Találatok a következő kifejezésre: Az afp miért (17 db)

Miért sok a téves riasztás az AFP vizsgálaton?

Sok ismer?sünk van (34 f?), akiknél az AFP vizsgálaton rossz eredmény jött ki, majd a genetikai vizsgálaton mindnen kisbaba egészségesnek bizonyult, születéskor sem volt semmi baj. Ezek az ismer?seim nem vállalták az abortuszt, és egészséges babájuk született, de azt látom, hogy ha van 0,01% a fogyatékosságra (vagyis 99,99% egészséges), az emberek futószalagon mennek abortuszra. Miért nem szüntetik be ezt a hibás AFP vizsgálatot?

Legjobb válasz: Jó kérdés, az orvosok is egyetértenek abban h önmagában az AFP érték még semmit nem jelent, csak arra való h ijesztgesse a kismamákat, menjenek el magzatvíz v chorion-boholy biopsziára, ami meg még kockázatos is. Miért nem támogatja végre a TB a kombinált tesztet?

Jó kérdés, az orvosok is egyetértenek abban h önmagában az AFP érték még semmit nem jelent, csak arra való h ijesztgesse a kismamákat, menjenek el magzatvíz v chorion-boholy biopsziára, ami meg még kockázatos is. Miért nem támogatja végre a TB a kombinált tesztet?
Mert elavult a vizsgálat.Ám ez nem az orvosok hibája!Mivel nincs pénz az egészségügyben, ám muszáj finanszírozni egy olyan vérvizsgálatot, ami a rendellenességek kiszûrésére van, az OEP(természetesen a Minisztériummal karöltve) ezt a vizsgálatot finanszírozza.Ti is tudjátok, hogy mennyibe kerül a kombinált teszt(amit még nem is olyan régen sok kórházban ingyen is elvégeztek), az AFP annak a töredékébe kerül.Ilyen egyszerû magyarázata van.A k_rva pénz!Ez a nesze semmi fogd meg jól.30hkm
Utolsó, ezt én is így látom, mármint h itthon jobban törõdnek a kismamákkal, csak Angliának néztem utána, de igazad van, katasztrófa. Ott is említik az AFP-t de csak mint opciót. Bocs az OFF miatt.
Ezt én sem értem, mindenki azt mondja ez egy elavult vizsgálat, és már szinte csak a mi országunkban végzik el. Rengetek kismamára hozva ezzel a hetekig tartó sírást és frászt, amíg aggódnak a babájukért. Nekem kimaradt ez a vizsgálat, mert nem engedtek el a munkahelyemrõl, de a védõnõm is azt mondta, hogy nem kell aggódni, mert az esetek 90%-ban téves az eredmény. pl.már akkor is ha a doki egy héttel elsaccolja a fogantatás idõpontját és rosszkor veszik le a vért stb...Ez tényleg csak arra jó, hogy az anyukák aggódva írják ki ide az eredményüket, rohanjanak hatszáz fele genetikushoz, csináltassák meg a magzatvízvizsgálatot, kockáztatva, hogy elvetélnek és persze végigbõgjék azt a pár hetet míg az eredményre várnak. Szomorú, hogy az orvosok mennyire nem érzik át ezt, és nem képesek eltörölni ezt a vizsgálatot. Számtalan más lehetõség lenne a genetikai betegségek kiszûrésére. 29hkm
Külföldön szinte már sehol nem végzik ezt a fajta vizsgálatot, pont emiatt.Mi is jól be voltunk tojva, mert baromi rossz lett az eredményem, de a dokim azt mondta, ez nem jelent semmit (persze ez nem nyugtatott meg minket).Az UH-n minden oké volt, sokat imádkoztam...és most van egy 5 hónapos, makk egészséges, gyönyörû kisfiam. Feleslegesen riogatják a kismamákat ezzel;nem ártana elgondolkodniuk a nagy okosoknak, hogy ennek van-e valami értelem...mert NINCS!
Nem elavult, hanem kockázatbecslés réseként értelmezhetõ, és mint ilyen, nem adHAT pontos választ. Tehát nem eldöntendõ kérdésre válaszol, valószínûséget állapít meg. Még egy igen rossz négyes teszt eredmény is -pl. ha 1:5-höz a valószínûsége a beteg magzatnak- azt jelenti, hogy 5 ilyen eredménybõl 1 mögött áll valós patológia. Ami miatt nehéz egyébként használni, az az a tény, hogy az AFP értékek normál eloszlása lefelé eléggé nyitott. Ez annyit tesz, hogy igen nagy az átfedés egészséges és kromoszóma rendellenességgel sújtott terhességek eredményei között, ezért az új szakmai álláspont szerint az AFP érték 0, 5-ig nem számít erõs kockázatot hordozónak. Egyébiránt a legkevésbé invazív becslõ eljárások közé tartozik, de amolyan félreértett vizsgálat lett belõle. Az AFP értéknek nem tisztje jósolni a magzat genetikai betegségeivel kapcsolatban, erre a corionboholy mintavétel és az amniocentézis alkalmas. Külföldön is használják egyébként, de érdemes azt is hozzátenni, hogy sok nyugati országban a terhesgondozás színvonala megdöbbentõen alacsony - ott az AFP-t nem azért nem használják, mert elavult, hanem mert általánosságban vélelmezik a terhesség egészséges voltát. Az itthoni filozófia ettõl eltér, a cél itt minden lehetséges eszközzel kizárni a patológiákat. És (kivételesen) nem a nyugati rendszer a jó, hanem a hazai. Nem infrastrukturálisan, hanem szakmailag.
Ezt én is joggal kérdezhetném, ugyanis azon kismamák egyike vagyok, akit rossz AFP miatt elküldtek a klinikára, majd magzatvízvételre. 1-1, 5% esély volt arra, hogy a kisbabánk Down kóros és 1% a magzatvízvétel vetélési kockázata! És vállalnunk kellett! Utána szigorúan 1 hét pihenés, bár én nem is bírtam semmit sem csinálni, és közel 4 hét várakozás az eredményre! Aminek még nincs vége! Csütörtökön kell visszamennünk! Már nagyon izgulok, mert sok volt ez nekem! 24 hkm

A feleségem a 20. hétben jár. Miért van az, h a klinikán, a magánorvosnál és a 4d-s ultrahangon azt mondják a feleségemnek, h lánya lesz, majd mikor elmegy a védőnőhöz az az AFP: 20ug/l és a 0, 7MOM rávágta fiú? ! Most mi az igazság, tudni szeretnénk!

Legjobb válasz: Honnan vette a védõnõ az AFP-bõl, hogy fiú??? Az a vizsgálat a velõcsõzáródási rendellenességet szûri... Én inkább az uh-nak és a 4D-nek hinnék :)))

Honnan vette a védõnõ az AFP-bõl, hogy fiú??? Az a vizsgálat a velõcsõzáródási rendellenességet szûri... Én inkább az uh-nak és a 4D-nek hinnék :) ))
Az AFP eredménybõl a baba nemét nem lehet meghatározni... A védõnõ hülye. Ilyet még nem is hallottam. LOL
Ha a doki lányt mond akkor az lesz. Az AFP értékébõl állítólag lehet következtetni a nemére ..ezt beszélik.De ez nem éppen a valóságot tükrözi. Nekem az értékekbõl fiúra lehetett saccolni és kislányom született.
Az utolsó vagyok Ezt találtam röviden a történetrõl: Az állítás szerint ha a normál tartomány alsó értékéhez áll közelebb a mért érték, akkor kislány, ha a felsõhöz akkor kisfiú lesz.
Az Uh a mérvadó (annyira bírom az ilyen "mindentudó" védõnõket)! Amúgy nekem is elkezdte magyarázni, hogy ennyi-meg-annyi MOM-nál egyik nemû, míg az érték alatt másik nemû SZOKOTT lenni.. de ez egyáltalán nem BIZTOS, csak egy általánosítás, hogy aha, nekem is annyi volt és nekem is fiú lett... :S Amúgy nekem a lányommal is 0, 8, meg a fiammal is 0, 8 volt a MOM - na ebbõl vonjon le a védõnõtök bármit is...
Azért azt leírnám, hogy az egyik kolléganõmnek végig lányt láttak és fiú lett!!!!!
Szerintem is az ultrahang a biztosabb. Azért én még pár hét múlva elmennék egy másikra is, mert egy ismerõsöm úgy járt, hogy a 18-20.heti genetikai ultrahangon kislányt mondtak neki, pár héttel késõbb a saját dokija talált valamit a baba lába között:-)))) Valóban akkor lesz biztos, hogy milyen nemû, ha megszületik, illetve genetikai vizsgálat is megállapítja 100%-osan. Mi voltunk 4D-n 33. hetesen, ott már tisztán látszódott, hogy nunisunk van:-))) Minden jót! (35. hetes mami)
állítólag tényleg lehet a baba nemére következtetni az afp-bõl, de ált. nem jön be... babona úgy mint a többi:) én az UH-nak hinnék, de biztos csak akkor lesz, ha kibújik:)
lányotok lesz, az az igazság:)
:D okosak a védõnõk, de nagyon! Az uh-nak kell hinni, az afp egy érték, ami sokszor téved, más országokban már nem is csinálják. :)
A kérdező hozzászólása: köszönöm mindenkinek, hogy leírták véleményüket! :D

Miert lehet rossz az AFP vereredmeny?

12.heti kombinalt tesztem negativ volt, majd a 16. heti AFP rossz volt, az amniocentézis rendben volt, es a 20. genetikai UH is negativ, tehat mindne oke. akkor miert lehet rossz aZ AFP??? csak bogarat es rossz gondolatokat ultettek belem, mara megynugodtam, de ott van bennem a mi van ha megis valami nincs rendben, aggodom.

Legjobb válasz: Azt mondják ,hogy az idõpont amikor leveszik az nagyon számít!Ha minden eredményed jó akkor valószínû nem idõben vették le vagy idõn túl!Az Afp nem megbízható,külföldön már nem is használják!

Azt mondják , hogy az idõpont amikor leveszik az nagyon számít!Ha minden eredményed jó akkor valószínû nem idõben vették le vagy idõn túl!Az Afp nem megbízható, külföldön már nem is használják!

Olvastam a neten valahol, hogy az AFP értékek közül a 0.7-t és a 0.8 mom értéket tartják a legrosszabbnak. Miért?

Legjobb válasz: ne foglalkozz vele, nincs komolyabb jelentõsége önmagában az AFP-nek, nagyon sok az álpozitív eredmény. Csináltass integrált tesztet vagy négyes tesztet, ezek a legmegbízhatóbbak a szúráson kívül, de azt meg ki akarna???

ne foglalkozz vele, nincs komolyabb jelentõsége önmagában az AFP-nek, nagyon sok az álpozitív eredmény. Csináltass integrált tesztet vagy négyes tesztet, ezek a legmegbízhatóbbak a szúráson kívül, de azt meg ki akarna???

Nem kellene megkapnom az AFP eredményét? Ma voltam a 16. hetin és azt mondták, majd átküldik a dokimnak, akihez csak 7-én megyek és addig miért nem adják ki az eredményemet?

Legjobb válasz: Szia! Én 10.-én voltam AFP-n. Holnap megyek az orvoshoz nála lasz az eredmény. Általában két hét is eltellik mire kész van a papír.

Szia! Én 10.-én voltam AFP-n. Holnap megyek az orvoshoz nála lasz az eredmény. Általában két hét is eltellik mire kész van a papír.
Szia. Nekem 3 hét alatt lett meg az eredményem, és a védõnõnek küldték az összes eddigi laboreredményemet. Üdv, 37 hetes kismama
A kérdező hozzászólása: nekem azt modták holnapra kész az eredményem, csak épp nem megyek még a dokihoz és nekem nem adják oda..jófejek..biztos megenném nem?
Hát ez felháborító !! Nekem címemre küldték el, sõt elõtte telefonban is megmondták, az értéket nem csak azt hogy jó az eredmény. És ha Te már holnaptól nem ahhoz a dokihoz akarnál menni?? De jó fejek.
Nekem is a dokimnak küldték a hepatitisz vizsgálati eredményt meg a védõnõnek(ez utóbbiról nem is tudtam, hogy csináltak csak mikor a védõnõm ideadta mondván, hogy vigyázzak rámert kérik a szülésnél akkor szembesültem a dologgal.amúgy én is úgy tudom, hogy az orvos kapja meg.szerencsés az aki a címére kapja, mert igazából nem értem ha pl valaki sztk-s rendelésre jár, netán mindig máshoz akkor , hogyjut az eredmény hozzá...mert a magánnálookés..szval tényleg igaza van az elõttem szólónak ha válltan akarsz akor mi van...ezen nem is gondiztam még eddig...37hetes kismama
Azt hiszem én nagyon szerencsés vagyok, nem csinálták meg a MÁV-ban az AFP-t, mert aznap valami nemtom mi gond volt, csak a többihez vették le a vért. Másnap sztk-ban megcsinálták soron kivül a Béke téren.2nap múlva kézbe kaptam az eredményt..

2. AFP eredményem sem fényes, de a 12. heti korrigált negatív, szerintetek miért alacsony ennyire az AFP= (?

Az előzőt 16+3 naposan vették le aminek az értékei: 0.58 és a korrigált:0,60 A 2. AFP eredményem 17+3 naposan vették le. A mostaninak: 0,64 Korrigált AFP:0,70 A kombinált tesztem negatív!!!1:3200

Legjobb válasz: Volt verzesed a terhesseg alatt?

Volt verzesed a terhesseg alatt?
A kérdező hozzászólása: Szia! Nem , nem volt semmi! Nagyon csodálkozok, ez borzalmas....
Nálunk 0, 5 az alsó határ, mert ettõl fentebb még óriási az átfedés normális és patológiát jelzõ AFP eredmény között. Aszerint a legkevésbé sem alacsony.
Nekünk nagyon rossz volt az afp értékünk és genetikán közölték velem, hogy mi a fenét keresek ott. Külföldön már nincs is afp, mert az uh sokkan megbízhatóbb. Kicsit el vagyunk maradva. Szóval ne aggódj!!! Ja amúgy 3, 5 éves a leányzó és makk egészséges. :)
A kérdező hozzászólása: Azért megnyugtattatok... Nem csak én vagyok ilyen cipõben!! Szerintem a pici is szomorúságom megérezte mert mocorgott nagyon:) 19 hetes az apróság:) Gratulálok a kisbabákhoz, s nagy lányokhoz! Jövõhét szerdán megyek 19-20 hetes UH-ra, remélem ott is megmondják, hogy minden rendben!!!
Egyáltalán ne ijedj meg. Az én AFP értékem is 0, 68 volt. Ráadásul az SZTK-s nõdoki meg a védõnõ be is [email protected], hogy ennek ultrahangon jó alaposan utána kell nézni, mert lehet baj. Egy hétvégét bõgtem végig, mire el tudtam menni a nõgyógyászomhoz. Õ már az értéket látva is mondta, hogy nem kell megijedni, meg nem kell foglalkozni vele, rendkívül elavult vizsgálat. Szerinte ki is kellene venni a kötelezõ vizsgálatok közül. Csinált egy jó alapos ultrahangot, ahol minden rendben is volt. Ma már 15 hónapos a lányom, teljesen egészséges!

Magas lett az AFP-m már 3-szor voltam uh-n azt mondták minden oké de akkor miért hívnak még vissza kontroll uh-ra, és miért nem küldenek el magzatvízvételre?

Legjobb válasz: Sztem a kockázat miatt.Lehet nem olyan vészesen magas, és lehet az életkorod sem indokolja, de biztosak akarnak lenni,hogy ne szúrkáljanak feleslegesen.A magzatvízvételnek sok veszélye van, de igaz sokaknak ad megnyugvást. Én azt mondanám,hogy ezért, nincs indok szúrkálásra, de ellenõrizni kell,de sztem kérdezd meg az orvosod.

Sztem a kockázat miatt.Lehet nem olyan vészesen magas, és lehet az életkorod sem indokolja, de biztosak akarnak lenni, hogy ne szúrkáljanak feleslegesen.A magzatvízvételnek sok veszélye van, de igaz sokaknak ad megnyugvást. Én azt mondanám, hogy ezért, nincs indok szúrkálásra, de ellenõrizni kell, de sztem kérdezd meg az orvosod.
Magas afp-vel azért nem szoktak magzatvízvételre küldeni, mert az a nyitott gerinc kockázatát növeli, ami uh-val kimutatható. Nem véreztél terhesség alatt? az is növeli az afp-t
Mi van veletek azóta? Minden rendben? Nekem is magas lett: 3, 8 és nagyon aggódok! :((

Felhívott a védőnőm, hogy kicsit magas lett az AFP-m, menjek be újabb vérvételre. Miért vérvétel és miért nem UH, ahogy többnyire írjátok?

Visszaolvastam a kérdéseket és azt látom, hogy rossz érték esetén UH-ra küldik az embert, nem újabb vérvételre. Mit jelenthet ez? Kell aggódnom? Ráadásul nem tudom a pontos értéket, telefonon hívott a véd?n?. :(

Legjobb válasz: Csúnya dolog, de nem lehet, hogy elhagyták a véredet? Tudom képtelenségnek hangzik, de ezen az oldalon olvastam, hogy elhagyták a mintát és újra behívták.Hívd fel a nõdokidat, hogy ilyenkor tényleg újra veszik ha magas vagy esetleg más állhat a háttérben...Azért nyugi...

Csúnya dolog, de nem lehet, hogy elhagyták a véredet? Tudom képtelenségnek hangzik, de ezen az oldalon olvastam, hogy elhagyták a mintát és újra behívták.Hívd fel a nõdokidat, hogy ilyenkor tényleg újra veszik ha magas vagy esetleg más állhat a háttérben...Azért nyugi...
Szia! Szerintem uh-ra kéne csak menned. Nekem is magas lett és oda kellett mennem. Szerencsére rendben volt minden.:) Meg az afp-t a 16. héten veszik le, akkor mit akarnak a 18. héten, akkor már úgy is magas lesz..szerintem. Ne aggódj. További boldog babavárást 19 hetes kismami
A kérdező hozzászólása: Még valami. A dokim szerint a vérvétel napján voltam kereken 16 hetes. A 11 hetes UH szerint, az már a 16+5 nap volt, szerintem pedig 16+4 nap. Mindesetre a 16. hét, az biztos.
A kérdező hozzászólása: Jaaa, és köszönöm a válaszokat. :) Most még ez is megnyugtató tud lenni, hogy vannak sorstársaim.
A kérdező hozzászólása: Van fogadott orvosom, de nálunk a központi (városi) védõnõk írják ki az AFP beutalót (van körzeti védõnõm is). :) Sõt õ kér idõpontot a genetikai UH-ra is, amit nálunk a 20. héten végeznek. Ennek az idõpontját jövõ héten fogom megtudni. Szerintetek erre az eredményre is 2 hetet kell majd várni? Már csak azért, mert akkor lehet hogy elõbb lesz UH, mint AFP eredmény. De akkor meg minek? Kezd nekem is gyanus lenni, hogy elkeverték... :(
Nekem egyszer rosszul vették le a vért, rossz kémcsõbe, ezért újra meg kellett ismételni. Szerintem is elkavartak valamit. Ha biztosak lennének az eredményben, ultrahangra küldtek volna.
Van fogadott orvosod? Ha van akkor mindent vele beszélj meg, ha nincs akkor tedd ahogy a védõnõ mondta, de kérdezz rá nem küld-e tovább, mert amúgy 18 hetesen van a genetikai UH amire az afp vel kell menni, és ott a doki mikmor megnézi az értéket, és Uh ot dönt, hogy hogyxan tovább.Ne idegeskedj, mikor mész genetikaira?
Az afp-s vérvételt azért szokták ismételni, mert a terhesség elõrehaladtával egyre magasabb értéket ad. tehát fõleg akkor, ha alacsony lett, és arra gyanakszanak, hogy elszámolták. Szerintem ha magas lett, akkor UH-ra kéne menjél. Hacsak nem tényleg ilyesmi áll a háttérben, hogy nem biztosak benne, ez tényleg a te mintád-e (de már csak nem)
Nem lehet, hogy kicsit késõn vették le a véredet? Az a baj, hogy minden kismamát megijesztenek az AFP értékkel, és az érték nagyban függ, hogy a 16.hét hanyadik napján vették le. Hívd fel a dokit, és kérdezd meg... Ne idegeskedj...
Hello! Ne aggodj!Az AFPnél baromi fontos, hogy mikor is veszik le, mert 3 nap alatt duplázódik meg a mennyisége a vérben.Engem korán küldtek el, és alacsony is lett az érték.Nekem is új vérvételt javasoltak a laborból, de a két ünnep miatt (karácsony és szilveszter) csak január elején kaptam meg az eredményt, és akkor már 20 hetes voltam.Nálunk a nõgyógyász ad ki AFPs beutalót így hozzá kellett mennem.Õ aztán mondta, hogy elõbb egy UH.Ott persze kiderült, hogy a kollegája bravúrosan elmérte a kicsit. Egy szó mint száz:Ha nem ülnek egy hónapot az AFPmen, és a védõnõ adja ki a beutalót, akkor nekem is kétszer vették volna le.
Mi van veletek azóta? Minden rendben? Nekem is magas lett: 3, 8 és nagyon aggódok! :((
Hány éves vagy? Elképzelhetõ, hogy a korod miatt lett kevés.
A kérdező hozzászólása: Az uh- n rendben volt minden megnézett a dokim, mikor bevittem hozzá az afp eredményt. De azért elmegyünk genetikai tanácsadásra és genetikai ultrahangra is. Ezt az 1:95-öt a 16 héten levett vérbõl hozták ki, 4 szegmenst néztek a vérben, AFP, HCG, PAPP, meg még egy nem tom mi a neve és ezek alapján...
A kérdező hozzászólása: Voltam a dokimnál csinált ultrahangot, mindent rendben talált, de emiatt az 1:95 miatt genetika tanácsadásra és genetika uh-ra kell mennem... Remélem ha rendben lesz ott is a genetika uh, akkor nem kerül sor magzatvízvételre. Ha valami baj lenne már megmutatkozna az ultrahangokon?!?
Na mi volt az orvosnál? Mondtak valamit, csináltak uh-t? Remélem nincsen baj és minden rendben lesz!
Hát akkor csak az AFP- vel kapcsolatban hozhatták ki ezt a 1:95, csak ez a vizsgálat van ami nem fizetõs, és 16. héten csinálják. Nem lehet, hogy el írták, vagy félre nézted, és az nem is 1:95 ha nem 1, 95. Mert az teljesen jó eredmény 3-alatt kell lennie.
A kérdező hozzászólása: Nekem a kötelezõ, 16 hetes vérvételt végezték el. Nem csináltattam korábban sem kombinált tesztet. Ez a vérvétel az a bizonyos vérvétel mikor az afp-t nézik, ezért nem is értem, hogy mi az hogy down szûrés eredménye... Vagy vesznek különbözõ adatokból egy átlagot és így jön ki ez az arányszám? Mert nekem fizetõs kimondottan down vizsgálatom nem volt. Voltam a 12 hetes uh-on, ahol minden rendben volt és ezen a 16 hetes vérvételen, amin úgy tudtam az afpt nézik.
Kombinált tesztnél van arány szám, de ez mindenhol fizetõs. kb. 8000-13000Ft Down- kórt néznek és Edwards-kórt. AFP-nél nincs arány szám ott egy darab érték van. pl: MOM:1, 67, korrigált AFP MOM 1, 7 Szerintem valamit félre nézett a védõnõd, kíváncsi leszek az orvosod mit mond maja, meg hogy egyáltalán mi ennek a vizsgálatnak a neve amit csináltak és ilyen eredménye lett. Erre így nem tudunk neked válaszolni, mert ha nem integrált teszt eredmény ez a 1:95 és nem is AFP (ez egészen biztos!!!) akkor mi honnan tudjuk milyen vizsgálatot csináltak nálad és milyen eredmény a jó. Majd írd meg mit mondott az orvos mert most már nagyon kíváncsi vagyok. Az AFP-d mennyi lett amúgy?
Én 20 hetes vagyok, nekem nem számoltak az afp-nél semmilyen valószínûséget - ezt az arány én sem teljesen értem. Az AFP-nél a rossz értékek olyan apró bevérzések miatt szoktak kialakulni, amiket meg sem érzünk, állítólag ez okozza a sok pozitív eredményt. Egyébként a 18 hetes genetikai UH az egy kötelezõ vizsgálat, oda mindenképpen elküldenek - nem jelent rosszat. Nálunk a 12. hetit normál rendelésen öltözéssel 3 perc alatt zavarták le. A 18. héten viszont elmentem az Istenhegyire Hajdú Krisztához - ugyan pénzbe került, de egy pillanatig sem sajnáltuk. A doktornõ profi és nagyon alaposan átnézett többször is mindent. Ha meg tudod engedni magadnak én nagyon javasolnám.
A kérdező hozzászólása: persze mondta a védõnõ, hogy pozitív lett, már hívtam az orvosomat is, és hétfõn megyek hozzá, és utána valószínû, hogy genetikai uh-ra is, vagy esetleg magzatvízvételre.
Jó lenne tudni akkor mi a vizsgálat neve ahhoz, hogy értékelni tudd. Lehet ebben a vizsgálatban a 1:95 teljesen jónak számít. Mondta valaki egyáltalán neked, hogy rossz ez az eredmény? Vagy csak te jutottál erre a következtetésre?
A kérdező hozzászólása: Nem fizettem. A 16. héten elvégzett vérvétel eredménye lett ez ahol az afp-t is nézik.
Mielõtt azért a magzatvíz vétel mellett döntesz fontold meg más vizsgálatok elvégeztetését is. - kombinált teszt 11-14 hét, quartett teszt 15-20 hét, integrált teszt (elõzõ két vizsgálat eredménye) - Nifty (elég drága) - Prena teszt (drága) - genetikai uh valamelyik magán klinikán - genetikai tanácsadás - 4D uh genetikai tanácsadónál
Tisztázzuk, hogy az kombinált tesztrõl beszélünk amikor a 1:95 ös eredményt mondod ugye? (ezt a vizsgálatot 11-14 hét között végzik, csak most lett eredménye?) Csak azért kérdezem, mert ha pl. rossz idõben csinálták az integrált tesztet az okozhatja az alacsony értéket. Ez a vizsgálat sehol sem ingyenes, tehát ha nem fizettél a vizsgálatért biztosan nem ezt csinálták meg.
Akkor egyébként is most következik a legrészletesebb genetikai UH, az eredmény ismeretében biztos, hogy nagyon részletesen meg fogják vizsgálni a babádat. Ettõl függetlenül én is elmennék géndiagnosztikára a helyedben, a teljes nyugalom érdekében!
A kérdező hozzászólása: 12 hetes Uh-n a z orvosomnál voltam, és azt mondta tökéletes... Azóta nem kellett mennem, csak a 16 hetes vérvételre aminek most lett meg az eredménye. Most 18 hetes leszek.
ki csinlat a 12. heti genetikát, specilaista? Valszeg mindenképpen kell csináltatni amniot. Az afp nem mérvadó.
Hát akkor sajnos nem tudom. Tudom, hogy ez nem nyugtat meg, engem sem nyugtatna meg, de ha amúgy az uh-n minden rendben volt, az Afp jó lett akkor nincsen okod aggodalomra. Kérd ki az orvosod véleményét, esetleg menj el az isten hegyi géndiagnosztikába egy genetikai uh-ra (Lintner Balázshoz, de máshoz is mehetsz, én õt ajánlom) vagy más magán intézménybe egy genetikai uh-ra és akkor ha ott is megállapítják, hogy nincsen baj akkor megnyugszol. Amúgy nekem 18. hetes uh-n látták a kis ujja középsõ új percét ilyen egy Down szindrómás babának nincsen, ez is egy tünet. Így ha azt megmutatja a baba akkor szinte 100% ban megnyugodhatsz.
A kérdező hozzászólása: 28 vagyok még, úgyhogy valószínû hogy nem, De akkor mi miatt lehet?
Ha ezt a 4 értéket nézték, akkor ez egy integrált teszt volt, nem egy sima 16. heti AFP! Egy sima 16. heti AFP-n, csak AFP van és hepatits B-re szûrnek! Nem tudom, hogy hová mégy genetikai tanácsadásra, de a SOTEI-en ilyen eredménnyel el szoktak küldeni amniócentézisre. Ha meg tudod oldani, keresd meg Hajdú Krisztinát az Istenhegyin, õ a legprofibb ultrahangos orvos Magyarországon, a tõle kapott ultrahang leletet elfogadják a SOTEI-en is. Általában 4-6 hétre elõre van hozzá idõpont, de ha elmondod, hogy mi a helyzet nálad, keresnek hamarabb is idõpontot.

Ikrek esetében miért lesz minden esetben magas az afp?

Nem akarok a neten olvasgatni mert nem akarok hülyeségeket összeolvasni és baparáztatni magam.

Legjobb válasz: Mert nem 1 gyerek van, hanem 2 (vagy több). A teszt az 1 gyermekes terhességet veszi alapul, a 2 gyerkõctõl viszont nyilván többminden jut át az anyai szervezetbe.

Mert nem 1 gyerek van, hanem 2 (vagy több). A teszt az 1 gyermekes terhességet veszi alapul, a 2 gyerkõctõl viszont nyilván többminden jut át az anyai szervezetbe.
az afp "eredményét" a magzati máj termeli, egy enzim, amit kimutatnak az anyai vérben.Egy magzat egy x mennyiséget termel, két magzat annál többet. Az afp meg egy magzati határértékre van "meghatározva". Ennyi . Ikreknél is biztos van olyan, h x-yig jó az érték, de annak nyilvánvalóan magasabb az értéke, mint egy magzatnál :)
mennyi lett neked a MOM?
A kérdező hozzászólása: 2.9 szóval csak kicsit magasabb
AFP-t ebben az esetben két magzat termeli, így az értéket kettõvel elosztva megkapjuk az átlagukat. Ikrek esetén az elõbbieknél sokkal pontatlanabb a vizsgálat, mivel egy kétpetéjû ikerpár esetén például az egyik magzatnál lévõ alacsony AFP, valamint a másik magzatnál termelõdõ magas AFP kompenzálják egymást és normál középértéket kapunk az anyai vérbõl. Ezekszerint teljesen jó az eredményed.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!