Találatok a következő kifejezésre: Az baj, ellés (3 db)

Az baj, ha ellés után másnap a kutyusnak hasmenése van?

Vagy nem tudom de valami barna folyik neki!

Legjobb válasz: Nem vészes,majd elmúlik ne aggódj,nem lesz semmi baja! Az enyém még vagy 1hétig vérzett fialás után.

Nem vészes, majd elmúlik ne aggódj, nem lesz semmi baja! Az enyém még vagy 1hétig vérzett fialás után.
Ugye nem te vagy az is, aki az ellés utáni lázat kérdezte? Ha igen, ha nem, vidd el orvoshoz, mert nagyon legyengülhet, kiszáradhat a hasmenéstõl. Pláne, ha lázas is... vagy hívd ki hozzá!!!
Soha nem értem mi a f*sznak kell elletni a kutyáit olyan embernek(?), aki ennyire nincs képben semmivel? Pénszerzés a kiskutyákból? Véletlenül felcsinálták? Vagy csak jó poénnak tûnik? Érdekes módon arra a kérdésemre, hogy mi lesz a kiskutyák sorsa, eddig egyik se tudott válaszolni, csak anyázni, hogy miként képzelem én, hogy beleszólok az õ dolgába.
OFF Én 100%- ban az utolsó hozzászóló mellett állok. Ez a tudatlanság... a legszarabb az, hogy ezek az emberek legtöbbször azért elletik a kuytát, mert 1. "egyszer fialnia kell, mert megbolondul"- ekkora f.szságot... 2. valami kisgyerek van a családban és "hadd lássa a gyerek, hogy milyen egy újszülött kiskutya" bla- bla- bla... De akkor legalább ha látja, hogy probléma van, hVná ki hozzá az orvost... ez lenne a minimum. Ja, az anyázással kapcsolatban: tudják, hogy igazad van, csak nem tudnak mivel védekezni, mert valójában tisztában vannak azzal, hogy hülyeségeket beszélnek. Ezért; legjobb védekezés a támadás. :( Amíg ilyen emberek vannak, addig leshetjük, hogy mikor lesz Magyarországon felelõs állattartás :((( ON
A kérdező hozzászólása: Az utolsó kommentelõnek: Sajnálom, hogy most ellett elõszõr a kutya és nem tudtam semmit se csinálni ez a ki*aszott oldal azért van, hogy megkérdezzem és, hogy segítsenek másodszor nem fog elõfordulni mert már mindent tudok!Csak ennyi...-.-"

Én azt értem, hogy baj ha valaki "szaporító", de ha valaki kérdez a kutyákkal és az elléssel kapcsolatos dolgot miért kell azonnal leordítani?

tudom sok kutya van a menhelyen, de szerintem akkor is bunkó emberek vannak itt az oldalon, akik azzal kezdik hogy aki válaszolt rendesen egy kérdésre azonnal lepontozzák.

Legjobb válasz: Ez azért van szerintem, mert nagyon nehéz elképzelni, hogy egy gondos tenyésztõ ezen az oldalon kér bármilyen segítséget. Fõleg orvosi kérdésben. Aki itt keres válaszokat, nem túl valószínû, hogy sok éves szakmai tapasztalatokkal rendelkezik, ami meg ugye elengedhetetlen ahhoz, hogy tenyésztõnek nevezzük.

Ez azért van szerintem, mert nagyon nehéz elképzelni, hogy egy gondos tenyésztõ ezen az oldalon kér bármilyen segítséget. Fõleg orvosi kérdésben. Aki itt keres válaszokat, nem túl valószínû, hogy sok éves szakmai tapasztalatokkal rendelkezik, ami meg ugye elengedhetetlen ahhoz, hogy tenyésztõnek nevezzük.
Igen, ezen már én is elgondolkodtam... Azt sokan el sem tudják képzelni, hogy keverék kutyák is léteznek nem csak fajtatiszták. Az én barátnõm nem rég talált egy kis utcakeveréket, befogadta és csak késöbb derült ki hogy vemhes.Itt kérdezett valamit és a fejét vették hogy szaporító meg felelõtlen meg minden.Pedig igazábol csak összeszedett az utcán egy ari kutyát aki történetesen nem volt egyedül és most boldog kutyu mert szeretõ gazdára talált.
A nagfy baj az, hogy az ilyen tudatlanul/felelõtlenül elletõk miatt vannak zsúfolásig a sintértelepek és menhelyek. Az állatvédõknél a férõhely, anyagi lehetõség véges, az ilyenek meg újratermelik a szerencsétlen kutyákat. Leggyakoribb képlet:mikor fedezteti a szukát, mindenki esküszik, hogy kell neki kiskutya és csak pont ettõl a szukától. Megszületnek a kicsik, jönnek a mesék és kifogások, hogy miért nem kellenek mégis.Nem veszi meg senki, a végén odaadják "jó helyre". az ilyen kutyák mennek utána menhelyre 1 éves koruk körül.
Ma is élhetnek boldogan a kutyák, minden évben elletve, oltások nélkül, maradékot eszegetve 5-6 évig. Senki nem cáfolja. Úgy, ahogy régen az almok fele elhullik, a szukák egy része elpusztul ellés közben. Persze lehet így is csinálni. Én nem így szeretném. Én örülõk, hogy a kutyáim jóval, túlélik a tizedik életévüket, van aki a tizenötöt is, a macskáim húsz év felettiek lesznek és nyugodt a lelkiismeretem, hogy miattam nincs egyel több állat sem a menhelyeken. Az emberek is eléldegéltek orvosi ellátás nélkül, ma is csinálhatnánk igy, de akkor a csecsemõhalandóság ma is 60 % felett lenne, gyerekágyban halna meg minden 3. asszony és temetnénk minden tüdõgyulladás után. Nem lenne fogunk 30 éves korunkra, de nem számítana, mert az átlagéletkor úgyis csak 42.
Azért mert aki tenyésztõ és nem szaporító vagy hobbyszaporító az nem itt az oldalon fog kérdezni, hanem eleve tudja a dolgokat, vagy a dokiját hívja fel. Aki meg annyi fáradságot sem vesz hogy a dokijával beszéljen, vahy nem akar erre pénzt költeni, vagy nem tájékozódik elõre az csak szaporító vagy hobbyszaporító lehet. Ennyi.
12.43: Az õ érdekében? Fejtsd már ki bõvebben... A szukának NEM kell ellenie egyszer sem, nézz már utána egy picit:S
Felvásárolják a kiskutyákat? És hova mennek? Kamionnal külföldre? Kínába levesnek? Hát ez aztán a remek és felelõs állattartás...
elõzõnek Összeszedett a barátnõd egy kutyát, kiderült, hogy vemhes és itt kérdezett. Könyörgöm, szedtem már össze én is kutyát, az elsõ utam a dokihoz vezetett vele. Egyrészt, hogy megnézzem, hogy chippes-e, másrészt, hogy csináltassak vele egy alap kivizsgálást. Azt nem érti itt senki, hogy az itt kérdezõk nagy része olyan dologra kérdez rá, amit én az egyszerû paraszti eszemmel orvostól kérdeznék. Eszembe se jutna, hogy a neten keresgéljek. Ezért van az orvos. Ha a kutyám vemhes, akkor tájékozódom. Nem itt. Orvostól, tapasztalt tenyésztõtõl, tenyésztéssel foglalkozó könyvbõl.
Mert az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy évszázadokon keresztül boldogan éltek a kutyák a maguk természetes körülményei között az ember mellett, bedõlnek mindenféle - fõleg üzleti szempontokból reklámozott - baromságnak, és mindenkit utolsó felelõtlen dögnek tartanak, aki nem ivartalanítja, nem a legdrágább tápokkal eteti, és nem oltatja ezerféle ritka betegség ellen a kutyáját.
Bunkó hozzáállás... Én egyszer fogom csak fedeztetni a kutyámat, az õ érdekében, de csak egyszer. Szerencsére a mi városunkban szinte azonnal felvásárolják a kiskutyákat, tehát egy kutyát sem juttatok vele menhelyre. Akkor miért kell leparasztozni azt, aki fajtatiszta kutyát fedeztet?
16.08: Mindent leírtál, jól összefoglaltad. Teljesen egyetértek!
Én nem mondom azt hogy ne tartson kutyát . DE igen is hangsúlyozom hogy a kutyának megjár a jó étel , amit nem a Morzsi tápra értek , az orvosi vizsgálat ami legalább évente kötelezõ. Ezt biztosítani kell a kutyának , és nem arra fogni hogy mert csak ennyibõl élek. Nálam inkább egyék meg a kutyák az utolsót , és akkor én nem eszem ! (Bár ilyen nem fordul elõ csak pl nak írtam. ) De akkor is , ha valaki kutyát tart nem csak abba kell belegondolni hogy jaj de édes ez a blöki hanem hogy az a blöki meg fog nõni , költeni kell rá nem is keveset! Ez felelõs állattartás ! Köszönöm
Nem vagyok szaporító, de szeretnék kiskutyákat és lesznek is. Az miért baj? Nem ártok vele senkinek.
Ja és a kutyám szülei is törzskönyvesek, valamint a leendõ "apuka" is. Orvossal is konzultáltam.
A kutyádnak van törzskönyve?Az, hogy a szülõknek van, az 0. Egészségügyi szûrések? Tenyésszemle, kiállítási eredmények mindkét oldalról?Van már terved arra, hogy mit csinálsz a kölykökkel, ha nem tudod õket sem eladni, sem elajándékozni?Ugyanis nem egyszerû. Tudod, mennyibe kerül egy alom felnevelése?Mire eladod a kölyköket, már minimum 2 oltásnak meg kell lennie, féreghajtás, minõségi kaja, törzskönyv, chip stb. Foglaljuk össze:aszukának NEM KELL életében egyszer sm ellenie, a kölykök felnevelése pedig ráfizetéses.
Ugyebár minden évben megnézi az orvos, nem tudom, honnan veszitek hogy még oltásra sem hordom. Egyébként meg nem mindenki akar törzskönyves kutyát, a törzskönyv nélkülit is lehet ugyanúgy szeretni... Miért, nektek az a felelõs kutyatartás, hogy megveszitek a kutyát, mint egy tárgyat, amihez van jótállás? Az nem jutott eszetekbe, hogy van aki nem tud kiadni százezreket egy kutyáért de mégis szeretne egy kedvencet?! Egyébként 4-5 kölyköt könnyen el lehet ajándékozni ismerõsöknek, stb. Ahhoz meg semmi közötök hogy nekem mennyibe fog kerülni. Ha nekem van rá pénzem akkor miért ne tehetném meg. Többször voltak már nálunk kiskutyák, keverékek és nekik is sikerült szeretõ gazdit találni. Amúgy úgy veszem észre, eltértünk a kérdéstõl.
Nekem a napokban fog elleni a kutyám Õ is fajtiszta, egészséges és megvannak a leendõ gazdik. Feltettem egy ehhez hasonló kérdést én is. Olyan bunkó beszólásokat kaptam, h csak lestem! Mindenki jön a menhelyekkel, meg a fajmentõkkel, meg azzal, h mennyire rossza a kutyának az ellés! Akkor kérdem én: a tenyésztõ miért tenyészt? Õ is elveszi a menhelyes kutyák esélyét! Vagy nem? És a kutyának a tenyésztõnél már nem is olyan nagyon rossz és megterhelõ az ellés. vagy õt ez nem zavarja? Ha erre nekem adna valaki értelmes választ, azt megköszönném! Jaa, és egyet értek az egyik hozzászólóval, miszerint nem mindenki akar pedigree-s kutyát! Van aki egy társat akar! Lehet, h ez másoknak fura, de nem a kutya papírja, meg a díjai határozzák meg, h milyen kutya lesz, és hogy mennyire fogják szeretni!
A tenyésztõ ért a tenyésztéshez, fel van készülve a vemhességgel és elléssel kapcsolatos problémákra, azonnal felismeri , ha baj van.Eleve úgy választja ki a tenyésztésbe vételre alkalmas szukát, hogy megfelelõ eü.szûrésekkel, eredményekkel rendelkezzen, egészségileg és idegrendszer szempontjából 100 %-os legyen. Hónapokig keresi a szukához a vérvonalban, eredményben megfelelõ kant, nem szempont, hogy egy "szép"kan van a szomszédban.Már a fedeztetéstõl kezdi elõkészíteni a szukát az ellésre, alom felnevelésére. Aaszerint választ kant, hogy a várható alom egyedei mgfeleljenek a fajtajellegnek, javítsák a fajtát. Minõségi módon neveli fel a kölyköket, oltások, chip, tk stb.alapfeltétel, és nem ad bárkinek kölyköt.Kizárólag ellenõrizhetõ helyre, adásvételi szerzõdéssel ad el, garanciát vállal az öröklött betegségeknél vagy akkor, ha az adott egyed mégsem felel meg kiállításokon. Ha késõbb valamiért a vevõ meg akar válni a kutyától, a tenyésztõ visszaveszi, és új gazdát keres neki. Röviden ennyi.Nem véletlen, hogy komoly tenyésztõnél akár egy évet is kell várni kiskutyára. Azért nem konkurencia a FAJTAmentõknek(mert FAJmentõk nincsenek, kedves kérdezõ), mert tenyésztõtõl igényes emberek vesznek kutyát, akik kiállításra, munkára stb.akarják, a FAJTAmentõktõl pedig azok, akik X fajta kutyát akarnak kedvencnek(itt jön be a szaporítóktól az ingyen kölyök a képbe:inkább kell a pár hetes ingyen kiskutya, mint az idõsebb, felnõtt.Ha nem lennének szaporítók az ingyen kölykökkel, jó eséllyel mentett kutyát venne magához az, akinek nincs sok tízezre tenyésztõtõl venni). Ja és a tenyésztõ tudja, mi a különbség FAJ és FAJTA között, amit kedves kérdezõ még nem tudott megérteni, holott sokszor le lett már írva. Ezzel szemben mit csinál a szaporító(most kifejezetten az "egyszer hadd szüljön"-féle butaságból szaporítóról van szó)?Alap dolgokról fogalma nincs, arról sem, hogy a kutyája hordoz-e örökletes betegséget vagy megfelel-e a fajtának.Nem fontos, mi lesz a kicsikkel, elviszik ingyen vagy fillérekért "jó helyre" a kicsit, egy év múlva meg egy disznóólban szüli kamionra az almokat, amirõl fogalma nincs annak, akinél megszületett. Ha késõbb gond van a kutyával, általában nem veszi vissza a felnõtt, sokszor elrontott ebet(nincs hely, bántaná a másik kutyám, kisgyerek született stb.a mesék száma végtelen)és jön az, hogy az állatvédõkért, FAJTAmentõkért siránkoznak, hogy azonnal vigyék el a teherré vált kutyát, hiszen ezért vannak. Folytassam vagy érted már? Nekem különben rossz helyrõl elhozott, ivartalanított FAJTAtiszta kutyám van.
Bocs igazad van, FAJTA mentõ. Szóval van egy kutya. Ha tenyésztõnél ellik, akkor kisebb trauma éri, mint ha egy olyan gazdinál teszi azt, aki szintén megtesz mindent, amit csak tud. Fura. Ha csak olyan emberek vennének tenyésztõtõl kutyát, akik kiállításokra akarnak vele járni, akkor ugye tudod, h nem sok kutyát adnátok el! Szóval ugyanúgy elveszitek a menhelyes kutyák esélyét! Azért örülök, h megpróbáltál válaszolni!
Jaa, és még valami! Egy ismerõsöm vett egy kutyát egy igen neves tenyésztõtõl. A kutyáról kiderült, h diszpláziás. A tenyésztõ reakciója annyi volt, h adott még egy kutyát ingyen! De persze tudom, ti nem ilyenek vagytok! Erre csak azt tudom mondani, de én sem vagyok szaporító, és nem kéne leugatni,
ÁÁÁÁÁÁ, fogjátok már fel azzal a gyenge agyatokkal, hogy aki az esztelen szaporítás ellen emeli fel a szavát, az NEM a keverék kutyákat támadja, és nem azt akarja, hogy csak fajtatiszta kutyák legyenek. Csupán azt szeretnénk elérni, hogy ne kelljen évente millió számra meghalni kutyáknak csak azért mert a gazdája felelõtlenül szart az egészbe, és ha már nem ivartalanította (érdekes, nyugaton már ez a ritkább), még figyelni se volt képes rá, aztán a kölyköket vagy agyonüti születésük után, vagy bedobja egy menhelyre. Egyszer elvinnélek titeket a menhelyre egy hónapra csak, hogy lássátok mennyi kölyök kerül be, illetve csak kerülne ha lenne hely. A menhelyek 200%-os telítettséggel üzemelnek úgy, hogy közben a legtöbb alkalmazott is visz haza kutyát, mert a menhelyen már egyszerûen nincs hely. Ilyen állapotok mellet mondja már meg nekem valaki, hogy mi a f*sznak kell szaporítani ész nélkül a kutyákat? Persze tudom, mindenki tud nagyon jó gazdikat találni a kis blõkiknek... Csak az a baj, hogy a számok nem ezt igazolják, mert még mindig 10-szer annyi kutyát hoznak be, mint amennyit elvinnének. A behozott kutyák 90%-a keverék, 9%-uk fajtatiszta, vagy nagyon fajtajelleges, de azonosítatlan, és mindössze 1%, aki azonosítóval rendelkezõ, törzskönyves. Ez mégis csak azt bizonyítja, hogy a törzskönyves kutyák azért ritkán kötnek ki menhelyen. Miért? Mert aki már a kiválasztásnál figyelt arra, hogy honnan veszi a kutyát, az nem fogja kidobni egy évesen mert megunta/sokat ugat/sokat eszik/kiment a divatból..., ellenben azzal aki már a vételnél is úgy volt vele, hogy "mindegy honnan csak occsó legyen". Aki pedig azt gondolja, hogy tisztességes tenyésztésbõl meg lehet élni, azt szívesen meghívom egy fél évre hozzám segítõnek, hogy lássa mennyire hülyére keresem magam a dologgal. Lehet, hogy egy tenyésztõnél 60000+Ft egy kölyök, de nála nem születnek havonta kicsik, mert nem csinál csak azért almot, hogy legyen valamit eladnia (ellentétben a megélhetési szaporítóval). Ezzel nem azt mondom, hogy minden tenyésztõ maga a megtestesült Szentlélek, köztük is vannak bunkók, vannak olyanok is akik már csak a pénzért csinálják, de a többségük akkor is örül, hogy ha egyáltalán 0-ra ki tudja hozni az évet, és a kutyázást szeretetbõl mûvelik, nem pénzért.
Szerintem itt még senki nem kapta azt a választ, hogy aki szegény ne tartson állatot!A gond azzal van, aki annak ellenére, hogy nincs rá keret és nincs meg az alapvetõ tudás szaporításba kezd!A tenyésztõk és az állatvédõk ezen akadnak ki.Azon, hogy van két gyönyörû keverék kutyád, akiket imádsz és megadod nekik a kellõ gondoskodást senki nem fog kibukni.De ha beírod, hogy a "kan felcsinálta a szukát, nem tehetek róla szülni fog" akkor lehetnek akármilyen szépek a kutyáid tuti nem fog senki megdicsérni, mert ez nem felelõs állattartás!
Én inkább csak csodálkozom azon, mások hogy tudnak kutyát paradicsomos káposztával vagy borsófõzelékkel megetetni. A miénk sértetten félrevonult, ha valaminek nem hússzaga volt. Még a rizseshúsból is nagy gonddal kiválogatta az összes húsdarabot, hiába próbáltuk apróra vágni és összekeverni a rizzsel. Nem volt egy konyhamalac alkat a lelkem, csak a husi ment le neki.
A kutyának nem érdeke, hogy egyszer fedeztesd, ha nekem nem hiszel, akkor olvasd el az állatorvosi kamara nyilatkozatát, vagy kérdezd meg az állatorvosod. Milyen fajtatiszta kutyád van? Törzskönyves, örökletes betegségekre szûrt, tenyésszemlés? Mert ha nem, akkor nem fajtatiszta és nem szabadna elletni. Olvass itt vissza, hány olyan kérdés van, hogy " most hoztam el a párhetes kutyámat és nagyon beteg, elpusztult, mit csináljak vele. Nézd meg, hány "fajtatisztának mondott" drága pénzen vásárolt kutya van a menhelyeken. Kiderül, hogy beteg, hogy nem teljesen olyan fajta mint aminek árulták, hogy rág és ugat és máris megy a menhelyre, akkor is, ha 60 ezerért vették.
A kérdező hozzászólása: persze az valószínû, hogy ugyan úgy mint az embereknek, az állatainknak is be kell adni az orvosságokat, és elvinni õket, LEGALÁBB éves szûrésre. ez oké. de ha mindenki belegondol, nem mindenki tudja megengedni magának, hogy állandóan az orvoshoz rohangáljon az imádott kedvencével, és a méreg drága tápokról nem is beszélve... van aki havi 70000Ft-ból él meg (úgy ahogy). aki szegény az ne tarson állatot szerintetek? mert ez baromság... nekem is van 2 gyönyörû, életvidám, erõs, EGÉSZSÉGES kutyám pedig 20kg tápot 4000Ft-ért veszek...
Az én nõstény kutyusom 18 évet élt, pedig nem volt ivartalanítva, a tápoknak már a szagától is arrébb ment, kizárólag a színhúst volt hajlandó megenni, és a kötelezõ veszettség elleni oltást leszámítva egyetlen oltást sem kapott. Beteg is alig volt életében, csak az utolsó évben gyengélkedett a szíve, arra meg szedett gyógyszert.
Tudod szerintem a legkevesebb baj a táppal van. Jó lenne, ha minden gyerek elég zöldséget, gyümölcsöt és húst enne, de az sem mindenkinek sikerül. Nálam a biztosítékot az vágja ki, hogy "rohad a kutyám lába, vajon mi lehet a baja, vagy 5 órája ellik a kutyám, de nem jön egy kicsi se, most mit csináljak, légyszives mondjátok meg, hogy miért pusztul el egy hete minden nap egy kiskutyám". Nem értem, hogy ezt hogy lehet végignézni. Nem értem, hogy hogyan nem jut eszükbe az orvos. Nem értem, hogy akik elletik a kutyájuk, mert "olyan aranyosak a kicsik" és "hadd legyen anya is" azok miért nem gondolják tovább a folyamatot.
Én erre nem lennék büszke hogy ennyire lesz*rtad a kutyádat hogy még egy 3-4ezer forintos kombinált oltást sem bírtál neki beadatni évente. Tudod hogy hány oltatlan kutya pusztul el parvoban, szopornyicában? R*hadt nagy mázlid volt...
A kérdező hozzászólása: a 12:57esnek persze igazad van, az teljesen más és az kiborító ha ilyet hagynak... de én ilyen kérdéssel még itt nem találkoztam... légyszíves a linket írd már ide be.
Nem szartam le a kutyám, csak egyet köhintett, már hívtuk az állatorvost. Parvo és szopornyica ellen oltva volt, de azt egyben adta a doki a veszettség elleni oltással. Nem ezekre írtam, hogy feleslegesek, hanem a mindenféle, Magyarországon szinte ismeretlen betegségek elleni szurkálásokra. Kutyáknál nem tudom, miket találtak még ki, de cicusokat már lehet oltani macska-aids, macska-leukózis, meg mit tudom én milyen sosem hallott-látott nyavalyák ellen. A tápokról meg annyit, hogy nekem ne mondja senki, hogy alkalmasabb étel a kutyának egy vacak konzerv, mint néhány szelet sült karaj.
Én nem voltam hivatalos tenyésztõ, (hosszú életû) keverék kutyusom volt, aki csodaszép kis blökiknek adott életet. Mindegyiknek felelõs, szeretõ gazdit kerestünk és találtunk. Sokan boldogok egy ajándékba kapott keverék kutyussal, nem mindenki ragaszkodik a pénzért vásárolt pedigrés ebekhez.
A kérdező hozzászólása: ez is igaz, a kutyának mindig jobb a húsleves és az ilyen finomságok, mint a konzerv kaja. én is inkább fõzök nekik mint hogy konzervet vegyek.
Ja az más, azt írtad csak veszettség ellen volt oltva. Kutyáknak van veszettség elleni oltás, kombinált (ebben van a parvo, szopornyica és egy pár másik), meg Lyme-elleni oltás amirõl tudok. Nos, szerintem mindegyiket be kéne adatni. Nem tudom milyen "felesleges" oltásokról beszélsz. A kutyának biztos nagyon egészséges ha MEGFELELÕEN állítod össze a kajáját. Tehát hús, egy pici szénhidrát (mondjuk rizs), és zöldségek. Na de találd ki az arányokat. Nem tagadom hogy ezek nagyon jók, én is fõzök a kutyáimnak hétvégente külön. Na de én azt tartom felháborítónak ha egy ember maradékkal eteti a kutyáját mint egy malacot. Pl paradicsomoskáposzta, spagetti, borsófõzelék és társai...
Ha tenyésztõnél ellik egy kutya, több esélye van arra, hogy tenyésztõnk idõben észreveszi a bajt és segíteni is tud, mint laikusnál.Tudja, mikor és hogyan avatkozhat közbe, mit kell tennie, mikor kell SOS állatorvoshoz rohanni.Arról nem is beszélve, hogy legtöbb ilyen tenyésztõ mögött komoly állatorvosi háttér van. A másik, hogy már a vemhesség alatt betart bizonyos szabályokat(etetés, féregtelenítés stb.)amit egy hozzá nem értõ nem tud. Ritkán, de elõfordul szavatossági hiba náluk is.Ha egy szaporítónál fordul elõ, legfeljebb elhajt a fenébe, a tenyésztõ pedig próbálja orvosolni a hibát. Van, aki fizei a mûtétet, visszaadja a vételár egy részét, de millió variáció van.

Honnan tudhatom, hogy cicám csak "szünetet tart" az ellésben, vagy esetleg baj van?

6 éves cicám els? ellésér?l van szó, tegnap éjjel virrasztottam mellette, az els? két órában megszült 3 picit, de azóta semmi, pedig úgy érzem van még benne 1 vagy 2 cica, ahogy tapogatom a hasát. több helyen is olvastam, hogy el?fordulhat, hogy " két részletben" születnek a cicák és 24 óra is eltelhet, mire újra belekezd. Azt is tudom, hogy akkor van nagy baj ha a szül?csatornában akad el a pici és úgy húzódik el az ellés, de ezt kizárhatom, mivel akkor er?lködne, szenvedne... Ennek ellenére aggódok. Honnan tudhatom, hogy minden rendben és hamarosan folytatja az ellést, vagy esetleg "bennrekedtek" a cicák? Az els? 3at gond nélkül megszülte, egyet fejjel,kett?t farral el?re. azóta jól van, nem kimerült, eszik (csak válogatós :)), meg mászkál is, ha a kicsik alszanak,de amint kicsit nyüszögnek, már bent van náluk. Tehát teljesen normálisan viselkedik. El?re is köszönöm a segítséget!

Legjobb válasz: megszülte a méhlepényt? É

megszülte a méhlepényt? É
Akkor ne vidd állatorvoshoz (csak meg ne haljon...), hanem hívj fel egy állatorvost, hogy adjon tanácsot...
1 6 éves macskát felesleges volt elletni 2 már legalább 10-12 órája állatorvost kellett volna hívni hozzá - a bent maradt kölykök már halottak, ha az anyát meg akarod menteni, akkor azonnal orvos
már h lenne túlkoros?de nem is ezt kérdezték
A kérdező hozzászólása: szerintem sem öreg :) nagyon jól elvan, úgy viselkedik mint szokot, csak hát természetesen anyás figyel a picikre meg minden, de "kajahangra" simán jön s mondja nekem h "ee e ee" a hasa olyan 5 óra körül még nagy volt azóta valamelyest visszább húzódott. egyébként nem direkt "ellettük" tévedésbõl nõstény cica helyett egy kis kandúrt kaptunk (azaz mentettünk meg az elõzõ gazdájától-beteg volt, fel fújódva, éheztették...)és mire az ivartalanításhoz jutottunk volna sikeresen összeszûrték a levet :S szóval mi sem így terveztük, de mostmár akkor maradnak a kiscicák :)
semmi baja, jól érzi magát, méhlepény elfogyasztva, mostmár nyugi.elsõ ellésnél egyébként általában kevés cica van, és sztem a 2részlet is nagyon ritka.Sok örömöt hozzájuk:) É
A kérdező hozzászólása: köszönöm kedves É! Egyébként nagyon nagy élmény volt az egész :) Simán is ment, azt leszámítva h ágybanalvósak a cicáink és feltétlen ott akart megszülni, rendesen "harcolni" kellett vele :D kicsit vissza is tartotta emiatt, amirõl meg azt írta valaki aki sok fialáson volt már túl a cicáival, hogy olyankor, megfigyelései szerint jobban elhúzódik az ellés. Ez pedig azért kicsit erõsíti a gyanúmat a "2 részletet2 illetõen. Dokihoz este mindenképp elmegyek, rákérdezek nála is a dolgokra.
Nálam volt ilyen egyszer, megszült kettõt, aztán a következõ másnap jött, farral. Segíteni kellett neki kihúzni, aztán még szült kettõt, szóval öten lettek. A faros meg fekete óriási kandúr lett, nagymamám kedvenc macskája, de úgy, hogy elõtte soha nem engedett be macskát a lakásba (kb. 90 éves volt) csak ezt, miután egyszer beleesett a kútba, és kimentette. (a macska esett bele a kútba) Bevitte, megtörölte, és utána bejárós macska lett belõle, nagymamám utolsó éveiben ott volt neki lábmelegítõnek. :)
A kérdező hozzászólása: ÉS tudtad, hogy fog még szülni, vagy meglepetés volt másnap a 3 cica? a macska a két ellési szakasz között hogy viselkedett? meg tudod mondani esetleg hogy pontosan mennyi idõ telt el közte? Elõre is köszönöm!
Csak az volt gyanús, hogy kettõt szült, így figyeltük, aztán másnap, kb. 24 óra különbséggel elkezdett nyûglõdni, meg erõlködni, fészkelõdni. És utána megjelent a két hátsó lába a kicsinek, segítettem neki, kihúztam, és utána nem sokkal jött a többi. A kettõ között nyugodt volt, szoptatta a kicsiket, ahogy kell.
elõzõ vok sztem fölösleges az orvos.Az elõzõk még nem láttak macskát :) É
6 éves macska elsõ elléshez túlkoros - nem mellesleg felesleges szaporítani a macskákat is, van elég kóbor állat
ha befejezte a szülést, megszüli a méhlepényt s akkor tuti nincs benne már.bár azt megszüli rögtön meg is eszi...egyébként a macska hasa sem húzódik visza.egy 6éves pedig nem öreg.meg jól is érzi magát
A kérdező hozzászólása: istenem! már mért ölném meg... annyi kérdésnél volt ez elõadva, majd visszajött a kérdezõ és közölte h a cica azóta is él és virul... Nah igen.. a méhlepény... rengeteget olvastam az ellésrõl (igen tudom: fial nem ellik) de az még mindig nem tiszta h a méhlepénybõl egy darab van, vagy minden kiscicához van. tudom hülye kérdés, de zavarosan van leírva mindenhol. viszont mindden cica után jött ki valami, amit megevett.
A kérdező hozzászólása: az lesz egyébként. elmegyek kedvenc dokimhoz, ha hazaér párom a munkából. csak gondoltam addig is megpróbálok kideríteni valamit
kérdezõ, mégis mit kéne írjunk, ha nem az igazságot? egy túlkoros macskát elletsz elsõ alkalommal, a szülés már legalább 16-20 órája megkezdõdött...csomagoljuk cukormázba neked, hogy ne legyen bûntudatod, mert gyakorlatilag most ölöd meg a macskád????
Vidd állatorvoshoz, mielõtt meghal...
A kérdező hozzászólása: blááá, arra azért nem számítottam, hogy rögtön az elsõ válasz a tipikus "vidd orvoshoz, mer meghal" válasz lesz. egyébként nagyon sok helyen olvastam még olyanról is hogy több nap (akár 5!) telt el az ellés óta, majd kibújt még egy vagy kettõ EGÉSZSÉGES kiscica és a mamának sem lett semmi baja. Sok ilyen van. az lett volna a kérdésem, hogy mibõl tudom megállapítani hogy errõl van szó...
Állatorvos... nem is tudom miért nem ez volt az elsõ, akár ellés után nem sokkal, ha tényleg úgy érzed, hogy még van bent valami... Ha mondjuk nem "csak" tolódik az ellés, és tényleg van még bent kiscica, akár az is lehet, hogy hullamérgezést fog kapni a macskád a bent maradt kiscicák miatt(mert akkor azok már ugye elpusztultak), és elpusztul az anyacica is... én nem kockáztatnék.
Ja, lázat mérhetsz neki.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!