Találatok a következő kifejezésre: Az anyasági az (439 db)

Kinek jár a családi potlék? Ha nem vagyok egyedülállo akoris kapok? Mennyi idő mire megkapom és a tgyás-t meg az anyasági támogatás mikor kapom (az igényléstől)?

Hol kell igényelni és menyi az összege 1 gyerek utánn?

Legjobb válasz: Úgy tudom a családi pótlék mindenkinek jár, a Magyar Államkincstárnál kell igényleni és az anyaságit is. A családi pótlék kb 11-12000 Ft, az anyasági kb 60.000 Ft. Az anyaságit én kb 1 hét múlva megkaptam, a családi pótlékot és a TGYÁSt még várom, kb 2 hónapot mondtak. A TGYÁS-hoz a munkahelytõl kellett kérni egy papírt és az OEP-nél kellett leadni az igénylést.

Úgy tudom a családi pótlék mindenkinek jár, a Magyar Államkincstárnál kell igényleni és az anyaságit is. A családi pótlék kb 11-12000 Ft, az anyasági kb 60.000 Ft. Az anyaságit én kb 1 hét múlva megkaptam, a családi pótlékot és a TGYÁSt még várom, kb 2 hónapot mondtak. A TGYÁS-hoz a munkahelytõl kellett kérni egy papírt és az OEP-nél kellett leadni az igénylést.
a csp. 12600, az anyasági 65 ezer.
Minden gyerek után jár családi pótlék. Normál esetben 12.700, egyedülállóknak 13.700. A MÁK-tól kell igényelni.

Ma intéztem el a két hetes kisfiam után a családit a gyest és az anyaságit. Mikor kapom meg az anyaságit? Hány napon belül? Valamint még szeptemberig járna a kislányom után a gyes most akkor tényleg dupla gyest fogok kapni?

Legjobb válasz: Az anyaságit elvileg 8 napon belül, a családit jövõ hónapban. A gyest is szerintem a jövõ hónapban fogod kapni. Azt nem tudom, h dupla gyest fogsz-e kapni, szerintem igen...

Az anyaságit elvileg 8 napon belül, a családit jövõ hónapban. A gyest is szerintem a jövõ hónapban fogod kapni. Azt nem tudom, h dupla gyest fogsz-e kapni, szerintem igen...
Igen, dupla gyest fogsz kapni amíg a nagy nem lesz 3 éves. Én is így vagyok mint te, felhívtam az államkincstárat, ott mondta az ügyintézõ.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat

Mit gondoltok mikor érek meg az anyaságra?

23 éves jelenleg egyetemista lány vagyok, stabil 3 éves párkapcsolattal (összeköltözés megvolt). Azon kívül, hogy szeretnék babát tudom, hogy nem most van az ideje, előbb befejezném az iskolát, dolgoznék, hogy legyen GYED-em is, ne csak Gyes. Érdekesen állok belül ehhez a témához. Mindig nézegetek baba dolgokat, bútorokat, még vaterán is körbe néztem mit lehet kapni, már van egy kész kis tervem, ha majd eljutok oda (pl. babakelengye lista, hordozókendő, néztem is már videót hogy kell felkötni stb.) Lényegében már erre készülök. DE ha szóba kerül a téma párommal szinte halálra rémülök, és lényegében nem akarok abban a pillanatban gyereket. Nagyon nagy lépés, egész életre kiható, és visszafordíthatatlan. Viszont vele tervezek gyereket vállalni, szóval ez a félelmem nem a párom miatt van hanem maga a baba téma ha szóba kerül (anyukámmal is szóba került már, és akkor is nagyon megijedtem). Normális ez? Tudom fiatal vagyok csak értitek... Való nekem gyerek, ha így halálra rémülök és ugrik egyet a gyomrom a baba téma miatt? Közben meg ekörül jár belül az eszem, pl. elképzelem ahogy a párom játszik vele, vagy a fürdetés, vagy hogy próbáljuk a kóstoltatást :) Bocs, hogy hosszú lett. Párom amúgy 2-3 év múlva szeretne gyereket. Légyszi írjon olyan, aki hasonlót átélt. Köszönöm :)

Legjobb válasz: Szia!Én egy 23 éves anyuka vagyok! :) Szerintem nagyon jó,hogy ilyen érzést vált ki belõled a gyerekvállalás gondolata.Ebbõl látszik,hogy tisztában vagy,a dolog súlyával és komolyságával.Tudod,hogy ez egy hatalmas felelõsség és emiatt ijeszt meg a gondolat. Ez nem baj egyáltalán,sõt ha az ember lánya eldönti,hogy gyereket vállal,akkor nem árt tisztában lenni azzal,hogy az anyaság nem mindig rózsaszín álomvilág és igen is vannak nehéz pillanatok.Ezen kívül azzal,hogy az anyaság sokszor lemondással és rengeteg fáradtsággal jár. Mindezek ellenére nincs ennél csodásabb dolog a világon. Hidd el,ha egyszer komolyan megszületik benned az elhatározás,hogy gyereket szeretnél,ez az elhatározás sokkal erõsebb lesz a félelemnél.

Szia!Én egy 23 éves anyuka vagyok! :) Szerintem nagyon jó, hogy ilyen érzést vált ki belõled a gyerekvállalás gondolata.Ebbõl látszik, hogy tisztában vagy, a dolog súlyával és komolyságával.Tudod, hogy ez egy hatalmas felelõsség és emiatt ijeszt meg a gondolat. Ez nem baj egyáltalán, sõt ha az ember lánya eldönti, hogy gyereket vállal, akkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy az anyaság nem mindig rózsaszín álomvilág és igen is vannak nehéz pillanatok.Ezen kívül azzal, hogy az anyaság sokszor lemondással és rengeteg fáradtsággal jár. Mindezek ellenére nincs ennél csodásabb dolog a világon. Hidd el, ha egyszer komolyan megszületik benned az elhatározás, hogy gyereket szeretnél, ez az elhatározás sokkal erõsebb lesz a félelemnél.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ nagyon jól esett. :) Nekem is most több ismerõsöm terhes, teszik fel a képeket facebookra, és kicsit irigy vagyok :) pedig nincs okom aggódni nekem is lesz csak nem most.
A kérdező hozzászólása: Köszi neked is. Sok boldogságot a babához :) bátor voltál ilyen fiatalon :)
Köszönöm! Igazából nem bátorság kérdése, csak nekem egész más irányt vett az életem, mint neked. Én nem jártam egyetemre, hanem középiskola, érettségi után a párommal kijöttünk külföldre.16 éves korom óta vagyok együtt a párommal, így nem is volt kérdés, hogy ezt akarom. Otthon összeházasodtunk, aztán már csomagoltam is, páromnak már ekkor külföldön volt munkája.A kiköltözést követõen rögtön terhes lettem és jövõ hónapban lesz 1 éves a kisfiunk. Jövõbeli terveim között szerepel az egyetem is, de most jelenleg a babámra fordítom a legnagyobb energiát+ nyelvet tanulok. A te eseted egész más, hisz te még tanulsz és amint leírtad, nem is érzed még késznek magadat a családalapításra. Ez így természetes, nem vagyunk egyformák, kinek így, kinek úgy alakul az élete és minden megtörténik, amikor eljön az ideje. :)
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat :)

Mennyi most az anyasági támogatás?

Csak érdekelne,hogy megszavazták-e már azt a majd 300 eft-ot első gyermek után.

Legjobb válasz: Soha az életben nem fogják megszavazni. Minden józan gondolkodású ember tudja, hogy NINCS RÁ KERET. Ekkora összeget nem fognak szétszórni, mivel nincs mibõl ilyen nagylelkûnek lenni! Maradt a szokásos, mint eddig is: "Az anyasági támogatás - gyermekenkénti - összege azonos a gyermek születésének idõpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával (2013. évben 64 125,-Ft), ikergyermekek esetén 300%-ával (2013. évben 85 500,-Ft)." Forrás: http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/anyasagi_tamo..

Soha az életben nem fogják megszavazni. Minden józan gondolkodású ember tudja, hogy NINCS RÁ KERET. Ekkora összeget nem fognak szétszórni, mivel nincs mibõl ilyen nagylelkûnek lenni! Maradt a szokásos, mint eddig is: "Az anyasági támogatás - gyermekenkénti - összege azonos a gyermek születésének idõpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával (2013. évben 64 125, -Ft), ikergyermekek esetén 300%-ával (2013. évben 85 500, -Ft)." Forrás: http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/anyasagi_tamo..
sajnos még nem...ugyanannyi mint eddig, kb 72ezer
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen!
Ilyen hatalmas osszeget nem is fognak megszavazni, egy valasztas elotti sohintes volt. Nyilvan a mostani osszeget emelni fogjak, ha mar egyszer az emberek ele dobtak egy csontot.. Es be is doltek ennek... Ismerosok kozott van olyan, aki most azert terhes, hogy hatha megszavazzak addig, mire megszul.

Pécsi kismamik mikor megszületett a pici milyen papírokat és hol intéztétek el? Az anyakönyvi kivonatot a kórházban kaptátok kézhez? Az anyasági segélyt egyből megkaptátok?

Legjobb válasz: Házassági anyakönyvi kivonat vagy másolata elég, nincs dátumra megkötés, ha pécsi vagy, ha nem hívd fel az Anyakönyvi Hivatalt, õk részletesen tájékoztatnak. Apa intézett mindent, az Államkincstárhoz kellett beadni a családi pótlék igénylést és az anyasági segélyes papírt, ehhez a kórház ad igazolást, hogy hányszor voltál orvosnál terhesgondozáson. A nyomtatványok a Kincstár honlapjáról letölthetõek. A TGYÁS, GYES papírokat nekem megküldte a munkahelyem, csak kitöltenem kellett a fiam megszületési után. CSP és az anyasági 1 hét volt.

Házassági anyakönyvi kivonat vagy másolata elég, nincs dátumra megkötés, ha pécsi vagy, ha nem hívd fel az Anyakönyvi Hivatalt, õk részletesen tájékoztatnak. Apa intézett mindent, az Államkincstárhoz kellett beadni a családi pótlék igénylést és az anyasági segélyes papírt, ehhez a kórház ad igazolást, hogy hányszor voltál orvosnál terhesgondozáson. A nyomtatványok a Kincstár honlapjáról letölthetõek. A TGYÁS, GYES papírokat nekem megküldte a munkahelyem, csak kitöltenem kellett a fiam megszületési után. CSP és az anyasági 1 hét volt.

Az anyaságit nekem vagy a munkahelyemnek kell intézni? Mi kell hozzá?

Legjobb válasz: Neked kell intézni, a Mák honlapjáról lel tudod tölteni az igénylõlapot! Az anyaságit és a családit szülés után intéztük egyszerre. Kellettek a személyes iratok: személyi, lakcímkártyák, Taj kártyák, anyakönyvi kivonat, anyaságihoz ezt is kérték: kórházi igazolás szülésrõl, terhes kiskönyv, igazolás, hogy megjelentél 4x terhesgondozáson... Itt megnézheted mit, hol intézhetsz: http://www.allamkincstar.gov.hu/mithol?SSID=529475111d561c38..

Neked kell intézni, a Mák honlapjáról lel tudod tölteni az igénylõlapot! Az anyaságit és a családit szülés után intéztük egyszerre. Kellettek a személyes iratok: személyi, lakcímkártyák, Taj kártyák, anyakönyvi kivonat, anyaságihoz ezt is kérték: kórházi igazolás szülésrõl, terhes kiskönyv, igazolás, hogy megjelentél 4x terhesgondozáson... Itt megnézheted mit, hol intézhetsz: http://www.allamkincstar.gov.hu/mithol?SSID=529475111d561c38..

Holnap telik le a 2hét hogy igényeltem az anyaságit, számítsak ma-holnap rá, vagy majd a márciusi csalűádival fog jönni? mert gondolom családit csak márciusba kapok

Legjobb válasz: Nem biztos, hogy családit csak márciusban kapsz. Nekem az anyasági 2 héten belül megjött, az volt a legelsö amit megkaptam. Rá azt hiszem megint 2 héttel a gyes+csp. Szerintem a napokban esedékes az anyaságid :)

Nem biztos, hogy családit csak márciusban kapsz. Nekem az anyasági 2 héten belül megjött, az volt a legelsö amit megkaptam. Rá azt hiszem megint 2 héttel a gyes+csp. Szerintem a napokban esedékes az anyaságid :)
Én megkaptam együtt az egészet! És 2 hét volt igényléstõl számitva! Nézd meg merta CSP meg a GYES nekem már rajta van a számlámon!
A kérdező hozzászólása: Póstán kapjuk, ha esetleg kapom is ebbe a hónapba, akkor se kapnánk meg ma
Az anyaságit a napokban meg kellene kapnod, akkor is ha postán kérted és nem utalással! Csp+GYES, hát erre én is kíváncsi vagyok.... Kisfiam 4 hetes, egyszerre igényeltünk meg mindent.A nagylányomnak ma megérkezett a családi, de a másik csp és a gyes nem.....

Az anyaság borzalom?

Imádom a babámat, de az anyaságban nem találom önmagam: bizonytalan vagyok, türelmetlen, fáj, hogy le vagyok kötözve (pedig szoktam elmászkálni), már az éjszakai szoptatásokból is elegem van, így 8 hónap után. Ügyetlennek és tehetetlennek érzem magam, pedig egyébként nem ilyen béna vagyok.

Legjobb válasz: Elsõ vagyok, azt nem írtam, hogy én el se járok sehova, mert nincs segítségem, mégis örömmel tûröm a "lekötözést", pedig néha már tényleg sírok a fáradtságtól, tehetetlenségtõl, amikor a lányommal nem bírok. Én mégsem tudnám az anyaságot botzalomnak nevezni, talán azért, mert nagyon akartam ezt a babát, és pár év múlva már nem lesz ennyire kiszolgáltatva nekem, így nem is lesz annyi lehetõségem vele lenni, mint például most szoptatáskor. Ezért írtam, hogy mindenki másképp éli meg. Szerintem vannak akik az anyaságra születnek, és vannak, akiknek nem ez mindenáron a legfontosabb az életükben, hanem például a személyi szabadságuk.

Elsõ vagyok, azt nem írtam, hogy én el se járok sehova, mert nincs segítségem, mégis örömmel tûröm a "lekötözést", pedig néha már tényleg sírok a fáradtságtól, tehetetlenségtõl, amikor a lányommal nem bírok. Én mégsem tudnám az anyaságot botzalomnak nevezni, talán azért, mert nagyon akartam ezt a babát, és pár év múlva már nem lesz ennyire kiszolgáltatva nekem, így nem is lesz annyi lehetõségem vele lenni, mint például most szoptatáskor. Ezért írtam, hogy mindenki másképp éli meg. Szerintem vannak akik az anyaságra születnek, és vannak, akiknek nem ez mindenáron a legfontosabb az életükben, hanem például a személyi szabadságuk.
Van, akinek borzalom, van, akinek nem. Én is 8 hónapja éjszakázok, néha elfogy a türelmem, de ha a lányomra nézek, minden elmúlik, egyszerûen csak boldog vagyok, hogy van nekem, és minden nappal türelmesebb vagyok.
Szerettem szoptatni, és ki is borultam amikor a babám 7hónaposan leválasztotta magát de másfelõl meg rájöttem hogy jobb igy nekem...lehet hogy önzõ vagyok de igenis már untam mert egy szoptatás 1 órát tartott.Persze ha nem választotta volna le magát még mindig szoptatok, de ritkithatod ha tége digy frusztrál.
ne szoptass éjszaka, fõleg ha megvisel, enni idõsen már nem kell! és találj olyan elfoglaltságot, ami tényleg leköt, akkor könnyebb lesz
Igenis néha kiborul az ember. Szerintem pont nem ilyen válaszokat vár, amikor amúgy is el van keseredve, hogy van akinek borzalom van akinek nem. Én 2, 5 éves koráig szoptattam a nagyobbat és õ éjjel is kérte többször. Egy idõ után megtanultam félálomban szoptatni, sõt õ húzta fel a pólóm álmomban és kiszolgálta magát. Ja igen velünk is aludt egy ágyban. Emiatt is sokat támadtak, de lesz.rtam. Én mindig avval nyugtattam magam, hogy egyszer csak már nem kell éjjel szoptatnom és lesz egy olyan éjszakám, amikor 8 órát tudok egyhuzamban aludni. Aztán 20 hetes terhes voltam a másodikkal amikor a nagy abbahagyta a cicizést. 4, 5 hónapig tudtam normálisan aludni, aztán megszületett a pici és kezdõdött minden elölrõl. Most már nem kell éjjel kellnem, hurrá! Nyugi, a fáradság és az állandó alváshiány okozza nálad ezeket a gondolatokat és én is keresztül mentem ezen. Helyre fog minden billenni, ha elhagyja a cicizést.
szia! Nem értek egyet a ne adj neki válaszokkal. Az én fiam 1, 5 éves korában hagyta el az hajnali evést.És akkor mi van? Ha kell neki akkor kell. Kedves kérdezõ!Se béna se ügyetlen nem vagy, csak fáradt.Hidd el nem vagy egyedül, én is sokszor kiabálok szegénnyel, pedig csak a fáradság beszél belõlem.Én is várom a normális éjjeleket:) De próbálok valahova mindig elmenni, barátnõkkel, mozi, színház, iszogatni...nagyon feltölt. Ki kellene neked találni programot, hogy ne csak ezzel foglalkozz!
Szerintem meg nem várakozni kéne hanem tenni. Ha éjszaka enni akar akkor ne adj neki, ajd többet este. Ennyi idõsen azért már kibírja. Ha hisztizik folyton akkor hagyjad néha amikor nem érsz rá, nem lesz tõle sérült lelkecskéje... Menj el többször ha tud rá más vigyázni. Aki ilyenkor szolgának érzi magát az saját magából csinált szolgát, senki nem kényszeríti rá ezeket, régen a gyerekek sokkal kevesebbõl nõttek fel és lettek normál emberek (most meg bemennek az osztályba és lelövik a társaikat). Szerintem túlzó ez a mai törõdés.
Elõzõ vagyok, amugy meg sokszor azt érzem mint te ilyenkor legszivesebben szemenköpném magam, de igenis megerõltetõ, és ezt senki nem tudhatja csak egy másik anya, mert nem érti meg más.Ráadásul, anniy idõs a babám mint neked, és most megint babát várok, és nem tudom hogy fogom viselni...
Azért az azt se felejtsük el, hogy az elsõ 3 év, ami húzós ilyen szempontból. Aztán jön az ovi...már úgy várom...1, 5 hónap és kicsit magamra is jut idõm:)
utolsó! nehéz, de nem lehetetlen :) én írtam már ide, hogyan. Neked nehezebb, mert nincs segítséged. merre laktok (kerület), mert lehet tudnék megoldást...
Az anyaság nem úgy borzalom, hogy fffffúúúúúújjjjj, és jjjjjjajjjjjj. De igen is vannak olyan pillanatok, amikor a nõ kiszaladna a világból, az egészet a háta közepére sem kívánja, nyúzott, fáradt, és valahol elveszett a régi nõ benne, a cifra palota és a katica mögött mélyen. Szervezz programot. Oké, én mennék, de ki a búbánatra hagyjam a szopizó gyereket? A nagymamára aki dolgozik, vagy a nagypapára aki szintén, esetleg a beteg dédpapát ápoló 82éves dédire? mert elmennék "bulizni"? Az ismerõsöknek meg baromira megterhelõ meglátogatni minket, és átcaplatni fél Pestet, babkocsival, és nem is nagyon akarnak babával találkozni... Apával program?: hétvégén próbálok aludni, amíg õ foglalkozik a kicsivel(mert 24órázni lassan 8hónapja nem pihentetõ), hétközben meg öülök ha este8ra itthon van. Mit szervezzek? Vagy kivel, nem egyszerû. És én is azt érzem, hogy nem vagyok már 100%ban Nõ, bepunnyadtam(fõzés, mosogatás, mosás, babó alap ellátása) csak mondókák, és tapsikálós versek, testmegismerõs játékok. És régen a babó érkezése elõtt 13óra munka után(szellemi munka) vígan elmosogattam 8ember után 20perc alatt, most 6tányért török mire végzek, egy óra alatt két és fél emberre. Vidámság és kacagás addig van, amíg igényli a foglalkozást, de mikor alszik, egyedül játszik, akkor bizony fejbevág az üresség, a szerencsétlenség érzése, és majdnem sírva nézed a nyúzott arcod a tükörben, és amibõl régen szépen sminkelt belõtt sérós Nõci mosolygott vissza. Igen is el kellene fogadni azt a tényt, hogy egy gyermek nem csak móka kacagás, hanem rengeteg áldozat is. Nem csak rózsaszín az élet velük, hanem tud nagyon szürke is lenni. Igen is borzalmas, hogy alig alig lehet magunkra találni, azokra akik voltunk. És ez nem azt jelenti, hogy szegény kölyök, biztos nem szeretik, meg az olyan nõ aki nem tud errõl arról lemondani minek szült..., de igen is szeretik, szüljön. Csak épp két személyisgként kellene egyszerre léteznünk, Nõknek, anyának, és tipp topp nõcinek, de ezeket egyszerre? baromira nehéz.
14:18-as meg se érdemled õket!
Néha borzalom. Két picurom van, mind a kettõ fogzik, az éjszakáink kész rémálom. Van h rá gondolok, kellett ez nekem? Tudta a franc h ez vár rám. Semmi szabadidõm, a párommal kettesben esténként max 1 órát tudunk lenni, minden a gyerek körül forog. De annyi mindenbe kárpotolnak, az ölelésük, mikor odajön és csak úgy megpuszil és mondja h szeret. vagy amikor alszik és nézem, ahogy szuszog, és számomra a legtökéletesebb vonásait kémlelem. Az anyaság borzalom, mert az életünk ezentúl csak csupa aggodás.
A kérdező hozzászólása: Annak, aki rámförmedt: gondoltam, hogy nincs gyereked, az anyukád megértõek. Igen, néha borzalom, néha megterhelõ, néha felemelõ, néha van sikerélményed, sokszor nincs. Most beteg, ha meggyógyult, utána abbahagyjuk a szoptatást, köszönöm a biztatást.
8 hónaposan nyugodtan abbahagyhatod a szoptatást.gondolom eszik már gyümölcsöt, tejterméket, hust, fõzeléket.. és igenis ha már nagyon megterhelõ, fáraszto akkor hagyd abba. Ez nem önzõség, egy nyolc honapos gyereknek már csak "nasi" az anyatej.Igen vannak született õsanyák, akik imádnak szoptatni és 3-4 orákat aludni egy éjszak a gyerek 2 éves koráig, de attól még nem [email protected] az aki 8 honaposan abbahgyja. Csak akkor kell szoptatni ha neked nem fáraszto, persze ha 2 honaposan lenne mást mondanék, de ilynekor már simán el lehet hagyni.2 nap mulva eszébe sem fog jutni többször, te és õ is kipihenitek magatokat. ja és a mamáknak nyugodtan otlehet hagyni 1-2 orára, csak ma lett ekkora divat a majomszeretet, meg hogy más rá s enézhet a gyerekre az anyán kivül (ez a gyereknek sem jó).
A kérdező hozzászólása: Kedves 16.26! Köszönöm a soraid, eléggé egy csónakban evezünk.
16.05-ös kinek képzeled magad?????? biztos valami gyerek nélküli terméketlen nõ vagy!!!
Nem értem. Ez a világ legtermészetesebb dolga. Mégis itt sokszor olvasom, hogy megszületik a baba, az anyukák elkezdenek filózni, hogy jajj ez milyen rossz, az milyen rossz, nem tudok ide menni oda menni, aludni, stb. Én is szoptatok éjjel, van hogy többször is, 16 hónapja. De borzalom szót az anyasággal nem tudnám egy mondatban említeni. Nem is olyan rég még 8-10gyereket szültek a nõk, szülés után pár nap múlva már kapáltak, csinálták házimunkát, nevelték gyermekeiket. Nem nagyon volt idejük azon mérgelõdni, nem tudnak bálba menni, meg hogy mennyit segít a férjük, aki szintén reggeltõl-estig dolgozott. Ha erre gondolunk, talán könnyebb elviselni ezt a "borzalmat", azt az 1-2-3 évet, azt a 2-3 gyereket, akik olyan hamar felnõnek, hogy észre sem vesszük...
Nem olvastam végig a rengeteg választ. El fog múlni ez az érzés, ne aggódj! Én is voltam ilyen mélyponton, azt éreztem folyton, hogy béna vagyok, mert másnak sokkal jobban megy, más anyuka sokkal türelmesebb, mint én. Hát a frászt! Mindenkinek van rossz idõszaka, csak ne restelljük beismerni, mert ha magaddal tisztában vagy, akkor lesz rendben minden a kicsivel való kapcsolatodban is. Én is sokáig szoptattam, 21 hónapig. Türelem. Nem vagy egyedül. Írtak itt praktitkákat, én nem írok, ha téged zavar az éjjeli szopizás, próbáld ki valamelyiket. Sok sikert, mozdulj ki meg minden!!!
A kérdező hozzászólása: Kit érdekel, hogy régen 8-10 gyerekbe belerokkantak a nõk? Régen is megviselte õket, csak állatszámba voltak véve és senkit nem érdekelt, hogy mennek tönkre. Ma már sokkal több minden történik az életünkben, az egónk elõtérbe került, de ettõl még lehetünk jó anyák. Én szembe akarok nézni a mélypontjaimmal, hogy megújulva kerüljek ki belõlük.
Ha akarod irhatsz privátot, hátha jót tesz a lelkünknek, én is hasonlóan érzek most...
Utolsó akkor te szerintem menj vissza a múltba és szüljél 10 gyereket, minden évben egyet! Milyen jó is volt akkor az élet! Egy talán életben maradt volna! Mert nem azért szültek mert az hajj de jó volt, hanem mert nem tudtak védekezni meg azért hogy valamennyi életben maradjon.... Milyen jó volt akkor azzal házasodni akit válaszottak neked... És stb... Ha neked elég lett volna a templom akkor miért nem úgy csinálod most is? Mert nem az az elvárás? Kinek akarsz megfelelni? Neked az a baj hogy peszgés van? És mégis ki vár el tõled mit? A férjed? Akkor te választottál rosszul! Mások? Miért foglalkozol velük? Az is a te bajod ha nem akarsz, nem kell rájuk figyelni.
Egy: akar a halál 10gyereket szülni, nem ezt írtam(akartam írni), a 4.oldalom 18:18as írta, hogy bezzeg akkor. Erre akartam úgy reagálni, hogy Õk akkor mit veszítettek egy gyermek vállalásával, semmit. Nem kell bemutatni, elég közelrõl látom, milyen volt úgy élni(az anyának volt a gyerekekre a legkevesebb ideje, a nagyok figyeltek a kicsikre, amíg nem fogták be õket is robotolni) Elvárások: engem úgy szeret a párom ahogy vagyok, de baromira szarul esik, hogy úton útfélen azzal piszkálnak, hogy még mindig látszik, szültem, mi az, hogy nem így meg úgy, a sok trendi anyuka marhaságai akár hogy is próbálom eljut hozzám, pedig elég messze kerülöm õket. Meg lehet próbálni nem figyelni rá, de akkor is. Jah és a kisfiam fejlõdésébe is belekötnek az okosok. Érezzem magam jól:( nem teljesen szerencsétlennek, és bénának. Mert még mindig ráncos a pocakomon a bõr, mert a fiam nem megy szavalóversenyre 7hónaposan, és mindezt én nem tudom megoldani. Egy nõci a pár órás babáját hagyta sírni a kórteremben, csak mert ment sminkelni, ugyanis a párja ezt várja tõle... No comment. Nesze elvárások:( Kedves 21hónapig szoptató anyuka, nem rád értettem, magad is írtad voltak hullámvölgyeid. Viszont van az ismeretségemben olyan anyuka, aki nálad hosszabb ideje szoptat. A gyerekét mint egy chivavát úgy kezeli, nem fegyelmezi, neveli, fejleszti, de tutujgatja, rosszabb a majomszeretnél is. Szoptatós szobától szoptatós szobáig tud közlekedni, ha a játszótéren rászólsz a gyerekre, vigyázz meg ne üssd magad, hintázik a nagylány, elbõgi magát és rohan szopni AJACICI. Van élete szerinted? Nincs. CSak a gyereke, a párjára tojik lassan 3éve rá se nézett, havonta mosogat, ha nincs edény rendeli a kaját. Mégis úgy állítja be a dolgott, mintha nem is tudom mit tenne. Hogy ez a tökéletes boldogság vagy nem is tudom mi. De ha jobban megnézzük, hát, egy idegronycs, és ki nem mondaná, hogy igen is van pár problémája, csak mosolyog, á ez semmiség.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a sok megértést, biztatást! Jobban vagyok, Nektek is hála. Az tényleg egy szörnyû nap volt (amikor kiírtam a kérdést)! Örülök, hogy megkapargattuk kicsit a rózsaszín felszínt: igen, néha borzalmasan érezzük magunkat. Ám a mai napom -is- csodálatos volt, mert a szerelmemmel és a babámmal lehettem, sõt barátnõztem is.
miért kell lepontozni, aki vállalja, hogy van élete a gyereken kívül is? irigylitek :S? szánalom...
Most már megterhelõ???? A kérdésedben borzalom volt az anyaság!!! A gyereked minden egyes rezdülésedet átveszi. Ha bizonytalan, határozatlan vagy, ha már eleged van az éjszakai szoptatásból, ha ügyetlennek, tehetetlennek érzed magad. Gondolj arra, mennyien szeretnének kisbabát, te meg itt nyavalyogsz!
Második voltam, bocs :)
csak azzal tudok egyetérteni, aki azt írta, vedd kezedbe a sorsod! az életed olyan, amilyenné teszed...
Amíg picik, sajnos szükségük van arra, hogy az anya SZINTE feladja önmagát. Én is érzem néha úgy, hogy elég. De ilyenkor arra gondolok, hogy nagyon hamar eljön az idõ, amikor inkább kirekesztik a szülõt a kis életükbõl, magukra zárják a szobájuk ajtaját, hogy egy kicsit maguk legyenek :-) Majd akkor visszasírom biztosan ezeket a kezdeti éveket :-) és majd akkor bepótolom az elmaradt dolgokat (elmegyünk apucival színházba, moziba, stb.)
van hogy énis kifáradok, meg nincs kedvem az anyai teendõkhõz, ez még nem azt jelenti, hogy nem szeretem a gyerekem..minden nõnek vannak igényei arra hogy kipihenje magát..nem kell hogy az anyaságot rabszolgaságnak érezzük. Én teljesen megértelek, egy két napot leadhatnád mamának a gyereket, ha van rá lehetõséged, aztán feltõltõdve kezdheted megint:D minden jót:D
Igen, lehet az anyaság borzalom -sajnos- az ilyen nõknek, mint te:(
most miért kell szegényt leszólni? éjszakai szoptatásból nekem sokkal hamarabb elegem lett, õ 8 hónapig bírta! kedves kérdezõ! van szeretõ családod, fogadd el a segítségüket, ha felajánlják! mit csináltál a terhesség elõtt, mi volt a hobbid? én 2 hónappal a szülés után mentem vissza "lájtosan" teniszezni, addig így éreztem, mint Te most, utána mintha kicseréltek volna! szóval, nem, nem borzalom, de azzá lehet etnni, ha valaki azt hiszi, hogy egyenlõ a röghözkötöttséggel (képzavarral élve :P)
Én csak 2 hónapja csinálom még ezt a "munkát", de bizony, a fáradtság engem is megvisel, úgyhogy amikor alszik az epergombóc én is bevágom a szunyát.Muszáj különben ingerült lennék és gyakrabban kellene kimennem egy hatalmas ordításra:D Én is megyek amúgy ahová csak tudok, jó bulizni még nem voltam, mert hideg van és mert 3-4 óránként még rámcuppan, de amint beköszönt a tavasz az én szívem is virágba fog borulni ^^ Szerintem nem borzalom az anyaság, csak új helyzet és szokni kell, hogy van valaki akiért le kell mondani dolgokról, mert az ember ha tetszik ha nem bizony önzõ, de az anyaság szeritem tud ezen változtati, csak hini kell magunkban ^^
ja, és 8 hós gyerekre nyugodtan vigyázhat a mama-papa is egy-egy napot! mi is így csináltuk, máshogy nem is éltem volna túl ép ésszel :)
A kérdező hozzászólása: Utolsó, ismersz? :D jót röhögtem rajtad. Bevallom, vannak borzalmas napjaim, rossz érzéseim. De küzdök és nem adom fel, és nagyon sokszor élvezem is. Aki nem vallja be, hogy néha kibukik, az nem mond igazat.
A kérdező hozzászólása: Ja, ez a 14.40-esnek szólt az elõbb. Amúgy nem baj, ha leszólnak, tényleg érdekel mások véleménye.
Amúgy sajnálom a gyerekedet. Milyen a hozzá fûzõdõ viszonyod egyáltalán?
Na, az ilyen bunkó szuperanyukáktól vagyok kiakadva. Miért baj az, ha valaki a gyerek mellett még saját életet is szeretne élni? Igenis, iszonyú fárasztó lehet, ha valaki már hónapok óta nem aludta ki magát. Tényleg a nagyszülõ a legjobb megoldás, már ha van. Nekem rengeteget segítenek ezek a babamentes napok...
MILYEN A GYEREKEDHEZ FÛZÕDÕ VISZONYOD?????
14:55-ös, jónagy bunkó vagy...
A kérdező hozzászólása: Semmi közöd a gyerekemhez. Így kezdtem: Imádom a babámat... sokat szeretgetem, játszok vele, beszélgetünk, táncolunk... Köszönöm azoknak, akik megértik, hogy van akinek az anyaság néha megterhelõ.
A kérdező hozzászólása: Minden válsz hasznos számomra! Vannak programjaim, szerintem talán több is, mint egy átlag anyukának, csak bánt, hogy nincs személyes szabadságom. Én is úgy gondolom, hogy szoptatom még, talán a teát megpróbálom, de akkor már mindegy, hogy szoptatok, vagy itatok, nem? Olyan elesettnek érzem magam, és hogy kevés vagyok a babónak..

Az anyasági támogatáshoz a háziorvostól is kell 4 pecsét vagy csak a gondozótól at igazolás?

Legjobb válasz: A nõgyógyász adja az igazolást az anyaságihoz. Elvileg a háziorvos is pecsétel egyet a terheskiskönyvbe, de az nem szükséges az anyaságihoz.

A nõgyógyász adja az igazolást az anyaságihoz. Elvileg a háziorvos is pecsétel egyet a terheskiskönyvbe, de az nem szükséges az anyaságihoz.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ!
Úgy tudom a nõgyógyászi pecsét számít csak, tehát abból kell négynek lennie. Üdv 34 hetes
Pécsett szültem az Édesanyák úton szeptemberben, és ott hazajövetelkor a zárójelentésekkel együtt adott egy igazolást az orvosom (kitöltött formanyomtatvány)
a védõnõi pecsét nem számit, csak amit a doki pecsétel. Ugyis menni kell vizsgálatokra 9 honap alatt és mindig kérj pecsétet. De a doki ad papirt, ha meg nem ad a kórház adja, nálunk igy volt.
Én a védõnõtõl kaptam az igazolást. Elfogadták.
Én is a védõnõtõl kaptam, sõt a védõnõ alapból azt számolta h voltam már nála 4X akkor mostmár õ jár hozzánk.
Nekem a nõgyógyászét nem akarták elfogadni, el kellett mennem a háziorvoshoz, mivel a terhességem alatt nem voltam nála csak egyszer, és utólagosan (morogva, h ilyet nem lehetne!) belepecsételt még hármat! Pedig tele volt a könyvem a nõgyógyász és a védõnõ bélyegzõivel (már hátulra írtak bele, annyira sok volt a bejegyzés), mégsem fogadták azt el! Sztem ez is mindenhol változó, attól függ, h ki h értelmezi.

Ti a kezdetektõl fogva tudták, hogy kész vagytok az anyaságra vagy útközben alakult ki?

Tudtátok már akkor, amikor belekezdtetek a babacsinálásba, a terhesség alatt? Biztosak voltatok magatokban? Vagy ti is tele voltatok kérdésekkel és félelmekkel? Tudtátok mindvégig, hogy képesek lesztek megbirkózni ekkora feladattal?

Legjobb válasz: Jajj, dehogy tudtam! :) Teljesen alkalmatlannak éreztem magam az anyaságra, csak annyit tudtam, hogy nagyon fogjuk szeretni és azt, hogy jó anyuka szeretnék lenni. :) Az elsõ gyermekem születése elõtt szinte nem fogtam még babát a kezemben, mégis a kórház után én fürdettem elõször egyedül otthon (remegõ kézzel.. :) ) és összességében minden jól alakult. Mostanra néha egész jó anyának érzem magam, fõleg akkor, ha valami váratlan helyzetet sikerül jól lereagálni, vagy jól sikerül egy napot szervezni. Szerintem mindenki tele van félelmekkel, így normális. :) 3 és 1 éves lányok anyukája

Jajj, dehogy tudtam! :) Teljesen alkalmatlannak éreztem magam az anyaságra, csak annyit tudtam, hogy nagyon fogjuk szeretni és azt, hogy jó anyuka szeretnék lenni. :) Az elsõ gyermekem születése elõtt szinte nem fogtam még babát a kezemben, mégis a kórház után én fürdettem elõször egyedül otthon (remegõ kézzel.. :) ) és összességében minden jól alakult. Mostanra néha egész jó anyának érzem magam, fõleg akkor, ha valami váratlan helyzetet sikerül jól lereagálni, vagy jól sikerül egy napot szervezni. Szerintem mindenki tele van félelmekkel, így normális. :) 3 és 1 éves lányok anyukája
Nekünk meglepi baba a fiunk tehát dehogy tudtam sõt épp ellenkezõleg, viszont kb 1 éve elkezdtem vágyni babára, tehát max megértem rá, de kész még most se vagyok holott már 3 éves a fiam :)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!