Találatok a következő kifejezésre: Az apa lehet (351 db)

Válás esetén ha a gyermek az anyánál marad, de ő elköltözik jó messzire, akkor mit tehet az apa? Lehet-e kérni, kötelezni a másik szülőt, hogy részt vállaljon a költségekből? Ki, illetve mi védi meg ilyenkor az apa és természetesen a gyermek jogait?

Legjobb válasz: Az anyának kötelessége a láthatást biztosítani. Ha az anya elköltözik messze, ez a láthatás akadályoztatását jelenti, amit az apa jelenthet a gyámügynél.

Az anyának kötelessége a láthatást biztosítani. Ha az anya elköltözik messze, ez a láthatás akadályoztatását jelenti, amit az apa jelenthet a gyámügynél.
Semmit, kiröhögnek. Az lesz rá a reakció, hogy menj busszal, ha nem telik benzinre. Pláne, ha az anyuka meg tudja magyarázni, hogy miért költözött el (pl. munka, családjához ment, stb) akkor teljesen esélytelen. Ez van.
A kérdező hozzászólása: Tehát lehet számítani egyfajta költségmegosztásra? Úgy gondolom, hogy ha szerzek autót, akkor a tartásdíjjal együtt a jelenlegi benzinárakat is figyelembe véve a fizetésemnek legalább a felét elviszi a láthatás.Mi alapján dönt a gyámügy?
Sajnos semmit sem tehetsz. Undorító, de a magyar törvények úgy szarok, ahogy vannak, és az apákat semmi sem védi meg.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Valahogy sejtettem, de a remény hal meg utoljára.
Attol fugg hogy pontosan mi van a valasi papirra irva. A mi esetunkben az van hogy az apa latogathat, mert a lathatas biztositva van neki, de csak akkor ha eljon az anya hazara, elvisz, azutan visszahoz.Mi is elkoltoztunk nagyon messzire, apam johetne latogatni, de nagyon messzi vagyunk szoval nem jon. (Nagyon otthon vagyok ebben a temaban sajnos, szoval nem csak ugy kitalaltam ezt a sztorit.) 17/L

Ki lehet e zárni a kiskorú gyermekek az apa magánvagyonának részéből?

Egy kedves barátunk, férjének az ingatlana 100% tulajdonban van. Ez idáig 2 gyermekükkel közösen ebben az ingatlanban éltek nevezzük „életszer?en”. A férj új kapcsolatot épített és az ingatlant egy az egyben az édesanyjának "ajándékozta. Az új tulajdonos (anyós) távozásra szólította a gyermekek anyját a házból, és ara hivatkozva, hogy rossz a kazán kikapcsolta a f?tés és elzárta a termosztáthoz való hozzáférést.

Legjobb válasz: A ház eredetileg az APA tulajdona, NEM a gyerekeké!!! Ebböl következöen a házat eladhatja, az árát elihatja, elajándékozhatja, ehhez joga van. Az új tulajdonos azt csinál a házzal, amit akar, lebonthatja, beköltözhet bele, a benne lakókat kirakhatha (kivéve, ha nekik haszonélvezeti joguk van), szóval azt csinál vele, amit akar, mert az ÖVÉ. Egyenesági családtagok közt az ajándékozás - tudtom szerint - illetékmentes. Ebben az esetben az apa oddaajándékozta a házat az anyjának, ö meg nem akarja, hogy az exfeleség meg a gyerekek ott lakjanak. Az apának is meg az apa anyjának is jogában áll ezt tenni. A gyereket nem illeti meg semmi, csak akkor illetné, ha az apa után örökölne, de ez CSAK akkor kovetkezikbe, ha az apa meghal. Amig ö él, addig nincs örökség utána, tehát a gyereknek egyelöre semmi közük a házhoz. Viszont ha az apa az ajándékozás után 15 éven belül meghal, akkor lehetéges az ajándékozás tényének megtámadása, és adott esetben érvényteleniteni lehet.

Kérdezõ, az apa vagyona az nem a gyerek vagyona, ergo kizárni sincs honnan, mert alapban semmi köze hozzá az apa életében. Az apa halála esetén vonatkoznak az apa vagyonára a kötelesrész-rõl érvényben lévõ szabályok. Amíg él, addig viszont szabadon rendelkezik a vagyonával, eladhatja, elajándékozhatja, elutazgathatja, azt tesz vele, amit akar. Úgyhogy igen, jogszerûnek tûnik az ajándékozás, és nem, a gyereket nem illeti meg semmiféle tulajdonjog az apa életében. (az illetéket nem tudom) A másik, hogy ha jól veszem ki a kérdésbõl, az anyós nem a gyerekeket szólította fel távozásra, hanem az ex(?) menyét.
A ház eredetileg az APA tulajdona, NEM a gyerekeké!!! Ebböl következöen a házat eladhatja, az árát elihatja, elajándékozhatja, ehhez joga van. Az új tulajdonos azt csinál a házzal, amit akar, lebonthatja, beköltözhet bele, a benne lakókat kirakhatha (kivéve, ha nekik haszonélvezeti joguk van), szóval azt csinál vele, amit akar, mert az ÖVÉ. Egyenesági családtagok közt az ajándékozás - tudtom szerint - illetékmentes. Ebben az esetben az apa oddaajándékozta a házat az anyjának, ö meg nem akarja, hogy az exfeleség meg a gyerekek ott lakjanak. Az apának is meg az apa anyjának is jogában áll ezt tenni. A gyereket nem illeti meg semmi, csak akkor illetné, ha az apa után örökölne, de ez CSAK akkor kovetkezikbe, ha az apa meghal. Amig ö él, addig nincs örökség utána, tehát a gyereknek egyelöre semmi közük a házhoz. Viszont ha az apa az ajándékozás után 15 éven belül meghal, akkor lehetéges az ajándékozás tényének megtámadása, és adott esetben érvényteleniteni lehet.
20:40-es: "Nem lehet olyan szerzõdést kötni amivel a kiskorú gyermekek jogai csorbulnak." Ebben az esetben a kiskorú gyerekeknek semmiféle joga nem csorbul, mert nem tulajdonosok.
A gyereknek semmi tulajdonjoga nincs. Nem kötelezhetõ senki arra, hogy megtartsa a vagyonát haláláig. "rossz a kazán kikapcsolta a fûtés és elzárta a termosztáthoz való hozzáférést. " Nem akarok rád ijeszteni de ezek után simán meglépi, hogy kihívja a gyámügyet kiskorú veszélyeztetés miatt. Inkább költõz albérletbe vagy vissza a szülõkhöz minél ellõbb.
Azért van itt egy fontos tényezõ. A volt feleség és a gyerekek is jóhiszemû lakáshasználók, õket az utcára kitenni nem lehet. Kedves anyós ajánljon nekik fel egy elfogadható otthont. Addig pedig köteles õket megtûrni. Feleség forduljonn a bírósághoz!
Nem lehet olyan szerzõdést kötni amivel a kiskorú gyermekek jogai csorbulnak.
Egy ügyvéd csípõbõl széttépi ezt a szerzõdést.
Kedves elõzõ, ez egy érdekes kérdés. Kérdezõ azt kérdezte, hogy jár-e a GYEREKEKNEK valamiféle tulajdonrész, erre a válasz meg egyértelmû NEM. Az élettárs az egy másik káposzta, arra azt mondja a Ptk, hogy az élettársak az élettársi kapcsolat alatt közösen szerzett vagyonból a szerzésben való közremûködésük arányában részesednek. Bizonyítani meg azt kell, hogy õk valóban közös kasszán voltak, és nem maguk rendelkeztek a saját keresményük felett. Szóval, ha itt meglenne az a ház a nõ nevén, egyszerû helyzet lenne, a nõnek kellene kezdeményezni egy vagyonmegosztási pert, és ha bizonyítani tudja a gazdasági közösség fennállását kettejük között, akkor a bíróság valamilyen hányadot megítél a számára, és ennek megfelelõen résztulajdonosként be is jegyzik az ingatlannyilvántartásba. Csakhogy a nõ ezt elmulasztotta, és ez a vagyontárgy már nincs meg. Mondjuk a férfi is béna volt, mert adott némi támadási felületet, ahol jó ügyvéddel talán lehet utólag is kaparni valamit. Nem bénán ezt úgy kellett volna intéznie, hogy eladja a házat az anyósnak LAKOTTAN (jelentõs értékcsökkentõ tényezõ) mondjuk félmilláért, és akkor tiszta sor, hogy a vagyonmegosztás tárgyát a házért kapott ellenérték jelenti... és akkor, ha bukja, legfeljebb átad maximum 250 eFt-t a volt élettársnak...
" A házat együtt építették és a férj nevén, van (volt) mindvégig. " Ez nem jelent sokat, ettöl még a ház közös vagyon, mert az együttélés alatt épült. Az, hogy kinek a nevén van, nem sokat jelent, ettöl függetlenül a fele jár a nönek.
Kérdezõ (#19) miért, van biztosítás a házon (ki fizeti?) és keletkezett milliós kár a házban? Mert szerintem inkább az van, hogy az "anyós" újabb fronton indított támadást, és a következõ lépése az lesz, hogy bemegy a gyámügyre azzal, hogy a nõ veszélyezteti a gyerekeit azzal, hogy a fûthetetlenné vált házban laknak. És ha anyuci tényleg béna volt, mondjuk egy 3 KW-os hõsugárzót (cc 14 A) rádugott egy 10 A terhelhetõségû áramkörre/hosszabbítóra és ez okozta a tüzet, még a gondatlan veszélyeztetés vétsége is simán megállhat. (én is így égettem le a 40-es évek végén épült házunk 10 A-re méretezett betápját karácsony másnapján jópár éve... ment a szokott számítógép, TV, villanybojler, hûtõszekrény, rádugtam a 3 KW-os hõsugárzót mert baxakodott a cirkó, kapott a 10A helyett vagy 22A-t, oszt este füstölni kezdett a fal... ki volt a hibás? Hát ÉN. Tényleg. Igaz a büntim csak az este 10-kor, szakadó hóban, elemlámpával a szájban végzett villanyszerelés volt...)
A kérdező hozzászólása: Kiegészítés. A pár nem férj és feleség. A gyermekek 10 és 7 évesek. Egy háztartásban élnek amióta a gyerekek megszülettek. A házat együtt építették és a férj nevén, van (volt) mindvégig. A mai napon, ki hívta a tûzoltókat, hogy egy "nagy teljesítményû+ fûtõ alkalmatosság miatt tûz volt a szobában, amit õ egy poroltóval el oltott. A fûtõ alkalmatosságot én adtam kölcsön, hogy ne fagyjanak meg. Halkan kérdezem, honnan volt úgy hirtelen poroltója? Ki hívja ki ilyenkor az eloltott tûz után a tûzoltókat? Felmerül bennem, hogy esetleg egy biztosítási csalás is kijöhet ebbõl?
Utolsó, ha be vagy jelentve, akkor utcára valóban nem tehetnek ki, de ezzel szerintem nincs is gond, rendben van az, hogy utcára csak az önkényes lakásfoglalókat lehet kilakoltatni, az összes többi esetben meghatározott procedura van, ami a jóhiszemû jogcím nélkül lakókat is védi az ellehetetlenüléstõl, x felszólítás, x nap türelmi idõ, lakhatás lehetõségének biztosítása, ilyesmi. Utóbbi nem azt jelenti, hogy az illetõnek venni kell egy házat, vagy helyette kell bérelni, azzal is ki lehet elégíteni, ha mondjuk elé teszel nehány meghirdetett albérletet, hogy válasszon, és ha választott, akkor mondjuk kifizeted a kauciót, elõleget (ha van), hogy költözni tudjon.
"Jóhiszemû az a birtokos, aki jogcím nélkül ugyan de abban a tudatban birtokol, hogy birtoklása valóságos vagy érvényes jogcímen alapul." AKkor ezek szerint ha én odaköltözök átmenetileg egy ismeröshöz, és utána ottmaradok, mert "azt hszem, hogy aki három hónapig valahol lakott, onnan nem lehet kitenni", akkor ettöl kezdve onnan nem tehetnek ki, mert erre évényes ez a kitétel? "jogcím nélkül ugyan de abban a tudatban birtokol, hogy birtoklása valóságos vagy érvényes jogcímen alapul" Ez azért nem igazán tünik reálisnak...
Jóhiszemû az a birtokos, aki jogcím nélkül ugyan de abban a tudatban birtokol, hogy birtoklása valóságos vagy érvényes jogcímen alapul.
Az nem derült eddig ki, hogy az exfeleségnek joga van-e ott lakni? Mert ha a férj külön vagyona volt eddig is, és a biróság nem itélt meg neki lakhatási jogot, akkor NEM jóhiszemüségröl van szó.
De lakbért lehet tölük kérni...
A lényeget nehezen értitek meg! Anya és két gyermeke JÓHISZEMÛ lakáshasználó és nem lehet õket jelen esetben az utcára tenni. Ez egy szerzett jog, amit elvitatni nem lehet tõlük!
"A kiskorúakat éppen az eszement anyós veszélyezteti! Egyébként szép nagymama lehet, aki így bánik az unokáival. Anya és gyermekei ne hagyják el az otthonukat mindaddig, amíg anyós nem tud egy megfelelõt biztosítani a jelenlegi helyett. Inkább õt kellene feljelenteni." A nagymamának nem kötelessége az unokáról gondoskodni. Megmondja, hogy nincs pénze megcsináltatni, aztán ennyivel le is van tudva. Neki nincsen semmi törvényi kötelezettsége.
Az tévedés, hogy a tulajdonosnak biztositania kellene a jocim nélküli lakóknak másik lakáslehetöséget. Legfeljebb megengedheti nekik, hogy átmenetileg ott lakjanak, de lakbért kérhet tölük - ugyanis bégképp nem köteles ingyen tartani öket. Az, hogy erkölcsileg nem igazán tünik tisztességes dolognak, attól a jogi oldala még nem változik. Mellékesen elöfordulhatnak olyan körülmények, amik indokolttá teszik az egészet, de mivel senki sem tud többet a helyzetröl, ezért ezt nem érdemes kitárgyalni.
A kiskorúakat éppen az eszement anyós veszélyezteti! Egyébként szép nagymama lehet, aki így bánik az unokáival. Anya és gyermekei ne hagyják el az otthonukat mindaddig, amíg anyós nem tud egy megfelelõt biztosítani a jelenlegi helyett. Inkább õt kellene feljelenteni.
#6-os, ez ugye csak akkor igaz, ha a férjnek nincs testvére, és az anyós nem végrendelkezik, és a férj új kapcsolatából nem születnek gyerekek, és a férj se végrendelkezik. Mert egyébként csak a köteles rész öröklõdik így, és az is egyenlõen a testvérek között... Mert különben simán lehet pl. egy olyan koreográfia, hogy az anyós készít egy végrendeletet, amiben a ház felét (a kötelesrészt, ha nincs a férjnek testvére) a férjre hagyja, a másik felét a férje új kapcsolatára, akinek azután házastársi vagy az új Ptk érvénybe lépése után élettársi alapon is holtig tartó haszonélvezete lesz a férj felén is, annak halála esetén.
Az ajándékozás nem illeték mentes, de jogszerû, míg nincs hivatalos papir addig az anyósnek semmilyen joga nincs a házban, a fütés elzárása a gyerekek veszélyeztetése amiért fel lehet jelenteni. A gyerekek öröklik majd az ingatlant mert anyósról a fiára róla a gyerekekre száll, szóval nincs sok értelme a dolognak. A gyereknek most nem jár tulajdon jog de hogy se az apát se a nagyit nem érdeklik a gyerekek az felháboritó. Hajléktalaná teszik öket.
OFF "Ki hívja ki ilyenkor az eloltott tûz után a tûzoltókat?" Mindenki, aki ismeri a törvényt, mert tudod aszerint a mar eltöltött tüzet is be kell jelenteni.

Mi baja lehet az apjával?

Sziasztok! 1 éves babánk teljesen megbolondul, ha az apja itthon van! Nem akar aludni, hisztizik egyfolytában. Teljesen másképp viselkedik, ha csak ketten vagyunk. Olyan jó kisfiú tud lenni. Alszunk naponta kétszer, nem kell könyörögni semmiért neki, eljátszik akár magában is.

Legjobb válasz: lányom is "megbolondul" ha apa itthon van, nem játszik el egymagaban, tulajdonkeppen nem hagy minket még két szót se váltani, azonnal kiabál, nem eszik, aludni meg alszik, de csak velem, es apatol el kell bucsuzni, hogy apa is megy aludni, ejjel apaval osszebujva alszanak, reggel ha elmegy es o megebred nem akar visszaaludni, muszaj apa takarojat a kezebe adni. 11hos, apahianyos, de apa nagyon buszke ra. Szerintem nalatok is ez van.

lányom is "megbolondul" ha apa itthon van, nem játszik el egymagaban, tulajdonkeppen nem hagy minket még két szót se váltani, azonnal kiabál, nem eszik, aludni meg alszik, de csak velem, es apatol el kell bucsuzni, hogy apa is megy aludni, ejjel apaval osszebujva alszanak, reggel ha elmegy es o megebred nem akar visszaaludni, muszaj apa takarojat a kezebe adni. 11hos, apahianyos, de apa nagyon buszke ra. Szerintem nalatok is ez van.
Fiam is nehezebben alszik el, ha itt az apja. Szerintem azért, mert õ lágyszívûbb, mint én és tudja, h neki érdemes siránkozni, mert meghatja és kiveszi az ágyból (nem, mert nem engedem :) ), nálam nem is próbálkozik :)
A kérdező hozzászólása: Lehet igazatok van! Nálam semmilyen hisztit nem provokál, mert tudja nem hat meg. ;-) Az apjánál meg, elszáll az agyam amit mûvel. :-P Én sem hiszem, hogy nem szereti, csak õ engedékenyebb. Apából hülyét lehet csinálni. Ha 100 szor dobja ki a játékát elalvás elõtt a kiságyból, apa annyiszor adja vissza. Én ennél picit szívtelenebb vagyok :-D Köszönöm a jótanácsokat!
Nálunk is megkattan a 23 hós fiam, ha apa hazaér. Felpörög, rohangál, csapkod, ide-oda jön megy. Olyan érzésem van, mintha megakarna mutatni mindent az apjának, amitvel egész nap játszott. Apa mindent megenged. Mert nem szereti ha sír vagy nyüszög a gyerek. Épp tegnap magyaráztam el neki, hogy lefekvés elõtt nem kéne AC/DC koncertfilmet nézni a gyerekkel, hangosan. Igazából semikor nem kell. Inkább olvasson mesét, vagy játszanak valami nyugis játékot. Erre a válasz "de hát õ akarta nézni". Nem gondolom, hogy ha apa 3 napig nincs itthon, mikor megérkezik, akkor a legjobb beültetni a gyereket a tv elé, mert akkor nyugton van. Egyébként egyáltalán nem néz tvt a gyerek, nem szereti.


Apát nem érdekli a gyermeke, de válás után mégis úgy dönt, hogy él az Apai jogával, mit lehet ez ellen tenni?

Két éves a gyermek, most lesz válóper. A gyermeket 1éves korától nem látogatja, de mivel a válásnál a láthatási jogot úgyis megkapja, élni fog a lehet?séggel(már csak azért is!), és ha a gyermek betölti a 3. életévét, el is viheti(ha jól tudom) hétvégére. Van erre valami mód, hogy ezt megakadályozzam? Ugyanis a gyermeket semmivel nem támogatja, nem érdekl?dik fel?le, és a kés?bbiekben azt mondta, le fog Róla mondani. Csak gyanús ez a hallgatás, és szeretném ha a gyermekem nem csak testileg, de lelkileg is biztonságban n?ne fel. Ne értsétek félre, nem eltiltani akarom az Apát, mert a lehet?ség meg volt/van adva neki, de elég labilis és nem szeretném, hogy ez a gyermekem kárára menjen.Nem tudja betartani az ígéretét, a gyermek el?tt sem hajlandó normálisan emberi hangnemben beszélni, stb...és ezt nem akarom, hogy átélje a gyermekem. Mindig a harmonikus légkört biztosítom Neki, a maximális biztonságot,a szeretetet és a legnagyobb odaadást. Segítségeteket el?re is köszönöm! egy anyuka

Legjobb válasz: Teljesen ugyan ebbe a cipöbe vagyok.Már három éve ezt csinálom gyerektartás nincs de fél évente felbukkan és eljátsza az apukát.El is viszi egyszer kétszer majd megint eltünik.Már meg kerestem mindenkit akitöl bármilyen tanácsot kérhettem,mindig az a válasz hogy az apukának nem de a gyereknek kutya köteleségem biztositani az apját ha annak ahoz van kedve hogy látni akarja.Nagyon sajnálom hogy rajtunk kivül más is át éli ezt tönkre megy az ember ebbe az egészbe nekem a kislány mire fel fogja hogy nincs az apa megint felbukkan elviszi (látogatoba)Következö alkalomnál megint nem jön és a kislány képes honapokig várni a drága apukát.De nekem nincs jogom öt ezektöl a csalodásoktol megvédeni csak az apukának van joga játszani a gyereke jogaival.Ez a magyar gyerekvédelem.

Teljesen ugyan ebbe a cipöbe vagyok.Már három éve ezt csinálom gyerektartás nincs de fél évente felbukkan és eljátsza az apukát.El is viszi egyszer kétszer majd megint eltünik.Már meg kerestem mindenkit akitöl bármilyen tanácsot kérhettem, mindig az a válasz hogy az apukának nem de a gyereknek kutya köteleségem biztositani az apját ha annak ahoz van kedve hogy látni akarja.Nagyon sajnálom hogy rajtunk kivül más is át éli ezt tönkre megy az ember ebbe az egészbe nekem a kislány mire fel fogja hogy nincs az apa megint felbukkan elviszi (látogatoba)Következö alkalomnál megint nem jön és a kislány képes honapokig várni a drága apukát.De nekem nincs jogom öt ezektöl a csalodásoktol megvédeni csak az apukának van joga játszani a gyereke jogaival.Ez a magyar gyerekvédelem.
Hát ha te férjhez mész és a férjed örökbe akarja fogadni, akkor onnantól nem lesz semmi joga a gyerekhez. Próbáld így.
Sajnos én is ebbe a helyzetbe vagyok.Nekem azt mondták a gyámügyön amikor szoltam hogy a gyerek fél az apjától és nem is meri mert kb évente egyszer jut eszébe felhivni vagy jönni hozzá..az volt a válasz hogy : AKKOR IS AZ APJA!!! Nem tilthatom el töle.
Hát nem is tudom. Valahol nézd a jó oldalát. Valamilyen szinten mégis érdeklõdik a gyerek iránt. Lehet, hogy a válástól jön meg az esze, hogy van egy gyereke, akiért õ is felelõs.
A kérdező hozzászólása: Kedves utolsó hozzászóló, ezt nem nekem akartad írni ugye, hanem az elõtted szólónak? Mert az én gyermekem után abszolút nem érdeklõdik az apja. Viszont van újapu, aki fél éves korától neveli, és maximálisan helyt áll mint APA. Nekem talán ez a szerencsém. Ahogy az elsõ írta, válás után hozzá megyek az újapuhoz, és Õ nagyon szeretne a Gyermekem gyámja is lenni. Csak attól félek, mivel a biológiai apa szóban már igaz ehhez hozzájárult, ott úgyis megkérdezik, hogy miért mond le Róla...na ekkor lesz neki úgymond a [email protected], mert nem tud mit mondani. Ugyanis közben eljátsza mindenkinek a becsületes, lelkiismeretes apát.Közbe meg...ha éppen olyanja van, játszik az érzéseinkkel. Ezt még bizonyítani is tudnám, de ezzel senki nem foglalkozik majd. Kedves hozzászólók! Mit lehet ellene felhozni? Mivel lehet felügyelt láthatást kérni? Elvégre bántani nem bánt bennünket fizikálisan, csak szóban. Köszönöm, hogy foglalkoztok a gondommal! :)

Hogy lehet megmagyarázni egy 3 éves gyereknek ha majd nem lakik velünk az apja?

Biztos hogy nagyon rossz lesz neki de ha nem megyünk el még rosszabb lesz és nem akarom hogy így n?jön fel.Hogy tudnám neki majd megmagyarázni ha jön az apja és nem marad ott látogatás után?A másik kérdésem pedig az hogy meghalt a nagypapája és amikor a nagyanyja viszi a temet?re ? mindig meg akarja várni és azt mondja hogy ? bemegy a papójáért. Annyira sajnálom de mégse mondhatom hogy meghalt és nem láthatod többet. Mit tegyek?

Legjobb válasz: Szerintem elõször várd meg miíg majd az adott helyzetben a gyerek rákérdez, hogy miért nem marad itt Apa. És akkor el lehet neki magyarázni, hogy anya és apa is nagyon szeret téged, egymást is szeretik, de már nem olyan puszilkodósan szeretik egymást. Ezt egy Csernus könyvebn olvastam és szerintem ez a legjobb valóban hogy a gyerek nyelvére legyen lefordítva, hogy anya és apa nem utálja egymást, de már nem úgy szeretik egymást. Szerintem egy próbát megér. És ráér tényleg akkor ha már szitu lesz, addig nem kell elõre, mert nem tudja akkor még mirõl van szó, amig meg nem tapasztalja.

Szerintem elõször várd meg miíg majd az adott helyzetben a gyerek rákérdez, hogy miért nem marad itt Apa. És akkor el lehet neki magyarázni, hogy anya és apa is nagyon szeret téged, egymást is szeretik, de már nem olyan puszilkodósan szeretik egymást. Ezt egy Csernus könyvebn olvastam és szerintem ez a legjobb valóban hogy a gyerek nyelvére legyen lefordítva, hogy anya és apa nem utálja egymást, de már nem úgy szeretik egymást. Szerintem egy próbát megér. És ráér tényleg akkor ha már szitu lesz, addig nem kell elõre, mert nem tudja akkor még mirõl van szó, amig meg nem tapasztalja.
Nem igazán tudok tanácsot adni, de sztem ne hazudj neki. Mondd el az igazat, az õ szintjén, biztosan sokat fog kérdezõsködni, de hazudni nem érdemes neki. A Nagyapa halálával kapcsolatban mondd azt, hogy most meghalt, tehát felment az Angyalkákkal a Jézuskához a mennybe és onnan figyel titeket.
csak mond, hogy ezután máshol lakik. Õ még nem tudja, neki az a természetes, ami van. Majd késõbb megkérdi, ha rájön, hogy máás az apjával lakik. Most elég annyi, hogy mi itt lakunk, apa ott és sokszor (nemsokára) jön veled játszani. És nagyon szeret, csak most ott lakik. Esetleg, ha nagyon firtatja, akkor azt mondod, hogy együtt mindig összevesztek, és nem akartok veszekedni.
Õszintén, az õ kis nyelvén mondd el neki, ne hazudj, mert gyerek rájön, és majd nem tudja, miért történik mindez. Nekem 2, 5 éves volt a fiam, mikor eljöttünk az apjától, nagyon rossz volt, de elmagyaráztam mindent, és megszokta. Nagypapáról: Beszélj neki az Istenrõl, a mennyrõl, hogy odament, minden este köszönjetek el tõle, stb. mindent öszintén az õ értelmi szintjéhez mérten.
A gyerek nem hülye, ezt minden szülõ tudja.Hazudni nem szabad, csak finomabban vázolni a valóságot. Ahogy az elsõ válaszoló írta, nagyon jó...már nem puszilkodósan szeretik egymást.Bár ettõl még nem biztos, hogy megérti, miért nem lakhat ott.A második válaszoló pedig azt, hogy a papa az angyalokkal van, és jó ott neki.

Előző kapcsolatomból született 2 gyermekem, az apjuk nevét viselik.8 éve elváltunk. A mostani párom az esküvőnk után szeretné őket a nevére venni. Hogyan lehet megvalósítani?

Azóta 6x látta ?ket, pedig van rendszeres láthatási joga. Gyermektartást nem fizet, az államtól kaptam 3 évig. Lemondani a gyerekekr?l nem akar. Ha jól tudom, most van valakije, és közös babájuk lesz. Mit tehetünk?

Legjobb válasz: 1. Olyan nincs, hogy a jelenlegi párod a nevére veszi öket, ahhoz, hogy az ö családi nevét viselhessék, örköbe kell öket fogadnia. 2. Az örökbefogadáshoz a vérszerinti apának bele kell egyeznie az örköbefogadásba. Az, hogy nem látogatja öket, annak nincs semmilyen jogi következménye, a gyerektartás nem fizetését viszont (6 hónapra) visszamenöleg lehet követelni, viszont ha nem fizet, attól még nem lehet lemondatni az apaságról. 3. Ezt kikényszeriteni nem lehet. 4. Azt viszont nem árt tudnia a jelenlegi partnerednek, hogy ha netán örökbefogadta a gyerekeidet és utána elváltok, akkor NEKI úgyanúgy kell utánuk gyerektartást fizetnie, mintha ténylegesen ö lenne az apa, és erröl többé nem tud lemondani.

1. Olyan nincs, hogy a jelenlegi párod a nevére veszi öket, ahhoz, hogy az ö családi nevét viselhessék, örköbe kell öket fogadnia. 2. Az örökbefogadáshoz a vérszerinti apának bele kell egyeznie az örköbefogadásba. Az, hogy nem látogatja öket, annak nincs semmilyen jogi következménye, a gyerektartás nem fizetését viszont (6 hónapra) visszamenöleg lehet követelni, viszont ha nem fizet, attól még nem lehet lemondatni az apaságról. 3. Ezt kikényszeriteni nem lehet. 4. Azt viszont nem árt tudnia a jelenlegi partnerednek, hogy ha netán örökbefogadta a gyerekeidet és utána elváltok, akkor NEKI úgyanúgy kell utánuk gyerektartást fizetnie, mintha ténylegesen ö lenne az apa, és erröl többé nem tud lemondani.
Tegyük fel, hogy az igazi apa lemondana róluk. Akkor sem helyes ilyet csinálni szerintem. Mert lehet, hogy a gyerekek ragaszkodnak a nevükhöz. Persze ha még csak 2-3 évesek, akkor nyilván nem. Mellesleg a jövõ kiszámíthatatlan, nem biztos, hogy nagykorukra olyan jó viszonyban lesznek az új apukával. És lehet, hogy haragudni fognak rád, amiért elvetted tõlük az igazi nevüket, és egy általuk nem kedvelt személyét viselik. Mert akkor inkább az eredeti apa neve, aki lehet, hogy semmit nem fog nekik jelenteni, de legalább a nevét nem kötik rossz élményekhez se. Tehát ha örökbe akarná fogadni õket a párod, akkor úgy kéne, hogy a vezetéknevük a gyerekeknek ne változzon. Ha egyáltalán lehet ilyet. Vagy kapják a te vezetéknevedet.
De hát nem a párod az apjuk! Nem értem miért elterjedt az a felfogás, hogy a mostohaapa igazi apává lépjen elõ. Van apjuk, csak éppen nem törõdik velük. Viszont a helyébe nem léphet senki. A gyerekeidnek ezt hogyan gondoltad elmagyarázni? Hány évesek?
Õk az exed gyermekei. Ha nem kíván róluk lemondani, akkor nem tehetsz semmit. A kapcsolatuk változhat is idõvel, akár nagyon jó irányba, ne vedd el tõlük a lehetõséget. Amikor összejöttem a párommal, nem volt kapcsolata az apjával, mert pici gyermekkorában az apa külföldön volt. Késõbb szerette volna megismerni, de anyósom mindent elkövetett az ellen, hogy a találkozó létrejöjjön. Hosszas rábeszélésemre végül nyitott a férjem az apa felé. Megbeszéltek minden sérelmet, mára nagyon jó a kapcsolatuk. Vannak testvérek is abból a házasságból, akikkel szintén jól kijön. Anyósom persze ezt sosem fogja megbocsátani nekem, de tojok rá. Az apja és a tesók éppúgy a férjem családja, mint õ, nem veheti el egy féltékeny nõszemély.
A kérdező hozzászólása: 9 és 11 évesek. A kisebbik nem is emlékszik rá. A nagyobbik igen, de nagyon haragszik rá. Azt mondja, látni sem akarja, pedig tõlem soha semmi rosszat nem hallott róla. A párommal 6 éve vagyunk együtt, és imádják. Szinte a kezdetektõl apunak szólítják, teljesen maguktól. Mindenben kikérik a véleményét és hallgatnak rá. Egyébként mindig minden õket érintõ dolgot megbeszélek velük.

Kislányom 2éves lesz februárban, úgy érzem én nem is létezek neki csak az apja a mindene, miért lehet ez?

Én pl nem adhatom oda a cumisüveget neki csak az apja,nekem nem ad puszit csak neki,nagyon rossz ez,? a harmadik kislányunk egyik sem volt ennyire apás.

Legjobb válasz: Nálunk is a helyzet, azzal a különbséggel, hogy az én lányom augusztusban lesz 2 éves. De mindene az apja, Neki láthatóan jobban örül, ha elmegy jobban keresi mint engem. Nálunk az ok az az, hogy az Apja sokkal türelmesebb ember mint én. :) És ezt a gyermek gondolom érzi is. Én csak a cicizésre vagyok jó, bárhonnan ha hazajövök se puszi, se ölelés csak cici. :) Szeret Téged is a lányod, de egyelõre még az Apjának jobban ki tudja mutatni. Örülj neki, hogy ilyen jó a viszonyuk! :)

Nálunk is a helyzet, azzal a különbséggel, hogy az én lányom augusztusban lesz 2 éves. De mindene az apja, Neki láthatóan jobban örül, ha elmegy jobban keresi mint engem. Nálunk az ok az az, hogy az Apja sokkal türelmesebb ember mint én. :) És ezt a gyermek gondolom érzi is. Én csak a cicizésre vagyok jó, bárhonnan ha hazajövök se puszi, se ölelés csak cici. :) Szeret Téged is a lányod, de egyelõre még az Apjának jobban ki tudja mutatni. Örülj neki, hogy ilyen jó a viszonyuk! :)
Te vagy vele egész nap? Vagy bölcsis?
A kérdező hozzászólása: sajnos mert muszály dolgoznom mert az anyagi keretek nem engedik az itthonlétet(vagy nem sajnos, mert örülök hogy régota van munkám, egy munkahelyen)bölcsibe jár, imád járni, ha megyek érte akkor örül de amint meglátja az apját...vége
Nálunk is volt egy ilyen idõszak a lányomnál. Aztàn elhagyott minket a férjem, azóta én vagyok a kedvenc, apa max játszhat vele. De ilyen áron azért nem feltétlenül éri meg. :(
Szerintem az apja lesz a példaképe, vagy csak még mivel olyan kicsi, lehet hogy csak örül neki. szerintem nem lesz baj, nem is kellet volna észrevenni az ilyet. Majd amikor nektek kettõtöknek kellesz elbeszélgetni, majd ha tini lesz, meg ha megjön neki, rá fog jönni, hogy téged is nagyon szeret. Vagy még hamarabb.

Ha a láthatási idõ alatt a gyermekeink megbetegszenek, lehetõségem van (jogilag) megkérni az apjukat, hogy hozza õket haza? Feljelenthet, ha ilyen esetben hazahozom õket?

A volt férjem sajnos nem tudja megfelelõen ellátni a gyerekeket, fõleg akkor nem, ha betegek, de ezt nem akarja beismerni. Mit lehet ilyenkor tenni?

Legjobb válasz: Nincs olyan felnõtt férfi, aki ne lenne képes ellátni egy beteg gyereket. Szerintem csak a bosszú beszél belõled. Amúgy meg nincs lehetõséged ilyesmi miatt visszakövetelni õket láthatásról, hacsak nem tudod bizonyítani, hogy komolyan veszélyezteti õket. Egyébként is röhej a hozzáállásotok. Én egyszerûen a gyereket kérdezném meg, hogy hol akar lenni, ha nem érzi jól magát. Ha jó neki az apjával, maradjon ott, ha sír, hogy haza akar menni, akkor meg az apja vigye haza!

Nincs olyan felnõtt férfi, aki ne lenne képes ellátni egy beteg gyereket. Szerintem csak a bosszú beszél belõled. Amúgy meg nincs lehetõséged ilyesmi miatt visszakövetelni õket láthatásról, hacsak nem tudod bizonyítani, hogy komolyan veszélyezteti õket. Egyébként is röhej a hozzáállásotok. Én egyszerûen a gyereket kérdezném meg, hogy hol akar lenni, ha nem érzi jól magát. Ha jó neki az apjával, maradjon ott, ha sír, hogy haza akar menni, akkor meg az apja vigye haza!
A kérdező hozzászólása: Amíg házasok voltunk, addig is az én feladatom volt, a gyerekek ellátása. Tudom, ez az én hibám is, de nem tanulta meg, mit kell ilyenkor csinálni, egyszerûbb volt neki azt mondani, hogy nem ért hozzá és rám hagyni mindent. Azt hittem, majd megváltozik ha rá lesz kényszerülve, de ma végképp bebizonyította, hogy nem képes rá. Még a lázukat se mérte meg, csak bezavarta õket a szobába aludni. Bele se merek gondolni, mi lett volna, ha a volt anyósom nem hív fel, hogy szerinte baj van és menjek gyorsan. A gyerekek még kicsik 5 és 3, 5 évesek.
Nem tudja egy gyerek lázát megmérni? Inkább nem akarja. Annyira nem érdeklik a gyerekek, csak a saját kényelme, hogy még ezt sem teszi meg nekik. Elhiszem, hogy olykor nincs szükség pont lázmérésre, de ha rendszeresen, és nagyon nem látja el a gyerekeket, akkor lustaságról, tehát önzésrõl van szó. Ja, meg persze fél a gyerekektõl ("nehogy komolyan foglalkozzak azzal, amihez nem értek"), mint ahogy sok nõ a matektól.

Lehet hátránya a kislányomnak abból, hogy az apjának van családja?

Van egy 4 éves kislányom, az édesapjával csak egy futókapcsolatunk volt, de megtartottam a gyereket. Eddig látogatta, elvitte, viszonylag sokat van vele. Neki korábban volt egy hosszú kapcsolata, amiből van két fia. Most az ő anyukájukkal jött újra össze. Kicsit félek, hogy a lányom ezután ki fog "esni". Eddig nagy százalékban akkor vitte el a lányunkat is, ha a fiúk vele voltak, (illetve egy olyan napjuk volt kéthetente mikor csak ketten voltak ovi után). Szóval kicsit tartok ettől. Szerintetek jogos a félelmem? Még tegnap mondta el, amikor este hazahozta a leányzót, hogy újra együtt vannak/lesznek. Nem tudom még a gyakorlatban hogyan fog ez hatni kettőjük kapcsolatára. (lehet kicsit túlaggódom, csak eddig jó apa volt, nem akarom hogy a kislányomon csapódjon a dolog)

Legjobb válasz: Sajnos lehetséges hogy 'ki fog esni' a lányod... Nekem mikor apa megházasodott újra és gyereke született, naponta( van amikor nem hív fel) kb. 5 percet beszélünk. Nekem is nyomta a minden úgy lesz mint volt szöveget...szóval... nem tudok neked ilyen téren bíztató tanácsot adni. Remélni lehet csak, hogy nem olyan mint az én apám! 15/L ..

Sajnos lehetséges hogy 'ki fog esni' a lányod... Nekem mikor apa megházasodott újra és gyereke született, naponta( van amikor nem hív fel) kb. 5 percet beszélünk. Nekem is nyomta a minden úgy lesz mint volt szöveget...szóval... nem tudok neked ilyen téren bíztató tanácsot adni. Remélni lehet csak, hogy nem olyan mint az én apám! 15/L ..
ha szereti a lányát akkor nem kell attól tartanod hogy nem fog vele foglalkozni :)

Hogy lehet megakadályozni, hogy az apa az anyja ellen nevelje a 4 éves gyereküket?

Mikor az apjától hazajön a kisgyerek 2-4 órán át nagyon furcsa. Azalatt teljesen agresszív (mert az apja is az) és bántja az anyját is. Ha kérdezi, hogy mi volt az apjánál olyanokat mond, hogy meg kell ütni anyát és hasonlók.Csak arra lennék kíváncsi, hogy lehetséges, hogy esetleg sikerülni fog neki ellene nevelni? Mert már vannak jelek, hogy sikerülni fog neki....és ezt hogyan lehet megakadályozni?

Legjobb válasz: Pszichológushoz kell vinni a gyereket meg sztem bíróságon is lehet kérni, h mostantól az apa csak felügyelett mellett találkozhat a gyerekkel. Ez nagyon nem normális dolog. Fõleg késõbb durvul el, mikor kezdi a pubertást és akkor amúgy is az anyja ellen fordul. Ha az apja még fûti is, abba jobb nem belegondolni, h mi sül ki belõle. A pszicsológus persze nem azért kell, mert a gyerekkel van baj, hanem õ felismeri, h mi a helyzet.

Pszichológushoz kell vinni a gyereket meg sztem bíróságon is lehet kérni, h mostantól az apa csak felügyelett mellett találkozhat a gyerekkel. Ez nagyon nem normális dolog. Fõleg késõbb durvul el, mikor kezdi a pubertást és akkor amúgy is az anyja ellen fordul. Ha az apja még fûti is, abba jobb nem belegondolni, h mi sül ki belõle. A pszicsológus persze nem azért kell, mert a gyerekkel van baj, hanem õ felismeri, h mi a helyzet.
Sajnos a családunkon belül már elõfordult ilyen, leírom, hogy ott hogy oldódott meg: -anyuka ugyanezeket tapasztalta, mint amiket te is leírtál -a védõnõt kérdezte meg, hogy ilyenkor mit is kell tenni -gyereket elvitte gyermekpszichológushoz, aki kiállított valamilyen papírt (szakvéleményt azt hiszem), amivel lehetett menni a bíróságra, ott anyuka kérvényezte a teljes jogú felügyeletet (nincs láthatás), de ezt így nem kapta meg, de: -apuka azóta csak felügyelettel látogathatja a kisfiút, nem viheti el, csak az anyuka házában találkozhat vele minden második szombaton, 4 óra hosszára. Nálunk ez így volt. Remélem megoldódik a helyzet nálatok/vagy azoknál akikrõl írsz is.
Ilyen esetben vidd el a gyereket egy gyermekpszichológushoz, mondd el neki, mit tapasztalsz, mire gondolsz, és kérj egy hivatalos szakvéleményt (elõtte kérdezd meg, hogy az adott szakember tud-e ilyet kiállítani). Ezzel fordulj vagy a bírósághoz, vagy talán elõször a gyámhatósághoz, lehet, hogy ezt õk is tudják kezelni. A lényeg az, hogy kérd, az apa csak felügyelet mellett találkozhasson a gyerekkel, mármint úgy, hogy a családvédelmiseknél. Akkor egy szakember jelenlétében zajlanak le a találkozások. Sajnos az ilyen emberek ellen más módszer nincs :S
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat, valószínûleg ez is lesz :)
Szorítok, h minden rendben menjen. Engem mindkét szülõ uszított a másik ellen, nem egy jó érzés.
A kérdező hozzászólása: Csak félek, hogy mi lesz ha sikerül neki :S
Lehet, h egy darabig a hatása alatt lesz, de nem egész életében. Sajnos a gyerekek könnyen manipulálhatók, de ha megteszel mindent azért, h a lehetõ legtöbb rosszat kivédd, akkor hosszú távon te nyersz. A pszichológus biztos segíteni fog. :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!