Találatok a következő kifejezésre: Az apasági ki (12 db)

Mi van akkor ha a baba késõbb születik mint ami az apasági nyilatkozatban van? Akkor kinek a nevét kapja?

Legjobb válasz: Nem értem a kérdést! Az apasági nyilatkozatban nem kell idõpontra meghatározni a gyerek születését, csak igazolni kell az apának, hogy õ az apa. Vagy nem?

Nem értem a kérdést! Az apasági nyilatkozatban nem kell idõpontra meghatározni a gyerek születését, csak igazolni kell az apának, hogy õ az apa. Vagy nem?
akkor automatikusan a kerületi postás bácsi nevére kerül a baba ;) bocs, nem tudtam kihagyni :D
Azért kell az orvosi igazolás arról, hogy mikor van a szülés várható idõpontja, illetve a vélt fogantatás dátuma, hogy apuka is tisztában legyen vele körülbelül. Ez alapján kétes esetekben apuka be tudja lõni, hogy tõle van-e a gyerek, mert mondjuk lehet nem is volt itthon akkor stb. Szóval vannak különc esetek, amikor nem árt, ha apukával közlik, hogy kb. mikor foganhatott a baba. Így teljesebb információ birtokában tud úgy dönteni, hogy apai elismerõ nyilatkozatot tesz. Az, hogy mondjuk 2 héttel késõbb születik meg a baba, az nem jelent ebbõl a szempontból semmit, attól még az elismerõ nyilatkozat arra a konkrét babára vonatkozik. A következõ terhességnél újabb nyilatkozat kell majd, mert az egy másik baba.
A kérdező hozzászólása: Jó, akkor most már kezdek megnyugodni:-) Igen az van benne, h várhatóan mikor fog születni, csak nem volt ez nekem 100%-ig tiszta. Ezen kattogtam már egy ideje, mert az eddigi leletek alapján úgy tûnt, h inkább elõbb jön a baba mint késõbb, de most változni látszik a helyzet.... Köszi mindenkinek!
egyébként én is most elõhalásztam az iratot, a kérdés kedvéért. 2, 5. voltam
hát nem tudom. A mi apaságinkban egy gyerekre szóló elismerés szerepel. Benne van, hogy kb. mikor születik meg. Nálunk késõbb jött a baba, természetesen attól még errõl a babáról volt szó az apaságiban, az õ nevét kapta. Külön mondták nekünk, hogy amennyiben nem házasodunk össze, a következõ babánál újból be kell mennünk és apaságit kell csináltatnunk.
A túlhordás nem számít, bár most isten az atyám, hogy megnézem az apaságinkat, hogy milyen. Nálunk csak annyi volt, hogy kérték a kórházban, hogy legyen és ennyi.
A kérdező hozzászólása: Abban az igazolásban amit az orvos ad, benne van h x és y dátum közötti gyerekrõl van szó. Ezek a dátumok bekerülnek az apaságiba is. A kérdés, h mi van, h ha az orvosi és apasági nyilatkozatban jelölt dátum után születik a gyerek?
nincs semmi, az az a gyerek, az apa nevét kapja meg. Másik gyerekhez meg másik apasági nyilatkozat kell.
A kérdező hozzászólása: Akkor elõbb meg kell ismerkednem a postással:-)
A férjnek kell megindítani a pert. És az õ költsége lesz.
Magzati korban horribilis az összeg, viszont általában a gyermek születése után végzik el csak a dns tesztet, mert az sokkal biztonságosabb, és egyszerûbb. A pert az apának kell indítani, és az övék a költségek, perköltség, dns teszt. Viszont ha bebizonyosodik, hogy nem az övé a gyerek, akkor a költség áthárul az anyukára.
+ magzati korban történõ vizsgálatra EGYÁLTALÁN NEM kötelezhetõ az anya, ugyanis vetéléssel járhat!
Nem, nem rendeli el a bíróság a tesztet. Én mikor váltam, terhes voltam, de nem a férjemtõl. Mire válásra került hivatalosan a sor, már évek óta külön éltünk, csak õ külföldön volt, ezért húzódott el. De nem ez a lényeg. Mikor beadtuk a keresetet, belefoglaltuk, hogy a baba nem a férjemtõl van, leírtunk, ki az apuka és hogy szülés után szeretné a nevére venni. Mondta a bírónõ, hogy ez nem lehetséges, automatikusan a férjem nevét kapja a baba és hivatalosan õ lesz az apuka. Majd születés után levetethetjük a nevérõl. Aha, kb két évbe telt, mire sikerült elintézni. Szóval, hiába tagadja a férj az apaságot, senkit nem fog érdekelni. Majd õ kérvényezheti a szülés után a DNS tesztet, vagy az anyuka, aminek a költségét a "vesztes" fél fizeti. Volt ilyen is a környezetemben.
Nem. Csakis a gyerek születése után, akkor is van egy idõ, amennyit ki kell várni (régebben egy éves kor volt a minimum idõ, amikor el lehetetett végeztetni az apasái tesztet).
Pontosan úgy ahogy a második írja, ha bebizonyosodik, hogy nem a férj az apa akkor az anyának kell fizetni.
Az apa kérheti az "apaság vélelmének megdöntését" (itt lehet olvasni róla: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410006/420015/43000.. )Az apa a gyermek születési idejétõl kezdett 1 évig támadhatja meg. Amíg nincs meg az "igazi apa" addig a gyerek ígyis-úgyis a férj nevén lesz, de legalább nem kell utána GYT-t fizetni.
"Az apa a gyermek születési idejétõl kezdett 1 évig támadhatja meg." Ez pontosan nem így van, tudomásra jutásától kezdve egy év. Szóval ha úgy dönt, hogy 10 év múlva akarja akkor mondhatja azt, hogy akkor jutott a tudomására.
Mondhatja, csak kutya nem fogja elhinni, hogy nem tudta... Hoz az asszony 1 db jöttment tanut és ha olyan a bíró vagy bírónõ akkor már le is vette napirendrõl az ügyet és viszont látás. Legbiztosabb és legtisztább azonnal cselekedni.
A kérdező hozzászólása: Mindenkinek köszönöm, nagyon értékes kimerítõ válaszokat adtatok.

Kinek a nevét kapná/kapja a babám? Az apasági nyilatkozat nem elég?

Idén november végén volt egy éve, h elváltam de akkor már 2 hónapos terhes voltam a mostani páromtól. én úgy hallottam, hogy ha nem telik el egy év és nem vagyunk házasok akkor a volt férjem nevére kerül a pici.

Legjobb válasz: Nem kell eltelnie egy évnek. Ha a válást kimondták és a volt férjedtõl származó "asszonynevedet" is levetetted hivatalosan, akkor elég az apasági.

Nem kell eltelnie egy évnek. Ha a válást kimondták és a volt férjedtõl származó "asszonynevedet" is levetetted hivatalosan, akkor elég az apasági.
(2) A vélelmezett fogamzási idõ a gyermek születésének napjától visszafelé számított száznyolcvankettedik és háromszázadik nap között eltelt idõ, mind a két határnap hozzászámításával. Tehát ha a baba most születik, akkor a volt ferjed nevére kerül, hiszen a házasságot ok alatt estel teherbe. Ilyenkor nem is lehet apasagi nyilatkozatot tenni. Vagy ujra házasság, vagy a gyermek születése utan az esés indít egy apasag megdöntése iránti pert.
A kérdező hozzászólása: jún. 18ra vok kiírva
Ha terhes voltál a váltáskor, a volt férj a vélelmezett apa. De ha novemberben volt 1 éve, akkor ez a terhesség mar 13 hónapos, ráadásul azt írod, hogy júniusban születik.... Kicsit kusza vagy....
Ha házasság alatt fogant a baba akkor a házastárs nevét kapja, ha nem õ az Apa akkor is. Utána lehet kérvényezni névváltoztatást.
Ha noveberben volt 1 éve, hogy elváltál, akkor az a gyerek már megszületett, nem?
Ha van is ilyen, hogy egy évnek el kell telnie, akkor az max. a válás és a szülés közti idõre vonatkozik. Olyan biztos nincs, hogy válás után 1 évig nem eshetsz teherbe mástól, úgy, hogy ne az apa nevét kapja a gyerek. Tehát ha 2011. nov-ben elváltatok és 2012. szept-ben teherbe estél az új párodtól, semmi akadálya, hogy az õ nevén legyen a pici (apasági nyilatkozat birtokában). Elnézést, ha rosszul értelneztem a kérdést...


Az apasági nyilatkozathoz ki kell kérni új születési anyakönyvi kivonatot (az enyémet) vagy elfogadják a régit-eredetit is?

Legjobb válasz: Mi pont most voltunk a párommal elintézni az apaságit és semmi más nem kell hozzá csak az orvosodtol egy igazolás a terhességedröl na meg persze ti ketten a személyivel meg a lakcimkártyával!Ennyi!Hamar megcsinálják ott helyben az irodaban!

Mi pont most voltunk a párommal elintézni az apaságit és semmi más nem kell hozzá csak az orvosodtol egy igazolás a terhességedröl na meg persze ti ketten a személyivel meg a lakcimkártyával!Ennyi!Hamar megcsinálják ott helyben az irodaban!
Én is ma kérdeztem meg az önkormányzatnál, mi kell, és nem mondtéák a születési anyakönyvi kivonatot, csak a személyi , lakcímkártya, és nekem elég a terhes kiskönyv, mert bele van írva a szülés várható ideje.

Ha az apaság nem állapítható meg, mert egypetéjű ikertestvére van az apajelöltnek, akkor kinek kell gyerektartást fizetnie?

Csak elvi kérdés, de érdekelne, ilyen esetekben milyen döntés születne. Egypetéjű ikreknél a DNS-vizsgálattal nem lehet eldönteni, melyikük az apa; viszont a gyereknek járna gyerektartás, hiszen fel kell nevelni, ahhoz meg pénz kell.

Legjobb válasz: A törvények nem tudnak és nem is céljuk mindenre kiterjedni. Egy ilyen speciális ügyben (a körülményektõl függõen) egyedi ítélet születne, szerintem.

A törvények nem tudnak és nem is céljuk mindenre kiterjedni. Egy ilyen speciális ügyben (a körülményektõl függõen) egyedi ítélet születne, szerintem.
Technikailag nincs 2 egyforma DNS még az egypetéjûek esetében se. Ehhez alaposabb vizsgálat szükséges, amit nem szoktak elvégezni, mivel többszöröse az alap vizsgálat költségéhez képest. Amúgy vizsgálnák, hogy ki élt együtt az anyával számlák, lakcím... alapján, mint mikor nem volt még ilyen teszt.
Ilyenkor bukó van, hiszen ha mindkettõ tagadja és ugye bizonyítani meg nem tudják akkor... Egyébként egy ikerpár haveromék toltak már együtt nem egy nõt egyszerre, õk is agyaltak, h mi lenne:)
Amerikában volt ilyen eset, csak ott nemi erõszak miatt nem tudták elítélni a pasit, mert volt egy ikertestvére, aki nem vallott ellene, bizonyítani nem tudták, hiába volt spermanyom.

Meglehet valahogy oldani, hogy az apasági teszt mást mutasson ki? Azt hogy nem Õ az apa?

Ne ítéljetek el, mert nem ismeritek a történetet.. csak a kérdésre keresem a választ. Õ nem akar lemondani róla, de nem is tartja vele a kapcsolatot csak engem zsarol már 5 éve. De , ha létezik ilyen , hogy egy teszt azt mutassa , hogy mégse ? akkor végleg meg szabadulnék t?le.

Legjobb válasz: Nem lehet, mert a vizsgálat helyszínén veszik le a mintát. Mármint csak az számít hivatalos eredménynek.

Nem lehet, mert a vizsgálat helyszínén veszik le a mintát. Mármint csak az számít hivatalos eredménynek.
Esélytelen, a családi állás megváltoztatása c. bûntettért börtönévek járnak (1-5), hozzá az közokirat-hamisítás, nincs az az orvos, aki hivatalos leletet adna ki ilyesmirõl. Mellesleg Kérdezõ, ha lebuksz, akkor neked felbujtóként és társtettesként dettó.
ilyen kaliberü ügyekben nincs az az orvos ill pénz hogy meglehessen oldani. Okirat hamisításért börtön jár!
nem hiszem, hogy ettõl megszabadulnál tõle. létezik: lefizeted az orvost nem kis pénzzel.
Maximum ha lefizeted az orvost. Vagy papírt hamisítasz, de azt azért nem ajánlom.
Hogy lehet ilyen kérdést feltenni? Hogy jut egyáltalán ilyen eszedbe? Komolyan kérdezem, el vagyok hûlve, nagyon sok rossz, szörnyû, elítélendõ dolog történik a világban, megcsalások, verekedés, verés, ez igaz, de könyörgöm, Õ a gyereked Apja. Végiggondoltad, hogy milyen kellemetlenségek érhetik a gyerekedet majd késõbb, ha látja, hogy valami vadidegen van a papírjaira írja? Ezt az embert Te választottad és nem tudok mást írni, csak megismételni azt amit az elõbb írtam, Õ a gyereked Apja. Nem lehetsz több 25-nél.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Ha megtudnám oldani , onnantól kezdve nem lenne oka , hogy keressen és végre boldogan élhetnénk.
A kérdező hozzászólása: Akkor így jártam....:/
Elnézést, írva, nem írja.
A kérdező hozzászólása: Kedves utolsó... Tudsz olvasni? Ne ítéljetek el, mert nem ismeritek a történetet.. Nincs több mondanivalóm számodra!
Nem ítéllek el, nem érdekel a történeted, mert bármi is az, attól még Õ a gyereked apja, ha egy sikátorban egy vadidegen megerõszakolt, akkor esetleg megértem a kérdésedet.
A kérdező hozzászólása: Jó ...Szerintem túl tárgyaltuk.

Iker terhességnél hogy adják ki az apasági nyilatkozatot?

Tudni kell hogy azért kell ez a nyilatkozat mert elcseszték a polgári esküv?nket,a párom szerb és itt a hivatalban eléggé hozzá nem ért? emberkék dolgoznak,na most itt tartunk hogy cig..kodunk a nyilatkozatért.Nekünk kiadták úgy a nyilatkozatot hogy az apa elismeri a GYERMEKET nos ebb?l a példányból adtak kett?t hogy külön külön mind a két picit elismeri na de kérdem én így is ráírják a nevére nem lehetett volna a nyilatkozatra azt írni hogy elismeri a GYERMEKEKET???? Els? babáink nem értek ehez az egészhez de remélem itt lesz olyan aki már tapasztalt és tud nekem segíteni.Mert nekem gyanús hogy így elfogják fogadni....Tiszta ciki ez az egész!!!

Legjobb válasz: El fogják fogadni így is,ne aggódj ezen.Nekem is ikreim vannak,ugyan mi össze vagyunk házasodva,de volt egy lány a kórházban,és nála is ez volt a szitu,és elfogadták.Igazuk van,külön-külön nyilatkozat kell minkét gyerekrõl,ahogyan anyakönyvi kivonatuk is kettõ lesz,ez egyértelmû.

El fogják fogadni így is, ne aggódj ezen.Nekem is ikreim vannak, ugyan mi össze vagyunk házasodva, de volt egy lány a kórházban, és nála is ez volt a szitu, és elfogadták.Igazuk van, külön-külön nyilatkozat kell minkét gyerekrõl, ahogyan anyakönyvi kivonatuk is kettõ lesz, ez egyértelmû.
A kérdező hozzászólása: Okés, köszi hogy megnyugtattál. Tudod nekem beletettek egy nyilatkozatot az orvosi vizsgálattal a borítékba, erre azt mondták hogy ezt kell odaadnom.Most szült 1 hete 1 másik ikres anyuka és õk is úgy meglettek szivatva hogy apukának másnak rohangálnia kellett a jegyzõhöz hogy igenis elismeri a másik picit is. Nos én már nem hiszek nekik mert nekem is csak egyet mondtak a két nyilatkozat helyett, viszont most hogy így beégtek már azt mondják természetesen hogy hááááát azért adtunk kettõt de nem vagyok én hülye hisz csak azt mondták az egyiket kell odaadni.Na most jól kipanaszkodtam magam de ezek itt mindent elcsesznek aztán meg még én vagyok a hülye!!!!!!
Van ez így sajnos, önkormányzat válogatja h milyen a hozzáállás.Nekünk soha semmilyen fennakadásunk nem volt a hivatalos ügyek intézése során, remélem nektek sem lesz több!Jó egészséget!
Én úgy tudom, hogy 1.
Nekünk két példányban adták ki: egyet kaptam én, mint anya és egyet kapott az akkori barátom, mint apa.

Hallottatok arról hogy nem minden kórházba fogják elfogadni az önkormányzat által kiadott apasági nyilatkozatot, csak amit a közjegyző állit ki? Ami meg 20 30 ezer.

Legjobb válasz: A jelenlegi törvény szerint (nem hallottam róla, hogy ezt módosítani akarnák) az apasági nyilatkozat anyakönyvvezetõ elõtt tehetõ meg. Mivel célja a születendõ gyerek rendezetlen jogállásának rendezése, nem tehetik pénzfüggõvé, az több törvénnyel is ellenkezne - és mindet módosítani kellene, hogy megtehessék. Nem tudom hol hallottad, de szerintem valaki csak túlzásokba esett, hidd el, ingyen lehet rendezni a baba jogállását. Közjegyzõ is ad ugyan ki ilyen iratot jó pénzért, és az ugyanolyan jó, mint az anyakönyvvezetõé, de a kórház nem mérlegelhet. Nem mellékesen pedig a születési anyakönyvi kivonat kiállítása az anyakönyvvezetõ dolga, õ meg elfogadja a saját maga által kibocsátott apaságit.

A jelenlegi törvény szerint (nem hallottam róla, hogy ezt módosítani akarnák) az apasági nyilatkozat anyakönyvvezetõ elõtt tehetõ meg. Mivel célja a születendõ gyerek rendezetlen jogállásának rendezése, nem tehetik pénzfüggõvé, az több törvénnyel is ellenkezne - és mindet módosítani kellene, hogy megtehessék. Nem tudom hol hallottad, de szerintem valaki csak túlzásokba esett, hidd el, ingyen lehet rendezni a baba jogállását. Közjegyzõ is ad ugyan ki ilyen iratot jó pénzért, és az ugyanolyan jó, mint az anyakönyvvezetõé, de a kórház nem mérlegelhet. Nem mellékesen pedig a születési anyakönyvi kivonat kiállítása az anyakönyvvezetõ dolga, õ meg elfogadja a saját maga által kibocsátott apaságit.
A kérdező hozzászólása: Tegnap voltam védõnõnél és õ kérdezte hogy hol szülnék? (vidéki vagyok, itt a területileg illetékes kórház Kerepestarcsa) Mondtam hogy inkább Pest, azt mondta azért kérdezte mert... Azt mondta ezt most tavaszal "találták ki"!
Az ismeretségi körömben két pár azért házasodott össze, mert nagyon megbonyolították az apasági nyilatkozat tételt. Nem tudom pontosan hogy zajlik, de valami olyasmit mondott az egyik, hogy el kell menniük közjegyzõhöz élettársi szerzõdést kötni, aztán õ ad apaságit, amivel apa igazolja hogy övé a baba. Így mindketten inkább összeházasodtak két tanúval, és házassági anyakönyvi kivonattal igazolják az apát.
Elõzõ vagyok, sajnálom, hogy nem tudtam segíteni, de tény hogy én is hallottam ilyesmit mint te.
Ja, védõnõ:) Õk tudnak okosakat mondani, mert szegényeket nem tájékoztatják megfelelõen, csak részinformációk jutnak el hozzájuk. Volt igen egy ilyen mizéria, mert a családjogi törvény változásával bekerült a törvénybe, hogy nem csak a házasságban született gyerek esetén vélelmezi a törvény a férfi apaságát, hanem bejegyzett élettársi kapcsolat esetén is )ilyenkor nem kell apasági, csak vagy házassági anyakönyv, vagy igazolás a bejegyzett élettársi kapcsolatról) Mivel az élettársi kapcsolatot közjegyzõ jegyzi be, így a háttérrendszer kialakítása elõtt sok helyen el kellett menni a közjegyzõhöz, aki jó pénzért kiállította az igazolást, hogy van bejegyzett élettársi kapcsolat, vagy nincs. Azóta a számítógépes rendszert összehozták, így az anyakönyvvezetõ is le tudja kérdezni az élettársi kapcsolat fennállását, nem kell hozzá közjegyzõ. Legrosszabb esetben is a jegyzõhöz kell menni igazolásért, de már ez sem jellemzõ. Csináltasd meg az apaságit otthon, a kórházat nem érdekli, ki adta ki az apaságit, csak az, hogy legyen:) És ne aggódj:)
Sziasztok! Mi most csináltattuk meg az apasági nyilatkozatott a III. kerületben. Az anyakönyvezetõ nem lát be a rendszerbe, így majd ha megszületik a fiúnk, a páromnak kell menni az adott kórház kerületi közjegyzõjéhez egy nyilatkozatért, hogy nincs bejegyzett élettársi kapcsolatom. Ez két-három ezer forint. Utána tudjuk intézni az anyakönyvet. 20-30 ezer forint az, hogy ha bejegyezteted az élettársi kapcsolatod. Remélem tudtam segíteni, ez friss információ, mert múlt héten csináltattuk az apaságit. szia 32 hetes km.

Ha nem a férj az apa, de a biológiai apa apasági nyilatkozatot tesz, kit jegyeznek be apának?

Legjobb válasz: Ha a férjeddel házasok voltatok a fogantatás elötti, azthiszem 2 héttel,akkor hivatalosan õ az apa. ekkor bíróságon kell eljárni. Ha nem,akkor az apasági nyilatkozatot aláírót jegyzik be apának.

Ha a férjeddel házasok voltatok a fogantatás elötti, azthiszem 2 héttel, akkor hivatalosan õ az apa. ekkor bíróságon kell eljárni. Ha nem, akkor az apasági nyilatkozatot aláírót jegyzik be apának.
Ha a gyerek születese a valas utan 6 honapon belül törtenik akkor is a ferjet jegyzik be apanak. Hiaba a biologiai apa nyilatkozata. A ferjet ismerik el apanak. Ezt a birosagon lehet csak tisztazni, ha ott a ferj elismeri, hogy nem az öve es a biologiai meg azt hogy ö vallalja az apasagot. De alapbol automatikusan a ferj nevere kerül a gyerek.
Ha a szülést megelõzõen x napon belül-300 ha jól emlékszem- napon belül még házas voltál, akkor a (volt) férjet írják be apának.Ha megvan a baba, akkor lehet elkezdeni az apaság megdöntését, és aztán az igazi apa a nevére veheti.Bonyolult és felesleges eljárás, de a törvény szempontjából a legfontosabb, h apja legyen a gyereknek, így fordulhat elõ, h kettõ is van.:) )Én kétszer végigcsináltam, mert az exem minden lehetséges módon meggátolta elõször a válópert, aztán az apaság megdöntését, így az egyik gyereknél 2 évig, a másiknál 1, 5 évig tartott.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, én is így tudtam, csak nem voltam benne teljesen biztos. Most már igen! :)
Nem is tehet a biológiaa apa addig apaságit, a míg a volt/jelenlegi férj meg nem dönteti az apaságot, a törvény úgy vélelmezi, hogy a férj az apa.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!