Találatok a következő kifejezésre: Az irodalomban a tézis és antitézis (1 db)

Az irodalomban mi a tézis és antitézis illetve a szintézis fogalma?

Legjobb válasz: tézis (állítás, mely bebizonyítandó): elõre kigondolt erkölcsi vagy elvi tétel bizonyítása (vagy cáfolása); a tanító, oktató irodalom része, mert a szerzõ az igazoló történetet keresi a bizonyítandó eszméhez. antitézis (ellentét): egymástól eltérõ vagy ellenkezõ értelmû szavak, szóalakzatok, gondolatok, ritkábban helyzetek vagy jellemek egy alkotáson belüli közvetlen szembeállítása. A kapcsolatba került fogalmak egymást kölcsönösen megvilágítják és a lényeges vonásokat emelik ki.

tézis (állítás, mely bebizonyítandó): elõre kigondolt erkölcsi vagy elvi tétel bizonyítása (vagy cáfolása); a tanító, oktató irodalom része, mert a szerzõ az igazoló történetet keresi a bizonyítandó eszméhez. antitézis (ellentét): egymástól eltérõ vagy ellenkezõ értelmû szavak, szóalakzatok, gondolatok, ritkábban helyzetek vagy jellemek egy alkotáson belüli közvetlen szembeállítása. A kapcsolatba került fogalmak egymást kölcsönösen megvilágítják és a lényeges vonásokat emelik ki.
a szintézis: összegezés, összefoglalás, egységbe foglalás
Nekem úgy sikerült megértenem, hogy a tézis egy állítás, amit alátámasztanak. Az antitézis ennek a cáfolása, amit szintén megindokolnak. A szintézis meg a kettõbõl létrehozott magasabb igazság.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Most ez az új szabály hogy működik?

(Tudom már sok hasonló kérdés volt de ilyen még nem)Az új szabály szerint délután 4 ig kell lenni az iskolába. Azt szeretném kérdezni hogy az elkéreszkedés úgy működik hogy ha anyám/apám aztmondja hogy egész évre nem igényli hogy én ott legyek akkor eljöhetek vagy úgy működik hogy csak különleges alkalmakkor pl:temetés kor lehet eljönni? (ha az utóbbi akkor szoptam :(

5

Egy fajon belül lehetséges lenne kettőnél több nem?

Az egyik sci-fi sorozatban láttam egyszer hogy az egyik faj 5 nemet tartalmazott. Lehetséges lenne ilyen a valóságban?

3

Sajnos nem találtam a neten megoldás rá: Van egy 49, 5 cm körív és hozzá tartozik egy 44 cm húr. Mennyi lehet a kör sugara?

6

Miért támadták meg 1202-ben a keresztesek Bizáncot?

2

A meta-analízisek téves eredményeket is szoktak kiadni? Vagy majdnem mindig megbízhatóak?

Nem létezik egy effektus, mégis 50% helyett 55%-60%-ot ad ki. Elő szokott fordulni ilyesmi meta-analíziseknél? Orvostudományban például? Vagy MINDIG mebízhatóak?

0

Egy napi szintű auditív gondolkodás ébrenlétkor mennyi energiát fogyaszt?

Nekem nagyon erős az akusztikus memóriám, és észrevettem, hogy ezeket a dolgokat akkor tudom felidézni legtisztábban, ahogy kipattan a szemem reggel, vagy még a szemem kinyitása előtt is. Nap közben is minden rendben van, ám estefelé, mikor már majd leragadnak a szemeim úgy érzem farsul jut eszembe minden. Vagyis megvan a melódia pl. afejemben, de vagy mélyebb vagy magasabb skálán mozog az emlékezetemben, egyszerűen képtelen vagyok felidézni amit akarok tisztán. Vizuális memóriám pocsék, így kétlem hogy az nagyon fogyasztana. Remélem nem hülyeségeket kérdeztem, de hiszem azt, hogy köze van a napi kondíciónak az egészhez.

2

Önéletrajz írás. Megváltozott az iskola neve ahol szereztem a szakmámat, a kérdésem pedig az hogy, az önéletrajzba az eredeti iskola nevét írjam bele, vagy az új megváltozott nevét?

2

Miért érezzük a mellkasunkban a dübörgést ha olyan hangosan szól a zene a hangfalon?

Voltam most egy karneválon és kiraktak úgy 2 méteres hangfalakat néhány utcára és elmentünk mellettük és ugye olyan hangos hogy már a mellkasunkban érezzük a dübörgést.. És szeretném kérdezni hogy mért van ez?

8

Agyfélteke tesz: nektek merre forog a lány? (link)

http://lelekmod.hu/index.php?option=com_content&task=view&id..
Nekem először óramutatóval ellentétesen forgott, aztán néha megfordult, és most már tudom direkt cserélgetni. Nektek merre forog először, és változik-e, ha sokáig nézitek?

16

Ha egy kör szelője 12 méter, akkor mennyi a kör átmérője?

Ki lehet ezt számolni valahogy, ha igen, hogy?

11

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!