Találatok a következő kifejezésre: Az év napja az (676 db)

Hány napot/hónapot kell dolgoznom ebben az évben, hogy az ez évi, 2009-es átlagfizumat vegyék a táppénz alapjának?

Legjobb válasz: Szia! nézz utána,mert eddig ugyebár a 180nap volt,de nemrég hallottam egy barátnõmtõl,hogy egy évre tolódott ki. Minden megfog változni,a gyes is,nemcsak a gyed.

Szia! nézz utána, mert eddig ugyebár a 180nap volt, de nemrég hallottam egy barátnõmtõl, hogy egy évre tolódott ki. Minden megfog változni, a gyes is, nemcsak a gyed.
azt hogy egy evre tolodik ki en is hallottam a tv-ben, de meg csak tervezik, bar amit ezek ott fent terveznek azt hamar be is vezetik sajnos, remelem nem mert pont erintett vagyok.oktoberben szülök majd..en most csinaltatom a fönökömmel az uj bejelentett munkaberem , csalunk kicsit, 180 napot neznek de ha nincs meg akkor is kapsz valamit, de nezd meg magad http://www.csaladinet.hu/kisokos/gyed-gyes/gyermekgondozasi_..
Attól függ, hogy tavaly volt-e munkaviszonyod és ha volt akkor az a jelenlegivel folyamatos vagy a két munkaviszony között több mint 30 nap megszakítás volt. Ha tavaly óta folyamatos a munkaviszonyod és van legalább 180 bérezett napod akkor az idei táppénzt egész évben a tavalyi átlag kereset alapján számolják. Ha tavaly nem volt 180 bérezett napod, akkor a keresõ képtelenség kezdetétõl számolnak vissza fele 180 napot és az lesz a táppénz alapja. Ha tavaly nem volt munkaviszonyod illetve visszafelé számolva sem lesz meg a 180 napod, akkor egész addig a minimálbérbõl számolják a táppénzt amíg nem lesz legalább 180 bérezett napod. http://www.oep.hu/portal/page?_dad=portal&_pageid=34, 55138&_..
Szia mindig a betegállományt megelözõ év átlag keresetét veszik figyelembe, én is táppénzen vagyok. Tehát ha idén mész táppénzre akkor 2008-as keresetedet nézik.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen!
Vitamin felszívódás.. Legyél többet kint, fõleg amikor még picit süt a nap
fázik biztos.. vegyél neki sapkát.
Mert nincs barlang, ahová bebújhatna a hideg elõl? Akkor meg minek erõlködjön?
Szerintem fáradt vagy. Én is vagyok így, hogy reggel alig bírok kimászni az ágyból, állandóan fáradt vagyok, nincs kedvem semmihez. Nálam az is közrejátszik, hogy magányos vagyok, rokonaim mind meghaltak már és engem mindig megvisel a karácsony is. Eszembe jutnak a régi karácsonyok, most pedig még egy fenyõfára sem telik! Nem tudom, nálad van ilyesmi?
a fény idõtartamának csökkenése váltja ki, meg a zöldség, gyümölcs hiánya, csökkenése is közrejátszhat.
Szerintem te is érzékeny vagy a D vitamin csökkenésére ahogy elbújik a nap. Tuti neked is barnamedve a horoszkópot. Ez van haver, aludd át a telet. Majd ha jön a tavasz... Amúgy meg mi ez az erõlködés? Ha nincs késztetés akkor nem kell és ksz. Nehogymár a markodnak is magyarázkodod kelljen....
Brummogj neki xDDDDDD
miutàn egy jòt nevettem, megkèrdeztem a baràtomat :D neki nincs ilyen problèmàja, tèlen-nyàron àll neki egy perc alatt.
*az elsõ mondat nem kérdés
szeretne téli álmot aludni:) )) vitaminhiány, fáradság, stressz, rohanó élettempó...
elmegy téli álmot aludni
A kérdező hozzászólása: légyszi komoly válaszokat, ha lehet!
lustább, kimerültebb vagy, én is úgyanigy vok, reggel áll, de verni nincs erõm

Ma volt az első nap az egyetemen és rájöttem, hogy rossz szakot választottam (nyelvszak, alig értettem valamit). Még átiratkozhatok így év elején egy másik nyelvszakra vagy már késő? (első éves egyetemista)?

Legjobb válasz: Így van, nem lehet, elsõ évben meg fõleg nem, késõbb esetleg tantárgy és kreditmegfeleltetéssel talán átvennének másik szakra, de ez nem olyan egyszerû. Max. annyit csinálsz, hogy nem jársz be, lesz*rsz mindent, és jövõre átmész máshova, persze így ugrott egy féléved...

Így van, nem lehet, elsõ évben meg fõleg nem, késõbb esetleg tantárgy és kreditmegfeleltetéssel talán átvennének másik szakra, de ez nem olyan egyszerû. Max. annyit csinálsz, hogy nem jársz be, lesz*rsz mindent, és jövõre átmész máshova, persze így ugrott egy féléved...
És ha államis és aláírta a hallgatói szerzõdést akkor még fizethet is...
a felvételi eljárás meg csak poénból van ugye? természetesen nem lehet átiratkozni. ez az éved már bukfenc. majd jövõre jobban átgondolod.
Mit kell ezen indokolni? Nem lehet, és kész. Mi értelme lenne az egész felvételi rendszernek, ha utána ész nélkül ide-oda iratkozhatnál mert meggondoltad magad? Akkor elég lenne valahová felvételizned, aztán majd átmész máshová nem? De tévedtem már. De ezek a dolgok nem tévedés kérdései szerintem... (A vasúti átjáróban elgázolt autósokra-gyalogosokra is állandóan elõjövõ érv: Te soha nem tévedtél még? De igen. Csak nem mindegy mikor és mit tévedsz.)
Semmi teendõd nincsen, mert nem iratkozhatsz át. Ideje lenne megérteni, hogy az egyetemi felvételi, és a szakválasztás felelõs döntés. ennek ellenére nap mint nap olvassuk az ilyen meggondoltam magam-mégsem tetszik-mégsem oda-átmennék-visszajönnék kérdéseket...
A kérdező hozzászólása: Ha igen, akkor mi a teendõ? 14.-éig van tantárgyfelvétel, szóval eléggé sürget az idõ. Köszönöm elõre is a válaszokat!
A kérdező hozzászólása: Biztos te soha életedben nem tévedtél még. Esetleg meg is indokolnád, hogy miért nem lehet átiratkozni, kioktatás helyett?
A kérdező hozzászólása: költségtérítéses vagyok. köszönöm a válaszokat.

Petrarca "Áldott a nap, a hó, az év s az évnek. " kezdetű verséről kellene verselemzést írnom. Valaki írja már meg, hogy mit írjak v hol találok vmit?

A verset megtaláltam,de elemzést róla nem. Sürg?sen kellene!!! Kb fél oldalt kellene írnom!Légyszi segítsetek!!! [email protected]

Legjobb válasz: http://doksi.hu/ehogyan.php

Petrarca "Áldott a nap, a hó, az év s az évnek. " kezdetű verséről kellene verselemzést írnom. Valaki írja már meg, hogy mit írjak?

Legjobb válasz: Talán verselemzést? Igen, kifejezettem javaslom a verselemzést, ha egyszer az a feladat!

Talán verselemzést? Igen, kifejezettem javaslom a verselemzést, ha egyszer az a feladat!
Figyeljetek, olyan egyszerû, be kell írni a gugliba, rákattintani, és ott van. A te kérdésedre pl. ezt találtam: http://csinga.blog.hu/2009/02/09/aldott_a_nap_a_ho_az_ev
Legyél önálló... valószínûleg éppen azért ezt a verset kaptak, mert nem tudod összeguglizni. A fentiek segítenek.

Hány évente fordul elő az, hogy az év minden napja ugyanarra napra esik? Tehát pl. ma január 10. -e csütörtök van, ez mikor lesz/volt így legközelebb/legutóbb?

Legjobb válasz: 2019-ben lesz legközelebb. Ha nem szökõév, akkor 1 nappal késõbbi napra esik egy nap, mint elõzõ évben, ha az, akkor kettõ.(Ha március 1-tõl Február 28ig nézünk egy évet.)

2019-ben lesz legközelebb. Ha nem szökõév, akkor 1 nappal késõbbi napra esik egy nap, mint elõzõ évben, ha az, akkor kettõ.(Ha március 1-tõl Február 28ig nézünk egy évet.)

Változik e az év során a nap járásának látszólagos sebessége?

Legjobb válasz: ha a nap járásának a sebessége alatt arra gondolsz, hogy a nappalok/éjszakák, tehát a napi járás sebessége, akkor a válasz: nem változik, az év minden napja 24 órából áll. ha a föld nap körüli sebességére gondoltál, akkor a válasz: igen, változik. mivel a föld nem kör, hanem ellipszis alakú pályán kering, ezért a két fókuszponthoz közeledve a keringési sebesség gyorsul, az ív többi szakaszához képest.

ha a nap járásának a sebessége alatt arra gondolsz, hogy a nappalok/éjszakák, tehát a napi járás sebessége, akkor a válasz: nem változik, az év minden napja 24 órából áll. ha a föld nap körüli sebességére gondoltál, akkor a válasz: igen, változik. mivel a föld nem kör, hanem ellipszis alakú pályán kering, ezért a két fókuszponthoz közeledve a keringési sebesség gyorsul, az ív többi szakaszához képest.
kicsit pontosítom az elõbbi válaszomat: a téli és a nyári napi sebesség, vagyis a napok hossza nem teljesen egyforma, bár a különbséget legfeljebb atomórával lehetne mérni :) mivel a földön a szárazföldek nagyobbik része az északi féltekén van, ezért õsszel, amikor a levelek lehullanak a fákról, a föld forgási sebessége picikét nagyobb, mint nyáron. a föld ugyanúgy viselkedik, mint a korcsolyázó, amikor piruettezik, és az addig kinyújtott karját behúzza, akkor a forgása felgyorsul. (ez a gyorsulás, azonban a föld esetében, naponta legfeljebb néhány tízezred mp- el rövidebb napot jelent)
A kérdező hozzászólása: A nap LÁTSZÓLAGOS járására - szögsebesség - gondolok.
a második válaszom errõl szól. igen, ha minimális mértékben is, de változik.
Hm. A Föd tömegeloszlása állandó marad, úgyhogy nem mondanám, hogy változik a forgási sebesség. Hacsak a levelek lehullása miatti eloszlásváltozásra nem gondoltál, ami viszont mérhetetlen...
igen, a levelek lehullására gondoltam :) valóban nagyon csekély az emiatti forgási sebesség változás, de azért nem mérhetetlen. konkrétan, az évszaki forgási szögsebességváltozása évszakonként ~0, 03 sec - ez a nagyságrend elég nagy ahhoz, hogy különleges mûszerek nélkül is mérhetõ legyen.
A Föld egy nap alatt tesz egy fordulatot a tengelye körül. A napból, mint idõegységbõl viszont kettõ van: - A sziderikus nap, ami alatt az égbolt látszólag megtesz egy fordulatot. Ennek ideje: 23 óra 56 perc 4 mp. Ez állandó. - A szoláris nap az, ami alatt a Nap látszólag megtesz egy kört az égen. Ennek átlagos ideje 24 óra. Azért átlagos, mert az ellipszispályán a Föld hol gyorsabban, hol lassabban kering, vagyis hol több, hol kevesebb adódik hozzá a sziderikus naphoz. De ezek igen kis eltérések, a gyakorlatban nem számolunk vele.
Kiegészítés 11:16-hoz: A szoláris nap hosszának változása nem is olyan kis mennyiség! A delelések közötti idõ márciusban és szeptemberben a legrövidebb, júniusban és decemberben a leghosszabb, és a változás mérteke majdnem 30 másodpercig is elmegy! Ebben az angol wikipedia cikkben van egy táblázat is: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_time#Apparent_solar_time Ezek az eltérések akkumulálódnak, ezért a delelés idõpontja az óra szerinti idõhöz képest 14 perces lemaradástól 16 és fél perces elõre sietésig változik az év folyamán! Itt van róla egy ábra: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Equation_.. És a magyar wikipedia cikk: http://hu.wikipedia.org/wiki/Id%C5%91egyenlet

Üdv! Hogyan tudok javascrip-ben egy ilyen formátumú időt átkonvertálni úgy, hogy abból ki tudjam olvasni az évet, hónapot, napot, órát, percet és a másodpercet? 887448102 ---> 0 év 0 hónap 10 nap . 0 másodperc

két dátum közti időkülönbséget szeretnék megjeleníteni gomblenyomással...tehát arra vagyok kíváncsi hogyan lesz a diff-ból egy kiolvasható adat (év, hónap, nap, óra, perc és másodperc). itt a kód! function displayDate() { var kezdesido=(new Date(2013,02,15,12,12,12)).getTime(); var mostani= (new Date()).getTime(); var seged=new Date(1970,0,1,0,0,0).getTime(); var diff=mostani-kezdesido-seged; document.getElementById("demo").innerHTML=diff; }

Legjobb válasz: Amit szeretnél nem megvalósítható. Gondolj csak bele. Van egy számod, ami a 2 idõpont közötti eltelt idõt adja meg ezredmásodpercben. Ebbõl nem lehet egyértelmûen hónapokat készíteni, mert nem minden hónap egyforma napos. Tehát ha onnan indulsz ki, hogy már csak a különbség van meg, nem oldható meg a feladat. A napokat, órákat és perceket meghatározhatod könnyen, csak le kell osztani a naphoz pl: 60*60*24*1000-relm és lefele kerekíteni. Az óra a maradék * 24 lefele kerekítve, stb. Ha a feladatot módosítjuk úgy, hogy adott a 2 dátum (mostani és kezdési idõ), akkor megoldható amit szeretnél.

Amit szeretnél nem megvalósítható. Gondolj csak bele. Van egy számod, ami a 2 idõpont közötti eltelt idõt adja meg ezredmásodpercben. Ebbõl nem lehet egyértelmûen hónapokat készíteni, mert nem minden hónap egyforma napos. Tehát ha onnan indulsz ki, hogy már csak a különbség van meg, nem oldható meg a feladat. A napokat, órákat és perceket meghatározhatod könnyen, csak le kell osztani a naphoz pl: 60*60*24*1000-relm és lefele kerekíteni. Az óra a maradék * 24 lefele kerekítve, stb. Ha a feladatot módosítjuk úgy, hogy adott a 2 dátum (mostani és kezdési idõ), akkor megoldható amit szeretnél.
@elsõ két adott dátumod van, az aktuális és a kezdõ, ha tudod a hónapok hosszát egy évben (figyelembe véve a szökõévet) amit ugye tudsz is a fenti kód alapján, ki lehet számolni.
második: igen, a dátumok alapján ki lehet számolni, ezt írtam is. De a kérdésben egy szám szerepel: 887448102 Ebbõl akar évet hónapot, napot, stb. Ezt nem lehet megcsinálni. Hogy valami hasznosat is írjak, pl úgy, hogy fogod a "kezdesido"-t, és addig adsz hozzá éveket, amíg kisebb, mint a "mostani" idõ. Ha ez megvan tudod, hogy hány egész év telt el. Utána hónapokat adsz hozzá hasonlóan. Nyílván ez a módszer nem hatékony, de max 31+12+évbeni különbség lépésben megvan a különbség napra pontosan. Az óra, perc, másodperc már egyszerû. Év, hónap, nap hozzáadása viszonylag egyszerû javascriptben. google: javascript date add month

A kutyáknak mennyi az év hónap nap?

Arra szeretnék kilyukadni, hogy az 1 hónapos a kiskutyám és hogy kutya évben mennyi id?s mármint bocs hogy rossz a megfogalmazás de remélem értitek mire gondolok ...

Legjobb válasz: Év: 365 nap Hónap: 30, 31, vagy 28 nap Nap: 24 óra

Év: 365 nap Hónap: 30, 31, vagy 28 nap Nap: 24 óra
Én értem, de ez eléggé hülye kérdés, ugyanis számít többek között a kuty mérete, ugyanis a nagytestû kutyáknak rövidebb élete van...Meg hát az emberek sem mind mondjuk 90 évesen halnak meg, van aki 40 évesen, van aki 130 évesen...De ezen hiába rágódsz, hiszen két azonos fajtájú kutya sem egyidõben pusztul el, tehát ez eléggé beszámíthatatlan... Amúgy a legtöbben azt mondják, hogy egy kutyaév, az 7 emberi... Tehát ha egy kutya mondjuk él 15 évet, akkor "emberi évben" 105 évet élt, ami nagyjából elfogadható... Remélem segítettem...
A kérdező hozzászólása: ja bocs 18:20 xD
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat:) 17:20 bocsi de nem erre voltam kiváncsi és azt én is tudom de azért kössz hogy eszembe juttattad;)
az elsõ év 14-nek számít. Mert, a kutyák 1 éves koruk körül vállnak ivartéretté, és a kamaszoknál is 14 éves kor körül (plusz-mínusz 1-2 év) indul be a nemi érés, nem 7 éves korukban. De egy éves koruktól már lehet számolni 7-el.
18:27 es vagyok a te 1 hónapos kutyád 7 hónapos babának felel meg ugyhogy nagyon pici még.amugy még az anyjával kéne lennie mert 1 hónapos kutya az 4 hetes :( és legalább 6 de jobb ha 8 hetesen választják el
hát könnyen ki lehet számolni :D 1 emberi év az 7 kutya év ezért pl 15 éves kutya emberi évbe 105 éves. ennyire egyszerû kiszámolni :) 1 év=7 év na és 1 hó=7 hónap ezért a te (emberi évbe/hóba/napba )1 hónapos kutyád , kutya év/hó/napba 7 hónapos :D remélem sokat segitettem
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen mindenkinek sokat segítettetek :)
Hasonlóképp :D
17:59 Én is csak ennyit tudok. :D
én csak azt tudom hogy az évet 7-tel kell megszorozni
Ez a hetes szorzó azért nem stimmel, mert egy éves egy kutya teljesen ivarérett. Na, egy ember 7 még kis gyereknek számít. Meg aztán a fajta is sokat számít. Egy kistestû el él 15 évig is, egy nagyon nagy testû tízig. Persze ezek nem kõbe vésett dolgok, lehet több, kevesebb, de úgy átlagban. Ugyanígy, egy nagy testû lassabban fejlõdik, lassabban lesz értelmileg is felnõtt.

Ha húsvétkor Jézus feltámadását ünnepeljük akkor mért van minden évben máskor? Egy napon támadt fel akkor, minden évben azon a napon kéne ünnepeljük, a születését is mindig ugyan azon a napon ünnepeljük

Legjobb válasz: Lehet hülyeség de szvsz azért mert Jézus nem akkor támadt fel.(Persze ha normálisan nézzük soha nem támadt fel)Akkor volt úgy az egyház hogy meg kell téríteni-e az embereket akik akkor pogány vallásokat követtek.Ezért minden egyes ünnepet pogány vallások napjaira tûztek ki (pl. ezért jelkép húsvétkor a nyúl és a tojás mert az a pogány vallásokban a termékenységet jellképezi tudomásom szerint.)azok viszont SZERINTEM nem dátumhoz hanem a hold állásához stb. volt köze.Szerintem így van ha tévedek úgy is kijavítanak.

Lehet hülyeség de szvsz azért mert Jézus nem akkor támadt fel.(Persze ha normálisan nézzük soha nem támadt fel)Akkor volt úgy az egyház hogy meg kell téríteni-e az embereket akik akkor pogány vallásokat követtek.Ezért minden egyes ünnepet pogány vallások napjaira tûztek ki (pl. ezért jelkép húsvétkor a nyúl és a tojás mert az a pogány vallásokban a termékenységet jellképezi tudomásom szerint.)azok viszont SZERINTEM nem dátumhoz hanem a hold állásához stb. volt köze.Szerintem így van ha tévedek úgy is kijavítanak.
Ímhol a válasz: http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%BAsv%C3%A9t Egyébként a születést sem azon a napon ünnepeljük, amikor valóban megszületett.
Nah, akkor idézek az általam belinkelt szövegbõl: "A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlõség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés. (...) A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a julián naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a dátum némileg a héber naptárhoz hasonló módon. A húsvét helyes idõpontja gyakran vita tárgya volt. Az elsõ niceai zsinat 325-ben határozott úgy, hogy az egyház tagjai a húsvétot ugyanazon a vasárnapon ünnepeljék, éspedig legyen a keresztény húsvét idõpontja a tavaszi napéjegyenlõség utáni elsõ holdtöltét követõ vasárnap. Sajnos ennek meghatározására nem jelöltek ki módszert, így például az alexandriai pátriárka és a római pápa alá tartozó egyházrész másképpen számította a húsvét idõpontját. Késõbb a 6. században alkotta meg Dionysius Exiguus azt az eljárást, amely azóta is az alapját képezi a húsvét idõpontja kiszámításának." Azaz, azért akkor ünnepeljük, mert azt mondták, hogy akkor ünnepeljük, annyit tudtak az egyházatyák, hogy a zsidó Pészah idején, volt, és azt a zsidók hasonlóképp számolják. De miért fontos az, hogy minden évben ugyanakkor legyen az ünnep, ugyanazon a napon? Miért fontos ennyire az idõpont?
Az utolsó vagyok azt szeretném még hozzá fûzni hoyg amit írtam nem 100% egyszer olvastam róla egy cikket és abban írták.
A kérdező hozzászólása: ez nem válasz rá, ha mondjuk március 20.án támadt fel akkor következõ években is március 20.án kéne ünnepelni attól h a hold nem úgy áll attól még az nap támadt fel, szoval ez egy baromság h minden évben máskor van az a dátum minden évben ugyan akkor van holdállástól függetlenül
A kérdező hozzászólása: jo én ezeket elfogadom, de ha jézus március 20.án támadt fel(mondjuk nem biztos h ekkor)akkor jövö évben nem ünnepelhetjük április2.án következõ évben március 25.én stb stb szóval minden évben máskor, ha meg mindig máskor ünnepeljük akkor ne mondják azt h jézus feltámadásának napja mert ez egyáltalán nem igaz
Kedves kérdezõ! Olvasd el figyelmesen még egyszer az elõzõ válaszoló válaszát. A tavaszi napéjegy-03.21 utáni 1. holdtölte. Ez az állandóság. Ez egy másik naptári számítás. Csakhogy a holdtölte mindig máskor van minden évben. Ezért van, hogy a mi naptári rendszerünk szerint kitolódik. Érted? Ha nem, írj, és megpróbálom még pontosabban leírni, mert ez olyan sietõs válasz volt.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!