Találatok a következő kifejezésre: Amíg a pogányok (5 db)

Nekem az a fogalmam a pogány kifejezésről, hogy nincs ilyen! Itt a magyarázatom: Amikor a fehér hódítók eljutottak más népekhez, pl. :indiánokhoz, afrikaiakhoz;azt mondták, hogy pogányok. Ez nem igaz!? A folytatás lent:

A fehér emberek azért nevezték ?ket pogányoknak, mert nem az ? istenüket tisztelték! Milyen dolog ez? Minden népnek megvan a maga istene, független attól, hogy 1 vagy több. Szerintem ez csak egy kifogás volt a gyarmatosításra; "Ó, király uram, gyarmatot kéne létesítenünk Amerika partjainál, hogy a bennszülötteket megtérítsük. " Nincs igazam?

Legjobb válasz: A Biblia a zsidókon, és görögökön kívüli nemzeteket mondja pogánynak, de nem pejoratív értelemben. Bibliai értelemben ez szinonímája a nemzetek szónak, vannak is olyan fordítások, ahol így is fordítják.

A Biblia a zsidókon, és görögökön kívüli nemzeteket mondja pogánynak, de nem pejoratív értelemben. Bibliai értelemben ez szinonímája a nemzetek szónak, vannak is olyan fordítások, ahol így is fordítják.
A pogány a latin paganus szóból ered, ami vidékit, vagy parasztot jelent. Az egésznek az oka hogy a Római Birodalomban fõleg a városokban terjedt a kereszténység. Az iszlám konkrét álláspontja az európaiakkal szemben nem az hogy õk pogányok (a keresztény analógiákkal élve) hanem eretnekek. Hiszen ugyanúgy kinyilatkoztatott vallásokat követnek, és sok prófétájukat is tisztelik. Az õ szemükben a valódi pogányok a politeista vallások, a törzsi vallások, mint amikkel Afrikában és Indiában találkoztak. Kis különbség hogy a keresztényeknél az eretnek volt a legrosszabb, mert õ ismerte az Úr fényét de elfordult tõle. Míg az iszlám számára a vallási szempontok szerint a pogányokat sokkal inkább meg kell téríteni mint a keresztényeket például. A többi politika.
Nincs igazad, ezt nem írtam.Olvasni sem számolni sem írni nem tudsz.Ha nem értek valamit, kérdezek mifelénk így szokták, nem leszólni, mit foglalkozik vele.És fõleg kulturáltan, nem sértegetve, lenézõen, mint te!
i'mjuda válasza:Látom a 22%kodra oszthatod is az észt.Azért foglalkozik vele a kedves kérdezõ, mert érdekli!A tudósok is foglalkoztak, problémákkal, és meg oldották, épp ezért.
Van ilyen kifejezés, benne van a szótárban A mohamedánok minket hínak pogánynak. Ez nézõpont kérdése, mivel a pogány jelentése az, hogy alacsonybbrendû vallást követ, és mindenkinek a maga vallása a legjobb, így akárki mondhatja ezt másokra. Tehát a térítésre ez tökéletes indok volt, hiszen a keresztények a benszülöttek vallását alacsonyabbrendûnek tartották. Ahogy jó indok volt a középkorban az iszlám terjesztéséreis, hiszen az oszmán birodalom az iszlámot tartotta magasabbrendûnek.
Értelmezésem szerint a pogány jelentése: vallás nélküli, vagy alsóbbrendû vallást követõ.
A vallások egymást pogányozzák, nincs ezen, mit csodálkozni. Azon vitatkoznak, hogy kinek van jobb képzeletbeli barátja...
de h. vagy ennyierõvel nincsenek gójok, mert a zsidóknak mi vagyunk gójok nekünk meg õk a pogány gyakorlatilag annyit tesz nem keresztény nemtudom mért foglalkozol ezzzel ha ennyire nem értessz hozzá

Az angolban mi a különbség a 'heathen' és a 'pagan' szavak között, amikor mindkettő pogányt jelent?

Megnéztem szótárban és fordítóban is,mindkettő pogányt jelent. Akkor mi a különbség? Előre is köszönöm a válaszokat!

Legjobb válasz: Lehet, hogy esetleg a a "heathen" kevésbé használatos (vagy elavult) Én eddig csak a "pagan" szóval találkoztam (persze nem jelent sokat)

Lehet, hogy esetleg a a "heathen" kevésbé használatos (vagy elavult) Én eddig csak a "pagan" szóval találkoztam (persze nem jelent sokat)
Hát azt olvastam, hogy bizonyos keresztény körökben leginkább a Norse hívõi nevezik magukat heathen-nek. Illetve itt feszegették, hogy ilyen vagy olyan különbség van, de szerintem ha csak nem ez lesz a fõkutatási területed, akkor nyugodtan veheted a kettõt ugyanannak. Amúgy ha szótárt nézel, akkor pedig azt láthatod, hogy pagan -> politeista, heathen -> nem fõ vallások hivõje. De aztán használatban pagant ateistákra is használják szóval szerintem ez megint olyan, hogy nem kell törödni vele.
Hallottál már a szinonima kifejezésrõl? Krumpli burgonya. Mi a különbség?
Nem hinném, hogy baj lenne a stílusommal, azért mert nem pumpáltam tele szeretettel a válaszomat. Több ilyen kérdést is láttam már, és az emberek mindig keresik a szavak közt a különbséget, ami számomra abszurd, mert magyar is tele van olyan szavakkal, amiknek ugyan az a jelentésül, még sincs semmi. Én sem ismertem ezeket a szavakat, beírtam google fordítóba õket, ugyan azt dobta ki, nyilván szinonimák. Majd lehet jön egy okos, aki "elmagyarázza a különbséget" (ami egyébként nincs), de nem kell túlbonyolítani, mert hülyeség. Ugyan azt jelentik, és kész.
Ha logikus nyelvre vágysz tanulj németet! Sokkal több bajod lesz majd mint az angollal. De szinonimák minden nyelvben vannak és asszociatív logika szerinti kifejezések is. Az átvitt értelemrõl nem is beszélve. Egy nyelv akkor szép ha ilyenek is vannak benne. Ez ellen nem tehetsz semmit. Meszox vagy megszöx.
A "pagan" (peign) az pogány, a másik az olyasmi, mint az "istentelen"
A kérdező hozzászólása: "Egy nyelv akkor szép ha ilyenek is vannak benne." Ezzel nem vitatkozom. Az angollal sincs bajom, ha a tanulást nézzük, könnyen tanulok nyelveket(viszonylag), az angol is jól megy. Csak a kiejtés borzalmas. És a a magyarhoz képest sokkal logikátlanabb. Nem szeretem, de meg tudom tanulni. Köszönöm neked is a választ.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! "Nem hinném, hogy baj lenne a stílusommal, azért mert nem pumpáltam tele szeretettel a válaszomat. " Nem kell "szeretettel telepumpálni", de olvasd vissza kérlek és mondd, hogy nem lenézõ a válaszod. Különben meg nem értem miért zavar annyira, hogy nem tudtam a kettõ közt a különbséget(vagyis ezesetben azt, hogy szinonimák), nyilván Te sem vagy mindentudó. Utánad ketten tudtak felhozni lehetõséget, hogy mi LEHET a különbség. És szerintem értelmes válaszok, nem puszta okoskodás egyik sem.
A kérdező hozzászólása: Hallottam, igen. Csak tudod az anyanyelvem magyar, nem tudhatom, hogy angolban mi hogy van, amúgy is egy logikátlan nyelv. Remélem Te is ilyen stílusban kapod majd minden válaszodat.
Tudtommal a "heathen"-t inkább civilizálatlan emberekre használják, vallási értelemben pedig a nem keresztényekre. A "pagan"-t pedig azokra, akik valamilyen pogány vallást követnek. De igazából szinonimák, mert ha fordítva használja valaki, az is helyes, de inkább így a jellemzõ.

Amíg a magyarok pogányok voltak miben hittek?

Tudom, sámánizmus, meg ilyenek. De akkor ?k hitték azt, h Földanya...?

Legjobb válasz: Pontosan! A természet erõiben és a jó ill. ártó szellemekben hittek. A sámán vagy más néven a táltos kommunikált a szellemekkel. Számukra rendeztek ünnepségeket és áldozatokat mutattak be. A pogányság nem azt jelenti, hogy semmiben sem hisznek, hanem, hogy nem keresztények.

Pontosan! A természet erõiben és a jó ill. ártó szellemekben hittek. A sámán vagy más néven a táltos kommunikált a szellemekkel. Számukra rendeztek ünnepségeket és áldozatokat mutattak be. A pogányság nem azt jelenti, hogy semmiben sem hisznek, hanem, hogy nem keresztények.
Ha könnyebb olvasmány kell, olvass Böszörményitõl (Gyula)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Majd megpróbálom megszerezni.
Igen, az a könyv sok kérdésre választ adhat! Megváltoztatja a hozzáállásodat a magyarságodhoz és bizonyos nemzeteket vallásokat másképp fogsz megítélni, mint eddig, nagy eséllyel...
Szia! Azt nem mondanám, hogy pusztán feltételezések vannak a témában (mert hiszen akkor az a sok tudós miért kapja a fizetését). Léteznek bizonyos tárgyi emlékek, amelyek azt támasztják alá, hogy a "pogány" magyarok Egyistenhitben éltek. Mivel a sumíroktól származtatjuk magunkat, logikusnak látszik a feltételezés is, hogy a vallásunkat onnan hoztuk magunkkal. A sumír vallás pedig gyakorlatilag a Föld elsõ civilizációjának a vallása. A témában rengeteg könyv látott már napvilágot, személyes kedvencem Bunyevácz Zsuzsa A Szent Grál üzenete c. könyve. Szerintem mindenképp olvasd el! Nemcsak az Általad felvetett kérdésrõl van benne szó, hanem az egész magyarságról!
igazából pontosan sajnos nem tudjuk. van sok elképzelés, vannak nyomok, bizonyítékok, csak sajnos nagy királyunk (sosemvolt)Szent István a kereszténységre térítés részeként következetesen pusztított minden (rovás)írásos feljegyzést is. Csak nagyon kevés maradt fenn, pedig "könyvtáraink" voltak.
A kérdező hozzászólása: Pont azt írtam, h nem hiszek ilyenekben (Isten/istenek/felsõbbrendû lény stb.) Csak szellemekben. Vagyis akkor ateista.
Mindenképpen pogány vagy, igen. Ateista csak akkor, ha csupán szellemekben, kísértetekben hiszel, de azt nem hiszed, hogy van egy felsõbb lény, aki mindenek felett áll, vagyis Istenben nem hiszel. Ha valami ilyen lényben hiszel, mindegy, hogy nevezed-e valahogy, vagy hogy minek nevezed, akkor nem vagy ateista. De ha ilyen lény szerinted semmilyen formában nem létezhet, akkor ateista vagy, ettõl még szellemekben hihetsz.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ!! Én nem hiszek Istenben/istenekben, nem vagyok megkeresztelve sem, azt sem hiszem, h a Földnek lelke van. Viszont azt el tudom hinni, hogy léteznek szellemek/kísértetek. Akkor rám azt mondanák, hoy pogány? Vagy ateista?
Animista vagy

Közeledik egy ünnep ami az emberiség számára nagyon fontos, (bár a dátummal van egy kis gond) a Messiás születésnapja! Miért van az, hogy ez az ünnep inkább pogány rítusok felé tolódik el?

Vagyis a ünneplés belefolyik,vásárlásokban,tévézésbe,szórakozásokba,

Legjobb válasz: A vásárlás, pihenés és televíziózás mióta "pogány" szokás? Kicsit vigyázhatnál a fogalmakkal és jelzõkkel, ha nem akarod, hogy hülyének nézzenek - mert bocs, de ez a kérdés rosszul van megfogalmazva, és ezzel lekicsinyled és sérted a pogányokat. Én például wicca vagyok és nem ünneplem a karácsonyt. Nem szórakozom, tömöm magam degeszre, és televíziózok, hanem a téli napfordulókor köszönetet mondok az égnek mindazét a jóért és szeretetért, amit eddig kaptam. És rajtam kívül még van pár milliárd ember, aki nem keresztény, de jó ember. Akkor? Legyen már benned annyi tisztelet a más vallásúak iránt, hogy nem nézed le õket - mert a Biblia sem erre tanít. Álszent...

A vásárlás, pihenés és televíziózás mióta "pogány" szokás? Kicsit vigyázhatnál a fogalmakkal és jelzõkkel, ha nem akarod, hogy hülyének nézzenek - mert bocs, de ez a kérdés rosszul van megfogalmazva, és ezzel lekicsinyled és sérted a pogányokat. Én például wicca vagyok és nem ünneplem a karácsonyt. Nem szórakozom, tömöm magam degeszre, és televíziózok, hanem a téli napfordulókor köszönetet mondok az égnek mindazét a jóért és szeretetért, amit eddig kaptam. És rajtam kívül még van pár milliárd ember, aki nem keresztény, de jó ember. Akkor? Legyen már benned annyi tisztelet a más vallásúak iránt, hogy nem nézed le õket - mert a Biblia sem erre tanít. Álszent...
Igen, õsszel született, és? A nevenapja meg január elsején van. De én nem vagyok keresztény, így nem tudom, miért kéne keresztény módon megünnepelnem a Télközép ünnepét. (A TV-s, bevásárlóközpontos része engem is zavar)
"kimondottan pogány és egyúttal ószövetségi zsidó rítus" ez nagyon jó :D tudod te, egyáltalán mit beszélsz?? egyébként jt álkérdés nagy tévhit, vagy inkább szándékos félremagyarázás, hogy a Karácsony Jézus születésnapja lenne, ilyet a keresztények nem mondanak - tehát nincs is mibe belekötni csupán ekkor emlékezünk a születésére
"mert az emberek inkább gyönyörszeretõek, semmint Istent szeretõek" és "a hagyományaitok miatt tagadtok meg engem". mert sátán rabszolgái, akik azt hiszik, hogy szabadok, észre sem veszik, hogy ezt is kényszerûségbõl, a világ nyomására gyakorolják. kinek jutna eszébe magától 10 000ft-ot kiadni egy fáért, amit 1 hét múlva kidobsz, boákkal, gyertyákkal, színes gömbökkel díszíteni, ami, ha jól tudom, elképzelt mása a tiltott fának, rajta a kígyóval, és ezt csodálni? kinek jutna eszében a szeretet ünnepét kiírni 2 napra, hacsaknem annak, aki a gyûlölet naojaivá tette a többi362 napot. és még tudják is, honnan ered, de nem érdekli õket. mindez nem az õ hibájuk, "mert nem emberek ellen van viaskodásunk".
Azért, mert sehol nincs megírva az evangéliumokban, sem az apostolok tanításai között, hogy te ünnepeld meg Jézus születésnapját. Mint ahogy a szent áldozás sincs, ami viszont kimondottan pogány és egyúttal ószövetségi zsidó rítus, a vétekért való áldoztatot csak azok mutatják be Istennek, illetõleg azok esznek abból ( bálvány áldozati hússal egyenlõ tehát az ostya ), akik nem fogadják el Krisztust. A zöld fenyõ szintén pogánysághoz kapcsolható szimbólum, az örök megújulást jelenti, az evangéliumi Jézusi tanításokhoz köze nincsen az egész katolikus ünnepkörnek.
valójában napjaink legfõbb templomai a bevásárlóközpontok, hipermarketek, és plázák. itt hódolnak az emberek 8tisztelet a kivételnek, akik csak vásárolnak) az istenüknek, aki létrehozta ezt a világrendszert, és kitalálta a pénzt. az egész kereskedelmi rendszer az õ mûve, hogy az emberek azt higgyék, "csak kenyérrel él az ember" pedig "nem csak kenyérrel él az ember", de ezt a fizikailag jóltáplált emberek elfelejtik, mert nem veszik észre, hogy szellemileg éheznek. nem véletlen, hogy sátán a hazugság atyja, aki emberölõ volt kezdettõl fogva, aki az egész lakott földet félrevezeti.
összegyûlt az egész hitközség? :)
Rossz helyre írtam .....Bocsánat :D
Vannak keresztények fiatalok is, hidd csak el. Mármint valóban keresztények. A kereszténység nem eltûnik, hanem átalakul. Eltûnni sosem fog, és a soha, az soha :D. Egyébként én is az vagyok, és én pap akarok lenni. 17F
Elõzõ, mondhatsz bármit, nagyon hasznos és érdekes, de én attól még nem fogom keresztény módon ünnepelni, mert nem vagyok az.
A zsidóké és muzulmánoké is az, mégsem keresztények ;)
De aki Jehova tanúja, az nem keresztény? Egyáltalán, õk miben mások, mint bármely felekezet tagjai? Az õ istene is Elohim vagy Jahve, mint a keresztényeké.
vedd már észre, hogy a kérdezõ nézi le a keresztényeket õ jehovatanúja, nem keresztény
A kérdező hozzászólása: Nincs közöm ahhoz a valláshoz )
nana, csak jehovatanúit!
"én most is ugyanaz vagyok" "nem változok, mint az árnyék" Jehova

A nővérem akkor most ateista vagy pogány? Én is azt kezdem érezni amit ő! Minek kell ezt nevezni?

A kisebbik n?vérem hisz istenben, de utálja, és mindig ilyeneket mondd, hogy "ez nem az én istenem" meg h ? ?t nem szereti én nem fog a hülyeségiben hinni, stb. De nem sátánista meg semmi, normális lány, csak utálja a Bibliát, hazug dolgoknak tartja, és azt mondja, h azcsak egy könyv, amibe hamis történeteket írtak. Sokszor mond még olyanokat, hogy ezzel csak becsapják az emberiséget.

Legjobb válasz: Igen, egyet értek az elõttem szólóval. Egyébként szüleim az én húgomat is kényszerítették elsõáldozásra... de húgom nem igazán foglalkozik vallásos dolgokkal, elvan nélküle. Én bérmálkoztam, elsõáldoztam, de magam miatt, én hiszek. Nem gyónok hamisan sem. Persze vannak dolgok (nem egy és nem kettõ, hanem több) a Bibliában, amikkel én sem értek egyet, de ez már egyéni dolog.

nem vallásos istenhívõ. ki lehet keresztelkedni. szerintem érdemes lenne beszélnie különbözõ keresztény felekezet lelki vezetõivel. én tanultam a Bibliáról. nagyon sok mindent közel sem úgy kell értelmezni, ahogy le van írva. egy pap vagy lelkész segíthetne neki errõl beszélni. ha nem hisz továbbra sem, akkor meg kikeresztelkedik és ennyi volt. akkor lehet pogány.
Igen, egyet értek az elõttem szólóval. Egyébként szüleim az én húgomat is kényszerítették elsõáldozásra... de húgom nem igazán foglalkozik vallásos dolgokkal, elvan nélküle. Én bérmálkoztam, elsõáldoztam, de magam miatt, én hiszek. Nem gyónok hamisan sem. Persze vannak dolgok (nem egy és nem kettõ, hanem több) a Bibliában, amikkel én sem értek egyet, de ez már egyéni dolog.
Az ateista tagadja isten létezését. A pogány szó jelentése nem egzakt (keress rá a pogányság szócikkre a wikipédián). Van olyan értelme, ami illik a nõvéfedre, és van olyan, ami nem. Nem ismerem a nõvéred, csak sejtéseim vannak, fenntartva a tévedés jogát. A legvalószinûbb, hogy bár hisz istenben, de számára nem olyan központi kérdés a vallás, mint pl. a családod számára, és az hogy helytelenül belekényszerítették, kialakított benne egy ellenállást. Az is elképzelhetõ, hogy valamelyik másik vallással szimpatizál (lehet valami távolkeleti vagy kelta, de akár õsmagyar sámánizmus is), az is lehet, hogy teljesen saját hite van. A lényeg, hogy fogadd el tõle, hogy így gondolja, te pedig alakítsd a saját világnézeted. Ha meg a szüleid még mindig el akarják hurcolni a templomba, állj ki mellette. Nehéz jobban elrontani egy gyereket, mintha egy világnézetet rá akarnak kényszeríteni.
23:05 vagyok. A legegyszerûbb:a nõvérednek vagy a testvérednek. Én is a szüleim akarata miatt jártam hittanra, bérmálkoztam. Nem vagyok egy nagy hívõ, de azt se mondom, hogy nem hiszek Istenben. Szerintem ez a tesódnál is így van.
Pogány nem lehet, mert meg van keresztelve, bérmálkozva, stb.. Ateista akkor lenne, ha tagadná Isten létezését. De Te magad írtad, hogy hisz Istenben, akkor miért lenne pogány vagy ateista? Ezeket valószínûleg azért mondja csak, mert bízott valamiben, hogy Isten segít Neki egy bizonyos dologban, de szerinte mégse így történt. Ettõl még ugyanúgy hívõ marad, maximum kicsit csalódott.
A húgod hitetlen! Nincs vallása! Õ tudja, hogy van isten, de letagadja, mert csalódott benne!
"Hiszek Jézus Krisztusban, de ami az Ószövetségben van, az nem az én istenem." !!!!!!?????? Mi van?????? Ez mit jelent? Mit akarsz ezzel mondani??????
Hiszek Jézus Krisztusban, de ami az Ószövetségben van, az nem az én istenem.
A testvéred a kereszténység Istenében nem hisz, nem pedig semmilyen istenségben, tehát nem vallástalan. Egyébként errõl õt kelljen megkérdezned: " figyelj, te hiszel abban, hogy van valamilyen isten, ami nem a bibliait jelenti?:) "
08:52: A Bibliát a kora újkorig latinul olvasták, a nép egy kukkot sem értett belõle.
Ez a Deizmus. Nem ateista, de nem is keresztény. Inkább a józan ész nevû dologgal vizsgálja és éli az életét melyben ott van Isten. A Bibliát is ember írta, hiába mondja mindenki, hogy Isten adta az ihletet vagy, hogy õ vezette a kezét. HA PL: A Fõnököm lediktál egy szöveget és én kinyomtatom és terjesztem akkor azt én írtam, de a Fõnöké az anyag. De akkor is én írtam. A Mai napokban Isten miért nem írat valakivel valamit, vagy miért nincsenek jelenések, csodás gyógyulások. Azért mivel amikor a Biblia meg lett alkotva akkoriban szinte mindennapos volt a.....most mondjuk ki: "Parasztvakítás".
Szerintem a kérdezõ és néhány válaszoló kissé félreértette a helyzetet, és elkerülte a figyelmét az "ez nem az én istenem" megjegyzés, és az, hogy - a kérdés kifdejtése alapján - a nõvére tulajdonképpen csak a Bibliát/kereszténységet kritizálja. Vagyis a nõvéred nagyon is hívõ, de semmiképpen nem keresztény. Attól még, hogy nem hisz abban az istenben, amiben Te, még nem lesz valaki ateista. Ez egyrészt kissé szûklátókörû szemlélet, másrészt ha ennyire nem viseltetsz nyitottsággal felé, az csak megerõsítheti a kereszténységel kapcsolatos negatív véleményében.
A kérdező hozzászólása: Jah meg azt kifelejtettem h nem hisz a mennyben és a pokolban, amíg nem látja meg ilyeneket mond. Meg a lélekvándorlásba se szóval nem értem...
A kérdező hozzászólása: Jah bocsi nem tudtam eldönteni hogy mit írjak rá végülis mert nem sokat tudok errõl csak néha úgy belegondolok abba hogy mit érez és ha anyuék nincsenek jelen sokat mondja hogy õ igazából nem vallja magát kereszténynek. nem mondja senkinek de szerintem úgy van vele hogy õ szívesebben lenne pogány, csak ugye azzal már rég elkésett mert megkeresztelték anyáék. szoval ha vissza lehetne vonni õ tuti megtenné (tudom ez hülyeség). de akkor végülis minek nevezzem õt?
A testvéred szkeptikus vagy agnosztikus. Nem hisz el minden anélkül hogy meggyõzõdne annak az igazságtartalmáról.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!