Találatok a következő kifejezésre: Az ég kék nappal és miért (2 db)

Az ég miért kék nappal és miért áttetsző éjszaka (mivel látni a csillagokat)?

Legjobb válasz: Nappal azért kék, mert szórja a Nap fényét (a kéket legjobban). Éjszaka nincs annyi fény, amennyi látható lenne. Viszont a csillagok ugyanezért hunyorognak. Az ûrben az ég is fekete, és a csillagok is rezzenéstelenül világítanak. Elvileg egyszerre is láthatók - persze, ha nem a Nap irányába nézel.

Nappal azért kék, mert szórja a Nap fényét (a kéket legjobban). Éjszaka nincs annyi fény, amennyi látható lenne. Viszont a csillagok ugyanezért hunyorognak. Az ûrben az ég is fekete, és a csillagok is rezzenéstelenül világítanak. Elvileg egyszerre is láthatók - persze, ha nem a Nap irányába nézel.
Az elõzõ válaszolónak teljesen igaza van a ég kékségével kapcsolatban. Kiegészítés: az ég mindig átlátszó. Nappal azért nem látod a csillagokat mert a Nap fénye erõsebb. Napfogyatkozáskor nappal is láthatóak a csillagok.
A csillagoknak van saját fényük, a Nap is egy csillag. Te a Holdra gondolhatsz, az a Nap fényét veri vissza, ezért tud a föld árnyékot vetni rá (fogyó Hold).
A vízpára miatt.
A kérdező hozzászólása: és miért pont a kéket legjobban? van ennek valami oka is, vagy csak "mert csak"?
De, a csillagok nem világítanak, csak a Nap fénysugarai tükrözõdik vissza, nem? És igen, olyan nincs, hogy "az ég..".Az "ég" szót akkor mondták, mikor még tudományosan nem tudták megmagyarázni az "eget".

Miért kék az ég és vöröses a lenyugvó Nap színe?

Egy jegyzetben ezt találtam: a szóródás mértéke fordítottan arányos a hullámhossz 4-ik hatványával. Következmény: az ég kék, a Naplemente vöröses. Valaki el tudná magyarázni kicsit részletesebben, ugy, hogy egy laikus is megértse? El?re is köszönöm.

Legjobb válasz: A tengerek kéksége az ózonréteg hatásmechanizmusától alakult ki. Ez a tuti.

A tengerek kéksége az ózonréteg hatásmechanizmusától alakult ki. Ez a tuti.
Az ég a Rayleigh-féle fényszórás miatt kék. A Napból érkezõ fény "beleütközik" a levegõ molekuláiba, és minden irányba szétszóródik. A szórt fény mennyisége nagyon erõsen függ a rezgésszámtól, tehát a fény színétõl. A nagy rezgésszámú kék fény tízszer jobban szóródik, mint a kis rezgésszámú vörös fény. E miatt a szórt fény miatt látjuk az eget kéknek. Ugyanez a jelenség rejlik a napnyugta vöröses fénye mögött is. Ha a Nap alacsonyan van a láthatáron, a fénynek nagy levegõrétegen kell áthaladnia, amíg elér hozzánk. Út közben a kék fény kiszóródik, de a kevésbé szóródó vörös eljut a szemünkbe.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!