Találatok a következő kifejezésre: Az abortusznak, a (346 db)

Legális legyen az abortusz a szülés pillanatáig? Más szerintetek a korai (14. hétig) és a késői (24. hét után) abortuszok megítélése? Ha a nő és magzat is egészséges.

A világ egyes országaiban a születésig engedélyezett az abortusz egészséges n? és egészséges magzat esetén is. Büntethet? legyen e egy n?, mondjuk egy 9 hónapos egészséges terhesség megszakításáért?

Legjobb válasz: mivel egy 6 hónapos koraszülött már életképes és fel is nõ,ezért az utána végzett abortusz már gyilkosság.

mivel egy 6 hónapos koraszülött már életképes és fel is nõ, ezért az utána végzett abortusz már gyilkosság.
A fejünket a homokba dughatjuk, de sajnos tényleg vannak népcsoportok, országok, ahol az élet nem szent. Mit fintorgunk, hogy ugyan már nem is létezik ilyen? Mert persze értelmes aggyal szeretnénk hinni, hogy nincs ilyen. De sajnos a világban nem egy undorító szokás van, nem egy elvetemült ember van, aki bármire képes. A cikket már régebben olvastam és lényegtelen, hogy elhiszem-e vagy sem. A videó végén viszont a felvételek nagyon felkavaróak. S igen, biztos ez is a dolog lényege. DE akkor most mondjam azt, hogy ilyen nincs és nem is volt? Mindenki szeretve megszüli gyermekét és boldogan él? Hát szerintem meg sajnos ez a hihetetlen.
Hát szerinted??!!!Szerinted normális és elfogadható egy GYERMEK (mert itt mán magzatról beszélünk)9hónapos korban történõ meggyilkolása???!!! Én nem vagyok elvakult abortusz ellenes, sajnos nekem is volt a 12. hétig....na de késõbb?Semmi esetre sem elfogadható! 9 hónapos korban már rég nem abortuszról hanem gyilkosságról beszélhetünk.
Nem fûznék hozzá semmit, de a videót érdemes megnézni, már ha épeszû valakinek egyáltalán eszébe jut, hogy késõn vetesse el a babát: http://konzervatorium.blog.hu/2011/09/20/a_lany_aki_tulelte_.. Sokkoló. Aki érzékeny, ne olvassa, ne nézze.
Szerintem sincs ilyen, de egyre több az ilyen kérdés ahol a képzelgéseket valós tényként tûnteik fel. Mi értelme ennek?
"A világ egyes országaiban a születésig engedélyezett az abortusz " EZT honnan szeded? Linket tegyél be hvatalos forrásról, nem pletykaoldalról. Mert ilyen nincs.
* mán=már ; bocsánat!
Miért kell minden hülyeséget elhinni ami az interneten van az nem szent írás.
Ez a cikk egyértelmüen szenzációhajhászó, és több dolog sem igaz belöle. Csak egyetlen példa: a sós oldat ugyan miért égetne szét egy magzatot? Ha ez igaz lenne - mármint hogy a sós oldat szét tud égetni egy embert akkor már nem élne jóformán senki, mert majdnem minden ember sós oldatot fogyaszt, amikor megsózott ételt eszik. A többi megjegyzés meg megint csak arra jó, hogy az embereket heccelje, de nem sok igazság van benne. Mellékesen az orvosok nem itnak alá születési anyakönyvi kovonatot - ez az anyakönyvvezetök dolga. Az egyetlen, ami igaz lehet, hogy ez a nö 7 és fél hónapra született.
35! "legtöbbször Down szindróma az ok, pedig õk még önálló életvezetésre is alkalmasak"- ez egy akkora butaság, amit írtál. Hogy lenne képes egy középsúlyos értelmi fogyatékos önálló életvezetésre? Nézz elõbb utána ennek a meghatározásnak, mielõtt ilyeneket írsz. Pontosan az az egyik jellemzõ, hogy önálló életvezetésre képtelen. Nem ez a kérdés ugyan, de ne keverjünk már össze mindent. Ráadásul az sem igaz ebben a formában, amit elõtte írtál, de ez már részletkérdés.
Akkor is ezt kivánd utolsó, amikor majd a saját terhessegedet kell megszakítani betegség miatt es akkor is, ha a tizenéves lányodat megerõszakolják. Gratulálok.
Minden abortusz kegyetlen gyilkosság, aki ilyet tesz, azzal ugyanazt kéne tenni, darabokban kicibálni , szétszaggatni, biztonságosnak hitt helyébõl kitépni, megölni, széttrancsírozni, aki mást gondol, az önzõ, lelketlen, gonosz ember.(egyetlen kjivétel, ha erõszak áldozata lett valaki)más kivétel nincs.MOndhat akárki akármit, ez így van.Mindig van más megoldás, mint a saját ártatlan magzatodat megölni.Kívánom, sose épüljön fel a lelki traumából, aki ilyet tesz saját gyermekével.
Egy 12 hétnél idõsebb babát megölni? Á nem is írok inkább semmit. Még szép hogy ne legyen legális, sõt gyilkosság, letöltendõ börtönnel.
Mindig voltak és mindig is lesznek brutális, erõszakos emberek. Nem lehet mit tenni sajnos. Ez viszont azért túlzás. Én elhiszem, hogy vannak ilyenek. Ha vannak pedofilok, gyerek gyilkosok, bántalmazók, akkor.....?
http://tasz.hu/betegjog/az-abortuszrol "...Kanadában és az Egyesült Államokban a nõk alkotmányos jogának számít az abortusz a terhesség elsõ három hónapjában. Ebben a szakaszban az indokok széles köre alapján végezhetõ el az abortusz Nyugat-Európa legtöbb államában..." Na szóval felesleges szörnyülködni, és háborogni. Sem Kanadában, sem a világ más országaiban nem öldöshetnek egészséges és életképes újszülötteket az abortusz törvényre hivatkozva. Az alkotmányos jog ugyanis nem ezt jelenti. Hanem azt, hogy meghatározott idõn belül, (a terhesség 12. hetéig) bárki dönthet úgy, hogy különösebb indoklás, vagy engedélyeztetési procedúra nélkül megszakíttatja a terhességét. Hogy errõl kinek mi a véleménye, az már más ügy. De a kiírt kérdés ebben a formában erõteljes ferdítés, és értelmetlen... Remélem a kérdezõ az egyéb tantárgyaival kapcsolatban nem szenved szövegértési nehézségekben.:-)))
12. hét elõtt és 12. hét után is elítélem az abortuszt! De tény, hogy a késõi abortusz még brutálisabbnak tûnik!
Nagyon szomorú lenne, ha ezt Magyarországon is megengednék! Már így is túl sok az abortusz, és nagyon kevés gyerek születik!
Úr Isten! Dehogy is! Melyikek ezek az országok?
Ausztrália pl. Decemberben egy 34 hetes magzatot vetetett el egy nõ, mert megszûnt a munkahelye, örökbeadni pedig nem akarta, mert, nem tudta volna elviselni, hogy él valahol egy gyermeke...
Sajnos van/volt törekvés erre is. Ez rettenetes, elképesztõ, de mégis van(nak) aki(k) úgy gondolja/ják, ez is belefér. Íme: http://metazin.hu/node/2510
Szerintem igenis van ilyen, en is lattam es olvastam annak az amerikai lanynak a videojat, irasat, akit 7 honaposan sooldattal akartak abortalni. Jarja a vilagot, eloadasokat tart, mert az az orvos, aki vele csinalta, buszke arra, hogy tobb szazat csinalt mar, ez elete ertelme...... Csak azt nem ertem, hogy az anyjanak nem nevezheto vegleny miert nem birt ki meg masfel honapot, s szulte meg, s adta oda olyannak, akinek meg nem lehet, pedig mindent megtesz erte......
A napi doktoros cikk egy beteg magzatrol szól, nem "csak ugy" kérésre végzett abortuszról, úgyhogy ez nem jött be. A pletyka lapos iromány szinten nem. Abortion is legal in Victoria. The Abortion Law Reform Act 2008 decriminalised termination of pregnancy and set out guidelines for when abortion can take place. Any woman can attend an abortion clinic in Victoria and have an abortion until she is 24 weeks pregnant. Abortion after 24 weeks is legal, but isn’t commonly performed. Two doctors must agree the termination is appropriate, considering the woman’s relevant medical circumstances, and her current and future physical, psychological and social circumstances.
http://donna.hu/cikk/Gyerek/Elborzasztoabortuszra-kenyszerit.. itt a másik. Jó, ebbõl nem derül ki, hogy valóban igaz-e, de én a kínai vezetésbõl kinézem... :(
Én sem tudom, hol olvastam, de két történetre emlékszem. Egyik szintén ausztrália, ahol egy 33-34 hetes ikerterhes nõnek az egyik baba beteg volt, el akarta vetetni, és az orvosok tévedésbõl az egészséges magzatnak adták be a sóoldatos injekciót. Másik Kína, ahol köztudottan egy gyermeket engedélyeznek a törvények. Egy nõ nem akarta elvetetni a második babáját, és a 7. hónapban volt, amikor a hatóságok észrevették, és kötelezték az abortuszra. Szerintem az életképesség határától (22-24. hét) gyilkosságként kéne kezelni, és elõtte pedig sokkal szigorúbbnak kéne lennie az engedélyezésének. -a hobbiabortuszosokra gondolok.
Ha egészséges magzatról van szó az abortusz gyilkosság. Az egyik legkeményebb büntetést járna a nõnek és a nõgyógyásznak is. Csak sajnálni tudom aki egy védtelen gyermeket brutális eszközökkel meggyilkol.
Legyszives linkeld a hír oldalt, ahol ezt olvastad, utolsó. Es ne mannaro, vagy hasonló pletyka lap legyen....
Én sosem elleneztem az abortuszt, most sem, de amióta betöltöttem a 12 hetet, elgondolkodtam hogy lehet hogy csak a 8.hétig kellene engedélyezni. Láttam az uh-on, teljesen kifejlett emberke, szerintem a 12.hét már nagyon késõ.
Én soha nem ölném meg a magzatom, gyerekem se a 6.hétbe se a 9.hónapban, de hatalmas különbség van egy életképes baba között és egy magzat megölése között.Aki képes megtenni, hogy 9 hónapig hordja megszüli és megöli azt a nõt halálbüntetéssel kéne bûntetti....
:) A cikket csak azért akartam linkelni, hogy arra utaljak vele, hogy nem normális dolog a fejlett babát elvetetni. Csak nem akartam kifejteni. Mindegy. Amúgy úgy csinálunk, mintha nem létezne ilyen szörnyûség (ha nem is a cikkbeli, de egyéb). Pedig biztos, hogy történik ehhez hasonló. Csak hát jobb ilyenkor megvonni a vállunkat és egy vadidegen fórumozót lepontozni. :)
Oké létezhet de létezik 1-2-3-4-5. éves gyerek gyilkosságok is. Annyi minden rossz van a világban.
A kérdező hozzászólása: Harmadéves történelem-filozófia szakos hallgató vagyok, etika elõadáson tanultunk az abortusz etikájáról, engem is meglepett, hogy Kanadában nincs törvény, ami tiltaná, vagy szabályozná a terhesség megszakítását, így az a születés pillanatáig bármilyen indokkal legális. Ausztrália Victoria államában 2008 óta végezhetõ abortusz a 24. hét után is , egészségügyi indok nélkül is. Itt sem szerepel az abortusz a büntetõ törvénykönyvben. 2002 óta az ausztrál fõvárosban, Canberrában dekriminalizálták az abortuszt a születés pillanatáig.
S ha megölnek egy 5 évest vagy egy 9. hónapban lévõ magzatot, akkor bármelyik is enyhébb fok lenne a másiknál? Számomra nem. Itt már mindkettõtõl megdöbbenek (mint ahogy még ezer más bûntettõl is).
abortusz ellenes vagyok, és gyilkosság meg rossz dolog. Abortusz 12.hétig magzatkorig elvégezni jó
Nem, ne legyen legális, és számomra nincs különbség sem a 12. héten sem pedig a késõbb végrehajtott abortuszok között.
Hihetetlen hogy milyen do³gok vannak.en abortusz ellenes vagyok es szerintem mindenkepp gyilkosag...na de kinek van szive egy 9 honapos teljesen kifejlet gyerelet elvetetni?
A korai abortuszról is hosszasan lehet vitatkozni, de amikor már egy önállóan is életképes gyereket (6. hónaptól, sõt, már korábbiakat is életben lehet tartani) "abortálni" már tényleg egyértelmû gyilkosság. Ott egy már ténylegesen életképes gyereket gyilkolnak meg. Amerikában voltak olyan államok, ahol az ilyen sóoldattal megszakított terhességbõl megszületett gyerekeket, ha túlélték, szándékosan nem látták el, vagy tettlegesen megölték már odakint. Azóta ezt tv. tiltja.
Uram Isten!!!! Az már egy kis ember!!! Hogy lehet ezt engedni???? Miért nem szüli meg és akkor adja oda valakinek aki mondjuk mindenét oda adná egy kis babáért!!! Igazságtalan az élet hogy annak adatik gyermek áldás aki ilyet tenne vele!!!
OMFG!!!!!! Ilyen tényleg van? Hát én ezt nem bírom elhinni.
Egyértelmûen legyen büntethetõ az ilyen nõ, plusz mindenki, aki asszisztál benne az orvostól egészen az utolsó recepciósig, akinek tudomása van róla és felveszi az osztályra. Itt már egy emberrõl van szó, ráadásul gyermekrõl, ami még megdöbbentõbb és borzalmasabb. Én igazából azt sem támogatom, ha valaki a terhesség elején végeztet abortuszt, mert a megelõzés híve vagyok. De talán az elsõ hetekben még valamelyest elfogadható. De mi oka lehet annak, ha valaki hónapokig nem gondol arra, hogy megszabaduljon tõle és nem sokkal a születése elõtt dönt emellett? Semmiképp sem lehet ezzel egyetérteni. Ennyi idõ után az a pár hét már nem sok és végsõ soron odaadhatja egy családnak, akik vágynak rá. Életképes ember megölése mindenképp gyilkosság, legyen bármi oka, nevezzük bárhogy.
Természetesen van különbség a korai abortusz és a középidõs/késõi között. Az egyik az, hogy a magzat (a vizsgálatok szerint) 12. héten még nem érez fájdalmat. Ezzel szemben mondjuk egy 24 hetes, vagy még idõsebb magzat természetesen igen. Másrészt pedig 24 hét elõtt a magzat életképtelen. Ha megszületik, akkor sem lehet életben tartani. Ezzel szemben mondjuk egy 36 hetes babának az életkilátásai hasonlóak mint egy 40. hétre születettnek. Egyébként véleményem szerint az abortusz (akármikor is történik) gyilkosság. Hiszen az embrió szíve már az 5-6. héten dobog. Igen is egy élõ ember, így szerintem az elvetetése igen is gyilkosságnak minõsül. Az más kérdés, hogy 12. hétig valamilyen mértékben elfogadhatónak tartom. Nem jónak!!!, csak bizonyos helyzetekben elfogadhatónak. Pl. - erõszak miatt fogant - az anyuka is kiskorú (én nem mondanám egy 13-14 éves gyereknek, akit esetleg a nevelõapja erõszakolt meg, hogy szülje meg a gyereket...) - ha tényleg nincs mód arra, hogy normális körülmények között felneveljék a gyereket (ha pl. ételre sincsen pénz) Természetesen az alap az lenne, hogy a MEGELÕZÉSRE törekedjünk. Rengetegféle védekezési módszer van. Egyrészt meg kellene ismertetni õket az emberekkel, másrészt elérhetõvé kellene tenni. Elég nevetséges, hogy egy 3 darabos óvszer 700 forint. Nem kell csodálkozni, hogy ennyiért nem veszi meg az, akinek kajára sincs pénze. Lehet mondani, hogy akkor nem kell szexelni, de sajnos arra nem igen lehet senkit rávenni. Mo-n. 18. hétig el lehet vetetni akkor, ha az anya fiatalkorú. Egyrészt érthetõ, hogy náluk ki van tolva a határ (hiszen sokszor nem mernek szólni a szülõknek, vagy a tudatlanságuk miatt ki sem derül idõben a terhesség) de szerintem a 18. hét az késõ. Ha jól emlékszem egy orvosi tanulmány szerint a 16. héttõl érez a magzat. De lehet, hogy rosszul emlékszem. Mindenesetre azt mondanám, hogy fiatalkorúaknak is max. addig lehessen, amíg a magzat nem érez fájdalmat. Utána már tényleg brutális gyilkosság. Semmivel sem jobb annál, mint mikor vki a kukába dobja a gyerekét, vagy megöli a megszületése után.
Én biztos naiv vagyok, de álmomban sem gondoltam volna, hogy létezik ilyen... Döbbenetes. :(
Kérdezõ, szerintem ha léteznek is ezek a jogszabályok, azokat nyilván nem úgy értelmezik, és alkalmazzák, hogy valaki beballag a terminus elõtt néhány nappal a kórházba, és közli, hogy "bocsi meggondoltam magamat". Ebbõl ugyanis logikusan annak kellene következnie, hogy világra segítenek egy élõ, érett újszülöttet, akit a születése után kell valamilyen módon elpusztítani. Vagy magát a szülést olyan kíméletlen módon levezetni, ami a gyerek halálához vezet (esetleg az anyáéval együtt) Ez viszont nem abortusz, hanem szándékos emberölés. Tehát valószínûnek tartom, hogy ezeknek a szabályoknak (amik tényleg elképesztõek amúgy) van egy "apróbetûs" része, ami számunkra nem ismert, és tartalmazza a valós jogi keretet.
Puszta kiváncsiságból rákerestem, hogy van-e nyoma valahol annak, hogy pl a kanadaiak az általad írt szabályozás mentén döntenek-e a terhességmegszakításról. "Nem így Kanadában, ahol már 1988-ban teljesen eltörölték az abortusz szabályozását. A helyi legfelsõbb bíróság ugyanis kimondta, a szabályozás szembe megy a nõk jogaival. A nem kívánt terhesség megszakítását gyógyszeres kezelésnek minõsítették, amit nem kell külön szabályozni. Így alkotmányellenesnek minõsítették, és teljesen eltörölték az abortusztörvényt." Ez azért nem azt jelenti, hogy Kanadában bárki büntetlenül megölhetne egy életképes újszülöttet, arra hivatkozva, hogy nincs szabályozva. Az lehet, hogy valóban nincs, de az alkotmányuk külön kitér a magzat jogaira, és az élete védelmében alkalmazandó jogszabályokra. Gondolom ugyanígy végig lehetne nézni a többi ország gyakorlatát, és valami hasonló végeredménye lenne.
24. szerintem is itt lehet a kutya elásva. Nagyon sok kegyetlen és beteg dolog létezik, amirõl nem is akarunk tudni... Nekem pl már az is sok(k) volt, amikor a 3. babánk besikerült és épp nem voltunk túl jó helyzetben, egy 'kedves' ismerõsünk megkérdezte, hogy "de EZT ugye már nem akarjátok megtartani?!". Õ nem szereti a gyerekeket, magának sose akar, amikor lehetett volna, elvetette. Amíg vannak ilyen gondolkodású nõk, és kilátástalan élethelyzetek, az "igény" meglesz az abortuszra. Azon viszont nagyon sok múlik, hogy mikor és miként hajtják végre. Saját álláspontom, hogy a váratlan bébit nem lettem volna képes eldobni csak úgy. Viszont, ha bármelyik gyermekemrõl kiderült volna, hogy nem egészséges, akkor nem vállaltam volna... van egy szellemi fogyatékos közeli rokonom, óriási teher a családnak
Könyörgöm, miért kérdés az, hogy érez-e fájdalmat a magzat? Ha én egy puskával lepuffantalak, akkor Te sem érzel fájdalmat, mégis eléggé meggyilkoltalak, nem?
Ja, és még mielõtt engem is leordítotok, nem ugyanaz a 91%-os vagyok. Most láttam, hogy ugyanaz a százalék, úgyhogy mindjárt megkapom, hogy én is egy elvetemült állat vagyok, aki nem hisz abban, hogy a világ teljesen normális.

El lehet-e titkolni az abortuszt a csalad elol vagyis csak a nagyszoluk elol? Es mennyire fajdalmas az abortusz?

Legjobb válasz: 16 éves fejjel próbálok tanácsot adni. Ha 18 alatt vagy akkor kiderül amúgy nem tudom.Abortusz ,biztos telenyomnak érzéstelenítövel de az utánna következõ napok,meg egyáltalán a lelkiismereteddel elszámolni,na meg benne van a pakliba hogy meddõ leszel, biztos vérzel pár napig.Bár én nem éltem át soha és nem is akarom szerintem jobb ha megosztod velük és vállalod a következményeket ha már nincs lehetõséged felnevelni.

16 éves fejjel próbálok tanácsot adni. Ha 18 alatt vagy akkor kiderül amúgy nem tudom.Abortusz , biztos telenyomnak érzéstelenítövel de az utánna következõ napok, meg egyáltalán a lelkiismereteddel elszámolni, na meg benne van a pakliba hogy meddõ leszel, biztos vérzel pár napig.Bár én nem éltem át soha és nem is akarom szerintem jobb ha megosztod velük és vállalod a következményeket ha már nincs lehetõséged felnevelni.
Kíváncsi lennék, hogy a nagyszülök mit mondanának, ha megtudnák, hogy babát vársz? Mert, ha õk is azt gondolják, hogy el kell vetetni, akkor nem kell szégyelni sem. Persze, tudom, hogy ez nem ilyen egyszerû. mert mi van akkor, ha õk pont azért ítélnek el, mert elveteted?
Hány éves vagy? Ez fontos lenne abban, hogy tanácsot adhassunk.
szerintem ha megszülné akkor már nem adná örökbe!!valószínûleg ha az abortuszt titkolni szeretné, akkor nem fogja kihordani, és örökbe adni!
örökbe adásra nem gondoltál?
Ha bármilyen komplikáció fellép, erõs vérzés, vagy láz, már biztos nem engednek hza znp, kár 3-4 napos kórház is lehet belõle. Okozhat meddõséget, rosszabb esetben. De egy életre kiható lelkiismeret furdalást.
Ha nagyon akarod el lehet titkolni. Még aznap kiengednek. Bár ha 18 alatt vagy tényleg kell szülõi belegyezés, de ez is megoldható egy kis ésszel és rafkóval. Fájdalmas, mert kapsz tágitót és az eléggé fáj, meg utána is még. De túl lehet élni. Viszont lelkileg nagyon fog bántani a dolog.
Én velük éltem és nem tudódott ki. Reggel bementem 9-re és 5 körül engedtek ki. Bódító szurit kapsz, rá 5 percre már szinte nem is vagy magadnál, majd gázzal altatnak. Semmit nem érzel, de ami utána jön azt szinte soha nem lehet feldolgozni!!!!!! Visszafordítatám, ha tehetném.Már 3 éve volt, de nincs olyan nap, hogy ne gondolnék rá! Gondold át nagyon! Akkor én is azt hittem, hogy nincs más megoldás:((( Pedig lett volna...
18 év alatt szülõi beleeggyezés kell.amúgy meg szerintem nem nagyon lehet eltitkolni a szüleid elõtt esetleg ha nem élsz velük.
A legjobb az, ha megszülöd! Hidd el nekem nem éri meg meggyílkolni a gyereked, mert vegül úgyis megbánod majd. Ha normalis vagy, akkor megszülöd, most egy titok miatt tonkre akarod tenni az egész életed??Rossz otlet!!! Szerintem az a legkevesebb ilyen esetbeh, hogy ki tudja meg! Ne adj senki megítélésére, ilyen esetben haggyon hideges szerintem, és szüld csak meg azt a gyereket!!!!!!

3-4 hetes terhességnél már csak az abortusz a megoldás vagy van még más megoldás is?

Legjobb válasz: csak az abortusz maradt:S de miért akarod elvetetni??ha megkérdezhetem

csak az abortusz maradt:S de miért akarod elvetetni??ha megkérdezhetem
Légy erõs, mert el kell menned a dokihoz. És gondold végig a döntésed, és ragaszkodj hozzá, az erõt ad majd. A többiek meg pontozhatnak le, de ha így döntöttél, akkor nem hallgass másra, hanem vágj bele minél hamarabb. Annál kevésbé lehet fájdalmas.
Igen, csak abortusz. De ha tényleg így döntöttél, akkor ne halogasd. 12. hétig lehet elvtetni, de addig kell róla papír az orvostól is, meg el kell menned védõnõhöz stb. Jah és arra készülj fel, hogy szülõi engedély is kell hozzá, mivel nem vagy 18 éves. Nem szeretnélek bántani, hisz így is megvan a saját bajod. De tanulj ebbõl az esetbõl! Védekezzetek normálisan..
How old are you???
A kérdező hozzászólása: 17
igen, csak az abortusz lehet :S még most vetesd el, mielõtt érzelmileg kötõdni kezdesz.

Az abortuszt a kórházak szülészetén végzik?

Legjobb válasz: nem, mivel az abortusz nem szülés. a nõgyógyászaton, szerintem

nem, mivel az abortusz nem szülés. a nõgyógyászaton, szerintem
Nogyogyaszati osztalyra kell fekudni, Ami debrecenbe a szuleszet epuletbe van es a mutobe visznek, . ott van a csaszarmetszes is. Egy ajto valasztja el a szuloszobatol. Tehat ha szigoruan nezzuk..... :)
Nyilván kórházól függ. Mondjuk Szegeden a szülészeti klinikán belül van minden, de az abortuszokat a terhespatológián csinálják, a szülés meg a szülõszobán megy.
Sajna a Bajcsyban együtt van minden. Miközben feküdtem a tágítóval éjszaka a szemben lévõ kórteremben sírt egy édes kisbaba.. szóval biztosan kórház függõ. :(
Igen, szerintem is kórházfüggõ, mesélte egy ismerõsöm, hogy õt konkrétan összerakták terhes nõkkel…
Kórháztól függ. A budapest ÁEK-ben külön emeleten van a nõgyógyászat, a szülészet és a terhespathológia. Az abortuszosokat és minden nõgyógyászattal és nem kihordható terhességgel kapcsolatos dolgot itt látnak el. Itt legalább külön kórterembe teszik az abortuszosokat és külön azokat, akik elvetéltek, méhen kívüli terhesek stb.

Mennyi idő alatt zajlik le az abortusz? A teszttől a műtétig hány nap vagy hét?

N?vérem 3 éve babát szeretett volna a barátjától nem jött össze a sikertelenség meg szétmarta ?ket és most van valakije 4 hónapja és láss csodát terhes maradt holott elméletileg vele volt a gond. De ezt a babát meg ugye értelemszer?en még nem akarja megtartani mert nincs mire... Mennyi id? volt a tesztt?l a m?tét napjáig?

Legjobb válasz: Konkrétan nem tudom mennyi idõ, de be kell jelentkeznie nõdokinál, ad egy papírt, ezzel elmenni a családsegítõbe (vagy ilyesmi helyre) ott próbálják meggyõzni, akkor vissza a dokihoz, idõpont egyeztetés. Viszont gratulálni tudok csak a nõvérednek. 3 éve még akart babát, most meg hogy összejött egybõl abortusz...

Konkrétan nem tudom mennyi idõ, de be kell jelentkeznie nõdokinál, ad egy papírt, ezzel elmenni a családsegítõbe (vagy ilyesmi helyre) ott próbálják meggyõzni, akkor vissza a dokihoz, idõpont egyeztetés. Viszont gratulálni tudok csak a nõvérednek. 3 éve még akart babát, most meg hogy összejött egybõl abortusz...
hát én is csak gratulálni tudok a nõvérdenek.3 évig küzködött h legyen babája most meg el akarja vetetni....hogy juthat egyáltalán ilyen az eszébe???én akkor maradtam egyedül amikor a kislányom 3 hetes volt.egyedül nevelem albérletben.az albérlet rezsivel együtt 60 ezer, hitelem 13 ezer, internet 6000.és megélek.szûkösen de megélek.a nõvérde is meg fog tudni.
Na, ez az utolsó válasz nagy okosságra vall! (Nem mintha a többi nem) Büszke lehetsz magadra kedves kérdezõ !
ja és mi is épp 4 hónaposak voltunk mikor terhes lettem ;) és azóta is boldogan várjuk a babánkat...más sincs kibiztosítva a 20 éves kapcsolatával...
10:20 vagyok: természetesen az ezer kimaradt meg még annyit fûznék hozzá, hogy tudom, hogy ez kevés pénz, de a családból biztos sokan fogják támogatni. aztán késõbb õ is tehet majd a saját szerencséje érdekében, pl mellékállással, stb.
hát figyelj: 82 Ft-ot keresek. megtartanám.
Ha valaki nagyon gyorsan intézkedik, akkor a pozitív teszttõl számítva 2 hé alatt túl lehet rajta mindenestül. el kell menni a nõgyógyászhoz, hogy bizonyítsa a terhességet, aztán el kell menni laborba, UH-ra, EKG vizsgálatra, aztán a családvédelmishez. oda kétszer is el kell menni, 3 nap különbséggel, mert jegyzõkönyvet állítanak ki és odaadja a csekket, amit be kell fizetni (kb 27 e ft). ezzel a jegyzõkönyvvel a kórházba, ahol idõpontot adnak a mûtétre. a megadott idõpontra bemegy, másnap mûtét és még aznap haza lehet jönni, ha nincs komplikáció. de a nõvéred helyében én ezt nagyon meggondolnám így. ha 3 éve alig jött össze a baba, akkor lehet, hogy az abortusz után se fog. ezt meg a nõvéred sose fogja tudni feldolgozni, az biztos!
Nos inkább tegye össze a két kezét hogy egy pici emberke õt választotta édesanyjának...Azt mondja a biblia hogy ne ítélkezzünk de hogy tehet valaki ilyet egy ártatlan manóval???Nos õ tudja és õ fogja egész életén keresztül cipelni a terhet, gondolja át...
elég lelombozó történet, hogy ezek után képes elvetetni a gyereket. pedig kapott a sorstól egy esélyt a saját babára... lehet, hogy többször nem adatik meg
Szerintem meg kamugyanús a kérdés. Meg is írom , miért. Szerintem mki elég normális hangnemben szólt hozzá, csak Te már a kérdéssel is provokálsz, hogy úgy volt nem lehet neki, de akart, most meg hogy mégis lehet , nem kell ! 4 hónapos kapcsolat meg nem indok. Védekezés, és egyebek? Feltettél egy kérdést, válaszokat vársz. Nagyon fontos volt gondolom kihangsúlyozni, hogy 3 éve még akart babát. A történet szempontjából szinte mellékes, ugye. Kicsit visszább a hevességbõl, okszi?
A kérdező hozzászólása: Az utolsónak köszönöm a normális választ de senkitõl sem a kommentet kértem...
párom 100e keres az én táppénzem 40e ft, hitelt fizetünk+rezsit, most 8 hónapos terhes vagyok.mindennél jobban akartuk a babát, sajnos már volt egy abortuszom lány koromban, és elhatároztam akkor h soha de soha többé!nem itélem el a nõvéred, de ha valóban vágyott volna a babára már évekkel ezelõtt is, akkor megtartaná.... szerencsére mindenünk megvan attól h szûkösen élünk.Kicsit visszább kell venni a fölösleges kiadásokból és akkor megy minden magától... de amúgy az abortusz is pénzbe kerül+ha magándoki végzi annak se árt adni+a nõvéreknek stb.....fél fizetése igy is oda lesz.utána a lelki gondokat meg sem emlitem...egy életre bánni fogja és nem fog eltelni nap h ne gondolna arra a pici életre akinek a kis szive már dobog az övé alatt :(
az abortuszrol most nem nyilvanitok velemenyt. EN egy negy honapos kapcsolatban biztosan vedekeznek, mert ennyi ido nekem nem eleg bizni a masikban. attol hogy nem lehet gyereke, ott vannak meg a szexualis uton terjedo betegsegek. de errol meg biztos nem hallott meg. szegeny! amugy meg ne legyen nagy az arcod attol hogy valaki megirja a frankot.te voltal a kerdezo es csak a valaszokat kapod, a bonusz amit meg hozzafuzunk az IGAZSAG!!!
hát én azért a véleményemet kinyilvánítanám: tutira megtartanám, ha eddig nem jött össze a baba és most igen. lehet, hogy még nem szereti a pasit meg nincsenek meg a körülmények, de ha eddig nem sikerült és most hirtelen igen, akkor én megtartanám. na de nem én vagyok ebben a helyzetben, ez csak egy vélemény. nálam ez úgy történt, hogy a nõdokihoz elmentem, adott egy papírt, azzal elkellett mennem a korházba egy nõhöz, kérdezgetett, hogy biztos nem akarom e megtartani, stb. aztán következõ héten már mentem is be a kórházba a mûtétre, szóval talán 2-3 hét volt ez a dolog ha jól emlékszem. a mûtét fél óra volt, másnap mehettem haza. ennyi.
A kérdező hozzászólása: mert elméletileg neki nem lehetne gyereke... gyakorlatilag meg igen
Figyu, ha ettõl a barátjátol még nem akart babát, miért nem védekezett megfelelõen?
A kérdező hozzászólása: Tudom hogy bánni fogja de arra sem lehet mindig számítani hogy majd a család támogat. Ez nem egy olyan dolog amit amúgy nem bánna az ember hát még így hogy elméletileg miatta nem sikerült a terhesség hamarabb. Köszi mindenkinek azzal együtt a választ.
Értem én a szinte lehetetlen anyagi körülményeket, de szerintem ebben az esetben mindent elsöprõ érv az, hogy 3 éve nem tudott teherbe esni most meg itt a baba. kapni fog támogatást a nõvéred az államtól meg a család se fogja tétlenül nézni a dolgot. ami meg a pasast illeti, több éves kapcsolatban, tervezett baba esetén sincs rá semmi garancia, hogy a pasas velük marad. de ezt a nõvérednek kell eldönteni. én csak annyit mondok, hogy ha elveteti ezt a terhességet, nagyon-nagyon meg fogja bánni és ez biztos.
A kérdező hozzászólása: Tudod az élet cinikusságán vagyok kiakadva. Amikor akart nem sikerült sehogy sem most meg hogy azt mondja hogy nem érdekli semmi így sikerül. Sajnos nagyon sok összetevõje van ennek az egésznek. Én is azt mondtam hogy akárhányszor lennék terhes egyszer sem mennék abortuszra. Van egy fiam imádom. Mire védekezzen ha elméletileg nem lehet neki babája? A 4 hónapos kapcsolat nekem elég komoly indok, az albérlet is és a pénz is. Nem olyan ember van mellette akire számíthat mert tervezett baba és rég óta próbálkoznak. Hanem ez "csak" egy becsúszott baba. Ja azt hozzá teszem a pasija állás nélküli és hentes lenne elméletileg.
A kérdező hozzászólása: albérltbe van az exe mindenbõl kiszorította 100 ezret keres 35 albérlet 15 számla... Gratulálok azoknak én is akik ítélkezni tudnak anélkül hogy tudnának bármit is.... Kinek érzitek magatokat???? Szerintetek nem tartaná meg ha tehetné???? elmebetegek.... Ahelyett hogy kérdeztek... Könnyû kijelenteni hogy Te megtartanád... Persze most igen de ha letelik a 9 hónap akkor mit csinálsz? Én megtartottam, kirúgtak 38000 forintot kapok összesen a fiamra ebbõl lehet élni. Könnyû úgy mondani hogy viszonylag biztosnak érzed a kapcsolatod amiben vagy mert bízol benne hogy veled marad az embered 3 év után is de itt egy 4 hónapos kapcsolatról van szó... Gondolkozni kéne emberek és kérdezni ennyi suta nõt...
kedves kérdezõ. ha nem akartad, hogy mások elmondják a véleményüket és a tapasztalatukat akkor mi a fenének írtad le a történetet? tudhatnád, hogy itt mindenki kiírja a saját kis véleményét. elég lett volna csak megkérdezni a lényeget, nem gondolod? ahelyett hogy még szidkozódsz is, hogy ki milyen. elõször magadba nézzél egy kicsit! az emberek csak segíteni akarnak azzal hogy elmondják a tapasztalataikat és a véleményüket. és én is úgy neveltem fel a gyerekemet, hogy egyedül kicsi pénzbõl de megszültem. mindenkinek a saját egyéni döntése, hogy mit csinál de nehogy már még neked álljon feljebb, ha valaki elmondja a véleményét úgy, hogy még a történetet ki is irod. na ezen gondolkodj, hogy akkor ki is az idióta??????

Holnap lesz az abortuszom! A korházba miket vigyek?

Mire lesz szükségem?

Legjobb válasz: Gondolom betétre,tisztálkodási szerekre,hálóing....

Gondolom betétre, tisztálkodási szerekre, hálóing....
Nem ajánlatos. Azt hiszem ugyanúgy mint szülésnél
szia! hogy vagy? minden oké ?
Szültél már korábban? Mert ha nem akkor hálóing papucs törölközõ, betét.Mivel este már be kell feküdni és csak másnap délelõtt csinálják meg. :( Sajnálom :(
A kérdező hozzászólása: Igen szültem már!Van már egy kisfiam!Ugyhogy délután jöhetek haza!De mégis kiváncsi voltam mire lesz majd szükségem?!Gondolom tampont nem lehet ilyenkor sem használni...?!
itt szolnokon úgy van hogy reggel 10 óráig végzik el az aznapi mûtéteket, és délután négy órakor van távozás
jaj lemaradt és persze hálóing, tisztálkodó szerek, és sok betét kitartást
Továbbá zsebkendõre és valakire, aki melletted áll, segítségedre van, ha lehet, ne menj egyedül. Õszintén sajnálom...

Az abortuszhoz a lány szülei engedélyei is kell?

Mármint úgy értem hogy mind2 szülőé? vagy elég csak 1-nek?

Legjobb válasz: 18 év alatt igen, és elég az egyik szülõ. De a kotonvásárláshoz nem kell szülõ....

18 év alatt igen, és elég az egyik szülõ. De a kotonvásárláshoz nem kell szülõ....
Jah, biztosan három módszerrel is védekezett egyszerre, mert ezen az oldalon mindenki tökéletes védekezés mellett esik csak teherbe. Nem, tényleg nem tudom. Az is lehet, hogy védekeztek. De majd a kérdezõ megcáfolja a dolgot, ha nincs igazam.
A kérdező hozzászólása: Egy nagyonkicsi szakadás keletkezhetett az óvszeren, és ezt mi nemvettük észre... 72óra lejárt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat :)
Az óvszeren nem tud kicsi szakadás keletkezni. Vagy látványosan szétszakad az egész, vagy nem történik semmi. Ha meg nem szakad ki, akkor nem lesz terhes.
Szóval 18 év alatt az egyik szülõnek/gondviselõnek kell aláírni a mûtéti beleegyezést (mint minden más, nem életmentõ mûtétnél). Vita esetén (ha a gondviselõ nem hajlandó) a gyámügy is eljárhat. Azt meg fel nem foghatom, hogy bekövetkezett terhesség esetén egyesek mit ajánlgatják a kotont... akkor a fogamzásgátló eszközök már nem müxenek, csókolom.
71%-os: Nyilván a létrejött terhességet nem lehet vele megakadályozni, de a következõt meg lehet. Ezért ajánlgatják egyesek a kotont...
A jelen probléma megoldása UTÁN ez igen helyes, sõt, úgy tudom, törvényi kötelessége a családvédelmiseknek a családtervezés módszereire való figyelem-felhívás... Így viszont elvárás/számonkérés-feelingje van... mint ha bármi alapja is lenne egy ide választ írónak felelõsségre vonni, számonkérni egy ide kérdést írót. Ráadásul még érintõleg se a kérdésre válasz.
Adtam választ a kérdésre. És mellékesen megjegyeztem, hogy az óvszervásárláshoz sem kell szülõ. Mindenki értelmezi ahogy akarja. Hallottad már azt, hogy "akinek nem inge, ne vegye magára"? ...
Lehet, hogy igazad van és nem védekeztek. Nem állítom, hogy igen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kioktatás ilyen helyzetben segítség. Ha az abortuszból nem tanulnak, akkor a te epés megjegyzéseidbõl sem fognak. Elég durva tanulópénznek a terhességmegszakítás. Akinek nem, annak meg feleslegesen jössz az óvszerrel, mert egyszerûen hülye.
Ha a lány kiskorú (18 év alatti), akkor szülõi beleegyezés kell, viszont egy szülõé is elég szerintem.
"De a kotonvásárláshoz nem kell szülõ" Köszönjük Emese. Te bizonyára tudod hogyan esett teherbe a kisasszony.
4eskével egyetértek. SÕt, nem csak a kotonhoz nem kell szülõ, hanem még a 72 órás tablettához sem. Hány éves is vagy?
18 év alatt kell engedély de bõven elég hozzá csak az egyik szülõ.
14-18 évig maga is kérelmezheti a terhességmegszakítást, de a törvényes képviselõjének a tudomásul vevõ nyilatkozata szükséges. Egy papírt kell aláíratni a szülõvel. Nem kell hozzá mindkettõ. Melyik szülõtõl tartasz?
Másik meg az hogy engem csak kisérõvel engedtek haza, tehat egy felnõtt kell h érte menjen mûtét utan
Hány éves a lány?
Elsõ jól mondja, 18 év alatt kell.
Mibõl gondolod, hogy terhes lettél?? Mikor kéne megjönnie, és mikor voltatok együtt?? Ha nem éppen fél idõnél, peteéréskor, akkor nagyon kicsi rá az esély, hogy terhes lettél. Próbálj meg nem ezen görcsölni, mert akkor tuti, hogy késni fog.

Helyes-e az abortusz a Biblia fényében?

Legjobb válasz: @Imadlakemese A kérdezõ jehovás, szóval egy betonfal is vitaképesebb nála, ezt tartsd szem elõtt.

@Imadlakemese A kérdezõ jehovás, szóval egy betonfal is vitaképesebb nála, ezt tartsd szem elõtt.
Leírtam, hogy miért idejétmúlt. A nemibetegségek most sem ezért terjednek, hanem mert az emberek nem védekeznek, illetve egyesek gyakran cserélgetik partnerüket. Az érték-nélküliségnek sincs köze ehhez.
Ez a házasságon belüli szexuális kapcsolat nagyon idejétmúlt. Minden kapcsolat egyik alapja a jó szex. Ez nem döntés kérdése, sokkal inkább adottság, hogy ilyen téren összepasszol-e két ember. Ha ez csak házasság után derül ki, akkor már problémás visszacsinálni az egészet.
"Nos világos utasítások találhatók a bibliában arról hogy hogyan kell a nõkkel báni." A Biblia kanonizációja 395-ben fejezõdött be. Jézus halála után még több mint 350 évig nem létezett a Biblia. A kereszténység pedig minden "meghódított" nép kultúrájából, szokásaiból vett át elemeket.
Vidiripi Gyv2 Nos világos utasítások találhatók a bibliában arról hogy hogyan kell a nõkkel báni. S itt most a keresztény nõkrõl van szó. Mert jómagam a keresztényi értékeket tartom mérv adónak. Idézzem a bibliából a nõkre vonatkozó részt?
Vidiripi Aszem a kérdés eldöntetett. Mindenkinek egyénileg kell meghoznia ezt a döntést a lelkiismeretére hagyatkozva. Egyet értek Berta Wooster válaszával.
Vidiripi S ezzel most azt akarod mondani hogy a mai világban ez lehetetlen? Amit leírtál az abszolut így van de van az embernek önuralma. S ismerek olyan fiatalokat is akik húszon évesek s össze házasodtak. Sõt olyan házaspárt is ismerek akik nem vallásosak s a nõi tag 17 volt amikor férjhez ment s azóta is együtt vannak. Szóval nem lehetetlenség. S aki Istennek tetszõ életet akar élni az megtudja csinálni.
A kérdező hozzászólása: De elfelejted azt, hogy Isten megismételte ezt a törvényt az elsõ századi keresztényeknek is, õk pedig még nehezebb helyzetben voltak, mivel a Római világ hírhedten erkölcstelen volt. Mégis sikerült betartaniuk, szóval ez nem lehet kifogás manapság
"Igen nagyon szépen le van vezetve. De ahogy te magad is írod manapság már nem így mûködik legalábbis nálunk nem." Pontosan errõl beszéltem. 2000 éve könnyû volt betartani a "házasságon kívül nem dugunk" szabályt, mert amint betöltötte egy lány a 12 évet, már férjhez is adták és szabad a tánc. Ma már sokan csak 30 felett házasodnak. Van nagy tömeg tízen-huszonéves, nemileg érett, ehhez mért vágyakkal rendelkezõ, viszont nem házas fiatalunk. Ez akkoriban nem igen fordulhatott elõ. Ma már a karrier csúcsa nem az, hogy valaki 200 kecskét tart 150 helyett, ehhez mérten több erõfeszítést és nagyobb odafigyelést igényel egy egzisztencia megteremtése.
Vidiripi Hogy a zsidó szokásokban változás történt e azt nem tudom. Azt viszont igen hogy nem sok zsidó lett keresztény. Ezért is íródtak az újszövetség tekercsei görög nyelven. S késõbb áthelyezõdött a súlypont Rómára.
A kérdező hozzászólása: Ja és ígérem, hogy én nem fogok belerondítani a kérdésedbe? De ne feledd, hogy az amit a legtöbb ember helyesnek gondol, az még nem feltétlenül az is
A kérdező hozzászólása: Nos magad sem úgy gondolod, hogy csak az lehetséges, amit a két szemeddel látol. Ha Jézus idejében éltél volna akkor ez most nem lenne téma köztünk. Nos nem gondolod, hogy ez az erõs tiltakozás fölösleges?
Vidiripi Gyv2 így van de aztán jött a linked. S ez hatott rám. De jöhet tovább. Ha van még valami. Addig átugrok szétnézni a kérdésedhez. (nem írok)
"De ez nem bibliai hanem zsidó szokás. Nem egy a kettõ." A keresztény vallás a zsidó valláson alapszik. Az ószövetséget a zsidók is hiszik. Gondolod, hogy a Jézust követõ néhány évtizedben a házassági szokásokban jelentõs különbségek voltak? Én nem hiszem.
Vidiripi Gyv2 "Az ókori zsidó szokás...." De ez nem bibliai hanem zsidó szokás. Nem egy a kettõ. Igen nagyon szépen le van vezetve. De ahogy te magad is írod manapság már nem így mûködik legalábbis nálunk nem. A szakadások a kereszténységen belül meg nem az írás miatt vannak hanem az emberek miatt. Mert az írás az nem változott majd 2000 éve.
A kérdező hozzászólása: Szóval Gyakoriválaszok2 fejtegetted ezt a fogyatékosság kérdését, h mi van ha a gyerek elõre nyilvánvaló, h betegen fog megszületni. De a valóság megértéséhez az is kell, hogy tisztába légy a Biblia egész tanításával. Mert ha az is eszedbe jut, hogy Isten nemsokára meggyógyítja a beteg, fogyatékos személyeket, akkor már kizáródik ez az utolsó dolog is, hogy abortusz kell ilyen esetben. Mert miért kellene megölni, ha bár betegen születik meg, de nemsokára meggyógyul és épp teljes ember lesz?
Vidiripi Tévedés mert nem a kereszténység vette át mert az a bibliára épül. Amirõl te beszélsz azt az egyházak vették át de bibliai alapok nélkül. Pl. a pápa tette a koronát a király fejére. Vagy az ilyen-olyan ünnepek.
A kérdező hozzászólása: Pontosan
Közben jelzem, hogy a 6. oldalon linkelt kérdés eldõlni látszik, további válaszokra már nemigen számíthatunk. Eredmény: Aki már meg is tette: 1 Aki vállalná: 10 Aki súlyos esetben vállalná: 5 Aki semmilyen körülmények közt nem vállalná: 3 Aki nem vállalná, de nem biztos benne: 1
Vidiripi "Amúgy kit érdekel, hogy mit vár el valaki, akit soha senki nem látott, akinek a létezésérõl amúgy fogalma sincs senkinek, csak vki mondta hogy van a sok birka meg elhiszi..." 1. Azokat érdekli akik hisznek benne. 2. Nem igaz hogy soha senki nem látta. 3. Aki tanulmányozzák a bibliát azoknak van fogalma róla. 4. Valaki egyszer azt mondta hogy nem létezik s a sok okos meg ezt elhiszi. (de vajon keresték valaha is?)
És milyen elõnyei vannak, hogy csak házasságon belül szexeltek? Mert erre nem válaszoltál... Tudod, azt én is bánom, hogy nem a võlegényem az elsõ pasi az életemben. De biztosan nem várnék akkor sem házasságig a szexszel. :)
A kérdező hozzászólása: Lehet, hogy neked csak ennyi bizonyítja Isten létezését, de nekem távolról sem
Sírok.. xD Na és milyen elõnyei vannak? Amúgy kit érdekel, hogy mit vár el valaki, akit soha senki nem látott, akinek a létezésérõl amúgy fogalma sincs senkinek, csak vki mondta hogy van a sok birka meg elhiszi...
A kérdező hozzászólása: Valamint az is egy fontos tényezõ, hogy Jehova ezt várja el!
A kérdező hozzászólása: Nos érdemes-e? Mindenképpen. Fontos azért latba vetni, hogy mi miért elõnyös. Az pedig, hogy valaki csak a házasságon belül él nemi életet, az mindenképp nagyon sok elõnnyel jár
Pfff, micsoda megállapítás. MINDENT ki lehet bírni az életben, a kérdés nem is ez, hanem az, hogy érdemes-e!
A kérdező hozzászólása: Szóval tapasztalat is bizonyítja, hogy lehet várni, ki lehet bírni
Ha már szóba jött ez a téma is: én ugyan (sajnos) nem szûzen mentem férjhez, de 21 éves koromig nem volt semmilyen testi kapcsolatom. Mielõtt arra gondolnátok, nem vagyok bányarém, vagy ilyesmi. :) Voltak kapcsolataim, de a testiséggel megvártam a szerelmemet... Az más tészta, hogy a nagy szerelem a másik fél részérõl nem tartott örökké, de a lényeg, hogy azért nem lehetetlen VÁRNI. Férfi szemmel nem tudom milyen lehet, én csak nõi szemmel látom a dolgokat ;)
A kérdező hozzászólása: De a Biblia alapján valójában könnyûszerrel megállapítható, hogy melyik keresztény vallás épül a Bibliára
Vidiripi Nos ezeket a különbségeket kell megvizsgálni. De az biztos hogy a történelmi egyházak nem tartoznak ebbe a kategóriába. A zsidó szokások meg pláne nem. "Õs szüleink legyõzhették volna Sátán hazugságait. Akkor is, és azóta is tökéletes védelmet kínált és kínál Isten beszéde. Ez mindenkor az egyetlen fegyver a rossz felismerésére és teljes legyõzésére. Jézus Krisztus is azzal gyõzte le az Ellenség minden kísértését földi életében, hogy azokat egybevetette a Biblia kijelentéseivel. Sátánnak adott visszautasító válaszai mindig így kezdõdtek: "Meg van írva". Példája azt mutatja, hogy a hazugság átlátható és legyõzhetõ a Biblia igéi által."
Az emberek úgy gyakorolják a vallásukat, ahogy átveszik. Ha az a vallás, amiben idegen elemek is vannak nem kereszténység, akkor nincs kereszténység. A legfanatikusabb keresztény felekezetek is abban versenyeznek egymással, hogy melyikük a legkeresztényebb, mert hitük szerint az övék tökéletesen a Bibliára épül, a másik szerint viszont nem.
@Vidiripi "Az ókori zsidó szokás a következõ korosztályokba sorolta a leányokat: 11 év alatt kiskorú, 11--12 év között középkorú, a 12. évtõl nagykorú. A nagykorúság elérése jelentette a házasságra való érettséget is. Általában 12--12 és fél éves kor között mentek férjhez a lányok." http://www.katolikus.hu/szentek/0815.html #39 "És akkor ha valaki down kóros azt meg kell ölni mielõtt megszületne?" A Down-kórt csak példának hoztam fel. Ha egy elõre tudhatóan súlyosan fogyatékos gyerek megszületik aki egész életében ápolásra fog szorulni két forgatókönyv lehetséges. 1. A szülõk megtartják, ez esetben az ápolása miatt egyikük otthagyja az állását, mindkettejük élete tönkre megy. 2. Intézetbe adják, mert örökbe fogadni senki sem fogja. Természetesen az a fogyatékos ember bárgyú boldogságban fogja leélni az életét, már ha minõségi szempontból nevezhetõ életnek. De ha egyszer tudjuk, hogy ilyen lesz, csak azért vessük el az abortusz ötletét, mert egy õsi könyvbõl azt bogarásszuk ki, hogy az abortusz bûn, és mert attól, hogy a cipõjét nem tudja majd bekötni egész életében, boldog lesz? Ha fel tennéd a kérdést, mondjuk a "Gyerekvállalás, nevelés kategória" kategóriában, hogy "Vállalnátok-e az abortuszt, ha tudjátok, hogy a gyermeketek fogyatékos lesz?" milyen válaszokat kapnál? És önkényesen megvonnád tõlük az abortusz lehetõségét, csak mert szerinted így helyes? Nekik, akiknek az életérõl szó van nem engednél beleszólást?
Persze hisz gyilkosság, de nem csak Biblia miatt. 22 naptól dobog a pici szíve... Mi a párommal hívõk vagyunk, házasság után kezdtük nemi életünket, és ez nagyon igaz, hogy fontos a jó szex, és miért ne lenne jó ha házasságodon belül csinálod, Isten áldása alatt! 22/F
@Vidiripi A legtöbb spontán vetélés olyan terhesség alatt történik, amirõl senki sem tudott (még a terhes nõ sem). Így nem is hiányozhat. Egyébként nem tudom, hogy létezik-e felmérés, amiben elvetélt nõket kérdeznek arról, hogy hiányzik a nekik az a gyerek, aki sosem volt.
Vidiripi Tévedés mert nem tudom hogy mi alapján ítélik meg a történelmi egyházak azt hogy ki kaphat egyházi temetést. Viszont jómagam is osztom ama véleményedet hogy a hamvasztás sokkal olcsóbb és ésszerûbb. Bár valóban mivel az illetõ halott így a családja dönt a temetésrõl. Hacsak a végrendeletében nincs errõl valami. Meg ha van családja aki rendezze a dolgot. A meg nem született gyermek is élet. De igazából a hozzátartozókat érinti ez az egész mivel az ember képes az érzelmekre akár évtizedek múltával is hiányozhat neki az elhunyt szerette. Vagy a meg nem született gyermek.
Vidiripi "Jár e temetés a spontán vetélés során elhalt magzatnak?" Gyv2 vizsgáljuk meg ezt a kérdést mert szerintem is érdekes felvetés. Te mit gondolsz errõl?
A kérdező hozzászólása: Jaj de buták vagytok. Betonfal? Most komolyan? :P
gyakorivalasz2: kösz a felvilágosítást, szerintem hagyom is akkor a témát. :)
A kérdező hozzászólása: Még a meg nem született gyermek élete is értékes Isten szemében. Az ókori Izraelben, ha valaki kárt tett egy terhes asszonyban, és emiatt akár az asszony, akár a gyermek meghalt, akkor a vétkest gyilkosnak tekintette Isten, és a bûnösnek ’lelket kellett adnia lélekért’ (2Mózes 21:22,  23). Tehát Isten szemében a még meg nem született gyermek élete ugyanolyan értékû volt, mint egy már felnõtt személyé.
Van olyan helyzet amikor az orvos azt mondja egy terhes nõnek, hogy gyermekének kihordása veszélyezteti az életét. A The Encyclopedia Americana kijelenti: „Mivel a legtöbb nõ még súlyos egészségi állapotok közepette is biztonságosan ki tudja hordani a gyermekét, kevés abortuszt kell azért végrehajtani, hogy az anya életét megmentsék. A legtöbb terhességet azért szakítják meg, hogy így szabaduljanak meg a gyermektõl.” Ezek a helyzetek tehát elég ritkák. De ha ilyen helyzet állna elõ a szüléskor, akkor a szülõknek dönteni kell, ki maradjon életben: a gyermek vagy az édesanya. Ez a döntés a szülõkre tartozik. Biztosak lehetünk, hogy a vita e rendszer végéig folytatódni fog. Ám az élet Teremtõje, Jehova Isten és az õ törvényét tiszteletben tartók számára semmi sem kétséges ezen a téren. Az élet drága kincs — adomány, amelyet kezdettõl fogva nagy szeretettel óvni és becsülni kell.
Kit érdekel, hogy mit mond a Biblia? Egyébként szerintem nem, mert gyilkosság.
Bár a bibliaismeretemmel nem tudok rekordokat dönteni, nem hiszem, hogy volna szó benne a terhességmegszakításról. Persze bele lehet magyarázni, hogy az élet a fogantatással kezdõdik, így az abortusz gyilkosság, és ezt általában szokták is, így ki terjesztik rá a Ne ölj! parancsot. De ez szerintem felvet olyan kérdéseket, mint például: Jár e temetés a spontán vetélés során elhalt magzatnak?
A kérdező hozzászólása: Nos miért is lenne idejétmúlt? Ha betartanák az emberek, akkor nem terjednének úgy a nemi betegségek, sokkal kevesebb abortusz lenne, nem küzdenének utána az emberek az értéktelenség érzésével. Nem hiszem, hogy ez idejétmúltnak hangzik
A kérdező hozzászólása: Nagyon is fontos, hogy mit mond a Biblia. Igen én is egyetértek, mivel a Biblia fényében teljes mértékben helytelen és gyilkosságnak számít. De az is egy jó gondolat, hogy ennek megelõzését a szexuális élet megváltoztatásával kellene kezdeni. Ezért is tartom bölcsnek, hogy azt tanítja, hogy a szexuális kapcsolat csak házasságon belül megengedett
Vidiripi Nem konkrétan a spontán vetélésre gondoltam. De a lényeg az hogy az életet óvni kell. Ez a biblia állás pontja s így a Teremtõé is.
#18: és ha olyannal házasodtál volna össze, akivel nem jó a szex? Ezt hívják zsákbamacskának. Nem tudhattad...
Ha az abortusz gyilkosság, akkor a befejezett felláció (orális szex fiúknak) kannibalizmus? Ne legyetek már begyepesedettek.
Vidiripi Nos erre kérnék forrás anyagot. "Akkoriban még normális volt, hogy egy 12 éves gyerek megházasodik..."
Csakhogy most nem négyezer évvel ezelõtt élünk. Akkoriban még normális volt, hogy egy 12 éves gyerek megházasodik, 18 éves korára pedig 2-3 gyereke van. Ez ma már nem mûködik. Ilyen elavult nézetekre nem lehet társadalmat alapozni, mert egyszerûen összeomlana. Volt, amikor a kereszténység forradalmi dolognak volt és olyan irányba terelte a társadalmat, ami az elõnyére vált, de ez ma már nincs így. Ezért szakad szét a kereszténység liberálisabb, a társadalommal együtt fejlõdõ, és fanatikusabb a társadalmi fejlõdéstõl lemaradó és azt hátráltató felekezetekre, egyházakra.
Vidiripi A Teremtõ álláspontja egyértelmû De szerintem az az igazi kegyetlenség amikor azért hajtanak végre abortuszt mert nem kívánt gyermek. Aki egyébként egészséges. Jaj nincs pénz a felnevelésére meg leányanya meg mit tudom én. Akkor legyen annyi önuralma hogy nem él nemi életet. Mert ha nincs anyagi a gyerek felnevelésére akkor ezzel a ténnyel akkor is tisztában van mielõtt megtörténik az aktus.
"az abortusz egyetlen esetben megfontolandó. Akkor amikor elõre tudni lehet hogy a születendõ gyermek és az anya is meghalna." Akkor ha csak az egyik halna meg biztosan akkor hadd menjen? Ha a gyerekbõl egy Down-kóros, önmagát ellátni képtelen, egész életében betegeskedõ ember lesz hadd menjen? Na ez a kegyetlenség, nem az abortusz.
#31-es: maximálisan egyetértek... (én vagyok a 26-27...) én is ebben az esetben értenék egyet az abortusszal... Az összes többi esetben simán be lehet tenni a megszületett babát az inkubátorba (hogy ismételjem önmagam), így senki nem fog kérdezõsködni, de mégis jobb úgy annak az ártatlan gyermeknek... Egyébként benne van a pakliban, hogy ha kihordja a babát mégis az anya, akkor az anyai érzések annyira erõsek lesznek, hogy talán õ maga is utálná onnantól az abortusznak még a gondolatát is... Ha mégsem, akkor is esélyt kap a baba, hogy olyan szülõkhöz kerüljön, akiket valódi szülõknek ismer majd meg, akik szeretik, és kevls pénzük ellenére is azt adják, amire szüksége van: SZERETETET!!!
Akkor te szexelj csak házasságban, de ha nem probléma, én úgy élném az életem, ahogy nekem tetszik. Ha meg tudod, mi van a Bibliában, minek írsz ki kérdést?
"Nos ismétlem magam, ahogyan mondtam ezen dolgok nagy részét megoldja az, ha az emberek csak házasságon belül létesítenének nemi kapcsolatot, valamint védekeznének." És amit nem old meg?
Nekem egy meséskönyv ne mondja meg, hogy mit szabad és mit nem. Meg egy olyan valaki, akit nem látott senki, nem hallott senki. Csak valaki elterjesztette, hogy van, a sok hülye meg el is hitte...
Szóval az utóbbi felsorolás esetén is minden esetben inkább az örökbeadást javasolnám... Akár túl fiatal az anya, ott az inkubátor lehetõsége mindenkinek anonim módon, ahogyan akkor is, ha erõszakkal ejtették teherbe, akár nincs elég pénze felnevelni, stb. Az meg, hogy anya és gyermeke élete közül melyiket mentsék, általában nem a terhesség elején merül fel, azaz míg abortusz végezhetõ, hanem a szülés körül... Nekem is komplikációk adódtak...
Nekem azóta minden nap eszembe jut... Sõt, a gyermekem életéért is minden nap hálát adok Istennek! Ne értsd félre, amit leírtam, a lényege az a mondandómnak, hogy igenis ÉL a magzat, és van lelke az elsõ pillanattól kezdve! Nem a heteken akarok vitatkozni, egyébként meg "indokoltnak" tartották volna VELEM is elvetetni a babámat, csak mert egy elavult AFP vizsgálat eredménye, amit a terhesség összesen 3 v. 4 napjában lehetNE elvégeztetni (ki tudja, kinek mikor fogant és ágyazódott be az embrió) nem lett tökéletes... Ezután jön a genetikai UH, ami nem tud többet a sima UH-nál, majd ha aláírod a papírt, hogy beleegyezel az amniocentézisbe (magzatvíz mintavétel hasfalon át hatalmas tûvel), akkor HETEKEN BELÜL megvan az eredmény, ami sosem lesz 100 %-os, ebbõl derülne ki, ha baja van a babának. Mire nekem meglett volna az eredmény, már bõven a 20. héten túl voltam, és addigra jó ideje éreztem a babám mozgását... Ezt is indokoltnak tartották volna, pedig nem 100% egyik vizsgálati eredmény sem... Én elvbõl elutasítottam már a vizsgálatot is, és most egy egészséges, 5 hónapos lány édesanyja lehetek. Tökéletesen értem azok lelkivilágát, akiket pl.megerõszakoltak..., hogy miért utálják már a testüket is... Nem értek egyet az abortusszal, de azokat megértem, akik mondjuk emiatt döntöttek úgy. Mindemellett nagyon örülök, hogy egyre többen választották mostanában az életmentõ inkubátorokat a kórházaknál! Így nem kell felnevelniük a babát, de mégis gondoskodtak a jövõjérõl, mert az a szerencsétlen ártatlan lény nem tehet arról, hogy az édesanyja szemében nem az, aki lenni szeretne... A fõ kérdésre válaszolva meg szerintem nem helyes a Biblia "fényében" az abortusz, szerintem konkrétan ölés-kategória, bármi vezet is odáig.
Nagyjából átolvastam a válaszokat. Volt, aki a kérdésre válaszolt, volt aki nem. A biblia és így az egyház is elítéli az abortuszt, ez nem is kérdés. DE! Valóban egy könyv döntsön helyettünk? Ráadásul egy olyan könyv, amit akár "népmesei gyûjteménynek" is nevezhetnénk? (szájhagyomány útján terjedtek a történetek, Krisztus halála után több száz évvel írták le õket!) Célja: beszabályozni az embereket, ijesztgetni õket, hogy ha rossz leszel, bünti jár! :) Mit is mond Isten Ádámnak és Évának? "szaporodjatok és sokasodjatok"! Nem pedig azt hogy vedd el feleségül! Sõt, azt sem mondta soha Isten, hogy más nõre rá se nézz Ádám! Az abortusz szerintem helyes, ha: - nem tudnád felnevelni - ha kénytelen vagy õt gyermekednek elfogadni, mert pl erõszakos közösülés során jött össze - anyagi, pszichikai okok Nehéz lelkiekben megbirkózni vele, de nem lehetetlen! Hiszen késõbb, ha itt az ideje, lesz egy gyermek, akinek olyan élete lehet, amilyet a szülõk valóban szeretnének neki! Boldogságban, szeretõ családban, biztonságos anyagi hátérrel, mindennap élelemmel, meleg otthonban. Aki pedig azt írja, hogy szülje meg, és adja másnak, tuti nem szült még gyermeket!!!! Ha meglátod a babád, még a csecsemõs nõvérnek is nehéz odaadni néhány percre!
Felláció során nem történik megtermékenyülés. Logikailag tehát nem lehet gyilkosság. :)
Nem. De az eszetlen/fölösleges szex sem, így elvileg nincs szükség abortuszra. Az abortusz semminek a fényében sem helyes, kerülendõ, utolsó mentsvár kell legyen. Védekezni kell és kész.

Attól, hogy nagyon szomorú vagyok miatta, még lehet az abortusz a jó döntés?

Felelősségteljes, 2 gyermekes anya vagyok. Spirálom van, rendszeresen nézetem. Ugyan fiatal vagyok, de anyagilag most kerültönk nagyon instabil helyzetbe, fél évvel a pici születése után. Most éppen megélünk, szerencsére hitelünk nincs, de soha nem vennénk fel. Saját lakásunk van, de icipici, most fősulira járok, ami szerencsére nem kerül pénzembe, de rengeteg idő és fáradság. Nem akarom félbehagyni. Nem vagyok terhes. De nagyon sokszor agyalok ezen, ha mégis becsúszna, egyrészt ott a veszély, hogy rossz helyen tapad, a spirálnál, és életképtelen vagy beteg lenne. Plusz szedek erős gyógyszert a lumbágóm miatt, néha migrénes rohamom van, erre nagyon durva gyógyszer szintén, és nem tudnék együttélni a gondolattal, hogy esetleges magzatom emiatt sérülne. A gyerekek minden időmet és energiámat igénylik, én imádom őket, mindenem a páromé és az övék. Örülök, hogy kettő van, de hárommal már nem bírnék, érzelmileg és fizikailag sem. A párom se akar hallani a nagycsaládos eshetőségről (nem tőlem, én se akartam sose hármat, hanem imserősök szekálása közben lesz mérges - na, és mikor jön a következő?) Tehát minden érv ellene szól, ha terhes lennék, szerintem abortusz lenne belőle. De annyira megviselne...szomorú lennék miatta. Ettől ez még jó döntés?

Legjobb válasz: Igen, az elkötés a jó megoldás. Egyébként miért agyalsz ilyen felfoghatatlan borzalmakon? Szerencsére nincs ilyen gondod és remélhetõleg nem is lesz. Azon se töpreng az ember hogy a meglevõ gyerekeinek baja lehet, akkor azon se érdemes hogy esetleg majd elpusztítja a harmadik gyerekét aki még nincs is, és valószínûleg nem is lesz.

Igen, az elkötés a jó megoldás. Egyébként miért agyalsz ilyen felfoghatatlan borzalmakon? Szerencsére nincs ilyen gondod és remélhetõleg nem is lesz. Azon se töpreng az ember hogy a meglevõ gyerekeinek baja lehet, akkor azon se érdemes hogy esetleg majd elpusztítja a harmadik gyerekét aki még nincs is, és valószínûleg nem is lesz.
Sajnos 100%-os védekezési mód nincs, bár én eddig csak gumival védekeztem, és csak akkor lettem terhes, amikor akartam/akartuk is. Szóval, azt tanácsolom próbáljatok ki többféle védekezési módot (akár kettõt is egyszerre), úgy biztosabb lesz, és nem lehetsz terhes (elvileg). Vagy marad az elkötés, ha már végleg nem akartok több babát.
Hogy döntöttél?
Az abortusz nagyon jónak tûnõ, legrosszabb döntés!!
A kérdező hozzászólása: nem, ez sem jöhet szóba.
Elköttetheti magát a férjed is, nem csak te...
A kérdező hozzászólása: Tudom én ezt. De gyógyszert nem szedhetek (trombózisveszély), gumira allergiás vagyok, amire nem, az túl drága minden alkalommal, plusz még ennyire sem véd, megszakítás, hát az semmit nem ér, pharmatex és társai is halottnak a csók...mi van még?! nem akarom elköttetni magam, mert az is mûtét és az nekem kockázatos.
Már a spirál sem jó fogamzásgátlás, kevesen tudják hogy a már megtermékenyített petesejtet pusztítja el nem pedig megakadájozza a megtermékenyülést.
Én úgy gondolom, hogy amíg nincs egy ilyen horderejû probléma, felesleges mérgezni az ilyen gondolatokkal az életedet. A "mi lesz ha..." kezdetû önmarcangolásnak nincs értelme. Van, amikor bennem is felmerül, hogy becsúszhat tabletta mellett, mit tennék akkor. De ezek elméleti kérdések, válaszok, egyértelmûen nem tudnám kijelenteni, hogy mit tennék.
A kérdező hozzászólása: Nem voltam terhes, de megint felmerült bennem a téma, mert bár gyógyszereket már nem szedek, tehát ez a gond kilõve, de a többi maradt...kiírtam egy hasonló témájú kérdést, mert van rá egy pici esély, hogy terhes vagyok...

Az abortusz a wiccák szerint is nagy bűn, ugye?

Laikus vagyok, én úgy tudom, hogy a wiccáknak az az alapelvük, hogy "Tégy amit akarsz, de ne árts!" A kérdés, hogy egy ártatlan emberi lényt széttrancsírozni kimeríti-e az "ártani" fogalmát... Illetve persze az, hogy a wiccák szerint mi a magzat, van-e lelke már igen korán. Els?sorban wiccák írjanak!

Legjobb válasz: *off Kedves 12:45! Kérlek, a Kérdezõ kérdésére válaszolj és ne azt firtasd, hogy én miben hiszek :) Én sem firtatom a te hitedet, bár nem értek vele egyet. Nem vagyunk egyformák :) Egyébként meg: minden félreértés lenne, amit a magyar nyelv õriz? Idegen nyelveken tudsz-e pl. MAGYARázni? :) *on

*off Kedves 12:45! Kérlek, a Kérdezõ kérdésére válaszolj és ne azt firtasd, hogy én miben hiszek :) Én sem firtatom a te hitedet, bár nem értek vele egyet. Nem vagyunk egyformák :) Egyébként meg: minden félreértés lenne, amit a magyar nyelv õriz? Idegen nyelveken tudsz-e pl. MAGYARázni? :) *on
Elõrebocsájtom, hogy nem tudom a pontos választ, de sok mindent eltudok képzelni egyes képviselõikrõl. Ha a kedves kérdezõ utána olvas, abból látszik, hogy nem egységesek ezek a népek. Ez viszont mítosz, semmi egyéb: "A lélek az elsõ lélegzetvétellel (vagy lélekzet?) kerül a testbe és addig marad, amíg "ki nem leheljük a lelkünket". A magyar nyelv ezt nagyon szépen õrzi." Ez a kérdés és a válasz ugye a "vallás" rovatba került? Akkor feltételezem, hogy van ennek az elképzelésnek némi köze, a Magyarországon többséget alkotó ún. "kereszténységhez" is. Hozzájuk lehet, de a bibliához nem sok, mert azzal nem harmonizál. A válaszoló egy nagy félreértést fogalmazott meg. Ezt a kérdést a Biblia az 1Mózes 2:7-ben tárgyalja: (1Mózes 2:7) "És ekkor Jehova Isten megformálta az embert a föld porából, és az orrába lehelte az élet leheletét, így lett az ember élõ lélekké." Menjünk sorban: megvagyunk formálva, de még nem élünk. Isten az "élet leheletét" juttatja belénk, ez a "szellem" (a héber ruah), amit ebben az esetben "életerõnek" fordíthatunk. És mi ennek a vége? Ez tesz bennünket "élõ lélekké" (nefesh), vagyis "élõlénnyé". Tehát röviden: annak hatására, hogy Isten az "élet leheletét" (vagyis a szellemet, életerõt) belénk lehelte, "élõ lélekké" lettünk. De azt nem mondja, hogy "lelket kaptunk"! Nem mondja, mert nem is errõl van szó. Nem "lelkünk van", hanem mi magunk, mindenestõl vagyunk a lelkek, ezt a szót gyakran egyszerû személynévmásként használja a Szentírás. Tehát nincs bennünk "lélek" - pláne nem "halhatatlan" -, hanem "szellem", vagyis életerõ "van bennünk", de az is csak addig, míg élünk, mert akkor halunk meg, mikor ez a "szellem", vagyis életerõ "kiszáll" belõlünk, a testünkbõl. A Biblia is különválassza a testet a lélektõl, vagyis a héber "nefesh"-tõl és a görög pszükhé-tõl, de ebben az esetben "élet" jelentést ad neki. Vagyis amit a válaszoló idézett a magyarban elterjedt kifejezésként, bibliailag nem helytelen, ha abban az értelemben használjuk, mint ahogy azt a Biblia teszi. De sajnos ma egy átlagkeresztény teljesen mást ért ez alatt: "ki megy belõle a lelke". A Biblia egyszerûen azt érti ez alatt, hogy "ki megy belõle az élete"! De ezt sokan keverik a szellemmel, mely ebben az esetben "életerõt" jelent és valójában ezt "lehelte ki" Jézus is a kínoszlopán. Ez tényleg az utolsó lélegzettel függ össze, hiszen a "szellem" alapjelentése "szél", lélegzet".
Az abortusz egyértelmûen bûn, ez nem lehet vitatéma. Gyermekeink lelke magzatkorban még nincs a testben, ám ilyenkor már figyeli a leendõ szüleit, hogy milyen érzésekkel várják õt. A lélek az elsõ lélegzetvétellel (vagy lélekzet?) kerül a testbe és addig marad, amíg "ki nem leheljük a lelkünket". A magyar nyelv ezt nagyon szépen õrzi. Nem vagyok wicca.
Nem vagyok cimbora. Lány vagyok :) Nem hiszem, hogy pont egy wicca kérdésnél kellene errõl beszélgetnünk, szívesen írnék neked privit, de az az igazság, hogy nem akarlak meggyõzni. Elfogadom a hited, úgy, ahogy te hiszed, ellenben én saját magam tapasztaltam meg bizonyos dolgokat, a hitem nem abból táplálkozik, hogy a Biblia így mondja, vagy úgy mondja. Tudod, az a kereszténység, amit te idézõjelbe teszel, messzemenõleg túlmutat mindenen, amit az egyház valaha is ki mert mondani. A lélekvándorlást sem sikerült teljes mértékben cenzúrázniuk a Bibliából, bár tény, hogy törekedtek rá. Egy szó, mint száz, kicsit olyan ez, mint a Bábel tornya sztori. Nem fogjuk érteni egymást, mert saját utunkon mindketten már olyan magasságokban járunk, hogy nem is tudjuk elképzelni: más út is létezhet. Pedig a célunk ugyanaz, ha odaérünk, találkozni is fogunk :) Ezért kértelek, hogy ne véleményezd a hitemet :) Van, aki kerülõvel megy a hegy tetejére és van, aki egyenesen :) Egy az Isten :) Szeretettel ölellek :)
Off, 78%, te olvasol Hamvast?
22:23 nem. Miért kérdezed?
Mert hasonló stílusban írsz, mint itt valaki, aki Hamvast említette egyszer. Én szeretem a könyveit, ezért kérdeztem. Azért ment a zöld a föntebbi kommentedre. Bocsánat az offért.
:)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!