éjszaka pedig a férjem nem enged dolgozni :) szerencsések vagyunk, mert õ elég sokat kerese, így van lehetõségem lógatni a lábam.. Amíg a fiam suliban van, addig elõkészítem a délutáni tanulnivalóját, csinálok neki feladatokat, megnézem mit kell vele megtanítanom, emellett járok tanfolyamokra, és terveim szerint németet és franciát fogok tanítani vagy mûkörmöt építek, ezeket tudom háznál is :) vidd ki nyugodtan, jobb ha együtt a család és az angolja brutálisan jó lesz!! :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszodat, kérlek írjál egy kicsit részletesebben az iskolakeresésrõl, beíratásról stb. nyelvtudásotokról ......
A kérdező hozzászólása: további részletes kérdéseim lennének, mint az iskoláról, mint pedig a kint létrõl kérlek írjál a privát e-mail címemre köszönöm.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!