Találatok a következő kifejezésre: Az egyikkel és (41109 db)

Modellt áll - Egybe vagy külön kell -e írni? és az egybe és egybennel mi a helyzet?

Legjobb válasz: modellt áll helyesen az egybe és egyben is helyes, a mondatbeli szerepüktõl függ, hogy melyiket kell használni Ajánlom tegyél fel egy helyesírás ellenõrzõt a böngészõdhöz.

modellt áll helyesen az egybe és egyben is helyes, a mondatbeli szerepüktõl függ, hogy melyiket kell használni Ajánlom tegyél fel egy helyesírás ellenõrzõt a böngészõdhöz.

Mi alapján akarja a szerb kormányfőhelyettes ketté osztani Koszovót? Milyen megfontolásból? Milyen határ mentén? Mi lenne az egyik és mi a másik féllel?

Legjobb válasz: A 00:13-as válaszoló vagyok. Nem a saját normatív álláspontomat írtam le, csak tényeket, és azt, hogy szerintem a szerb kormányfõ-helyettes hogyan képzeli el Koszovó szétosztását. "Akkor felmerül a kérdés, hogy mi nevezhetõ történelmi területegységnek." Ez így van. És igazad van, ha arra célzol, hogy a területi integritás elve nem túl kézzelfogható, sokszor vitatható. Jugoszlávia esetében például világos volt, hogy a területi integritás elvének és a népek önrendelkezési jogának megfelelõen hol kell meghúzni az új országhatárokat: a volt tagköztársaságokból jöttek létre az új államok. A területi integritás elvébõl adódó dilemmák nagyon összetettek, és szerintem még egy nemzetközi jogász sem tudna olyan megoldást találni rájuk, amely legitimitását sok más nemzetközi jogász ne vitatná. Mindenesetre én Koszovó kapcsán azt tanultam, hogy a területi integritás elvének szempontjából egységes történelmi tájegységnek számít, ezért ellenzik egyesek a szétszabdalását. A másik fontos érv Koszovó felosztása ellen, hogy az be nem látható folyamatokat indíthatna el. A területi integritás elve a mai államok területi integritásának, vagyis a nemzetközi rendszer stabilitásának védelme. Ugyanakkor érdemes belegondolni Belgium helyzetébe is. A közelmúltban az elhúzódó politikai válságok következtében többször felmerült az ország kettéosztása, és hogy ebben az esetben Flandria Hollandiához, Vallónia pedig Franciaországhoz csatlakozna. Érdekes elgondolás, de nem alaptalan. Ugyanakkor látni kell, hogy Belgium esetében a felek egyetértésével történne gyakorlatilag az NDK-éhoz hasonló "államöngyilkosság", addig, Koszovó esetében csak egy apró csücsköt szeretne Szerbia. Az Albániával történõ egyesülés elleni és melletti érveket nemigen látom át, mint mondtam, nem sokat foglalkoztam a témával.

A 00:13-as válaszoló vagyok. Nem a saját normatív álláspontomat írtam le, csak tényeket, és azt, hogy szerintem a szerb kormányfõ-helyettes hogyan képzeli el Koszovó szétosztását. "Akkor felmerül a kérdés, hogy mi nevezhetõ történelmi területegységnek." Ez így van. És igazad van, ha arra célzol, hogy a területi integritás elve nem túl kézzelfogható, sokszor vitatható. Jugoszlávia esetében például világos volt, hogy a területi integritás elvének és a népek önrendelkezési jogának megfelelõen hol kell meghúzni az új országhatárokat: a volt tagköztársaságokból jöttek létre az új államok. A területi integritás elvébõl adódó dilemmák nagyon összetettek, és szerintem még egy nemzetközi jogász sem tudna olyan megoldást találni rájuk, amely legitimitását sok más nemzetközi jogász ne vitatná. Mindenesetre én Koszovó kapcsán azt tanultam, hogy a területi integritás elvének szempontjából egységes történelmi tájegységnek számít, ezért ellenzik egyesek a szétszabdalását. A másik fontos érv Koszovó felosztása ellen, hogy az be nem látható folyamatokat indíthatna el. A területi integritás elve a mai államok területi integritásának, vagyis a nemzetközi rendszer stabilitásának védelme. Ugyanakkor érdemes belegondolni Belgium helyzetébe is. A közelmúltban az elhúzódó politikai válságok következtében többször felmerült az ország kettéosztása, és hogy ebben az esetben Flandria Hollandiához, Vallónia pedig Franciaországhoz csatlakozna. Érdekes elgondolás, de nem alaptalan. Ugyanakkor látni kell, hogy Belgium esetében a felek egyetértésével történne gyakorlatilag az NDK-éhoz hasonló "államöngyilkosság", addig, Koszovó esetében csak egy apró csücsköt szeretne Szerbia. Az Albániával történõ egyesülés elleni és melletti érveket nemigen látom át, mint mondtam, nem sokat foglalkoztam a témával.
Jobban tennék a szerbek, ha inkább fallal zárnák le Észak felõl Koszovót, mert az albánok lassan Dél-Szerbiából is kiszaporodják õket.
eeeeee pa ne znam ......
20:04-nek És sajnos a Vajdaságon nincs többségben a magyarság.
20:04-nek Szerintem a szerbek egy Koszovó azon területét akarják, amelyiken a többség szerb. A maradék, albán többségû (nagyobb rész) megmaradna Koszovónak.
Támogatnám a szerb elképzelést ha cserébe õk is visszaadják nekünk a Délvidék magyarlakta területeit, egyébként nem, alapvetõen semmi joguk nincs egy 95%-ban albán lakta területhez. Valamit valamiért.
Etnikai alapon, az északi szerb, a déli albán többségû.
A válasz írója 62%-ban hasznos válaszokat ad. A válasz megírásának idõpontja: tegnap 23:15 Volnál szíves magyarul írni ide?
Meg hát, ha Koszovót fel lehetne osztani etnikai alapon, akkor ugye Boszniát is lehetne, azaz a Boszniai Szerb Köztársaság egyesülhetne Szerbiával.
Felmerült az északi szerb csücsök lecsatolása, valamint a területcsere is Szerbia és Koszovó között. Amúgy Koszovó 2 részbõl áll, e szempontból nem is egységes történelmi tartomány : Áll egy kisebb Koszovóból valamint Metóhiából. A szerb neve is ez : Kosovo i Metohija. Az h albániával egyesül-e nem tudom, remélem nem, mert akkor a függetlenségnek semmi értelme nem lett volna.

Skyrim BIRODALMI vagy LÁZADÓ? Ti melyikbe vagytok és miért? Mi az elõnye az egyiknek és mi a másiknak?

Legjobb válasz: igazából nincs különbség csak az hogy egyik az országot akarja fel szabaditanni a másik meg elfoglalni de szerintem a lázadók jobbak ha már vagy 40 es szintû akkor végig csinálod a küldetéseket akkor kapsz egy deadrikus kardot de a birodalmiak is talán adnak

igazából nincs különbség csak az hogy egyik az országot akarja fel szabaditanni a másik meg elfoglalni de szerintem a lázadók jobbak ha már vagy 40 es szintû akkor végig csinálod a küldetéseket akkor kapsz egy deadrikus kardot de a birodalmiak is talán adnak


A Michael Myers féle Halloween filmek sorrendjét, és a részek neveit? Pontosan hány rész van és milyen sorrendbe? Láttam neten egy 78'-as halloween című filmet ami szintén Michael Myers-ről szól az egy és ugyan az?

Legjobb válasz: Heló! Halloween [1978] Halloween II [1981] Halloween III: Season of the Witch [1982] - ebben az egyben nem szerepel Myers Halloween 4: The Return of Michael Myers [1988] Halloween 5 [1989] Halloween: The Curse of Michael Myers [1995] Halloween H20: 20 Years Later [1998] Halloween: Resurrection [2002] Halloween [2007] - Rob Zombie remake-je Halloween II [2009] - A remake folytatása

Heló! Halloween [1978] Halloween II [1981] Halloween III: Season of the Witch [1982] - ebben az egyben nem szerepel Myers Halloween 4: The Return of Michael Myers [1988] Halloween 5 [1989] Halloween: The Curse of Michael Myers [1995] Halloween H20: 20 Years Later [1998] Halloween: Resurrection [2002] Halloween [2007] - Rob Zombie remake-je Halloween II [2009] - A remake folytatása

Galoppverseny, vagy díjugratás? Milyen lovaknak jó az egyik, és milyeneknek a másik, és mi szerint dől el, hogy egy ló mire a legjobb?

Legjobb válasz: A galopp és az ugrólovakat célirányosan tenyésztik a sportra. A szülõk általában meghatározzák, hogy a csikó milyen sportra lesz alkalmas. A galopplovak angol telivérek, az ugrólovak általában német fajták (pl.: hannoveri), mivel a fajtájukat célirányosan is erre tenyésztették. Ugró és díjlovaknál a képzésük során derül ki, hogy miben jók. Az ugróló jól, szívesen ugorja az akadályt. A díjlovaknak pedig szép, dinamikus, akciós mozgás kell. A késõbbiekben meg képzés ill. gyakorlás kérdése, hogy egy ló milyen szintre jut el.

A galopp és az ugrólovakat célirányosan tenyésztik a sportra. A szülõk általában meghatározzák, hogy a csikó milyen sportra lesz alkalmas. A galopplovak angol telivérek, az ugrólovak általában német fajták (pl.: hannoveri), mivel a fajtájukat célirányosan is erre tenyésztették. Ugró és díjlovaknál a képzésük során derül ki, hogy miben jók. Az ugróló jól, szívesen ugorja az akadályt. A díjlovaknak pedig szép, dinamikus, akciós mozgás kell. A késõbbiekben meg képzés ill. gyakorlás kérdése, hogy egy ló milyen szintre jut el.
A kérdező hozzászólása: 1.És ha a paci személyiségt nézzük? 2. Egyébként van olyan, hogy egyszerre lehet egy ló versenyló és díjugrató ló?
A galopplovaknak más a kiképzési szintjük, mint a sportlovaknak. (díjló, ugróló) . A galoppnál a gyorsaság, állóképesség számít leginkább, még a díjugratásban számít , hogy minél jobban összhangba legyen a lovas a lóval, magas szinten idomított legyen a ló stb. Ami még fontos meghatározó tényezõ az alkalmasságot illetõen, az nem más , mint a küllem. Minden szakág megkíván egy adott küllemet, ami szükségeltetik az adott feladatok megoldásához.
1. A ló személyisége igazéból mind1, ha pl.: nagyon jól ugrik. Tehát lehet hogy egy ló elég bonyolult természet, vagy nehezen lovagolható, de mivel alapvetõen jó lovasok kerülnek rá csak, azért ez elhanyagolható. De pl.: hobby, ill. iskolalovaknál nagyon fontos a ló viselkedése, hogy nyugodt, nem ijedõs, könnyen kezelhetõ legyen. 2. Ilyet még nem hallottam, egyrészt mert a versenypályán futó lovak fiatalok, nem is túlzottan jó nekik a megerõltetõ ugrómunka, másrészt nincsenek is olyan szinten belovagolva hogy komolyabb díjugró versenyen felvegyék a versenyt a jól idomított társaikkal. Persze rendeznek olyan galopp futamokat is, ahol a lónak alacsonyabb sövényt kell átugrani, de az csak átviszi és jó'van alapon megy, nem is magasság igazából, amit ugranak. De ha megnézed, általában a galoppbalesetek ilyen versenyeken szoktak lenni. A másik még, hogy olyan viszont lehet, hogy a versenypályáról kerül le egy ló, amit aztán átlovagolnak, és ha okésak a lábai ill. jól ugrik a késõbbekben ugratnak, versenyeznek vele. De ha megnézed a nagyobb versenyeket, nem nagyon látsz telivéreket.

Egy hete körülbelül néha homályosan látok az egyik szememre. A másik, hogy egy idő után kicsit furcsán kezd "állni" a szemem, mintha kisebb lenne az egyik, és máshogy áll a pupilla és az írisz, se kancsal se szemüveges nem vagyok, de mi lehet ez?

Amikor észrevettem visszagondoltam a napomra és nem gépeztem sokat, szóval nem a monitor el?tt ülés miatt szerintem. Szemcseppet használok ritkán.

Legjobb válasz: Keresd fel a szemészetet.

Keresd fel a szemészetet.
A kérdező hozzászólása: jövõ héten elmegyek. Köszönöm!

Ahol mind a két nagymama él, hogy különböztetik meg őket a gyerekek? Úgy értem, hogy hívják az egyiket és hogy a másikat?

Legjobb válasz: Pl van Kati és Ilona mama. Akkor Kati mama és Ilona, Ica mama, melyik hogy szereti. Vagy pl az egyik Sopronba lakik távol, a másik helyben ahol ti. Akkor soproni mama, a másik csak mama vagy nevén szólított mama. De lehet az egyik nagyi, a másik mama. stb stb. Valahol volt már itt ilyen kérdés, keress rá, jó válaszok voltak.

Pl van Kati és Ilona mama. Akkor Kati mama és Ilona, Ica mama, melyik hogy szereti. Vagy pl az egyik Sopronba lakik távol, a másik helyben ahol ti. Akkor soproni mama, a másik csak mama vagy nevén szólított mama. De lehet az egyik nagyi, a másik mama. stb stb. Valahol volt már itt ilyen kérdés, keress rá, jó válaszok voltak.
Nálunk mamó, papó és mama, papa van
A kérdező hozzászólása: Köszi a többi választ is! Nekem nagyon furi lenne, ha nagyinak hívnák akár anyukámat, akár anyósomat, mert mindketten elég fiatalosak. Lehet, hogy nálunk is a lakhely szerinti megkülönböztetés lesz, bár a keresztnév szerinti még szimpibb. Edit mama és Éva mama... jól hangzik nem? :)
Én mikor kicsi voltam, úgy hívtam a papámat hogy messzi papa.....mert 150 km-re lakott tõlünk.
Még ugyan nem tud beszélni a babám, de a nagymamák mindketten mamának szólítják magukat. Én is annak idején mindkét mamámat mamának szólítottam. Ha nem voltak jelen, hanem csak beszéltünk róluk, akkor elétettük a keresztnevüket is. Soha nem volt ebbõl probléma.
mama, papa (anyukám szülei) oma, opa (apukám szülei)
nekem az egyik nagyszülõm tata és mama, a másik (sajna már nem élne :() de B. mama volt és papa.
Az én fiamnak csak egy nagyija van, de azt tudom, hogy mi tesómmal kiskorunkban hogyan különböztettük meg a nagyszülõket. Apukám szülei voltak a mama és a papa, anyukám szülei pedig a nagymama és a nagypapa. A másik az volt, hogy apai ágon a velem egyidõs unokatesóm a Tamás, így az apai nagyszüleimet Tamás mamának és Tamás papának hívtam, anyai ágon a velem egyidõs unokatesóm pedig Lilla, így az anyai nagyszülõk voltak a Lilla nagymama és Lilla nagypapa :)
Papa helyett én hallottam erdélyi ismerõseinktõl, hogy TATÁ-nak hívták.
Erzsi mama, Margit mama.
Anyósom kívánságára õ a Nagyi, anyukám kívánságára õ a Mama. Szerencsére nem ugyanazt a megszólítást akarták :)
Nálunk az elsõ unoka találta ki, hogy az egyik mama a másik pedig mami.
Volt egy kutyánk Bobi, és az unokák nevezték el Anyut Bobis Mamának :)
Szia! Nálunk a lakóhely szerint történik a megkülönböztetés: Gyõri mama, Terenyei mama Szép napot! :)
Nálunk sajna csak egy mama és papa van, de testvéreméknél az elsõ unoka találta ki, hogy van a Králi (klári helyett) mama és a Vera mama. Jancsi papa és Lali papa.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat. Nálunk ugyan még nem beszél a kisfiam, de mindkét nagymama "mamaként" emlegeti magát. Pl. mama hozott neked ezt-azt stb. Remélem, hogy nem fogják összezavarni szegényt :)
A lányom úgyan még nem beszél, mert csak 8 hónapos, de mi a párom anyukájára azt mondjuk, hogy mama, az én anyukámra, hogy nagyi.Az anyukám magát nagyanyónak hívja, ha a gyereknek mondja:-)A férfiakkal bajban vagyunk, de ez azért van, mert én az apámmal csak beszélõ viszonyban vagyok(természetesen a gyerkõc nincs eltiltva tõle) és valahogy nem jön a számra , hogy papának hívjam.A párom apukája, papa. Ha tudok valami jót a papán kívül az várom...:-)
én kisgyerekként egyik mamámat õszhajú mamának hívtam, mert szép fehér haja volt:) a másik mamámnak szürke volt a haja, úgyhogy õt csak a nevén emlegettem, Alíz nagymama.
Nálunk régen az anyai ág: Mami/Mamácska, Papi/Papácska. Mamám testvére és a papám testvére összeházasodtak (ez jó, nem? ;) ), így õk lettek nevükön nevezve + mama és papa. Apai ágról: Mama, Papa. Kislányom még nem beszél, de ezen már én is agyaltam. Nálunk ráadásul nehezítve van, a dédmamák is élnek (ill. kettõ él), és a dédmama (aki nekem Mama), ugyanúgy mamának hívja magát, pedig a lányom a dédunokája. Így 3 mama van nálunk, mert persze az anyósom, és az anyukám is mamának hívja/atja magát. Szegény lányom, csak gyõzzön kiigazodni! A másik mamám (Mamácska) Dédikét mond magára. :) ) Szerencsére (azaz sajnos) papából csak egy van, dédpapából meg egy sincs. :( Szóval nem lesz egyszerû nálunk sem.
7.vagyok.Nekem az anyukám 54 éves és nagyinak mondom(Õ nevezi magát nagyanyónak).Szerintem fiatalosabb mint a mama.Persze mindenki maga tudja.Még mindig a férfi szekcióval van gondom:-), de leht majd a lányom megoldja. Amúgy én a nagymamámat nagymaminak, a papámat meg pópának hívtam(amikor még éltek), de hogy miért, azt még anyukám sem tudja :-)
Nekem anyukám pont azért akart Mami/Mama lenni, mert hogy õ még nem néz ki nagyinak :) 46 éves, és kb. a nõvéremnek néz ki, szõke hosszú haj, fiatalos ruhák, divatos, csinos mindig. Amúgy tanító néni :) Még mondta is, hogy neki azért is tetszik jobban a Mami megszólítás, mert ha én nem vagyok ott, csak õ a gyerekkel, akkor azt is gondolhatják, hogy õ az anyuka :) És amúgy tényleg hitték már ezt sokszor. Egyszer azt mondta, hogy az õ korában a gyerek fiatalít, az én koromban (22) idõsít :) Na ja, mert engem rendszeresen 16-17 évesnek néznek amúgy, számtalanszor volt, hogy ha gyerek nélkül mentem boltba, elkérték a személyimet szeszes ital vásárlásakor, de ha gyerekkel megyek bevásárolni, akkor ilyen sose fordul elõ. Na eltértem a tárgytól rendesen :) De lényeg a lényeg, anyukám szerint õt fiatalítja, ha Maminak hívja a gyerek :)

Mi a különbség az egy és a kétlapátos kenyérsütő között? És mindegyik gépen van külön csak kelesztés-dagasztás funkció is?

Legjobb válasz: szasztok!Nekünk két lapátos van s szar az egy lapátoséhoz képest.A kenyér alján van a trancsir és problémásabb a kimûtés is.Egy lapátosnál meg a kenyér egyik széle trancsírozott csak.Én nem ajánlom a kétlapátost

szasztok!Nekünk két lapátos van s szar az egy lapátoséhoz képest.A kenyér alján van a trancsir és problémásabb a kimûtés is.Egy lapátosnál meg a kenyér egyik széle trancsírozott csak.Én nem ajánlom a kétlapátost
Az egy lapátosnak egy lapátja van ami keveri a tésztát a kétlapátosnál meg kettõ keveri a tésztát. A kétlapátosnál az alján a két szélén van, az egy lapátosnál meg a közepén található a lapát, ezért a kétlapátos jobban elkeveri a tésztát.
Feltétlen 2 lapátosat vegyél! Az egylapátos nem dagasztja, nem keveri el megfelelõen a tésztát.
Az nem igaz, hogy az egylapátos nem keveri a tésztát megfelelõen. Nekem egylapátos moulinexem van, anyukámnak kétlapátos, és egy dekával sem keveri ki jobban a tésztát, tehát egy szemernyivel sem jobb mint a kétlapátos. Én mind a kettõvel sütök rendszeresen, és semmi különbséget nem látok a kettõ között sem a gép, sem a tészta minõségében. Amúgy igen, mind a kettõn van külön-külön kelesztés és dagasztás funkció.

2 hónapos babám pár napja egy étkezéskor már mindkét mellemből eszik. Eddig egy étkezéskor elég volt az egyik és következő evésnél kapott a másikból. Ez most azt jelenti, hogy, kevesebb a tejem? Nem szeretném ha elapadna. Mit tehetnék?

Legjobb válasz: A melled alkalmazkodott a baba étvágyához, az igényelt mennyiséghez és már nem termelsz "felesleget". Ez általában a 3., 4. hónapban következik be, a mell puhább lesz, olyan mint "lánykorunkban" formára és nagyságra is. Már nem duzzad és nem csorog az ágyba, és ez így normális, SZÓ SINCS elapadásról. Rakd rá egymás után mindkét mellre, ha igényli! Ha rendesen iszol, nem vágsz fát szoptatás elõtt:-)), és a baba is gyarapszik, van kakis-pisis pelus, jó a kedve, akkor minden OK. Ha megnyugtat, igyál szoptatós teát /nekem a dió, a pici sör és a homeopátia is segített/. Más semmit nem kell tenned, bízz a természetben, nagyon nyomós ok kell ahhoz, hogy valaki, akinél a szoptatás rendesen beindult, egyszer csak elapadjon.

A melled alkalmazkodott a baba étvágyához, az igényelt mennyiséghez és már nem termelsz "felesleget". Ez általában a 3., 4. hónapban következik be, a mell puhább lesz, olyan mint "lánykorunkban" formára és nagyságra is. Már nem duzzad és nem csorog az ágyba, és ez így normális, SZÓ SINCS elapadásról. Rakd rá egymás után mindkét mellre, ha igényli! Ha rendesen iszol, nem vágsz fát szoptatás elõtt:-)), és a baba is gyarapszik, van kakis-pisis pelus, jó a kedve, akkor minden OK. Ha megnyugtat, igyál szoptatós teát /nekem a dió, a pici sör és a homeopátia is segített/. Más semmit nem kell tenned, bízz a természetben, nagyon nyomós ok kell ahhoz, hogy valaki, akinél a szoptatás rendesen beindult, egyszer csak elapadjon.

Mi a hasonlóság az egy-és többkulcsos adórendszer között? Mi a különbség az egyed adórendszerek között?

Nagyon megköszönném ha konkrét válaszokat írnátok le!!! : )

Legjobb válasz: Nincs hasonlóság. Az egykulcsos adórendszer a fejlett országokban nincs. Ebben a rendszerben a keresettõl függetlenül mindenki egyforma mértékû adót fizet. (Nálunk ez 16 %) Emiatt az Államháztartásba kevesebb adó folyik be, mint a többkulcsos, progresszív adózás esetén A többkulcsos adózásnál adósávok vannak, a keresetek emelkedése szerint. Van olyan ország, ahol a nagyon magas jövedelme után akár 60 % adót is kell fizetni. Ez a forma nem generálja a társadalmi feszültségeket az alacsony keresetûek és a magas jövedelmûek között. Igazságosabban oszlik meg a teherviselés és az állam bevéteei is magasabb.

Nincs hasonlóság. Az egykulcsos adórendszer a fejlett országokban nincs. Ebben a rendszerben a keresettõl függetlenül mindenki egyforma mértékû adót fizet. (Nálunk ez 16 %) Emiatt az Államháztartásba kevesebb adó folyik be, mint a többkulcsos, progresszív adózás esetén A többkulcsos adózásnál adósávok vannak, a keresetek emelkedése szerint. Van olyan ország, ahol a nagyon magas jövedelme után akár 60 % adót is kell fizetni. Ez a forma nem generálja a társadalmi feszültségeket az alacsony keresetûek és a magas jövedelmûek között. Igazságosabban oszlik meg a teherviselés és az állam bevéteei is magasabb.
Hasonlóság: - mindkettõben fizetsz adót. Különbség: - egykulcsosnál mindenki a fizetése/vagyona/akármilye ugyanannyi %-át fizeti be adóként. - többkulcsosnál kategóriánként különbözõ %-ot kell fizetned. Általánosságban a szegények fizetnek kevesebb %-ot, mivel nekik amúgyis kevés marad miután kifizetik a minimális megélhetési költséget (ami a lakbér + rezsi + utazási költség a munkába járáshoz + kaja + gyerek). Vegyük pl. hogy az "átlagember" keres 100, 000 forintot. Tegyük fel, hogy a megélhetési költsége mondjuk 80, 000 forint. Vegyük hogy a gazdag keres 1, 000, 000 forintot. A megélhetési költsége neki is 80, 000 forint. Ha ekkor tehát az adó 20%, akkor az átlagpolgárnak semennyi pénze nem marad szórakozásra, váratlan kiadásokra, háziállatra stb, de azért még nem hal éhen. A gazdagnak marad 720, 000 forintja, amit arra költ amire akar. Ha ellenben az adó mondjuk 50%, akkor az átlagpolgár éhen fog halni elõbb-utóbb, mert 50, 000 forintból nem lehet tartüsan kifizetni 80, 000 forintot. A gazdag ekkor viszont még mindig vígan él, mert neki még mindig marad 420, 000 forintja a következõ fizetésig. Ha többkulcsos az adó, és a szegények 10%-ot fizetnek, a gazdag meg 50%-ot, akkor: a szegénynek marad 10, 000 forintja amit elkölthet kedve szerint. a gazdagnak marad 420, 000 forintja amit elkölthet kedve szerint. Ha a többkulcsos adóból egykulcsosat csinálsz, akkor tudni kell hogy az államkasszába továbbra is ugyanannyi adónak kell a végén befolynia, tehát a szegényeket súlytó adó mindenképpen meg fog emelkedni, pedig nekik nincs mibõl kifizetniük a többletet. De van aki szerint ez így igazságos...
A kérdező hozzászólása: KÖSZÖNÖM SZÉÉÉPEEN!! :")
"súlytó" - Schmitt Pál, maga az? A többkulcsos személyi jövedelemadónak annyi a lényege, hogy nagyon okosan kell meghatározni az adókulcsokat és a sávokat, különben masszív adóelkerüléshez vezet. Magyarországon az egykulcsos adótól függetlenül masszív adóelkerülés van, de hát ez már egy másik történet.
Na, most kedves második ezt nagyon benézted... A hasonlóságig igazad van, de a több kulcsos adórendszert rendesen félreértelmezted... Az ugyanis sávosan degresszív... Az elõzõ adórendszerben ami 18% és 36% volt, és ha jól emlékszem 1, 8 millós korláttal, az sosem jelentette azt, hogy aki mondjuk 2millát keresett havonta az a 2 millió 36%-át fizette be, hanem 1, 8 millióig 18%-ot, és felette lévõ összegre fizette a 36-ot... Tehát nem 720 ezer volt az adója hanem 396 ezer... ez úgy jön ki, hogy 1.800.000*0, 18+200.000*0, 36...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!