Találatok a következő kifejezésre: Az AFP pontosan (13 db)

Az AFP vérvételt pontosan mikor kell elvégezni? Betöltött hányadik hét után, ill. előtt?

Tól-ig?

Legjobb válasz: Mûködik-e az AFP ikerterhesség esetén is? Igen, mûködik, de csak kettesikreknél. Mivel az AFP-t ebben az esetben két magzat termeli, így az értéket kettõvel elosztva megkapjuk az átlagukat. Ikrek esetén az elõbbieknél sokkal pontatlanabb a vizsgálat, mivel egy kétpetéjû ikerpár esetén például az egyik magzatnál lévõ alacsony AFP, valamint a másik magzatnál termelõdõ magas AFP kompenzálják egymást és normál középértéket kapunk az anyai vérbõl. Összefoglalás: Az AFP vizsgálat a magyar terhesgondozási gyakorlatban alkalmazott szûrõvizsgálat, mely az anyai vérszérum AFP koncentrációját határozza meg a terhesség betöltött 16. -21. hete között. Értéke 0,8-2,5 MoM közötti. Eltérést mutathat egészséges magzatok esetén is, valamint lehet normális érték beteg magzatoknál is. Javasoltjuk inkább helyette, illetve kiegészítésként az Integrált teszt, vagy Quartett-teszt végzését, valamint nagyfelbontású ultrahangvizsgálatot megfelelõ szakember által. Magánrendelés Munkahelyek: Péterfy Sándor utcai Kórház Szülõ-Nõbeteg Osztály Országos Gyermek-egészségügyi Intézet, Optimális Családtervezési Központ Ifjú Tudósok Társasága Közhasznú Alapítvány Magzati Diagnosztikai Központ

Mûködik-e az AFP ikerterhesség esetén is? Igen, mûködik, de csak kettesikreknél. Mivel az AFP-t ebben az esetben két magzat termeli, így az értéket kettõvel elosztva megkapjuk az átlagukat. Ikrek esetén az elõbbieknél sokkal pontatlanabb a vizsgálat, mivel egy kétpetéjû ikerpár esetén például az egyik magzatnál lévõ alacsony AFP, valamint a másik magzatnál termelõdõ magas AFP kompenzálják egymást és normál középértéket kapunk az anyai vérbõl. Összefoglalás: Az AFP vizsgálat a magyar terhesgondozási gyakorlatban alkalmazott szûrõvizsgálat, mely az anyai vérszérum AFP koncentrációját határozza meg a terhesség betöltött 16. -21. hete között. Értéke 0, 8-2, 5 MoM közötti. Eltérést mutathat egészséges magzatok esetén is, valamint lehet normális érték beteg magzatoknál is. Javasoltjuk inkább helyette, illetve kiegészítésként az Integrált teszt, vagy Quartett-teszt végzését, valamint nagyfelbontású ultrahangvizsgálatot megfelelõ szakember által. Magánrendelés Munkahelyek: Péterfy Sándor utcai Kórház Szülõ-Nõbeteg Osztály Országos Gyermek-egészségügyi Intézet, Optimális Családtervezési Központ Ifjú Tudósok Társasága Közhasznú Alapítvány Magzati Diagnosztikai Központ
A 16 és 20. hét közt szokták végezni, de ajánlatos a 16. héten.

Mikor kell menni az AFP-s vérvételre, hogy viszonylag pontos eredményt mutasson?

Csüt. töltjük be a 15.hetet. Akkor már menjek pénteken vagy elég utána hétfő-kedd körül?

Legjobb válasz: Azt nem mondták Neked, hogy több nyugat-európai országban nem nézik az AFP-t ugyanis nem mérvadó. Helyette biztosabb egy jó ultrahangos orvos illetve az integrált teszt. Nekem nagyon rossz volt az AFP-m, ami alapján Down kórósnak kellett volna lenni a kisfiamnak, és nem lett az. Fordítva is igaz, jó AFP-vel is volt már Down kóros baba. Végül is, ha belegondolsz, az AFP egy enzim, hogy is lehetne egy enzim szint alapján diagnosztizálni?

Lehet, pontosan nem ez volt a kérdés, de mivel nem jó diagnosztikai eszköz, így hogy fog bármikor is pontos eredményt mutatni? Én 16. héten +1. nap mentem, és annyira rossz volt, hogy az alapján tuti Down kórosnak kellett volna lenni a kisfiamnak.
Azt nem mondták Neked, hogy több nyugat-európai országban nem nézik az AFP-t ugyanis nem mérvadó. Helyette biztosabb egy jó ultrahangos orvos illetve az integrált teszt. Nekem nagyon rossz volt az AFP-m, ami alapján Down kórósnak kellett volna lenni a kisfiamnak, és nem lett az. Fordítva is igaz, jó AFP-vel is volt már Down kóros baba. Végül is, ha belegondolsz, az AFP egy enzim, hogy is lehetne egy enzim szint alapján diagnosztizálni?
HÁt igen, biztos fontos, mikor veszik le, de nálam napra pontosan tudtuk, (inszemináció), hogy mikor fogant a baba, tehát a rossz idõzítés kizárt volt. Mégis borzasztó rossz lett az AFP-m, de mivel az Istenhegyi klinikán vették le a vért, ott rögtön mondták, hogy õk nem tekintik mérvadónak az AFP-T, helyette más vizsgálat is volt ill. az ország legjobb ultrahangos orvosa vizsgált.
4pecsét kötelezõ az anyaságihoz .... elmész bármikor és úgysem adsz az eredményre
A kérdező hozzászólása: de itt nálunk kötelezõ!Hiába tudom, hogy elavult!!!
Egyik vizsgálat sem kötelezõ. AFP nélkül is bõven megvan a 4 alkalom. És ha egy-egy vizsgálatot nem kérsz, attól még ott voltál és nézett mást, akkor is jár a pecsét!
4eske, de ez volt a kérdés: "Mikor kell menni az AFP-s vérvételre, hogy viszonylag pontos eredményt mutasson?" soha nem fog pontos értéket adni , eleve nem az
soha.az afp elavult .
Nem érdemes megcsináltatni, annyira pontatlan. Függetlenül attól, hogy mikor mész.
16héten.Én 16hét, 3naposan mentem és azt mondták pont a legjobb napon jöttem.
Elõzõ vagyok ismét: Egy klinika honlapjáról: ...." Remélhetõleg ez a korszerû szûrõvizsgálat rövidesen mindenki számára elérhetõ lesz Magyarországon, az AFP vizsgálatot pedig kiveszik a terhesgondozási vizsgálatok közül, és egyetlen magyar terhes sem esik át egy értelmetlen és megbízhatatlan eljárásra alapozva a magzatvíz vételes kromoszómavizsgálaton. " Ennyi.
A kérdező hozzászólása: A kislányomnál határérték lett, de így is aggódtam a végéig, de hála az égnek semmi baja. Akkor hallottam ilyet, hogy az is befolyásolja, hogy mikor veszik le. Gondoltam most megkímélném magam ennyi izgulástól. :) Tudom, hogy elavult, elég gáz, hogy ilyenekkel stresszelik a kismamákat.
Ja, és mivel inszeminációval lett a kisfiam, az elszámolás is kizárt volt, pontosan tudtuk, mennyi idõs terhességrõl van szó.
Nem arról volt szó, hogy megszûntetik? Helyette integrált teszt?
2-es: Nem ez volt a kérdés!
1 válaszoló vagyok.Igen 2-ik elavult az AFP, de elõ írt.
Nekem a nyaralásról kellett hazajönni, mert napra pontosan kell menni az AFP-re, legalábbis a védõnõm ezt mondta. Szóval kérdezd meg, hogy mikor esedékes.

Mennyire lesz pontos az AFP-m, ha ezen a héten a 16. hétben járok pénteken veszik le a vért a vizsgálathoz, DE csak vasárnap töltöm a 16. -hetet?

Legjobb válasz: Pontos lesz, ne izgulj, bele fogják számolni azt a pár napot. Kb senkinek nem veszik le éppen pont azon a napon. Amúgy ne izgasd magad az AFP-n, sokkal fontosabb és pontosabb vizsgálat a 18-20.heti genetikai ultrahang!!!

Pontos lesz, ne izgulj, bele fogják számolni azt a pár napot. Kb senkinek nem veszik le éppen pont azon a napon. Amúgy ne izgasd magad az AFP-n, sokkal fontosabb és pontosabb vizsgálat a 18-20.heti genetikai ultrahang!!!


Mit vizsgál pontosan az AFP?

Legjobb válasz: Szia! Ezt a vizsgálatot sima vérvétellel a 16. héten végzik. Az AFP az alfafetoprotein rövidítése, ami egy fehérje, a magzat termeli, és az anya vérébõl kimutatható. Ha magas az érték, akkor utalhat ikerterhességre, vagy sérvre, vagyis van olyan testrészére a babának, ami bõrrel nincs fedve, pl. nyílt gerinc. Mivel ez a vizsgálat nem megbízható, genetikai ultrahang vizsgálatot is végeznek az AFP vizsgálat eredménye után, ami kimutatja, ha van valami gond. Megmérik a testrészeinek hosszát, a fejecskéjét, és ebbõl le tudják mérni, hogy egészséges-e. Nem szabad félni tõle, mindenkinek nagy mumus, de általában jó értékek születnek! Boldog babavárást! 27 hetes kismami

Szia! Ezt a vizsgálatot sima vérvétellel a 16. héten végzik. Az AFP az alfafetoprotein rövidítése, ami egy fehérje, a magzat termeli, és az anya vérébõl kimutatható. Ha magas az érték, akkor utalhat ikerterhességre, vagy sérvre, vagyis van olyan testrészére a babának, ami bõrrel nincs fedve, pl. nyílt gerinc. Mivel ez a vizsgálat nem megbízható, genetikai ultrahang vizsgálatot is végeznek az AFP vizsgálat eredménye után, ami kimutatja, ha van valami gond. Megmérik a testrészeinek hosszát, a fejecskéjét, és ebbõl le tudják mérni, hogy egészséges-e. Nem szabad félni tõle, mindenkinek nagy mumus, de általában jó értékek születnek! Boldog babavárást! 27 hetes kismami
Az elõzõ válaszadó nagyon jól leírt mindent.Annyival egészíteném ki, h: Nagyon fontos, h jó idõben végezzék el a vizsgálatot, mert a vérben 3 nap alatt megduplzódik, majd késõbb felezõdik az AFP mennyisége.Tehát ha korán küldenek, akkor alacsonybb, ha késõbb akkor magasabb lehet az érték, mint a határérték, és bizony csúnya ideges pillanatokat szülhet feleslegesen.Emiatt a megbízhatatlanság miatt sok országban már nem is végzik el ezt a vizsgálatot.

Jövö7en leszek 16 hetes! Mennem kell AFP re, aztán uhangra! Mit gondoltok, akkor már lehet látni hogy mim lesz? Mennyi rá az esély, hogy az orvos pontosat tud mondani!?

Legjobb válasz: Szerintem, látszani fog már! Akivel eddig beszéltem, 90%-uk a 18-20.heti UH -on tudta meg. Jah, mert ugye meg kell várni az AFP eredményét, és amikor az megjött, azzal menni UH-ra. Tehát nem 16 lezsel, hanem több hetes. Ha te közvetlenül utána is mész UH-ra, ami nem kötelezõ, akkor is van esély persze, ha úgy fordul a baba. Van, akinek a 12. hetin kiderül...

Szerintem, látszani fog már! Akivel eddig beszéltem, 90%-uk a 18-20.heti UH -on tudta meg. Jah, mert ugye meg kell várni az AFP eredményét, és amikor az megjött, azzal menni UH-ra. Tehát nem 16 lezsel, hanem több hetes. Ha te közvetlenül utána is mész UH-ra, ami nem kötelezõ, akkor is van esély persze, ha úgy fordul a baba. Van, akinek a 12. hetin kiderül...
A kérdező hozzászólása: Ez igaz, akkor már több leszek!Azt elfelejtettem, kb mennyi idõ az eredmény???
Szia! Nekem egy hét alatt volt meg az eredmény, a 16. héten voltam ultrahangon, akkor már megmondták, hogy nagy valószínûséggel kisfiú! És kisfiam lett, most 8 hónapos.
Elõzõ vagyok, a barátnõmnek viszont egész terhessége alatt lányt mondtak, és kisfia született.:-)
Szia!Én is a jövõ héten megyek a 18 hetes uhra, alig várom már.Viszont mi elmentünk a múlt héten egy 4dre, kiváncsiak voltunk milye van a drágámnak, viszont Õ úgy döntött hogy nem mutatja meg:-(Végig szororsan összekulcsolta a kis lábát, és úgy nyalogatta a kis kezeit, meg a köldökzsinórt:-))Szóval látni már lehetne ha majd a Babád megengedi:-)))
Az én barátnõmnek is végig kislányt mondtak, aztán a rózsaszín cuccok közé született egy kisfiúcska :)
Szia! Nekem kiscsajt mondtak de csak azért mert összekulcsolt lába között nem láttak semmit 3 uh-n is mondták hogy kiscsaj. Voltunk 4D-n és egész szép kukit növesztett a "kiscsaj". :) Én már amúgyis csak abban bízom. És ez már tuti nem fog eltünni. De ha rájuk hallgatok és nem egy belsõ hangra akkor tuti hogy minden amit már eddig megvettünk rózsaszín lenne és nem kék.
Ja 24 héten voltunk 4D-n és 14 15 19 hetesen sima uh-n

Kinek mennyi lett az afp eredménye és pontosan hány hetesen vették le a vért? Nekem 15 hét 3 nap 0, 69 MoM

Legjobb válasz: Nekem 0.60 lett. Pontosan nem tudom megmondani, hogy hány hetes voltam, de kb. 15 körül. Ezért megyek genetikai ultrahangra jövõ héten. Te értéked miatt nem kell aggódni, ott nagyon minimális az eltérés.

Nekem 0.60 lett. Pontosan nem tudom megmondani, hogy hány hetes voltam, de kb. 15 körül. Ezért megyek genetikai ultrahangra jövõ héten. Te értéked miatt nem kell aggódni, ott nagyon minimális az eltérés.
16 hét 2 napos voltam és 0, 79 lett.
15+6, 0.56 lett. Nálunk már a korrigált határértékkel dolgozunk, tehát az alsó határa 0, 4 MoM, ugyanis a normál eloszlás alapján ez az indokoltabb érték, ezért nem is aggódtam emiatt. Makkegészséges lányom született. :)
16 hetesen vették le 0, 59 Az elsõvel 16+5 0, 92 mom
Az AFP-nek semmi értelme, de egyébként a 16. héten (16+2 hét) lesz a legideálisabb az érték, ha elõtte, vagy utána veszik le, akkor az már eltérhet a "normál" értéktõl.
A védõnõm azt mondta, akkor kapunk reális értéket, ha 6+1 és 6+4 hetes kor közt veszik le a vért. Amúgy úgy olvastam, az Unióban már csak nálunk van ez a vizsgálat annyira elavult, sok kismama feleslegesen aggódik egy esetleges rossz eredmény miatt.

Pontosan mikor vették le az AFP-hez a vért?

Én pont aznap töltöttem a 16. hetet be. Félek hogy esetleg korán történt, csak mert azt hallottam, hogy sokszor rossz eredményt ad, ha nem pontosan egy napon veszik le.

Legjobb válasz: Nekem a 16-ik héten vették le a vért.Azt ezen a héten kell.

Nekem a 16-ik héten vették le a vért.Azt ezen a héten kell.
A kérdező hozzászólása: én pont 16+0 hetes voltam. Félek nem volt e korai :(
ne féljél! pont ez az a vizsgálat ami miatt nem kell aggódni! nagyon sok más helyen nem is csinálják mert gyakran ad téves eredményt, pont az miatt h nem lehet teljesen pontosan behatárolni a fogantatás idejét! lehet h papíron aznap töltötted a 16. hetet, de olykor még heteket is tévednek az orvosok nemhogy napokat!!!
16 hét 3 napos voltam, elvileg jókor vették le tõlem, mégis rossz lett az eredmény. Izgultam, aggódtam, utánaolvastam, genetikán voltam, majd megõrültem tõle. A tényleges eredmény most már 1 éves, épp az elõbb borította rám a virágcserepet. S makk egészséges. Szóval ez az afp arra jó, hogy megijessze a kismamákat. Elavult vizsgálat, ne vedd komolyan. Ha jó volt a 12. heti uh eredmény, akkor az a jó, az számít, nem ez a hülye afp.
Utolsó, a 12. heti ultrahang vizsgálatnak nem sok köze van az AFP-hez. Az AFP az azt követõ ultrahanghoz ad egy kiindulási alapot. Nem elavult vizsgálat, pontos, csak nagyon nagy az átfedés és statisztikailag megbízhatatlan. És egyébként azt jelzi, ha nem fedi bõr a baba valamely testrészét, a védõnõm szerint ezt viszont sajnos pontosan. Mert ha valakinek 6-7, akkor ott baj van és általában a 18-20 heti ultrahang igazolja is. De mindig az ultrahang, soha nem az AFP önmagában. Az alacsony érték nem jelent semmit, nem utal semmire. Nem is célja a vizsgálatnak. Hanem a nyitott gerinc, nyitott hasfal stb szûrése.
Nyugi! nekem is alacsonyabb lett, meg is ismételték a 18. héten, annak az eredményére várok. De nekem is mindenki azt mondta, hogy ne aggódjak, az UH a lényeg.
Amúgy ha statisztikailag pontatlan és nagy az átfedés, akkor valóban sokaknak lesz "feleslegesen" rossz az eredménye. Sokkal többször ijeszti meg a kismamákat, mint ahányszor arra valóban ok lenne. S mivel az uh sokkal fontosabb vizsgálat, akár a 12 hetes, akár a 18 hetes, ezért a legtöbb országban már nem is használják az afp vizsgálatot. Nem azt mondtam, hogy a 12 hetesnek konkrét köze van hozzá, hanem épp azt amit te: önmagában az afp nem ér sokat.
16 hetes mentem és a doki és a védõnõ is azt mondta tökéletes eredmény.

Az Afp-hez mikor kell pontosan levetetni a vért?

És ugyanakkor az integrált teszthez is le lehet?

Legjobb válasz: Az APF-re betöltött 16 hét napján! Azt mondta a doki, hogy ha ez hétvége, akkor vagy elõtt vagy utána lévõ munkankapon!

Az APF-re betöltött 16 hét napján! Azt mondta a doki, hogy ha ez hétvége, akkor vagy elõtt vagy utána lévõ munkankapon!
bocsánat, hogy belekérdezek, ha szombaton töltöm, akkor elõtte pénteken, vagy utána hétfõn inkább? vagy mindegy?
A betöltött 16. héten. Amúgy mindegy, mert könnyen ad fals eredményt. Nálunk nem is veszik figyelembe. Én csak 17 hetesen jutottam el rá.
A kérdező hozzászólása: Én pl.hétfõhöz egy hétre leszek pont 16 hetes, de vasárnap szeretnénk nyaralni menni, akkor elõtte pénteken levetethetem?
Nekem azt mondta védõnõm, hogy olyan 16+3 vagay 16+4napnál ad a legpontosabb eredményt. Szóval a 16.hét után a 17.hét közepén.
Az integrált tesztnél nem mondták mikor lesz a második vérvétel? Mert annak is része az Afp, és nekem külön nem is kellett levetetnem.
Nekem a szülésznõ számolta ki.Azt mondta a doki, hogy ezt így szokták.
Igen a betöltött 16. héten kell menni, és nekem már aznap megvolt az eredmény.
Betöltött 16. héten kell menni. Múlt hét csütörtökön voltam én is. Az eredményrõl, ha nem kapod meg a 18 hetes uh-ig, akkor telefonon lehet érdeklõdni( legalább is felénk). UH nekem sem volt, de az nem is része az AFP-nek, majd a 18. héten lesz a genetikai.
Nekem 10 nap alatt jött meg az eredmény, a 18. heti genetikai uh-ra annak birtokában tudsz menni.

Az AFP-t mikor a legideálisabb levenni? Nekem 16 hetesen és 5 naposan fogják levenni hétfőn. Az már pontos eredményt ad, nem?

tökéletes lett a 12 hetes down sz?résem eredménye, és a nyakired? is.(1:10000, és NT:1mm)Persze mégis bennem van a félesz...annyi rosszat hallani...f?leg az alacsony értékekr?l.

Legjobb válasz: Szia!Nekem 17 hetesen vettek le,az eredmeny tokeletes,pedig "oreg" kismama vagyok(39).

Szia!Nekem 17 hetesen vettek le, az eredmeny tokeletes, pedig "oreg" kismama vagyok(39).
szia! én ugy tudom hogy a 16 és a 18 hét között a legjobb ezt elvégezni! nekem 18 hetesen csinálták ! kellemes babavárást 33 hetes kismama
Szia!Nekem is pont 17 hetesen vették le, mint az elsõ válaszolónak.Én is "öreg"37 éves vagyok.A doki küldött így, nap szerint írta a beutalót.Jó lett az eredmény!Én is féltem a sok rossz végett, amit az AFP-rõl hallottam.Szerintem ne izgulj, nem lesz baj!Boldog babavárást, jó egészséget!
A kérdező hozzászólása: köszi mindenkinek!
Nekem 16+3naposan vették le!
Nekem 15 hetesen és 6 naposan azaz ma vettek vért mert a dokim azt mondta, hogy most menjek. Ebbõl nem lehet gond ugye? Amúgy sose tudják megállapítani, hogy pontosan hány hetes is vagyok.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!