Találatok a következő kifejezésre: Az apának 5 nap (11 db)

Az apának 5 nap szülési szabadsága van, amire úgy tudom távolléti díj jár. Az a fizetésnek hány %-a? Annyi jár, mint pl. betegállományban, vagy a teljes fizetés?

Legjobb válasz: Szia! A teljes fizetés jár arra az öt napra. Két hónapon belül lehet kivenni, és a munkáltató nem szabhatja meg, hogy mikor! :)

Szia! A teljes fizetés jár arra az öt napra. Két hónapon belül lehet kivenni, és a munkáltató nem szabhatja meg, hogy mikor! :)
Szia, Teljes összeg, és nem a munkáltatót terheli, õk visszamenõleg megkapják az államtól, van erre egy formanyomtatvány, amit a könyvelõ tölt ki és küld be az Államkincstárnak.

A baba születése után kivehet az apa 5 nap szabit, ehhez milyen papírok kellenek?

Azt olvastam egy kérdésben, hogy a baba születési anyakönyvi kivonata és TAJ kártyájának másolata kell. Ma meg azt olvastam, hogy a TAJ kártya 3 hét kb, mire megérkezik. Akkor az 5 napos szabit is csak leghamarabb a baba születése után 3 héttel tudja kivenni az apuka?

Legjobb válasz: Kell valami igénylést kitölteni, mert ezt a kérvényt a munkáltató benyújtja a MÁKnak, és a MÁK fizeti ezt a szabadságot. Kellett az újszülött TAJ száma is, vagy a születési anyakönyvi kivonat, már nem emlékszem. Én SMS-t küldtem a fõnökömnek (éjjel születtek a gyerekek), hogy akkor holnaptól nem megyek, és utólag töltöttem ki és adtam le a papírt, miután visszajöttem dolgozni.

Utolsó! Nálunk nem kellett ilyen kritériumnak megfelelni!
Kell valami igénylést kitölteni, mert ezt a kérvényt a munkáltató benyújtja a MÁKnak, és a MÁK fizeti ezt a szabadságot. Kellett az újszülött TAJ száma is, vagy a születési anyakönyvi kivonat, már nem emlékszem. Én SMS-t küldtem a fõnökömnek (éjjel születtek a gyerekek), hogy akkor holnaptól nem megyek, és utólag töltöttem ki és adtam le a papírt, miután visszajöttem dolgozni.
Az 5 nap szabi alanyi jogon jár neki, semmilyen igazolás nem kell hozzá. De ha nagyon kekec a fõnöke, akkor is elég a baba anyakönyvi kivonatát felmutatnia, és kötelesek kiadni neki az 5 nap szabit.
Az is fontos, hogy a párod és te közös lakcímen legyetek, különben nem kapja meg az apa az 5 szabadnapot sajnos.
Ahhoz, hogy kiadják nem kell. MAx majd utólag kell bemutatni. Egyébként úgy van, hogy a baba születését követõ 3 hónapon belül kötelesek kiadni azt az 5 napot.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek! :) Akkor megnyugodtam, hogy nem csak kb.3 hétre rá vehetõ ki :)
A születési anyakönyvi kivonatot kell bemutatnia, a nyomtatványt pedig, ami a kifizetett összeg visszaigényléséhez kell, a munkáltató tölti ki, és nyújtja be.
A kérdező hozzászólása: Ilyenrõl mi sem tudunk, hogy közös lakcímen kellene lennünk...az õ állandója és az én ideiglenesem egyezik. De mint kiderült, a férjem már rákérdezett a cégnél is, hogy hogyan lehet kivenni, így már megtudta korábban :) Azért köszönöm mégegyszer mindenkinek!
Nem kell közös lakcímmel rendelkezni, nekünk is más a lakcím és megkapta a párom az 5napot. Utólag kérték a baba születési anyakönyvi kivonatának a bemutatását.
A kérdező hozzászólása: Köszi!
De kell a közös lakcím. Nekünk a férjem emiatt nem kapta meg sajnos.
Munkaltatoja valogatja ezek szerint. Mi nem vehettuk ki, amig nem erkezett meg a TAJ szama es azt mondtak, hogy szuletestol szamitott 2 honapon belul, ha nem veszi ki, akkor elvesziti (allami szfera). Ezt tartalmazza a torveny is, de vannak cegek, ahol ezt rugalmasabbban kezelik Nezd a leirast itt: http://www.ber-tb-cafeteria.eu/2012/03/03/munkaidokedvezmeny.. Jo babazast!

Úgy tudom szülés után az apának jár 5 nap munkaidõ kedvezmény azt meg is találtam de az lényeges hogy egy címen legyek a párrommal vagy nem feltétlen kell egy címen lenünk az 5 nap meg kapásához?

Legjobb válasz: A paromnak csak az anyakonyvi kivonatot kellett bevinni de szerintem meg nem vitte be(eltelt mar egy honap)nala nem kertek a kozos lakcimet.

A paromnak csak az anyakonyvi kivonatot kellett bevinni de szerintem meg nem vitte be(eltelt mar egy honap)nala nem kertek a kozos lakcimet.
Ez a helyesírás nem semmi!
A szülés utáni második hónapig be kell mutatni a születési anyakönyvi kivonatot (a hátuljára szokták ráírni). Ha addig nem veszi igénybe, akkor ugrott az 5 nap. Az anyakönyvi kivonaton pedig rajta van, hogy ki az apja - ez a lényeg.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat a helyes írást remélem nem nekem címezted ?
Nem kell egy lakcímen lennetek a pároddal, csak a születési anyakönyvi kivonatot kell bemutatnia a munkahelyén.


Gyermek születése után már 2 hét szabadság jár az Apáknak, vagy még az 5 nap az aktuális?

Az EU elfogadta azt a javaslatot, hogy az Apáknak 2 hét szabadság járjon gyermekük születése után.

Legjobb válasz: 5 nap van még, nincs 2 hét.

5 nap van még, nincs 2 hét.
Sajna még mindig 5 nap!
JAVASLAT. Nem elõírás. Csak a spanyolok vezették be eddig, magyarországon tuti nem fogják.
5nap.
1 nap jár erre az évre.
Hozzáadják az éves szabadsághoz, majd elosztják 12-vel és beszorozzák a hónapok számával, amit ebben az évben dolhozik és kijön az éves szabadság.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!
Megkérdeztétek a munkahelyén? Kíváncsi vagyok, mit mondanak. (3. vagyok. És meglepett, hogy mennyire nem hasznos a válaszom. Ennyire rosszul alkalmazzák a szabályokat?)
A kérdező hozzászólása: Majd megírom, ha megkérdezte. :) Nekem hasznos volt. :)
A kérdező hozzászólása: többször bement a titkárnõhöz, negyedjére már vitte a törvényi részt, végül kapott egy napot.kettõt nem, mert jún.ban kezdte a munkaviszonyt.
Szerintem a titkárnõ (ha nem õ a munkaügyes) az nem kompetens ebben az ügyben. Utánakérdeztem hozzáértõtõl, jár a 2 nap, ha december 30-án született is, és pl elõtte lépett be a férjed. Kár, hogy náluk így értelmezik :(
A kérdező hozzászólása: Hát igen. De nem tudunk mit tenni. Olyan törvényi részt nem találtunk, ahol le van írva, hogy mindegy mikor lépett be az apuka a céghez. Titkárnõ a munkaügyes amúgy. Azért végül csak adott egy napot, szóval nem biztos a dolgában.

Halva született magzat esetén jár az apának az 5 nap szabadság ill.2 nap a temetésre?

Ha tudtok légyszi írjatok törvényi hátteret.

Legjobb válasz: igen,és jár az egyszeri anyasági segély is. Sajnálom,õszinte részvétem:-((

igen, és jár az egyszeri anyasági segély is. Sajnálom, õszinte részvétem:-((
én is úgy tudom hogy halott baba esetén is jár ugyanúgy a segély.
Jár, de a szülést követõ 2. hónap végéig ki kell venni.
A kérdező hozzászólása: Légyszi ne az anyasági támogatásról írjatok. A férjemet érintõ apáknak járó 5 nap szabadságról ill. a közeli hozzátartozó halála esetén járó 2 napot szeretném megtudni hogy jár-e és ha igen hol van errõl hivatalos információ. Köszönöm.

Örökbefogadó apának jár-e az 5 nap munkaidő-kedvezmény 2012-ben? Milyen feltételekkel (pl.2 hónapon belül igénybe kell-e venni).2013. 01. 01-től változik a szabályozás? Hogyan? Szigit

Kérlek benneteket, hogy a jogszabályi hivatkozást vagy állásfoglalásra hivatkozást is írjatok le válaszotokban.

Legjobb válasz: Örökbefogadó szülõ jogi státusa az örökbefogadás lezártával megegyezik a vérszerinti szülõ státusával. Minden ami egy vsz szülõnek jár, jár neki is. Nem tudok róla h elfogadták volna az új ptk.-t, illetve abban milyen változások lesznek, de nem hiszem h ez a tény megváltozna. jsz-t sajnos nem tudok linkelni, csak tapasztalatból beszélek.

Örökbefogadó szülõ jogi státusa az örökbefogadás lezártával megegyezik a vérszerinti szülõ státusával. Minden ami egy vsz szülõnek jár, jár neki is. Nem tudok róla h elfogadták volna az új ptk.-t, illetve abban milyen változások lesznek, de nem hiszem h ez a tény megváltozna. jsz-t sajnos nem tudok linkelni, csak tapasztalatból beszélek.

Az apának akkor is jár az 5 nap szabadnap "apanap" a munkáltatótól, ha nem közalkalmazott?

A védőnő mondta, hogy a párom is fizetéslevonás nélkül kivehet 5 napot amit "apanapnak" hívnak, mikor itthon lehet velünk. Csak elfelejtettem megkérdezni, hogy akkor is ha nem közalkalmazott? 36 hkm

Legjobb válasz: Persze, ez minden hivatalosan bejelentett munkahelyen jár.

Persze, ez minden hivatalosan bejelentett munkahelyen jár.
Igen, mindenkinek jár.
Ki lehet venni részletekben is, viszont a szülést követõ 2 hónapon belül kell!
Munka törvénykönyve: 38/A. §373 (1) Gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidõ-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésõbb a születést követõ második hónap végéig kérésének megfelelõ idõpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidõ-kedvezmény tartamára távolléti díj jár. A közalkalmazottakra, köztisztviselõkre, kormánytisztviselõkre is vonatkozik ez a szabály, de elsõsorban az MT. tartalmazza, az pedig nem az állami alkalmazottakra vonatkozik, hanem a munkaviszonyban állókra.
A kérdező hozzászólása: Ja azt elfelejtettem még odaírni, hogy szülés után gondoltam persze :) amikor már itthon vagyunk a picurral :)
A kérdező hozzászólása: De jó :) mert nem voltam benne biztos, persze van neki rendes bejelentett munkahelye, csak már ijesztgettek, hogy csak közalkalmazottaknak jár. :( De akkor ezek szerint nem :D és egybe kell kivennie az 5 napot vagy részletekbe is meg lehet oldani? bár ezt majd lehet a munkáltatótól kellene megkérdezni, de addig is okosodok itt :D
A kérdező hozzászólása: Igen-igen azt tudom, csak nem tudtam, hogy egyszerre kell vagy részletekben is ki lehet :)
Igen jár neki, csak a születési anyakönyvi kivonat kell hozzá!
A kérdező hozzászólása: Na nekem már ez is új. Sajnos olyan védõnõnk van hogy nem igen tájékoztat semmirõl se. Most is kellett volna beutaló szerdára, és erre elment szabadságra :( elmentem a háziorvoshoz, és õ felmentett a saját felelõsségére a 36 hetes vérvétel alól, mivel eddig nem volt gond a véreredményemmel. Mert ugye nem lett beutalóm. És pont szerdán fog visszajönni a védõnõ. És nekem meg addigra kellett volna...
Részvétem ! A kórház adhat igazolást szerintem ! Megkérdezhetem hogy mi történt ?
jaj, istenem, nagyon sajnálom!ez iszonyat lehet nektek, mekkora trauma!nagyon sok eröt és kitartást nektek és drukkolok, h minél hamarabb megtapasztaljátok ti is a szülöi örömöket!
Szia! nagyon sajnálom, sok erõt Nektek! Az apa naphoz a gyermek születési anyakönyvi kivonata kell /halott gyermek esetében SZERINTEM a halotti anyakönyvi kivonat.
Sajnálom!:( Nincs ennél szörnyûbb.... Igazolást kell kérni a kórháztól, és a baba kivonatával kell igazolni. Amúgy meg egy megértõ munkáltató szerintem magától is adna szabit, -együttérzésbõl.
A kérdező hozzászólása: Óriási trauma ez mindkettõnknek. Külsõ nyom semmi nem volt, amibõl kiderülne a baj (köldökzsinór v. lepény probléma). Várjuk a vizsgálati eredményt, bár ez a történteken már nem változtat..
Nálam is ekkor történt a baj, lepény nem látta el a funkcióját. Sajnálom, tudom milyen nehéz. Valószinû a kórház vagy az orvosod.
Személyi. Semmi más.
Igen, csak személyi kell a gyereknek. Nem kell beleegyezõ nyilatkozat.
A kérdező hozzászólása: Ezt nyomoztam én is ki, köszi azért


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!