Találatok a következő kifejezésre: Az igaz, szoptatás (10 db)

Az igaz, hogy szoptatás alatt lehet hízni?

Ugy tudom,hogy szoptatás alatt a kismama fogy.Azt hallottam,hogy sokan maghíznak.Miért?

Legjobb válasz: Általában fogynak a kismamák,hacsak nem azt csinálják,mint édesanyám,aki a hugom szoptatásakor eperfagyit evett cukrozott eperrel és tejszínhabbal,de minden nap,és sokat:)Többnyire a helytelen táplálkozás,a kevés mozgás az oka annak,ha valaki szoptatáskor hízik,de alkatfüggõ is.

Általában fogynak a kismamák, hacsak nem azt csinálják, mint édesanyám, aki a hugom szoptatásakor eperfagyit evett cukrozott eperrel és tejszínhabbal, de minden nap, és sokat:) Többnyire a helytelen táplálkozás, a kevés mozgás az oka annak, ha valaki szoptatáskor hízik, de alkatfüggõ is.
Igen, sajnos. Persze alkat, és egyénfüggõ.Sógornõm alig hízott a terhessége alatt, de szoptatás alatt (fõleg az elsõ 4 hónapban) majdnem 15 kilót szedett fel, pedig nem kajált annyit, de nem is diétázott, persze.
A szoptatás után sokan megéheznek, és valószínüleg nem megfelelõ kaját esznek (pl. zsír, szénhidrát). Ettõl hízhatnak.
SZIA! én a terhesség alatt(igaz hogy a toxémiám miatt)25 kg-ot híztam, aztán szülés után nagyon gyorsan lement. Szoptattam a fiamat fél éves koráig. aztán miután abbahagytam a szoptatás, jöttek fel rám a kilók. Aztán rájöttem, hogy ugyanannyit ettem szoptatás után, csak az ami akkor lement, utána már nem.
Szia én 29 kg felszettem terhesség alatt.És utánna szoptattam 20 hónapot, addig szépen mentek le rólam a kg, de mikkor abbahagytam elkeztem hízni, és hiába diétáztam amit nagy keservessen leadtam a szoptatás után visszaszedtem 8 kg-ot.Szerintem alatta nem lehet hízni, mert amit megeszel a kicsi leszopizza.Inkább utánna, de szerintem az is alkattól függõ.Most második babámot várom.üdv 34 hetes kismama.
A kérdező hozzászólása: mindenkinek köszi a választ

Igaz az, hogy szoptatáskor kihull sok haj, ami a terhesség alatt nem hullott ki?

Legjobb válasz: Nekem 3 hónapnyi szoptatás után kezdett hullani, csomókban. Aztán elmúlt, és maradt hajam is :)

Nekem 3 hónapnyi szoptatás után kezdett hullani, csomókban. Aztán elmúlt, és maradt hajam is :)
Egy év után kezdett hullani, ijesztõ csomókban, majd ahogy jött, ment is. Még van hajam, de ha így megy tovább, kitépem - 16 és 8 évesek a lurkóim. :-))))
Két gyereknél a 6. szoptatási hónapig hullott.Egyik hajmosásnál észrevettem hogy már nem hullik.Nekem ilyen hirtelen maradt abba a hajhullás.Most úgymond tüsis és a babahajam is beindult.
Igaz! Terhesség alatt szépen megnõtt, dús volt! Majd szoptatás alatt elkezdett hullani, az hittem megkopaszodom, le is vágattam vállig érõre, majd 6-7 hónap után abba maradt a hajhullás, és annyi hajam van mint terhesség elõtt, kevés.
A kérdező hozzászólása: Én is a 3. hónap után vettem észre, megijedtem nagyon, kezdek kopaszodni, olyan, mintha máris lenne ott új haj.Olvastam, hogy ilyenkor ajánlatos a terhességi vitamint szedni a szülés után még fél évig.Igaz lehet?Ti szedtetek valamit?Köszönöm az eddigi válaszokat.
Én nagyon beparáztam, amikor észrevettem, mindenféle bogyót meg szeszt kipróbáltam, természetesen semmi nem segített. Feladtam a harcot és belenyugodtam, hogy parókát fogok hordani. :-))) Aztán magától megállt, szinte egyik napról a másikra. Ha egyébként egészségesen és változatosan étkezel, felesleges a vitamin. Szerintem.
Nem teljesen igaz, hiszen nem a szoptatás miatt hullik a haj.A terhesség alatt ki nem hullott haj kezd ijesztõ mértékben hullani szülés után x idõvel, telesen mindegy, hogy szoptat-e az anya, vagy sem.
nekem hullott terhesség elõtt, közben és után is. semmi különbséget nem látok

Szoptatás alatt milyen tornákat lehet végezni? Az igaz, hogy nem szabad nagyon ugrálni, emelgetni? Vagy csak valami butaság?

Legjobb válasz: Nem igaz. Barmit tornazhatsz, de ha lehet, az izomlazat keruld el! Bar nalam meg az sem okozott gondot. 3,5 honaposom mellett futok, zumbazok, sulyzos aerobikra jarok. Kizarolag szoptatok, rengeteg tejem van!

Nem igaz. Barmit tornazhatsz, de ha lehet, az izomlazat keruld el! Bar nalam meg az sem okozott gondot. 3, 5 honaposom mellett futok, zumbazok, sulyzos aerobikra jarok. Kizarolag szoptatok, rengeteg tejem van!
Állítólag az izomláztól megváltozik az anyatej íze és nem kell a babának, én ilyet nem tapasztaltam, bármit lehet sportolni amivel nem terheled a mellizmod szerintem.
Én a fegyencedzést kezdtem el újra a szülés után. Sokszor van izomlázam (nemcsak ettõl), de a babámat még sosem zavarta. És tejem is mindig van elég (igény szerint szoptatok).
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nem butaság, egyes anyukáknál okozhat némi gondot, de ez nem törvényszerû. A szakik azt javasolják, hogy kerüljük a mellizmok megerõltetését és a nagy rázkódással járó mozgásokat, illetve ha az utóbbit csináljuk, akkor jól megtámasztó melltartót vegyünk fel. De amint látod, vannak kivételek, úgyhogy próbáld és majd kiderül. :) Egyébként az izomláz nemcsak a tej (íze) miatt lehet probléma, ha épp, hanem egyébként is rossz, mert ilyenkor felszaporodik a szervezetben a tejsav, ami az elégtelen égés következménye. Én egy Pilates-es programon úgy tanultam, hogy (ha elõzõleg nem sportoltál rendszeresen, nem vagy hozzászokva, akkor) a "rászoktató" szakaszban úgy érdemes mozogni, hogy addig csinálod folyamatosan, amíg el nem kezded kapkodni a levegõt, aztán pár perc szünet, amíg rendezõdik a légzés, majd folytatod így tovább.... Ezzel eleinte csak rövid idõt fogsz tudni egyben megcsinálni, viszont szinte teljesen elkerülhetõ az izomláz. - Én soha életemben nem sportoltam, de amikor eszerint a módszer szerint kezdtem Pilates-ezni, tényleg mûködött, nem volt fájdalmam, és napról napra egyre többet tudtam egyhuzamban letolni. :)

Ez igaz az éjszakai szoptatással kapcsolatban? Rossz szokást alakítok így ki? Bővebben ld.

A lányom 7 hónapos, és éjjelente 1-2-szer még szopik. A véd?n? (egyébként nagyon szeretjük!) azt mondta, hogy az a tapasztalata, ha 6 hónapos korig nem szoktatjuk le a babát az éjjeli kelésr?l, 2-3 éves koráig így lesz. Én most szívesen megszoptatom éjjel, de nem szeretném, ha még két éves korában is felkelne. Nálatok hogyan alakult ez?

Legjobb válasz: Szerintem valamilyen szinten igaza van a védönönek. Egy baba képes 6 hós korától (van aki elöbb, de 6 hós kortól mindegyik)átaludni étkezés nélkül az éjszakát, ha elég kalóriát vitt be napközben. Ha nem vagy tápszer ellenes akkor este adjál neki lefekvéshez tápszert lehet az elsö nap után átalussza az éjszakát. vagy ha cumizik akkor mikor felébred ne cicit hanem a cumit add neki, és ha pár percig nem csendesedik el akkor adjál neki csak cicit. szerintem is innentöl már azért cicizik mert megnyugtatja, mert de jó kicsit anya cickóján csámcsogni. nekem a barátnöm kisfia 20 hós koráig cicizett, és már utálta. aztán beteg lett, tej elmaradt, de felébredés megmaradt. keresi a cicit, megérti hogy nincs de nem tud vissza aludni.

Szerintem valamilyen szinten igaza van a védönönek. Egy baba képes 6 hós korától (van aki elöbb, de 6 hós kortól mindegyik)átaludni étkezés nélkül az éjszakát, ha elég kalóriát vitt be napközben. Ha nem vagy tápszer ellenes akkor este adjál neki lefekvéshez tápszert lehet az elsö nap után átalussza az éjszakát. vagy ha cumizik akkor mikor felébred ne cicit hanem a cumit add neki, és ha pár percig nem csendesedik el akkor adjál neki csak cicit. szerintem is innentöl már azért cicizik mert megnyugtatja, mert de jó kicsit anya cickóján csámcsogni. nekem a barátnöm kisfia 20 hós koráig cicizett, és már utálta. aztán beteg lett, tej elmaradt, de felébredés megmaradt. keresi a cicit, megérti hogy nincs de nem tud vissza aludni.
A kisfiam még csak 4 hónapos, tehát csak tippelni tudok. Hozzátáplálással hogy álltok? Biztos éhes? Szomjas nem lehet? Ha egy kis teát vagy vizet adnál neki éjjel és vissza is fektetnéd, nem alszik vissza? Cumi? Bocsi, tapasztalat alapján nem tudok segíteni, csak így.
Csak a saját tapasztalatomat tudom leírni. A lányom születésétõl kezdve 1x kelt éjszaka. Aztán 4-5 hónapos korában már2x. Aztán 3x. Aztán 4x....7 és fél hónapos volt mikor megelégeltem, addigra már degeszre vacsorázta magát mindenféle pürével és nem szoptattam meg éjszaka. Az elsõ éjszaka elég sokat sírt, de végig mellette voltam. 2. éjszaka már könnyen visszaaltattam. 3. éjszaka még ébredt de már csak a cumit kérte. És ez azóta is így van, szóval meg-megébred, de bedugom a cumiját és alszik, nem kell altatgatni. Én egy pillanatra nem bántam meg, hogy leszoktattam az éjszakai evészetrõl, ez így mindenkinek sokkal jobb.
Nem tudom hogy rossz szokás-e, de tény hogy a lányom azóta aludja át az éjszakát amióta leszokott a cicirõl. Én keltem hozzá ameddig igényelte, 14 hós koráig. Akkor már hónapok óta csak éjjel szopizott. Aztán egyik éjjel már nem fogadta el a cicit. Pár napig még fel-fel sírt aztán az is abbamaradt. Azóta nyugodtak az éjszakák.
Addig szoptattam a lányomat éjszaka amíg igényelte. amikor láttam hogy már csak a megszokás, és igazából semmi értelme azon kívûl hogy nem tudunk rendesen aludni... akkor mondtam neki hogy mostantól csak este szopizunk, éjszaka nem. Éjszaka kérte, mondtam majd reggel, elfogadta és aludt tovább. Pár éjszaka múlva végigaludta az éjszakát. ekkor volt olyan 20 hónapos. Szerintem baba függõ az egész...
Barátnõm mindkét gyermekét 1 éves korukig, éjszaka kétszer szoptatta. 1 éves korukban leállt (a már csak komfort) szoptatással, egy hét alatt, minden sírás nélkül ment. Szerintem ilyen egyenes összefüggés nincsen. Biztos sok ilyet látott a védõnõ, de az ellenkezõjére is van példa. Ha Te még bírod az éjszakai kelést, szerintem csak emiatt nem kell most még leállni.
Azóta nem kel éjjel, mióta leszokott a cicirõl (22 hó)
Én is a védõnõvel értek egyet. Tapasztalt. Az én lányom 3 hónaposan már átaludta az éjjeleket, 7 hósan viszont újra elkezdett éjjelente cicit kérni. Elõször 1, majd 2 alkalommal. Gondoltuk, éhes - kevés neki az esti szopi - így kapott még a cici után pépet (sinlac). de ennek ellenére továbbra is felébredt, mindig azonos idõpontban. Erre a védõnõ tanácsára nem én, hanem apa ment oda hozzá, és csak megsimizte a hátát, a cumit a szájába tette, és egybõl visszaaludt! Amíg mindezt én próbáltam, sírt, mert tõlem csak a cicit akarta. Most már majdnem 2 éves, és azóta is szépen alszik éjjel. (kivéve, ha bújik éppen a foga, akkor felsír éjjel, de csak szólunk neki, és vissza is alszik.
A nagyobbik fiam tápszeres volt, kb 1 éves koráig evett éjjel is. Akkor meguntam, és teát kapott éjszaka, azt meg õ unta meg pár hónap után. Így nem volt sírás a leszokás miatt, tea nem kellett neki, egy-két kortyot szívott és aludt tovább, aztán elhagyta. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyébként is rossz alvó volt:( Most a kicsi 4, 5 hónapos, csak szopik. Éjjel is kel, néha csak egyszer, néha 2 óránként enni. És van mikor csak cumizik rajtam 10 perc és visszaalszik. Na de kérdem én, ha ez kell neki, hogy megnyugodjon miért vegyem el tõle és ordíttassam egy órán keresztül, még el nem alszik? Én sem tudom hogyan fogom errõl leszokatni, mert õ még a cumisüveget sem fogadja el:( Reménykedek, hogy egyszer elhagyja magától!
A kérdező hozzászólása: Mióta hozzátáplálok, azóta kel éjjel is. Így megvan a napi szopiszám. Kitolódik a másik kaja miatt, nem hagyja el. Mennyiséget eszik éjjel, nem csak komfortozik. Tanácstalan vagyok még mindig.
Gondolom tök egyértelmûen nem lehet kijelenteni, hogy tuti kelni fog még 2-3 évesen is, de az biztos, hogy ahogy növekszik és érik az agya a gyerkõcnek, úgy fog jobban és jobban ragaszkodni a bevett szokásokhoz. Lányod még csak 7 hónapos, még alakulhat, lehet egy-két hónapon belül leszokik errõl. Egyes gyerekek viszont ragaszkodnak az éjjeli evéshez, és valóban nehéz õket leszoktatni. Unokaöcsém 19 hónapos, és még kel éjjel enni, most már szó szerint követeli úgy hozzászokott. De nem hiszem, hogy egy 7 hónapos babánál már most bármi szigorításra szükség lenne.
Cumi az jó. 1 éves a lányom, 3 db cumija van, mind három különbözõ színû, márkájú (eleinte azt hittük nagy cumis lesz, és nem akartam, hogy álljon a bál, ha elveszik valamelyik). Õ úgy alszik el este, hogy egy cumi a szájába, egy-egy a két kezébe. Szoktam hallani éjszaka, hogy néha fent motoz, mindig babrálja valamelyik cumit, és az egyik mindig betalál a szájába. Most, hogy eléggé fogzik néha felsír (amúgy 4 hónapos kora óta jól átalussza az éjszakát), mire odaérek vigasztalni, addigra már ismét alszik, illetve csendben piszkálja az egyik cumi szilikonját, másik cumi a szájában. Reggel mikor kel mindig bedobja az ágyba a cumit, mert az az alváshoz való kellék, ágyban a helye, és ezt õ is már tudja... Én nem vagyok ellene a cuminak, nekik ez nagyszerû nyugtató. Nálunk amúgy a védõnõ mindig megkérdezte, hogy bírom az éjszakázást (sajnos én rosszul), és jó ötletekkel látott el, hogyan tudom a helyes napirend felé terelni.

Mi az igaz abból, hogy szoptatás első 2 hónapja alatt az anyuka nem ehet K-val kezdődő zöldségeket?

tegnap hallottam a tvben-elég furcsának találtam

Legjobb válasz: mert ezek még téged is puffasztanak nemhogy még egy újszülött bébit.az én lányom 3.ik héttõl lett hasfájós és ez tartott egy hó.-pon keresztül.képzeld ha még ilyen kajákat is ettem volna akkor hogy szenvedett volna

mert ezek még téged is puffasztanak nemhogy még egy újszülött bébit.az én lányom 3.ik héttõl lett hasfájós és ez tartott egy hó.-pon keresztül.képzeld ha még ilyen kajákat is ettem volna akkor hogy szenvedett volna
Ez igy igaz, az en lanyom is hasfajos volt, egyszer megiscsak ettem toltott kaposztat, utanna egesz nap gorcse volt, ha megis fogyasztanal ilyen zoldsegeket ajanlanam neked a komenymag teat, szelhajto, gorcsoldo hatasa van.
SEmmi k betûset, semmi hüvelyest, a gyümibõl is elég sok tiltott, nem lehet szénsavasat inni----és még sok tilalom van. Tapasztald ki, a babádnak mitõl fáj a hasa, bár valószínü a 3-6 hét között ígyisúgyis fájni fog...

Igaz, hogy a baba már a szoptatás első hónapjában hozzájut az imunrendszerének kifejlődéséhez szükséges tápanyagokhoz? És hogy ezután már elsősorban (nem kizárólagosan) érzelmi vetülete van a szoptatásnak?

Legjobb válasz: kedves Édesanyák! Ezúton szeretnék bemutatkozni. Laktációs szaktanácsadó gyakornok vagyok. A diplomám megszerzéséhez szükséges 1 hónapos szoptatással kapcsolatos fórumozás. Érdeklõdve várom kérdéseiket. "Mellékállásban" gyermekgyógyász szakorvosként dolgozom. Válaszom a kérdésre: A gyermekeknek kb. 6-8 éves korukra lesz olyan "erõs" az immunrendszerük mint egy felnõtté. Az immunrendszer érése összetett folyamat. Az anyatejben sok immunológiailag aktív anyag található. olyan, ami segít a csecsemõt, kisdedet megvédeni a betegségektõl. Az anyatej egy folyamatosan változó összetételû "táplálék", igy változik az immunanyag összetétele is. A megszületést követõ 1. napokban nagyon magas, majd ez kissé csökken, majd 1 év körül ismét nõ és fontos szerepet tölthet be a totyogók, kisdedek immunvédekezésében is. Kutatások által alátámasztott tény, hogy bizonyos krónikus betegségek (cukorbetegség, gyulladásos bélbetegségek, daganatos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek) ellen mind az anyát, mind a gyermeket védi az anyatej. A hatás dózis függõ is, tehát több anyatej, hosszan tartó szoptatás nagyobb védelem. Ezentúl valóban a szoptatás érzelmi vetülete sem elhanyagolható természetesen.

kedves Édesanyák! Ezúton szeretnék bemutatkozni. Laktációs szaktanácsadó gyakornok vagyok. A diplomám megszerzéséhez szükséges 1 hónapos szoptatással kapcsolatos fórumozás. Érdeklõdve várom kérdéseiket. "Mellékállásban" gyermekgyógyász szakorvosként dolgozom. Válaszom a kérdésre: A gyermekeknek kb. 6-8 éves korukra lesz olyan "erõs" az immunrendszerük mint egy felnõtté. Az immunrendszer érése összetett folyamat. Az anyatejben sok immunológiailag aktív anyag található. olyan, ami segít a csecsemõt, kisdedet megvédeni a betegségektõl. Az anyatej egy folyamatosan változó összetételû "táplálék", igy változik az immunanyag összetétele is. A megszületést követõ 1. napokban nagyon magas, majd ez kissé csökken, majd 1 év körül ismét nõ és fontos szerepet tölthet be a totyogók, kisdedek immunvédekezésében is. Kutatások által alátámasztott tény, hogy bizonyos krónikus betegségek (cukorbetegség, gyulladásos bélbetegségek, daganatos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek) ellen mind az anyát, mind a gyermeket védi az anyatej. A hatás dózis függõ is, tehát több anyatej, hosszan tartó szoptatás nagyobb védelem. Ezentúl valóban a szoptatás érzelmi vetülete sem elhanyagolható természetesen.
No, megtaláltam, amit kerestem, olvassátok el, érdemes:) (nem "rábeszélõs" cikk;)): http://www.lll.hu/node/184 A csecsemõ szoptatása akár csak egy napig is, a legszebb ajándék, amit egy anya adhat. A szoptatás szinte mindig a legjobb választás a csecsemõ számára. Ha most nem is tûnik úgy, hogy az Ön számára ez a legjobb választás, az alábbi irányelvek segíthetnek. HA CSAK NÉHÁNY NAPIG SZOPTATJA KISBABÁJÁT, akkor hozzájuttatja õt a kolosztrumhoz, azaz az elõtejhez. Azzal, hogy a baba antitestekhez és az újdonsült kis szervezetének szükséges táplálékhoz jut, a szoptatás az elsõ és legegyszerûbb „immunizációt” biztosítja neki, és segít abban, hogy emésztõrendszerének mûködése simán beinduljon. A szoptatás a kisbaba számára a legmegfelelõbb indulás, emellett segít az édesanya szervezetének a szülés utáni felépülésben. Miért ne használná ki Ön is a kórházban töltött idõt arra, hogy a szoptatás ajándékával felkészítse kisbabáját az életre? HA NÉGY-HAT HÉTEN ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, azzal átsegíti õt csecsemõkorának legkritikusabb szakaszán. A nem szoptatott újszülöttek nagyobb valószínûséggel betegszenek meg vagy kerülnek kórházba, és sokkal több emésztési problémával küszködnek, mint a szoptatott babák. 4-6 hét után már valószínûleg Ön is túljut a korai szoptatási nehézségeken. Határozza el komolyan, hogy egy hónapig szoptatni fog, hívja fel a La Leche Ligát vagy egy laktációs tanácsadót, ha bármilyen kérdése van, és máris könnyebb helyzetbe kerül annak eldöntésére, hogy a további szoptatás Önnek való-e! HA 3-4 HÓNAPON ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, ezalatt az idõ alatt a baba emésztõrendszere nagyarányú fejlõdésen megy keresztül, és sokkal inkább képes lesz tolerálni a kereskedelemben kapható tápszerek idegen összetevõit. Ha azonban a családban már elõfordult allergia, jelentõsen csökkentheti a baba kockázatát, ha további néhány hónapig még semmi mást nem ad neki anyatejen kívül. Az allergia-kockázat csökkenésén túl azok a babák, akik az elsõ négy hónapban kizárólag anyatejet kapnak, egy egész éven át élvezhetik a fertõzõ fülbetegségekkel szembeni védettséget. HA 6 HÓNAPON ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, sokkal kevésbé valószínû, hogy allergiás tünetek jelentkeznek nála a tápszer vagy más ételek hatására. Ekkor a szervezete már valószínûleg készen áll arra, hogy megbirkózzon néhány más ételféleséggel, akár elválasztja õt, akár nem. A legalább 6 hónapon keresztül tartó szoptatás segít jó egészséget biztosítani a babának elsõ életévére, és csökkenti az édesanya kockázatát a mellrák kialakulására. A 6 hónapig vagy tovább tartó szoptatás nagymértékben növelheti a kicsi védettségét a fertõzõ fülbetegségek és a gyermekkori rák ellen. Emellett az édesanya számára a kizárólagos, rendszeres szoptatás az elsõ hat hónap során 98%-os hatékonyságú fogamzásgátlást biztosít, amennyiben még nem tért vissza a menstruációja. HA 9 HÓNAPON ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, akkor a baba életének abban a szakaszában, amelyben a leggyorsabb és legfontosabb agy-és szervfejlõdés történik, végigkíséri õt az a táplálék, ami kifejezetten neki való: az anyatej. Talán Ön is észreveszi, hogy babája elevenebb és aktívabb, mint azok a babák, akik nem élvezték az édesanyjuk teje által nyújtott elõnyöket. Az elválasztás elég könnyen mehet ebben a korban… – de a szoptatás is! Ha szeretné elkerülni az ilyen korán történõ elválasztást, ne csak táplálásként, hanem vigasztalás, megnyugtatás céljából is szoptassa a babáját. HA EGY ÉVEN ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, elkerülheti a tápszerrel járó költségeket és bajlódást. Ekkorra a baba szervezete valószínûleg fel tudja dolgozni a család által fogyasztott ételféleségek legtöbbjét. Az egy éven át tartó szoptatás nyújtotta elõnyök nagy részét egész életén át élvezni fogja. Például erõsebb lesz az immunrendszere, és sokkal kisebb valószínûséggel lesz szüksége fogszabályozásra vagy beszédterápiára. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia a legalább egy éven át tartó szoptatást ajánlja a baba megfelelõ táplálkozásának és egészségének biztosítása érdekében. HA 18 HÓNAPON ÁT SZOPTATJA KISBABÁJÁT, továbbra is hozzájuttatja õt a megfelelõ tápanyagokhoz és betegség elleni védettséghez abban a korban, amikor más gyermekek gyakran megbetegszenek. A babája valószínûleg jól indult a szilárd ételek terén is. Volt ideje szoros kötõdést kialakítani Önnel, ami egészséges kiindulópont növekvõ önállóságához. Emellett elég idõs ahhoz, hogy közösen alakítsák az elválasztási folyamatot olyan tempóban, ahogyan neki is megfelel. Ahogy az amerikai közegészségügyi szolgálat egy korábbi vezetõje fogalmazott: „szerencsés az a baba, aki kétéves koráig szopik.” HA A GYERMEKE AKKOR VÁLASZTÓDIK EL, AMIKOR KÉSZEN ÁLL ERRE, akkor biztos lehet abban, hogy természetes, egészséges módon elégítette ki a kisbabája fizikai és érzelmi szükségleteit. Azokban a kultúrákban, ahol nincs nyomás az elválasztás irányában, a gyermekek legalább kétéves korukig szopnak. A Világegészségügyi Szervezet (WHO) és a UNICEF erõsen ösztönzi a kisgyermekkori szoptatást: „Az anyatej fontos energia- és fehérjeforrás, és a gyermek második életéve során elõsegíti a betegségek elleni védettséget.” A természet minden bizonnyal arra rendezkedett be, hogy az elválasztódás 2 1/2 és 7 éves kor között történjen, és ésszerûnek tûnik, hogy gyermekeink csontjait abból a tejbõl építsük fel, ami kifejezetten erre való. Az anyatej antitesteket és egyéb védõ összetevõket tartalmaz a szoptatás teljes ideje alatt, és a szoptatott kisgyermekek családjai a következõ években gyakran kevesebbet költenek egészségügyi kiadásokra, mint szomszédaik. A hosszú ideig szoptató édesanyákat kevésbé veszélyezteti a mellrák kialakulása. A hosszú ideig szoptatott gyermekek általában sokkal nyugodtabbak, és kevésbé hajlamosak arra, hogy az ujjukat szopják vagy takarót szorongassanak megnyugtatásul. A szoptatás átsegíti mindkettejüket a korai gyermekkorral járó könnyeken, hisztiken és gondokon, és segít abban, hogy a betegségek enyhébbek és könnyebben legyõzhetõek legyenek. A szoptatás olyan univerzális anyai eszköz, amit egy édesanya sohasem hagyna ki! Ne aggódjon, hogy a gyermeke örökké szopni fog. Végül minden gyermek abbahagyja a szopást, bármit tesz is az édesanyja. Több a szoptatott kisgyermek, mint gondolná. AKÁR EGY NAPIG, AKÁR ÉVEKIG SZOPTAT, gyermekének szoptatásáról szóló döntését sohasem fogja megbánni. És bármikor történik meg az elválasztás, ne feledje, hogy ez fontos lépés mindkettejük számára. Ha úgy dönt, hogy azelõtt választja el gyermekét, mielõtt õ készen állna arra, figyeljen oda arra, hogy fokozatosan és szeretettel tegye.
Igen, ez tökéletesen igaz.
A kérdező hozzászólása: utána tudok ennek valahol nézni? Csak hallottam...
A kérdező hozzászólása: És mi van azokkal az anyukákkal, babákkal, akik valamiért csak nagyon rövid ideig tudnak szoptatni, szopni? Mondjuk 1, 5-2 hónap?
Sajnos nem tudom pontosan idézni, egy szoptatási tanácsadó mondata: A legnagyobb ajándék egy anyától a gyerekének ha akár csak egy napig is szoptatni tudja. Az anyatej minden egyes cseppjében annyi pozitív összetevõ van, hogy akár milyen rövid ideig is tartson a szoptatás, csak jót ad vele az anyuka. Ha valami miatt nem sikerül a kizárólagos/ hosszan tartó szoptatás, ha az anyuka és a család mindent megtett, nem szabad lelkiismeretfurdalást érezni. Utána kell járni, hogy hogyan lehet a lehetõ legmegfelelõbb védelmet biztosítani a babának, manapság remek módok vannak erre. Természetesen továbbra is az anyatej a norma, az alap de megfelelõ körültekintéssel minimalizálható az anyatej hiányából adódó esetleges hátrányok elõfordulása.
A kérdező hozzászólása: Jajjjjjj de jó, na pont valami ilyesmire volt szükségem, köszönöm szépen!!!!! :) ))))

Igaz az az állítás, hogy szoptatás alatt nem szabad fogyni, mert a méreganyagok a tejben kiválasztódva károsak lehetnek a babára?

Legjobb válasz: nem azért nem szabad , vagy nem csak azért. Fõ ok, hogy a tej nem levegõbõl lesz, energia kell hozzá. Felesleges az extra folyadékbevitel; viszont a többlet tápanyag fontos. Én merem állítani hogy van összefüggés a kevés étkezés és a szoptatás sikertelensége között.

nem azért nem szabad , vagy nem csak azért. Fõ ok, hogy a tej nem levegõbõl lesz, energia kell hozzá. Felesleges az extra folyadékbevitel; viszont a többlet tápanyag fontos. Én merem állítani hogy van összefüggés a kevés étkezés és a szoptatás sikertelensége között.
illetve nem fõként a kevés étkezés, hanem a fogyás és a szoptatás sikertelensége között...
A kérdező hozzászólása: Igazából már másfél éves a kisfiam.Még van tejem és elég sokszor szopik, de szeretnék már nagyon fogyni, de elválasztani csak akkor akarom, ha õ is hajlandó rá.Szóval mi van ezekkel a méreganyagokkal?
Inkább úgy mondanám, hogy fogyókúrázni nem szabad! Rendszeresen kell étkezni, inkább többször. És fontos, hogy táplálót, ne csak hideget, gyorkaját stb. Rengeteg folyadékot kell inni. Egyébként, mivel a szoptatással az anyuka rengeteg kalóriát éget el, elõfordulhat, hogy fogysz is, de attól még lesz tejed. A szoptatás a legjobb módja, hogy gyorsan visszanyerd az alakod :)
Ja, már másfél éves? Hát én nem tudom milyen méreganyagokról írsz. Szerintem ha használsz szereket, csak egyszerûen kicsit kevesebbet eszel és mozogsz, az már elég.
10:06-os vagyok. azt akartam írni, hogy NEM használsz szereket. bocs
Ez már annyiszor volt kérdés. Olvass vissza, nem gépelnénk potyára hetente le ugyanazt, ha nem baj...
A kérdező hozzászólása: Arról beszélek, hogy ha az ember fogy, akkor ugye méregtelenít és a káros anyagok távoznak a szervezetébõl. Láttam, hogy volt már pár ilyen kérdés, de ellentmondásosak voltak a válaszok.

Igaz az, hogy a csalántea serkenti a tejet szoptatáskor?

Tudom, hogy ált. tejserkent? teát szoktak inni az újdonsült anyukák, de azt hallottam, hogy a csalántea is nagyon jó. Igaz ez? 27 hkm

Legjobb válasz: ezt még nem hallottam róla. csalántea inkább vértisztító, vízhajtó hatású.

ezt még nem hallottam róla. csalántea inkább vértisztító, vízhajtó hatású.
+magas a vastartalma.
Én ugy tudom az urtica urens is csalánból van
A csalán vízhajtó, szoptatás alatt ne igyál! Ha lenne is valami hatása a tejre, akkor kevesebb lenne tõle.
urtica urens valóban csalánlevél!!
a csalán latin neve az urtica :) vagyis a válasz IGEN

50 ml tejet fejtem le 3, 5 órával szoptatás után 5 hónapos babámnak, az nagyon kevés, igaz?

Mennénk el a férjemmel és fejteni akartam neki tejet, de nem sikerült. Másodzsor fejtem eddig az elmúlt hónapok során, de az els? alkalommal is keveset sikerült. Eddig csak anyatejet kap, kapott, az elmúlt két este már kapott egy kis vaniliás milupa tejpépet, mert sokszor megébredt éjjel. Így jobban aludt. De lehet, inkább tápszert kellene adjak? Pedig 3 kor mértem, mikor utoljára szopizott, 180gr-ot evett egy mellb?l! Most miért csak 50 ml van kett?b?l? Mit csináljak. pp azt is mértem tegnap este, hogy az elmúlt egy hónapban alig hízta meg a fél kg-ót. Pedig igény szerint szoptatom.

Legjobb válasz: 5 hónaposan 40 dkg hízás havonta bõven elég, ilyenkor már lelassul a hízásuk. Képzeld, milyen kövér lenne egy éves korára, ha még mindig 1-1,5 kilót hízna havonta. Nagyon jól csinálsz mindent, a baba is ügyes, ha 180 ml-ket szopik. Fejni nehezebb, ilyenkor kevesebb tej jön. Én javasoltam volna, hogy elõzõ este kezd el gyûjteni a tejet, minden szopi után fejj és akkor ma estére lett volna elég lefejt tej. Szerintem aki vigyáz rá, adja oda az 50 ml-t és tejpépet készítsen neki utána. Egyébként nem is kellene még neki a tejpép, mert szépen eszik, de ezt Te érzed. Az én babám 5.5 hónapos, 7,5 kg és õ 'csak' 130-150ml-t eszik egy evésre, napi 5x. Õ is olyan 400 gr-ot hízik csak havonta.

5 hónaposan 40 dkg hízás havonta bõven elég, ilyenkor már lelassul a hízásuk. Képzeld, milyen kövér lenne egy éves korára, ha még mindig 1-1, 5 kilót hízna havonta. Nagyon jól csinálsz mindent, a baba is ügyes, ha 180 ml-ket szopik. Fejni nehezebb, ilyenkor kevesebb tej jön. Én javasoltam volna, hogy elõzõ este kezd el gyûjteni a tejet, minden szopi után fejj és akkor ma estére lett volna elég lefejt tej. Szerintem aki vigyáz rá, adja oda az 50 ml-t és tejpépet készítsen neki utána. Egyébként nem is kellene még neki a tejpép, mert szépen eszik, de ezt Te érzed. Az én babám 5.5 hónapos, 7, 5 kg és õ 'csak' 130-150ml-t eszik egy evésre, napi 5x. Õ is olyan 400 gr-ot hízik csak havonta.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen, megfogadom a tanácsot!!
A baba sokkal többet kitud szopni, mint te fejni. Szerintem fél kiló hízás egy 5 hónapos babánál az normális.
50 ml az nagyon kevés egy 5 hós babának.az enyém még nincsen 4 hós és 170-et eszik.

Igaz az, hogy ha folyamatosan szedem az Urtca urens 5CH-t és a Ricinus communis 5 CH-t akkor egy idő után apasztja a tejet? Én úgy tudtam, hogy az 5 CH-s higítást végig lehet szedni szoptatás alatt.

Legjobb válasz: szia, én úgy vettem észre hogy a kettõ kombinálásától lett kevesebb a tejem. Csak a ricinust szedem most megint egy hete és úgy be van durranva a mellem mint az elején.

szia, én úgy vettem észre hogy a kettõ kombinálásától lett kevesebb a tejem. Csak a ricinust szedem most megint egy hete és úgy be van durranva a mellem mint az elején.
A kérdező hozzászólása: Szia, köszi a választ. Hát ezek szerint mindenki másképpen reagál, mert sokan meg pl. arra esküsznek, hogy egyszerre veszik be a kettõt, de csak pár napig, mert hogy utána már apasztó hatásuk van. ma kezdem kipróbálni a Ricinust, majd meglátom.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!