Találatok a következő kifejezésre: Az apa igényelheti (15 db)

Az apa igényelheti a GYES-t?

Igényelheti a GYES-t az apa, ha én visszamegyek dolgozni? Itt életbe lép az 1 éves kor, vagy bármikor érvényes ez? TGYÁS után a GYED-et fogom megigényelni, majd megszakítom és visszamegyek dolgozni, akkortól fogja az apa megigényelni a GYES-t. Ezt lehet?

Legjobb válasz: Igen, mehet az apa is GYES-re.

Igen, mehet az apa is GYES-re.
Igen de ha van élõ munkaviszonya akkor ha neked lejár a Tgyás akkor gyed-re is mehet ha nincs akkor gyes-re.
A kérdező hozzászólása: de nem tud GYED-re menni, csak GYES-re.
A kérdező hozzászólása: akkor ezek szerint csak nagyszülõ esetében kell megvárni, amíg a pici 1 éves lesz.
A kérdező hozzászólása: egy pillanat: ha nekem lejár a TGYÁS, akkor én még utána egy darabig GYED-en leszek. amikor visszamegyek dolgozni, akkor a baba kb. 8-10 hós lesz, és akkor mondom vissza a GYED-et. akkor igényelné meg az apa a GYES-t. ez csak HÁZASTÁRSAKRA vonatkozik, vagy élettárs is igényelheti?? én HÁZASTÁRSAT olvastam.
Tudod mit? Menj be a MÁK-hoz, vagy a kormányablakhoz, ott valószínûleg pontos információval tudnak szolgálni.
A kérdező hozzászólása: Nem fogok egyelõre bemenni, mert még nem aktuális. De gondoltam, hátha jár erre valaki, aki tud pontos infót. Azért köszi!
1 eves kora utan mehet az apa gyesre.

Gyeddel kapcsolatos kérdésem, jelenleg gyeden vagyok, a második gyermekemet kb:2010. április vége, május elejére várom! Ebbe az esetbe jár-e gyed a másodikra, az elsőre pedig az apa igényelheti a gyest? Az új törvény szerint!

Legjobb válasz: Egy jogviszony alapján csak egyféle ellátás jár. Apuka csak akkor lehetne gyesen ha Te a neked járó ellátást átengeded neki. Te egyszerre nem vagy jogosult gyedre és gyesre is, így nincs is mit apukának átengedni. Ez a jelenlegi szabályozás szerint is így van és nem tudok arról, hogy ez jövõre változna.

Egy jogviszony alapján csak egyféle ellátás jár. Apuka csak akkor lehetne gyesen ha Te a neked járó ellátást átengeded neki. Te egyszerre nem vagy jogosult gyedre és gyesre is, így nincs is mit apukának átengedni. Ez a jelenlegi szabályozás szerint is így van és nem tudok arról, hogy ez jövõre változna.
Megerõsítem az elsõt! Egy ellátás jár, hiába lesz két gyereked! Nálunk szerencsére úgy jött ki, hogy uramnak átadtam a gyes igénylést, én pedig táppénzre mehettem, míg a második meg nem született.

Az apa is igényelheti a GYED-et, ha az anya marad otthon a kicsivel?

Én minimálbérre vagyok bejelentve, a párom jóval magasabb összegre. Úgy tudom, hogy a GYED-et nem csak az anya, hanem az apa is igényelheti. Mivel jobban járnánk anyagilag, ha az ? fizetése alapján kapnánk a GYED-et, így az lenne a kérdésem, hogy vajon a GYED-et igényelheti-e ?? Vagy csak az, aki otthon is marad a kicsivel?

Legjobb válasz: a gyedet az igényelheti, aki otthon marad a picivel.ez persze lehet az apa is, de akkor neki kell otthon maradnia.

a gyedet az igényelheti, aki otthon marad a picivel.ez persze lehet az apa is, de akkor neki kell otthon maradnia.
Természetesen nem! Hiszen akkor a párod kétszer kapna fizetést? GYED-et a fizetése után, meg amúgy is kapna fizetést? Ilyet nem lehet. Ha õ marad otthon, akkor õ kérheti a GYED-et. Persze otthon maradhattok mindketten is akár, de akkor is csak az egyik fizetés után lehet megigényelni a GYED-et, és aki a GYED-et igénybe veszi, az nem végezhet keresõ tevékenységet.


A fiam az apja nevelõapjának a nevén van. Ilyen esetben igényelhetek gyerektartást?

Legjobb válasz: Ilyen nem lehet, a gyereket vagy a biológiai vagy a jogi apa nevére lehet anyakönyveztetni, a nagyapáéra nem. De akinek a nevén van a gyerek, (illetve aki el van ismerve apának, akár apasági nyilatkozattal, akár bírósági határozattal), az köteles a gyerektartást fizetni.

Ilyen nem lehet, a gyereket vagy a biológiai vagy a jogi apa nevére lehet anyakönyveztetni, a nagyapáéra nem. De akinek a nevén van a gyerek, (illetve aki el van ismerve apának, akár apasági nyilatkozattal, akár bírósági határozattal), az köteles a gyerektartást fizetni.
Csak egy kérdés, hogy téged nem tájékoztattak semmirõl, amikor megszültél?! Hogy ha nagykorúvá váltok, akkor pl lehet tenni apasági nyilatkozatot? Vagy az apa nem is akarta elismerni a gyereket? De nem értem, hogy ha tudod ki az apja, miért az van beirva , hogy ismeretlen?
A kérdező hozzászólása: De ha nincs a nevén akkor hogy?
GYerektartást a gyerek APJA köteles fizetni, más nem.
A kérdező hozzászólása: Azért kapta a "mostoha nagypapa" nevét a gyerek mert amikor megszületett még mindketten kiskorúak voltunk az apjával. Így õ lett a gyerek gyámja.
Komolyan volt egy férfi aki elfogadott gyerekkel, és te szétmenéskor gyerektartást kérnél tõle amikor nem is a saját gyereke. Pofámról lesülnea bõr már csak a gondolattól is a helyedben.
Ha apának nincs senki bejegyezve, akkor miért van a gyerek a feltételezett apának a nevelõapja nevén?! Miért nem a te nevedet viseli? Ilyenkor az anya nevét kapja, ha nincs apasági nyilatkozat! És a nevelõapa milyen jogon vette a nevére? Én ilyet még nem hallottam.... Ha nincs apasági nyilatkozatban leirva, hogy ki az apa, akkor kitõl akarsz gyerektartást? Elõbb be kell bizonyitani, hogy ki az apa! DNS vizsgálattal el lehet dönteni... akkor lehet bárkitõl is gyerektartást kérni, ha bebizonyosodik...
A kérdező hozzászólása: Apának nincs sen.i sem bejegyezven. Természetesen az apukától kérnék gyerektartást.
Az apa nevelõapjának a nevén van? Kitõl akarsz gyerektartást? Az apától vagy a nagyapától? /Tudom nem vér szerinti/
Attól, hogy nincs a gyerek a nevén, még elismerheti a gyereket, és akkor köteles fizetni. Ha nem ismeri el, hogy az övé, akkor kezdõdnek a problémák.

Igényelhetem-e én (az apa) a családi pótlékot? Hivatalosan jogosult vagyok rá?

Párommal együtt neveljük a közös gyermekünket. Az állandó lakcímeink ugyan különböznek, de az ideiglenes címünk azonos. Igaz, a gyereknek kiállított lakcímkártyáján csak az anya állandó címe szerepel, az ideiglenes nem, mégis velünk lakik az ideiglenes címen.

Legjobb válasz: Számít a gyerekek lakcíme. Az nem baj, hogy a párodnak és neked csak az ideiglenes azonos, de a gyerekeket is be kell ugyanoda ideiglenesen jelenteni, ha te akarod a CSP-t igénybe venni. Így az anya igényelheti csak, mert ha jól értem, neki és a gyerekeknek azonos az állandó lakcíme. A leírtakban biztos vagyok, mert pont most segítettem a szomszédomnak egy ilyen ügyet rendbe tenni.

Számít a gyerekek lakcíme. Az nem baj, hogy a párodnak és neked csak az ideiglenes azonos, de a gyerekeket is be kell ugyanoda ideiglenesen jelenteni, ha te akarod a CSP-t igénybe venni. Így az anya igényelheti csak, mert ha jól értem, neki és a gyerekeknek azonos az állandó lakcíme. A leírtakban biztos vagyok, mert pont most segítettem a szomszédomnak egy ilyen ügyet rendbe tenni.
Elõzõ vagyok. Kicsit bonyára sikerült a válaszom. Az a lényeg, hogy a gyerekeknek és az igénylõnek azonos lakcímmel kell rendelkezniük, mindegy, hogy az állandó, vagy ideiglenes.

Szülés után igényelhető támogatásokhoz (anyasági támogatás, TGyás, családi pótlék) feltétlen kell az anya megjelenése, mondjuk ha személyesen intézzük, vagy elég, ha az apa megy és viszi be a papírokat az illetékes intézménybe?

Legjobb válasz: Anyaságit és a családit postán is lehet intézni. A nyomtatványt kitöltöd és a fénymásolatokkal együtt elküldöd. Apa se kell hozzá. A TGYÁS-t nem tudom. Nekem azt a munkahely intézte.

Anyaságit és a családit postán is lehet intézni. A nyomtatványt kitöltöd és a fénymásolatokkal együtt elküldöd. Apa se kell hozzá. A TGYÁS-t nem tudom. Nekem azt a munkahely intézte.
Elég, ha apa, neked nem kell menned.
Csak megerõsítésként: apa is intézhet mindent, de ahol kell, írd alá a nyomtatványokat természetesen!
Apa is intézkedhet, de a baba születési anyakönyvi kivonata mindenképp kell. Nálunk az önkormányzat családvédelmi osztálya segít kitölteni a papírokat és fel is adja postán. Szerintem ott is érdeklõdhettek, ha nem olyan településen laktok ahol van illetékes intézmény. Gratulálok a babához! :) )
Csak az anyuka után igényelhetsz.Õszinte részvétem.
Õszinte részvétem, szerintem is csak az anyukája után.
09.10-es hozzászóló vagyok. Az árvaellátás mértéke édesanyád nyugdíjának (ha nem volt nyugdíjas, akkor elõször megállapítják, hogy mennyi lenne)30 %-a, 16 éves korig, illetve addig jár, amíg nappali tagozaton tanul max. 25 éves korig.
09.10, 09.22-es vagyok. Igen, ha az egyik szülõ elhunyt, a másik rokkant, akkor teljes árvaellátást állapítanak meg az árvának. Ebben az esetben is az anya nyugdíjából számolnak, mértéke 60 %.
Õszinte részvétem. És légyszíves utánnanézni milyen anyagi támogatások illetik meg a tesódat, az árvaellátáson kívül.Például emelt családi pótlék.
csak az anyukája után mert az hunyt el, az apja még él õ csak lemondott róla.
Fogadd õszinte részvétem.
Õszinte részvétem. Árvaellátás igénylése halotti anyakönyvi kivonattal, illetve testvéred születési anyakönyvi kivonatával (eredetben vagy hitelesített másolattal, különben vesztesz pár hetet), emelt családi pótlék, önkormányzattól lehet kérni rendszeres és rendkívüli szoc. segélyt, illetve gyermekvédelmi támogatást, kedvezményt. Ezek jövedelemfüggõek. Az apának gyermektartás díjat kell fizetni. Ha magától nem fizet, akkor kérni kell a bíróságtól a tartásdíj megállapítását. Ne félj, az eljárás neked ingyenes és gyors.
A kérdező hozzászólása: mindenkinek köszönöm...azt hallottam, amennyiben az apa rokkant, teljes ellátásra jogosult.valóban így van?mert rokkant az apja.

Az apa is igényelheti?

A párom 6 órásra van bejelentve a munkahelyén,és 8 órásra megyek vissza dolgozni,így nekem akkor ha jól tudom le kell mondanom a gyest.

Legjobb válasz: Teljes munkaidõben is lehet már gyes mellett dolgozni, nem kell lemondanod! Ez 2014. jan. 1 óta van a gyed extra keretében.

Teljes munkaidõben is lehet már gyes mellett dolgozni, nem kell lemondanod! Ez 2014. jan. 1 óta van a gyed extra keretében.
Persze csak akkor, ha a gyerek elmúlt 1 éves.
1 éves kor után idõkorlátozás nélkül (tehát 8 órában is) lehet dolgozni gyed, gyes mellett. Ez idén januártól van. Úgyhogy nem kell lemondanod a gyest, igényelheted továbbra is te.
Nem, mivel a párod nevén már van ingatlan.
Nem
Én úgy tudom: amennyiben a párod öröklés útján jutott az ingatlanhoz, ami haszonélvezettel terhelt és a haszonélvezõ bent lakik, akkor igen! Mindenképpen kérdezzétek meg bankban, a pontos körülményeket ismertetve, fognak tudni segiteni!

Ha van egy beregisztrált Törzskönyves törpe spicc de az apa kutyának nincs regisztrált törzskönyvje, akkor is igényelhető a törzskönyv?

Nekem van egy törzskönyves spiccem, és szeretném pároztatni egy remek felmen?kkel rendelkez? Törzskönyves hímmel, de nincsen beregisztrálva mint tenyészt?, akkor is igényelhet? a törzskönyv a kiskutyákra?

Legjobb válasz: A kan gazdájának nem is kell tenyésztõként szerepelni sehol. A szuka tulajdonosnak kell kennelnév és õ adja le az alombejelentõt , fedeztetési igazolást is. Õ fizet mindenért. Természetesen mindkét kutyának meg kell felelnie az adott fajtánál elõírt tenyésztési szabályzatnak.

A kan gazdájának nem is kell tenyésztõként szerepelni sehol. A szuka tulajdonosnak kell kennelnév és õ adja le az alombejelentõt , fedeztetési igazolást is. Õ fizet mindenért. Természetesen mindkét kutyának meg kell felelnie az adott fajtánál elõírt tenyésztési szabályzatnak.
Úgy látom mindkét kutya törzskönyves. Legalább egy tenyészszemle kéne mindkét kutyusnak. Ahhoz, hogy törzskönyvet tudj kiváltani, kennelnevednek kell, hogy legyen, anélkül nem lehet. Másik megoldás: kérdezz rá a kutyád tenyésztõjénél, (vagy a kan tulajdonosa az Õ kutyájának a tenyésztõjénél), hogy esetleg az Õ neve alatt kiválthatjátok-e a törzskönyveket?
A kérdező hozzászólása: Igen mindkettõ kutya megfelel a fajta standartnek, de csak én vagyok bejelentve mint tenyésztõ. Szükséges orvosi kezelések, oltások rendben vannak.
ne haragudj de ha te tenyésztõ vagy ilyen alap dolgot nem tudsz? Arról hogy a fajtastandardnek megfelel milyen papírjuk van?
Ha az apa kutyának nincs törzskönyve, akkor szaporítasz - bár ha lenne, akkor is szaporítanál, ez így ugyanis nem tenyésztés.
neked kell tenyõsztõnek lenni, de elõször legyen meg mind két kutyának a szükséges eredménye és orvosi vizsgálata.
A szükséges orvosi vizsgálaton a patella luxáció szûrõvizsgálatot értik, nem az éves oltásokat. Az megvan? Tenyészszemlén volt mind a két kutya és megfeleltek rajta? Kennel neved levédetve az FCI-nél? És ha szabad kérdezni, milyen tenyésztõi céljaid vannak ezzel az alommal? Mit szeretnél elérni, mit szeretnél javítani éppen ezzel a párosítással?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!