Találatok a következő kifejezésre: Az edények mivel (39 db)

Mosogatógép után vegyszermaradvány az edényeken, mi a teendõ?

A mosogatógépbõl kipakolva a megszáradt edényeket, miután vizet töltök bele, enyhén habzanak. Párszori átöblítés utána jelenség nincs, azért arra gondolok, a mosogatógép öblítése nem tökéletes. Több programmal is próbáltam. Mi a teendõ? Minden mosogatógép hagy némi vegyszert az edényen?

Legjobb válasz: Valószinüleg túl sok mosogatószert teszel bele. NE tablettát, hanem port használj és kb fele mennyiséget, mint amit írnak. Az edények tiszták lesznek, csak nem marad rajtuk a mosogatószerböl.

Valószinüleg túl sok mosogatószert teszel bele. NE tablettát, hanem port használj és kb fele mennyiséget, mint amit írnak. Az edények tiszták lesznek, csak nem marad rajtuk a mosogatószerböl.
és a mosogatógép szûrõjét tisztítsd ki
Az öblítõbõl sokat adagol, vegyél vissza belõle.
A kérdező hozzászólása: Szûrõ tiszta volt, öblítõt sosem használtam, csak fél tablettát. Próbálkozom akkor most a porral.
Az öblítõt sajnos muszáj használni! Ez oldja fel a mosószer maradványokat. Ez a habzás oka.
Mosogass kézzel

Miért keserűek az edények, mikor kiszedem őket a mosogatógépből?

Háromféle program van a mosogatógépemen, akármelyikkel mosogatok, állandóan úgy veszem ki az edényeket, hogy keser?ek. Ez eléggé bosszantó. Kipróbáltam többféle tablettát, de mindig ez az eredmény. Lehet esetleg kapni valahol folyékony mosogatószert mosogatógépekhez?

Legjobb válasz: Javaslom ne az edényeket fogyaszd hanem bennük fõzzél valami finomat! Az nem lesz keserû és a fémes mellékízük sem lesz! :) Bocsáss meg, nem hagyhattam ki :D Ellenben lehet, hogy a szûrõt kellene megnézned amin a víz becsatlakozik. Lehet abban maradt valami vízkõ, vagy egyéb anyag ami ezt okozhatja. Az nem lehet, hogy esegleg a mosogatógépben rakódott le valami? Nem lehet az, hogy marad benne víz, tehát nem tökéletesen ereszti le a vizet és a visszamaradt víz okozza ezt a kellemetlen jelenséget?

Javaslom ne az edényeket fogyaszd hanem bennük fõzzél valami finomat! Az nem lesz keserû és a fémes mellékízük sem lesz! :) Bocsáss meg, nem hagyhattam ki :D Ellenben lehet, hogy a szûrõt kellene megnézned amin a víz becsatlakozik. Lehet abban maradt valami vízkõ, vagy egyéb anyag ami ezt okozhatja. Az nem lehet, hogy esegleg a mosogatógépben rakódott le valami? Nem lehet az, hogy marad benne víz, tehát nem tökéletesen ereszti le a vizet és a visszamaradt víz okozza ezt a kellemetlen jelenséget?
nekem az öblítõ csinálta ezt vagy higítva öntsd bele vagy ne hasznáj én higitom és ugy hasznáom mert ha nem higitom ojan tömény hogy a vegyszert eszem mert bevonja az edényeket hogy csillogjanak igy is csillognak de legalább nem keserû remélem tudtam segíteni szép estét ! :)
A kérdező hozzászólása: Sziasztok! Köszönöm a válaszokat, az elsõn jót nevettem:-)) Akkor megpróbálok az öblítõvel variálni!
59 másodpercnél.
59 mpnél
Meg kell tanulni nem "lineárisan" gondolkodni. Ez a titka. Nagyon sok területen hasznát veszed, ha az ilyen kérdésekre csípõbõl tudsz válaszolni (és nem azért, mert tudod, hogy mi a jó válasz, hanem azért, mert MEGÉRTED a kérdést. A matematika tudománya a megértés tudománya. Másképp nem megy.
Itt a lényeg az volt, hogy visszafelé kellett gondolkodni: ha 1 perc múlva pont tele van, akkor mi van 1 mp-el elõbb? Nocsak: máris kijött az eredmény!
Látszik, hogy buta vagyok. Soha rá nem jöttem volna és most is legszívesebben sírnék, amiért nem vagyok képes megérteni az ilyen dolgokat! Dehát ez van, aki a matekhoz hülye maradjon meg a divatnál. :)
Ha ez egyetemi matek feladat, akkor tényleg tönkretették a magyar közoktatást. Nekem általános 4 osztályban kellett ilyen színvonalú dolgokat megoldani. Nem fikázásból írom, ne értsd félre.
és negyedig? 58? akkor mi volt 1 mpnél?
A kérdező hozzászólása: Hát igen, nekem a matek amúgyis nagyon nehéz dolog. Nem vagyok egy "hülyegyerek" de az egyetemen most csinálom harmadjára a Matematika-1 nevû tantárgyat.... és még hátra van a 2 és a 3..... Szóval ez a kérdés és rá a válasz tanulságos volt :)
A kérdező hozzászólása: Huh! Nekem errõl fogalmam se volt :) azt hittem másnak se lesz, tévedtem :)
A kérdező hozzászólása: Nyugi, nem egyetemi feladat, azért ott elég komoly dolgokkal megküzdeni matekórán.... mûszakira járok, szöveges feladatok eleve nincsenek a tantervbe, meg ilyennel nem röhögtetnék ki magukat :) Amúgy iwiw üzifalról szedtem le ezt a kérdést!
1 mp-nél 1 baktérium volt. Tudni kéne olvasni a feladatot. Ma valahogy ez nem divat...
el kéne tudni olvasni a választ. azt kérdeztem, hogy mi volt az edénnyel 1 mp-nél, meddig volt benne baktérium. ehh.
59 mp-nél. 576.460.752.303.423.488, 00 bci lesz 1 percnél, ha jól számolom.
"Huh! Nekem errõl fogalmam se volt :) azt hittem másnak se lesz, tévedtem :) " Érdekes, nekem meg az a furcsa, hogy van aki erre nem vágja kapásból a választ, pedig olyan egyszerû(nek tûnik számomra). :) De hát nem vagyunk egyformák. Bevallom, én meg a divathoz vagyok hülye. Fogalmam sincs, miért illik egyik színû ruha a másikhoz és egy másik meg miért nem.
A kérdező hozzászólása: Hát ez van, mindenki máshoz ért :) pl én is furcsán nézek másra ha kémiából ezt vagy azt nem tudja (vegyiparit végeztem és most is ezt tanulom) de csak azért mert ez nekem természetes, és sokszor elfelejtem hogy másnak nem az :) matekból viszont 0 vagyok.


Párom a kutyakonzervet abban az edényben melegíti, amiben mi készítjük az ételt. Szóltam neki, ez hatásos volt, mert külön edénye lett a konzervnek. De sajnos azt nem sikerül nála elérnem, hogy ne a mi edényeinkkel együtt akarja elmosni. Mit tegyek?

Félek, hogy betegséget kapunk a konzervtől. Hogyan értessem meg vele, hogy ez nem higiénikus?

Legjobb válasz: Nem lesz semmi bajotok, ha együtt mossa el az edényekkel, ha ettõl tartasz. Az, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, nem jelenti azt, hogy mérgezõ. (Másrészt a háború alatt pl, illetve manapság is a világ sok helyén a mélyszegénységben élõk sokkal rosszabb ételeket esznek, mint a kutyakonzervjeink...)

Nem lesz semmi bajotok, ha együtt mossa el az edényekkel, ha ettõl tartasz. Az, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, nem jelenti azt, hogy mérgezõ. (Másrészt a háború alatt pl, illetve manapság is a világ sok helyén a mélyszegénységben élõk sokkal rosszabb ételeket esznek, mint a kutyakonzervjeink...)
Semmi bajod nem lesz tõle, arra próbáld rávenni a férjed, h az legyen az utolsó edény, amit elmos.
A konzerves kutyakajákat nem kell melegíteni. Elég, ha szobahõmérsékleten elébük teszed. A kutyák tányérját meg legutoljára elmossuk.
én úgy csinálom hogy a kutyánknak van egy saját szivacsa és azzal mosom el a dolgokat :)

Odaégettem valamit az edénybe, kisúroltam, és azóta bármit csinálok leég, még a tej is, ha tejet forralok. Mit tudok tenni, hogy újra "jó" legyen az edényem?

Legjobb válasz: Önts benne 20 %-os ecetet,egy nagyon kevés vízzel és forrald fel benne. Ha kihûlt,akkor még mosd jól ki az ecettel,majd mosogasd el rendesen. Máskor,ha le ég valami,ne kezd el súrolni. Az edényben forralj ecetes vizet,ha kihûlt,akkor a leégett rész könnyen lejön.

Önts benne 20 %-os ecetet, egy nagyon kevés vízzel és forrald fel benne. Ha kihûlt, akkor még mosd jól ki az ecettel, majd mosogasd el rendesen. Máskor, ha le ég valami, ne kezd el súrolni. Az edényben forralj ecetes vizet, ha kihûlt, akkor a leégett rész könnyen lejön.
A tejet mindig külön, dierekt neki szánt edényben forrald , mert az a legérzékenyebb. vagyis ebben a lábasban lehetõleg többet ne, hanem legyen egy külön tejeslábasod. az ecetes forralás jól jöhet, vagy szódabikarbónás vízben áztatni egy éjjelen át, majd azzal is kiforralni, alaposan öblíteni.
Szerintem totál jó két megoldást kaptál. A tejforraláshoz még annyit, hogy én anyutól úgy tanultam, hogy a lábos aljába mindig kell engedni egy kis vizet, amit persze utána kiöntesz. Csak amolyan edény nedvesítés. Ezt követõen öntöd bele a tejet és irány a tûzhely.
Én mindig öntök vizet a lábasba tejforralás elõtt, és abban a lábasban csak tejet forralok, mégis mindig lekozmál. Villanytûzhely... De a tej amúgy is könnyen odakap. Én úgy tudom, hogy abban az edényben, amibe egyszer beleégett valami, már nem igazán lehet fõzni, mert mindig odaég az étel. Azt nem tudom, miért. De lehet, hogy kipróbálom az ecetes vizet - még sose hallottam.
Igen, én is mindig kiöblítem a tejeslábast is a tej beleöntése elõtt. a tejcukor, ami karamellizálódik és attól kap könnyen oda az alja. Nekem inox tejeslábasom van, de még annál is figyelni kell, nehogy túlkapja. elõnye, hogy ha mégis egy kicsit elszínezõdne, vagyis egy kicsit megkapná az alját, akkor is áztatás nélkül szivaccsal azonnal elmosogatható. a régi zománcos vékony tejeslábasnál elõbb felvakartam az odakapott részt, aztán beszórtam szódabikarbónával, egy kis vízzel elkevertem, hogy ellepje a felülelet és másnap forraltam fel.utána már könnyû volt a maradékot eltávolítani.
Milyen edény volt? Fém, zománcos, teflonos?

Rozsdamentes edény fedelét paraffinolajjal zártam le légmentesen. Az edény kiürült, a paraffinolajat szeretném megbízhatóan eltávolítani. Mi oldja, vagy közömbösíti?

Legjobb válasz: A sebbenzin feloldja hidegen is. De forró mosogatószeres oldattal is el lehet távolítani. Ha nagy az edény, ez utóbbi a legolcsóbb megoldás. Ne csak meleg (50 fok), hanem valóban forró legyen!

A sebbenzin feloldja hidegen is. De forró mosogatószeres oldattal is el lehet távolítani. Ha nagy az edény, ez utóbbi a legolcsóbb megoldás. Ne csak meleg (50 fok), hanem valóban forró legyen!

Az inoxos edényeket mivel takarítjátok, mosogatjátok el hogy száíradás után ne legyen csepp mintázat az edényeken?

Illetve a fűrdőszabában a csempét mivel takarítjátok le ?

Legjobb válasz: veldone vízkõoldó, zsíroldó

veldone vízkõoldó, zsíroldó
Ecettel.
A kérdező hozzászólása: Húúú, esetrõl hallani se akarok . Alergiás vagyok rá . Ezen kívûl bármi jöhet ! :)
A kérdező hozzászólása: *ecetrõl
Sajnos az inox edényeket a mosogatás után rögtön el kell törölgetni. Az elõttem lévõ nagyon jól mondta a legolcsóbb az ecet és az ha az ecetet összekevered szódabikarbónával akkor gyönyörû lesz nemcsak a csempéd a kádat a wc-d.
Mindenfajta ecetre allergiás vagy? Almaecet, borecet?
Ha idõnként almát vagy almahéjat fõzöl az edényben, gyönyörûen kitisztul.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat . És házi praktikákon kívûl esetleg milyen terméket ajánlotok ?

Valaki segit? A) Miert kel kisebb erofeszites a kilincstol becsukni az ajtot, mint ha a sarkatol nyomnank? B) A hidrosztatikai nyomas erteke egy adot megysegben fugge az edeny alakjatol? +Rajzolj le egy kiserletet. Valaki leirna hogy mit rakzoljak?

FONTOS!kerlek szepen...

Legjobb válasz: A; Az ajtót az erõ forgatni igyekszik a zsanéroknál. Minél közelebb vagy a zsanérhoz, annál nagyobb nyomaték szükséges az elfordításhoz. B; Nem függ az edény alakjától a hidrosztatikai nyomás. Rajzolni majd talán valaki más segít ;)

A; Az ajtót az erõ forgatni igyekszik a zsanéroknál. Minél közelebb vagy a zsanérhoz, annál nagyobb nyomaték szükséges az elfordításhoz. B; Nem függ az edény alakjától a hidrosztatikai nyomás. Rajzolni majd talán valaki más segít ;)
A, Azért, mert a forgatónyomatékhoz erõ és erõkar kell. minél nagyobb az erõkarod, annál kisebb erõ kell a forgatáshoz.
Na mint látom frankón megírták már a választ! Dolgozat volt? A, Minél nagyobb az erõkar annál nagyobb nyomatékot lehet egy kifejteni. B, Ha pasztelpink bütykös szögecses alumíniumvödör van ott, vagy ha üveglap vagy akármi a hidrosztatikai nyomás egy adott mélységben lévõ ponton ugyanakkora. (ró*g*h) http://hu.wikipedia.org/wiki/Hidrosztatikai_nyom%C3%A1s
Rajzolj különbözõ oldalú (egyenes, homorú, kacskaringós, domború), de azonos magasságú edényeket.
http://www.mozaweb.hu/mblite.php?cmd=mblite_open&bid=MS-2667.. az erõkar miatt hidrosztatikai nyomásnak a folyadékok nyomását nevezzük
a. azért mert a kilincsnél nagyobb a forgatónyomaték.a forgási központtól a kilincs messzebb van, mint az ajtó sarka, így ha a kilincsnél nyomjuk M1=F.x, ha pedig a sarkaknál, akkor M2=F.y x>y, így M1>M2 . b. a hidrosztatikai nyomás három dologtól függ: az anyag sûrûségétõl, a folyadékoszlop magasságától és a gravitációs gyorsulástól, így a képlet P= ρ.g.h
Bármit szétrepeszt, a víz összenyomhatatlan ahogy a többi folyadék is.
A víznek nem csak az a különlegessége, hogy fagyáskor tágul, hanem az un. fázisdiagramja is eltér a legtöbb anyagétól. A legtöbb anyagot minél nagyobb nyomáson hûtjük, annál "hamarabb" szilárdul meg, tehát minél nagyobb a nyomás annál magasabb az olvadáspontja. A víznél viszont fordított arányosság van. Minél nagyobb a nyomás, annál kisebb(!) az olvadáspontja. TEHÁT, ha a víz térfogata a hûléstõl elkezd megnõni egy "szétfeszíthetetlen" tartályban akkor megnõ a nyomás, csökken az olvadáspont, ergó a víz - hiába van 0 fok - nem fog megfagyni. Hozzáteszem: Ez nem szakterületem, úgyhogy a tévedés jogát fenntartom. :) víz: http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/kulonszamok/k0501/fazis.. "általános" anyagok: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRoRo8P6TVH3YgeY8vKa..
A víznek 14 szilárd állapota van: http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9g Szóval de, a jég tud ám sûrûbb lenni.
A víz meg tud fagyni akár amorf formában is. Nem kell a vizet félteni, meg fog az akkor is fagyni, ha közben a térfogatát nem fogja tudni növelni, csak más lesz a keletkezõ jég belsõ szerkezete.
Ha jól emlékszem (és egyáltalán nem vagyok benne biztos, unalmas idõmben majd utánanézek :) ) akkor a víz fagyáskor cm^2 talán 1-2 tonna nyomást fejt ki (de mondom, lehet baromság). Ami ennek ellenáll, akkor egyszerûen a jég lesz "sûrûbb", közelebb rendezõdnek rácsba a molekulák.
Ha feltételezünk egy "szétrepeszthetetlen" páncélszekrényt, szerintem a víz/jég nem tudna egy bizonyos hõmérsékletnél lejjebb hûlni, mert ahogy tágulna, az edény/páncélszekrény fala nyomja a víz/jég felületét, tehát mechanikai munkát végez rajta, amivel a hõmérsékletét állandó szinten tartaná.
Érdekes a kérdés. A páncélszekrényt úgy gondolom, hogy zártat gondolsz, mivel ha nyitott lenne, akkor a víz egyszerûen felül "kijönne" belõle megfagyva persze. Ha zárt akkor azért érdekes, mert bár megfagyna benne, de ha annyira erõs edényrõl beszélünk, akkor is elég vastag falú kéne, hogy tartson. Na most, szerintem, a páncéledény elõbb szétfagyna, mintsem hogy a víznek kelljen azt széttörni. Ugyanis ahhoz már akkora hideg kéne, ami szétfagyasztja az edényt simán. Persze ez csak szerintem van így, ki kéne próbálni egy kísérlettel.
Nos én úgy közelítem meg, hogy tekintsünk egy deformációra képtelen tartályt, töltsük meg vízzel, majd hûtsük le 0-fok alá. Amikor elérjük a 0 fokot, elemi kristályok jelennek meg, a víz elkezd fagyni, csakhogy ez térfogat-növekedést vált ki, ami nyomást fejt ki a tartályra, ami viszont mivel nem deformálódik nyomás alá helyezi az "olvadékot". Ebbõl következõen a víz fagyáspontja leesik, vagyis nem történik meg további kristályosodás. (a víznek nyomás hatására olvadáspontja leesik ellentétben a legtöbb anyaggal) De ez csak fikció nem jártam utána. :S
A kérdező hozzászólása: szerintem a jég nem lesz, , sûrûbb''
A vízen kívül minden folyadék és anyag a hõmérséklet csökkenésével zsugorodik, szûkül, összemegy. Csak a víznek van olyan tulajdonsága hogy 4-fokig csökken a térfogata (ezzel nõ a sûrûsége), majd onnantól 0-fokig ismét nõ a térfogata (így csökken a sûrûsége). Így szóval ha a páncélszekrény lehûl csökken annak a térfogata -> így belül is kisebb lesz a térfogat De a víz térfogata nõ. Ebbõl következik hogy valaminek engedni kell. A belsõ nyomás biztosan megnõ, az a kérdés hogy a széf bírja-e azt a nyomásváltozást?
"Folyadékot nem lehet összenyomni, alapvetõ fizikai törvény." Igen.. mint a Newtoni mechanika... középiskolában alapvetõ fizikai törvény, a valóságban meg nem igaz. Egyébként folyadékrugókról hallottál már?
http://epeszgepesz.atw.hu/Tantargyak/Vizellatas/Tetel/8.pdf A valóságos folyadékok összenyomhatók. Alapvetõ fizikai törvény.
Folyadékot nem lehet összenyomni, alapvetõ fizikai törvény.
Bármit össze lehet nyomni, csak nyomás kérdése.
"szerintem a jég nem lesz, , sûrûbb''" Nos ha szerinted nem, akkor nincs más megoldás, mint hogy BÁRMIT szétrepeszt. De ha ilyen határozott véleményed van, akkor a francért kérdezel nálad jobban hozzáértõket? Még a végén szétromboljuk a kis világodat. De, a jég sûrûbb lesz ha nem tud tágulni. Tudod, ha a térfogat nem tud nõni, akkor a nyomás fog.
Elõzõ vagyok.. bocs, látom már valaki leírta majdnem ugyanazt, mint én... Akkor ha hülyeség, legalább már ketten vagyunk hülyék :D ... de szerintem nem hülyeség. :) "Bármit szétrepeszt, a víz összenyomhatatlan ahogy a többi folyadék is." A folyadékok nem összenyomhatatlanok (csak idealizált esetben). Nomeg a fagyott víz már nem is folyadék. :)
Itt írnak érdekes dolgokat a víz fagyásával kapcsolatban: http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADz
Hogy legyen végre egy egyértelmû válasz a kérdésre: http://www.bumm.sk/57454/minusz-130-celsius-fokon-is-folyhat.. Idézem a cikket: "Mínusz 130 Celsius-fokon is folyhat a víz Átlagos körülmények között a víz 100 Celsius-fokon forr, és nulla fokon fagy meg: egy svéd fizikusnak azonban most sikerült mínusz 130 Celsius-fokon, szélsõségesen magas nyomáson lomhán folyó vizet elõállítani. Ilyen formában akár más, hûvösebb klímájú égitesteken is elõfordulhat víz - írta Ove Andersson, az Umea Egyetem kutatója az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) a Der Standard internetes kiadása szerint. A víz folyékonyságát messze 0 fok alatt is meg lehet õrizni. Az úgynevezett túlhûtött víz a hõmérséklet csökkenésével sûrûbbé válik, míg a felmelegedéssel hígabbá. A svéd kutató kristályos jeget tett ki 1, 3 gigapascal nyomásnak körülbelül mínusz 140 Celsius-fokon. (Egy GPa hozzávetõlegesen a légköri nyomás tízezerszeresének felel meg.) Ezáltal összeomlott a kristályos szerkezet, és amorf jég képzõdött, amelyben a vízmolekulák esetlegesen helyezkedtek el. A hõmérséklet mínusz 130 fokra való növelésével és a nyomás egy gigapascalra történõ csökkentésével a jég lomhán folyó vízzé változott. Ez a víz olyan, mint a normális víz, sûrûsége azonban 35 százalékkal nagyobb, a vízmolekulák pedig viszonylag lassan mozognak, a viszkozitása tehát magas - magyarázta Andersson. A normától való efféle eltérések évek óta ismeretesek, általános magyarázat azonban a mai napig nem született rájuk." Ennyi volt.

Mivel lehet vizkőteleniteni az edényt, amiben vizet forralok?

A cumisüveg sterilizátort?Tefal baby home-om van,ahol melegiti a vizet rozsdafoltos,nem tudom,hogy mivel lehetne eltüntetni?

Legjobb válasz: Én 20%-os ecettel szoktam vízkõteleníteni az edényeimet.

Én 20%-os ecettel szoktam vízkõteleníteni az edényeimet.
+1 tipp: én ioncserélt vizet használok a sterilizáláshoz, így nincs macera a vízkõvel :)
Én is ecettel csinálom!
Ecet:-) Nagyon jó.
Én is ecettel csinálom.Hígitva.
Én hígítani szoktam. Az ecetet úgy, hogy kb.1-1, 5 dl ecet 1liter víz.
a citromsav, az olyan zacsiban van, mint a sütõpor. Tehát ilyen szemcsés valami. Beleszórsz egy kicsit, nem kell az egészet. És én azzal felszoktam forralni.
Az ecet és a citromsav is nagyon jó. Én mind a kettõt használom.Persze csak külön-külön.:-)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat:) Ezeket higitani kell, vagy töményen forraljam át vele az edényt?
citromsav. Ez étkezési, nem káros, és nagyon jó. Bárhol tudsz venni.
citromlé


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!