Találatok a következő kifejezésre: Arra van szabályozás, hogy (10 db)

Igen, pénztárca szabályozás.
Erre én is kiváncsi voltam, hogy egy gazda, akinek van traktorja, meg sok földje, hogyan juttat több száz liter üzemanyagot a traktorba.
A kérdező hozzászólása: gázolaj is jó végülis
Elõzõ vagyok, bocs azt nem írtam 20 literes kannákról van szó.. De van a cégnél kimondott üzemanyagszállító utánfutó, 400 liter, ADR vizsga nélkül is hivatalos, egy hengeres tartály tankoló berendezéssel, bárcákkal, kerettel, a futóra szerelve poroltóval.
A hivatalos, piros kannában 300 liter gázolajat lehet szállítani ADR nélkül. (2011 óta) Elõtte 999 litert lehetett, azt vitték le 300-ra. Tudom, mert 7 éve hordom a kútról az olajat a gépekbe. Sajna offoltam, a benzint nem tudom.
ADR- Kannában 60-liter.
Van, az ADR-t tanultuk a suliban èrintölegesen ès szabàlyozzàk kamionnàl is ès szemèlyautónàl is. Nem emlèkszem a szàmokra, de a füzetemben benne van valahol. Van olyan ahovà pickupokkal szàllìtjàk (a jelenlegi munkahelyemen pl), de ott le van papìrozva minden ès kifejezetten üzemanyagszàllìtàsra àtalakìtott jàrmüvekröl van szó. Olyan mint az üzemanyagszàllìtó kamion, csak kisebb mennyisègben van szüksèg a nyàlra.
Rengeteg pickup tankolt már elõttem, melyeken 4-500literes mûanyagtartályokban vitték a gázolajat, nap mint nap, kisebb volt tszek, gazdálkodók akiknek nincs saját kútjuk és nem fizetnek a kiszállításért ilyen módon viszik a mezgaz gépekbe a gázolajat.Ha számlával tudod igazolni nincs ebbõl baj.Még otthon éltem évekig kannáztam hetente volt 90-110liter között, volt hogy 4 marmonkanna volt a farában, sose érdekelt mi lesz ha megállítanak, persze nem fordult elõ ilyen
Valószinûleg csak elméleti a kérdésed, mert saját használatra nem hiszem hogy több száz hl benzint vennél. De az biztos, hogy egy benzinkútnál ún. "kereskedelmi" nagyságban már nem adnának benzint, és nem is szállithatnál mondjuk egy kamionnyit mûanyag kannákban. Pld egy ismerõsömet azért büntették meg, mert több gázpalack volt a személyautójában.
Úgy, hogy én 350 litert szállítok kannákban, a fõnök pedig 440 literes mobilkúttal jár tankolni. Ha bent tankolunk a telepen van hogy kannázok, ha kint a földön vagy máshol tankolunk akkor a mobilkút. Ha beindulnak a gépek, ez a mennyiség napi szinten elfogy..

Van-e arra törvényi szabályozás, hogy hány kutya tartható egy XVIII-ik kerületi családiház udvarán? Még csak 1 kutyum van, de szeretnék mellé még egyet! Tarthatom?

Legjobb válasz: Ezt inkább az önkormányzati rendeletek szoktá szabályozni, tõlük kell megkérdezni. De két kutyát még tuti engednek, még 3at is szoktak általában, de többet már nem biztos.

Ezt inkább az önkormányzati rendeletek szoktá szabályozni, tõlük kell megkérdezni. De két kutyát még tuti engednek, még 3at is szoktak általában, de többet már nem biztos.
Törvényi szabályozás nincsen, de a kerületnek bizonyára van ebtartási rendelete, ennek kellene utánanézni a kerület honlapján (ha van), vagy a polgármesteri hivatalban.
A kérdező hozzászólása: El voltam tûnve egy kicsit, mert nem volt gépem egy csomó ideig.Nagyon köszönöm nektek a válaszokat, kielégítõ volt nekem a segítségetek.Komolyan gondolkozunk a másik kutyán, csak a szomszédunk egy házsártos vén banya, és a telek meg osztatlan közös tulajdonú, bár mindenkinek van külön területe lekerítve.Szerintem lesz másik kutyus, aztán ha belénk köt, akkor majd rendezzük.Köszike mégegyszer! :)

Van arra törvényi szabályozás, hogy egy fát milyen távol kell ültetni a kerítéstől?

(Választ lehet?leg tv. Hivatkozással! )

Legjobb válasz: Környezetjogból tanultam anno hogy 1 méterre kell lennie a kerítéstõl. Aztán hogy miért hogyan merre hány méter és miként azt nem tudom.

Környezetjogból tanultam anno hogy 1 méterre kell lennie a kerítéstõl. Aztán hogy miért hogyan merre hány méter és miként azt nem tudom.
nincs ilyen régen volt a kétméter.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat, különös tekintettel az utolsóra! Így valamivel nyilvánvalóbb lett, hogy az adott szituációban kinek van igaza.

Van arra valamilyen szabalyozas hogy a sarvedoivtol hany centire loghat ki a felni meg a gumi? Ha igen mi a limit?

Legjobb válasz: Igen. Semennyire nem lóghat ki. "... a mûszaki vizsgán nem felel meg az a gépjármû, melynek kereke a karosszéria alól kilóg."

Igen. Semennyire nem lóghat ki. "... a mûszaki vizsgán nem felel meg az a gépjármû, melynek kereke a karosszéria alól kilóg."
A kérdező hozzászólása: akkor ugy kerdezem hogy a muszakit leszamitva(akkor normal felnivel), ugy jarok vele hogy felulrol nezve 2, 5 centit kilog a rendor mit tehet, mekkora birsagot szabhat ki?
Mostanában nagyon rá vannak szállva ezekre, én nem játszanék vele. Akár a helyszínen elveheti a forgalmit is.
A kérdező hozzászólása: ejjj...azer gaz mer 2es golfomon van vr6 futomu es annak szelesebb a tengelytavja plusz nagyobb fektarcsa/feknyereg igy nagyobb ET-s felni megy csak fel es igy ez a szitu..akkor mondhatni hogy nincs megoldas szivas igy ahogy van? :D
De, van megoldás, ki kell szélesíteni a sárvédõíveket. Azt nem tudom, hogy arra milyen elõírások vonatkoznak (engedély, mûbizonylat, stb).
A kérdező hozzászólása: az a vicces hogy ki van szelesitve es igyis kilog :/ 9x16os felni 215/40es gumikkal..hat majd vmit kitalalok hogy ne legyen olyan feltuno..koszi a valaszokat!
Nagyobb sárvédõszélesítés és kész, dobsz hozzá egy nagyobb küszöbszpoilert és nem is annyira feltünõ :)
A sárvédõ szélesítés már nem hatja meg a kötözködni vágyó zsarut. Csak gyári kerékért nem büntet ami méret a rendszerbõl pikk-pakk lekérdezhetõ és nem rest lehajolni, elolvasni a számokat. Szerencsére nálam gyári a 275/40/17 ... :o))

Arra van valami szabályozás, hogy Görögországba lehet-e bevinni élelmiszert és cigarettát?

Kocsival megyünk nyaralni két hétre és szeretnénk valamennyi konzervet kivinni meg cigarettát a páromnak, mert gondolom ott drágább.

Legjobb válasz: Ha cigit akarsz venni, jobban jársz, ha ott veszel, mert olcsóbb,mint itthon!:) ... meg lehet hogy a határnál is belédkötnek. konzervet viszont vihetsz ki nyugodtan, azért nem szólnak

Ha cigit akarsz venni, jobban jársz, ha ott veszel, mert olcsóbb, mint itthon!:) ... meg lehet hogy a határnál is belédkötnek. konzervet viszont vihetsz ki nyugodtan, azért nem szólnak

Van-e Szegeden valamilyen szabályozás arra, hogy a kerítéstől milyen távolságra lehet telepíteni gyümölcsfát? A Ptk-ban nem láttam erre vonatkozó konkrét adatot.

Azért érdekelne a dolog, mert a szomszédom a kerítéstől cirka 50 centire telepítgeti a gyümölcsfa csemetéit (leginkább kajszi, illetve szilva). Alapból nem zavarna a dolog, ha tudnám, hogy törpe növekedésűek lennének és, uram bocsá' kordonos művelést akarna alkalmazni (bár szilvánál ilyet még nem láttam), de ez kizárt. A kerítéstől cirka 2-3 méterre (telekhosszon) így is van rengeteg körte és szilva fa, idősek, szép nagyok viszont elhanyagoltak is. Ma reggel arra mentem ki a kertbe, hogy karvastagságú körtefa ág szakadt le és esett át a mi kertünkbe. Még jó hogy nem volt ott a kutyám vagy a macskám. Tavaly ugyanez történt, akkor a garázskapu elé esett, szerencse volt, hogy nem állt ott a kocsi... és várhatóan, ahogy kinéz a dolog, még lesz jó pár ág, ami le fog onnan szakadni és ide fog esni. Szeretném felhívni az öreg figyelmét, hogy nem lesz ez így jó, hogy a kerítés tövébe pakolja a csemetéket és szeretnék valami fix adatra hivatkozni, illetve (mivel a szép szó jó eséllyel nem fog használni) a lehetőségeimet felmérni. Előre is köszi a segítséget.

Legjobb válasz: "Ma reggel arra mentem ki a kertbe, hogy karvastagságú körtefa ág szakadt le és esett át a mi kertünkbe. Még jó hogy nem volt ott a kutyám vagy a macskám. Tavaly ugyanez történt, akkor a garázskapu elé esett, szerencse volt, hogy nem állt ott a kocsi... " Túl sok nálad a szerencse.

"Ma reggel arra mentem ki a kertbe, hogy karvastagságú körtefa ág szakadt le és esett át a mi kertünkbe. Még jó hogy nem volt ott a kutyám vagy a macskám. Tavaly ugyanez történt, akkor a garázskapu elé esett, szerencse volt, hogy nem állt ott a kocsi... " Túl sok nálad a szerencse.
A kérdező hozzászólása: Mert ha kifogynék belõle akkor boldog lennél? Egyéb hasznos, érdemi észrevétel esetleg? Ha kárunk keletkezik azt nem fogja tudni megtéríteni az öreg, ezért szeretném megelõzni a bajt, ha lehetséges.

S. O. S. kéne segítség. Mennyi a max óraszám egy héten egy középsuliba? Van valami jogi szabályozás arra, hogy egy nap mennyi lehet a max óraszám?

Legjobb válasz: Nincs, szóval ne reménykedj, hogy megúszod a tanulást, általában napi 8 óra van középiskolába.

Nincs, szóval ne reménykedj, hogy megúszod a tanulást, általában napi 8 óra van középiskolába.
A kérdező hozzászólása: 15:25-ös nagyon köszööm, ezt kerestem:)
Nekem 38-40 órám volt egy héten. Ez úgy jött össze, hogy a különbözõ napokon 7-8-9 órám volt egy nap.
VAN jogi szabályozás. Úgy hívják, hogy közoktatási törvény. Aki nem ért hozzá, ne beszéljen hülyeséget, hanem hallgasson. Úgy keress rá, hogy "törvény a közoktatásról", és ezen belül évfolyamonként van szabályozva. Úgy emlékszem, a testnevelés "kilóghat" ebbõl az óraszámból, de ezt is megtalálod ott.
Azt hiszem a HETI max. óraszám 30-33 középiskolában, amit indokolt esetben a TANULÓ kérésére kitolhatnak max. 35-re. Az tehát nincs benne, hogy naponta mennyi lehet. Lehet úgy, hogy hétfõ-kedd: 15-15 óra, szerda csüt. péntek 1-1 és megvan a max 33 Én most vagyok 12-es, nálunk 6 és 5 órás napok vannak, néha van lyukasóránk (angol helyett, érettségiztünk) plusz nemsoká' jönnek a faktok. Év elején van még mindenki, az órarend tuti változni fog.
A kérdező hozzászólása: nem miattam, unokatesóm miatt...van hogy napi 12 órája van, és lesz 14 is...csak ezért kérdeztem, van-e valami jogszabály, mert ez munkaidõnek is sok...
Nekünk 12.ben 30 volt. 1x5, 3x6, 1x7
Én tavaly érettségiztem és volt olyan osztálytársam, akinek 10 órája volt 1 nap.
általában egy héten van egyszer 6 óra egyszer 8 óra a többi meg 7 óra de mindenhol változó, de ez a z átlag :)
Szívesen, örülök, hogy segíthettem!

Nem tudom, hogy hogy hívják, de nincs valami szabályozás arra, hogy pl egy plakáton hány százalék lehet maximum a külföldi szó? Magyarországon van ilyen?

Csak engem irritál a helloyou.hu és az egyéb ilyen hülyeségek? Mi lesz így a magyar nyelvvel?

Legjobb válasz: Szerintem ilyenre nem létezik a szabály. Ami pedig a magyar nyelvet illeti, nézd körül itt az oldalon, leesik majd az állad a helyesírási hibáktól.

Szerintem ilyenre nem létezik a szabály. Ami pedig a magyar nyelvet illeti, nézd körül itt az oldalon, leesik majd az állad a helyesírási hibáktól.
Szerintem semmikor sem fogunk eljutni olyan szintre, mint mások, mert Magyarországon az irigység nagy úr. Az emberek nem is akarnak megtanulni és nem akarják azt sem, hogy más tudjon. Példát erre ezret is fel tudnék hozni. Angol szakos hallgatóként a vonaton beszélgettem angolul egy csoporttársammal, erre odajött egy 20 év körüli lány, hogy hagyjuk abba. Volt egy másik eset, amikor egy fiú jött oda. Ha ilyen az emberek hozzáállása csak azért, mert más tud és szeretne gyakorolni, akkor ez nem fog megváltozni. Az a röhej, hogy külföldön bárhol elfogadják az angolul kiállított iratokat, csak Magyarországon nem. Az ügyintézõ azt mondta nekem, hogy õk nem kötelesek más nyelvet beszélni. Nagyszerû üzlet a nyelvoktatás, fordítás-tolmácsolás, nyelvvizsgára készítés. Nem érdeke a tanároknak meg egy csomó más embernek, hogy bárki is normálisan megtanuljon nyelveket a kezük alatt.
Magyarországon nincs ilyen szabályozás. Szerintem pl. a franciáknál van hasonló bizonyos területeken. Magyarországon is elindult egy kezdeményezés, hogy a rádiókban x%-ban magyar elõadóktól játszanak zenéket, de még ezt sem vezették be. A szóarányokról hirdetéseken még kezdeményezés sem volt.
Hirdetésre nincs megkötés, üzletek nevét viszont magyarul is ki kell írni, így lesz a peep show kukkolda stb.
A kérdező hozzászólása: 15 éves lány vagyok, egyáltalán nem földhözragadt meg ilyenek, de azért ez már kezd engem is idegesíteni :D amúgy igen, azt tudom hogy franicaországban korlátozás van... :) nálunk is be kéne vezetni :P
22:18 de figyi rám, ilyet szabályozni hogy kötelezõ X %-ban a rádióban magyar zenét sugározni, ne haragudj, de egy agyrém. Hát tudod, majd ha nálunk is lesznek esetleg Madonna meg Coldplay meg tudom is én milyen jó zenei elõadók, akkor esetleg, bár ez eleve kizárt. Na de most ilyen Gáspár Laci szintû zenéket nyomatni, az ám a király ... szerintem inkább szánalmas, de nemtom miért nem vagyunk képesek elfogadni, hogy mi nem ezen a színvonalon mozgunk, miért kell erõszakkal, jogszabályokkal akár kikényszeríteni, hogy az emberek a vackot hallgassák? Ez még nem jelenti azt, hogy a magyar nyelv eltûnne, de majd ha Gáspár Laci koncertjére is a londoni Wembley stadionban egy óra alatt elfogynak a jegyek 10 estére, akkor szerintem beszélhetünk errõl, addig nem.
Sajnos ezek már beleépültek a nyelvünkbe: -Vannak akik a bocsi helyett azt mondják hogy "sorry" - Tenksz, Thx, ezekre ki sem térnék - "láv", "lávollak" ezekre meg fõleg nem Ezeket lehetne még sorolni... Sajna ez van.
Sajna? csak szinesítik a nyelvet...régen Kazinczyra mondták hogy sajnos nyelvet újít...és ma már az a természetes.
Hogy lehet ezt a gyalázatot -amit most mûvelnek a nyelvünkkel, Kazinczy nyelvújításával összehasonlítani????
A kérdező hozzászólása: ez mind rendben de nem a helyesírásra gondolok hanem a magyar és a külföldi szavak arányairól....
Volkswagennek van egy nagyon jó reklámja. Csak annyi van ráírva, hogy das auto. A lehetõ legjobb reklám, amit valaha is láttam. Ezzel kifejezi a német minõséget, meg egyáltalán mindent. :) És 100% külföldi szó. Amúgy a magyar nyelvben elég kevés az õsmagyar szó. Nem tudsz úgy mondani egy mondatot, hogy ne legyen benne legalább valami török, vagy szláv ragadvány.
Utolsó válaszoló: Kevés az õsmagyar szó? Már miért lenne kevés? Én például ki tudom fejezni magam szépen, magyar szavakkal. Mindenféle szláv és török jövevényszavak nélkül.
A kérdező hozzászólása: Semmi bajom sincs az angol vagy egyéb külföldi nyelvvel (tudok is nemcsak a fejemen nézek ki ha leszólítanak az utcán) és még ezekkel sincs bajom... Csak az zavar, hogy a reklámok fele nem magyar. Miért kell egy plakátot ami magyaroknak készült tele írni pl.angol mondatokkal? pl. feel the difference stb
Ki tudod magad fejezni? Egy reggelit is nehéz elmondani a nélkül. Nagyon sok étel név valami idegen szóból van, minden ami iskolával kapcsolatos, latin. És ez csak kettõ a rengetegbõl. Török szavakról: http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6r%C3%B6k_j%C3%B6vev%C3%A.. És ez csak egy nyelv.

Bővebb információt szeretnék kapni, a Tököli felnőtt börtönlétről, hogy van-e fokozati elkülönítés szabályozás fogház-börtön-fegyház között? A fiatalkorúaktól elvannak különítve? Mert ami ott megy, arra nincs szó.

A rokonom 5 hónapot kapott szabálysértésért,és a Győri börtönből viszik tökölre letölteni a maradandó 4 hónapot.42 éves ember,aki szeretné tisztességes magyar állampolgárként leülni a kiszabott büntetését.Mire számíthat? A felnőttek normálisabb körülmények között töltik a bentlétüket? A fiatalokról látott filmek alapján,nagyon féltem,hogy mindenkit egybetömörítenek...Normális válaszokat szeretnék kérni,ha lehet.Előre is köszönöm.

Van-e érvényben lévő szabályozás arra vonatkozólag, hogy egy "sárga csekken" ill. a számlán szereplő befizetési határidő a postai befizetés, vagy a számlára történő beérkezés időpontja kell legyen?

Legjobb válasz: Köszönöm a választ, eddig én is eljutottam, a kérdés kimondottan a jogi háttér meglétére vonatkozik.az egyik bank ugyanis kiküldi a számlát és sárga csekket,de a befizetési határidõt a beérkezésinek tekinti.

A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ, eddig én is eljutottam, a kérdés kimondottan a jogi háttér meglétére vonatkozik.az egyik bank ugyanis kiküldi a számlát és sárga csekket, de a befizetési határidõt a beérkezésinek tekinti.
Nem tudom, hogy van-e erre szabályozás de logikusan a csekken szereplõ dátum a meghatározó. Az igazolja, hogy a befizetés megtörtént és mikor. A beérkezés nem rajtad múlik hanem a "közvetítõn" a postán, vagy bankon. Azt nem lehet rajtad számonkérni. /Ha az van feltüntetve valahol, hogy a pénz/átutalás beérkezése után stb..stb... x nappal van valami, akkor számít a beérkezés idõpontja./ Ha egy befizetés határideje mondjuk április 12. (EVA) akkor az április 12 éjfélig indított átutalás, feladott csekk még határidõn belül van. Függetlenül attól, hogy az APEH másfél hónap alatt fogja feldolgozni a befizetést :DDD Szvsz
Amennyiben a felek eltérõen nem rendelkeznek(!) akkor az alábbi az érvényes: Magánszemély befizetése esetén a postára adás dátuma a teljesítés idõpontja, tehát ha a fizetési határidõ április 12. akkor a feladás határideje ez a dátum. Közület esetén (egyéni vállalkozó, cég, egyéb szervezet stb.) a fizetési határidõ a jogosult fél számláján történõ JÓVÁÍRÁS dátuma, azaz az április 12-ei határidõ esetén az április 12-ei befizetés késedelemnek számít. Tény, hogy az APEH pl. erre még nem szankcionál, mert benne van a három napban, DE KÉSEDELEM. Nem magánszemélyek között a könyvelésben a jóváírás napja, magánszemély esetén pedig a befizetés napja az irányadó. Amikor te a bankkal szerzõdtél, akkor elfogadtad az ÁSZF-jüket, abban pedig kiköthetik, hogy a fizetési határidõ a számlájukon történõ jóváírás napja.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm választ! Ha jól értelmezem, ezek szerint amennyiben nincs a szerzõdésben erre vonatkozó kitétel, a fizetési határidõ magánszemély esetén a "csekkbefizetés" dátumát kell jelezze.
Oda kellett volna figyelni, használni óvszert és most nem lenne szó "nagyobb összegû átutalásokról"...

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!