Találatok a következő kifejezésre: Az egész Tisza (3 db)

Ha az alföldön kiönt a Tisza, akkor az egész síkság víz alá kerül?

hiszen teljesen vízszintes az egész ( sík terület )

Legjobb válasz: Azért nem annyira sík az, csak nagy távolságon oszlik meg a felszín egyenetlensége, ezért abszolut síknak tûnik, de bõven vannak benne kiemelkedések-besüppedések. Több 1000-10000 négyzetkilóméteren különbözõ pontokon tengerszintfeletti magasságokat mérve eltérõ értékek adódnak, az eltérés akár több tíz méter is lehet, (akár 100 is) néha még néhány km en belül is van mondjuk 10-20 m különbség. A Tisza legmagasabb vízállása valamivel 10 m felett volt 2006-ban, ha ilyesmi értékkel áttörne a gáton, akkor sokmindent elöntene ugyan, de a magasabb területek "mentettek" lennének. Közvetlen a töltés mellett valószínûleg szinte mindent elöntene több 10 km-es hosszúságban, hiszen azért van itt a meder, mert erre lejt mind K-rõl, mind NY-ról enyhén az Alföld. Szeged pl. a Nagyárvíz után fel lett töltve a város jórésze, hogy minél kevésbé árassza el egy következõ árvíz, tehát lehet, hogy többé-kevésbé megúszhatná, bár a 10 m feletti vízállás esetén csak konkrét mérésekkel lehetne azt megállapítani, hogy melyik az a rész ami nem kerülne víz alá, és melyik igen. Tiszasziget környéke, ha az az oldal szakadna át, vastagon víz alá kerülne. Egy idõ után lecsökkenne a magasvíz a mederben, mert a résen át lecsapolódna az Alföldre, és beállna egy egyensúly a "kint" lévõ és a meder területén lévõ víztömeg közt. Egyébként az Alföld töltések környéki, alacsonyab része a Tiszáé, azt hogy nem az, csak az ember találta ki, és néha rá kell ébrednie, hogy mégsem õ az úr "bár felûl a gálya s alúl a víznek árja, azért a víz az úr".:)

Azért nem annyira sík az, csak nagy távolságon oszlik meg a felszín egyenetlensége, ezért abszolut síknak tûnik, de bõven vannak benne kiemelkedések-besüppedések. Több 1000-10000 négyzetkilóméteren különbözõ pontokon tengerszintfeletti magasságokat mérve eltérõ értékek adódnak, az eltérés akár több tíz méter is lehet, (akár 100 is) néha még néhány km en belül is van mondjuk 10-20 m különbség. A Tisza legmagasabb vízállása valamivel 10 m felett volt 2006-ban, ha ilyesmi értékkel áttörne a gáton, akkor sokmindent elöntene ugyan, de a magasabb területek "mentettek" lennének. Közvetlen a töltés mellett valószínûleg szinte mindent elöntene több 10 km-es hosszúságban, hiszen azért van itt a meder, mert erre lejt mind K-rõl, mind NY-ról enyhén az Alföld. Szeged pl. a Nagyárvíz után fel lett töltve a város jórésze, hogy minél kevésbé árassza el egy következõ árvíz, tehát lehet, hogy többé-kevésbé megúszhatná, bár a 10 m feletti vízállás esetén csak konkrét mérésekkel lehetne azt megállapítani, hogy melyik az a rész ami nem kerülne víz alá, és melyik igen. Tiszasziget környéke, ha az az oldal szakadna át, vastagon víz alá kerülne. Egy idõ után lecsökkenne a magasvíz a mederben, mert a résen át lecsapolódna az Alföldre, és beállna egy egyensúly a "kint" lévõ és a meder területén lévõ víztömeg közt. Egyébként az Alföld töltések környéki, alacsonyab része a Tiszáé, azt hogy nem az, csak az ember találta ki, és néha rá kell ébrednie, hogy mégsem õ az úr "bár felûl a gálya s alúl a víznek árja, azért a víz az úr".:)
És szerinted olyan kicsi az Alföld, hogy simán ellepi az egészet a víz?
gg , neked is csak azt tudom mondani , hogy ha 1el több lenne az iq-d, lehetnél akár sültkrumpli.
A kérdező hozzászólása: Nem, de mondjuk pár10 km-es körzetben. Második: Ebbõl is látszik a Te IQ szinted. Ha tudnád, kivel beszélsz...
Csak vágod a kérdésben nem írtad azt hogy 10km-es körzetben. Szóval szimplán a kérdés alapján joggal feltételezték rólad hogy hülye vagy.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!