Találatok a következő kifejezésre: Az akváriumot kell (171 db)

Rengeteg a csiga az akváriumba, kell-e egyáltalán? És ha nem kell, hogy lehet tőlük megszabadulni?

Legjobb válasz: egyébként lehet csigairtót is kapni akváriumba,ha egyáltalán nem szeretnél csigákat.

egyébként lehet csigairtót is kapni akváriumba, ha egyáltalán nem szeretnél csigákat.
Szia! Lehet kapni olyan díszhalat, ami megeszi ezeket a csigákat, ha "elfogynak" a csigák, akkor haltápot eszik.
annyira sok nem kell, mert ha megnõnek, nem lesz elég hely.a felesleget szedd ki.legközelebb figyeld meg az akvárium belsejét felül a tetõnél, és ha látsz egy vastag ikraszerû csíkot, törlõkendõvel szedd le.így egyben megszabadulsz tõlük, mert mikor kikelnek, és egyesével belepotyognak a vízbe, már sokkal nehezebb kiszedegetni.
A csigák nagyon hasznosak, egy bizonyos mennyiségig. Egész nap takarítanak, eszik az algát, az elhalt szerves hulladékokat, sõt még az elpusztult halakat is eltakarítják. Viszont olyan ütemben szaporodnak, hogy egy idõ után nehéz õket kezelni. Legalábbis én így jártam. Nem volt szívem kivenni õket, aztán annyian lettek, hogy õrült tempóban ették még a vízinövényeket is, és a levegõztetõbe is mindig bemásztak, és eltömítették. A végén egyenként szedtem ki õket kézzel, nagy meló volt, és mégis mindig hatványozódtak. Ilyen esetre tényleg érdemes venni csigaevõ halakat, ahogy fentebb is javasolták.
Hogy hasznosak-e: tulajdonképpen szubjektív. Mivel nemcsak az elpusztult növényi részeket, haltetemeket, algákat, stb. eszik meg, hanem - nagy számban - a növényeket is. Féken tartani általában nem könnyû õket, mivel rendkívül szaporák. És nagy számban már komolyan terhelhetik a vizet. Én éppen ezért nem tõröm õket. Van csigairtója a Panzinak és a SERÁnak is - ezek csak a kifejlett csigákra hatnak, a petékre nem. Éppen ezért a kezelést meg kell ismételni. Vannak csigaevõ specialisták - ilyen az Öves díszcsík és a Zöld Gömbhal - de ezeket csak nagy akváriumban érdemes tartani (tekintetve a méretüket); a Zöld Gömbhalat pedig ezen felül külön akváriumban is. Ja... újabban lehet kapni SERA csigacsapdát is, ebbe csak bemászni tud a csciga, de kijönni nem!! Ha van hely az akváriumodban, szerintem próbáld ki.
Különbözõ Boti fajták a halak közül amik megeszik a csigákat egyrészt. Másrészt lehet használni tablettá/foyladékot ami megöli a csigákat de az csak a "felnõtteket" pusztítja el a petéket nem. Ezé jobb és környezet barátabb és egyébként is eccerûbb a megfelelõ hal fajta megvétele, és még szépek is-mármit a csigaevõ halak :-) csõ

Milyen vízkezelő szereket használtok az akváriumban? Kell még valami ami nélkülözhetetlen?

(Én:antiklór,metilénkék,algagátló.)

Legjobb válasz: Én semmit nem használok, és nem is látom értelmét. Azt olvasom gyk-n állandóan, hogy sokaknak megdöglenek a halaik. Aztán leírják, hogy raktak a vízbe antiklórt, malachit zöldet, meg néha mást is. Mindenféle vegyszerrel telenyomják, aztán csodálkoznak. És mindig az van, hogy az állatkereskedõ mondta nekik, hogy azt azt mindenképp meg kell venni. Hát nem tudom, az én halaimnak nem kellenek vegyszerek, csak kaja, meg víz :) Azon kívül semmi se. Jól meg vannak évek óta. Csak sima csapvizet szoktam rakni nekik, sõt van hogy nincs annyi vödröm, hogy oly sok vizet félrerakjak, állni hagyni 1 napra, mert ha állni hagyom ugye ki megy belõle a klór. Na szóval néha van hogy simán csak friss vízzel töltöm fel az aksi felét, és nem igaz hogy ettõl lesz valami bajuk. Arra szoktam inkább csak figyelni, hogy a víz hõmérséklete legyen olyan, mint az amibe épp vannak. Mert a hõingadozást nem szeretik a halik. A növényeknek meg szoktam ritkán bedobni ilyen olcsó magyar táp tablettát, vagy a gyökeréhez benyomok egyet, aztán azok is megvannak így. Hja és az algagátló, egyszer vettem, elolvastam, hogy roncsolja az élõ szöveteket, tehát én sztem se a növénynek, halnak, csigának is biztos árt.. Szal csak nagyon keveset használnék belõle. Ha nem akarod, hogy algásodjon, akkor fekete kavicsot vegyél az aljára, mert az nem veri vissza a fényt. Ha fehér kövek vannak benne, az tuti hamar algás lesz. A fénycsõ se mindegy, hogy milyen. Nekem dupla fénycsõ van felül. Egy JBL akváriumos, és egy rózsaszínes növényes. Ha túl kevés a fény, akkor fekete algád lesz, ha meg túl sok, avagy sok napfény éri akkor meg a zöld algás.

Én semmit nem használok, és nem is látom értelmét. Azt olvasom gyk-n állandóan, hogy sokaknak megdöglenek a halaik. Aztán leírják, hogy raktak a vízbe antiklórt, malachit zöldet, meg néha mást is. Mindenféle vegyszerrel telenyomják, aztán csodálkoznak. És mindig az van, hogy az állatkereskedõ mondta nekik, hogy azt azt mindenképp meg kell venni. Hát nem tudom, az én halaimnak nem kellenek vegyszerek, csak kaja, meg víz :) Azon kívül semmi se. Jól meg vannak évek óta. Csak sima csapvizet szoktam rakni nekik, sõt van hogy nincs annyi vödröm, hogy oly sok vizet félrerakjak, állni hagyni 1 napra, mert ha állni hagyom ugye ki megy belõle a klór. Na szóval néha van hogy simán csak friss vízzel töltöm fel az aksi felét, és nem igaz hogy ettõl lesz valami bajuk. Arra szoktam inkább csak figyelni, hogy a víz hõmérséklete legyen olyan, mint az amibe épp vannak. Mert a hõingadozást nem szeretik a halik. A növényeknek meg szoktam ritkán bedobni ilyen olcsó magyar táp tablettát, vagy a gyökeréhez benyomok egyet, aztán azok is megvannak így. Hja és az algagátló, egyszer vettem, elolvastam, hogy roncsolja az élõ szöveteket, tehát én sztem se a növénynek, halnak, csigának is biztos árt.. Szal csak nagyon keveset használnék belõle. Ha nem akarod, hogy algásodjon, akkor fekete kavicsot vegyél az aljára, mert az nem veri vissza a fényt. Ha fehér kövek vannak benne, az tuti hamar algás lesz. A fénycsõ se mindegy, hogy milyen. Nekem dupla fénycsõ van felül. Egy JBL akváriumos, és egy rózsaszínes növényes. Ha túl kevés a fény, akkor fekete algád lesz, ha meg túl sok, avagy sok napfény éri akkor meg a zöld algás.
Én csak aqutant használok. Jobb, mint a sima antiklór. Mást ne használj szerintem, én nem látom értelmét.
Még annyi, hogy a növények közül érdemes igénytelen fajokat venni, pl anubias, mert azt nem kell félévente újravásárolni, az örökké szép marad. Rá lehet kötözni a gyökerét egy vasfára pl fekete cérnával, és az 1-2 hónap alatt rágyökeredzik, aztán nagyon tartós lesz és szép.
Vízkezelõbõl jóformán csak a drágák érnek valmit, a többi csak klórt vagy még azt se távolítja el. Aquatan vagy aquasafe-t használok, mind2 jó. ha metilénkékkel színezni akarod a vizet, ne tedd, fogékonyak lesznek a betegségekre, mert ez egy gyógyszer. nem színezék. ha kékség kell aquasafe-t használj, az kékit is. algaírtót meg happy lifet vegyél, drága, de sokáig elég, és 2hetente kell csak egy fél adagniyt. 6milit kell belõle használni 2hetente, a 150milisbõl. számold ki , nagyon sokáig elég. a sima algaírtókkal, az ilyen olcsó vackokkal csak ártasz.
Elolvastam most a 2:18-as választ, nem értek vele egyet. Vannak kényesebb halak/növények és vannak kevésbé. a kevésbé kényes halaknak n9övlényeknek jó az amit leírt, de ott se ajéánlatos a friss csapvíz. A klór az nem a természetes élõhelyüket tükrözi, rossz a halaknak, a klórtalanító direkt ezt oldja meghogy a halaknak élhetõ vizet csináljon.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat.A talajom világos.2*17W-os fénycsõ van az aksimon, kb 10 órát ég.Alga ellen nem használtam semmit, de mióta meg van a nagy aksi azóta észrevettem, hogy algásodik.....
Én Aqua One-t használok. Nem vagyok nagy haltartó egy kicsi macskahalam van.A vizet már egy pár napppal elõtte megszoktam csinálni és csak a hõmérségletre figyelek oda. Volt egy cápahalam is de szegény nem bírta a környezet változást és szerintem meg is fázott picit...sajnálom de meghalt.
Ha algásodik, fogj egy szivacsot és belülrõl töröld le az üveget. 2 hétig jó lesz utána :) Egyébként nemrég láttam újszerû akváriumokat, amin nem tapad meg az alga, legalábbis a boltosok azt hazudták :) Színezett üvege van, kicsit szürkés árnyalatú, érdekes találmány.

Guppiknak az akváriumba kell tenni egy kis kanál sot?

Legjobb válasz: Nem kell, de lehet 1 csapott evõkanállal 10 literenként.

Nem kell, de lehet 1 csapott evõkanállal 10 literenként.


Milyen időközönként kell ajzat porszívózni az akváriumot, ha 2 algaevőm, 8 neonom, 2 xifóm és 2 garnélám van, 54 l-es az akvárium?

Legjobb válasz: Hát ha nagyon dzsuvás az akvárium alja akkor mindenféleképpen kell.Meg az algaevõ halak csak az algát eszik meg attól ugyanugy piszkolódik az akvárium a kajamaradéktól amit nem esznek meg.

Hát ha nagyon dzsuvás az akvárium alja akkor mindenféleképpen kell.Meg az algaevõ halak csak az algát eszik meg attól ugyanugy piszkolódik az akvárium a kajamaradéktól amit nem esznek meg.
amikor csinálsz vízcserét, vazz nem nagy munka ez... gondolom gumicsõvel csinálod a vízcserét... ha igen akkor szépen a végére húzol 1 kis tölcsért, és úgy szívod le a vizet, hogy az aljzaton végigmégy óvatosan, hogy a köveket ne szippantsa be...

Hogyan kell 100% RO vízzel vizet cserélni az akváriumban?

Ha nem szeretném csapvízzel keverni az ozmó vizet, akkor magnéziumból és kalciumból mennyit, milyen formában és hogy kell keverni? Kell még valami ezeken kívül? Egyébként EI alapján tápozok.

Legjobb válasz: Összességében az a célom, hogy ne kelljen elõkészített csapvízzel keverni az RO vizemet, csak simán RO-val cserélhessek. Namármost alapjáraton a magnézium és a kalcium a csapvízbõl kerülne az akváriumba, ezt pótolni kell, meg 4-6 körüli keménységre vissza kellene keményítenem a vizemet, ennek keresem a (költséghatékony) mikéntjét. :) Az akvárium egyébként 300 literes, és hetente 100 litert cserélek. Jól néz ki az akváriumod! A Hydrocotylet én is kinéztem magamnak, de ott még nem tartok, majd ha már minden mûködik, újratelepítem az aksit.

A kérdező hozzászólása: Összességében az a célom, hogy ne kelljen elõkészített csapvízzel keverni az RO vizemet, csak simán RO-val cserélhessek. Namármost alapjáraton a magnézium és a kalcium a csapvízbõl kerülne az akváriumba, ezt pótolni kell, meg 4-6 körüli keménységre vissza kellene keményítenem a vizemet, ennek keresem a (költséghatékony) mikéntjét. :) Az akvárium egyébként 300 literes, és hetente 100 litert cserélek. Jól néz ki az akváriumod! A Hydrocotylet én is kinéztem magamnak, de ott még nem tartok, majd ha már minden mûködik, újratelepítem az aksit.

Hogyan kell kiszámítani, hogy hány literes az akvárium?

Legjobb válasz: Téglatest esetén a térfogat az alapterület x magasság, vagyis az akvárium szélességét szorzod a hosszúságával, majd az egészet szorzod az akvárium magasságával. Ha centiméterben számoltál, akkor a kapott értéket elosztod 1000-rel és megkapod, hogy hány literes az akvárium.

Téglatest esetén a térfogat az alapterület x magasság, vagyis az akvárium szélességét szorzod a hosszúságával, majd az egészet szorzod az akvárium magasságával. Ha centiméterben számoltál, akkor a kapott értéket elosztod 1000-rel és megkapod, hogy hány literes az akvárium.
Akvárium hossza deciméterben szorozva magassága(a vízszint magassága) deciméterben szorozva szélességével deciméterben. A térfogat eredménye x köbdeciméter, ami x literrel egyenlõ.
Hosszúság * Szélesség * Magasság / 1000

Sziámi harcoshalat szeretnék. Hogy kell tartani? Mennyi időnként kell etetni? Milyen felszerelések kellenek az akváriumhoz, és a halhoz?

Kb. 30 literben szeretnék 1et tartani. (tudom, hogy kicsi, és kezd?knek nem jó, de hülyeség lenne egy 54-esben tartani magában...) Az akváriumvizet tudom, kb. 30%-ot hetente állott vízzel,.és teljes cserét soha! De mivel és mennyi id?nként kell etetni? Naponta 1×? , ls az akváriumba milyen felszerelés kell? Ja, és ha cserélem a vizet, akkor a hal az maradhat bent, vagy vele mit csináljak?

Legjobb válasz: hogy hülyeség nem tudom.árban majdnem ugyan annyi .max egy 1000 ft-al több .kell egy 25 de inkább 50 wattos vízmelegítõ ha mégiscsak maradnál az 50 liternél. és egy AQUA EL Fan 1 Plus - belsõ szûrõ ami elérhetõ áron van .1 x etetted 1 nap.a részleges vízcserénél hagyod a vödörbe a vizet piheni min fél napot és utána öntöd bele az akváriumba.a halat nem kell kiszedni.

hogy hülyeség nem tudom.árban majdnem ugyan annyi .max egy 1000 ft-al több .kell egy 25 de inkább 50 wattos vízmelegítõ ha mégiscsak maradnál az 50 liternél. és egy AQUA EL Fan 1 Plus - belsõ szûrõ ami elérhetõ áron van .1 x etetted 1 nap.a részleges vízcserénél hagyod a vödörbe a vizet piheni min fél napot és utána öntöd bele az akváriumba.a halat nem kell kiszedni.
fagyasztott eledelt ajánlok.kis kockákban vannak .és mindig levágsz belõle egy kis darabbot.kiegészítésként adhatsz neki jó minõségû száraz tápot.pl.tetra, jbl, sera

Ha megveszem ezt az akváriumot akkor ebbe milyen kiegészítőket kell még venni (ha kell) ami feltétlen kell a halaknak? Mennyi halat lehet benne tartani? Minden tippet várok!

itt a link:

Legjobb válasz: Mindent kell venni a tetõn, világításon és az akváriumon kívül. A halszám szûrés és faj függõ.

Mindent kell venni a tetõn, világításon és az akváriumon kívül. A halszám szûrés és faj függõ.
kell bele még külsõ szûrõ, és fûtõ (ha nem hidegvízi halat akarsz) diszhal.info - itt nézd meg a halakat. oda van írva, hogy minimum hány liter kell nekik.
Vedd meg ezeket: http://www.akvariumplus.hu/webshop/product/szogletes-akvariu.. http://www.aquadepo.hu/product_info.php/odyssea-t5-dual-lamp.. A szettek mindig gagyik, ez az odyssea lámpa viszont nagyon jó. Szûrõbõl külsõ kell(ene) én a Tetratec ex 1200-at, esetleg ex700-at ajánlom.
Kell egy király szûrõ, meg egy akármilyen fûtõ. De ezt nem annyira érdemes megvenni, itt olcsóbb http://www.akvariumplus.hu/webshop/product/akvaplus-akvarium.. ráadásul 1-2 ajándékot is kapsz hozzá. De amit az elõzõ linkelt, a külön T5 világítással, az talán még jobb megoldás, mint ez a tetõs világítás.
A kérdező hozzászólása: de már megvettem a fentit.. akkor mi kell bele?
Szûrõ(lehetõleg külsõ) vízmelegítõ aljzat növények halak halszák haltápok(fagyasztott fõleg) Milyen akváriumban gondolkodsz, milyen halakkal?

Ebbe az akváriumba milyen felszerelés kell még és milyen, valamint mennyi halat lehet beletenni?

A húgom születésnapjára szeretnék neki venni egy akváriumot . Pontosabban ilyet :

Legjobb válasz: A világítást érdemes cserélni, ha 1 évnél idõsebb az akvárium. Kell még halháló, 2-3 tiszta vödör, leszívócsõ, aljzat, dekoráció, növények, növénytáp, fagyasztott eleség. Más nem jut hirtelen az eszembe, de akvarista.hu-n regisztráció után el lehet olvasni a kezdeti lépéseket, jobban össze van foglalva. Lehet benne tartani mondjuk 8 endler guppit, kezdõknek ajánlott, szép színes halak. Viszont nagy felelõsséget hárítasz a húgodra, legalább egy szakkönyvet ki kell olvasnia, minden nap etetnie kell a halakat (nyers rovarokkal, rákokkal, férgekkel), hetente leszívni a víz 30%-át és az ürüléket, elõkészített vizet pótolni, algát pucolni. Készítsd fel elõtte, jobb, ha õ is elolvassa az általam ajánlott ingyenes könyvecskéket.

A világítást érdemes cserélni, ha 1 évnél idõsebb az akvárium. Kell még halháló, 2-3 tiszta vödör, leszívócsõ, aljzat, dekoráció, növények, növénytáp, fagyasztott eleség. Más nem jut hirtelen az eszembe, de akvarista.hu-n regisztráció után el lehet olvasni a kezdeti lépéseket, jobban össze van foglalva. Lehet benne tartani mondjuk 8 endler guppit, kezdõknek ajánlott, szép színes halak. Viszont nagy felelõsséget hárítasz a húgodra, legalább egy szakkönyvet ki kell olvasnia, minden nap etetnie kell a halakat (nyers rovarokkal, rákokkal, férgekkel), hetente leszívni a víz 30%-át és az ürüléket, elõkészített vizet pótolni, algát pucolni. Készítsd fel elõtte, jobb, ha õ is elolvassa az általam ajánlott ingyenes könyvecskéket.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a segítséget . Már régóta szeretne egy akváriumot és tudja , hogy minden nap etetnie kellene , de én is segítenék neki . A háló , tiszta vödör , leszívócsõ és a dekoráció nem gond . Viszont milyen talaj kellene ? Mivel találtam kavicsot és kvarc homokot is . Milyen növény kell bele és milyen táp kell neki ?
Szerintem a szûrõt érdemes lenne kicserélni. Ezekbe a szettekbe nagyon gagyit adnak. Aljzatnak jó a sima õrölt bazalt vagy gyöngykavics, növénynek pedig Anubias, jávai moha, gömbmoha, cryptocoryne fajták, fodros vizikalász, valizinéria. Ezeknek panzi Aquaplant tabletta kell a gyökeréhez meg valami folyékony növénytáp(még a Neptun táp is jó ezeknek).

Az akváriumba mikor kell világítani a lámpának?

Van egy akváriumunk akarunk bele majd halakt,de nem tudjuk, hogy mikor mennyi időt érdemes világíttatni a hozzá adott fénycsövet. És ebben az is kérdés, hogy mikor hogy, mert az apukám azt mondta, hogy nappal kap elég fényt éjszaka meg alvás van a halaknak, így nem fog világítani olyan sokat. Itt úgy gondolta, hogy télen amikor korán sötétedik kb 15.00-tól 20:00-20:30-ig világít aztán jszakára meg lekapcsoljuk! Ez így elég? Mert éjszaka igen nehéz mellette aludni. Valaki leírná nekem, hogy a fénycsövet mikor érdemes bekapcsolni és mennyi időre? Tudom ez függhet a halak fajtájától meg a növényzet fajtájától, de akkor is csak úgy általában gondoltam.

Legjobb válasz: A nap fénye nem elég, sõt, ha éri, akkor bealgásodik az egész, így érdemes minél sötétebb sarokba tenni az akváriumot. Amúgy napi 10-12 óra az ideális világítás, bár ez függ a növényektõl, és hogy hány Watt/liter a világításod. Ezt úgy tudod kiszámolni, hogy elosztod a világítás erõsségét (Watt) az akvárium méretével (l), tehát: x Watt/y liter

A nap fénye nem elég, sõt, ha éri, akkor bealgásodik az egész, így érdemes minél sötétebb sarokba tenni az akváriumot. Amúgy napi 10-12 óra az ideális világítás, bár ez függ a növényektõl, és hogy hány Watt/liter a világításod. Ezt úgy tudod kiszámolni, hogy elosztod a világítás erõsségét (Watt) az akvárium méretével (l), tehát: x Watt/y liter
A kérdező hozzászólása: 54 literes az akvárium 60x30x30-as azt hiszem
Hány watt a világítás?
Nálam napi 8-10 órát szokott menni a lámpa, este meg sötét van nekik.
Az akváriumba nálam mindig nyár van és azért megy sokat a fény, hogy nõjenek a növények.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!