Találatok a következő kifejezésre: Az igény szoptatás (27 db)

Az igény szerinti szoptatás és a megnyugvás mindig azt jelenti hogy cicire kell rakni a picit? Ha simán ringatom akkor is sír.

Legjobb válasz: Nem, az igény szerinti szoptatás nem ezt jelenti! ;) Hanem azt, hogy amikor a babád azt jelzi, hogy SZOPNI SZERETNE, akkor mellre teszed. És ez nagy különbség! Mert a szoptatás nemcsak fizikai, hanem lelki táplálást is jelent. Magyarul, akkor is szopni szeretne, ha éhes, és akkor is, ha "anyás", ha a te közelségedre vágyik. Ha a babád sírdogál és te minden egyéb zavaró tényezõt (tele pelus, fázás, hasfájás stb.) kipipáltál, akkor igen valószínû, hogy a babád rád vágyik. Ha a ringatás megnyugtatja, akkor jó, akkor arra van szüksége. De ha nem, akkor nyugodtan tedd õt mellre; haragudni biztos nem fog. :) Ha tényleg szopni szeretett volna, akkor bõszen nekilát, ha pedig nem, akkor tovább kutakodhatsz, hogy mi a sírás oka. A szopi egyébként igen hatékony nyugtató fájdalom, izgatottság vagy fáradtság esetén is, mert a szopó mozgás is kivált bizonyos nyugtató-fájdalomcsillapító hormonokat, ill. az anyatej is tartalmaz ilyeneket. Szóval nem kell vele csínján bánni, a legtöbbször jó hatással van a babára. :)

Nem, az igény szerinti szoptatás nem ezt jelenti! ;) Hanem azt, hogy amikor a babád azt jelzi, hogy SZOPNI SZERETNE, akkor mellre teszed. És ez nagy különbség! Mert a szoptatás nemcsak fizikai, hanem lelki táplálást is jelent. Magyarul, akkor is szopni szeretne, ha éhes, és akkor is, ha "anyás", ha a te közelségedre vágyik. Ha a babád sírdogál és te minden egyéb zavaró tényezõt (tele pelus, fázás, hasfájás stb.) kipipáltál, akkor igen valószínû, hogy a babád rád vágyik. Ha a ringatás megnyugtatja, akkor jó, akkor arra van szüksége. De ha nem, akkor nyugodtan tedd õt mellre; haragudni biztos nem fog. :) Ha tényleg szopni szeretett volna, akkor bõszen nekilát, ha pedig nem, akkor tovább kutakodhatsz, hogy mi a sírás oka. A szopi egyébként igen hatékony nyugtató fájdalom, izgatottság vagy fáradtság esetén is, mert a szopó mozgás is kivált bizonyos nyugtató-fájdalomcsillapító hormonokat, ill. az anyatej is tartalmaz ilyeneket. Szóval nem kell vele csínján bánni, a legtöbbször jó hatással van a babára. :)
Az igény szerinti szoptatás csupán annyit jelent, hogy ha a baba éhes, akkor órától függetlenül mellre teszed. Ha nyüszike, akkor megkínálod cicivel és õ majd eldönti, hogy az éhség-e a gondja-baja vagy sem.
Szerintem meg a baba dönti el, mert ugye az õ igényeirõl van szó, nemigaz? :)

Első babámat várom, és vacilálok a 3 óránkénti és az igény szerinti szoptatás között. Melyik a jobb? Igény szerinti szoptatás mennyire zavarja meg a napirend kialakulását?

Nem lesz segítségem, nagyszül?k messz, férjem sokáig dolgozik. Hogy bírkóztatok meg mindennel?

Legjobb válasz: Nálunk nem volt ezzel sok gond, mert körülbelül akkor volt éhes, ahogy letelt a 3, majd a 4 óra. Persze nem ébresztettem fel azért enni, ha mégis aludt, és megetettem, ha elõbb lett éhes.

Ha van még idõd, olvasd el Gina Ford: Kiegyensúlyozott Babák és Nyugodt Mamák kézikönyvét, rengeteg használható dolog van benne szoptatásról, szoktatásról, altatásról, evésrõl, aztán meglátod... Mi ezt használjuk és igazi áldás, hogy anno leemeltem a polcról.
Nálunk nem volt ezzel sok gond, mert körülbelül akkor volt éhes, ahogy letelt a 3, majd a 4 óra. Persze nem ébresztettem fel azért enni, ha mégis aludt, és megetettem, ha elõbb lett éhes.
Szerintem az elejen etess igeny szerint, amig be nem all a tejtermelesed rendesen, aztan pedig 3 orankent (persze ha 2 ora mulva ehes lesz, etesd meg, az nem hinnem, hogy gondot okozna). En ellene vagyok, hogy egy gyerek folyton az anyja mellen logjon, ahanyszor csak megnyikkan (merthogy a fanatikusok igy csinaljak), mert ezzel konkretan megtanitjak a gyereknek, hogy akar felorankent is ehet. Ez szepen beidegzodik az agyba, folyamatos evesre, nassolasra kesztetve a gyereket, es utana csodalkoznak, hogy miert tulsulyos a gyerek 3 evesen.
Szia! Nekem is úgy alakult, hogy a babám magától beállt a 3 órás etetésre 2 hetesen. Hála az égnek, mert én sem bírtam volna hallgatni a sírását. Most olvastam egy cikket, ami a 3 óránkénti etetés ellen szólt: így a baba mindig a vizesebb tejet szívja ki, ami legelõször jön a mellbõl és nem jut hozzá a tápanyagdús hátsó tejhez. A védõnõm (szuper!) szerint az elsõ hónapban a szopi után még egy órán belül mellre lehet tenni a babát, késõbb azonban jobb megvárni, hogy 2 óra elteljen az etetések között (emésztése miatt). Remélem, hasznos volt, amit írtam.
Azt ajanljak, hogy etetesenkent valtsd a cicit, igy kiszopizza a tej zsirosabb, taplalobb reszet is.
Vizesebb tej kb 30 ml jon a mellbol, annal pedig joval tobbet eszik a baba, szoval megkapja o a zsiros reszet is a tejnek. Egyebkent en is a rendszeres etetesre voksolok, nekem egyebkent a gyerekorvos ajanlotta, hogy probaljam meg 3 orankent etetni, es nagyon orulok, hogy igy eszik a babam. Persze, ha megehezik hamarabb, akor kap, vagy ha kesobb, az sem baj, de nem kell orankent ennie, mert akor csak a gyomra faj, mert allandoan telve van. Ne felj attol, hogy akor keveset kap enni, mert akor annyit eszik, hogy nem 1 ora mulva lesz ehes megint. Persze mindenki ugy csinalja ahogy jonak latja, nalad is majd ki fog alakulni ez. Az a fo, hogy szoptatni akarsz, es ezert senki ne iteljen el, hogy 3 orankent etetsz vagy igeny szerint!
Szia! Szerintem ezen ne vacilálj, mert ha a babád 2 óra múlva etetés után elkezd sírni, nem hiszem hogy egy órát hallgatni fogod hogy ordít. És máris igény szerint eteted. Bízd a babádra majd, õ tudja mikor, és mennyit akar majd enni. És hidd el hogy kiegyensúlyozotabb lesz ha akkor eszik amikor akar, nem pedig akkor amikor kap. Csak gondolj bele, neked milyen lenne ha akkor kapnál csak enni amikor más akarja, és nem akkor ehetnél amikor éhes vagy. Nekem 5 lányom van , a pici most 4 hónapos, és õt is akkor etetem amiko õ akar enni. Hidd el te is nyugodtabb leszel , ha akkor etetsz amikor õ akar enni. Mert ha felkelted akkor lehet hogy csak sírni fog enni nem, de egy óra múlva meg enne, akkor meg nem kap. És fõleg ha egyedül leszel, akkor szükséged lesz egy nyugodt babára! Hidd el, én már ötödjére csinálom végig. Üdv. Ancsa
Na en a boromon tapasztaltam azt hogy ha igeny szerint etetsz mint peldaul en, aludni, pihenni nem nagyon fogsz tudni, a babam kerek egy orankent ker enni.Most szoktatom a 3 oras etetesre ugy ha sir, keri teat adok hogy addig is megnyugodjon.Hat nehez de lassan sikerulni fog mert vegre aludtam ejjel 3 orat!!!
Ezt majd a baba dönti el :) 2 óra alá ne menj, mert nem tesz jót a babának ha nem ürül ki a gyomra, viszont 3 óránként meg úgyis éhes lesz, szóval sok lehetõség nem marad. Én egyébként elhatároztam, hogy igény szerint szoptatok majd, de ha így tettem volna, akkor a babám kb 3x evett volna egy nap. Késõbb beállította magának a 3 órát. Most 5 hós és 4 órára állította magát. Néha elõbb éhes lesz, természetesen ehhez alkalmazkodom és megetetem :)
A kérdező hozzászólása: Köszi, sokat segítettetek a döntésben. Persze tudom, hogy minden akkor fog kialakulni ha megszületik a baba. Minden jót nektek!
Itt minden kérdésedre választ találsz: http://www.kismama.hu
Szerintem az elejen mindenkeppen az igeny szerinti szoptatas a jo, mert a babad, amikor meg kicsi, a gyomra is pici, nem birja ki 3 orankent kaja nelkul, mert az anyatejet 1 ora alatt megemeszti. Kb. 2 honapos korara mar elvan a 3 orankenti szopival, de amig meg kicsi en az igeny szerintit javaslom. En is igy csinaltam, es a kicsim szepen fejlodott, raadasul nem lett siros, mert mindig reagaltam arra, ha jelezte, hogy ehes.

Az igény szerinti szoptatás egyenlő azzal, hogy minden kis "nyikkanásra" mellre teszem a babát?

Egyre többet olvasok, hallok arról, hogy milyen jó az ha a baba mindig cicire van téve, nem kell nézni az id?t, az anyatejet nem tudja túlenni, ett?l nem fájhat a hasa, és ha úgy igényli, akkor akár óránként is tegyük mellre, mert a természeti népek is így csinálják, meg régen is így csinálták.

Legjobb válasz: Egy egészséges igény szerint szoptatott baba mellett mindenre jut idõ. Nekem legalább is jutott. Három gyermekem van, mindhármat igény szerint szoptattam. Mégis be tudtam vásárolni, meg tudtam fõzni, ki tudtam takarítani és még a tesókra is volt idõ. A húzósabb idõszakok egyedül a növekedési idõk voltak. Viszont féléves kortól a hozzátáplálás mellett, még ennyi probléma sem akadt. Az igény szerint szoptatott csecsemõ sem lóg egész nap az anyja mellén. Persze ehhez az is kell, hogy kitapasztaljuk, hogy a sírásával (a sírás hangja más és más) éppen mit jelez. Amíg meg nem tudjuk, lehet szépen sorra venni a dolgokat és egyáltalán nem hiba, ha az éhséget zárjuk ki elsõként.

Egy egészséges igény szerint szoptatott baba mellett mindenre jut idõ. Nekem legalább is jutott. Három gyermekem van, mindhármat igény szerint szoptattam. Mégis be tudtam vásárolni, meg tudtam fõzni, ki tudtam takarítani és még a tesókra is volt idõ. A húzósabb idõszakok egyedül a növekedési idõk voltak. Viszont féléves kortól a hozzátáplálás mellett, még ennyi probléma sem akadt. Az igény szerint szoptatott csecsemõ sem lóg egész nap az anyja mellén. Persze ehhez az is kell, hogy kitapasztaljuk, hogy a sírásával (a sírás hangja más és más) éppen mit jelez. Amíg meg nem tudjuk, lehet szépen sorra venni a dolgokat és egyáltalán nem hiba, ha az éhséget zárjuk ki elsõként.
Igen, de szerintem az sem jó. Én valahol a kettõ között szoptattam, nem raktam minden nyekkre cicre babát, de nem kínoztam a 3-4 órás etetési idõkkel se. Ja éa az elejétõl cumizik, ennek ellenére 2 éves és még szopik. Az elsõ gyrekem is sokáig cicizett és õ is nagy "cumista" volt Szóval nálunk a köztes megoldás a cumi.
A kérdező hozzászólása: Nálunk is van cumi, amit nem bánok, csak alváshoz apja meg, és nagyon szépen és gyorsan elalszik vele.5 hónapos. Én sem kínzom, nem nézem percre pontosan az órát, hogy még nem telt le a 3-4 óra, nem kapsz kaját, de ha szopi után 1 órával valami baja van, akkor azt máshogy oldom meg. Igazából ez akkor volt macerásabb mikor pár hetes volt, sokat fájt a hasa, ezért se raktam mindig a mellemre, inkább ringattam.
Az én babámnak is fájt a hasa és sokat bukott, amikor minden nyikkanásra cicire tettem. Végül figyeltem a jelzéseit, és így kb 3-3, 5 óránként tettem cicire, azóta ez a rend, nincs hasfájás, nincs bukás. Végül is igény szerint szoptatom, de neki ez az igénye. Az elsõ babámat kb 2, 5 óránként kellett szoptatni, mert neki meg az volt az igénye, kivéve ha nem voltunk itthon, mert akkor 3-4 órán át õ is elvolt cici nélkül. Szerintem úgy kell igény szerint szoptatni, hogy azért pihenjen a cici is és a baba pocakja is. Én is ölben nyugtatom a babámat (az elsõt is így csináltam), soha nem tettem cicire õket vigasztalásképpen, a cici nem erre való szerintem.
Pont jól csinálod..:) Gyakorlatias vagy, nem órára etetted, de nem is csüng rajtad állandóan.Az igény szerinti szoptatás ezt jelenti, és nem az, hogy minden nyikkanásra szoptassuk.... Én egyszer kánikulában egyfolytában szoptattam egy egész napig, pont kevés is volt akkor a tejem, és más folyadékot nem fogadott el...Hát nem volt egy leányálom.
elsõ Amikor 5 hónapos volt- csak cicizett még-éppen tengernél nyaraltunk, szóval a melegben nappal 2 óránként kérte a cicit, gondolom szomjas volt. Vizet, teát nem nagyon fogadott el amelegben sem, pedig kimondottam amiatt kínáltam azzal is.
szerintem pont jól csinálod!! :) :) én sem vagyok híve a minden nyekkenésre szoptatásnak! (13 illetve 18 hónapig szoptattam a gyerekimet. )
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat, örülök, hogy nem vagyok egyedül:)


Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy mondjuk alszik, felkel, megkínálom, és eszik?

függetlenül attól, hogy ez most óránként, 2-3- vagy esetleg 4 óránként történik?

Legjobb válasz: Az igény szerinti azt jelenti, hogy a gyerek igénye szerint. Ha õ félóránként eszik akkor flóránként adod, ha óránként akkor a ként. Nem a saját igényeidet kell elõre venni hanem a babáét. De vigyázz, hogy ne keverd össze a biztonság keresõ cumizgatást az evéssel.

Az igény szerinti azt jelenti, hogy a gyerek igénye szerint. Ha õ félóránként eszik akkor flóránként adod, ha óránként akkor a ként. Nem a saját igényeidet kell elõre venni hanem a babáét. De vigyázz, hogy ne keverd össze a biztonság keresõ cumizgatást az evéssel.
elõzõ vagyok: megkínálni megkínálhatod és ha elfogadja, akkor azt igényli, tehát igazából igény szerinti ez is. De nem muszáj óránként kínálgatni, teljesen felesleg csak emiatt felébreszteni, ha egyébként szépen és sokat szopizik.
A kérdező hozzászólása: köszi, honnan tudom ezt megkülönböztetni?

Mit jelent az igény szerinti szoptatás?

Illetve, ha igény szerint szoptatok, azaz cicire teszem a bébit, amikor csak igényli... akkor is fejni kell a mellet? Pillanatnyilag szopi után kiürítem a mellben megmaradt tejet, viszont nem igazán akar így gyarapodni a mennyisége. Vannak napok, amikor bőségesen van tej, és van, amikor alig. Már mindent kipróbáltam és nem értem az ingadozó mennyiséget.

Legjobb válasz: Igény szerint, vagyis bármikor amikor a babád igényli és bármeddig ameddig õ akarja. Én nem fejtem az igény szerinti szopi alatt. Mert pont ez a lényege: segít, hogy a babád igényeihez igazodjon a tej mennyisége. A miatt, hogy néha kevesebbnek érzed a tejcit, ne aggódj: a kicsi sem eszik minden nap ugyanannyit (mint ahogy mi sem), illetve te sem iszol/eszel ugyanannyit vagy nem pihensz ugyanannyit (mert ettõl is függ a tej mennyisége). De ettõl még lehet elég tejed a baba számára. Ezt tapasztalatból mondom.

Igény szerint, vagyis bármikor amikor a babád igényli és bármeddig ameddig õ akarja. Én nem fejtem az igény szerinti szopi alatt. Mert pont ez a lényege: segít, hogy a babád igényeihez igazodjon a tej mennyisége. A miatt, hogy néha kevesebbnek érzed a tejcit, ne aggódj: a kicsi sem eszik minden nap ugyanannyit (mint ahogy mi sem), illetve te sem iszol/eszel ugyanannyit vagy nem pihensz ugyanannyit (mert ettõl is függ a tej mennyisége). De ettõl még lehet elég tejed a baba számára. Ezt tapasztalatból mondom.
A kérdező hozzászólása: Rendszeresen mérem mennyit evett a kisfiam. Van, hogy százat szopizik, (de csak ritkán) majd legközelebb csak harmincat és sokkal többet kifejni sem tudok. Azt tapasztaltam, ha duzzad a cicim a tejtõl, akkor sokat eszik, ha pedig nincs benne tej, akkor õ sem viszi túlzásba az erõlködést. Viszont a harminc grammokat egy 1 hónapos babánál nagyon keveslem.
Szerintem ne parázd túl, ha gyarapodik meg alszik szépen akkor fölösleges méregetni minden évésnél.igényszerint tehát ha kéri cicire rakod akkor fölösleges fejni mert az igényszerint szoptatásnak az a lényege h be áll a kereslet kinálat, tehát annyit termel a szervezeted amennyire szükség van.
Ha nem érzed úgy tartósan, hogy éhes a gyerkõc, nincs tejed, akkor semmi gond, nyugodtan tedd mellre, amikor úgy érzed, hogy enne. Nem kell utána fejni, teljesen felesleges, ahogy a mérleg is. Ha zavar, hogy néha kevesebbnek érzed a tejet, próbálj homeopátiás bogyókat nyugodtan (Ricinus Communis ch5, Urtica Urens ch5, ezeket alkalomszerûen is szedheted bármikor)
A kérdező hozzászólása: Ma volt olyan, hogy az 1hónapos babám, csak 20-30grammokat evett. Mondjuk szerintem sokkal több nem is volt a cicimben. Tényleg ne méregessem? Én ezt nagyon kevésnek találom. Szerintem szopizna õ többet is, ha lenne elég tejci. El vagyok kenõdve. :(((
Ne méregesd! A mérleg megöli a lelked... Te csak tedd mellre ahányszor csak kéri. Az én kislányomat kórházban megetették tápival, mert amikor szopi után mérték túl kevésnek tûnt a tejem. (nem bababarát kórházban szültem). Szerencsém, hogy ez a második babám volt és az elsõ szülésemnél, egy másik kórházban sokmindenre megtanítottak. A kislányomat így 6 hónapig kizárólag anyatejjel etettem és azóta is szopizik. Igaz, szinte óránként kérte a cicit, de megérte, mert beállt a tej. És utólag rájöttem, hogy õ ilyen nyalakodós típus, enni is így eszik - sokszor kóstolgat egy egy keveset.

Szeretném majd igény szerint szoptatni a babámat, de most még 2-3 óránként kell ébreszteni, mert sárga és aluszékony (1 hetes a baba). Ez az időszak nem fog az igény szerinti szoptatás rovására menni ugye?

Csak mert úgy tudom, az a legjobb a babának, úgy termelődik a megfelelő mennyiségű tej, ha igény szerint van szoptatva.

Legjobb válasz: Nekem azért kellett ébresztenem, mert nagyon visszaesett a súlya. Aztán amikor elindult rendesen, akkor igény szerint etettem. Nem volt gond :)

Nekem azért kellett ébresztenem, mert nagyon visszaesett a súlya. Aztán amikor elindult rendesen, akkor igény szerint etettem. Nem volt gond :)
Majd ha már nem lesz sárga miden beáll magától ne aggódj. Nekem 2 gyerekem is besárgult. De addig etesd, ahogy teszed. Ha nem komolyak az értékei (de csak akkor), akkor este fel ne keltsd 3 óránként. Hagyd egyszer 6 órát aludni.
Dehogy megy a rovására! Eleinte fõleg a sárgaság miatt fontos, hogy rendszeresen mellre kerüljön a baba a tejtermelés és a sárgaság megsztetése miatt is. A lehetõ legjobban csinálod, hogyha 2 óránként "ébreszted" enni. LAssan õ is belerázódik a külvilágba és képes lesz annyira ébren maradni, hogy jelezze az igényeit. :)
Jól tudod! Én az enyémet hiába ébresztettem, mert vagy nem szopott, vagy csak egy kicsit, de amikor végre kialudta magát, akkor rákapott:) . Nálunk ez egy hetesen már nem volt gond, remélem, már nálatok is megy a dolog:)

Másnak tényleg annyira "király" az igény szerinti szoptatás? Személy szerint én már kezdek kész lenni tőle.

Kezdek teljesen kétségbe esni hogy rossz ember vagyok, mert hogy nekem nem igazán tetszik ez az igény szerinti szopizás... Nekem már van egy 6 éves kislányom, semmi id?m nem jut rá, mert szegény pici babám mindíg éhes, és cicin lenne, merthát soha nem eszik annyit hogy 3 vagy akár négy órát jól ellenne cici nélkül.. Semmire és senkire nincs id?m, állandóan cici ki és fekvés.... 3 hónaposak vagyunk, nagyon jól hízunk (születési súly: 3250, most:6500 gramm) imádom a babucimat, de sztem ez neki sem tesz jót... a tejem sem annyi van ahogy kellene, mert nincs id? rá hogy termel?djön...Másnak tényleg beválik??

Legjobb válasz: Nekem bevált az elsõvel, egy idõ után úgyis beállt a napirendje,és ritkábban szopizott. A második gyerekem viszont igény szerint is pont 4óránként szopizott,szóval, gyerekenként is változó az igény. 3 hónapos még picike,de ha megerõltetõ, szerintem megpróbálhatod fokozatosan nyújtani a szüneteket,de ehhez is sok türelem kell. Milyen a védõnõtök? Õ segíthetne

Nekem bevált az elsõvel, egy idõ után úgyis beállt a napirendje, és ritkábban szopizott. A második gyerekem viszont igény szerint is pont 4óránként szopizott, szóval, gyerekenként is változó az igény. 3 hónapos még picike, de ha megerõltetõ, szerintem megpróbálhatod fokozatosan nyújtani a szüneteket, de ehhez is sok türelem kell. Milyen a védõnõtök? Õ segíthetne
11:07-es vagyok. Lehet hogy a nagy meleg miatt cicizne mindig, valószínû szomjas. Kínáld meg egy kis vízzel, hátha megoldja a dolgot.
Próbáld meg azt, hogy szoptatás közben, amikor már inkább nyammog, büfiztesd meg, és rakd vissza cicire, hogy egyen még. Mi így eszünk, és általában 3 +- órát birjuk evés nélkül.
Nem vagy egyedül ezzel a problémával, sajnos. Én is folyton próbálom megtalálni az egyensúlyt a az igény szerinti szopi és a 2-3óránkénti kötött etetés között, mert engem is az õrületbe kerget. :(Állandóan sír, mert éhes marad, cicizek, de közben elalszik, vagy megunja, esetleg pillanatnyilag jóllakik. Aztán mire letenném és nekifognék akárminek, kezdõdik elölrõl. :( Szerintem pedig hiába fontos az igény szerinti szopi, stb megvannak a hátrányai korlátai is, mert a mamának is szüksége van arra az 1-2 órára, hogy egyen, pihenjen, miegymás.
Nekem bevállt 2 évig szopott igény szerint a fiam.Volt hogy egész nap rajtam lógott.Használtam a kendõt. Azért volt nehéz mert a lányom csak egy éves volt. Megtanultam mindent egy kézzel csinálni. Most is igény szerint fogok szoptatni.
Szerintem, ha eleinte 3 óránként evett, mostanában meg folyton cicin van/lenne, az lehet szomjúságtól, éhségtõl, szopni vágyástól, gondolom, fog még korai. Akkor meg inkább enyhitsd az igényeit külön-külön, és figyeld meg, hogy csak akkor szoptasd, ha éhes. Azaz, ha szomjas, itasd meg mással, ha cumizni vágyik, adj neki cumit, ha éhes, szoptasd meg, és ha túl gyakran kér, azaz valószinûleg nem elég neki, amit kap, akkor táplálj hozzá vagy egészitsd ki neki, hogy ne legyen éhes. Szerintem.
Nem mindenkinek válik be, nincs két egyforma baba. A régi "4 óránként kell enni és kész" marhaságot sem lehet ráhúzni minden gyerekre, családra, úgy az "össze-vissza" szoptatást sem. Csináljátok úgy ahogy nektek jó!
A kérdező hozzászólása: Igazság szerint az elején 3 óránként ettünk, de mostanában mindíg cicin van... lehet hogy a nagy meleg miatt, nem igazán szereti a vizet, talán én is hamarabb megadom magam... és emiatt alakult ki hogy jóformán már óránként eszünk... úgy érzem mintha emiatt apadna a tejem...
Nekem a férjem van kiakadva, hogy max egy órát bír ki a 3 hetes babánk szopizás nélkül. Engem nem zavar, csak a férjem szokta mondani, hogy 3 óránként etessem csak, és állandóan ezt hallgatom tõle.
Szia! Ne érezd emiatt rossz embernek magad. Én is így voltam vele. A szoptatás elsõ 5 perce az jó volt és utána hányingerem lett és szédültem. Nem esett jól a szoptatás. Most lehet, hogy sokan elítélnek, de nem is erõltettem tovább a szoptatást. Más fél hónapig bírtam. Tápszert adtam neki, õ is nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lett. Mindenki megnyugodott. Én sem bírtam az óránkénti etetést. Most már szilárd ételeket eszik (7 hónapos) naponta négyszer. Nagyon csöndes, nyugodt baba és nem beteges. Láttam már anyatejes beteg babát, nem biztos, hogy csak az anyatej a jó.

Miért támadják sokan az igény szerinti szoptatást?

Ha bárhova leírom a tapasztalataimat, rögtön lepontoznak, vitatkoznak! Soha nem írtam, hogy ezt kell csinálni, de az én gyerekeimnél működött. Nagyon kiábrándító, hogy ennyi korlátolt ember van, hogy ők nem igény szerint szoptatnak, tehát az csak ördögtől való lehet! Szerintem fontos a gyereknek az anyatej, de soha nem minősítettem senkit, aki nem szoptat, mégis rentgetegen támadásnak veszik, ha le merem írni, hogy fél évig elég az anyatej.

Legjobb válasz: Nem csak ezt támadják. Mindent. Szó szerint: Mindent. Ha valamit így csinálsz, úgy kellene. Ha jobbra teszed, rettenetes szülõ vagy, mert balra kell. Ha ekkor és ide mész, akkor és oda kellene. Nincs olyan téma, amiben mindenki egyetértene. És persze a világ legjobb dolga beleszólni mások életébe. Nem csak a szoptatással van ez így, a fogantatás idejétõl és körülményeitõl kezdve a gyerek egyetemi tanulmányáig folyamatosan, minden életszakaszban van ilyen. Témafüggetlen, b*szogató hozzáállás jellemzi ma a társadalmat.

Nem csak ezt támadják. Mindent. Szó szerint: Mindent. Ha valamit így csinálsz, úgy kellene. Ha jobbra teszed, rettenetes szülõ vagy, mert balra kell. Ha ekkor és ide mész, akkor és oda kellene. Nincs olyan téma, amiben mindenki egyetértene. És persze a világ legjobb dolga beleszólni mások életébe. Nem csak a szoptatással van ez így, a fogantatás idejétõl és körülményeitõl kezdve a gyerek egyetemi tanulmányáig folyamatosan, minden életszakaszban van ilyen. Témafüggetlen, b*szogató hozzáállás jellemzi ma a társadalmat.
Õszintén szólva én inkább azt tapasztaltam, hogy az igény szerint szoptatók szólják le azokat - esetenként elég csúnya stílusban - akik másként szoptatnak. Én csak olvasgatom a szoptatással kapcsolatos témákat, mert a fiam tápszeres, szóval kívülálló vagyok, de én így látom.
Én is igény szerint szoptatok, engem csak itt a gyakorin szóltak már le többször emiatt (majd biztos hasfájós lesz, kell neki víz is stb.) pedig sosem volt hasfájós, már elkezdtem kóstoltatni is (6 és fél hónapos), de vizet sosem kapott. Én már immunis vagyok ezekre a beszólásokra, sokszor már csak azért is leírom a véleményem mikor gondolom, hogy egyes anyukák jól nekem fognak ugrani emiatt. Jól szórakozom rajtuk :)
Mondjuk jó lenne, ha írnál néhány konkrét példát, mert én majdnem minden kérdést elolvasok itt a gyerekvállalás témakörben és szerintem egyáltalán nem szólják le magát az igény szerinti szoptatást. Lehet, hogy elõfordul egyszer-egyszer, de nem jellemzõ.
Van benne valami, de ereszd el a füled mellett. Mást nem tudsz. Én anyósomtól kaptam anno, miért szoptatok igény szerint, mért nem adok neki teát, gyümölcsöt ("pedig már 2 hónapos!") stb. A sógornõm gyereknevelésébe nem szólt bele, pedig õ végigbagózta a terhességet és a szoptatást is, állandóan feszült nyugtatókat szed. Az rendben van. (Mondjuk anyósom is ivott- bagózott a terhességei alatt is). Szóval vannak ilyenek. Szerintem te csinálod jól, mellesleg én is ezt csináltam évekig (3*2, 5-3 év). Van egy sanda gyanúm, hogy aki pl nem tud szptatni, az azért viselkedik így, mert a saját kudarcát nem tudja máshogy kompenzálni, csak azzal, hogy végül leminõsíti a szoptatást... Szóval tojd le a pontozást :) :) Mást nem tudsz csinálni. (sanda gyanúm, hogy ez is le lesz húzva, no nem általad kérdezõ!)
AZ miért baj, ha CSAK 3 óránként IGÉNYLI a szoptatást?! Általában az ilyen fajta válaszoló is le van pontozva, miért nem többször szoptat. Az persze senkit nem érdekel, hogy az alatt az idõ alatt a baba alszik.
Engem ilyenkor az nyugtat meg, hogy a tudomány az én oldalamon áll ;)
Nos. Elõször is nagyon örülök, hogy ilyen szépen hízott a babád (te jó ég, szerintem már önmagában az is magáért beszél, hogy csípõbõl tüzelsz a napra pontosan, fejben nyilvántartott paramétereivel). Ilyenformán akkor nem voltak empirikus módszerekkel kimutatható adatok arra nézvést, hogy folyamatosan éhes volt. Végülis, ha a napi 2000 kajóriát, amit egy átlag felnõtt nõ megeszik egy nap, falatokra lebontva óránként fogyasztaná el, valószínû nem fogyna le. Viszont - valljuk be - , ez egy tökéletesen élet- és valóságszerûtlen módja lenne az étkezésnek. Ahogy minden ember szíve joga, hogy hogyan, és mit eszik, így te is élhetnél így. Ettõlmég furcsa lenne, ha ezt neveznénk példaértékûnek, vagy erre buzdítanál másokat. Így érthetõ? Biztos vagyok benne, hogy megvan a lelki oka annak, hogy ilyen véresen komolyan veszed, hogy csak anyatejet kapjon a gyereked, amint láthatjuk, MINDEN ÁRON, de ez így, ilyenformán sokkal inkább magyarázatra és lelki elmélyülésre ad okot, mint más, hozzád hasonlóan elégtelen tejmennyiségû anyukák abbéli döntése, hogy a tápszerhez nyúlnak. Magyarán, annak az erõszakos, ellenmondást nem tûrõ ideológiának, miszerint aki nem tartja szentnek a kizárólagos anyatejes táplálást az, (szerinted) ha nem is elítélendõ, de mindenképpen valami sötét, felderítetlen lelki defektusra, feldolgozatlan traumára utal, szimplán nincs létjogosultsága. Kérlek a jövõben ezt észben tartva nyilatkozz, mert lehet, hogy nem mindenki szeret annyira dolgok mögé gondolni, mint én. Vagy lehet, hogy szeret, csak épp fej, sterilizál, megint fej, szoptat, fej, fej fej, l.l.l. tanácsadót hív, szoptat, büfiztet, majd újra fej. Ahelyett, hogy jó anyukának meri tartani magát csupán attól, hogy szereti a babáját, ésszerû, életszerû, megvalósítható keretek között, szembenézve az igazsággal.
Óránként szoptattad? 4 hónapig? Hát nem volt gyerekorvos vagy védõnõ, aki segítsen és elmondja, hogy folyamatosan éhes a baba? Miért nem adtál tápszert? Ja, sejtem. Mert NEKED fontosabb volt, hogy elmondhasd, hogy soha életében egy cseppet se látott belõle. Ezt sokan mások úgy neveznék, hogy kevés volt a tejed. Ez lenne egy sikersztori? NEKED volt az igényed, hogy szünet nélkül szoptasd, NEKI pedig csak annyi lett volna, hogy jóllakjon. Kinek az igénye is lett kielégítve...?
12es vagyok. Hat nem tudom, etetesek kozt min 1 oram van magamra, a ferjemre, a haztartasra... Azert szerintem az nem olyan rossz :) Egy baratnom szigoruan kivarta az etetesek kozti 3 orat, de sosem volt egyben fel oranal tobb ideje, mert a gyereket folyton vigasztalni kellett (hat ehes volt szerencsetlen, persze, hogy uvoltott) Szerinted melyik kellemesebb?
Ès a 4 hònapos korig òrànkènti szoptatàs? Ès èjjel is 2-3 òrànkènt? Mert ennyi volt az igènye. Neeem, az lehetetlen. Hogy is tudtam közben ember maradni, wcre menni, ügyet intèzni ès mèg apàval is együtt lenni..? Vagy èn vagyok zseni (pedig nem) vagyagu ez tènyleg kivitelezhetö.
Kedves utolsó, nem akarlak mesérteni, nem csak mondom, tényleg nem. De nekem ez inkább elrettentõ példa. 2 óránként 40 perc? Hátõõõ...
En sem merem mondani, hogy igeny szerint szoptatok... Pl a sajat anyamtol is mar megkaptam, hogy tul sokat van cicin a gyerek... Azzal tudtam kivedeni, hogy elkezdtem irni, hogy mikor mennyi ideig szopott, ill azt is, hogy mennyi ido volt a csak cumizgatas. Kiderult, hogy 2 orankent kb 30p a kajalas, es meg egy 5-10p az "elvezkedes". Utana elalszik (cicin), es kb negyed ora mulva szoktam lerakni a kisagyaba. Mondjuk teny, nem varom meg, hogy uvoltson, de azert nem elso nyikkra teszem mellre... Mondjuk evek tapasztalata nem all a hatam mogott, mert meg csak egy honapos, de elegedett gyereknek tunik, szepen fejlodik.
A kérdező hozzászólása: Miért lenne baj, hacsak 3 óránként szopizik? Az igény szerinti szoptatás nem azt jelenti, hogy nem lehet 3 óránként szoptatni, hanem azt, hogy ha kéri a baba, akkor cicit kap. A kisfiam 2 hónapos korától szigorúan csak napi 5 x szopizott, éjszaka soha, a kislányom pedig éjszaka is szopizik, és van hogy óránként eszik nappal. A kisfiam így érezte jól magát, a kislányom meg úgy! Nem tudom ki írta azt, hogy rossz, ha a babád 3 óránként akar enni.
A kérdező hozzászólása: Nekem az a kiábrándító, hogy nem rosszat teszek a babámmal, és mégis azt kommunikálják. Ha dohányoznék, innék, akkor sem kapnék szerintem több leminõsítést. Na ez a szornyû!
Akkor felhívnám a figyelmed egy alapvetõ információra: a szoptatás (valódi, természetes formájában) nem egyenlõ csupán a baba etetésével! Valóban, ez az etetés legegyszerûbb, legideálisabb módja, de annál sokkal TÖBB! Mivel elég sokszor esik itt errõl szó, nem írnám le újból, hogy mennyi funkciója van még ezen kívül... A táplálásnak ill. a szoptatásnak többféle típusa van. Anyaként dönthet valaki úgy, hogy a sok közül csak ezt az egyet, az etetést választja, erre használja a mellét: ezt hívjuk anyatejes táplálásnak, ami történhet mellbõl, de fejéssel üvegbõl is. Ilyenkor a cici kizárólag az anyatej termelésére és "továbbítására" szolgál. Ezeknek a babáknak sokszor van a cici mellett cumijuk is, és különbözõ módokon nyugtathatják, altathatják õket. Ha az anyuka ezen belül úgy gondolja, hogy nem órához kötötten (pl. 2-3 óránként) etet, hanem engedi, hogy a baba döntse el, mikor éhes/szomjas, akkor igény szerinti etetésrõl beszélhetünk. Ami megint lehet szoptatás és üvegezés is. Ilyenkor már gyakrabban ill. rendszertelenebbül szoktak szopizni a babák, de a mell még mindig csak az evést szolgálja. Ezeknek a babáknak is gyakran vannak "kisegítõ eszközeik". A következõ lépcsõfok az igény szerinti szoptatás, amikor a szopi legtöbb funkciója már mûködik (pl. altatnak is vele), de a baba mégsem kizárólagosan szopik. Lehet, hogy néha-néha (igénye szerint) adnak neki külön inni vagy pótlást, esetleg idõnként cumizik. És ha legtovább megyünk, akkor van az igény szerinti és kizárólagos szoptatás, ami ennél még egy fokkal több (ezt csináltam én is). Ilyenkor nemcsak a baba döntheti el, hogy mikor szeretne szopizni, hanem (szakszerûen így mondjuk) 'minden szopási igényét' a számára legideálisabb módon, vagyis a mellen elégítheti ki. Vagyis nem kap üveget, játszócumit, külön innivalót, (rendszeres) pótlást, általában nem használunk bimbóvédõt, szükség esetén pedig mellen altatunk. - Az én esetemben is ugyanerrõl volt szó. Amikor a fiam kérte, lehetõleg megszoptattam. Nem néztem az órát, nem törtem a fejem, hogy hú, most éhes lehet-e vagy álmos-e vagy miért akar szopizni. (Persze idõvel megláttam benne a ritmust, de soha nem aggódtam azon, hogy na vajon most mi lehet a baj és mellre tehetem-e vagy sem. Pedig hidd el, hogy sok anyuka kattog ezen nap mint nap!) Tudtam, hogy ha szopit kér, akkor valószínûleg valami olyan igénye van, amit ezzel saját magának ki is tud elégíteni és ennyi. Nekem csak annyi volt a dolgom, hogy ezt lehetõvé tegyem a számára. Ez az iszk szopi gyakorlata. Talán nem baj, hogy ezeket így leírtam, mert gyakran találkozom vele, hogy nem pontosan azt gondolja valaki egyikrõl-másikról, amit valóban jelent. És akkor: Az, hogy falatonként etettem volna meg a fiam, a fentiek után már nem létjogos, gondolom. Ugyanígy, az sem, hogy arra bíztatnék másokat, hogy kvázi "éheztessék" a babájukat - ellenkezõleg, aki nyitott rá, annak szívesen elmesélem, hogy ez az egész a valóságban hogyan mûködik. Hogy a szopi pontosan mit jelent és melyik az a gyakorlat, ami a baba természetes, belsõ igényeinek a legjobban megfelel. Persze megeshet, hogy az meg az anyukának nem tetszik... de végsõ soron az már mindenkinek a maga felelõssége, hogy ilyen ellentmondásos helyzetben döntsön. Én itt elsõsorban információkat adok át, illetve szükség esetén ötleteket, tippeket adok, hogy mivel lehet megpróbálni megoldani a problémákat. Valamint lelkileg is igyekszem támogatást adni, mert a szopis gondok azért a legtöbb anyát érzelmileg is érintik. Nincs túlzottan mélyreható lelki oka annak, hogy én ennyire pártolom a szoptatást, hacsak nem az, hogy én magam is jócskán megküzdöttem érte és látom, hogy megérte. Hosszú a teljes sztori, de az elsõ hónapokban nekem sem volt elég tejem a lányomnál. Viszont egyszerûen nem akartam, tudtam ebbe belenyugodni. Miért? Három oka volt: 1: A lányom folyton sírt és én meg akartam õt vigasztalni, jól gondozni. De nem tápszerrel meg cumival, hanem a saját erõmbõl. Ösztönösen azt éreztem, hogy csak én kellek hozzá és meg is tudom csinálni, csak nem ismertem akkor még a módját. 2: A lányom hamar ekcémás lett, és mint ilyen, tudtam, hogy minél nagyobb arányban és minél tovább kap anyatejet, annál jobb neki. Így nem volt kérdés, hogy anyatejet kapjon. Ha pedig tej, akkor lehetõleg az enyém, és az is elsõsorban mellbõl. 3: Sajnos nem is született egészségesen. Akkor még csak a kezdeti jelek látszottak, de mára tudjuk, hogy kp-i idegrendszeri oxigénhiánya lehetett valamikor, ami miatt eleinte csak a mozgása, késõbb a beszéde is megkésett. Mára pedig saját nevelési igényû gyerek, autisztikus viselkedési elemekkel. - De ebbõl anno még csak annyit tudtam, éreztem, hogy a gyerekem valamennyire "hendikepes"; és úgy gondoltam, hogy a szoptatás talán kívül-belül a segítségére lehet. Az állapotát ezzel ugyan nem tudtam semmissé tenni, de úgy hittem, hogy ha ezt is meg tudom neki adni, hát igenis megpróbálom, mert õ számít rám. - Szerintem a legtöbb a gyermekéért aggódó anya nem csodálkozik ezeken. Hogy én mindenáron szoptatni akartam? Igen, lehet, nagyon eltökélt voltam. Sok áldozatot hoztam is érte, de végül bejött az, amiben az elejétõl bíztam. És még egy ráadás: menet közben rengeteg dolgot megtanultam, hogy mit érdemes és mit nem érdemes tenni a szopiért - mert akár hiszed, akár nem, számtalan szopis probléma vagy nem is létezik (pl. az anyukák félreértenek bizonyos természetes jeleket), vagy egyszerûen gyakorlati okokból fakad (pl. nem igény szerint szoptatnak). Én ezeken az infókon már túl vagyok, valamennyire látni vélem az összefüggéseket, és azt is tudom, hogy megérhet kitartani. De nem erõltetek soha semmit senkire. Szerintem az egyéni belátás ezerszer többet ér, mint mondjuk a külsõ rábeszélés. Igyekszem mindennek több oldalát is bemutatni, ha kérik, hogy az anya maga dönthesse majd el, merre indul tovább. És akár egyetértesz vele, akár nem, az én utam is egy járható út. Valódi, ésszerû és életszerû. Csak egyszerûen más szemléletmód van mögötte, mint mondjuk a tiéd. De attól még nem rosszabb. És végül, nem tudom, miért jön ide mindig a jó anya-rossz anya témaköre, de én is úgy gondolom, hogy nem a szoptatás ennek a fokmérõje (már ha egyáltalán van ilyen különbségtétel). Amikor valakivel a szopiról beszélek, nem mint jó vagy rossz anyára tekintek, hanem szimplán azt tartom szem elõtt, hogy ha kéri és tudok, akkor segítsek neki ebben. És ha végül másképp alakul, azt is elfogadom. Mindenkinek más út van megírva. Én abban látom a saját feladatomat, hogy minél több anyuka meg tudja tapasztalni a szoptatás élményét. Az viszont, hogy az anyuka maga hogyan könyveli el magában a saját szoptatási történetét (pl. ha nem úgy alakult, ahogyan szerette volna), az legvégsõ soron már nem rajtam vagy más segítõkön múlik. Igyekszünk ebben is támogatni, megnyugtatni az anyukát, de a munka mélylelki része már õbenne zajlik. Meg kell tanulni feldolgozni és elfogadni a veszteségeket, akkor is, ha néha fájdalommal jár. És ennek is külön útjai vannak mindenki számára.

Szerintetek jó dolog az igény szerinti szoptatás? Nem alakul ki a gyerekben egy csomó felesleges rossz szokás-éjjeli ébredés?

És az anyuka szemszögéb?l nem túl meger?ltet? ez?

Legjobb válasz: Mi már beálltunk majdnem a 3 óránkénti szoptatásra, de most valami változás történt. Sokkal gyakrabban kéri a cicit és egyszerûen nem tudok mit tenni. Nem tudom mással megnyugtatni. Ma volt olyan is, hogy szopizott 25 percet, 10 perc szundi, aztán már sírt is. 20 percig próbáltam megnyugtatni, de nem sikerül, újból mellre kellett tennem. Aztán még mindig nem volt elég neki, át kellett tennem a másikra is... Hogy a kérdésedre válaszoljak, de igen, megeröltetõ nekem, és nagyon fárasztó is, sokkal jobban örülnék, ha 2 evés között eltelne nyugodtan a 3 óra vagy alvással vagy nézelõdéssel. De sajnos ez van, nem választhatok.

Mi már beálltunk majdnem a 3 óránkénti szoptatásra, de most valami változás történt. Sokkal gyakrabban kéri a cicit és egyszerûen nem tudok mit tenni. Nem tudom mással megnyugtatni. Ma volt olyan is, hogy szopizott 25 percet, 10 perc szundi, aztán már sírt is. 20 percig próbáltam megnyugtatni, de nem sikerül, újból mellre kellett tennem. Aztán még mindig nem volt elég neki, át kellett tennem a másikra is... Hogy a kérdésedre válaszoljak, de igen, megeröltetõ nekem, és nagyon fárasztó is, sokkal jobban örülnék, ha 2 evés között eltelne nyugodtan a 3 óra vagy alvással vagy nézelõdéssel. De sajnos ez van, nem választhatok.
Minek enne, ha nem éhes? Minek kelne fel éjjel, ha nincs baja? Ha meg éhes, netán szomjas, minek kínozzam? Csak nehogy kialakuljon benne a szokás, ha éhes vagyok eszem, ha szomjas vagyok iszom. Nyilván megerõltetõ az anyuka szemszögébõl, dehát mit lehet tenni, egy ember gyereke, anatómiai okokból teljesen életképtelenként jön világra, aki sokáig függ az édesanyjától. Nyilván nem kell szülni és akkor nincs gond. Jó, oké sok gond és leterheltség egy gyerek, de akinek már az is megterhelõ, hogy etesse a gyerekét, azért már minõsíteni sem lehet. Tényleg minek szül az ilyen? Vegyen inkább kutyát, annak leteszed a tápot reggel és eleszegeti egész nap a tálkájából és veszel neki egy rongyot, amire pisilhet, még levinni se kell, hátha megerõlteti a gazdit a séta.
(fili) Mi az, hogy soha nem urül ki a gyomra? Nem haramia egy kisbaba, hogy akkor is egyen ha nem éhes. Az igény szerintinél is beáll rövid idõn belül egy rendszer és azt veszed észer, hogy szabályos. Mert a babák nagyon okosak. Nem tudom aki ellenzi az igény szerintit, hogy gondolja amikor az óra üt akkor keltem vagy addig hagyom sírni? Pontosan nem megerõltetõ az anyuka szemszögébõl mert nem stresszel állandóan órát meg mérleget nézegetve. Ez õsidõktõl bevált: éhes kér adok. És nem fog éjjel feleslegesen szopiért ordítozni. A természet mindent simán elrendez.:) )
Biztos jó dolog, de én nem vagyok ennek a híve. Szerintem szüksége van a rendszerességre már egy picinek is. Arról nem is beszélve, hogy soha nem ürül ki a gyomra. Az anyukának meg szintén nem lehet jó, nem lehet elõre tervezni, bárhol elõ kell kapni a cicit, és ki tudja meddig megy ez így.
Az még talán okés, hogy az anyuka kényelme(?) nem fontos... (megjegyzem, ha nem alszik, és napi 20 órát szoptat, nem hinném, hogy túl kiegyensúlyozott anyuka lenne...) De komolyan, ahol nagyobb gyermek is van, hogy oldjátok meg, hogy ennyit van cicin?????? Hogy mentek játszótérre, stb?
A kérdező hozzászólása: Köszi a sok választ. Nálunk sem igazán jött be, túl sok lett a komfortszopi, aztán túl kevés a tej.
22:09- volt egy rövid idõszak, mikor az enyém is többet evett, mint amennyi kellett, és visszahányta, de egyrészt elmúlt, másrészt nem hagytam, hogy túl sokat egyen. Mikor már 2-3 hónapos a baba általában lehet tudni, hogy kb mennyit eszik. Na, én adtam enni, mikor kérte, de mikor éreztem, hogy már ott vagyuk valahol a határo, akkor elvettem tõle, és nem volt nyûgös, jól volt lakva. Esetleg igényelte, hogy maradjak vele (pl. elalvás elõtt, míg elalszik) de éhesen nem maradt, és vissza sem hányta. Most három és fél hónaposak vagyunk, és már nem akar addig enni, amíg kihányja. Azt hiszem, hogy akkor jön ez be a babáknál, mikor kezd megszûnni a keresõreflex, és már tudatosan akar enni, ugyanakkor rájön, hogy nem csak jó, kellemes is neki, hogy anyucit magára kapcsolja. Ha megérti, hogy nem hagyják ott csak mert jóllakott, szerintem nem fogja csinálni többet.
Igény szerinti híve voltam/vagyok. Elsõ babámat 19 hóig szoptattam, akkor már el kellett választani, mert ment bölcsibe két évesen és nem akartam az utolsó hetekre hagyni. Most a tesója 6 hetes, délutántól éjjel 1-2-ig állandóan cicizni akar, cumit nem fogadja el. Az hogy fárasztó, nem érdekel, az aggaszt csak, hogy így mindig túleszi magát, visszahányja, aztán megint kér. Elbizonytalanodtam, hogy ez jó e neki, vagy nekem kéne az okosabbnak lenni, és nagyobb szüneteket tartatni vele...viszont, ha sír nem bírom ki, hogy ne adjak neki, bízom benne, hogy az õ ösztönei mûködnek jól. Viszont anyósom kikészít a szövegével, hogy régen milyen jó volt az a 3 óra...milyen világ lehetett, ahol az anyuka kényelme volt a fontosabb? Mit csináltak, hagyták sírni a babákat? Lehet hogy volt rendszer, de ez jó lehetett a babáknak? Nem tudom elképzelni..
Nekünk nem jött be.Állandóan a cicimen akart lenni, csak ott nyugodott meg, nem akart kiságyban aludni, fájt a sok szopitól a pocija, visszahányta a feslesleget, se õ, sem én nem aludtunk hetekig, borzasztóan szenvedtünk.Aztán beálltunk a 2 majd a 3 óránkénti szopikra.Az elején sírt, megnyugtattam másképp, és hatott.Utánna már csak akkor evett amikor éhes volt, ha a köztes idõben nyügösködött akkor cumit raktam a szájába, az megnyugtatta szépen.
Egyáltalán nem alakul ki semmiféle rossz szokás, sõt. Nem jó a babának, ha rákényszerítik, hogy egyen, mikor esetleg nem éhes, viszont nem kap, mikor az. Elrontja azt a természetes érzést, hogy éhes vagyok, enni kell... A lányomat igény szerint szoptatom, három és fél hónapos, és a rendszere kialakult magától, az éjszakát háromhetes kora óta átalussza. Nem zavar engem, hogy nem mindig tudom, mikor eszünk (bár most már tudom), mindenhol lehet kapni egy helyet arra a 20 percre.
Utolsóval teljesen egyet értek.Én igény szerint szoptattam 25 hónapig.Éjjel 20 hós koráig kelt 1-2x, aztán elhagyta. 25 hónapos korában vettem el tõle, minden sírás nélkül. Ekkor nekem már fájt, kellemetlen volt. Amúgy is 2 éves koráig "terveztem szoptatni". 2, 5 hónapos koráig enyhén volt csak hasfájós, attól függ mi ettem. Aztán szépen kikalkuláltam, hogy mit ehetek. 2, 5 hós koráig csak 3-4 féle kaját ehettem. Puffasztóak kilõve, kakaó is.
Nem mondom, hogy jó vagy rossz. De nekünk nem vált be. pedig borzasztóan kevés tejem volt, nem is lövellt be igazán. Mindig mellre tettem, ha kérte, ha óránként, akkor óránként. Mégsem lett több a tejem, max. 30 grammokat szívott. Mindkét mellbõl szoptattam, utána fejtem is. És mégsem lett belõle semmi. Ez így ment 4 hetes koráig, akkor õ úgy döntött, elég volt neki. Közben már pótoltunk tápszerrel, rájött, hogy az tök jó. De a lefejt tejet (napi max. 60-100 ml) sem itta meg üvegbõl. Pedig nem ettem semmi olyat, többször is próbáltuk. De engem nagyon kikészített az az idõszak. Szegényem folyton éhes volt, állandóan cicizett, mégsem lett több tej. :(
Utolsó vagyok: De igen nagyon fárasztó, már alig várom, hogy az alváshoz se kelljen neki, de most jönnek a rágófogak...
Én igény szerint szoptatok kb. 3-4 hetes korától átalussza az éjszakákat, nappal sem lóg állandóan a cicin.(most 4 hónapos)Az elsõ pár hét volt nagyon rossz, na, akkor valóban szinte non-stop szoptattam, de én nem tudtam volna hallgatni, hogy sír a ciciért.Mostanra 3-4 óránként kér enni és este 11-tõl 7-8ig alszik.Nekünk így tökéletes a rendszer.
Egyébként már megint jól látszik, hogy mennyire nem tudják egyesek, mit jelent igény szerint szoptatni. :) Nem arról van szó, hogy non-stop (najó, idõnként erre is szükség van), hanem arról, hogy akkor és addig, amíg a baba szeretné. Ez nem ugyanaz, még akkor sem, ha ez is sok idõt vesz igénybe. (És mivel így van, az anyuka nyilván megkeresi és megtalálja a módját annak, hogy a szopitúrák közben azért pihenjen is, úgy mint: fekve szoptatás, együttalvás a babával és tsai. Hidd el, aki ilyen módszerrel és helyesen szoptat, a világ legkipihentebb embere lehet.;)

Miért reagálnak sokan egyből agresszívan az igény szerinti szoptatásra és a kötődő nevelésre?

ha egy hozzászólásba azt írom, hogy az anyamell nemcsak etetésre szolgál, már leharapják a fejem. pedig szerintem rég rossz, ha valaki csak erre tudja használni.

Legjobb válasz: szia na,szerintem azért lesznek agresszívak,mert rosszul vannak a gondolattól is,hogy agyerek igényeit nézzék elsõsorban,és ezek a dumák hogy "tanuljon meg egyedül elaludni",meg hogy "nem fogom járkálva altatni" meg "nem akarom,hogy csak a cicin aludjon el" mind-mind arról szól,hogy LUSTÁK a gyerekkel annyit foglalkozni,amennyit az igényli. Persze,eljön az az x éves kor,amikor majd le kell a gyereknek szoknia pl a fent említettekrõl de nem pár hónapos ill hetes(!) korban. Szóval én Veled értek egyet,igen,a mell nem csak etetésre való,és ha az ember annak a híve,hogy szoptatja illetve ringatja a babáját amikor az igényli,azért szerintem dicséret jár,nem lehurrogás. jó babázást. Ja,és igen,ez egyáltalán nem azt jelenti,hogy valaki a gyereke rabja.Én is el tudok menni bárhová és nyugodtan éljük a napjainkat,mert azok nem a játszmázásról szólnak,hogy "én vagyok a fõnök".

szia na, szerintem azért lesznek agresszívak, mert rosszul vannak a gondolattól is, hogy agyerek igényeit nézzék elsõsorban, és ezek a dumák hogy "tanuljon meg egyedül elaludni", meg hogy "nem fogom járkálva altatni" meg "nem akarom, hogy csak a cicin aludjon el" mind-mind arról szól, hogy LUSTÁK a gyerekkel annyit foglalkozni, amennyit az igényli. Persze, eljön az az x éves kor, amikor majd le kell a gyereknek szoknia pl a fent említettekrõl de nem pár hónapos ill hetes(!) korban. Szóval én Veled értek egyet, igen, a mell nem csak etetésre való, és ha az ember annak a híve, hogy szoptatja illetve ringatja a babáját amikor az igényli, azért szerintem dicséret jár, nem lehurrogás. jó babázást. Ja, és igen, ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy valaki a gyereke rabja.Én is el tudok menni bárhová és nyugodtan éljük a napjainkat, mert azok nem a játszmázásról szólnak, hogy "én vagyok a fõnök".
Így van, nem csak etetésre szolgál... Én meg azon vagyok kiakadva, h 3óránkénti szoptatás... Én nem így csináltam, ha kellett neki én odaadtam.
A kérdező hozzászólása: fejemhez vágják azokat a nem tudom honnan szedett tévhiteket, hogy egész nap a baba a cicin lóg, mert nem. nem lehet tõle elmenni sehova, mert igenis kimozdulok, bárhova mehetek. ... na mindegy. :)
Hát, én nem vagyok híve az igény szerinti szoptatásnak. Én meg azt nem tudom tudom megérteni, mi az, hogy "amikor a baba kéri"?? Egyszóval amikor sír, rögtön mellre rakjátok? A baba nem csak azért sír, mert éhes, elég sok oka lehet, meg kéne hallgatni, nem csak rögtön mellre rakni, arról nem is beszélve, hogy a baba körülbelül 3 óra alatt emészti meg az anyatejet, és ha állandóan "rátöltitek" az újabb adagot, az rendesen megterheli a gyomrát. Én is megnyugtatom a babámat, ha sír, sosem hagyom sírni, de elég az neki, ha a mellkasomra teszem, és érzi az illatom, a közelségem és hallja a szívverésem. Õ ettõl is megnyugszik, nem kell ahhoz ennie... ÉS igen, nem sétálva altatom el a gyerekem, mert akkor 9 hónaposan és 10 kilósan is még sétálva fog csak elaludni, ugyanis a baba TANUL. És ha így altatom, azt tudatosítom benne, hogy így kell elaludni. Az én babám 2 hónapos, és este fürdés és szopi után lerakom aludni, és már alszik is. Szerintem attól még nem vagyok rossz anya...
Rám is hülyén néztek, amikor azt mondtam, h igény szerint szoptatok, s mivel nagyon nehezen aludt el picim, bizony én is sokat ringattam.Ezért is megszóltak.De:egy picibabának nem az az elsõ dolga, hogy megtanulja, mikor van ebédidõ, s mikor kell aludnia.A tanulásra is meg kell érni, az elsõ dolga, h megismerje anyát, érezze, h bízhat benne, ha bármi baja van, nincs egyedül.S majd a késõbbiekben jön el a tanulás ideje.Soha semmit nem erõltettem, s idõvel teljesen magától kialakult minden./ill. altatásnál én barom hallgatva másokra, megpróbáltam hagyni sírni.Hát nem ment, s ráadásul csak felzaklatta magát, még nehezebben, késõbb aludt el./A szopizásnál pedig egyáltalán nem hallgattam senkire, igény szerint szoptattam, ma sem csinálnám másképp!
11 08-as vagyok, szóról szóra egyet értek az utolsó válaszolóval, nálunk is maguktól alakulnak a dolgok, és ma már mindenki mondja a babámra, hogy "milyen jó baba" holott nem szeretem ezt a kifejezést, arra utal, hogy a korábban borzasztó rossz alvó és sírós kislányom 8 hónapos korára minden erõszak nélkül -viszonylag-könnyen kezelhetõvé vált. Bár igen keveset eszik, és válogatós, de megpróbálom ezt is rugalmasan kezelni, nem erõszakoskodni vele.
5os: Miert gondolod, hogy aki igeny szerint szoptat, az rogton mellre rakja a gyereket, ahogy az megnyikkan?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!