Találatok a következő kifejezésre: Az aksiban növényeken (17 db)

Nemsokára lesz egy 220L sarok akváriumom. Érdekelne, hogy egy Tetratec EX 1200 külsõ szûrõ elég lesz úgy, hogy az aksiba szeretnék a mû növények közé egy két élõt is?

Milyen növényt ajánlanátok ami azért dekoratív, de még is igénytelen és keveset kell vele foglalkozni, olyan szempntból hogy co2 berendezés meg ilyenek nélkül is meglegyen?

Legjobb válasz: Siporax bioval elég lesz a szûrõ, de kelleni fog mellé egy belsõ vagy áramlásgenerátor (pl. Aquael Reef Circulator 2600-at javaslom). A mûnövényt nem lehetne elhagyni? A növények a világítástól függnek, viszont nem tudok addig javaslatod írni, amíg nem tudom az akváriumod méreteit. Azt leírhatnád.

Siporax bioval elég lesz a szûrõ, de kelleni fog mellé egy belsõ vagy áramlásgenerátor (pl. Aquael Reef Circulator 2600-at javaslom). A mûnövényt nem lehetne elhagyni? A növények a világítástól függnek, viszont nem tudok addig javaslatod írni, amíg nem tudom az akváriumod méreteit. Azt leírhatnád.
Sarok akvárium az nem egyszerû történet, más áramlás van mint egy négyszögletû akváriumban, a szûrõnek van egy sodrása amit a használt adapter szab meg, példa 100 centis széles akvát hossz irányban szerintem még átmozgat egy tetra 1200-as szûrõ 10 darab esõztetõ lukkal, úgy, hogy az ajzat tiszta. 90 centi hosszú akvát nálam a JBL 900-as gyönyörûen tisztán tartja egymaga 4-5 hónapig nagytestû halakkal. Szerintem elsõre vedd úgy, hogy elég lesz, de ez menet közben derül ki, a szûrõ által keltett áramlás a szembe falon alábukik, végig megy az aljzaton, de ez háromszögnél , hogy alakul majd arról ötletem sincs, ahogy beüzemelteted és beszórsz egy csipet haltápot már rögtön fogod látni hova keveredik a szennyezõdés. A világítás sem egyszerû, van egy watt/liter arány, alacsony, közepes, erõs fény. 0, 5 watt/ literig nem kell co2 alacsony és közepes fényerõvel beérõ növényeknek megfelel. Ezen a linken találsz növényfajtákat: [link] Görgess egész le, van egy rakás alacsony fényigényû, majd google és a képkeresõben be tudod azonosítani. Világításnak én csinálnék egy impregnált fa tetõt, vagy ha van vasas ismerõsöd akkor fém tetõ. Be kell szerelni armatúrákat, van t8 és t5. T5 esetében kevesebb fénycsõ kell mivel azonos hosszban lényegesen nagyobb a wattszáma, erõsebb, példa egy 55cm t5 24 watt egy 59 cm t8 18 watt. Elhelyezésnél példa így : [link] A vonalak a csövek, hogy mi fér be pontosan azt a villamossági boltban meg tudják mondani, elõkapnak egy csövet rá a páramentes foglalatokat, majd össze kell forgatni a csöveket. Beszerelés megy ilyesmi: [link]
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A ledet nem említettem mint világítás alternatíva, talán 2-3 év és elérhetõ árban lesznek a power ledek, mondjuk ez egy jó cikk: [link] "Fény az akváriumban: Vegyünk egy hagyományos megvilágítást. Egy 100 literes medence felett a 2x30W T8 fénycsõ szinte minden esetben elegendõ. Ha az egyik csõ az Osram Lumilux Daylight (2350 lumen), a másik az Osram Fluora (1000 lumen), akkor összesen 3350 lumen fényárammal világítunk. Most próbáljuk meg ugyanezt a fényáramot LED-ekkel elérni. Ha nagy fényerejû LED-et használunk, akkor fehér színben 10 candella fényerõt ad ki magából 20 fokos szögben. Ha ezt a fenti alapfogalmaknál leírtak felhasználásával fényáramba átszámoljuk, akkor 0, 7 szteradián térszögben sugároz és ez 7 lumen fényáramnak felel meg. 478 db kellene belõle ahhoz, hogy lecserélhessük a fénycsöveinket." Neked kb 700 db kéne mezei ledbõl.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen az eddigi válaszokat is. Amúgy 85*85*50-es az akvárium. A mûnövényt simán tudom mellõzni és én is inkább szeretném teljesen beültetni élõvel, de azért nincs sok pénzem erõsebb szûrõre a több növény miatt. Örülök, hogy írtatok a világításról mert eddig lövésem se volt a dolgokról. Most már azért nagyjából képbe vagyok. De azért még olvasgatok sokat errõl. A halak arányával kapcsolatban esetleg vélemény/tanács? Annak is örülnék ha lenne olyan önként vállalkozó aki esetleg a továbbiakban felmerülõ kérdéseimre szívesen válaszol szakértelmével! És hát nemsokára megérkezik az akvárium és a beüzemelést se szeretném elrontani, és a lépéseket megbeszélni. Olvastam már sok mindent, de azért jól esne ha segítené a folyamatot valaki :)
Huh, a sarok akváriumon átsiklott a szemem. Ha 85x85, akkor az ívelt elõlap kerekítve 120. Nem tudom, ide milyen világítás lenne a legjobb. Szerintem leginkább házi barkács, mert elõre kéne egy hosszú csõ, de a belsõbbnek már rövidebbnek kéne lennie. A ?x24 vagy ?x36 Watt nem megoldás, mert a két elsõ sarok teljesen sötét lenne. Ha hosszabb csövekkel oldod meg, akkor kevés fér el, hátul marad sötét sarok. A gyári tetõk is ilyen cipõben járnak corner akváriumoknál sajnos, de még az lenne a legjobb megoldás, ugyanis ha azt kifényterelõzöd, nagyjából oszlik a fényerõ a teljes területen.

Találtam 1-2db csigát az aksiba. Sztem az utolsó növénnyel hoztam be őket. Ilyen kis barnák. Ezek bántják a növényeket? Mit tehetek ellenük?

Legjobb válasz: Azok valszeg postakürt csigák nem bántják a növényeket de elég nagyra megnõ a számuk ha van sok maradék az akvidba.

Azok valszeg postakürt csigák nem bántják a növényeket de elég nagyra megnõ a számuk ha van sok maradék az akvidba.
Szerintem hasznos kis jószágok, minden szerves hulladékot megesznek. Engem egyedül az zavar, mikor bemásznak a belsõm mögé, és csörögni kezd tõle a házuk miatt.

A növényeim miután bekerültek az aksiba, vajon mitől szintelenednek el a leveleik, s vajon miért hullajtják leveleiket? Talán csak meg kell szokniuk a környezetet vagy túl kemény a víz, esetleg a hőmérséklet? Mit tegyek?

Legjobb válasz: A növények fejlõdéséhez fontos a CO2. nem lehet h az van kevés az akváriumban? Ha piros levelû a növény akkor erre jmég érzékenyebbek.

A növények fejlõdéséhez fontos a CO2. nem lehet h az van kevés az akváriumban? Ha piros levelû a növény akkor erre jmég érzékenyebbek.
CO2 hiány vagy kevés a fény


95l. Akváriumhoz 1db 18w daylight cső, 1db 15w növényes, 1db 15w compakt izzó szerény fényigényűú növények mellett szerintetek elég? 45 cm magas az aksi kb.5cm a talaj?

Legjobb válasz: Különbözõ méretû foglalatokat, meg elõtéteket akarsz? Mekkora alapterületû az aksi? Amúgy igen, elég.

Különbözõ méretû foglalatokat, meg elõtéteket akarsz? Mekkora alapterületû az aksi? Amúgy igen, elég.
Hát nézd ez olyan dolog, hogy ki milyen növényeket tart.Az én régi akváriumomat 100liter 1 db 20W-os normál fehér fénycsõvel világítottam, mohák, kardfüvek, anubiasok, vizikelyhek, páfrányok , jól elvoltak benne. A felszínen a kényes májmoha is elegendõ fényt kapott.Szerintem a kompakt fénycsõre csak akkor van szükséged, ha fényigényesebb növényeket is szeretnél, viszont akkor szerencsésebb lenne, még egy 18W-s daylight.
A kérdező hozzászólása: Az alapterület 72x28 cm és pontosan 47 cm magas.A compakt izzó normál foglalatú energia takarékos (sárgás fényû)
igen, 47cm magassághoz kell annyi fény
A sárga fényû kompakt fénycsövet cseréld le fehér fényûre 5-6000K ( Kelvin ) , ha úgy döntöttél, hogy kiegészíted a világításodat.

Holnap kapom meg a 100 literes akváriumomat azt tudom hogy 4 hétig kell járatni de hogy a növényeket már az a nap tegyem be az akváriumba amikor be indítom az aksit? és tudnátok nekem ajánlani jó minőségű táptalajt?

Legjobb válasz: Persze, tedd csak be a növényeket. Csak ne felejts el hetente egy kevés halkaját szórni a vízbe. A legtöbben szerintem JBL Manado-t használnak, állítólag az jó.

Persze, tedd csak be a növényeket. Csak ne felejts el hetente egy kevés halkaját szórni a vízbe. A legtöbben szerintem JBL Manado-t használnak, állítólag az jó.
Én kellemesen csalódtam a Manadoban. A színe nem tetszik, de azon kívül jó.
De ha az új akváriumba beöntöd a régi halakat vízzel együtt, bedobod a szûrõt is, az is jó. Csak nem töltöd fel egybõl totál tele vízzel, hanem mondjuk 3 nap alatt. Mindig egy kis vizet hozzáadsz és kész.
A kérdező hozzászólása: oké köszi a válaszokat
Nekem manado van a 30 literes garnélásban egy akasztós külsõ szürõ szûri alig van áramlat mégis ahol becsobog a víz kénytelen voltam bazaltzúzalékot szórni a manado tetejére mert repült mindenfelé! Nekem ez a tapasztalatom a manadoval kapcsolatban, bár a garnik imádják ahogy elnézem õket! :)
Hát addig átrakod máshova az akit. Rosszabb esetben a földre, de akkor tegyél alá egy hungarocelltáblát. Kivödrözöd a halakat, és az összes vizet, átrakod, és visszaöntöd.
a manado szerintem nem jó mert sok kell belõle...túl könnyû aljzat és ha nincs kellõ tömege akkor felrepíti a szûrés :) nekem jbl aquabasis táp talajom van és azon kvarchomok :) de végülis vehetsz manado-t is csak én nem hallottam róla jókat, de ettõl még lehet jó :)
A kérdező hozzászólása: de azt le kell venni a szekrényrõl mert majd oda megy a 100 literes
A kérdező hozzászólása: egy 60 literes akváriumba
hol vannak most?
A kérdező hozzászólása: ezeket addig hova rakjam ?
A kérdező hozzászólása: +10 neonhal
A kérdező hozzászólása: igen
sima anci?
A kérdező hozzászólása: és még azt szeretném kérdezni hogy van egy algaevõm azt addig mibe tartsam 4 hétig ?????
A JBL Manado olyan 2000 ft 3l-es kiszerelésben. Neked kelleni fog legalább 10-15l, hogy elég vastagon legyen (4-6 cm).
A kérdező hozzászólása: és ennek mennyibe kerül darabja ?
A növények mehetnek. A Manado, ProSoil jó táptalaj, és viszonylag olcsók. Nekem a Manado jobban tetszik, de elég könnyû talaj.

Mi a feltétele annak, hogy növényeket ültessek az aksimba? Nekem kb. 3-3, 5cm apró szemű kavics van benne.

olyan növényeket szeretnék ami nincs cserépbe hanem egyb?l mehet a kavicsba és szépen növekszik. Kérlek segítsetek h mit meg hogyan?

Legjobb válasz: A feltétele az, hogy bemész a a boltba, megkérdezed az eladót, és hazaviszed a növényt. vehetsz nyugodtan cserepeset, legfeljebb otthon kiveszed belõle. Ha gyökereset veszel, akkor szépen bedugod a kavics közé, ha meg dugvány, akkor is. Ha dugvány, akkor ne aggódj, kicsit bebarnul az elején, amíg meg nem gyökeresedik, de vehetsz pár száz forintért tápot, ami gyorsítja kicsit a folyamatot.

A feltétele az, hogy bemész a a boltba, megkérdezed az eladót, és hazaviszed a növényt. vehetsz nyugodtan cserepeset, legfeljebb otthon kiveszed belõle. Ha gyökereset veszel, akkor szépen bedugod a kavics közé, ha meg dugvány, akkor is. Ha dugvány, akkor ne aggódj, kicsit bebarnul az elején, amíg meg nem gyökeresedik, de vehetsz pár száz forintért tápot, ami gyorsítja kicsit a folyamatot.
Aksimba???? Basszus, én elõször azt hittem, hogy az akkumulátorba akarod ültetni :) Aztán rájöttem :) O.K., a basszus nem beszólás vagy leszólás, csak télleg félreérthetõ volt :)
Szia! Szerintem is menj el egy kisállat kereskedésbe, és kérj különbözõ fajta vízinövényeket, egy-két szálat fajtánként. Ha nem szeretnéd cserépbe ültetni, egyszerûen csak fogasd le egy nagyobb kaviccsal. Amelyik jól érzi így magát, nagyon hamar növésnek indul majd. Nekem volt egy olyan fajtám, amit nem gyõztem tépni, olyan burjánzást mûvelt :-)
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat! De nem kell táptalaj? Anélkül is jól elvannak?
Hello. Ha elmész egy állatkereskedésbe, ott nézegethetsz bármilyen növényt, amelyik tetszik azt megveszed.Cserepes vásárlása esetén, vársz vele pár napot míg kiülteted, (azért kell ez az idõszak, hogy kicsit gyökeret eresszen) és utána kész is van.Ha szálas növényt veszel, (Pl.Myriophyllum fajok(Süllõhínárfélék))akkor az ujjaddal csinálsz egy kis lyukat, és oda rakod bele. A 2. kérdésedre válaszolva, hogy kell e növénytáp? Én nem használok táp félét, hanem folyékony tápszereket adok a vízhez.Kevés sót is adhatsz a vízhez, az is jót tesz a növényeknek, és a halak is erõsebbek lesznek tõle.20 Literhez 1 kávéskanálnyi sót lehet rakni. Remélem segíthettem, , , Üdv
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ(okat) sokat segítettél! már ki is néztem pár növényt és nem sokára telepítem is õket :)
tegyél bele 2 kis almacsigát, hátha lenyalják az algát.
A kérdező hozzászólása: növényt nem eszi meg???
Akkor zebracsigát.
A kérdező hozzászólása: faxa
Barnaalga? Fogj egy finom szivacsot vagy akármit és töröld le. Simán lejön, még ujjal is. De egyébként ha veszel bele törpe szívóharcsát, egy-két nap és nincs barna alga.
Anubiast nem eszi meg az almacsiga, õ csak a vékony számú, vékony levelûeket eszi. Egyik kedvenc kajája pl a békalencse. A törpeszívóharcsa nem eszi a vékony levelû növényeket és a zebra csiga sem.
vékony számú -> szálú

1.5 Hete indítottam egy új akváriumot (120l). Kilenc nap után megjelent az alga, néhány növény levelén, valamint a köveken. Én csináltam valamit rosszul vagy ahogy beindul, beérik az aksi akkor az alga is eltűnik majd?

Növények nevét sajnos nemtudom, de 12 darabot vásároltam, amik szépen hajtanak, n?nek. Tettem bele Sera Nitrivec-et kezdésnek, Sera Aquatant, valamint növénytápot 1 hét után. Halak még nincsenek benne, legalább 2-3 hetet szeretnék várni miel?tt betelepítem.

Legjobb válasz: Kezdeti barna alga szokott lenni, attól nem kell megilyedni, segíti a víz beállását, de ha nem tûnik el, akkor picit emelni kell a fényerõt, és esetleg az idõ intervallumot, és rakni bele 10db törpe szívóharcsát, azok megeszik. Ha zöld algád van akkor pedig vissza kell venni a fénybõl és sûrûbben vizet cserélni.

Kezdeti barna alga szokott lenni, attól nem kell megilyedni, segíti a víz beállását, de ha nem tûnik el, akkor picit emelni kell a fényerõt, és esetleg az idõ intervallumot, és rakni bele 10db törpe szívóharcsát, azok megeszik. Ha zöld algád van akkor pedig vissza kell venni a fénybõl és sûrûbben vizet cserélni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a segítséget! Azokat a leveleket ahol van, érdemes levágni?
Szerintem nem. Legalábbis még nem. Várj még, egy idõ után hátha eltûnik, vagy ha veszel algaevõt, akkor azok leeszik. Ha nem tûnik el, próbáld meg letisztítani, és ha semmi nem válik be, csak akkor szedd le. Amúgy zöld vagy barna alga?
A kérdező hozzászólása: Barna, és néhány úgy lebeg a növény levelén mintha egy hajszál lenne rajta:S. Letörölgettem a levelekrõl ahol tudtam. Mértem nitrit értéket, magasabb a megengedett 0-nál (5 körüli) a PH érték 8, nitrát a megengedett szinten belül van.
A csiga hímnõs, tehát ha már van 2 akkor tudnak szaporodni. A szaporulatot szedd ki.
Nem a csigák miatt pusztulnak a guppijaid, de összefüggésben van. A csigák a túletetéstõl szaporodnak nagyon, a túletetés viszont rossz száréssel kombinálva ammónimérgezést jelent. Ezért viszont már pusztulhatnak a halaid.
a csigával nem függ össze, szedd ki a halakat aksiból, mosd ki az egészet, az aljzatot fõzd ki hogy az esetleges peték is elpusztuljanak, a növényeket gondosan mosd le, nehogy maradjon rajtuk.Ha csigát akarsz venni akkor mondjuk vegyél alma vagy zebracsigát ami kevésbé szaporodik.

3 hete jár az aksim. Most vettem észre a növényen hogy a levelein barnás vmi van. Meg az üvegen is, sztem barna alga. Ez mitől van és hogy tudom eltüntetni?

Legjobb válasz: világításoddal lehet gond.. De leírhatnád h mien világítás mekkora aki és mien szûrõ!? Am vegyél egy ancit vagy 2-õt és majd azok gondoskodna erröl:) vagy ha fonal szerû akkor meg fonalalgázót 3-at mert csapathalak:)

világításoddal lehet gond.. De leírhatnád h mien világítás mekkora aki és mien szûrõ!? Am vegyél egy ancit vagy 2-õt és majd azok gondoskodna erröl:) vagy ha fonal szerû akkor meg fonalalgázót 3-at mert csapathalak:)
Indításnál normális egy kis barna alga de amúgy világítsa többet és elvileg elmúlik.
A barna alga teljesen normális jelenség új akváriumnál. Kézzel simán le tudod törölni. A levélrõl is.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!