Találatok a következő kifejezésre: Az esküvői miért (16 db)

Miért sértőnek meg a rokonok, ha nem hívjuk meg őket az esküvőnkre?

Nekem elegend? magyarázat az, hogy nem tudnak finanszírozni egy nagy lagzit, szerintem ezt a mostani helyzetben mindenki megérthetné, miért kell megsért?dni? Az biztos, hogy egy 1napos buli miatt nem veszünk fel hitelt. Engem sértene meg a sért?désük. Van köztetek olyan, aki azóta nem beszél az "ifjú" párral? Miért ?

Legjobb válasz: Én ezt a magyarázatot tökéletesen megérteném.Sõt,nekem nem is kellene magyarázkodni.Szerintem ilyenen nem kell megsértõdni.Ha valaki azt mondaná egybekel a párjával,de nem tartanak lagzit nem kérdezném miért.Olyan árak vannak manapság,hogy egy kb 250 fõs lagzi árából amilyen nekünk is volt anno,el lehet indulni az életben.Még ha van rá pénz akkor is érthetõ,ha nem erre szánja az ifjú pár vagy a szülõk.

Én ezt a magyarázatot tökéletesen megérteném.Sõt, nekem nem is kellene magyarázkodni.Szerintem ilyenen nem kell megsértõdni.Ha valaki azt mondaná egybekel a párjával, de nem tartanak lagzit nem kérdezném miért.Olyan árak vannak manapság, hogy egy kb 250 fõs lagzi árából amilyen nekünk is volt anno, el lehet indulni az életben.Még ha van rá pénz akkor is érthetõ, ha nem erre szánja az ifjú pár vagy a szülõk.
Senkivel ne foglalkozz! Aki ezt nem erti meg, azzal nem tudsz mit csinalni. Akit meghivnatok, tudjak, hogy anyagilag hogy alltok. Aki megsertodik ezen, az tul egyszeru ember, ne foglalkozz vele. Semmit se veszitesz. Nehogy adossagba menjetek bele a buli miatt, felelotlenseg lenne.
Nem tudom... Én biztosan megérteném... Manapság alig élnek meg az emberek... Én se rendeznék nagy esküvõt... Aki meg ezt nem érti meg, azzal ne foglalkozz, idõvel majd belátja, hogy igazatok van...
Én abszolút megérteném! Sajnos az én lagzimban volt olyan (nem is egy család), aki elõtte felhívta a szüleimet, hogy jönni szeretnének, mert õk is a családhoz tartoznak, de sem elõtte, sem utána nem beszéltünk. Így lettek meghívva. Én meg ezt nem értem.
Ti netorodjetek senkivel. Aszt tegyetek ami nektek jo es ti szeretnetek.Nem az a fontos hogy masok mit akarnak .Ok majd az o eskuvojukon aszt hivnak meg akit akarnak. Az is lehet hogy csak duma nem is akarnak menni igazabol.Az en eskuvomre is aki legjobban elkart jonni az maradt otthon a kifogasaival.Akit szivesen lattok , ugy is elhivjatok .Akit meg amugy sem szivesen lattok csak elrontana a hangulatot. Sok BOLDOGSAGOT>>>>>>>
A kérdező hozzászólása: Köszi az egyetértést. Sok olyan választ olvastam az eddig feltett kérdésekre, amibõl azt következtettem, hogy sok párra megharagudtak a rokonok ugyanezért. Az Õ nézõpontjuk is érdekelne! Ha esküvõ elõtt jó volt a kapcsolatuk, akkor ez miért elég ok arra, hogy haragot tartsanak?! Ha meg elõtte sem volt jó, akkor miért várják hogy meghívják Õket ?!
Szia! Én megérteném, nem is kellene magyarázat. Viszont az én családom kifejezetten ez a birka "nép", akik mindenen megsértõdnek. Konkrét példa: unokatesómékkal azóta nem tartotta szinte senki a kapcsolatot, mióta meghalt az apukájuk, mert így már nem rokonok (elég böszme felfogás), a nyáron házasodtak össze férjével, és unokatesóm apai oldaláról (felõlünk) 2 család volt meghívva, a csaj nagynénjéék, és mi. És akik nem lettek meghívva, mind mondták a magukét, h milyen szemetek, h nem hívták meg õket... De õszintén, miért is tették volna. Nekem olyanok tettek megjegyzést, akik évek óta annyit sem kérdeztek tõlem, hogy hogy vagyok (volt osztálytársak, stb) Nem igazán értem én ezt. Miért lenne kötelessége az ifjú párnak bárkit is meghívni? Szerintem meg sem kell indokolni miért nem...
Szia! Én mindezen átmentem, nagyon rossz volt, hogy sok rokonom el sem jött az esküvõre, azért, mert nem lagzink volt, hanem egy szolid egyszerû esküvõnk amit megálmodtunk magunknak! Késõbb rájöttem, hogy ez õket minõsíti, és ha nem kíváncsiak a boldogságomra, mert önzõk akkor nem tudok velük mit tenni. Aki igazán szeret, az ott volt :)
Minek eskövõ ha nincs rá pénz?
Tartsatok annyi fõset, ami te és a párod ki tudtok fizetni. Probléma megoldva.
A felét fizetik apósék, a másik felét te meg a párod.
Miért kellene nekik fizetni az esküvõt? Tartsatok olyat, ami belefér a költségvetésbe.
Az az õ pénzük, ha akarják kidobják az ablakon! Semmi jogod követelned, hogy fizessék a teljes esküvõt! Már az nagy segítség, hogy a felét kifizetik!
Ha nektek nincs pénzetek, akkor a ti részetekrõl csak a nagyon szûk családot hívjátok el, vagyis: szülõk, testvérek, tanúk! Igaza van anyósodnak, miért fizessen õ mindent?! Illetve, spórolj, amin csak tudsz! Neked nincs kereseted? Mert akkor fizethetnéd a te részedet te, vagy várhatnátok az esküvõvel addig, amíg anyagilag kissé stabilabb leszel!
Mint mondott az anyós pár hónapja? Mert azt nem gondolnám, hogy most csak úgy meggondolta magát.
Én igazából az anyóst sem értem, ha a másik két gyerek esküvõjét cakkumpakk kifizették akkor a tieteket miért nem akarja? Meg ha õ nem keres pénzt akkor igazából nincs beleszólása! Bár elég érdekes, hogy 20 fõt nem tudtok kifizetni
Hát már régen volt ilyen jó kérdés. Kérdezõ, nagyon undorítóak vagytok.
Ja, hogy nektek nincs pénzetek, de örülnél neki ha apósodék fizetnék a 99% csak, hogy mulassál egyet... És annak mi köze hozzá, hogy a pasid az apádnak dolgozik? Semmi! Miért nem adta oda neki a fizetését? Miért a lesz apósodnál van? Ti sem vagytok százasok.... Az egyik ismerõsöm is az apjának dolgozik, de oda adja a fizetését, nem az, hogy magánál tartja. Ti nagyon ostobák vagytok, te pedig egy pénzéhes ri*anc!! Meg úgy akarsz hozzá menni valakihez, hogy együtt sem éltél vele? Mióta is vagytok együtt 1 éve? Ja és ajánlom figyelmedbe a hétköznapi polgárit az ingyenes, azt még ti is kitudjátok fizetni! Neked is inkább dolgoznod kellene nem eltartatni magad!!
"Én igazából az anyóst sem értem, ha a másik két gyerek esküvõjét cakkumpakk kifizették akkor a tieteket miért nem akarja?" Talán a többi gyereke normális párt talált, és a házasságuknak esélye is van fennmaradni. De ez...
hova tûnt a kérdezõ? Szégyenli magát amiért nem egyezik a véleményünk az övével?
Nekem a küszöbömet nem lépnéd át... Nem még mulatoztassalak...
itt nem az együttélés a lényeg, hanem anyós viselkedése
Az tényleg senkinek nem tûnik fel, hogy még együtt sem élnek? Honnan tudhatják, hogy nem fognak elválni 2 hét után? És akkor ezek házasodnak, ráadásul anyuci-apuci pénzén? VICC.
Nállunk egyikönk szülei sem tudnak segiteni! Mégis lesz esküvünk, az igaz h nem 100 fös, de akkor is lesz. Jah és a saját pénzünkböl, olyan amilyenre futtya! Elég fura lány vagy te!Anyosod helyébe én sem fizetném!
De ha a párod az apukájának dolgozik, miért adja neki a pénzét? A bérért dolgozunk, nem pedig fizetünk, hogy dolgozhassunk.
pofám nem lenne hét-határra szóló esküvõt csapni, abban a tudatban, hogy én egy fillért sem fizettem érte. Ami, szûk esküvõnk, 15 fõbõl állt, két tanú, anyós, após, közös barátok Lagzira anyósom fõzött, sütött, mi az alapanyagokat vettük meg, és egy kisebb party, az egyik barátnál. Csendes, beszélgetõs, fõzõcskézõs esküvõ volt. Erre volt keret. Nem tudtam volna anyósomék szemébe nézni, ha õk fizettek volna mindent.
A kérdezõ egyre undorítóbb!
ha eddig arról volt szó, hogy a fiú apja, mint a többieknek is, nekik is állják az egész esküvõt, s most, a lagzi elõtt 18 nappal anyós közli, hogy mégse, hát, én is ki lennék bukva... szólt volna az elején, s nincs ez..
Házasságot két anyagilag és minden téren független ember köt. Mégis mi vár rátok a jövõben? Ha gyerek lesz, akkor õt is a szülõk fogják öltöztetni, mert övék a pénz? Neked komolyan semmi igényed nincs arra, hogy elhatárolódj anyagilag az apóséktól? Önálló felnõtt emberként akár vissza is utasíthatnád a segítséget, mert nem a létfenntartásra kell a pénz, hanem a habzsi-dõzsire. És akkor a probléma meg lenne oldva. A vén szatyor meg persze, hogy nem akar mindent maga fizetni, ha neked is van rokonságod. Basszus, a ti esküvõtök, miért nem oldjátok meg magatok?! Annyira azért még nem vagytok felnõttek, de a pénz mindig jól jön, ugye? Csak az a gond, hogy ez is egyfajta hitel, mert fizetni fogsz még érte bõven. Életed végéig hallgathatod, hogy kuss a neved, mert az õ pénzükbõl vett házban élsz, az õ kocsijukkal furikázol. Ez kell neked? Hogy becsatlakozz a gazdag-klánba és elfoglald a hierarchia legalacsonyabb fokát, pusztán a kényelemért? Az is durva, hogy esküvõ elõtt két héttel még semmirõl nem sikerült megállapodni...
"Meg ha õ nem keres pénzt akkor igazából nincs beleszólása! " Tudod házasságban vagyonközösség van.
Ha még nem is éltek együtt, miért lovagolsz az exküvõ témán? Addig gyûjtögethetsz amíg aktuális nem lesz. Nem várhatod el hogy az egészet õõk fizessék, a ruhád, hajad, sminked, körmöd minimum a te saját költséged.
Én ilyen nõszemély miatt már rég csináltattam volna házassági szerzõdést, mint amilyen a kérdezõ. Annyira biztos vagy benne, hogy rád íratják a házat? Anyós helyében lennék tuti nem engedném! Szerintem a kérdezõ most röhög a markába, hogy semmit nem kell fizetnie az esküvõbe ingyen bulizhat majd. Csak kíváncsiság képen kérdezem, hogy kérdezõ otthon laksz még? Amúgy meg nem kell halálra keresned magad ahhoz, hogy valamivel hozzátudj járulni az esküvõdhöz aminek inkább csak anyagiak miatt teszel meg!! Pénzéhes dög!
Ja és az nem mûködik, hogy akkor miért nem mentek el két tanúval. Abba belehalt volna, akkor nélkülük szervez meg mindent, mert annál nagyobb szégyent szerintem el se tud képzelni, hogy még egy rendes lakodalma se volt a fiúnak. Aki meg olyanokkal jön, hogy akkor nem kell szólni, hát nem tudom, akit nem a majmok neveltek fel és nem verte ostorral az anyja, az nem tudom hogy tudja megtenni vele, hogy ilyenbõl kihagyja, hogy megházasodik.
Szóval te elvárod, hogy após fizesse? Nem vagy pénzéhes, ááá dehogy :D
Lesz ott az apósnak annyi esze, hogy nem adja kettõtöknek... :)
én csak azt nem értem, ha utána visszafizetnek mindent, miért vághatná az anyós a fejéhez, hogy õk fizették???
Azért ne lepõdj meg nagyon, ha a hónap végéig eléd tesznek egy vagyonszerzõdést, hanem írd alá szépen. Ennyi jár a nekik, ha már mindent fizetnek!
Hihetetlen, hogy egy ilyen pénzéhes senkiházi ribit is elvesz valaki!!!
A kérdező hozzászólása: Még apósom nevén van a ház ezért az esküvõ után én és a férjem nevére fog kerülni.
Attól, mert összeházasodtok, még nem kerül a fele ház a nevedre, sõt!!! Csak akkor, ha neked ajándékozza. Remélem ad neki a Jóisten annyi eszet, hogy ezt ne tegye meg.
A kérdező hozzászólása: Van munkehelyem csak éppen nem keresem halálra magam. A páromnak van háza ami ha összeházasodunk a kettõnk nevére fog kerülni. Sógorom házassága pedig csak két hónapig tartott úgyhogy errõl ennyit...
Kedves utolsó, neked lenne képed hozzá, hogy úgy mulass végig egy estét, hogy egy fillért sem tettél hozzá, és úgy kezdj egy házasságot, hogy semmid sincs, talán még munkád sem, és ennek tetejében rosszban vagy azzal, akinek a házasságot köszönheted (és talán eleinte szintén rá kell majd támaszkodni)? Fõleg úgy, hogy a párja pénze is apukánál van... Nem arról van szó, hogy a készbe ül-e be, vagy sem, hanem lehet, hogy a következõ pár hónapban sem tud hozzá tenni semmit. Szerintem így még rá ért volna az esküvõ 1-2 évet. Persze, nem szép dolog, hogy a többi testvérnek egybõl fizetnek anyósék, de azért kíváncsi lennék az õ verziójukra is.
Kérdezõ tedd össze a két kezed, hogy lesz anyósod belement, bár NEM miattad hanem a fia miatt, tuti, hogy egy pénz éhes ri*inek tart téged! Az ilyennek én még egy csésze kávét sem adnék!
Utolsó: nem dolgozik az sehol, otthon pihenteti a kofferját és várja, hogy a szájába repüljön a sült galamb!! Garancia van rá, hogy ez az esküvõ nem fog megélni 1 évet, de azt viszont kérdezõ vésd a fejedbe, hogy sokszor fogod hallani anyósodtól, hogy õk álltak mindent!!
Köszönd meg neki nagyon! És majd ha a házasság alatt az anyóssal összekapsz, ne lepõdj meg, hogy a fejedhez fogja vágni, hogy õ fizette az esküvõtöket... TE mit dolgozol? Mikor költöztök össze?
A kérdező hozzászólása: 31-én tartjuk az esküvõt, szerencsére anyósom belement, hogy fizessék ki a teljes összeget és majd a menyasszonytáncból befolyt összeget odaadjuk nekik.
Nem is volt rá pénzetek de mindent leszerveztetek? Hát gratulálok. Toljátok el pár évvel, költözzetek össze, gyûjtsétek össze a pénz felét.
"Utálom azt a vén szatyort!" Az anyósod, meg ezt látja is rajtad!! Gondolom, hogy tele van veled és a követelõzéseiddel a hócipõje, meg, hogy osztod a mások pénzét. Fogadjunk, hogy még az életben nem dolgoztál, és most a készbe akarsz belecsüccsenni!!! Remélhetõleg a párod is idõben észbe kap, és kivág mint a macskát szokták...székletet üríteni!
Addig nyújtózkodj amíg a (saját) takaród ér! Szép jövõ vár rátok ahogy elnézem a flegma kommentjeidet...
Ha nincsen pénzed, akkor ne akarj mulatni a máséból! Igaza van anyósodnak.
Szóval azt szeretnéd, ha az egészet apósodék fizetnék? Akkor megértem anyósodat. Õk állják a felét, ez fair, ti meg a pároddal teremtsétek elõ a másik felét és utána lehet nagyzolni.
Miert erzem ugy, h rohadt anyagias vagy? Hogy beleteszed a shegged a keszbe? Meg majd kisirod azt is, h irjak a fel hazat a nevedre.
1. Anyós azt kezd a pénzével amit akar.Neked ahhoz semmi közöd.Nem te kerested. 2. Miért is kellene a te részedet is neki fizetni???Ha nincs rá keretem nem rendezek nagy lagzit csak szûk körût. Nekünk sem volt pénzünk így kb. 18-an voltunk, de nem kellett senkinek sem rinyálni hogy fizessen helyettem.
"Nekünk nincs pénzünk, a párom minden pénze apósnál van." Szóval?
A kérdező hozzászólása: Semennyit sem.
De ti ketten, te és a párod, mennyit tudtok rászánni az esküvõre? Adjanak ugyanannyit apósék és kész.
A kérdező hozzászólása: Õk vették neki a kocsit a házat erre mondtam, hogy apósomék mindent megvesznek neki.
Mi az, hogy minden pénze apósnál van?
(pici off: 65 fõre 1 millió azért messzirõl se spórolós esküvõ)
Mondjuk úgy, hogy a másik kettõnek állták, már érthetõ az elvárásod valamennyire. Náluk anyós nem pampogott? Nem szeret téged nagyon...
A kérdező hozzászólása: Nekünk nincs pénzünk, a párom minden pénze apósnál van.
A kérdező hozzászólása: Apósom ragaszkodik hozzá csak anyósom irígy. Pedig tele vannak pénzzel.
A kérdező hozzászólása: Nagy a párom rokonsága... Utálom azt a vén szatyort!
Úgy a fair, ha olyan esküvõt tartotok, aminek a felét ti, a felét a párodék állják. Nem rendelkezhetsz a pénzükkel. Nagyon pénzéhes vagy, én az apósod helyében az anyósod mellé állnék.
A kérdező hozzászólása: A pénzt apósom és a párom keresték meg úgyhogy az lesz amit apósom akar. Mégis mibõl fizetne a párom amikor minden pénzét nekik adja?
Hány évesek vagytok???
Együtt sem éltek, nem is ismered, és már esküvõ??? Igaza van az anyósodnak, én is rohadtul ki lennék akadva! 99%, hogy ti el fogtok válni, és rohadt felesleges az esküvõ, és ezt az anyós is nagyon nagyon jól látja, és nem akar a ti pár hónapos házasságotokra rákölteni rengeteg pénzt! :)
Az a szokás, hogy a szülõk fizetik az esküvõt... Ez csak mostani divat, hogy a fiatal pár.... A szülõnek az a dolga, hogy segítse a gyerekét az életben. Az én szüleimnek kisülne a szemük, ha nem tudnák fizetni az esküvõmet.
A kérdező hozzászólása: 18 nap múlva esküvõ és pénteken ki kell fizetni a foglalót az étteremre.
Akkor fizessen minden család annyit, amennyien jönnek. Tegyél félre a fizudból, és ha megvan a pénz, jöhet a lagzi.
Akkor meg fizessétek a hívott vendégek arányában.
és 20 fõt nem tudtok kifizetni? azt azért egy kis spórolással és munkával egy évvel elõre tervezve ki lehet gazdálkodni...
A kérdező hozzászólása: Az én részemrõl kb 20 lennénk pároméról kb 50.
Hány fõs esküvõt szeretnétek?
De akkor mibõl fogtok élni? Te dolgozol?
De egy pénzéhes kis k.. vagy!!!!Követelõzz a saját szüleidtõl!!!Ha meg nekik nincs ne várd el mástól, hogy fizessen helyetted.
A kérdező hozzászólása: Mert az apjának dolgozik. Még nem élünk együtt.
Miért adja a párod minden pénzét nekik? Te nem dolgozol? Mi van a te kereseteddel? Együtt éltek?
Hány évesek vagytok?
A kérdező hozzászólása: Apósom felajánlotta, hogy mivel a másik két gyereküknek is fizették ezért nekünk is fogják.

Adventistáknál az esküvőn miért nincs vőfély? Mi az összefüggés egy vallás és egy esküvői tisztség között?

Pár hete voltunk rokonlátogatáson, ahol egyik ismerősük esküvői képeit megmutatták a rokonok. Feltűnt, hogy egyik képen sem látom a vőfélyt. Amikor megkérdeztem, hogy miért nem készült róla kép, a válasz csak annyi volt, hogy vallási miatt. Nem akartam tolakodó lenni, ezért nem firtattam tovább a kérdést, de azóta se tudom elképzelni a miértjét, az összefüggést.

Legjobb válasz: A võfélynek semmi köze a valláshoz...

A võfélynek semmi köze a valláshoz...
Utolsó vagyok Talán azért lehet, mert a võfély az tulajdonképpen egy ceremónia mester, aki vicces ritmusos versekkel szórakoztat, ebben benne van az, hogy gyakran burkolt szexuális töltetû versikék is vannak...utalva a nászéjszakára, majdani gyemekáldásra...stb Talán ez lehet a vallási ok... ???
Az adventistáknak nincsenek templomaik, sem papjaik, nézz utána egy kicsit. A võfély-hiány okait pedig az utolsó nagyon jól elmondta.
Ismerõseim között vannak különbözõ kisegyházak tagjai. Nekik nem díszes templomaik vannak, hanem imaházaik. A lelkész is sötét öltönyt visel, nincs külön öltözete. Nõi lelkészeik is vannak. Az esküvõt mennyegzõnek hívják. Eltér a világiakétól. Régen a menyasszony sem viselt fehér ruhát, csak sötét ünneplõben volt. Az esküvõn a vallást hangsúlyozzák ki. Nincsennek tisztségviselõk, võfély, koszorúslányok sem. Egy szeretet vendégséget tartanak. Itt nincs alkohol, zene tánc, mulatságos játékok. Nincs szükség võfélyre. Egyházi énekeket énekelnek és eyházi zene van. Az adventisták nagyrésze vegetáriánus, tehát húst sem fogyasztanak. A disznóhús is tiltott számukra.
Mi nem vagyunk adventisták, mégsem volt võvély az esküvõnkön. Egy csomó võfélymenetes esküvõn voltam már.
Érdekes, az én ismerõsöm adventista mégis jár egy fiúval és szerintem nem csak baráti viszony van köztük. Adományt gyûjtenek, de õk maguk nem fogadnak el semmit. Nagyon álszentek.
A kérdező hozzászólása: Utolsóval teljesen egyetértek! Akkor úgy kérdezem, hogy az egyik örömszülõ adventista, nem fog a saját gyerekével táncolni? Meg a többi szektás is ott fog gubbasztani és "lehúzzák" a hangulatot a különcködéssel? Egyébként így a mi "világi" hagyományunk másodlagos, hogy elõször az ifjú pár táncol aztán a szülõkkel, mert õ adventista?
A kérdező hozzászólása: Szinte tudtam h az újraházasodást ki lehet magyarázni, mert nincs a Bibliában :D. Biztos rossz keresztény vagyok, de én mulatság bûnére nem emlékszem belõle
Nem kimagyarázom, van benne erre nézve útmutatás. Van olyan, hogy lehet válás után újraházasodni. Egyébként neked miért ekkora probléma, ha valaki nem akar táncolni? Sokan rendeznek lagzi nélküli esküvõt, van ahol nem táncolnak, stb. Én sem szeretnék, pedig nem vagyok adventista... Szerintem majd a házasodók és a szülõk megbeszélik, hogy ki-kivel (nem)szeretne táncolni. Mindenki más elfogadja, és nem szól bele, ez azért az õ dolguk.
A világiak közül sem mindenki szeret táncolni. Én és a családom is úgy vagyunk. A kisegyházak tagjainál ez nem megengedett. Már gyerekkortól úgy vannak szocializálva, hogy nekik ez tilos. Tehát az adventista örömszülõ sem fog. A gyereke ezt megérti. A rokonság is csak ülni fog. Sertéshúst, élvezeti cikkeket nem fogyaszthatnak. Neki a pajzán lakodalom nem fog tetszeni. Õk általában egymás között házasodnak. Ilyen életvitel mellett csak egymással barátkoznak. Idegen közegben rosszul érzik magukat. Akinek ilyen hozzátartozója van, el kell fogadni. Az, aki fiúval jár, még biztos nem keresztelkedett meg. Nem biztos, hogy adventistaként fogja leélni az életét. A válás csak paráznaság esetén elfogadott. Az újraházasodás az utódok nemzése miatt jöhet létre.
De igen megkeresztelkedett, a fiú viszont rögzött ateista...ezért furcsa a kapcsolatuk, se veled se nélküled...
Õk egymás között házasodnak. Egy idegen nehezen viseli az életmódjukat. Szombat tartás, teljesen más étkezési szokások. Úgy tudom, mozi színház, sportolás tiltott. Karácsonyt sem ünepelnek.
Dehogynincs karácsony, te kevered a jehovákkal. A szombat tartás tényleg van, vegák, se tea se kávé, a sporttiltásról sem hallottam, az említett hölgy folyton túrázik.
Vadidegen embereknek ez furcsa, pláne a mai világban. Õk egyáltalán nem járnak szórakozni, táncolni. Ez nem engedett. Természetesen szûzen házasodnak, náluk együtt járás sincs. Úgy hllotttam istentisztelet keretében házasodnak, ide nem kell koszorúslány sem. Mint írtam, régebben menyasszonynak sem öltöztek. Fekete ünneplõben házasodtak. Elhangzanak köszöntések, versek, ének- és zene számok.
Én is csak találgatok... koszorúslány a babona miatt? a koszorúslányok eredetileg az egyik feltételezés szerint ezért voltak, mert így a gonosz szellemeket becsapták és nem tudták megszállni a menyasszonyt, mert nem tudta eldönteni, melyik is õ... ezért aki 3szor volt koszorúslány a babona szerint nem megy férjhez (ennek amúgy szerintem evilágibb oka van, mint ami a koszorúslányok másik oka volt... egyforma ruhában vonultak fel az eladó sorban lévõ lényok, így egyforma eséllyel indultak a nõtlen legények elõtt, de aki 3szor volt már és addig nem kelt el már nem is fog) 5-ös
A kérdező hozzászólása: Itt nem az a lényeg, hogy nem akartak võfélyt mert nincs rá keret vagy mert felesleges dolognak tartják. Ez oké, mindenkinek szíve joga eldönteni, normális ez is. Engem az érdekelne, hogy VALLÁSI okokra hivatkozással mi összefüggés van a kettõ között. Ennyire nem jön át a kérdésem lényege?
A kérdező hozzászólása: Na erre nem is gondoltam, lehet tényleg ez az oka. Mondjuk ennyi erõvel, akkor egyik esküvõn se szabadna lennie, hogy legyen, ahol egyházi esküvõ szóba kerül. :) Bár szerintem náluk templomi esküvõ nem is volt, nem volt a képek között egy sem, ami ott készült volna. A pap meg ha jól tudom nagyon ritkán megy ki helyszínre.
A kérdező hozzászólása: Utolsónak nagyon szépen köszönöm a széleskörû tájékoztatást, így már már teljesen érthetõ. Az elõtte szólónak meg csak annyit, hogy egyébként maga ez a vallás nem érdekel annyira, hogy annyi idõt rászánjak, hogy utánaolvassak... ez a része érdekelt és meg is kaptam a választ, amit köszönök
Nálunk rokonok adventisták, se tea se kávé , se hús, sztem az esküvõ hasonlí inkább egy temetési menethez.
A kérdező hozzászólása: Hát ahogy leírta az elõtted lévõ, igen szerintem is. Kicsit álszent dolognak érzem ezt az egész dolgot náluk, persze biztos szûzen házasodnak meg...Egy örömünnepen nincs tánc, mulatozás? Ennyi erõvel bevonulhatnak ünneplõbe az imaházukba és hallgathatnak ott imaénekeket, biztos nagyon élvezhetik a többi "világi" vendég. Azt még elfogadtam az elõtte lévõ válaszadóktól, hogy azért nincs võfély, mert esetleg szexuális töltetû dolgokat is mondhat és a játékok... (mondjuk ezt is túlzásnak tartom) na de a koszorús lány?! :D õ lenne a felbujtó? :D :D
Az adventisták jellemzõen tényleg szûzen házasodnak, ebben nem õk az egyetlenek. Amit én sem teljesen értek az a koszorúslány, de gondolom azért, mert ha minden mást is elhagynak, akkor miért pont ezt a szokást tartanák meg (bár már láttam "világi" esküvõt is koszorúslány nélkül, szóval ez sem vallásfüggõ). Egyébként gondolom a násznép nagy része is adventista, nekik nem furcsa, a többiek miatt meg mondjuk én sem hívnék võfélyt, meg nem lennének játékok (amit egyébként én sem szeretnék majd. Jut eszembe táncot sem, mert nem tudok táncolni.) Szóval szerintem, ha ez nekik jó, akkor csinálják így.
A kérdező hozzászólása: Nekem pár hónap múlva lesz az esküvõm és lesznek köztük adventisták, de csak az õ kedvükért nem fogok lemondani se a võfélyrõl, se a táncról. Ha nem tetszik, majd kint tágasabb. Koszorús lányok nálam se lesznek egyébként. De nem vallási okból :D. Egyébként az ismerõs, akinek néztük a képeit már elvált és nem is szûzen ment férjhez, szóval ha már ennyire ragaszkodnak, hogy az esküvõt vallásnak megfelelõen csinálják, akkor ezt se szabadott volna elfelejteni. Ezért mondom, hogy kicsit álszent dolognak tûnt. De biztos a válás nem számít... :P
A válás nem egyértelmû kizáró ok az újraházasodásra a Biblia szerint. Meg nyilván az sem mindegy, hogy esetleg megtérés elõtt vagy után vált el, ebbe nem szeretnék belefolyni. Egyébként nyilván te úgy csinálod az esküvõdet, ahogy szeretnéd, õk meg eldöntik, hogy szeretnének-e ott lenni. Ahogy te nem szeretnél az adventista kisebbséghez igazodni a võfély, lagzi, stb. dolgában, õk nem szerettek volna a - vélhetõen - nem-adventista kisebbséghez igazodni a saját esküvõjükön. Mindenki csinálja, ahogy neki a tetszik, a másik meg legfeljebb nem megy el.
Én úgy tudom, ennek a felekezetnek több ágazata van. Az én környékemen a legszigorúbbak élnek. A Karácsony mellõzését is mástól hallottam. Fa nélkül, csak imaházban ünnepelnek. A sport testiségre vezethet. Nemek szerint elkülönülve, vagy családilag kirándulnak.


Miért alakult ki az emberekben ez a lehúzás-fóbia az esküvői szolgáltatók iránt?

Sok kérdésnél olvasom a válaszok között, hogy olyanokat hoznak fel példának, hogy ha 3000 forint a virágköltség, akkor azt felháborító 10 ezerért adni, pedig a virágosnak abból kell fenntartania az üzletét, fizetni a járulékait és még magának és az alkalmazottainak fizetést is adni. Muszáj haszonnal dolgozniuk, ezek az emberek ebbe miért nem gondolnak bele? De ugyanígy szidják a fotósokat, cukrászokat és még sorolhatnám... Biztosan van sok tisztességtelen szolgáltató is, de azért a nagy átlag keményen megdolgozik azért a pénzért, üzlethelyiséget és céget tart fent, adózik. Az esküvő szolgáltatói oldalról nem önmegvalósítás és szórakozás, ahogy a menyasszony megéli, hanem a megélhetésért való munka. Ezt miért nem lehet megérteni?

Legjobb válasz: Én dolgoztam egyébként kertészetbe több évig. A fõnököm virágboltjába neveltük a növényeket. Hidd el egy forinttal se fog többet fizetni az alkalmazottainak azért mert Te a drágábbik árat fizetted ki a csokorért. Azt Õ szépen elteszi zsebre. Arról nem is beszélve, hogy nem jelentik be az alkalmazottakat és 12 órát dolgoznak egy fóliasátorban 20 perces ebédszünettel. Szóval hagyjuk ezt a ki húz le kit dolgot...

Én dolgoztam egyébként kertészetbe több évig. A fõnököm virágboltjába neveltük a növényeket. Hidd el egy forinttal se fog többet fizetni az alkalmazottainak azért mert Te a drágábbik árat fizetted ki a csokorért. Azt Õ szépen elteszi zsebre. Arról nem is beszélve, hogy nem jelentik be az alkalmazottakat és 12 órát dolgoznak egy fóliasátorban 20 perces ebédszünettel. Szóval hagyjuk ezt a ki húz le kit dolgot...
Valószínûleg abból fakad, amit utolsó ír. Nem az a baj, hogy haszonnal dolgozik, elvégre ez a kereskedelem lényege :) De sokan az esküvõkre külön árakkal dolgoznak, ugyannyi befektetéssel (munka és anyag egyaránt), mint normál helyzetben.
Kérdezõ: itt az árréssel vannak gondok! Azért hülyének ne nézzenek már senkit! Aztán csodálkoznak sokan ha mennek tönkre az üzletek! Igen, mert lehet hogy nem 10x-es áron kellene adni az árut vagy nyújtani a szolgáltatást, amirõl ránézésre is lerí hogy közel sem ér annyit!
nem csak az esküvõvel kapcsolatban alakult ez ki hanem minden mással kapcsolatban. szerintem az van emögött hogy cégek az alkalmazottakat éhbérért dolgoztatva alá tudnak menni a reális áraknak.
Az utolsónak van igaza. Egyszer kipróbáltuk a párommal, hogy felhívott õ egy éttermet, mondta, hogy 30 fõre szeretne asztalt foglalni családi ünneplésre x menüsorral. Aztán felhívtam õket ugyanazokkal a paraméterekke, csak esküvõt mondatm és 3x annyit mondtak csak a kajára.
Nézd Kérdezõ, ez egy komplex társadalom-szociológiai probléma. Ez az esküvõ-szervezõ ez ugye egy tipikus ilyen "ámerikás" dolog sokak számára, nálunk ugye a hagyományokból eléggé következne, hogy a családban kinek mi a dolga az esküvõ körül. Másfelõl alapvetõen különbözik a néplélek is, az USA városi lakossága, ahol az ilyesmi virágzik, az "profizmus-hívõ", nekik az a természetes, hogy saját munkájukkal keresik a pénzt, és ha nekik kell valami, keresnek egy szolgáltatót. Na, a magyar, az meg "sufnituning-hívõ", amit csak lehet, megcsinál maga, és pénzkidobásnak éli meg, ha mást kell megfizetni ilyesmikért. A dolog nem esküvõszervezõ-specifikus, szinte bármely szolgáltató elmondhatná ugyanezt, "miért fizessek ki 10 000 Ft-ot a mosógépszerelõnek, amikor azt az 500 Ft-os kapcsolót én is meg tudom venni, és ki tudom cserélni..."
Azt mondod, hogy menyasszonyi csokor lesz akkor kétszer annyit kér mintha csináltatsz egy csokrot csak úgy a hétköznapokban.
Azért mert van aki kis költségvetésbõl szeretne szépet összehozni és igenis kellemetlen a virágosnak azért hazudni, hogy ne 20 000-ért adjon egy csokrot hanem a valós áráért amit másnak is mondjuk 3000-ért ad. Aki megteheti az nyilván nem fog kukacoskodni "pár ezer forinton". De tudod sok kicsi sokra megy. Ha nem spórolsz az életben sem fogod semmire se vinni.
"Valószínûleg a fõutcai cukrászda nem véletlenül van a fõutcán, és nem véletlenül áll ott 100 évvel régebben, mint a most nyílt külvárosi." A fõutcai cukrászda 15 éve nyílt oda, ahonnan rendeltük ott meg a harmadik generáció csinálja a kertvárosban. Egyébként hogyne tudna fent maradni egy kevésbé jó cukrászda a központban? Van, akinek igénye sincs rá, hogy jó legyen. Barátnõm is ott nyamizott, hogy milyen jó volt a torta. Közben meg száraz volt a tésztája és a szájpadlásomra ragadt az a növényi tejszínes krém.
"Egy esküvõi sminknek 12-15 órán át kell tartania, igenis más minõség, de ha nem is, máshogy fixálja, többször alapozza, stb." A bibi az, hogy ha a te esküvõd csak ugyanaddig tart, mint egy szilveszteri bál, nem reggel nyolctól reggel ötig, akkor is el fogja kérni az esküvõi felárat. Ahogy a körmös többet kér az esküvõi körömért, pedig az se más, max. a gyûrûsujjaidra rá tesz 3-3 kis kristály dísznek, ami kapaszkodj meg, neki kõfajtától függõen összesen 30-100 forintba kerül és nem órákig helyezi fel, meg többnyire, ha nem menyasszonyi köröm, akkor darabja 50 forintot kóstál. De ha menyasszonyi köröm, akkor mindjárt drágább az egész vagy 2 ezerrel. Amúgy többnyire megvan, hogy aki sminkel pl. csak malu wilz termékekkel dolgozik, akkor elég nehéz neki bármilyen más sminkhez mást használni. Mi meg azt nem értjük meg, hogy mi akik túl vagyunk az esküvõn, miért nem értitek meg, hogy számtalanszor belefutottunk abba, hogy le akarnak húzni? Az esküvõ szervezõk a legrosszabbak, 3 hónappal az esküvõ elõtt megvolt a helyszín a kaja, a zene, a võfély, megvolt honnan lesz a ruha, és mikor egy kiállításon találkoztunk egyel úgy tett, mintha a világvége közeledne és azt próbálta elhitetni velünk, hogy nyakunkon az esküvõ és nincs meg még semmi és esetleg az õ segítségével még valahogy meg tudjuk oldani... Hát nélküle is nagyon jó lett, és bõven befejeztük, pedig nem is foglalkoztunk vele sokat, minden szolgáltató tudta a dolgát nem kellett velük szenvedni. Aztán akartak rám szalonban 8 ezerét szar minõségû fehér melltartót rám sózni, mert ott volt az ütõkártya a kezükben, hogy csak azt tudom megnézni vásárlás elõtt, hogy jó-e a ruha alatt. Más szalon nem akarta a saját maga forgalmazta melltartóit rám sózni, sõt csak csodálkoztak és betétet varrtak a ruhába ingyen és bérmentve, mert még jobb is. A virágokra is ne tudjátok milyen ajánlatokat kaptam, meg majd menjek be és a fõnökkel beszéljek az mond pontos összeget, ha tudni akarom elõre(!). Hogyne. Elmentem egy falusi virágboltba az összes virágot annyiért megcsinálták, mint máshol a menyasszonyi csokrot, pedig nem kicsi csokor volt, én is csak néztem, hogy ebbe az árba még ilyen szépen fel is díszítették? Nem hogy kibírták az egész napot, de még utána itthon is egy majdnem hétig vázába volt a rózsa-frézia csokor, akkor kezdtek már kókadni a fréziáim. A dobócsokrot meg láttam sok helyen úgy csinálják, hogy mint valami petrezselyem csokor úgy néz ki, ez a virágos azt is egy igazi korrekt kisebb csokorrá kötötte, aki elkapta ott kérdezgette, hogy most komolyan az övé-e és megtarthatja-e, mert nem így szoktak ezek kinézni... Ja és az egész város, meg a környezõ kisvárosok, falvak is tök ugyanonnan hozzák a virágokat. A másik, néztem mûcsokrokat is, az egyik fajtából 13 ezer lett volna egy 9 szálas csokor. Ami még kicsi is. Díszítés nélkül, szalaggal összekötve, erre (esküvõi mûcsokorra) szakosodott virágosnál. Kis utánajárással megtaláltam ugyanazokat a real touch virágokat, elsõ kézbõl megvéve hetesével lett volna 2500.
A nyomtatós kommentedhez. Akkor szólj már ahhoz is hozzá, hogy miért nem vihetem UGYANAZT a papírt (nem vagyok hülye, van nevük) amit a mûvészellátóban 50 forintért veszek, miért tõlük kell megvenni 200-ért? Mert az még egy dolog, hogy a nyomtatás drágább. De tök mindegy, máshol megcsináltattuk, ha nem is annyiért, mint a sima szórólap nyomtatás, de nem 6x annyiért. Nem véletlen hangsúlyoztam ki, hogy tökéletesre szerkesztett anyagot adtam át. Egyetlen példányt nyomtattak ki elõtte, és olyan lett, amilyennek lennie kellett, utána kinyomták az összeset.
#71: Azért nem viheted amiért a tetõfedõ sem dolgozik hozott anyagból, azért amiért a szakácsnak sem viheted oda a tojást, azért amiért a diszkóba se vihetsz be alkoholt. Nem visszaellenõrizhetõ a minõsége, nem garantálható, hogy ugyanaz a minõség amit a referenciáikban is láttál és innentõl kezdve ha olcsóbb sem akarnak más anyaggal dolgozni mint amit Õk szereznek be, ennek pedig ára van.
Emberi tulajdonságok miatt van ez így. A vállalkozások világában sokakat csapott meg a gyors meggazdagodás lehetõségének a szele. Ez, sokak egyébként is kétes etikai normáit züllesztette tovább. Ezek az emberek a saját hasznuk érdekében szinte bármire képesek, üzleti etikáról nem hallottak. Sajnos a tisztességes vállalkozóknak ártanak leginkább, mert a másik emberi tulajdonság, az általánosítási hajlam miatt az emberek azokban sem bíznak, akik korrektek. Nem nagyon van ember, aki egy negatív tapasztalatból (pl. lehúzta egy szobafestõ) ne általánosítana. (pl. A festõkben, vagy rosszabb esetben az iparosokban nem lehet megbízni).
#74: A baj ezzel csak az, hogy az, hogy egy szolgáltatás "drága", attól nem válik azonnal lehúzássá/átveréssé. Ennyi az ára, ha kell fizesd ki, ha nem keress mást aki olcsóbban megcsinálja és vagy [email protected] lesz, vagy nem. Ez itt is mûködik, de ettõl még nem kell szidni azt aki exkluzív, minõségi szolgáltatást nyújt és megfizetteti a professzionalizmusát. Nyilván ha az emberek nem fizetnék ki, akkor kénytelen lenne engedni, különben nem élne meg, következésképp ha nem enged akkor megél.
"Azért nem viheted amiért a tetõfedõ sem dolgozik hozott anyagból" Ez azért nem ugyanaz. Ez kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy a tetõfedõ elmegy a tüzépre vagy tök mindegy hol vásárolnak és azt a cserepet, amit te megvennél Xért õ neked 2*Xért fogja hozi és még jó fej is. Ha én azt mondom, hogy Bramac Adria 1/1 Vecchio tetõcserép a vágyam és nekem a tetõfedõ azt mondja, hogy majd õ azzal befedi a tetõmet, 600 forint drabja + munkadíj, kiszállás stb. akkor ne legyek már hülye, ha azt mondom, hogy hallod ember, a Bramac Adria 1/1 Vecchio tetõcserép a baumaxban 370 forint per darab, de az X telepen meg a héten 275 forint darabja, mert akciós... Ugyanez a papír is, azoknak is van gyártója, neve, de ha annyira nem is ragaszkodok hozzá, akkor is megvan, hogy hány grammosnak kell lennie.
(Az már csak zárójelben tenném hozzá, hogy a mûvészellátó is szép haszonnal dolgozik, és a nyomtatósék nyilván nem ott vásárolják a papírjaikat, hanem a nagykerben, szóval még olcsóbban, de meghívó alapanyagnak valami rejtélyes módon több száz százalékos árréssel értékesítik)
"Egy rendes alkalmi sminknek is kutya kötelessége nem lefolyni a nap végére és jól mutatnia a képeken! " Egy alkalmi smink általában egy esélyre szól (pl. fogadás vagy hasonló, ami 4-6 óra, szalagavató, ami 2-3) vagy esetleg egy délelõttre (ballagás, ami szintén 2-3 óra). Egy esküvõi sminknek 12-15 órán át kell tartania, igenis más minõség, de ha nem is, máshogy fixálja, többször alapozza, stb. Teljesen egyetértek azzal, hogy egy alkalminak is kutya kötelessége tartani, DE egy esküvõinek háromszorannyi ideig kell, és ott bizony izzad az ember tánc közben, elsírja magát a szertartáson, stb. Egy esküvõi smink jóval több rétegû és alaposabban fixált, mint egy alkalmi. Ebbõl kifolyólag több alapanyagot használ fel, így logikus módon drágább is lesz.
A fotós válaszadónak nagyon is igaza van, de az ilyen embereket, mint az elõtte szóló, nem lehet meggyõzni... Szeretnék reagálni, arra, amit õ írt. Torta: lehet hogy neked nem számít, hogy néz ki, mert úgyis felvágják, de másnak meg igen. Nem értem, miért kell rögtön habzó szájjal nekiesni mindenkinek azért, mert magasabb áron más szolgáltatást nyújt. Az általad leírt szituációt, hogy bizonyos helyrõl tippeket kapva megjegyezték, hogy "hát igen, ott csak ára van, de íze nincs" minõsíteni sem tudom. Valószínûleg a fõutcai cukrászda nem véletlenül van a fõutcán, és nem véletlenül áll ott 100 évvel régebben, mint a most nyílt külvárosi. Az ilyen helyeknek híre van. Ez nem jelenti azt, hogy õk a legjobbak, sõt, lehet, hogy neked nem ízlenek, de az azért kizárható, hogy sz*rok, ha éveken át népszerûek tudtak maradni, ugyanis az ember nem megy csak azért a fõutcára tortát enni, mert neve van, de sz*r. Az ilyen gondolkodástól felfordul a gyomrom. Az egyik szolgáltató szidja a másikat, te meg még le is pacsizol vele, mert az olcsóbb, akkor biztos jobb fej is. Ez nem jófejség kérdése. Falusi lagziba biztos jó az utolsó mellékutcában készített torta, mindegy hogy néz ki, de állítólag finom legalább, mert úgyis felvágjuk. Viszont sokan úgy vannak vele, hogy egyszer házasodunk, akkor szeretnénk mindenbõl a magunknak megengedhetõ áron a lehetõ legjobbat kapni, mind ízre, mind kinézetre. És az ilyen ember olyan cukrászt fog választani, akinek bizony több tíz éves referenciája és híre van, ennyi. A virágoshoz...hogy rendelne frissebbet, szebbet? A virágoknak is vannak kategóriáik. Esküvõi csokorba csak elsõrangú, hibátlan virágok kerülnek, ballagási, névnapi, szülinapiba nyugodtan mehetnek egy kategóriával roszabbak is. A frissesség is változó. Ha te bemész 2 hónapra elõre, hogy ebbõl és ebbõl szeretnél csokrot, akkor a virágos sok esetben úgy adja le a rendelést, hogy az esküvõd elõtti napra legyen az adott virág legjobb minõségébõl, míg ha csak bemész, hogy egy csokor kéne, akkor mondjuk többnapos és nem olyan minõségû virágokból dolgozik. Ezért lesz egy jobb helyen tartósabb és frissebb a virág, valamint minõségében is kiemelkedõbb, ennyi. Azt nem értem, hogy miért nem lehet felfogni, hogy 2 hely közötti árkülönbség nem "köcsögség" eredménye, hanem más a bérleti díj, más a fizetés, más a forgalom, más az alapanyag mert máshonnan szerzik be, más a nyújtott munka. Nyilván vannak olyan helyek, ahol a felár nem éri meg, de ezer meg egy olyan is van, ahol igen.
Hogy honnan tudom, hogy pl. a kozmetikus ugyanazt az alapanyagot használja! Hogy a barátnõm kb. 4 éve oda jár, és csináltatott már nála alkalmi sminket. És bizony ugyanazt kente fel, amit mindig. Ami végül is logikus, mert egy alkalmi sminknek is illene egy éjszakán át tartani, nem csak egy menyasszonyinak! A virágosnál meg pont azért tudom, hogy ugyanarról a rózsáról beszélünk, mert õk választották ki és nyilván mindketten ugyanabból a fajtából "kérték" a csokrot! De mondom! Én nem mondom, hogy minden szolgáltató ilyen, de akkor is azt gondolom, hogy a nagy része igenis ilyen!
Az megvan, hogy olyanról vitatkoztok amihez egyáltalán nem értetek? Fogalmatok sincs róla, hogy mihez milyen alapanyag, eszköz, tudás kell de záporoznak a "nem hiszem", "nekem nem magyarázza meg senki", "lehúzós", "kontár" és sorolhatnám még kommentárok úgy, hogy közben halvány lila fogalmatok sincs arról amirõl beszéltek. Nem lenne egyszerûbb utánajárni és azután véleményt nyilvánítani? Tényleg, járjatok utána mielõtt valamirõl véleményt formáltok, mert itt névtelenül egy dolog, hogy valaki leírja a butaságot, de az ilyet társaságban általában kiröhögik.
Még szerencse, hogy van köztünk pár ember, aki mindenhez ért, így õk meg tudják mondani...ugye 55-ös?
"Az éttermes példánál már megint ott vagyunk, hogy nem ez volt a kérdés. Igen, van szemét szolgáltató, ahol 17000 a vodka, rendben is van. Sõt, van olyan is, aki vizezi a bort, teszkós kólát ad, csapvizet ásványvíz helyett stb." Ezzel az a gond, hogy ez a többség, amit te mondasz a kivétel. Tehát inkább fordítsuk úgy meg, hogy igen, van olyan szolgáltató, aki tisztességes, de nem ez a többség. A 75 ezres dekorra pedig, sok dekoros elbújhat a mi dekorosunk mögött, minõségben nem volt semmi gond, sõt, másoknak is tetszett, és mégis olcsóbban megcsináltam, mint más.
"... és mégis olcsóbban megcsináltam, mint más." Tehát Te csináltad. Ez megint az a felfogás, hogy a szolgáltató csak ne kérjen pénzt a munkájáért és anélkül vádolod a többséget tisztességtelenséggel, hogy errõl bármiféle statisztika vagy számszerû adat a rendelkezésedre állna. Miért kell ezt? Ha eleve úgy mész oda egy szolgáltatóhoz, hogy "Te, figyeljé' ki tudom hozni ennyibõl és ennyibõl, neked megy-e?" nem kell csodálkozni, hogy nem bánnak veled szépen.
"66 szelet hogy a francba jön ki 22.000-bõl?! Na én meg ilyen helyet nem választanék. Egy olcsóbb, teszem azt megyeszékhelyi cukrászdában 300ft/szelet + díszítés egy torta átlagosan. 22.000 ft-ból ez ALIG jön ki." Ez egy megyeszékhely. A fõutcán kerül 300 forintba egy szelet torta, de kérlek az rossz is. A lagzink egy négy csillagos helyen volt, mikor beszéltünk az étteremvezetõvel és megemlítettük, hogy tortánk még nincs, mert nem találtunk olyat, ami finom, akkor megkérdezte hol kóstoltunk majd közölte, hogy igen, egyes helyeknek csak ára van, de nem is nevezné õket cukrászdának. Kaptunk két számot, amit õ ajánl, hogy ott biztos ízleni fog, mindkét hellyel napi kapcsolatban vannak. A hely nem enged meg magának akármit. Egyik a kettõ közül az ismerõseink körében is ismert, nagyon jó cukrászda, 220 egy szelet fekete erdõ, erre lett volna szeletenként 90 forint a marcipán, de ki az a hülye, aki tejszínesre kér marcipánt? Azóta is azt hallgatjuk a vendégektõl, hogy ilyen jó tortát még nem ettek. A másik úgy 30%-al drágább lett volna, de ott cukrász világbajnok készíti a tortát, viszont mi az elõbbiben kóstoltunk és nem voltunk kíváncsiak a továbbiakra. Számolhatsz 30%-al drágábban világbajnok csinálta volna a tortát. A díszítésként használt marcipán rózsákat meg szintén nem adták 3x-os áron, ugyanis azok is rohadt olcsók. A kerámia nászpárunk 3000 volt, ugyanaz a neten 6000 ezer lett volna. Esküvõt okosan kell szervezni, ha ismerõs nem tud semmit, akkor megfelelõ ajánlásokat begyûjteni a megfelelõ emberektõl, mert különben ha csak azt találod meg, ami hirdeti magát a neten vagy bent van a városközpontban, akkor elég valószínû, hogy súlyos tíz ezreseket buksz és a végeredmény olyan lesz, hogy hát jobb is lehetett volna. Mi is voltunk ilyen esküvõn, vakon ment a pár elõre, nem tájékozódtak eleget, hagyták magukat hülyének nézni, iszonyatos pénzeket kiadtak és felejthetõ volt az egész.
Ja, 59 vagyok. Az állvány árát nem számoltam, mert az nem is számít, ugyanis azt csak ott kellett hagyni, és amint visszavittük a teljes kauciót vissza is kaptuk. Szóval az se volt plusz költség. Persze, van aki hagyja, hogy 10-15 ezret ilyen címszóval is legomboljanak róla, anélkül, hogy tudná az kerül annyiba a tortán.
Azt még hozzá tenném a kalitka alakú tortához, hogy rohadtul senki se fog rá emlékezni, a vendégek fele nem is látja, és egy percen belül neki álltok felvágni, szóval, ha neked megér egy rakás plusz pénzt, ami nem számít se a hangulatba, se az ízbe, akkor az a te dolgod, de én inkább belevágtam a plusz összeget a zenész gázsijába. A kedvencem a "jaj ne ezen spóroljál már" válaszolók hada. Jaj, ne a sminken spórolj. Jaj, ne a fotón, jaj, ne a virágon, jaj ne a torta kinézetén, jaj ne a székszoknyán.. jaj ne... a vége az, hogy mindenre költs a szükségesnél többet, aztán meg edd a kefét, hogy nem is számított.
Kár, hogy nem egyszerre jutottak eszembe a dolgok, így még egyet írnom kell. Valaki írta, hogy jaj honnan tudod, hogy ugyan az. Hát, a legalapabb dolog keresésénél a helyszínnél ajánlottak egy marha jó helyet. Árak, hát azok nincsenek a honlapon. Az ott dolgozó csaj mondta, hogy oda kell menni, beszélni kell a tulajjal és majd arcra eldönti mennyibe kerül. Ha szimpatikusak vagyunk olcsóbb. Ez milyen már? Azt is itt valaki mondta, hogy a virág, hogy akkor külön rendel, meg frissebbet. Hogy rendelne frissebbet? Max. más fajtát. De ugye azt megkérdi tõled, hogy milyen legyen. Az összes virágos amúgy, akivel beszéltem mondott egy végsõ napot, amikorra ki kell találni, mert akkor megy virágét. Ne hogy azt higgyétek már, hogy miattatok külön fel kel hajnalban és harmatos rózsákat szedett. Frászkarikát, berendelte ugyanúgy, mint a normál virágait, elment azért is a többivel együtt, hûti meg köti, lecsillámozza ezzel-azzal díszíti és csók. ide is szokott írni virágos és mindig ledöbben azon, hogy drágábban adják, mer õ maga sem érti, hogy miért. De olyan ez, mint az ünnepek. Anyák napja, halottak napja, hirtelen ugyanaz másfélszer, kétszer annyiba kerül, mert úgyis megveszik. Másik a meghívónk volt. Két helyen ugyanazt a papírt, amibõl egyet a mûvészellátóban 50 forintért megveszek 200ért akarták adni, annyi, hogy kibäsztak elém egy katalógust, amiben a papírok voltak benne, hogy válasszak, hát mondom köszi. Összesen 500 forintnál egy kicsivel többre hozták volna ki darabját, de egy kis utánajárással találtam egy másik helyet, ahol valamivel 200 felett jött volna ki. Azt választottuk, majd mikor fizetni kellett kiderült, hogy úgy amúgy félreértelmezték a kérdésemet és még a megbeszélt összegnek is csak a FELÉBE került. 100-110 forintra jöttek ki a meghívók, amiket elõtte 500ért akartak rám sózni úgy, hogy az utolsó molyfingot is én szerkesztettem meg rajta és gyakorlatilag csak nyomtatni kellet, csak ugye esküvõi meghívó, mindjárt több a nyomtatás és nem csak 50 forint, meg az 50 forintos papírt is 200-ért adják stb
"Te komolyan azt nem érted meg, hogy itt mindenki felfogja és elfogadja, hogy a kereskedõnek, szolgáltatónak költségei vannak, csak azt tartja krva érdekesnek, hogy ugyanaz a költség miért lett jóval több, ha esküvõrõl van szó? " Te meg azt nem érted meg, hogy a menyasszonyi csokorba NEM AZ a virág kerül, mint ami egy másikba. Falun meg esetlegesen igen, mert ott nem rendel neked prémium virágot frissen, 1 nappal az esküvõd elõttre, hanem használja ugyanazt, amit amúgy is. Nem a villanyszámla lesz több a te csokrodtól, hanem az alapanyag. Ha egy sima szál rózsa 300 ft, egy prémium szál 700. Nem viccelek, ekkora árrés van a beszerzésénél is. Magyarán ha te a falun kérsz 15 szál rózsát, neked az is lehet, hogy 200 ft /szál lesz, mert a mari néni ültevényérõl van, és még csak nem is professzionális termelõtõl. A központi boltban meg a 700 ft-os exkluzív minõséget fogják megrendelni. Így az egyik helyen 3000 lesz az alapanyagár, a másikon meg 10.000. Remélem így már sikerül felfogni a dolgot. De ha már itt tartunk, az sem mindegy a torták árát illetõen, hogy falun a tescós lisztet használja esetleg a cukrász, a fõutcai meg talán nem... NEM ugyanaz a költség lesz több, hanem MÁS az alapanyag, a ráfordított idõ!
"Ha én azt mondom, hogy Bramac Adria 1/1 Vecchio tetõcserép a vágyam és nekem a tetõfedõ azt mondja, hogy majd õ azzal befedi a tetõmet, 600 forint drabja + munkadíj, kiszállás stb. akkor ne legyek már hülye, ha azt mondom, hogy hallod ember, a Bramac Adria 1/1 Vecchio tetõcserép a baumaxban 370 forint per darab, de az X telepen meg a héten 275 forint darabja, mert akciós... " Azon mit olyan nehéz megérteni, hogy törvényileg szabályozva van, hogy a szolgáltató nem dolgozhat hozott anyagból? Nekik szerzõdéses beszállítóik vannak, megkapják a szerzõdésben megállapított mennyiséget, ennyi. Õt onnantól kezdve nem érdekli, hogy 275 ft jelenleg a telepen, ha õ 2 hónapja rendelte meg az évi adagot, x tonnát 600 ft-os áron, mert akkor még annyi volt!
A kommentedre. Nem 50 forint! Ez az, hogy nem 50 forint. 50 forintba szarok én is bele. De hogy az egyik hely ugyanazt 600 ért csinálja meg, máshol meg kijött 110 forintért az azért nevetséges, ennyibe neki se kerül. A csokorba nem azt kaptam, amit amúgy is használ. Megrendelte, azt is tudom honnan, meg azt is tudom, hogy a többi virágos is onnan hozza a virágot. VAN AMELYIK MÁST ÉS MÁSHONNAN HOZ. Ezt mindenki felfogja és elfogadja. De krva sokan nem csinálnak mást, mint hogy elébiggyesztik, hogy esküvõi, menyasszonyi és ennyi. És ez bizony feltûnik. Ettõl függetlenül intelligens menyasszony, ember, nem úgy fog hozzáállni senkihez, mintha a seggébõl húzta volna elõ, de odafigyel rá, hogy mi kerül neki és mennyibe. Aki mindenütt lehúzást gyanít, az õ baja, nekünk is mondta szolgáltató, hogy 20 éve csinálja, és mikor elmondja a véleményét, meg segíteni akar, akkor sokan úgy állnak hozzá, hogy azért ajánlja, mert az neki milyen jó és majd õket lehúzza. Nyilván gondolkodni kell, átgondolni, amit mondanak, mert valószínûleg több tapasztalatuk van, de ugyanakkor mikor válogatsz, akkor oda kell figyelni, mert sokan meg úgy átbäsznának a palánkon, ha nem figyelsz.
Mikor mi költöztünk, az Obiban vettük meg a csempét és a padlólapot, és azt építették be az emberek.
Nyilván nem bevallottan, hanem feketén. Ugyanis bevallottan nem igazán teheti meg.
Tisztelt 75. hozzászóló! Idézlek, hogy egyszerûbb legyen reagálnom: "#74: A baj ezzel csak az, hogy az, hogy egy szolgáltatás "drága", attól nem válik azonnal lehúzássá/átveréssé. Ennyi az ára, ha kell fizesd ki, ha nem keress mást aki olcsóbban megcsinálja és vagy [email protected] lesz, vagy nem. Ez itt is mûködik, de ettõl még nem kell szidni azt aki exkluzív, minõségi szolgáltatást nyújt és megfizetteti a professzionalizmusát. Nyilván ha az emberek nem fizetnék ki, akkor kénytelen lenne engedni, különben nem élne meg, következésképp ha nem enged akkor megél." Tökéletesen igazad van, de nem teljesen ugyanarra gondoltunk. Én azt az esetet bontottam ki, amikor a tisztességtelenek miatt általánosítunk és a korrektekre is ferde szemmel nézünk, mert ilyen az ember. Kvázi a kérdezõnek válaszoltam meg a "miért"-et, hozzátéve, hogy a jelenség nem csak az esküvõi szolgáltatóknál, hanem a teljes szolgáltatóiparban megfigyelhetõ. Te inkább azokról beszéltél, akiknek a racionalitás-érzékével vannak problémák és emiatt az exkluzív szolgáltatást is lehúzásnak érzik annak okán, hogy nincsenek tisztában az árakkal-értékekkel.
#96: Igen, igazad van, egy kicsit elbeszéltünk egymás mellett, de akik ide írtak azok nagyon nagy részben a magas árat azonosították a tisztességtelenséggel, erre írtam amit írtam. #97: Ezt így nem gondoltam még végig, de sajnos igencsak valós. Nagyon sokszor látom itt, hogy a saját fotósukat ajánlgatják fûnek fának, "kreatív, ügyes, szép képeket csinál és OLCSÓ" és az illetõ weboldalát megnézve legszívesebben elsírnám magam, mert tele van szelektíven színtelenített ostoba és öncélú utómunkát kapott, de már eleve rosszul megfotózott képekkel, helyesírási hibákkal, unalmas fotókkal, technikailag helytelen képekkel, rosszabb esetben egy-két a weboldalsablonból ottmaradt linkkel és még sorolhatnám. Gyakorlatilag bárkire rámondják, hogy "kreatív fotós" ha az illetõnél található legalább egy fa mögül kinézõs borzadvány, ha még szelektíven színtelenítve is van, és csak a rózsa vörös, a többi pedig FF akkor meg már egyenesen Õ az Isten. Erre írtam azt korábban, hogy vagy nem is látják a különbséget vagy pedig az általad is említett hatás van a képben, ezt csak Õk tudnák megmondani mindenesetre elkeserítõ sokszor.
#99: Az a baj, hogy nagyon sokan gondolják ezt könnyû megélhetésnek és vágnak neki erre tökéletesen alkalmatlan felszereléssel (a redundancia teljes hiányával) és szakmai háttérrel, totál felkészületlenül és Õket a "Kezdõ" vagy az "iparos" jelzõ sem menti fel ez alól. Megrendelõ oldalról pedig nagyon sokan vannak úgy vele, hogy "csak kattintgat, jó lesz az olcsóbb is, aki többet kér, az lehúzós", ráadásul ott vannak a különféle nõi magazinok, ahol a középkorú fõszerkesztõ esküvõjét tíz éve hatvanezer forintért fotózták és most, tíz évvel késõbb ezt jelöli meg a fotósra költendõ reális összegként, pedig ez annak kb. a harmada. Mondjuk szerencsére egyre többen vannak akik akarnak és tudnak is áldozni erre, sõt egyre többektõl hallom vissza, hogy számukra ez a legfontosabb és inkább nem hívják meg a harmadik unokatestvéreket akikkel sohasem találkoztak, meg átrakják az esküvõt hétköznapra ha foglalt de engem akarnak és ez baromi jó érzés. A közösségi oldalaknak köszönhetõen nagyon sokat fejlõdött az emberek vizuális kultúrája és szerencsére egyre többen látják, hogy miért más amit néhányan csinálnak, mitõl emelkedik ki a többségbõl és miért kerül az többe. Egyébként én mindig azt szoktam javasolni a pároknak, ha húzzák a szájukat az árak láttán (már ha egyáltalán eljutunk addig és válaszolnak az árajánlatra), hogy gondolkozzanak el azon, hogy mi a fontos. Állítsanak fel egy fontossági sorrendet, hogy mire szeretnének költeni és mi az ami kevésbé fontos és ebben a sorrendben haladjanak. Akinek a fotós személye és képi világa nem fontos, az költsön extra tortára, extra helyszínre, tûzijátékra vagy bármire ami számára fontos, az én célközönségem azok akiknek ez a legfontosabb. Volt már olyan páros akit nem vállaltam el, mert bár szimpatikusak voltak, de úgy éreztem, hogy nem vagyunk egy hullámhosszon, jobbnak láttam, ha olyan kollégával szerzõdnek le akivel könnyebben megtalálják a közös hangot. Nem minden a pénz. :)
Egyébként az számomra fura, hogy valaki elkölt másfél-kétmilliót egy esküvõre és sajnálja ennek a tíz százalékát a fotósra költeni, de ez is tényleg egy dologtól függ igazán: mi a fontos?! Ha erre a kérdésre nem az a válasz, hogy a fotós és hogy valóban tíz év múlva megnézve a képeket is azt érezzem, hogy megérte és még mindig szerelmes vagyok a képekbe, a stílusba és abba ahogyan minket ábrázolt, akkor valóban nem a fotós a legfontosabb és bárki megteszi. :)
Szerintem itt is van aranyközépút. Mi próbáltunk figyelni az árakra, mert mindketten egyetemisták vagyunk, 1 millió félretett pénzünk volt rá (ebbõl 300ezret édesapám fizetett, ez az étterem költsége, 65 személy volt gyerekekkel). Nem akartunk lagzit, csak egy ebédet és tortázást, tehát szerencsére a zenészekre nem kellett költeni. Võfélyt nem akartunk (a párom tanúja és egyben a sógorom tökéletesen ellátta a terelés funkciót, és szívesen vállalta), ezen kívül nem kellett a meghívókra és az ültetõkártyákra költeni (nevelõapukám nyomdász-grafikus, tõlük kaptuk nászajándékba). Ugyanakkor minket is elég sokan le akartak húzni (mint említettem, hogy ugyanaz a ruha egyik helyen 160 kölcsönzésre, magánszemélytõl meg megvettem 125ért, de velünk a cukrászdák voltak a legpofátlanabbak, így nagyon örültünk, hogy sikerült normális cukrászt találni, aki megcsinálta laktóz és gluténmentesen a 70 szeletes tortát 60ért, és valóban gyönyörû és nagyon finom lett: http://media.alompar.hu/foto/14566/31134/500x400/empty.jpg). A fotós nehéz kérdés volt, mert nem akartunk 100-nál többet fizetni érte (eleve azt szerettük volna, ha csak az ebédig marad a fotós, ott lefotózza a díszítést és a tortát), de a sógoromék nagyon befürödtek a jó gépû amatõrrel, így mindenképpen hivatásos fotóst akartunk. Szerencsére nem kellett 100-at sem költeni rá, mert a fotósunk 80ért elvállalta (egész estéset 120ért vállalt volna, ha lett volna lagzink, arra is õt hívtuk volna), és gyönyörû képeket csinált (a stílusa jobban tetszik, mint sok 180-200ezres képei...). Igaz, õ nem kifejezetten esküvõi fotós, hanem szeret portrétól tájképig mindent fotózni, és azt figyeltük meg, hogy általában a kifejezett esküvõi fotósok a legdrágábbak. Mi ezt pont jó árnak gondoltuk, mert általában az ennél olcsóbbak tényleg rosszabb munkát végeznek (kivéve néhány tehetséges kezdõt). Szóval szerintem vagyunk még páran, akik próbálnak középúton lavírozni :)
#102: Amit írtál kb. reális egy középkategóriás fotóstól, elküldenéd esetleg privátban, hogy kirõl van szó?Csak puszta kíváncsiság! :)
Olvasd el újra a korábbi hozzászólásokat ezzel kapcsolatban, nem akarom már többször leírni ugyanazt.
"Engem nem a NAV része érdekel. Ha én valakit megbízok, hogy végezze el a munkát itt van ez és ez, ezzel, akkor miért kellene neki az anyagról számlát adni? Ad a munkadíjról, mivel annyit is fizetek neki." De a NAV része a dolognak, úgyhogy muszáj érdekelnie. Lehet, hogy te teliberosálod, de a szolgáltatót megbüntetik, ha számla nélküli anyaggal dolgozik, ennyi. Ezért nem is fog anélkül dolgozni. A vízvezetékszerelõnek sem nyomhatod a kezébe, hogy "tessék, vettem a praktikerben, ezt tessék belerakni!", és általában a festõ is adott anyaggal dolgozik, nem azzal, amit te az obiban megveszel. A tapétázásnál, bármilyen meglepõ - hivatalosan bemész, és kiválasztod a tapétát a festõ katalógusából, vagy ha olyan nincs neki, akkor a megállapított feltételek szerint szerzi be Õ! a tapétát, amennyiben ez neked nem felel meg - marad a józsi bá a szomszédból, vagy pedig együtt mentek a festõvel a boltba, ahol kikérheti a számlát a cége nevére és te is megtekintheted a tapétákat és nincs probléma.
"Azon mit olyan nehéz megérteni, hogy törvényileg szabályozva van, hogy a szolgáltató nem dolgozhat hozott anyagból?" Ezt linkeld már be nekem. De komolyan. Érdekel.
Ráadásul a tetõcserepes példába ilyen szempontból belekötni elég rossz ötlet volt fõleg, hogy ha megveszed a cserépnek darabját 275Ft-ért és nincs teherautód amivel elvidd de van jogosítványod rá akkor bérelsz egyet ami pluszköltség viszont ha nincs akkor keresel egy tehertaxit ami plussz költségért (még véletlenül sem a benzin ára+az autó amortizációja) fogja neked elhozni. A rohadt szemétláda, van pofája pénzért dolgozni! Egyszerûen képtelenek vagytok felfogni, hogy ez is egy ugyanolyan piac mint a többi és nem lehúzás/átverés az, ha valami drágább, hanem egyszerûen ennyi az ára. Ha kell fizesd ki, ha nem állj tovább de ne kiálts csalót, rablót akármit. Ez van, van aki el tudja adni a szolgáltatását/termékét drágábban is, a többiek pedig a partról sírnak mert nekik nem megy és fújnak a többiekre. Legyünk már annyira igényesek, hogy tiszteletben tartjuk a szolgáltatók árait, hiszen a boltban sem állsz neki hõbörögni, hogy miért száznyolcvanezer az ájfón.
Tetõcserepet általában nem 10 ezerért veszel, manapság 500 ezres tételeket ingyen kivisznek 50 kilométeres körzetben, de ez most tök mindegy.
Akkor sem használhatja fel, mert te hiába mondod azt, hogy az ez és ez a márka, ellenõrizhetetlen a minõsége, eredete, õ nem fogadhatja el. Ennyi. Értsd már meg. Azzal dolgozhat, amit õ rendelt, õ szerzett be, õ könyvelt el. A szomszéd jani bá' befedi neked azzal, amit veszel.
#83: Nem kell linkelni. Mivel Te mint magánszemély nem tudsz neki számlát adni a hozott alapanyagról, nem veheti azt meg tõled és amikor számlát ad a munkáról akkor szépen a NAV megkérdezi, hogy milyen alapanyagot használt és ha számlával nem tudja bizonyítani az eredetét akkor egyrészt felmerül a kérdés, hogy az honnan származik (esetleg lopott-e?!) másrészt pedig szépen a kezébe nyomnak egy csekket mondjuk nyolcszázezerrõl, amellett, hogy mehet a rendõrségre és mehetsz Te is tanúsítani, hogy az alapanyagot Te vetted és nem lopott, mert ugye Te sem számla nélkül vetted...ugye?!
Még mindig nem linkelted be a törvényt, ami ezt szabályozza, pedig biztos tudod melyik az. Engem meg komolyan érdekel.
A 88-as összefoglalt mindent, köszönöm.
Engem nem a NAV része érdekel. Ha én valakit megbízok, hogy végezze el a munkát itt van ez és ez, ezzel, akkor miért kellene neki az anyagról számlát adni? Ad a munkadíjról, mivel annyit is fizetek neki. Te nem az adózást stb-t írtad, hanem, hogy egy szolgáltató nem dolgozhat csak abból amit õ vett meg, mert a minõség ellenõrizhetetlen és ezt törvény szabályozza. Ne akard már megmagyarázni, ha veszek 10 tekercs tapétát és hívok egy festõt, hogy tegye fel, õ azt mondja, hogy oké felteszem 30 ezer lesz a munkadíjam, és ad számlát 30 ezres munkadíjról akkor ez törvénysértés, hogy nem õ vette meg a tapétát.
A 102-es által említett fotográfus valóban a középkategóriába sorolható, nem csak az árai de a képei alapján is, esküvõi képeiken pedig látszik, hogy valóban szeretik egymást és ez utóbbi szerintem a legfontosabb. (Közben átlinkelte a róluk készült fotók egy részét, nem lenne korrekt ha mint szakmabeli ezután nem írnám le amit gondolok. )
Beleolvastam még egy-két válaszba. Ami engem ledöbbent, hogy azért drágább, mert hogy tökéletesnek kell lennie (pl. torta) nem valami gagyiságnak, meg maximális odafigyeléssel dolgoznak akkor. Ki a fene választ olyan helyet, ahol nem MINDIG maximális odafigyeléssel dolgoznak? Nekem ez új... A mi tortánk 66 szelet volt 22 ezer, díszítéssel, nászpárral, mindennel. UGYANÍGY, UGYANEZT adja szülinapra, vagy csak úgy is, ugyanilyen odafigyeléssel, ugyanilyen ízzel, csak tüllt nem rak alá, mert az esküvõs. Nem is rendelnék olyan helyrõl semmit, ahol nem minden tökéletes. És ez így van a virágtól elkezdve mindennel.
A kérdező hozzászólása: 5-ösnek: "szépen elteszi zsebre" - ez a természetes! A tulajdonosé az összes kockázat, milliói állnak a cégalapításban, üzlethelyiség vásárlásában/bérlésében/építésében/fenntartásában, ha hónapokig kisebb a bevétele, a rezsit és a béreket akkor is fizeti, és sorolhatnám. A nagyobb kockázat nagyobb bevételt hoz, ez a világ rendje.
A kérdező hozzászólása: 17: már sokszor írtam, hogy igen, vannak szemét szolgáltatók. DE ahogy látom, úgy áll mindenki hozzá itt általában, hogy mind szemét, nem is érdemes mást várni. Én ezt a hozzáállást nem értem. Meg a kérdésben írt arányú árrés miatti felháborodást, mikor az teljesen reális. Jó lenne a témánál maradni, és nem a szélhámosokkal példálózni. Mind tudjuk, hogy léteznek, de épp az a kérdésem lényege, miért kell azokat is annak tekinteni, akik normális árréssel, tisztességesen dolgoznak, de merészelnek hasznot is remélni a munkájukból.
Kérdezõ miért egy kórót hasonlítottál össze egy rózsával? Csak hogy jobban tudj szemléltetni :D
*miért nem...
A kérdező hozzászólása: Az elsõ csokor miért kóró? Tök átlagos, ötszálas rózsacsokor, amit bármilyen virágüzletben összeraknak neked, ha mondjuk pedagógusnapra vagy névnapra kéred.
4-es vagyok. Túlóra díjat számoltak még fel ezen kívül az esküvõ miatt attól függ, mennyit töltünk ott. Ezért írtam, hogy csak a menüre, ugyanazokkal a paraméterekkel számolták fel a háromszorosát. De látom, minden áron a saját igazad hajtogatod. Az a baj a magyar kereskedõk mentalitásával, hogy nem fogják fel, sokszor a kevesebb többet hoz. Ezért fuccsol be annyi vállalkozás. Lehet, hogyha nem emelnék ilyen irreális mértékre az árakat, többen vennék a szolgáltatásukat, így több lenne a bevétel is. Én sem azt modnom, hogy haszon nélkül dolgozzanak, hanem azt, hogy tényleg ez van: ahogy megtudják, hogy esküvõ, azonnal 3x-osa lesz minden! Pedig az anyagköltség, munkabér, rezsi, stb, ugyanaz marad. De ugyanez van minden alkalommal: ballagás, szalagavató, temetés stb.
Szerintem azért van, mert rengeteg esküvõi szolgáltató indokolatlanul akarja megszedni magát, és ezért a tisztességes vállalkozókat is egy kalap alá veszik velük. Nagyon nem ritka és nem a kivétel az, amikor egy sminkes ugyanazt a tartós sminket, ha vki egy random eseményre készítteti el, akkor simán min. ötezer forinttal kevesebbet kér, mintha esküvõre... mert tudja, hogy a menyasszonynak arra kvázi szüksége van, és a többség simán elfogadja, fõleg ha a konkurencia is ugyanilyen nevetséges felárral dolgozik. Ugyanígy van a csokroknál is, ha már elhangzik az esküvõ szó, akkor virágszálra ugyanaz a tartós csokor érdekes módon többezer forintot emelkedik, akkor is, ha nem egy csicsa-micsa, agyondíszített darabról van szó, mert nem mindenkinek az az ízlése. Tehát ittt tulajdonképpen arról van szó, hogy ezek a vállalkozások kifejezetten az esküvõkön próbálják megszedni magukat baromira nem etikus módon. Nyilván hülyeség anyagárban gondolkodni, akkor inkább csinálja meg az ember magának, ha ennyire okos, és ne akarjon full puccot, mert azért igenis a pénztárcába kell nyúlni. Viszont emiatt az elõbb említett piaci magatartás miatt, ami sajnos egyáltalán nem ritka, az ember hajlamos általánosítani, és azokat a rendes vállalkozásokat is egy kalap alá venni a tisztességtelenebbjével, akik reális áron, nem sunyiban, az embert hülyének nézve próbálnak nyerészkedni.
Kedves utolsó, értem amit írsz, de gondolom, ha máshova hívnak fotózni, akkor is ennyik a járulékos költségeid, így oda is ennyiért mész el. Azzal van a baj, ha valakinek X az önköltsége, Y-ért adja a szolgáltatást ennek függvényében, de ha esküvõrõl van szó, akkor Y*3-ért.
Errõl nem tudok nyilatkozni, nálam eleve mindenki egyedi árajánlatot kap azalapján, hogy mit szeretne, mivel ugye eleve minden pár és minden esküvõ más és más, de azt azért érdemes lehet figyelembe venni, hogy nem biztos, hogy ugyanaz a csokor kerül a háromszorosába, csak a laikus nem veszi észre, hogy más. Sajnos ez fotózásnál is látszik, hogy a többség nem is látja a különbséget. :(
Elsõre is értettük a különbséget :) Viszont akkor maradjunk a csokor példánál. Ha veszel egy rózsacsokrot teszem azt 5000 forintért, az ok. De közlöd, hogy esküvõre lenne, akkor ugyanannyi szál virágért, ugyanannyi munkáért, ugyanolyan csokorért miért kell a dupláját fizetni? Az neki miért drágább, hogy te esküvõre kéred? Neki ugyanannyiba kerül az anyag akkor is, ha a lakásba egy asztalra kéred, és akkor is, ha esküvõre. Nem a haszonnal van a gond, nyilván neki is meg kell élni valamibõl. Mi pl. az esküvõnkre kértünk díszítésre ajánlatot. Felhívtam egy dekoratõrt, 100.000 forintot mondott székszoknya és virág nélkül 55 fõre. Az eksüvõi dekorunkon végül lett székszoknya, virág, komplett teremdísz 75.000 Forintért. A mi dekorosunknak miért lett ennyivel olcsóbb??? Másik példa, magánorvos. Ok, hogy a konzultációért elkérnek 13.000 forintot, az idõ pénz, értjük. De áruld már el, hogy a receptfelírásban mi kerül 2-3000 Ft-ba? Számomra ugyanaz a kategória. Esküvõi ruha: ha farsangra kéred vagy szalagavatóra, megkapod 10-15 ezerért, ha esküvõre, legalább a duplája még a kifutó modellnek is. Holott ugyanaz a ruha, az igazítás itt is ugyanannyi idõvel és anyaggal jár. Nem a haszonnal van a gond, hanem azzal, hogy ugyanazokat a termékeket tripla áron adja, holott neki semmivel nem kerül többe, legalább is nem ennyivel, hogy te másik eseményre kéred.
16-ra: ha van mellette plusz, akkor szerintem senki nem panaszkodik. De ha járok egy kozmetikushoz gyantáztatni évek óta, és az esküvõm elõtt 3x annyit kér ugyanazért a munkáért "mert legyél szép az esküvõn", az pofátlanság. Ugyanez körmösnél: anyukám jár egy körmöshöz 2 hetente. Az esküvõmre és õ csinálja neki. Semmi extra, ugyanaz mint mindig. Mégis 2000-rel több.
A kérdező hozzászólása: 4-eshez: étterem esetében is van különbség. Beültök egy házassági évfordulóra, ott vagytok mondjuk délután 2-tõl 6-ig. Esküvõn déltõl másnap hajnalig csak veletek foglalkozik az összes alkalmazott, rajtatok kívül nem fogadnak aznap senkit, az összes alkalmazottnak meg a túlórapénz, rengeteg áramot elvisz az egész éjszakás hangosítás, klímahasználat, világítás stb. Ha így nézed, nem szemétség, hanem szükséges felár.
A szépen elteszi zsebre... a nem adózott forintot takarta... Tudod 6 év munka után úgy küldött el 5 nõt a fõnököm, hogy becsõdöltette a céget, miközben adózatlanul óriási pénzeket kaszált be... errõl beszéltem.
A kérdező hozzászólása: Ismétlem, vannak szemét vállalkozók. De sokan úgy értelmezik, hogy ha valaki vállalkozó, az biztosan szemét is. Ezt a hozzáállást nem értem én... :(
Kérdezõ (#7), azért ott tud mûködni egy ilyen szolgáltatás alapban, ahol ennek az igénybevétele mindenkinek elõnyös... az meg úgy néz ki, hogy az étterem meg a nyomda meg a virágos szerzõdik a szolgáltatóval egy olcsóbb áron a biztos megrendelésért, tehát a házasulandó nem jár azzal rosszabbul, ha a szervezõn át intézi a meghívót, a virágot, az éttermet stb, mert annak a profitját a vele szerzõdött különbözõ szolgáltatók állják, nem a megrendelõ. Tehát mondjuk a nyomda nekem csinál 100 Ft/db áron meghívót, akkor a szolgáltatónak csinál 85 Ft/db-ért, aki továbbadja nekem 100-ért, mondjuk.
De attól, hogy egy csokor esküvõre lesz és nem "csak úgy", attól még nem lesz 2-3x a munkaköltség, a bérleti díj, a rezsi, a beszerzési költség. Az nem baj, ha a virág x(költség) + y(haszon) áron van. De az igen, hogy csak azért mert esküvõre lesz, akkor már 3(x+y) az ára.
A kérdező hozzászólása: 14: nem tudom, hogy jön ide az esküvõszervezõ, én konkrétan a szolgáltatókról, meg úgy általában a vállalkozókról kérdeztem. Tehát, ha bemegyek egy cukrászdába és kérek egy esküvõi tortát valóságos cukorvirág szobrokkal, akkor jogosan számíthatok rá, hogy nem azon az áron fogom kapni, mintha vajkrémmel bevonva rendelnék egy szülinapi tortát. Mégis az emberek itt úgy állnak hozzá, hogy micsoda szemét a cukrász, mert szeletre lebontva drágább az esküvõi torta.
Kérdezõ: Ha Te bejössz hozzám az üzletbe és látod hogy nálam 100 000 Ft az esküvõi ruha, míg ugyanezt máshol 50 000-ért láttad. Meg fogod venni csak azért mert megsajnálsz jajj szegény vállalkozó mibõl gazdálkodik? Mindenkinek saját joga eldönteni, mit és mennyiért hajlandó megvenni, mekkora költségvetése van rá! Így jogomban áll felháborodni is, mert ezzel rosszat még nem tettem egyik szerencsétlen helyzetû vállalkozónak sem. Max. nem vettem meg tõle az árut.
A kérdező hozzászólása: 15: Ez egy olyan rózsacsokor, amit az ember kb. 3000 forintért kap meg mondjuk egy szülinapra vagy anyák napjára http://images02.olx.hu/ui/9/48/81/1288872476_134954781_3-Vir.. Ez pedig egy olyan, amit esküvõre 15000 forintért: http://grandiflora.ewk.hu/feltolt/galeria/m_20110909002140_e.. Azért látszik, mennyivel több benne a virág, mennyivel precízebb munka, nem?
Igen mert mindenki h_lye aki nem fotóS vagy virágkötõ. :D
Hát, ha nem venni észre egy csokorról, hogy más, akkor nem is akarom, hogy más legyen 3x annyiért :)
SOsem fogom felfogni, hogy miért ilyen értetlenek és rosszindulatúak egyesek. Vegyük sorra. Étel: ha egy családi összejövetelre foglaltok, akkor valóban 2-3 órát vagytok ott, nem 12-t. Ha esküvõre, akkor 10-12-t, és általában az egész éttermet lefoglalják, akkor is, ha nem teszik ki a vendégek azt a létszámot, mert egy lagzi legyen zavartalan, zártkörû. A menüsor is nyilván más, mint egy családi ünnepségen. Jobb, extrább ételeket szolgálnak fel, és mint mondtuk, 3x annyi ideig foglalkoznak veletek, ráaádsul aznap minden más profittól elesnek, hiszen zártkörû rendezvény - háromszoros ár abszolút reális. Menyasszonyi ruha: szalagavatón, farsangon 1-2 órát van az emberek, házasságkötéskor, lagziban éjfélig az van a menyasszonyon basszus, szóval több, mint 12 órát is esetenként. Gondolom értitek a különbséget tisztíttatás, javíttatás és egyebek szempontjából. U.i.: rendes szalonban KÜLÖN vannak menyasszonyi és szalagavatós ruhák. Aki mindkettõnek kiadja ugyanazokat a modelleket, az egyszerûen gusztustalan. De nyugi, normál helyen nem a pronovias 2013-as kollekcióját kölcsönzik a végzõs diákoknak... Virág: azért kerül dupla-triplaannyiba mert más minõségû virág kerül bele, más díszekkel (szalag a könnyebb, kényelmesebb tarthatóságért stb.), szigorúbb formai elvárásokkal. Persze, van aki azt mondja, hogy õ inkább körbeköti szalaggal otthon, hát egészségére. De a virágok minõsége, élettartama nem azonos egy szülinapi és egy menyasszonyi csokornál! Torta: dettó. Az esküvõi torta exkluzív, abszolút tökéletesnek kell lennie, nem valami gagyiságnak. Szintén jogosnak tartom a felárat, mert extra odafigyeléssel dolgoznak rajta. Dekoros: amit valaki említett, hogy az egyik 100.000 a másik meg 75.000-ért csinálja, az csak árbeli különbség. Pont úgy, ahogy magánorvosból is van, aki 2000-ért ír receptet, meg van aki 500-ért. Persze a referenciákat érdemes megnézni ilyen tekintetben, mert lehet, hogy stílus és minõségbeli különbség is van, nem csak árbeli! Fotós, zenekar: mint az elõzõ. A kozmetikus/sminkes-fodrász problémával szintén nem értek egyet. Egy esküvõn egész nap tartania kell a hajnak, sminknek, nem csak 2-3 órát, mint egy szalagavatón vagy egyéb eseményen. Sokkal komolyabb és precízebb munkát igényel, szintén jogos az árkülönbség. Körmös: abszolút jogtalan, ha ugyanazt végzi, mint addig is. Még sorolhatnám, de fogalmazzunk úgy, hogy az esküvõi szolgáltatók 80%-ánál jogos a felár, mert van mire. Sokan nem veszik figyelembe, hogy egy ilyen eseménykor 10 órán át csak ezzel foglalkoznak, és olyan árakra számítanak, amit 2-3 órás eseményre számolnának fel amúgy. Gondolkodni kellene.
Szerintem mindkét oldalnak bizonyos fokig igaza van. Az esküvõkre manapság tényleg egy egész iparág épült rá, ugyanúgy, ahogy a gyermekvállalásra. Ha valami elõtt ott van, hogy "menyasszonyi, kismama, esküvõi, baba" stb, akkor ott hirtelen többszöröse lesz az ár. Ilyen szempontból teljesen igaz, hogy a kereskedõk sokszor pofátlan hasznot húznak életünk jeles eseményeibõl (pl. a kölcsönzõben egy márkás ruháért 160ezret akartak volna elkérni úgy, hogy ki tudja, hányszor lett átalakítva, természetesen csak kölcsönzésre, majd a neten megvettem ugyanezt a ruhát, 1* használtan, az én méretemben 40ezerrel olcsóbban... De ilyen volt a cukrászda is, sok helyen az esküvõi torták ízválasztéka minimális, de az ár hatalmas, több helyen 100-120ezret akartak elkérni egy 70 szeletes tortáért, ezzel szemben mi megcsináltattuk laktóz és gluténmentesen, általunk kitalált ízekbõl 60ért, és sokkal szebb volt, mint egy átlag cukrászdai..). Ugyanakkor nyilván sok mindenben kicsit más szolgáltatást jelent egy esküvõ, a sminknek jobban kell tartania, a virágnak szintén, ráadásul máshogy formálják meg stb. Ilyen szempontból tényleg indokolt az árkülönbség NORMÁLIS keretek között. A legtöbb szolgáltatóval szerencsénk volt, árban és minõségben is megfeleltek, de sokat kellett utánuk keresgélni, közben kiszûrni a lehúzós kontárokat. De semmiképp sem szabad õket egy kalap alá venni!
Írtam egy blogbejegyzést részben errõl, a fotósra kihegyezve, itt reklámozni semmiképp sem szeretnék, de akit érdekel és szívesen elolvassa annak szívesen elküldöm a linkjét ha ír egy privátot. :)
szolni fogok az üzemeltetõknek hogy oldják meg hogy a kérdezõt is le lehessen pontozzni.
Kérdezõ, a tisztességes szolgáltatókat senki nem fikázza. Inkább ajánlják egymásnak.
Õszintén? Az elmúlt 7 évben, kb. 15 lagzin voltunk, + a sajátunk! Mivel mindenki közeli barát, elég jól beleláttunk a szervezésbe! A barátnõm kozmetikusánál ki van írva pl. hogy alkalmi smink 4500, menyasszonyi 5600! Elõször azt hittem, hogy azért, mert benne van a próba smink, de nem, pusztán azért annyi, mert esküvõre lesz. Közben pedig ugyanannyi idõt vesz igénybe mind a kettõ, ugyanannyi alapanyagot használ, sõt ugyanazt az alapanyagot használja! Torta: mestercukrásszal akartak a barátaim egy 3 emeletes, nagyon egyszerû (tehát csak a torta, körbe szalaggal) készítettni! Ára: 50 ezer! Két héttel késõbb egy másik rendezvényre (egy alapítvány báljára) fikszni-fakszni torta, kicsicsázva, ár: 25 ezer! Na most akkor ez, hogy van? De volt virágossal is hasonló sztori! Ez csak árajánlat szinten kérdezte meg fogadásból egy baráti pár (pont ezen okokból, hogy vajon esküvõi csokorként drágább lesz-e), hogy mennyibe kerülne egy esküvõi 25 szál rózsából, csak szalaggal átkötve. Mondott a virágos egy elég magas összeget, pár napra a pár férfi tagja azzal ment be, hogy szeretné egy ilyen csokorral meglepni az asszony szombaton, mennyibe kerülne! Hát ismét itt is jóval alacsonyabb volt az ár! Az éttermes dologgal egyetértek, mert más egy családi szülinap, ahol 2-3 órát vagyunk, kevesebb felszolgáló kell stb. De lássuk be! A szolgáltatók nagy része úgy van vele, hogy mindenkinek számít a nagy nap, mert jobb esetben egyszer adatik meg, mindenki szeretné, ha tökéletes lenne és ki is használják!
Utolsó kár volt ezt leírnod, mert majd jól megkapod te is, hogy csak köpködsz, mert nem értesz a kérdezõvel egyet. Nem tudok milyen köpködésrõl beszélsz kérdezõ. Feltettél egy kérdést, hogy miért, és emberek leírták tapasztalataikat, hogy miért. Nem értem a felháborodásod...
Senkit nem érdekel, hogy haszna van. Az embert az érdekli, hogy DETTÓ UGYANAZ, ha kimondod az esküvõt miért sokkal drágább? Mi is szembetalálkoztunk nem egy ilyennel, végül csak olyanokra esett a választás, akiknél nem fogott vastagabban a ceruza esküvõre sem, és merem állítani, hogy a legigényesebb és legkomolyabb helyek és emberek voltak azok, ahol nem trükköztek más árral az esküvõ hallatán.
Továbbra sem értem: - te hogy a francba tudod megítélni, hogy ugyanazokat az alapanyagokat használja-e a sminkes, és hogy a két smink ugyanolyan tartós lesz-e? - a virágcsokorba továbbra is más minõségû rózsák kerülnek. Egy esküvõi és egy alkalmi csokor között több száz forintos különbség van szálanként beszerzési árnál is, mert egyszerûen más minõségû az adott virág. Frissebb, tartósabb, stb. A tortánál 25.000 ft különbséget én is soknak tartok, ha az alkalmi torta szintén több emeletes, díszített, nagy odafigyelést igénylõ torta volt. Ilyen esetben tényleg csak lehúzás.
Szerintem a tisztességes, normális haszonnal dolgozó szolgáltatókra senki nem háborog...de én is léptem, mert túl van beszélve és agyon lettem lepontozva.
A kérdező hozzászólása: Rendben, akkor részemrõl ennyi. Kaptam egy kupac fröcsögést, hogy mindenki szemét, aki meg értelmesen hozzászólt, azt lehúzták. Bár nem tudom, mit vártam? :D
Nem állítottam, hogy hülyék, csak azt, hogy más vizuális alapokkal, kultúrával rendelkeznek, ahol a fotó az fotó és nem is tûnik fel nekik a különbség, mondjuk Õk nem is a professzionális szolgáltatók célközönsége, viszont ahogyan egy BMW szalonba sem mész be úgy, hogy "Helló! Tök jó Trabantot láttam a vásártéren ötvenezerért, odaadjátok-e az M5-öst negyvennyolcezerért?!" úgy ugyanezt itt sem kellene.
Az a helyzet, kedves kérdezõ, hogy itt mindenki csak szajkózni tudja a maga kis mantráját. Ha összehadonlítom a te stílusodat és a válaszolókét, akkor azt kell mondjam: ég és föld a különbség. Te értelmesen hozzászólsz, kérdezel, a válaszolók meg csak nyomatják a mindenki hülye, mindenki le akar húzni szöveget. Ez sajnos jellemzõ manapság. Szerintem sok itt az unatkozó kismama, aki nagyon flancos esküvõt akart, de nem bírta a pénztárcája, így mindnekire ki van akadva, akivel összekerült szervezés közben, hogy miért nem kapott meg minden szolgáltatást a két szép szeméért.
Már írtam az étteremmel kapcsolatban, hogy a 3x-os ár csak és kizárólag az ételre vonatkozott, ami ugyanaz a menüsor lett volna mint a "családi összejövetelre". Minden más, pl. túlóradíj erre jött rá. Az étteremnek ráadásul 4 terme van, az egyiket, legkisebbet kértük, tehát az étterem nem esett volna el más bevételtõl.
"4-eshez: étterem esetében is van különbség. Beültök egy házassági évfordulóra, ott vagytok mondjuk délután 2-tõl 6-ig. Esküvõn déltõl másnap hajnalig csak veletek foglalkozik az összes alkalmazott, rajtatok kívül nem fogadnak aznap senkit, az összes alkalmazottnak meg a túlórapénz, rengeteg áramot elvisz az egész éjszakás hangosítás, klímahasználat, világítás stb. Ha így nézed, nem szemétség, hanem szükséges felár." Bocsesz, mi külön fizettünk a személyzetnek azért, hogy ott voltak egész éjjel. + kaptak kaját is, és külön rendezvényteremben voltunk, amiért fizettünk bérleti díjat. Egy üveg vodkát nekünk 17.000-be akart számolni, amikor 7-ért megkapom... bocsi, de ennyi haszon már pofátlanság!!!
34-es: Miért szerinted a Te válaszod mennyire volt kultúrált? Aki nem olvasta el az elõzményeket, annak is az jön le hogy most Te le akarsz itt jó pár embert fikázni. Hogy jött ide ez az unatkozós kismamás dolog, ezt sem értem... De Te biztosan okosabb vagy mindenkinél.
34-es, eszméletlen rosszindulatú vagy. Tudod, egyáltalán nem akartam flancos esküvõt, kerti partis bográcsolósat akartunk kis baráti körben, de így is belefutottam pár dologba. Egyeseknek nagyon nehéz felfogni, hogy másoknak nincs milliós keretük egy esküvõre és próbálják megfogni a pénzt, ahol tudják, így felháborítja õket, ha valaki azonnal tízszeres hasznot akar róluk lehúzni,
A kérdező hozzászólása: Az éttermes példánál már megint ott vagyunk, hogy nem ez volt a kérdés. Igen, van szemét szolgáltató, ahol 17000 a vodka, rendben is van. Sõt, van olyan is, aki vizezi a bort, teszkós kólát ad, csapvizet ásványvíz helyett stb. De még mindig nem az a kérdés, ki találkozott a legszemetebb szolgáltatóval élete során, hanem az, hogy az emberek miért úgy állnak hozzá, hogy a TISZTESSÉGES és ARÁNYOS haszon lehúzás? Külön köszönöm a fotós hozzászólását, ez egy jó nézõpont. :)
Ez a kérdés már túl is van beszélve. Plusz agyonra lepontoztatok mindenkit, szóval itt már nem igen van mirõl beszélni.
"Jó lenne a témánál maradni, és nem a szélhámosokkal példálózni. Mind tudjuk, hogy léteznek, de épp az a kérdésem lényege, miért kell azokat is annak tekinteni, akik normális árréssel, tisztességesen dolgoznak, de merészelnek hasznot is remélni a munkájukból." Az a baj, hogy nem érted, hogy a tisztességesekkel nincs is baj. Mint írtam, a mi dekorosunk tisztességes volt, a másik nem. De sajnos a szélhámosokból van több. Ennyi.

Miért van az, hogy tesómék semmit nem mondanak az esküvőjükkel kapcsolatban?

Én már mondtam,szóljanak,ha tudok segíteni.1 hónap múlva lagzi,szinte semmit nem tudunk.De arra jó leszek,hogy sof?rködjek egész nap és egész éjjel.Mindenre azt mondják,hogy ráérünk.Pedig egy csomó dolog van,amiben tudnék segíteni,pl díszítés.De azt sem mondják,hogy pénteken este,vagy szombaton kell díszíteni.Pedig azért nekem is szerveznem kellene a napomat,fodrász,egyebek.Kisbaba is lesz,kérdezgetek róla,1 mondattal lerendez a leend? sógorn?m.Szívem szerint mostmár hagynám a francba,csak anyámékkal nem akarok kiszúrni teljesen.

Legjobb válasz: Lehet azért,mert nem akarják,hogy beleszólj.Persze tudnál segíteni,de õket is meg lehet érteni,ha mondjuk nincs szükségük jótanácsokra.Nem azt írom,hogy biztos akadékoskodnál,hanem óhatatlan,hogy te valamit másképp csinálnál,mint õk és nem akarnak összetüzéseket.

Lehet azért, mert nem akarják, hogy beleszólj.Persze tudnál segíteni, de õket is meg lehet érteni, ha mondjuk nincs szükségük jótanácsokra.Nem azt írom, hogy biztos akadékoskodnál, hanem óhatatlan, hogy te valamit másképp csinálnál, mint õk és nem akarnak összetüzéseket.
A kérdező hozzászólása: hát igen, lehet.csak nekem is van egy 3 éves kisfiam, akinek az éjjelét meg kell oldanom.mondtam a kisbabával kapcsolatban is, hogy nem fogom mondogatni, hogy nálam hogy volt.de azt hittem, uh után nem intéz el 1 mondattal.
Sajnálom.Akkor nem a legjobb a testvéri viszony köztetek.Mindig ilyen titkolózós volt?
Mi sem mondtunk senkinek semmit. Párom testvérének esküvõjébõl és gyerekvárásából tanulva jobb ha senki semmit nem tud, igy nem tudnak okoskodni, "segiteni", úgyis mindent jobban tudnak.

Miért van az, hogy az esküvői fotosok portfóliója iszonyat rossz!?

Nézegetem a képeket, már sokat átnyaltam, de mindegyiknél olyan képek vannak, hogy minden apró bizbasz le van fotozva,csak a mennyasszonyról nincs semmi!

Legjobb válasz: nem tudom milyen oldalakat nézegettél de azért egy igazán profi fotós munkái sokkal szebbek mint egy átlagember képei. beállítások, fényviszonyok, utómunka. persze én is láttam már nagyon gáz úgymond "profi" fotós képeket amik rettenetesen bénák voltak, de ha tényleg jó fotóst fogad az ember akkor nem fog csalódni.

nem tudom milyen oldalakat nézegettél de azért egy igazán profi fotós munkái sokkal szebbek mint egy átlagember képei. beállítások, fényviszonyok, utómunka. persze én is láttam már nagyon gáz úgymond "profi" fotós képeket amik rettenetesen bénák voltak, de ha tényleg jó fotóst fogad az ember akkor nem fog csalódni.
Ne a legolcsóbb árkategóriát nézd. A bénábbaknak is kell valahogy kuncsaftot szerezni, általában az árral kompenzálnak.
1. Durva általánosítás 2. mûvész lelkek... istenem!
A kérdező hozzászólása: Köszi az infokat :D
100 ezerért csinálta, de mi 12 órás idõtartamra kértük. A készülõdéskor érkezett és félegykor távozott. Nekünk ugyanis addig tartott a buli. asszisztenst hozott magával +20 ezerért, ami nagyon megérte. egész este dolgoztak, szinte láthatatlanul, nagyon jó pillanatokat kaptak el. asszisztens nélkül a vakuzást, derítést, világítást macerásabb lett volna megoldania! én maximálisan elégedett voltam vele, és a képekkel is.
A kérdező hozzászólása: az eskuvoifoto.extra mennyiért csinálta nektek, és melyik csomagot választottátok?
nekünk õ volt a fotósunk, csodaszép képeket cisnált. és a honlapján bõven van menyasszonyról kép: http://www.eskuvoifoto.extra.hu/
Lehet nem is profi fenykepesz. Hol talaltad? Hirdetesben? Sokan hirdetnek ugy mint profik, eskuvo alatt, az hozza a nagy penzt. Ha eskuvorol van szo, mind tobbet kernek. Viragos, etterem, ruhas, stb.
A kérdező hozzászólása: Igazad van, emiatt elnézést kérek, de a lényegen nem változtat!
eskuvoifoto.extra tényleg minõségi... Az elõzõ linknél 100000x jobb.

Nagyon rosszul esik. Miért nem hívott el az esküvőjére?

Van egy barátn?m, vagyis azt gondoltam, hogy jó barátn?k vagyunk. Igaz nem napi szinten, de hetente beszélünk telefonon, írunk egymásnak neten, ha sikerül talizunk havonta, 2 havonta. Neki munkahely, nekem kicsi gyerek miatt nehezebb már összehozni. Együtt dolgoztunk több mint 2 évig és annyira megszerettük egymást, annak idején sok közös programunk volt, jól elvoltunk, de ahogy elköltözött és más munkája lett kicsit távolodni kezdtünk, f?leg miután megszületett a babám. Viszont, mikor válsághelyzetben volt ? is én is, rohantunk egymáshoz, segítettünk... Rám gondolt els?ként mindig, és én szívesen hallgattam meg, adtam tanácsot, bátorítást. Azt gondoltam elhív a "nagy napra", de nem így lett. Most náluk jön a baba és én sok mindenfélét már adtam neki és odaígértem, ha megszületik, mindezt jó szívvel, mert szeretem ?t.

Legjobb válasz: Ha ennyire jó a kpcsolatotok, akkor beleférne, hogy tõle kérdezed meg, hogy mivan, nem ide írogatsz :S

Ha ennyire jó a kpcsolatotok, akkor beleférne, hogy tõle kérdezed meg, hogy mivan, nem ide írogatsz :S
Szerintem is kérdezd meg tõle. Hogy te nagyon szeretted mint barátot, és szerettél volna neki búcsút rendezni, de hittél benne hogy õ is ezt gondolta...miért nem hívott:)
Én is megkérdezném tõle, hogy miért nem hívott meg az esküvõjére?Igaz..ezzel nem biztos, hogy enyhülni fog a csalódás okozta fájdalom...de talán egy magyarázat kapol, hogy miért történtek így a dolgok!
Ne kérdezd meg tõle.Igy is tudod a választ.Semmi szükség rá hogy mondvacsinált kifogásokba hajszold. Nem biztos hogy õ a hibás, szerintem te értékelted túl a kapcsolatotokat.Amint a mellékelt ábra mutatja.Törõdj bele, hogy nem vagy olyan fontos neki, mint ahogy eddig hitted.Reálisabban viszonyulj az emberi kapcsolataidhoz.
Ne feledd, a megbocsátás a felsõbbrendû ember erénye.
En 2 dologra gondolnek: - lehet, hogy az eskuvojuk szuk koru volt, mert nem volt sok penzuk es ugy voltak vele, hogyha baratokat is hivnak a rokonokon kivul, akkor nehez lesz kivalasztani, hogy kit hivjanak. Nekem is voltak olyanok, akiket meghivtam az enyemre, de ok nem hivtak meg az ovekre, mert nagy a rokonsag stb. - lehet, hogy o annyira nem tart kozeli baratnak, mint te ot. De ettol szerintem nem kell megsertodni.
Azért álljon meg a menet. Ilyeneket mondani, hogy pénzes ismerõsöket akart meghívni... Hát én nem tudom. De akkor is legalább a szertartásra meg kellett volna hívja a kérdezõt, ha tényleg a barátjának tekinti. Vagy ha valami aggálya van, hogy esetleg a kérdezõnek megterhelõ lehet, nem tudja kire hagyni a gyereket, akkor is meg kell hívni, és megmondani, hogy persze, ha nem tudsz eljönni nem baj. De meg kellett volna hívnia. Az hogy nem szólt semmit, azt jelenti egyértelmûen hogy nem vagy a barátja, csak egy felületes ismerõs. Ez a tényleges magyarázat. Ezen nem kell megsértõdni, hanem tudni kell hová tenni a dolgot. Próbáld nem keresni, és ha õ fog keresni téged, akkor esetleg lehet hogy félreértésrõl van szó. Ha viszont nem fog keresni, akkor egyértelmû, hogy le vagy tojva finoman szólva.
Lehet, hogy tényleg jobb nem bolygatni az egészet, ha õ keres, akkor majd beszéltek. Lehet, hogy õ maga is rá fog jönni, hogy megbántott, mert te nem keresed majd a társaságát, s õ maga fogja elõhozni, hogy miért is nem hívott meg, vagy miért haragszol.
Biztos a pénzes ismerõseit hívta, mert tõlük remélt vastagabb borítékot.
Második 14.10 vagyok, még valami: Pont anyagi okokból és is csak a legeslegjobb barátnõmet hívtam meg a rokonokon kívül. A "jó" barátnõkbõl sok van, nem tudtam volna különbséget tenni köztük. Mi családi ünnepet akartunk, oda õk nem tartoznak. Szóval lehettek nagyon jó barátnõk, de ha nem te vagy a legjobb, ez is magyarázat lehet.
Én babásokat is meghívtam az esküvõmre, és aki eljött, annak örültem, aki nem jött el, annak tiszteletben tartottam a döntését. De rájuk bíztam, el tudnak-e jönni, nem én döntöttem. Azt viszont el tudom képzelni, hogy ÕK nem állnak úgy anyagilag, hogy a kérdezõt a családjával (férj, gyerek) együtt vendégül tudta volna látni. Szállás nélkül ez laza 30 ezer, szállással 50 körül, amit az ajándék kávéscsészébõl nem tudott volna kifizetni. Persze ez nem mentség, csak magyarázat.
13.55-ös vagyok..szerintem elõször is Gratulálj neki..és megírhatod, hogy láttad az esküvõi fotókat..és ez neked annyira szíven ütött, hogy nem lehettél ott az esküvõn, pedig annyira tervezted..stb..
Nem a baba miatt nem hívott el? Talán azt gondolta nem tudnád addig kire bízni a gyereket, vagy anyagilag nem álltok úgy, hogy eltudjatok menni egy esküvõre.
A kérdező hozzászólása: Igazatok van. Köszi. Csak kicsit most rosszul esett és nem tudom, hogy is írjam meg ezt neki.:(
A kérdező hozzászólása: Köszi mindenkinek. Pár fõs esküvõjük volt ezt mondta. Szívesen elhívott volna minden barátját, de jön a baba és inkább arra kell spórolniuk, anyagilag nem engedhették meg maguknak a lagzit. :) Vagyis feleslegesen aggódtam. Minden oké. Írtam neki gratula levelet és hogy szívesen vele lettem volna azokban a fontos percekben. Kedveset írt vissza, és sajnálta, hogy csak egy gyors esküvõ lett végül. Azóta már többször beszéltünk, nincs semmi vész. Bár egy kicsit fáj még, hisz az esküvõre akár elmehettünk volna, mégha nem is látnak vendégül és hasonlók...

Miért jár hozzám? Van egy fiú, akivel csak szex van, közben az esküvőjére készül, azt mondja, szereti a barátnőjét és még a szex is jó vele.

Nem az érdekel,hogy mekkora szemét k. vagyok,ezt tudom,hanem az,hogy miért jár hozzám? Azok,f?leg fiuk írjanak,akik ilyet csináltak és tudnak okot mondani. Õ azt mondja,hogy a szex isteni,ez elég indok?

Legjobb válasz: "Õ azt mondja,hogy a szex Isteni,ez elég indok?" Persze hogy az, mi másért járna hozzád? Tõled nagyobb TESTI élvezeteket kap mint a barátnõjétõl, viszont érzelmileg nem hozzád kötõdik.

"Õ azt mondja, hogy a szex Isteni, ez elég indok?" Persze hogy az, mi másért járna hozzád? Tõled nagyobb TESTI élvezeteket kap mint a barátnõjétõl, viszont érzelmileg nem hozzád kötõdik.
Már ne is haragudjatok, de miért õ a qrva? Ha a pasi nyakára járna, és az azt mondja, hogy NEM, akkor hiába teper. A pali egy gerinctelen féreg, én egy ilyen szemétbe a lábam sem törölném bele(csak jól megrugdosnám:)
Otthon nem elégíti ki a barátnõje.. szerintem az õ házasságuk halálra van ítélve.. szép tõled, h belátod, h milyen szemét k.va vagy..
nem! szerintem csak kihasznál! és szegény mennyaszonya!!!!
Mondd meg õszintén, hogy nem rossz érzés neked hogy veled csalja meg a valószínüleg boldog mennyasszonyát? Rohadt értékes ember lehetsz ha téged ez tesz boldoggá hogy "nõs" emberre kúratod magad...amúgy lelehet pontozni nyugodtan
Ne a lányt szidjátok... õ csak összejött egy fiúval. Valószínûleg mikor megismerkedtek, nem azzal kezdte a másik hogy "nemsokára feleségül veszek egy másik nõt"... ezek rendszerint csak utólag derülnek ki. Itt a hunyó a faszi, végtére is, õ csalja meg a feleségét.
Miért?Dugni.Semmi másért.Tudsz níugodtan tükörbe nézni?Igen....? Kár!
*emberrel
oké, értem kihasznál. Akkor lapát, mert keresek valakit, akinek én leszek egyedül. Csak fáj, mert nem régen tudtam meg, hogy menyasszonya van, és szeretem. De majd elfelejtem.
20.43 vagyok, ezt kellene mondani, így elfogadható lenne!
Veled jobb a szex, ez egyértelmû..
Az ilyen pasiknak nem kell, hogy JOBB legyen a szex a 2. csajjal. Az kell neki, hogy õvele IS jó legyen a szex. A menyasszonnyal is jó. Számára két luk jobb, mint egy. ennyi. REmélem rájön az ara még idõben. Ronda dolog csalni a másikat kapcsolatban, de talán még gerinctelenebb dolog ESKÜVÕ ELÕTT, ALATT csalni! Miért nem képes akkor inkább megmondani az arának, hogy õ még csapongani akar?!
Elég pocsék érzés lehet tükörbe nézned... Még nem említetted, szereted?? Vagy miért mentél bele ebbe ilyen áron is? Van egy tanácsom... Beszélj a menyasszonyával, míg nem késõ... Szegény nem tehet róla... És tuti nem az lesz a megoldás számára, h szakítasz vele... Ha nem veled, majd mással fogja megcsalni... Elkap a hányinger a sráctól... Feleség... Aztán gyerekek... Undorító féreg az ilyen "férfi"...
Még az elején írta, hogy szereti! Különben nem hiszem, hogy belement volna úgy , hogy tudja az igazat.
Lehet én vagyok figyelmetlen, de sehol sem láttam, h arról írna-szereti a pasit... :S
Hagyd ott nem érdemel meg téged, rohadt féreg az ilyen. Én a helyedbe szólnék a menyasszonyának is, hogy kivel akar házasodni..
A kérdező hozzászólása: Nemrég vagyunk együtt, és az pár napja derült ki, hogy év végén lesz neki az esküvõ. Én is így gondolom, hogy kihasznál, csak megerõsítés kellett, hogy tovább tudjak lépni. Senkit nem pontozok le, az igazat írtátok, még ha fáj is.
Tényleg miért akar házasodni a pasi?? Engem komolyan érdekelne!! kedves kérdezõ, nem osztanád meg velünk, ha esetleg tudod a választ..?
Mindenhez két ember kell, és könnyû katát táncba vinni, ha maga is akarja. Igen, már tud róla.És, miért is született a kérdés?
mert alattad is luk van és hagyod magad..nem zavar h csak 2.vagy?és hogy kihasznál?egy-egy menet azt megy haza szegény menyasszonyhoz.de legalább belátod hogy mi vagy. csak ha már tudatában vagy annak h mi vagy, akkor mirt csinálod?ezt senki nem mossa le rólad a [email protected]áló címet..magadnak is ártasz nem csak a csajnak. a házasságnak nem mert ha te nem lennél találna mást az a pasi akit még döngetne.ez is ilyen hímringyó.csak azt nem értem az is minek házasodik akkor. kérdezd már meg tõle :D
Mondjuk azért szemétség tõle, mert tudja hogy menyasszonya van, és még mindig összejár vele...
20.45-sel értek egyet.
Amúgy 21:25 voltam...

Mennyi pénzt szántok az esküvői teremdekorációra? Fogadtok-e az elkészítéséhez dekoratőrt? Ha igen, miért?

Legjobb válasz: Szia! En 60000 ft-ot fizettem.Nagyon szep volt a dekoracio,semmit sem hozhattunk el.Gyümölcs tal nem volt benne.At is lettünk verve a vendeglös altal,szepen lehuzott.Azert fogadtunk ,mert nekünk nem lett volna ra idönk

Szia! En 60000 ft-ot fizettem.Nagyon szep volt a dekoracio, semmit sem hozhattunk el.Gyümölcs tal nem volt benne.At is lettünk verve a vendeglös altal, szepen lehuzott.Azert fogadtunk , mert nekünk nem lett volna ra idönk
Mi azért biztuk a díszítést dekoratörre, mert el akartuk kerülni a krepp papírokat és a celux-szal falra, oszlopra ragasztott kornyadozó kertivirágokat. 12 db kis élõvirág dísz az asztalra, 50 db székszoknya, mécsesek, gyertyák, díszkavicsok, hátunk mögötti fal selyemmel díszítve, sõt még a mellékhelyiség ajtaja elé is került egy selyem, bojttal, hogy ne virítson a képeket a wc felirat -nyolvan ezer forint körül
Nekünk az esküvõszervezõ csinálta a dekorációt is. A szervezésért (a zene nem volt benne, mert ismerõs jött ingyen, de minden más), a dekorációért (saját anyagaiból), a virágokért, és a gyümölcstálakért összesen fizettünk neki 70ezer forintot.
Mi saját magunknak készítettük el krepp papírból bordó fehér meg az asztaldísz kerti saját virágok voltak valami habszívacsba beletûzgélve!És csodás volt és egyedi!Mikor lesz a nagy nap?
az utolsó nem írta mennyibe került. Atttól is függ az ár mekkora az étterem. Nálunk kicsi volt virágos csinálta és 40e volt. Azért nem mi, mert nem szerettem volna , ha valakinek az esküvõ napján azzal kell foglalkoznia a leendõ vendégek közül, hogy felrajka, meg nem lett volna idõ megcsinálni se. + utólag sokkal jobb volt mint a "házi" készítésû
Mi 60-an leszünk, és pont ma beszéltem a virágos-dekoratõrrel, mindent megrendeltem és kiválasztottam. Mindennel együtt, tehát az összes virág és a teremdíszítés 200ezer forint. De csodálatos lesz, megéri!
A 60 ezres esküvõszervezõ nevét megtudnád mondani, esetleg elérhetõséget? Amiket néztünk sokkal drágábbak. Köszi.
Bocsi, a 70 ezresé is kéne, köszi!!

Milyen idézetet választottatok az esküvői meghívótokba és miért?

Be tudnátok másolni?

Legjobb válasz: "Az ember egy napon rádöbben arra, hogy az életben igazán semmi sem fontos. Sem pénz, sem hatalom, sem elõrejutás, csak az, hogy valaki szeresse õt igazán." (Goethe) Keresgéltem a neten, amelyiknél bedobbant a szívem azt kimásoltam egy dokumentumba, kb. 5-6 db volt, megmutattam a páromnak, és neki ez tetszett azok közül a legjobban, annyira hogy utána tovább már nem is keresgéltünk.

"Az ember egy napon rádöbben arra, hogy az életben igazán semmi sem fontos. Sem pénz, sem hatalom, sem elõrejutás, csak az, hogy valaki szeresse õt igazán." (Goethe) Keresgéltem a neten, amelyiknél bedobbant a szívem azt kimásoltam egy dokumentumba, kb. 5-6 db volt, megmutattam a páromnak, és neki ez tetszett azok közül a legjobban, annyira hogy utána tovább már nem is keresgéltünk.
Ülj ide mellém s nézzük együtt az utat, mely hozzád vezetett. Ne törõdj most a kitérõkkel, én is úgy jöttem, ahogy lehetett. Hol van már, aki kérdezett, és hol van már az a felelet, leolvasztotta a Nap a hátamra fagyott teleket. Zötyögtette a szívem, de most szeretem az utat, mely hozzád vezetett. (Csukás István)
"Tiéd volt a szív tavaszán nyílott elsõ érzelem, az utolsó dobbanás is a tiéd lesz kedvesem. Te azért születtél, hogy szeressenek, én azért születtem, hogy téged szeresselek. S csak annyit ér az életem, amennyi boldogságot adsz te nekem. Azt adom, mi legnagyobb: a szívemet, mely utra kelt és felkutatta tiedet. Rejtsd el õrizz, éltess engem kedvesem én veled leszek, te leszel a mindenem." (Goethe) Én már nem emlékszem, hogy miért éppen ezt választottam, de azt hiszem ez a részlet tükrözte legjobban az érzéseimet.
"A legfontosabb, amit szeretnék elmondani neked, hogy bízhatsz bennem szerelmeddel és szeretném ha azt is tudnád, hogy minél többet kapok tõled, annál többet látsz majd mosolyogni, s annál mélyebben kívánom, hogy minden jó, mit adtál ezerszer szálljon vissza rád." (Laine Parsons) 1063 nap gondolkodás után döntésre jutottunk és jelenthetjük: Elkeltünk! S hogy ezt az elhatározást szentesítsük szeretettel várunk Téged és kedves családod 2008.június 28-án 16 órakor a püspökladányi Református templomban tartandó szertartásra valamint az azt követõ eszem-iszomra. (Ez a templomira és a lagzira volt a meghívó, mert a polgárit megtartottuk elõtte 3 hónappal 2 tanúval)
"Nincs többé olyan, hogy nélküled, Tervem és jövõm van veled." Honoré de Balzac Rövid, szép, és sztem benne van minden.
"És beleborzongok, látván, hogy Nélküled éltem..." József Attila Mert tényleg így érzünk...:)
"Szeretni annyi, mint vállalni a legnagyobb kockázatot. Jövõnket és boldogságunkat adni valaki kezébe. Engedni, hogy kétkedés nélkül bízzunk valakiben. Elfogadni sebezhetõségünket. Én pedig szeretlek." (Helen Thomson) Próbáltam olyan idézetet keresni, amit más meghívón még nem olvastam, és nem akartam versikés, nagyon ömlengõs idézetet sem, így erre esett a választásunk. Szerintem nagyon találó, igaz és mégis szép.
"Két szárny vagyunk, de fenn a fellegekben nem szállhatunk, csak mind a ketten szívverésnyire pontos együtemben. Szállj hát velem egy rezdülésû szárnycsapással. Hullongó tollak voltunk egyedül, - szárnyak lettünk egymással." (Váci Mihály)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! A Goethe-idézet tetszik talán a legjobban, de nehéz a választás. :) Még várok válaszokat, hátha szembejön az "igazi" :) ))


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!