Találatok a következő kifejezésre: Az apasági szülés (19 db)

Mindenkinek el kell intézni szülés előtt az apasági nyilatkozatot? Mi szükség van rá, nem értem. A sógornőm tavaly szült de semmiféle ilyesmi nem kellett neki.

Legjobb válasz: Ha valaki házasságban él, akkor nem kell apaságot elismerõ nyilatkozat, a jog akkor is a férjet tekinti apának ha nem õ tényleges apa. Ha valaki házasságon kívül szül akkor kell az apaságot elismerõ nyilatkozat. Ha nincs nyilatkozat akkor bemondás alapján nem fogják a gyerkõcöt senki nevére anyakönyvezni. Ilyenkor a babát az anya vezetéknevére anyakönyvezik, és státuszilag rendezetlen családi jogállású gyereknek számít. Ilyenkor az apaságot utólag a gyámhatóság közremûködésével lehet tisztázni. A gyámhatóságot lehet elkerülni az elõre tett apasági nyilatkozattal.

Ha valaki házasságban él, akkor nem kell apaságot elismerõ nyilatkozat, a jog akkor is a férjet tekinti apának ha nem õ tényleges apa. Ha valaki házasságon kívül szül akkor kell az apaságot elismerõ nyilatkozat. Ha nincs nyilatkozat akkor bemondás alapján nem fogják a gyerkõcöt senki nevére anyakönyvezni. Ilyenkor a babát az anya vezetéknevére anyakönyvezik, és státuszilag rendezetlen családi jogállású gyereknek számít. Ilyenkor az apaságot utólag a gyámhatóság közremûködésével lehet tisztázni. A gyámhatóságot lehet elkerülni az elõre tett apasági nyilatkozattal.
Ha házasságban élsz, akkor 30 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat kell, ha nem vagytok házasok, akkor kell az apasági nyilatkozat. Ez azért kell, hogy az apa nevét viselje a baba. Különben a te vezetéknevedet kapja.
Ha házasok vagytok, akkor nem kell, csak a házassági anyakönyvi kivonat. Viszont ha nem vagytok összeházasodva, akkor kell, ha azt akarjátok, hogy az apa nevén legyen a gyerkõc. Ha nincs meg, akkor az anya nevére anyakönyvezik, és utólag már kicsit bonyolultabb az apa nevére íratni, és utólag már fizetni kell érte. Mi múlthéten csináltattuk meg, kb. 20 perc volt az egész. Pedig még van idõnk bõven, de úgy vagyok vele, hogy jobb, ha megvan. 29 hetes kismami
Kelleni nem is kell Csak abban az esetben ha azt szeretnéd ha a babád az apuka nevét viselje.

Mennyi idővel a szülés előtt kell megcsináltatni az apasági nyilatkozatot?

Legjobb válasz: Szia. Leghamarabb a 28. héten adják ki a papírt, amit ki kell töltetni a dokival, és ezt kell majd vinni az anyakönyvvezetõhöz, önkormányzathoz stb. De arra ügyelj, hogy mindenképp legyen meg szülésig, mert addig ingyenes, viszont ha szülés után kéred, hogy az apa nevén legyen a pici, akkor már fizetni kell érte 10-15 ezer forintot. És az apasági nyilatkozat legyen a kiskönyvedben amikor mész a kórházba, mert ha nincs, automatikusan a te nevedre anyakönyvezik a kisbabát. Üdv 25 hetes kismama

Szia. Leghamarabb a 28. héten adják ki a papírt, amit ki kell töltetni a dokival, és ezt kell majd vinni az anyakönyvvezetõhöz, önkormányzathoz stb. De arra ügyelj, hogy mindenképp legyen meg szülésig, mert addig ingyenes, viszont ha szülés után kéred, hogy az apa nevén legyen a pici, akkor már fizetni kell érte 10-15 ezer forintot. És az apasági nyilatkozat legyen a kiskönyvedben amikor mész a kórházba, mert ha nincs, automatikusan a te nevedre anyakönyvezik a kisbabát. Üdv 25 hetes kismama
Szia!Nálunk a védõnõ kiad egy papírt a 32.héten, hogy mennyi idõs terhes vagyok, a doki pedig ráírja, hogy mikor várható a szülés.Azzal elmegyünk az önkormányzathoz, visszük még a személyi igazolványt, illetve a lakcímkártyát.Nálunk másra nincs szükség.Sok helyen olvastam, hogy el kell menni a gyámhivatalba is egy hajadoni igazolást kérni.Na erre nálunk semmi szükség.Békés megyei vagyok. 28 hetes kismama

Ha még nincs meg az apasági nyilatkozat, akkor szüléskor az én vagy a párom vezetéknevét kell -e mondanom, ha megkérdezik a baba nevét?

Legjobb válasz: Csak a tiédre anyakönyvezhetik. Nem pont akkor, de míg bent vagytok a kórházban, elkérik az apaságit.

Csak a tiédre anyakönyvezhetik. Nem pont akkor, de míg bent vagytok a kórházban, elkérik az apaságit.
Akkor egyenlõre a te nevedre kerül (nekünk is így volt), ha kijöttetek a kórházból el lehet utólag is intézni az apaságit .
Felteszem nem vagytok hazasok, igy igaza van az elozoeknek. Viszont ha kevesebb mint nyolc honapja valtal el, akkor raadasul az ex ferjed fele apasagi velelem all fenn...
Nem 8 honap, hanem 300 nap az, utolso.
A te vezetékneveden lesz anyakönyveztetve a pici, aztán az apasági nyilatkozatot bármikor el lehet intézni. Nekem pl 6 évesen lett meg az apasági nyilatkozat, amikor a húgom megszületett, egyszerre intézték el a szüleim, addig pedig édesanyám vezetéknevét viseltem (nincsenek összeházasodva a szüleim).


Kérdésem hogy az apasági nyilatkozatért kell-e fizetni? Hallottam olyat is hogy igen kell 10000 ft meg nem is. És mikor kell intézni szülés előtt hány nappal?

Legjobb válasz: Én júniusban szültem,és májusban intéztük az apasági nyilatkozatot.Nem kellett fizessünk érte semmit.

Én júniusban szültem, és májusban intéztük az apasági nyilatkozatot.Nem kellett fizessünk érte semmit.
Én októberben fogok szülni már vagy 3 hónapja megvan a papir, nem kellett fizetni. Bármikor megcsináltathatod. Nincs olyan mint a házassági anyakönyvi kivonatnál, mert az nem lehet régebbi 1 hónapnál.
múlt csütörtökön csináltuk meg, és nem kellett fizetni érte.
Nem kell érte fizetni, de nekünk azt mondták nem lehet régebbi 3 hónapnál.
Nem kell érte fizetni, de szülés elõtti 90napnál nem lehet régebbi.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!!
Nem kell fizetni, ez ingyenes. Asszem a 32. hét után csinálják csak meg (legalábbis nálunk).

Mikor kell az apasagi nyilatkozatot elintezni? Szules elott is el lehet vagy csak szules utan?

Legjobb válasz: Szülés elõtt kell, jobb ha megvan hamarabb akár 3hónappal elõtte,

Szülés elõtt kell, jobb ha megvan hamarabb akár 3hónappal elõtte,
Nem. Sajnos az asszisztens lusta volt, vagy okoskodó. Ez egy formai dolog, amit elég komolyan bevezetnek a rendszerbe. Rajta is van a lapon, hogy visszavonhatatlan, és hogy a szülés várható ideje... Tehát terhességenként kell csináltatni. Nekem elfogadták az egyik UH-os papírt is, mert én sem kaptam meg a dokitól, mindig a majd volt a válasz. Az UH-ot szerencsére doki írta alá és rajta volt a szülés várható ideje is. Ezt és a kismama könyvet kellett bevinni, így készült el a miénk is. Asszisztenske okos akar csak lenni. Amúgy nem vagy elkésve, ne izgulj! Boldog babavárást és könnyû szülést!
Timikének van igaza, nincs elévülési határideje az apaságinak. Tehát mindegy, hogy három hónapos vagy 1 hónapos. Szülésre vinni kell, az tuti.
Nincsen ekezeted. Mo-n fogsz szulni? Ha nem, csak info: en US-ben szultem. Apasagi nyilatkozatot az anyakonyvezeshes szukseges papirokkal egyutt adjak oda es kell kitolteni de vagy 100x elmondjak az apa jogait es lehetosegeit mielott alairja a papirt. A mi kisfiunknak 2 napig nem volt neve ....
Nincs ilyen "új törvény"! Pont ezen mérgelõdött az okmányirodában a nõ, hogy a sok hülye asszisztens folyton új törvényekkel bombázzák a kismamákat. Mivel az apasági nyilatkozat visszavonhatatlan, ezért akár a terhesség megállapításakor már elkészíthetõ. Csak bírósági határozat bonthatja fel. A lényeg, hogy csak aktuális terhességre vonatkozik, viszont adott terhesség alatt bármikor elkészíthetõ. Ezért kell igazolás a dokitól a szülés várható idejére.
Kizárólag szülés elõtt kell megcsinálni, már vinned kell magaddal a szülésre.Ha nincs, automatikusan az anyuka nevét kapja!Érdemes mielõbb elintézni!
Szülésre már be kell vinned magaddal! Bármikor megcsináltathatod, én a 6.hónapban intéztem!
Az új törvény szerint a szülés idõpontjában nem lehet régebbi az apasági nyilatkozat, mint 1 hónap. Nekem is a dokinál mondta az aszisztens, amikor kérni akartam hozzá igazolást. Ez tök hülyeség, de ez van! :( 21 hetes kismami
Én is így tudtam, ezért is akartam papírt kérni az aszisztenstõl a múlt havi vizsgálatnál és nem adott, mert nem lehet megcsináltatni még. Nem lehet, hogy területenként változik ez a dolog és nálunk ilyen [email protected] csak a rendszer? :S a 21 hetes kismami
A kérdező hozzászólása: Koszonom szepen a valaszokat :)

Ha szülés előtt 1 hónappal házasodunk össze akkor már automatikusan az Apa nevére kerül a gyermek vagy van itt is várakozási idő mint az apasági nyilatkozatnál?

Legjobb válasz: A házassági anyakönyvi kivonatot kell vinni szüléskor, és ha te is fölvetted a nevét, akkor automatikusan megkapja baba is. Ha megtartod a lányneved, akkor az anyakönyvvezetõnek kell bediktálni, mi lesz a kicsi vezetékneve.

A házassági anyakönyvi kivonatot kell vinni szüléskor, és ha te is fölvetted a nevét, akkor automatikusan megkapja baba is. Ha megtartod a lányneved, akkor az anyakönyvvezetõnek kell bediktálni, mi lesz a kicsi vezetékneve.
Szóval legjobb tudomásom szerint nincs várakozási idõ. Sok boldogságot Nektek!
Nincs várakozási idõ. A házasság megkötése elõtt még nyilatkozni kell, hogy milyen nevet kapnak a gyerekek. A házassági anyakönyvi kivonatot kell magaddal vinni és automatikusan a nevére kerül. Egyébkén ha nem tõle lenne és házas lennél akkor is a férj nevére veszik a gyereket nem a vér szerinti apáéra.
Mi pontosan a szülés elõtt egy hónappal házasodtunk, automatikusan a férjem nevét kapta a kislányom.
A magyar törvények egyszerûek: a kicsi automatikusan az aktuális férj nevét kapja, akár tõle van a baba, akár nem, akár együttélnek, akár nem, akármikor házasodtak össze, még akkor is, ha közben megindult egy válóper. Amíg a házasság érvényben van, a házasságban született gyermekek automatikusan a férj gyermekei lesznek hivatalosan, a törvény szerint, és a férj családnevét kapják. Ha közben különél a házaspár, és a gyerek mástól van, akkor is a férj nevét kapja, és apasági pert kell indítani.

Szülés után pénzbe kerül e az apasági nyilatkozat megcsinálása?

azaz az apa nevére akarja venni szülés után

Legjobb válasz: Nem kerül pénzbe

Nem kerül pénzbe
Az elsõ iratok is ingyenesek.Csak ha újat kell igényelni /elveszik stb/ akkor már 1500db-ja
Pécsen 2000 Ft illetéket kellett fizetni.
A kérdező hozzászólása: köszi a választ. és a TB kártya stb. újracsinálása az se vagy az igen?
A kérdező hozzászólása: köszi :) tehát ha új kártyák kellennek neki akkor 1500 FT darabja :)
Ilyen esetben a névváltozás esetén nem kell azokért sem fizetni. Legalábbis én 2008-ban szültem, és akkor nem kellet, nekem is elõször az én nevemen volt aztán lett az apasági.

Szülést előtt mennyi idővel érdemes megcsináltatni az apasági nyilatkozatot?

Április 20-ra vagyok kiírva, lényegtelen mikor csináltatjuk meg!? Szóval ha most akár jöv?héten csináltatnánk, akkor arra nem mondhatnák áprilisban, hogy "régi", ugye?

Legjobb válasz: Köszönöm a válaszokat!

A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!
Nem mondják, hogy régi. A babára szól, akire a nõgyógyásztól igazolást kapsz. Azért érdemes elõbb, nehogy koraszülés legyen, aztán nincs apasági nyilatkozat.
Mi kb. 3 hónappal elõbb csináltattuk meg, az önkormányzat kérte le, hogy nem élek élettársi kapcsolatban és nem vagyok házas. Az anyakönyvi kivonathoz viszont nem fogadták el, kellett kérnem közjegyzõtõl is, és azt mondták, hogy az a lényeges, hogy aznap, amikor a baba megszületik nem éltem-e házasságban, vagy élettársi kapcsolatban.
1. vagyok. Idén már megint nem kell semmi egyebet tenni, mint bemész az Anyakönyvi Hivatalba a pároddal, orvosi igazolással a fogantatásról és az irataitokkal és nyilatkozatot tenni. Eltörölték azt a közjegyzõs dolgot.
Szerintem hívd fel a városodban az okmányirodát, vagy az önkormányzatot, ahol kell intézni az apasági nyilatkozatot. Ugye az anykönyvvezetõ intézi, én most beszéltem Szegeden az anyakönyvvezetõvel, azt mondta, hogy itt nálunk nem kérnek semmi mást, mint tavaly. Probléma van a törvénnyel! Szóval nyugi!
Szia! 22 hetes voltam mikor megcsináltattuk. Önkormányzathoz kellett bemenni apával íratokkal terhességi igazolással amit a doki ad + kisköny és az én írtamaim és az új törvény szerint egy olyan papír ami a nyilvántartásukban van és a családi állapot igazolásáról szól. Azt is az önkormányzatnál adják ki. Mindegy mikor csináltatod meg. de inkább áljon készen minden papír...
Kérdezz rá a kórházban, mert van ahol megszabják, hogy mit fogadnak el, barátnõmnél pl. 30 napon belülit kértek, nem is értettük, de a kórház ragaszkodott hozzá. Nem kell hitelesíttetni, ugyanúgy zajlik a dolog, mint eddig. Hitelesíttetni az élettársi kapcsolatot kell, mert a törvény változásával a bejegyzett élettársi kapcsolatot apaság szempontjából ugyanúgy kezelik, mint a házasságot.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!