Találatok a következő kifejezésre: Az intelligens kevésbé (3 db)

Az intelligens emberek kevésbé hajlamosak hinni Istenekben?

Ebben a cikkben olvasható adtok szerint igen:

Legjobb válasz: @7. "Boldogok a lelki szegények, mert övék lesz Isten országa." :)

@7. "Boldogok a lelki szegények, mert övék lesz Isten országa." :)
Rizsa nélkül: ha valaki nagyon inteligens és komplexitásában látja a világot, általában eljut Isten létezéséig. Persze teljesen más kérdés, hogy ettõl még nem hiszi szóról szóra a bibliát és nem jár minden vasárnap templomba. Ha ebben méred a vallásosságot, akkor igaz lehet a cikk. Ha abban, hogy hisz-e Istenben (szerintem ez a lényeg) akkor többen vannak azok, akik igen, mint azok, akik nem...
az 1. válaszolónak: én református ált suliba jártam. És nem hiszek istenben
A legtöbb magyar Nobel-díjas hisz (hitt) Istenben, és rájuk aztán nem lehet mondani, hogy buták lettek volna... Szerintem nem nagyon van összefüggés a kettõ között, max. azt tartom elképzelhetõnek, hogy az intelligens emberek kevésbé hajlamosak a bigottságra, vagy a dogmatizmusra. Isten létét azonban nagyon sokféleképpen lehet értelmezni, pl. egyfajta õsenergiaként (erre hajlok én is), ami mozgatja a világot (energiamegmaradás törvénye). Ha ezt nézzük, mondhatjuk, hogy igen, hiszek Istenben. Viszont nem gondolom, hogy Isten olyan lenne, mint ahogy a Bibliában vagy a Koránban leírják...
Szerintem igaz! Mivel az intelligenciájából adódóan az ember határozott, nem támaszkodik isteni erõre, hanem maga akarja megoldani a gondjait. Aki tanult, az evolúcióban hisz....amiben annyira nincs jelen Ádám és Éva. Azonban a vallás szép dolog, és szükséges szerintem!!!
Isten szerintem nem létezik és nem is vagyok annyira okos. De én értem hogy a tudósok miért nem hisznek Istenben mert egy normális okos ember nem fogja azt hinni hogy az emberíség Ádámból meg Évából szaporodott el és hoogy Évát Ádám bordájából hozta létre, meg hogy Isten 7 nap alatt teremtette a földet.Hát igen ilyen a mesékben létezik mert semmi tudományos alapja nincsen Isten létezésének.
Elõzõ válaszoló megint És még annyit hogy azért hitt hogy ilyen "Istenes" mesékkel hitegetik a hiszékeny embereket.
Szerintem ez nem igaz. Ha valakit gyermekkorban vallásosságra nevelnek, az késõbb már nem vitatja Isten létét. (tudja hogy létezik)
ahhoz, hogy az ember ne higyjen, kell szerintem néhány dolog: 1. intelligencia 2. tájékozottság 3. - a legfontosabb, hogy a Richard Dawkins által mémeknek nevezett dolgoktól minél inkább mentes legyen (keressetek rá wikipedián, magyarul is van infó róla), ne legyen a kérdéseire egy nagy humbug a válasza, hanem gondolkozzon és viselje el, hogy bizony mindenre nem tudjuk a választ. véleményem szerint a hit egy lelki torzulás
Valóban? Akkor tanulj még rá egy keveset, és megfog rendûlni az evolúcióba vetett hited. Mellesleg ha valaki vallásos, az nem abban mutatkozik meg, hogy elfogadja Ádám és Éva történetét, meg mindent, ami a Bibliában le van írva.
Igen, az elõtem szólóval én is egyetértek. Valójában minél mélyebbre ás a modern tudomány, annál kevésbé tudja megkerülni a kínos kérdést egy végsõ Intelligens Okkal kapcsolatban. Pedig a Materialisták mindent elkövetnek, hogy elkerüljék. Viszont a BIBLIÁVAL kapcsolatban nem nevezném az egyházak kudarcát a Biblia kudarcának. A Biblia nem ír butaságot!
ne keverjük a vallásoságot a hittel. Hinni egy teremtõ átfogó akarat (isten) létezésében nem jelenti azt, hogy elfogadjuk bármely vallás dogmáit, ceremóniáit. A vasárnapi templombajáró, gyónó ember vallásosnak vallásos, mert követ egy valási rendszert, de nem feltétlenûl hívõ is. Személyes véleményem, hogy minnél többet gondolkozik az ember, minél inkább beleás a dolgok mélyire annál inkább hajlik afelé a nézet felé, hogy kell lennie egy átfogó teremtõ akaratnak és annál távolabb kerül bármely vallás dogmáitól.
Egyre jobban unom ismételgetni, A HIT NEM EGYENLÕ A BIBLIÁVAL! Attól hogy egy metaforikus mesegyûjteményt meg tudsz cáfolni, még nem cáfoltad Isten létét. Amerikában (intelligenciáról beszélünk?) szembeállítják az evolúciót a teremtéssel, mintha ezek kizárnák egymást. Ezért az intelligensebbek között akik nyilván elfogadják az evolúciót, több az ateista. De amíg ez igaz a biológusokra, addig a fizikusok, csillagászok között a mai napig feltûnõen sok a hívõ. Akik amúgy elég intelligensek ahhoz hogy ne szó szerint vegyék a bibliát, illetve hogy elfogadják a fajok fejlõdését a NÉLKÜL hogy elvetnék Isten létezését. Persze átvehetünk készen kapott gondolatokat is, de attól hogy a kritikátlanul elfogadott könyveket nem Mózes, hanem Dawkins írta, még nem leszünk intelligensebbek, legfeljebb modernebbek.
Anno a világnézet tanárom azt mondta, az Isten tulajdonképpen a gondolat, a tudat...Én materialista vagyok, hiszek a fizikában, kémiában, biolgiában, meg ilyesmikben.A buta, tanulatlan embereket lehet megvezetni a Bibliával..Elolvastam, mert kiváncsi voltam.De a tudomány megcáfolja a Bibliát.Ha ádámtol és Évátol származunk, akkor az tulajdonképpen vérfertõzés ugyebár..Ha az oroszlánnak, mint husevõnek tépõfogai vannak, azzal nem fog tudni füvet legelni.Csak ilyen aproságokra figyeljetek..:) )))Milyen zaftosan tunak káromkodni, mikor kijönnek a templombol, ütik a családot, stb..De én nem vagyok hittéritõ, csak logikusan gondolkodom..:) Mindenesetre csak röhögök a vallásos buzgalmakon..:)
Szerintem lehet benne valami. A butább emberek sokszor hiszékenyebbek is, és ez alatt nem csak a vallást értem. Az intelligens emberek viszont általában a logikus magyarázatot keresik mindenre, az életükben tapasztalt dolgokra alapoznak. Lehet, hogy az evolúció elmélete is hibás, de sokkal logikusabb, mint Isten létezése. A tudomány egyelõre több bizonyítékot tud felmutatni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy minden vallásos hülye, és csak az okosok nem hisznek Istenben, de általánosan igaz lehet.
az is lehet, hogy az okos embereknek nem tetszik a gondolat, hogy van egy "felsõbb akarat". jó azt gondolni, hogy egyedül érted el, amit elértél. ha meg tudós vagy, pláne. egódolog.a hit sokszor csak kapaszkodó, nem véletlen kap rá sok boldogtalan ember. boldog emert ritkábban foglalkoztat a téma, õ elvan az életével.persze ez is sokkal bonyolultabb ennél..mindegy, inkább azt kéne felfogni, hogy nem tudunk semmit, mindenki húz valamerre, inkább az a nem jó, amikor valaki a véleményét úgy közli, mintha az megmásíthatatlan tény lenne.
A kérdésre a válasz egyértelmû IGEN. Ugyanis aki jobban tud, az kevésbé hisz. Persze, ettõl még lehet, hogy pl. gyerekkorában hitre nevelték, amelytõl nem tud megszabadulni. De ahhoz, hogy dolgozni tudjon, arra az idõre bizony valószínûleg félre kell tennie a hitét. Régi tudósokkal pedig felesleges példálózni: akkor mindenki 'hívõ' volt - ha nem, kiutálták a közösségbõl. Egyébként miért kérdezed?
EGY kicsit hosszu lesz ez a tortenet de szerintem nagyon jo, a hivo es a hitetlen embert abrazolja. Egy varandos anya ket gyermeket hord a meheben.Az egyik egy ;kis hivo;a masik egy ;kis ketelkedo. A ketelkedo ezt kerdi:Te hiszel a szuletes utani eletben? -Hat persze-mondja a kis hivo, az itteni eletunk arra valo hogy felkeszuljunk a szuletes utanni eletre, hogy eleg erosekke valjunk arra ami ott kint var bennunket! -Bolondsag!-MONDJA A MASIK.-Ez nem igaz!Hogyan nezhetne ki a kinti kulso elet? -pillanatnyilag meg nem tudom-mondja a kis hivo, de biztos sokkal vilagosabb , mint bent!Lehet , hogy a szankkal fogunk enni, es a labunkkal fogunk jarni. -Ugyan lehetetlen -mondja a kis ketelkedo.Megyunk a labunkkal es eszunk a szankkal?Micsoda bolondsag!Ez a fura otlet hogyan is mukodhetne.Itt van a koldokzsinor ami bisztositja a taplalekot.Nem lehetseges elet a szuletes utan hiszen ez a zsinor mar igy is tul rovid.! -Pedig mukodni fog, csak minden egy kicsit maskepp fog kinezni-mondja a kis hivo. -Soha sem fog mukodni!-veli a kis ketelkedo. -meg soha senki nem tert vissza a szuletes utan!SZuletes utan vege az eletnek!Az elet nem mas mint egy sotet tortura! -meg ha nem is tudom pontosan, milyen lesz a szuletes utanni elet-mondja a kis hivo, de azt tudom hogy talalkozni fogunk az edesanyankkal, es o nagyon vigyaz majd rank! -Anya?Te hiszel egy anyaban?Ugyan hol van?-kerdezi a kis ketelkedo. -Itt van korulottunk, mi benne vagyunk, es altala letezunk!-valaszolja a kis hivo. Mire a kis hitetlen;-Soha nem lattam meg semilyen anyat!Nincs is ilyen! A kis hivo elgondolkozik egy pillanatra. -Neha , amikor nagyon csendben vagyunk, hallhatod ahogy enekel, vagy erezheted, amikor megsimogatja a vilagunkat! -Mindenesetre en hiszem, hogy az igazi eletunk a szuletes utan kezdodik! SZerinted melyik volt intelligensebb a ;kis hivo; vagy ;a kis ketelkedo; ?

Olyan megtörténhet, hogy egy intelligens lény az evolúció során egy kevésbe intelligens lénnyé alakul?

Mondjuk lenne egy másik Föld bolygó, ami ugyanolyan, mint a mienk, csak nincsenek rajta emberek. Ha ide kitennénk az erdőbe 100-200 ember babát és valahogy túlélnének és szaporodnának, akkor idővel olyan emberek fejlődnének ki belőlük akik olyan buták, mint a csimpánz?

Legjobb válasz: Utolsó: Nem természetellenes és "temészetesen" sem feltétlenül serkenti. Az ember saját maga által létrehozott környezete is csak egy környezet, amibe az evolúciónak ugyanazok a törvényei/feltételei érvényesülnek ugyanolyan módon, mintha erdõben élnénk. A szelekciós nyomás lehet más, de ugyanúgy az hoz létre több utódot, az örökíti tovább a génjeit sikeresebben, aki a környezetében életképesebb.

Utolsó: Nem természetellenes és "temészetesen" sem feltétlenül serkenti. Az ember saját maga által létrehozott környezete is csak egy környezet, amibe az evolúciónak ugyanazok a törvényei/feltételei érvényesülnek ugyanolyan módon, mintha erdõben élnénk. A szelekciós nyomás lehet más, de ugyanúgy az hoz létre több utódot, az örökíti tovább a génjeit sikeresebben, aki a környezetében életképesebb.
Persze: élõ példa erre az ember.
Az alapkérdésre a válasz: igen. Az evolúciónak nem célja, hogy intelligens lényt hozzon létre, és az sem, hogy az intelligenciát növelje (vagy csökkentse). Amint az alacsonyabb intelligencia növeli a szaporodás esélyét, a populáció átlagos intelligenciája csökkenni fog. A második kérdésre a válasz nem. A kirakott csecsemõk, ha túlélnének, elvesztenék az elmúlt kb. 20 ezer év minden felfedezését, és mivel az intelligenciát részben a környezeti hatások is befolyásolják, ott is lenne visszaesés, de a csimpánz szintjét úgy is felülmúlnák, és mivel az õsembereknek megfelelõ környezetbe kerülnének, az intelligencia minden bizonnyal nekik is evolúciós elõny volna.
Sajnos az elso valaszadoval kell egyetertenem. Es a masodik kommenthez hozzaszolva azt is hozza kell tennem, h az aktualis devolucio, ami globalis phenomen termeszetellenes. A termeszetes es az evolucio igenis serkenti az intelligencia novekedeset.
"Erre tök jó példa a koala. Ugyanis az õ agya csak a koponyauregének alig több mint felét tölti ki. Nyilvánvalóan korábban nagyobb agya volt, csak a levélrágáshoz nem kellett sok ész, meg túl sok energiát vitt el, elõnyösebb volt a hülye kolaa, amelyik kevesebb kajával is beérte." Ennél a jószágnál még hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a koala kizárólag az eukaliptusz levelét eszi, ami szinte minden más élõlény számára mérgezõ. A koala szervezetében van egy enzim, ami a méreganyagot lebontja, de a bomlástermék valami LSD-hez hasonló alkaloid, amitõl a koala folyamatosan "be van lõve". Az ausztrál bozóttüzeknél ezért járnak ki állatvédõ csapatok koalamacit menteni, minden "normális" állat menekül, ezek meg csak ülnek a fán és hülyén vigyorognak , amíg meg nem sülnek. Szóval, rajta, drogosok, kövessétek kolargo macit, ti is szépen elhülyültök. :)
Elméletileg megtörténhet, gyakorlatilag nem Minél intelligensebb, összetettebb egy lény, annál életképesebb, nem fejlõdhet visszafelé
Erre tök jó példa a koala. Ugyanis az õ agya csak a koponyauregének alig több mint felét tölti ki. Nyilvánvalóan korábban nagyobb agya volt, csak a levélrágáshoz nem kellett sok ész, meg túl sok energiát vitt el, elõnyösebb volt a hülye kolaa, amelyik kevesebb kajával is beérte. http://en.wikipedia.org/wiki/Koala
6-os, akkor azert dominalja a szex es a penz a vilagot a media jovoltabol, mert olyan rohadtul okosak vagyunk? Lehet, h te ertelmes emberekkel veszed magad korul es jo konyveket olvasol, ennek orulok, de a te mikrokozmoszodat ne vetitsd ki a vilagra. A vilag, az emberiseg igenis devolucional. Folyamatosan. Es egyre lejjebb sullyedunk, mint emberek. Ne a tudomanyos es egyeb felfedezeseket vedd alapul az evolucio meghatarozasara. 'Az ember evolucioja a tudata evolucioja' (G.I.Gurdjieff)
Az 1-es válaszoló jól mondja. Egyébként a jövõnk egyre jobban hasonlít a múltunkra.

Egyik anyuka itt azt írta, hogy a gyereke (7éves), azért lett nagyon intelligens, mert sokat mászott. Akkor az én fiam ezek szerint kevésbé lesz okosabb?

Hiába próbáltam ösztönözni, s?t "tanítani" mászni, ? nem akarta, mindig sírásba torkollott az akcióm. Sosem szeretett hason lenni. Egy kicsit próbálkozott a kúszással (hátrafelé), de ennyi. A héten pedig felállt a járókába, és azóta csak állni akar. Akkor ezek szerint ? nem lesz olyan ügyes, okos, mint a mászós társai? Mit tegyek? 9.5 hós.

Legjobb válasz: Hülyeség! Ha az intelligencia és a mászás egyenes arányosságban állna egymással, akkor az emberek 99%-a intelligens lenne. Ami ugyebár nem igaz...

Hülyeség! Ha az intelligencia és a mászás egyenes arányosságban állna egymással, akkor az emberek 99%-a intelligens lenne. Ami ugyebár nem igaz...
Hát én nem tudom. Azt mondták a bátyám nem igen mászott, most mégis ott a dr rövidítés a neve elõtt. A hugim meg csak mászva közlekedett 15 hónapos koráig mindenhova és csak szenved a sulival, máig nem bírta eldönteni mit is akar az élettõl. Ez badarság
Én sose másztam. 140-es az IQ-m és rektori dicsérettel, kiváló diplomával végeztem a fõsulin. NAgyon nem ettõl függ. Amit elõttem írtak páran, az igaz (diszlexia és hasonlók) de nem feltétlenül alakul ki. Ráadásul miután megtanult járni, valószínûleg mászni is meg fog tanulni, legfeljebb kicsit késõbb. De a játék során elõbb-utóbb szüksége lesz rá és meg is tanulja.
a mászás során az agyféltekék olyan ingert kapnak, amitõl jobban fejlõdnek. felnõtteknek is ajánlják a bal láb-jobb kéz (és fordítva) emelgetését, mint memóriafejlesztõ. szerintem nem írt hülyeséget az az anyuka, csak hiányzott a magyarázat. ettõl függetlenül nem lesz kevésbé okosabb a kisfiad, az biztos. és valóban: a diszlexiások kizárólag olyan gyerekek közül kerültek ki, akik nem másztak. de aki nem mászik, még nem lesz feltétlenül diszlexiás!
Azt mondják, hogy amelyik gyerek nem mászik annál könnyen kialakulhat diszlexia, ami ugye tanulási nehézséget okoz. Az én családomban senki sem mászott, és az érettségi a minimum végzettség. Ez egy baromság, amit az illetõ írt. amit tehetsz (és hasznos), ha már jár a babád, és elég nagy hozzá, akkor Veled együtt négykézlábazzon! Ez jó játék, és segít a mozgáskoordináció fejlesztésében, hisz ez a lényege a mászásnak! Szóval nem lesz a gyereked butább azért, mert nem mászik!!!
Bár az én babám még nem mászik (3hó), de nem gondolom, hogy a mászásnak bármi köze lenne az intelligenciához, sõt szerintem ez hülyeség. Attól lesz okos, ügyes, kreatív egy baba/gyerek, ha jó sokat foglalkoznak vele és a szülei is kreatívak, okosak. Szerintem ne izgasd ezen magadat!!! Foglalkozz jó sokat a babáddal és szeresd õt ahogy csak lehet! (Bár gondolom ez megvan :) )
Az én kisfiam sem mászik, pedig 9 hónapos.Már mindent próbáltam, de nem egy mozgékony alkat.Csak elücsörög, forgolódik, egy picit hátra felé kúszik.Sajnos ez van.Én is egy kicsit tartok attól, hogy baj lesz ez késõbb, de nem tudok ellene tenni.Én még a Dévény féle gyógytornára gondoltam.Azt írták itt sokan, hogy ilyen mozgáskimaradásoknál, mozgáskoordinációs problémáknál szinte csodát tesz egy pár alkalom.Mostanában fogok utána érdeklõdni.De remélem, hogy tényleg nem igaz ez az egész, hogy ha kimarad egy mozgásforma az baj lesz.Üdv.
Valóban azt mondják, jót tesz az agy fejlõdésének a mászás, de nem feltétlenül jelent hátrátnyt, ha kimarad. A bátyám sem mászott sosem és mégsem volt soha emiatt lemaradása. A suliban mindig 4-5-ös volt szinte mindenbõl, közgáz diplomás, vezetõ beosztásban van egy cégnél, ahol szakmailag és anyagilag is jóval az átlag felett elismert. Emellett kétgyermekes boldog családapa, akinek a kisfia ugyanúgy kihagyta a mászást mint õ. Szerintem ne aggódj! :)
A kérdező hozzászólása: Köszi csajok, aranyosak vagytok!
Én annak idején elõbb tanultam meg járni, és csak utána másztam... (de nem sokat), mégis egyetemi a végzettségem. Mert kimaradt az életembõl a mászás, dislexiás sem voltam és koordinációs problémám sem volt soha! Ami még az ügyességet illeti, sportoltam is és a kézügyességem is jó (ezt az utóbbit valószínûleg örököltem). A kisfiam most töltötte be a 7. hónapot, próbálkozik a mászással, de még nem megy neki. Ettõl függetlenül értelmes lurkó, és van bõven más dolog, amiben ügyes. Hogy azért lenne vki intelligens, mert sokat mászik.... ez baromság! Ne foglalkozz ilyen hozzászólásokkal és ne izgulj emiatt!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!