Találatok a következő kifejezésre: Az epidurális hogyan (20 db)

Az epidurális érzéstelenités hogyan zajlik, szülés után feküdni kell ha ilyet kapok? Meddig kell feküdni? Milyen gyakori mellékhatásai vannak? (fejfájás, derékfájás? )

Legjobb válasz: ez a gerinc mellet húzódó epidurális térbe kerül. Jól le kell hajolni, hogy megnyúljanak a csigolyák, így a doki könnyen hozzáfér, kicsit a hasad miatt kényelmetle. Azt szokták javasolni, hogy ilyen érzéstelenítés után 24 órát nem jó felkelni, de mivel a szülés egy energiavesztés is így az érzésteenítõ utóhatása elvész, mire fel akarsz kelni addigra fel is lehet.

ez a gerinc mellet húzódó epidurális térbe kerül. Jól le kell hajolni, hogy megnyúljanak a csigolyák, így a doki könnyen hozzáfér, kicsit a hasad miatt kényelmetle. Azt szokták javasolni, hogy ilyen érzéstelenítés után 24 órát nem jó felkelni, de mivel a szülés egy energiavesztés is így az érzésteenítõ utóhatása elvész, mire fel akarsz kelni addigra fel is lehet.
Gondolom császárral fogsz szülni...az érzéstelenítõt a mûtõben fogod megkapni, amitõl igazából nem is kell félni mert nem fáj. Ha elsõre nem sikerül akkor kapsz egy lidokain injekciót is, majd megint szúrnak...ezek szintén nem fájnak. Szülés után 12 órát kell feküdni, ezalatt a fejedet nem emelheted, de forgathatod...ezt érdemes betartani, bár én betartottam mégis jelentkezett egy igen kellemetlen fejfájás. De adtak rá gyógyszert és elmúlt. Én 7 hete szûltem császárral, a derekam néha fáj, fõleg ha idõjárársváltozás van. Mindent összevetve, ne félj tõle, túl lehet élni, és hidd el kárpotol mindenért a kisbabád. Üdv: egy 7 hetes kisfiú anyukája
A kérdező hozzászólása: nem tudom hogy császáral szülök e, de a sima szüléshez is lehet epit kérni nem? milyen más fájdalomcsillapitot lehet még kérni?
Persze, sima szülésnél is lehet kérni. Nekem úgy zajlott, hogy 2 fájás között szúrt a doki, ülõ helyzetben, elõregörnyedve. Kitapintotta a 2 csigolya közötti részt és oda szúrt. Egyáltalán nem fájt, egyetlen kellemetlenség volt csupán, hirtelen egy áramütés szerût éreztem, ahogy beért a szer az epidurális térbe. Vajúdás alatt nagyon jó volt. Utána én semmi kellemetlenséget nem éreztem, de állítólag szédülés, fejfájás elõfordulhat. Szülés után ugye 2 órát benn vagy a szülõszobában, utána betolnak a kórterembe, ott 2 órát feküdnöm kellett nyújtott lábakkal, utána már kelnem kellett pisilni. Üdv: 2 hós kislány anyukája.
Tegyünk különbséget a spinális érzéstelenítés és az epidurális érzástelenítés (EDA) között. Ezeket a gerincvelõ melletti térbe adják be, csak a spinálisat tovább kell szúrni és más vastagságú tûvel csinálják. Császáros szülésnél, ha még nem kapott EDA-t valaki, akkor spinális érzéstelenítést alkalmaznak. Ha sima szülésnek idult és EDA-t kapott, de végül császár lett, akkor az EDA-t mélyítik, úgy érzéstelenítenek. Ha sima szülésnél EDA-t kap valaki, akkor szülés után pár órával már felkelhet (persze azért elõtt megnézi a nõvér, hogy biztosan állsz-e a lábadon). A spinális érzéstelenítés után kell 12-24 órát hanyatt feküdni. Az EDA negatív oldala az, hogy ha véletlenül túlszúrják, akkor spinálissá válik és akkor tényleg feküdni kell vele 12-24 órát. De ez szerencsére nagyon ritkán fordul elõ. Fejfájás, úgy tudom, mindkét esetben elõfordulhat. Én 4 hete szültem EDA-val - nagyon hasznos volt az érzéstelenítés, örülök, hogy kértem - de szerencsére semmi mellékhatása nem volt. Persze mindenki szervezete más és más. Remélem tudtam segíteni és kicsit helyretenni a fogalmakat.

Hogyan zajlik az epidurális érzéstelenítés?

Lesz egy kisebb m?tétem a lábamon a jöv? héten, és így fognak érzésteleníteni.

Legjobb válasz: Én szülésnél kaptam spinális érzéstelenítõt (ott mell alatt nem éreztem semmit), nem kaptam beöntést, csak hashajtót, meg katétert. Azt hiszem 12 órát kellett feküdni utána. Fájdalmat nem éreztem. Úgy adják be, hogy összegörnyedten le kell ülni, lábakat felhúzni és azt a bizonyos pontot kitapogatja az orvos, ahová kell adni a szurit, nem fáj. Mellékhatása az, hogy remegsz közben, mint egy kocsonya, nekem vicces volt, ráadásul, mikor ide oda raktak egyik ágyról a másikra, érdekes volt látni a lábam, hogy megemelik és nem érzem, hogy az enyém :) meg is kérdeztem, hogy az az én lábam? Szóval ne idegeskedj, nekem vicces volt...:)

Én szülésnél kaptam spinális érzéstelenítõt (ott mell alatt nem éreztem semmit), nem kaptam beöntést, csak hashajtót, meg katétert. Azt hiszem 12 órát kellett feküdni utána. Fájdalmat nem éreztem. Úgy adják be, hogy összegörnyedten le kell ülni, lábakat felhúzni és azt a bizonyos pontot kitapogatja az orvos, ahová kell adni a szurit, nem fáj. Mellékhatása az, hogy remegsz közben, mint egy kocsonya, nekem vicces volt, ráadásul, mikor ide oda raktak egyik ágyról a másikra, érdekes volt látni a lábam, hogy megemelik és nem érzem, hogy az enyém :) meg is kérdeztem, hogy az az én lábam? Szóval ne idegeskedj, nekem vicces volt...:)

Bajcsy kórházban hogy adják be az epidurális érzéstelenítőt?

Nem a spinális injekcióra vagyok kíváncsi, hanem az epidurálisra.

Legjobb válasz: Én kaptam EDA-t a Bajcsyban, de nem tudom ,hogy adnak-e érzéstelenítõt. :o) Szerintem adnak, mert nem fájt, de azt tudni kell, hogy fájás közben adták be, így nem éreztem semmit! :o)

Én kaptam EDA-t a Bajcsyban, de nem tudom , hogy adnak-e érzéstelenítõt. :o) Szerintem adnak, mert nem fájt, de azt tudni kell, hogy fájás közben adták be, így nem éreztem semmit! :o)
nagyon ügyesek az elsõ érzéstelenitõ szuri picit kellemtlen a másodikat amivel bevezetik a csövet nem érzed már. de tényleg nagyon figyelmesek


Mi a külömbség a spinális és az epidurális érzéstelenítés között császárnál? Hogy jobb a császár altatással vagy érzéstelenítve? Elég parás vagyok.

Legjobb válasz: Én úgy tudom,hogy császárnál csak spinális van,vagy persze altatás.Hogy melyik "jobb" ,össze hasonlítási alapom nincsen,nekem csak spinális volt,de egyáltalán nem volt olyan szörnyû... Persze furcsa,hogy magadnál vagy és bár nem érzel semmi fájdalmat,de azt érzed hogy matatnak benned... :) De nem kell tõle parázni! :)

Én úgy tudom, hogy császárnál csak spinális van, vagy persze altatás.Hogy melyik "jobb" , össze hasonlítási alapom nincsen, nekem csak spinális volt, de egyáltalán nem volt olyan szörnyû... Persze furcsa, hogy magadnál vagy és bár nem érzel semmi fájdalmat, de azt érzed hogy matatnak benned... :) De nem kell tõle parázni! :)
Az epidurális (amint a neve is mutatja) gerincközeli, a spnális meg (szintén a neve mutatja) gerincvelõi érzéstelenítés. Elõzõnél nem szúrnak a gerincbe, utóbbinál igen. Az altatásnak mindig van kockázata, öbb, mint az edának meg a spinálisnak. Altatni akkor szoktak, ha nagyon gyorsan kell kivenni a babát, mert az edát és a spinálist idõ bekötni és belõni az adagot. Egyébként ha progis császárnál mégis altatnának, akkor beszélsz az anesztessel, aki kikérdez altatás elõtt és felel az életedért, és neki felteheted a kérdéseidet.
Nekem spinális volt, amit eddig ilyen szakszerûen nem tudtam, most olvastam:-) Szóval nekem szúrtak. Furcsa érzés volt, mondhatni félelmetes és izgalmas együttvéve, de nekem hosszú idõ kell még, hogy a születésre gondoljak, ne arra, hogy egy mûtétem volt.
Az epidurális érzéstelenítést nem alkalmazzák császárnál, mert csak a fájdalmat csökkenti, hüvelyi szülésnél használják fájdalomcsillapításra. Tudsz közben mozogni, pisilni (bár van aki katéterezni kell) mozogni, nyomni, egyszóval mindent, csak nem fáj annyira. Spinális érzéstelenítés teljesen lebénít deréktõl lefelé, katéter kell és a kislábujjadat sem tudod mozgatni, nem érzel semmit, ezt használják császármetszésnél. A császár jobb spinálissal, mint altatásban, mert nem vagy annyira rosszul utána, valamilyen szinten jelen vagy és átélheted a babád világrajövetelét és sokkal kevésbé veszélyes rád és a babára nézve is!
Anatómiailag máshol hat az érzéstelenítõ szer spinál és epidural esetében. Spinálnál a teljes fájdalommentesség és az átmeneti mozgásképtelenség törvényszerû. Epidurálnál - megfelelõ koncentrációjú szer adásával - megõrizhetõ a mozgásképesség (nyomni tud a kismama), viszont a fájdalomérzet nagyrészt (kb. 75%-ban) kiesik. Ha töményebb/több szert adunk az epidurálkanülbe, az hasonlóan viselkedik, mint a spinál. Ilyen módon igen, lehet császározni epiduralis érzéstelenítésben is, de mivel technikailag nehezebb, mint a spinál, és utóbbi is kitûnõ erre a célre, császárnál a spinál a rutin. A dolog jelentõsége annyi, hogy ha egy szüléshez epiduralt kap valaki, és közben úgy alakul a helyzet, hogy császározni kell, akkor nem kell szerencsétlenkedni a spinállal/altatással, hanem az ember ad egy jó adag gyógyszert az EDA-ba, és lehet operálni.

A SOTE II-ön hogy vélekednek a dokik, szülésznők az epidurális érzéstelenítésről sima szülésnél?

Úgy értem van olyan kórház, ahol nem szívesen adnak, mert nekik is alig van vagy mert hivatkoznak a mellékhatásokra, pl. megnyújtja a kitolási szakaszt. Mit tapasztaltatok?

Legjobb válasz: Szia az én dokim rögtön intézkedett, amikor kiböktem, hogy kérek. De így utólag azt mondom, nem kellett volna, két óra volt, mire leszállt a feje a kinyomáshoz, és nem voltak tolófájásaim sem, valamint a méhszájam is megrepedt. Bár az is igaz, hogy a gátmetszéshez nem kellett injekció, mert a gerincembe vezetett csõbe nyomta bele az orvosomaz érzéstelenítõt. és ki is tudott így kaparni gond nélkül, mert nem jött ki a méhlepény teljesen. Hát a fene tudja, komolyan... Van fogadott dokid? Vele kéne elsõsorban beszélned róla.

Szia az én dokim rögtön intézkedett, amikor kiböktem, hogy kérek. De így utólag azt mondom, nem kellett volna, két óra volt, mire leszállt a feje a kinyomáshoz, és nem voltak tolófájásaim sem, valamint a méhszájam is megrepedt. Bár az is igaz, hogy a gátmetszéshez nem kellett injekció, mert a gerincembe vezetett csõbe nyomta bele az orvosomaz érzéstelenítõt. és ki is tudott így kaparni gond nélkül, mert nem jött ki a méhlepény teljesen. Hát a fene tudja, komolyan... Van fogadott dokid? Vele kéne elsõsorban beszélned róla.
Tapasztalat, kétszínûség, attól függ mennyi pénzt adsz és azt fogod hallani amit szeretnél!

Kedves doktor úr! Én mióta szültem 2 hónapja. Van mikor sokszor hajolok, takarítók nagyon fáj a derekam. Mondta is az epidurális orvos, hogy el van meszesedve a csigolyám. Legalább vagy 5-ször meg kellet, hogy szurjon, de még akkor se sikerült. A féloldal

Kedves doktor úr! Én mióta szültem 2 hónapja. Van mikor sokszor hajolok, takarítók nagyon fáj a derekam. Mondta is az epidurális orvos, hogy el van meszesedve a csigolyám. Legalább vagy 5-ször meg kellet, hogy szurjon, de még akkor se sikerült. A féloldal le zsibat a másik fele meg nem. Nem tudom, hogy miért van, hisz csak 22 éves vagyok. Köszömöm, hogy válaszol rá.

Legjobb válasz: Tisztelt Hölgyem! Erre a problémára csak a reumatológiai szakvizsgálat után lehet megoldást találni. Javaslom, hogy mielőbb keressen fel egy reumatológust, aki a szükséges vizsgálatokat el tudja rendelni. Üdvözlettel: Dr. Langmár Zoltán

Tisztelt Hölgyem! Erre a problémára csak a reumatológiai szakvizsgálat után lehet megoldást találni. Javaslom, hogy mielőbb keressen fel egy reumatológust, aki a szükséges vizsgálatokat el tudja rendelni. Üdvözlettel: Dr. Langmár Zoltán

Kedves doktor úr! Én mióta szültem 2 hónapja. Van mikor sokszor hajolok, takarítók nagyon fáj a derekam. Mondta is az epidurális orvos, hogy el van meszesedve a csigolyám. Legalább vagy 5-ször meg kellet, hogy szurjon, de még akkor se sikerült. A féloldal

Kedves doktor úr! Én mióta szültem 2 hónapja. Van mikor sokszor hajolok, takarítók nagyon fáj a derekam. Mondta is az epidurális orvos, hogy el van meszesedve a csigolyám. Legalább vagy 5-ször meg kellet, hogy szurjon, de még akkor se sikerült. A féloldal le zsibat a másik fele meg nem. Nem tudom, hogy miért van, hisz csak 22 éves vagyok. Köszömöm, hogy válaszol rá.

Legjobb válasz: Tisztelt Hölgyem! Erre a problémára csak a reumatológiai szakvizsgálat után lehet megoldást találni. Javaslom, hogy mielőbb keressen fel egy reumatológust, aki a szükséges vizsgálatokat el tudja rendelni. Üdvözlettel: Dr. Langmár Zoltán

Tisztelt Hölgyem! Erre a problémára csak a reumatológiai szakvizsgálat után lehet megoldást találni. Javaslom, hogy mielőbb keressen fel egy reumatológust, aki a szükséges vizsgálatokat el tudja rendelni. Üdvözlettel: Dr. Langmár Zoltán

35+4-hetes terhes vagyok! Várom a tapasztalatokat és a véleményeket! Ha itt az idö, és menni kell de ha annyira fáj, hogy nem bírnám már mennyit segít az epidurális érzéstelenités?

Lehet kérni???

Legjobb válasz: Fura, nekem ez sosem jutott eszembe, annyira tartok tõle. De így utólag az ember sodródik az eseményekkel a fájásokkal, és egyszer csak kint van a baba.Szerintem próbáld meg egyenlõre e nélkül, biztos így is simán menni fog:)

Fura, nekem ez sosem jutott eszembe, annyira tartok tõle. De így utólag az ember sodródik az eseményekkel a fájásokkal, és egyszer csak kint van a baba.Szerintem próbáld meg egyenlõre e nélkül, biztos így is simán menni fog:)
Szia! Nem tudom, milyen érzéstelenítéssel szülni, de hidd el elviselhetõk a szülési fájdalmak. Ha nem így lenne én biztosan nem szültem volna 4 gyereket. A fájások alatt csak arra koncentrálj, hogy van értelme a fájdalomnak, minden egyes fájással nagyobb a helyíe a babádnak a szülõcsatornában és egyre közelebb kerül ahhozz, hogy végre megláthasd, a kezedben tarthasd. Biztosan jó, ha kap valaki fájdalomcsillapítót, de akkor teljesen az orvosra és a szülésznõre van utalva, nem tudja egy picit sem uralni, irányítani a testét, hiszen nem érez semmit. Egyébként nem is minden kórház van rá felkészülve, így érdemes elõre egyeztetni az orvosoddal, hogy ott, ahol szülni fogsz, mi a helyzet.
Nem mindenhol lehet kérni, és azt hiszem, elõre le kell beszélni az orvossal. Amúgy meg nem minden kórházban adnak fájdalomcsillapítót sem, hiába lenne kötelezõ. Pl. ahol én szültem, soha senki nem kap. De mindegy. Amúgy szerintem símán ki lehet bírni fájdalomcsillapítás nélkül is, nem olyan vészes. Ez egy természetes folyamat, nem kell belehalni. Te is próbálj úgy állni hozzá, hogy ez egy jó dolog, és túl leszel rajta. Szép szülést kívánok!
Szia! Én a Sote I. sz. Klinikán szültem és ott adtak epidurális érzéstelenítést. Egyébként szerintem mindenkinek változó a fájdalomküszöbe én már annyira rosszul voltam, hogy nekem megváltás volt, amikor beadták. Utána sokkal könnyebb volt végigcsinálni, nekem nagyon sokat segített és a tágulást is felgyorsítja. Nekem egyébként direkt felajánlották már szülés közben, mert látták, hogy mennyire szenvedek.
Szia! Én a Margitban szültem, ott lehet kérni, sõt nekem nem az anesztes adta be, hanem a saját dokim, és ugyan nagyon féltem a tudattól, hogy a gerincembe szurkálnak, megérte, mert egyrészt hiába voltak fájásaim szinte alig tágultam, ez ugye tágító hatású is, és mivel 10 órát vajúdtam, nem tudom lett volna-e erõm olyan gyorsan kitolni a babámat (3-ra kint volt). Sokan gondolják, fõleg akik nem próbálták, hogy semmit nem érzel, és nem tudod irányítani a dolgokat, én mégis tudtam, mikor hol tartunk, és én szóltam, hogy érzem a tolófájást. Ez 5 éve volt, és most - 35 hetesen - is ugyanúgy kérni fogom, ha itt az idõ. Persze, ha most gyorsabban zajlik, és könnyen kitágulok (úgy tudom csak 2-3 ujjnyiig adnak, meg ha nagyon lassú a tágulás és óriási a fájásgörbéd)lehet nem lesz rá szükség, de jó, hogy ott a lehetõség! Kitartást és könnyû szülést 35hetes km

Szülés óta zsibbadni szokott a hátam, mintha hangyák másznának felfelé a gerincemen. Lehet, hogy az epidurális érzéstelenítés "mellékhatása"?

Legjobb válasz: Szia!Elképzelhetõ,igen.A lányomat én is így szûltem,és utána kb két évig "megéreztem"az idõjárás változást.A bizsergetõ érzés mellé néha egy kis fájdalom is társult.

Szia!Elképzelhetõ, igen.A lányomat én is így szûltem, és utána kb két évig "megéreztem"az idõjárás változást.A bizsergetõ érzés mellé néha egy kis fájdalom is társult.
látom elég régi a kérdés igen valszeg itt nálunk nem is adnak a mellékhatások miatt. azt mondták nem fáj az annyira és csak a hisztisek kérik. persze a császár más....

Elmeselnetek letszi, hogy tortenik az epiduralis beadasa, mi tortenik, mit erezni?

Hany ujjnyi tagulasnal adhato mar be?Tapasztaltatok valami negativat a babara valo hatasaval kapcsolatban?

Legjobb válasz: A "hány ujjnyit" nem tudom. Én két ujjnyira voltam tág, amikor beadták. Kicsit kellemetlen érzés, meg az is rossz, h görnyedni kell, pedig minden fáj akkor. Nehéz megállni, h ne rezzenj össze, amikor beszúrják. DE óriási megváltás volt nekem, mert már 13 órája szenvedtem! Tényleg nagyon jó! A babára pedig semmilyen hatása nem volt. Ha újra szülök, megint kérni fogom! Neked is ajánlom, hallgass az orvosodra! Ha úgy érzed, h szükséged van rá, akkor kérd! Úgyis ott fogod érezni, h kell-e. A szülés nem egy verseny, akinek a legjobban fáj, az a legjobb anyuka! Ha nem muszáj szenvedni, akkor minek? Nyugodtan kérd, ha úgy gondolod! Nekem nagyon jó volt, mert 18 órát vajúdtam, elõzõ nap meg csak 2 órát tudtam aludni. Nagyon elfáradtam. EDA mellett tudtam pihenni, fellélegezni kicsit. Éreztem mindent, de sokkal gyengébben, vidáman mosolyogtam, beszélgettem, amíg tartott a hatása.

A "hány ujjnyit" nem tudom. Én két ujjnyira voltam tág, amikor beadták. Kicsit kellemetlen érzés, meg az is rossz, h görnyedni kell, pedig minden fáj akkor. Nehéz megállni, h ne rezzenj össze, amikor beszúrják. DE óriási megváltás volt nekem, mert már 13 órája szenvedtem! Tényleg nagyon jó! A babára pedig semmilyen hatása nem volt. Ha újra szülök, megint kérni fogom! Neked is ajánlom, hallgass az orvosodra! Ha úgy érzed, h szükséged van rá, akkor kérd! Úgyis ott fogod érezni, h kell-e. A szülés nem egy verseny, akinek a legjobban fáj, az a legjobb anyuka! Ha nem muszáj szenvedni, akkor minek? Nyugodtan kérd, ha úgy gondolod! Nekem nagyon jó volt, mert 18 órát vajúdtam, elõzõ nap meg csak 2 órát tudtam aludni. Nagyon elfáradtam. EDA mellett tudtam pihenni, fellélegezni kicsit. Éreztem mindent, de sokkal gyengébben, vidáman mosolyogtam, beszélgettem, amíg tartott a hatása.
Nem tudom hany ujjnyinal adjak mar be, de en csak ajanlani tudom. A modszer, amit mar leirtak, en annyi kellemetlenseget ereztem, hogy megugrott a labam reflexesen. De a szurast nem ereztem. Tudtam pihenni a nyomasra. Utana nem fajt semmim, en fel tudtam kelni vajudas kozben, igaz segitseggel, de atultem a vajudo labdara, mert megallt a tagulas. 1O hos kislany anyukaja.
Igaz nekem nem a szülés miatt adták, de ugyanaz a menet.A lényeg, hogy ülve picit elõre kell dõlnöd, nem szabad mozogni, mert lebénulhatsz, majd belédnyomják a tû egy részét és jön a mennyei folyadék.De tényleg, az valami isteni, amikor lezsibbadsz XD, ne ijedj meg a kövitõl, ezt amúgy én sem tudtam mert ugye nem éreztem, bnõm most szült csázsárral epivel õ mesélte, hogy a tût nem tolják az elején teljesen be, hanem amikor visszafektetnek akkor te magad tolod be a súllyal.Elég undin hangzik, de nem fáj mert már nem érzed és az sem amikor belédnyomják a tût, ugyanolyan mint amikor oltást kapsz csak a hátadon érzed.Az epi hátránya, h másnap nem kellhetsz fel nem mozoghatsz szinte mert bénulás lehet a vége, vmint ez nálam és bnõmnél is kijött, idõváltozáskor bedurran a hátunk, de nagyon durván...én éjszakánként nem tudok aludni, bnõm a lányát máig alig tudja az ágyába betenni, igaz 8 hete szült.De ez nem mindenkinél jön ki nyugi:) )


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!