Találatok a következő kifejezésre: Apasági nyilatkozatot kell (63 db)

Apasági nyilatkozathoz kell az én és a párom születési anyakönyvi kivonata?

Legjobb válasz: Nem kell, csak ti (apa+anya) és személyi igazolvány. Neked kell a népesség-nyilvántartóból egy igazolás, hogy hajadon vagy és a dokidtól kell egy igazolás a fogantatás feltételezett idõpontjáról és a születés várható idõpontjáról. Ennyi! És nem jár le 30 nap múlva az érvényessége. (Azért írom, mert ez közszájon forgó tévhit.) Aki egyszer elismeri a gyermeket magáénak, annak a nyilatkozata nem évül el.

Nem kell, csak ti (apa+anya) és személyi igazolvány. Neked kell a népesség-nyilvántartóból egy igazolás, hogy hajadon vagy és a dokidtól kell egy igazolás a fogantatás feltételezett idõpontjáról és a születés várható idõpontjáról. Ennyi! És nem jár le 30 nap múlva az érvényessége. (Azért írom, mert ez közszájon forgó tévhit.) Aki egyszer elismeri a gyermeket magáénak, annak a nyilatkozata nem évül el.
Szia! Ezen a héten kedden voltunk. Nem kell semmilyen igazolás, sem anyakönyvi kivonat. Amit vinnünk kellett: szem.ig., lakc.kártya., párom és én ;D, igazolás a nõdokitól a terhességrõl (fog. felt. ideje, szül. várh. ideje..), terhességi gondozási kiskönyv. Én elvált vagyok, a házassági anyakönyvi kiv. (amit válás után kaptam) száma kellett még. Ja, és ahová az anya van bejelentve (ha esetleg hiv. nem egy címre, mint nálunk is), ott kell a területileg illetékes hivatalba menni. Még két hasznos info: szülés elõtt nem kell fizetni érte, és 300 napig érvényes, valamint ez az egyetlen hiv. okirat hazánkban amit nem lehet érvényteleníteni ill. visszavonni. Üdv. 35 heteske
Azt kell, amit már az elõttem író leírt, plusz lakcímkártyák.
Népesség nyilvántartásból igazolás? azt honnan kell kérni?
Nálunk is úgy mûködik, ahogy a 2. válaszoló írta, szóról- szóra.
Szerintem igen, de meg kell kérdezni.

Apasági nyilatkozatot kell tenni, ha nem vagyunk házasok?

A párommal babát várunk, de nem tervezünk esküv?t. Ahhoz, hogy a nevére kerüljön a gyerek, kell tennie apasági nyilatkozatot?

Legjobb válasz: Igen. Kell az apaságinyilatkozat.

Igen. Kell az apaságinyilatkozat.
Én felhívtam a gyámhivatalt (nálunk ott csinálják), és azt mondták, hogy tök mindegy mikor csináltatjuk, akár a terhesség kiderülte után rögtön, akkor is jó. Az apasági nyilatkozat nem évül el.
Igy is volt. Nem régen változtatták meg. Szerencsére! Mindenkinek sok boldogságot a babához!
Az utolsó válaszolónak akkor én rosszul vagyok tájékoztatva mert nekem meg azt mondták, hogy 30 napnál nem lehet régebbi!Még fel is háborodtam egy picit mert mi van ha elõbb jön a baba!De akkor én tudtam rosszul bocsánat! Így legalább akkor mi is el tudjuk intézni hamarabb mert nekünk már nincs olyan sok hátra! 33 hetes kismama Mégegyszer bocsi a rossz infóért!(második válaszoló)
Kell nem csak a nevére vétel miatt, hanem egyáltalán minden miatt, mert különben ha az nincs, a törvény elõtt nem számít az apjának. Szóval ha nem vagytok házasok, ez a hivatalos módja annak, hogy a babának "legyen apja is". Ezt célszerû a szülés elõtt megcsinálni, de akkor sincs semmi, ha utólag készül el pár nappal késõbb (nekünk is így volt), simán átírják a nevét és megcsinálják az új anyakönyvi kivonatot (és a tévhittel ellentétben nem kell érte fizetni).
Nincs nyomtatvány. A bejelentett állandó vagy tartózkodási címed szerinti anyakönyvi hivatalba vagy gyámhivatalba kell bemenni. Vinni kell a személyiteket, a lakcímkártyákat, a kiskönyvet, egy igazolást a dokidtól, hogy mikor fogsz szülni, illetve mi a fogamzás feltételezett idõpontja. Illetve most már kérnek egy hajadonigazolást (elvileg a népességnyilvántartóból lehet kérni), ami igazolja, hogy nem vagy férjnél. A legegyszerûbb, ha felhívod azt az önkormányzatot, ahova tartozol és megkérdezel mindent.
A második válaszolónak: 90 napnál, azaz 3 hónapnál nem lehet régebbi. 3 hete csináltattuk, és az anyakönyvvezetõ mondta.
Igen kell és nem lehet régebbi 30 napnál!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, akkor még a szülés elõtt megcsináljuk a papírokat. Van erre egy nyomtatvány, amit a páromnak ki kell tölteni, vagy menjünk egybõl közjegyzõhöz, és ott tegyen nyilatkozatot?
Azért kell az apaságit elintézni, mert ha nincs autómatikusan a te vezetéknevedet kapja a baba.Mi is most csináltattuk, nem is tudtuk, hogy kell ilyen, egy ismerõsünk szólt.Nem tájékoztattak sehol sem errõl.

Az apasági nyilatkozatot kell újítani vagy nem?

Mindenhol mást mondanak és mást hallok :( Most már tényleg nem tudom,hogy elévül-e vagy sem... :(

Legjobb válasz: Jah amúgy elsõ baba lesz,és nem születés utáni elévülésre gondolok,hanem hogy van e valami jelentõsége annak,hogy szülés elõtt mikor csináltatjuk meg.

Én a 35hetes kismama vagyok. Múltkor voltam az okmányirodában új személyit csináltatni, és az ügyintézõ azt mondta már a betöltött 12.hétben meg lehet csináltatni az apasági nyilatkozatot. Szóval ez is egy vicc hogy nem mondja 2 ember ugyanazt...
A kérdező hozzászólása: Jah amúgy elsõ baba lesz, és nem születés utáni elévülésre gondolok, hanem hogy van e valami jelentõsége annak, hogy szülés elõtt mikor csináltatjuk meg.
milyen hülye kérdés ez??? 5év elévülés= 5 év után már lehet hogy nem Te vagy az apa??? Ha eddig az is voltál akkor se???
A kérdező hozzászólása: Csak azért tettem fel a kérdést, mert mi nem az önkormányzatnál csináltattuk meg, hanem bent a városban.Mikor valamiért bementünk a helyi önkormányzathoz kérdezték, hogy akkor megcsináljuk e most az apaságit, mondtuk, hogy már készen van.Erre megkérdezték, hogy jó, de tudjuk e hogy azt menni kell idõközönként újítani meg lepecsételtetni.Én sem tudtam ezt mire vélni, mert rákérdeztem amikor megcsináltattuk és ott azt mondta az ügyitnézõ, hogy nem kell.
Ha 5 hétig kihúzod még, akkor van idõ, mi hétfõi napon csináltattuk és szerdán postán megérkezett. Ha meg sürgõs, akkor is kaptok valamit. Amügy tiszta bürökrácia az egész, csupa papírpazarlás, 16 oldalt kellett aláírnunk, egyiken nyilatkozik apa, hogy vállalja a gyereket, egyiken anya, hogy vállalja, hogy az az apa, aki az elõzõ oldalon nyilatkozott, a 3.-on a vezetéknévrõl egyezünk meg, a 4. en meg az ügyintézõ meg mindenki aláírja ezt a 4 oldalas dokumentumot és akkor mindez 4 példányban. Ha nincs apasági nyilatkozat szülésnél, sem házassági anyakönyvi, akkor a nõ nevére kerül a gyerek, apa névhez beírnak valamit.És így állítódik ki az anyakönyvi kivonata majd, ezekután meg csomó illeték befizetése után meg tudjátok változtatni az egészet, a gyerek nevét, illetve az apa nevét is.
Persze semmi nem fog történni.
Odáig tudom, csak valahol olvastam hogy utólag is meg lehet csinálni az apaságit valahogy... De remélem nem kell megtapasztalnom, sok még az 5hét, bízom benne hogy nem fog semmi történni :-)
Szerintem akkor az Anya nevére kerül a gyerek.
Bocsi, hogy belekérdezek, de nincs valakinek tapasztalata mivan akkor ha nem csináltunk apaságit és megindulna a szülés? A héten már esélytelen mert a páromat másik városba küldték dolgozni a hétre, és még 5hetem van de jobb félni mint megijedni.
mármint második gyerekhez?
Miért kellene. A nevén van a gyerek, az a lényeg. Vagy mégis miért kellene?
nem kell újítani, hisz a jegyzõ (vagy aki intézi), elkéri a kiskönyvet, ott megnézi mikorra várható a baba születése, kitölti a papírokat és aláírja mindenki.ezt nem kell megújítai, miért is kéne?Nem indokolja semmi


Mindenkinek el kell intézni szülés előtt az apasági nyilatkozatot? Mi szükség van rá, nem értem. A sógornőm tavaly szült de semmiféle ilyesmi nem kellett neki.

Legjobb válasz: Ha valaki házasságban él, akkor nem kell apaságot elismerõ nyilatkozat, a jog akkor is a férjet tekinti apának ha nem õ tényleges apa. Ha valaki házasságon kívül szül akkor kell az apaságot elismerõ nyilatkozat. Ha nincs nyilatkozat akkor bemondás alapján nem fogják a gyerkõcöt senki nevére anyakönyvezni. Ilyenkor a babát az anya vezetéknevére anyakönyvezik, és státuszilag rendezetlen családi jogállású gyereknek számít. Ilyenkor az apaságot utólag a gyámhatóság közremûködésével lehet tisztázni. A gyámhatóságot lehet elkerülni az elõre tett apasági nyilatkozattal.

Ha valaki házasságban él, akkor nem kell apaságot elismerõ nyilatkozat, a jog akkor is a férjet tekinti apának ha nem õ tényleges apa. Ha valaki házasságon kívül szül akkor kell az apaságot elismerõ nyilatkozat. Ha nincs nyilatkozat akkor bemondás alapján nem fogják a gyerkõcöt senki nevére anyakönyvezni. Ilyenkor a babát az anya vezetéknevére anyakönyvezik, és státuszilag rendezetlen családi jogállású gyereknek számít. Ilyenkor az apaságot utólag a gyámhatóság közremûködésével lehet tisztázni. A gyámhatóságot lehet elkerülni az elõre tett apasági nyilatkozattal.
Ha házasságban élsz, akkor 30 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat kell, ha nem vagytok házasok, akkor kell az apasági nyilatkozat. Ez azért kell, hogy az apa nevét viselje a baba. Különben a te vezetéknevedet kapja.
Ha házasok vagytok, akkor nem kell, csak a házassági anyakönyvi kivonat. Viszont ha nem vagytok összeházasodva, akkor kell, ha azt akarjátok, hogy az apa nevén legyen a gyerkõc. Ha nincs meg, akkor az anya nevére anyakönyvezik, és utólag már kicsit bonyolultabb az apa nevére íratni, és utólag már fizetni kell érte. Mi múlthéten csináltattuk meg, kb. 20 perc volt az egész. Pedig még van idõnk bõven, de úgy vagyok vele, hogy jobb, ha megvan. 29 hetes kismami
Kelleni nem is kell Csak abban az esetben ha azt szeretnéd ha a babád az apuka nevét viselje.

Ha nem vagyunk összeházasodva, kell apasági nyilatkozatot tenni?

Sziasztok, tudna valaki segíteni ebben, hogy mi a menete ennek? Önkormányzat, gyámügy? Úgy tudom, hogy apasági nyilatkozat hiányában a baba az anya vezetéknevét kapja automatikusan, szeretnénk elkerülni a felesleges papírmunkát és ügyintézést. El?re is köszönöm a válaszokat.

Legjobb válasz: Ha sem házasok sem regisztrált élettársi kapcsolatban nem vagytok akkor KELL az apasági nyilatkozat amit az önkormányzatnál tudsz elintézni(bár mindenhol más a szokás) Ezt a nyilatkozatot csak személyesen lehet megcsináltatni,apának-anyának jelen kell lenni. Ha a baba születésekor nincs ilyen nyilatkozat akkor az anya nevére anyakönyvezik a babát mindenképpen,ezt meglehet változtatni késõbb ami 10 ezer ft-ba kerül. 39 hetes kismama

Ha sem házasok sem regisztrált élettársi kapcsolatban nem vagytok akkor KELL az apasági nyilatkozat amit az önkormányzatnál tudsz elintézni(bár mindenhol más a szokás) Ezt a nyilatkozatot csak személyesen lehet megcsináltatni, apának-anyának jelen kell lenni. Ha a baba születésekor nincs ilyen nyilatkozat akkor az anya nevére anyakönyvezik a babát mindenképpen, ezt meglehet változtatni késõbb ami 10 ezer ft-ba kerül. 39 hetes kismama
Nálunk a gyámügyön csinálják az apaságit. Mindenképp érdeklõdj utána, hogy nálatok hol csinálják. Egyébként az elõttem hozzászólók leírtak mindent.
Nálunk sem az okmányirodában csinálják az apaságit, hanem az anyakönyvvezetõnél. Ha annál az önkormányzatnál csinálod, ahová tartozol lakcím szerint, akkor nem kell külön hajadonsági, mert az anyakönyvvezetõ össze van kötve a rendszerrel, meg tudja nézni. Érdemes lenne elõször odatelefonálnod, és rákérdezni, hogy ne fuss felesleges köröket, mert nálunk pl. az okmányiroda teljesen máshol van, mint az anyakönyvvezetõ. ҝ
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek. Lehet egyszerûbb lenne összeházasodni :)
igen, a mi fejünkben is megfordult, csak az egyik ingyen van, még a másik... hát nem :D (elsõ voltam)
személyi, lakcím kártya, orvosi igazolás, párod, polgármesteri hivatal... eddig stimmel! én ma voltam a védõnõmnél és a lelkemre kötötte, hogy vegyem fel a kapcsolatot egy közjegyzõvel, mert a szülés után (valamennyivel) elõtte is nyilatkozni kell! nem mintha nem lenne más dolga akkor az embernek! az elsõtõl kérdezném, kinél fog szülni, láttam Tatabányai, én is a környékrõl írok! :)
szia! én sem vagyok még összeházasodva a võlegényemmel 33hetes vagyok. elmentünk az orvoshoz aki adott egy igazolást, aztán közjegyzõhöz mentem (személyi+lakcímkártya) és majd most megyünk a tanácsra az apaságiért. neizgulj! jó szülést!
így is van... mikor megszületett a babánk, a kórházban közölték, hogy nem elég, hogy kismamaként rohangálsz az apasági után, most még kell egy közjegyzõ által hitelesített papír arról, hogy élettársi kapcsolatod sincsen. Szóval nem elég a hajadonsági, hogy nem vagy házas, még ez is kell. Császárral szültem, rá 5. napra mentem, még a varratokkal... és ott még idõpontot akart adni a nõ csütörtök délelõttre, hogy menjek vissza... így is két szoptatás között rohantam el, majd az arcába mosolyogva közöltem, hogy varratszedésre megyek csütörtökön. Jófej volt, elkérte a lakcímkártyát, személyit, és anyum visszament érte délután négykor. Szóval én nem is kellettem hozzá. Mindenképp nézz utána, hogy ez normál esetben hogyan mûködik, már most menj közjegyzõhöz, mert érvényes apasági nélkül semmit nem tudsz intézni a babairatkoból. Mostmár bizony egyszerûbb lenne összeházasodni... (elsõ voltam, 10napos baba anyukája:) )
Nem láttam a nekem szóló kérdést, Málik doktorúrnál szültem, nagyon aranyos volt Õ is, és mindenki körülöttem. Pedig nem is fogadtam dokimnak :) Könnyû szülést mindenkinek! :) (elsõ)

Az apasági nyilatkozathoz a hajadoni igazolást hol kell kikérni?

Legjobb válasz: tényleg igaz hogy apaságit csak a 36.hét után lehet csináltatni mert a nyilatkozatnak 30 nap az érvényessége.

A kérdező hozzászólása: tényleg igaz hogy apaságit csak a 36.hét után lehet csináltatni mert a nyilatkozatnak 30 nap az érvényessége.
Nem csak 36. hét után lehet, ez régebben volt csak. Nem tudom mi az a hajadoni igazolás, nekem nem is kellett. A nõdokitól kell egy igazolás, azon rajta van kb. mikor fogsz szülni meg ilyenek. Általában az apaságit önkormányzatnál kell megcsináltatni, ott pedig nyilván van tartva, hogy házas vagy-e vagy sem.
Szia! Én pécsi vagyok, itt nem volt megszabva hányadik héttõl lehet megcsináltatni (sztem máshol sincs ilyen megkötés).Nálunk nem kellett semmilyen igazolás, hanem mind2õnk személyi igazolványa, és a kiskönyvem kellett. Érdeklõdd meg a helyi anyakönyvi hivatalban, mert úgy tudom eltérõek lehetnek a "követelmények". Üdv! 39 hetes km
Okmányirodában csinálják meg a hajadoni igazolást
Szia! A helyi önkormányzatnál állítják ki ezt az igazolást számodra, fizetni nem kell érte. Nekem annyit mondtak, hogy ez kell az apaságihoz, ill. mindkettõnk személyi és lakcímkártyája, terheskönyvem, valamint az orvostól kapott igazolás, hogy terhes vagyok (ez mondjuk elég vicces, hisz ott a kiskönyv, meg akkora hasam van...)Az apasági hitelesítéséért nálunk 2.300, - Forintot kell fizetni. Mi szerdán megyünk megcsináltatni. Itt nem mondták, hogy csak a 36. hét után lehet. 33 hetes kismama
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat.
Szia én 30 hetes vagyok, ma megyünk ezt intézni. a doki adott a gondozoban egy igazolást hogy mikor estem teherbe(mintha tudná:) , és azzal meg kiskönyv, iratok kell menni az anyakönyvezetöhözm (Kaposvár) nekünk azt mondták hogy ingyenes és csak a 30. hét után lehet menni, pedig koraszülés hajlamos vagaok, de nem mehettem elöbb.

Milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy apasági nyilatkozatot tehessek?

Élettársi viszonyban élek, fél év múlva fog születni közös gyerekünk, az élettársam vállását három éve kimondták Svájcban. Itt arra gondolok, hogy az élettársam külföldön elvált.

Legjobb válasz: Bemész az önkormányzatba és ott kéred az apasági nyilatkozatot. Aláírod és annyi.

Bemész az önkormányzatba és ott kéred az apasági nyilatkozatot. Aláírod és annyi.
igen, csak vidd a párodat is, mert neki is alá kell írnia. Jó esetben 5 perc alatt el lehet intézni.

A párommal nem vagyunk összeházasodva. Hol tud apasági nyilatkozatot tenni és mikor kell megtennie?

Legjobb válasz: Szia! Apasági nyilatkozatot a lakhely szerint illetékes anyakönyvezetõnél lehet tenni. Ez a nyilatkozat a születéskor nem lehet régebbi 300 napnál. Szerintem a kiirt nap elõtt legalább egy hónappal már legyen meg, legalább ezen sem idegeskedsz majd. Remélem segítettem. 33 hetes kismami

Szia! Apasági nyilatkozatot a lakhely szerint illetékes anyakönyvezetõnél lehet tenni. Ez a nyilatkozat a születéskor nem lehet régebbi 300 napnál. Szerintem a kiirt nap elõtt legalább egy hónappal már legyen meg, legalább ezen sem idegeskedsz majd. Remélem segítettem. 33 hetes kismami
Szia! Nekünk az anyakönyvvezetõ csinálta, de a gyámhivatalban is lehet. A szokásos iratok mellett kell kell hozzá egy igazolás a fogantatás és a szülés várható idõpontjáról-az orvos állítja ki; és a kiskönyved. Mi már megcsináltuk :) 32 hetes kismama
A kérdező hozzászólása: Köszi! A lakhely ebben az esetben az én állandó lakcímemet jelenti? Ugyanis jelenleg Pesten lakunk, de az álandó lakcímem nem itt van, hanem egy másik városban.
igen az állandó lakhelyed szerinti önkormányzatnál kell kikérned egy hajadonsági igazolást.ezzel és az orvostól kapott igazolással (a fogantatás dátuma, és a szülés várható idõpontja fontos hogy szerepeljen rajta )és az apával (személyi, lakcím kártyája legyen nála) kell menni a gyámhivatalba.és tényleg szülés elött 1hónappal legyen meg. boldog babavárást
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen! :)

Nyilvántartott élettársi kapcsolat esetén ugye továbbra sem kell apasági nyilatkozatot tenni, mert fennáll az apasági vélelem?

Állítólag idén megváltozott és már csak házasság esetén kerül automatikusan az apa nevére a baba, de én kétlem. Tudtok erről vmi konkrétumot, esetleg friss, 2013-as tapasztalat? :)

Legjobb válasz: Mi hétfõn voltunk az apaságit intézni, házasság esetén nem kell csak!!! És nálunk még 3hónapnál idõsebb sem lehet a papír mikor szülök!

Mi hétfõn voltunk az apaságit intézni, házasság esetén nem kell csak!!! És nálunk még 3hónapnál idõsebb sem lehet a papír mikor szülök!
Kell az apasági nyilatkozat. Csak annak nem, aki házasságban él.
3 as vagyok! Nekünk nincs bejegyzet élettársink, de akartunk csináltatni, és akkor rákérdeztem az apaságira is és akkor monták hogy az élettársi nem lesz elég!!! Így inkább az apaságit csináltuk meg elöbb élettársi meg nem kell!!
A kérdező hozzászólása: Üdvözlöm Viktorunkat és kedves házassággal szentelt családját, különös tekintettel a kedves édesanyjára. Nagyon tudja kultiválni a gyerekválalást, de ha összehozzuk, akkor meg gáncsokodunk, gáncsoskodunk :D Úgy kellett ez nekem így 38 hetesen, mint mókusnak az erdõtûz... Na mindegy, tényleg utána kellett volna néznem:)
Amióta Viktorunk bejelentette, hogy csak azok számítanak családnak, akik házasok, azóta kell az apasági bejegyzett élettársi kapcsolatnál is. :S :S
A kérdező hozzászólása: az szuper, mi meg ültünk nyugodtan a babérjainkon... köszönöm a válaszokat! :)
Tényleg megváltozott, már csak akkor kerül az apa nevére a pici, ha házasok vagytok.Már nem fogadják el a bejegyzett élettársi kapcsolatot.
A kérdező hozzászólása: 3. köszönöma választ. és mindezt úgy, h ti is nyilvántartott élettársak vagytok?
A kérdező hozzászólása: ez mióta van így? csak mert 2011-ben, amikor közjegyzõ elõtt nyilatkoztunk, külön kiemelték, h nem kell majd külön nyilatkozatot tennünk, a neten pedig nem találtam semmit arra vonatkozóan, h ez azóta megváltozott volna...
A kérdező hozzászólása: köszi 3-as :)

Az apasági nyilatkozatot hol kell elintéznünk? Melyik városba kell mennünk, és milyen hivatalba? Honnan kell kérni igazolást hogy hajadon vagyok, mi kell hozzá? Nem voltam még házas.

Pesten lakunk albérletben,és nem vagyunk bejelentve. A párom és én is borsodiak vagyunk,de más városból.

Legjobb válasz: Pesten is kérheted, csak ott kell hajadonságit is kérni, mert nem a kerületben laksz. Elõször intézd a hajadonságit, mert az kis idõ, amíg lekérik az állandó lakóhelyed szerinti jegyzõtõl és utána mehettek apukával az anyakönyvvezetõhöz apaságit tenni. Legegyszerûbb, ha abban a kerületben intézed, ahol a baba születni fog.

Pesten is kérheted, csak ott kell hajadonságit is kérni, mert nem a kerületben laksz. Elõször intézd a hajadonságit, mert az kis idõ, amíg lekérik az állandó lakóhelyed szerinti jegyzõtõl és utána mehettek apukával az anyakönyvvezetõhöz apaságit tenni. Legegyszerûbb, ha abban a kerületben intézed, ahol a baba születni fog.
Az önkormányzatnál, anyakönyvi hivatalnál, vagy gyámhivatalnál kell intézni. Kérdezd meg a védõnõdet, hogy ott meg lehet-e csináltatni valahol így, hogy nem vagytok bejelentve. Bár szerintem rizikós, lehet, hogy haza kell jönnötök. Akkor pedig a te állandó lakhelyeden keressétek fel az illetékest, elõtte kérdezzetek rá telefonon, hogy mikor van ügyfélfogadás. Az anya állandó lakhelye szerint illetékes anyakönyvi hivatalnál kell kérni a hajadonigazolást, semmi sem kell hozzá, csak a személyi, lakcímkártya. Azért az állandó lakcím kell, mert oda fogják anyakönyvezni a kicsit is, sajnos. Mi is borsodiak vagyunk, nem abban a városban lakunk, ahol az állandó lakcímem van, de a kicsit mégis oda jegyezték be, hiába van a tartózkodási helyem máshol és az is szerepel a lakcímkártyán. Sajnos ahol most lakunk, ide nem tudtam bejelentkezni állandóra, ahol pedig az én állandóm van, ott apám lakik, akivel évek óta nem jó a viszonyunk, úgyhogy a postán kellett könyörögnöm, hogy ha oda küldik a kicsinek a tajkártyáját és az adókártyáját, akkor irányítsák át hozzám.
Elsõ vagyok, biztosan megcsinálják Pesten is, nekem Gyöngyös volt az állandó lakcímem, mégis megcsinálták itt, de igaza volt a másodiknak, ettõl függetlenül a kicsit az állandó lakcímedre fogják bejelenteni, automatikusan. Én ezért jelentkeztem át Pestre állandóra, mert mindent ott kell majd intézni, illetve bármi van oda kell menni ügyintézni:( Nem tudjátok elintézni, hogy állandó lakcímed az legyen ahol életvitelszerûen laktok?
A kérdező hozzászólása: A fõbérlõ nem akart soha bejelenteni állandóra, pedig már több mint 2éve itt lakunk. Nemsokára úgy is költöznénk nagyobba a baba miatt. Akkor a baba hivatalosan az én városomban fog lakni?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a segítségeteket, még a védõnõtõl rákérdezek. Nem gondoltam hogy ez ilyen komplikált.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!