Találatok a következő kifejezésre: Altatásban vagy érzéstelenítéssel jobb (7 db)

Császármetszés altatásban vagy érzéstelenítéssel? Melyik a "jobb" és miért? Lehet választani?

Legjobb válasz: Annyira ne ijedj meg a fájdalomtól, ahogy ijesztget az elõzõ h.szóló... én is nagyon "fájdalom-érzékeny" vagyok, és kibírtam. De tényleg. Anyukám mindig azt mondogatta nekem, hogy én ne is szüljek soha, mert nem bírnám ki azt a fájdalmat, amilyen a hüvelyi szülés. Inkább a császár és az utána levõ fájdalom, mint a hüvelyi szülés. Szóval kibírható a császár után, bár nem kellemes, pláne, ha fel kell kelni, a tüsszentést meg fogd vissza, mert akkor tényleg fáj, azt hittem, szétrepedt a sebem...én nem tudtam visszafogni egyszer...na az tényleg fájdalmas volt.

Annyira ne ijedj meg a fájdalomtól, ahogy ijesztget az elõzõ h.szóló... én is nagyon "fájdalom-érzékeny" vagyok, és kibírtam. De tényleg. Anyukám mindig azt mondogatta nekem, hogy én ne is szüljek soha, mert nem bírnám ki azt a fájdalmat, amilyen a hüvelyi szülés. Inkább a császár és az utána levõ fájdalom, mint a hüvelyi szülés. Szóval kibírható a császár után, bár nem kellemes, pláne, ha fel kell kelni, a tüsszentést meg fogd vissza, mert akkor tényleg fáj, azt hittem, szétrepedt a sebem...én nem tudtam visszafogni egyszer...na az tényleg fájdalmas volt.
Nem bírod a fájdalmat?Hát pedig készülj fel, utána lesznek fájdalmaid.
A 17.41-es válaszoló nem tudom hol szült, hogy nem lehet választani.Nálunk Szombathelyen lehet.Én altatást kértem de lebeszéltek róla, mivel akkor az altatószer átmegy a babába.Így érzéstelenítõt kaptam.Ott a mûtõben mindjárt meg is mutatták a kislányomat, és még utána egyszer a folyosón. A 17.30-as írta hogy neki utána cicire tették.Hát nekem nem, engem elvittek az õrzõbe és csak este hozták be a kislányomat.13.45-kor lett meg és este 8-kor hozták be, nagyon rossz volt hogy nem lehetett velem.Volt egy másik anyuka aki császárral szült õt altatták, neki nagyon aluszékony volt a babája.Mindig úgy keltette fel enni.
természetesen érzéstelenítés. Nekem is így volt. Az altatószer átmegy a babába is! Meg neked is jobb, ha ébren vagy, meg hát egészségesebb is a epidural. Csak utána fájhat a fejed, nem szabad sokat fent lenni, feküdni kell. Bár sokan azt mondják, h nem érzéstelenítették el rendesen, és érezték a mûtétet. De ez ritka azért. Ugyanúgy, az altatásnál is hallottam már, hogy megmozdult mûtét közben...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszaitokat!
Én spinálist kaptam. Nem fájt utána a fejem, pedig emelgettem. Az sem zavart, h nem tudtam mozgatni a lábaim. Annyi volt, hogy miután beadták és lefektettek, rosszul lettem és hánytam. De egy méhszájvizsgálat fájdalmasabb, mint a szuri.
Ez is furcsa én hüvelyi úton szültem, és mégis rá 5 napra jött csak az elõ tej addig semmi!
Szia.Nekem surgossegi csaszarom volt, egyebkent sem akartam epidularis erzestelenitest kerni gondoltam eleg lesz majd a gaz. De nem huvelyi szules lett igy altattak.Parom kint vart, meg 5perc sem telt el onnantol hogy kikuldtek es mar a kezeben volt a gyerek.Engem megnyugtatott az orvos ha nem valami pancser mut akinek fel oraba telik kivenni a babat akkor nem megy at az altato, ha megis pancser akkor sem olyan artalmasak hiszen gondoljon bele akkor nem altatnak.Sot meg morfiumot is kaptam.Persze nem tudtam szoptatni amig fel nem keltem de nem halt ehen. :) Szerintem egyik sem rosszabb a masiktol.
Még annyit.Nem tudom ti hogy tervezitek, de nekem bent volt a férjem a mûtõbe.És nagyon megnyugtató volt.
Nálam is bent volt, de nagyon megviselte. Nem beszél róla, csak néha elejt egy-egy mondatot errõl.
fejgörcsöd CSAK akkor lesz, ha 12 órán belül megemeled a fejed. de úgyis szólnak hogy ne emeld.nekem szóltak.
nem akarlak elkeseriteni, de jobb ha felkészülsz a fájdalomra. az utófájások egész éjszaka tarthatnak, és a sebed is lüktet. amikor elõszor keltenek fel, levegõt alig kapsz. a császár kb 2 hét fájdalom.
cicafürdést akartam írni, bocsi :) Ja igen, tejci úgyanúgy azonnal beindult, nem volt 3-4 nap csúszás, mint ahogy mondani szokták.
17:30as vagyok. Én gerincproblémás vagyok/voltak. Sérv, meg csigolyáim vannak elcsúszva. Nem altattak :) Nem volt fejfájásom egyáltalán. Este miután elvitték a babám, hogy tudjak aludni, kaptam altatót, meg fájdalomcsillapítót. Reggel visszahozták, úgyhogy kelnem kellett :) Elsõre kikelni és kimenni wc-re fájdalmas, olyan mintha leszakadna a hasad, ég a vágásnál. Szóval nem kellemes, meg a cicifürdés is kellemetlen :( De a babának új pelus kell, úgyhogy csinálni kell mindent :D Amúgy minél inkább erõlteted a járást, mozgást, annál elõbb túl jutsz a nehezebb idõszakon. De azért megterhelõ, lassabb a felépülés, mégiscsak egy hasi mûtét. Én kb 5perc sétától is kifáradtam 1hét után, pedig jó kondiban vagyok (napi 5km-et futottam)
Altatás, szerintem rosszabb, mert az altató belemegy a babába is, illetve nem tudják cicire tenni. Engem érzéstelenítettek. Jobb volt. Miután kivették a picim, megnézhettem, aztán odaadták Apának és utána rátették cicire. Kicsit fura volt, úgy nézni a lábam, mintha nem is az enyém lenne :) Ettõl függetlenül a nyomást lreztem, mást nem Szerintem nem lehet választani. Az altatás csak akkor van, hogyha az anyukának valami komoly betegsége van, amúgy meg érzéstelenítenek.
Mint ahogy azt sem te választhatod, h császár v hüvelyi szülés, így az érzéstelenítés fajtáját sem. Ha nincs szívproblémád v gerincproblémád és a császár nem extrémsürgõs a te vagy a baba halálközeli állapota miatt, akkor 100%, h érzéstelenítés lesz. Azért szeretik azt az orvosok jobban, mert nem megy át a babába és kiemelés után fel tud sírni, tisztul a tüdeje. Hüvelyi szülésnél a hüvelyen való átpréselõdés kinyomja a tüdõben levõ folyadékot, ezzel biztosítva a tiszta légutakat. Császárnál ez a nyomás elmarad, ha a baba pluszban alszik is, akkor nagyobb az esélye, h a tüdõ nem tisztul ki rendesen és tüdõgyulladást kap a baba.
17.41 vagyok Pontosítás: ha szívproblémád van, akkor 100%, h gerincérzéstelenítés van. Ha gerincproblémád van (valami, ami nem engedi a szúrást), akkor inkább altatás.
A kérdező hozzászólása: Egyik sincs, epilepsziás vagyok, ezért kell császárral szülnöm. Rettegek attól, hogy állítólag iszonyatos fejgörcs lehet az érzéstelenítés vége (nem bírom a fájdalmat). De a babának mindenképpen ez a jobb, igaz?
Még annyit.Nekem mûtét közben fájt a fejem meg hányingerem volt.Folyamatosan kérdezgették.Utána nem emlékszem hogy fájt volna.
Szia!Én 2 hónapja szültem Baján császárral, nekem javasolták az érzéstelenítést!Elõtte való nap beszélgettem a mûtõs fiúval, azt mondta altatásnál 5 percük van arra hogy kivegyék a gyereket, ha azt akarják hogy ne menjen át az altató.Iszonyatos fejgörcstõl nem kell tartanod ha sokat iszol és kb az elsõ 10 órában nem emelgeted a fejed!A kisfiunk du 1-kor született, azt mondták hogy este oda adják, de mivel adaptációs zavar lépett fel nála, majdnem 2 napi nem láttam mert elvitték a gyerekosztályra:// Nekem ami fájdalmas volt az csõ ami a sebbõl vezette el a vért, és utána kb 3 napig nehéz volt felkelni az ágyból, mert igen csak fájt odalent..Ne keseredj el elsõ nap.hogy milyen tehetetlen vagy, mert az leszel, ugyanis napról napra érezni fogod a javulást!Na meg ezek a drágaságok minden fájdalmat megérnek!!!!!
Eszem ágában sem volt ilyesztegetni, kedves utolsó.De ahogy te is írtad vannak fájdalmak utána.És a mozgásra gondoltam én is.
Nekem mindig azt mondták olyan hamar kapják ki a babát hogy nem tud átmenni az altatószer a babába. engem érzéstelenítettek, igaz sos császárom volt. sajnos a pici mivel korababa lett egybõl ment inkubátorba és lélegeztetésre. iszonyat volt a mozdulatlanság, hogy nem éreztem a lábamat. mivel toxémiás lettem és a vérnyomásom 200felé ment mikor felakartak állítani az örzõben így én csak 18 óra múlva bírtam felkelni az ágyról. miután belgyógyászt hívtak hozzám. a fájdalomról: másnap éjszaka nõvért hívtam mert nem bírtam felkelni pisilni. szegény meg ijedten rohant mert tudta mi volt velem :) csütörtökön császár délután, pénteken rohadtul fájt emlékezetem szerint, viszont szombattól már nem lébecolhattam, mennem kellett a kórház túlsó végébe a PIc osztályra. hétfõn varratszedés és onnantól 3 hétig hajnali 3, 30-*kor kocsiba be, és éjszaka meg haza. Mennem kellett, így nem is emlékszem arra hogy az elsõ éjszaka után fájt e vagy sem. de annyira nem lehetett vészes, mivel én sem bírom a fájdalmat, biztosan emlékeznék rá., igaz jobban izgatott hogy életben marad e a lányom :( ma már 15 hónapos cserfes manó. :) ) de tény hogy leginkább a mozdulatlanság készített ki engem. fejgörcsöm nekem is volt, igaz én egyszer tudatlanul szúrás közben felnéztem a férjemre. úgy szólt rám a szülésznõm. két napig csak feküdni vagy menni tudtam, ülni nem. azt hittem megõrülök, annyira még sosem fájt a fejem. s mivel sos császár volt, senki nem szólt hogy sok folyadékot igyak, hogy vigyek magammal szívószálfélét, így inni alig ittam az õrzõben.
A utó méhösszehúzódás mindenkinek fáj, nem csak a császárosoknak. Sõt, én majd bele pusztultam a szelekbe. Olyan vihar tombolt a hasamban 3. nap, hogy azt hittem szétszakad a hasam (érdekes, errõl soha sehol nem olvastam még). Nekem nem volt fejfájásom, pedig már mûtét után emeltem a fejem.

Császár altatásban vagy érzéstelenítéssel? Melyik a jobb, miért? A Dr. Roseban lehet választani?

Legjobb válasz: nem szoktak altatni, bonyolultabb, kockázatosabb.

nem szoktak altatni, bonyolultabb, kockázatosabb.
Nekem volt egy altatásos, és két érzéstelenítéses.Nos tény, hogy én fusztráltabb voltam mikor fent lehettem, de minden kép jobb, hogy hallja az ember ahogy felsír a gyereke, és még talán 1 másodpercre meg is mutatják. Az elsõnél minden kimaradt, csak a , , kész kis csomagot, , kaptam meg.És olyannyira bódult voltam, hogy egy fél nap kimaradt az életembõl az altatásos császár után.
Így van, altatni csak nagyon sürgõs esetekben szoktak, szerintem nem lehet választani. Egyébként a gerunctáji érzéstelenítés jobb, az altatásnál elég jó dózist kap a szerbõl a kicsi is.
Engem altattak, borzasztó volt, az intubálás helye napokig fájt, plusz nem láttam, ahogy világra segítik a Picim, nem éreztem azonnal, csak 3-4 óra múlva kaptam meg. Ez a mai napig fájó pont... De sajnos extrán sürgõs volt kikapni a babát, az EDA, amit vajúdás alatt kaptam nem hatott annyira, hogy a mûtétre is jó legyen.
Nem kap egyébként az altatóból a pici, ugyanis úgy zajlik a dolog, hogy bevisznek, leterítenek, lekenik a hasad, a szülésznek pedig már ott a kezében a szike. Ekkor elaltatnak, és 3 perc múlva kint van, ennyi idõ alatt pedig nem ér át a babába. Ezt a férjem magyarázta el, aki az orvosom is egyben. :)
Ez így van, nekem is így volt az elsõ babámnál. Viszont az az egy hátránya volt a dolognak, hogy mivel nagyon kellett sietniük kicsit kapkodva vágtak és csúnyán is forrt össze a heg. Ha van idõ akkor szép heget csinálnak. Most elméletileg érzéstelenítéssel lesz a császárom, de attól is eléggé félek:) !
A klinikát megkérdezted? Mert nem sok anyuka van itt, aki magamban szült, olyan meg még kevesebb, akit olyanban császároztak.
Nekem beadtak az EDA-t, mert gondoltak, ugy jobban megy majd a tagulas, de 2-3 ora mulva mar latta a doki, hogy vmi miatt nem megy lejjebb a baba, mindenkepp csaszar kell. Csak siman kiterjesztettek az EDA-t es mar vittek is a mutobe. MIvel vegig ebren voltam es teljesen eber is voltam, hallottam, ahogy a dokik beszelgetnek, meg ereztem, ahogy rangatnak (ez nem fajt, inkabb fura volt). Aztan kikaptak a babat, elvittek lemosni es visszahoztak megmutatni, megpuszilni. 2 ora mulva mar megszoptathattam a korhazi szobaban (allami, a Janos korhaz volt). Nem voltam komas, de 12 orat fekudni kellett, kaptam infuziot, utana meg fel lehetett kelni, es nem voltam utana sem kaba, csak a varras helye fajt nyilvan valamennyire (erre adnak jo fajdalomcsillapitot, amivel szoptathatsz is).

Mi a külömbség a spinális és az epidurális érzéstelenítés között császárnál? Hogy jobb a császár altatással vagy érzéstelenítve? Elég parás vagyok.

Legjobb válasz: Én úgy tudom,hogy császárnál csak spinális van,vagy persze altatás.Hogy melyik "jobb" ,össze hasonlítási alapom nincsen,nekem csak spinális volt,de egyáltalán nem volt olyan szörnyû... Persze furcsa,hogy magadnál vagy és bár nem érzel semmi fájdalmat,de azt érzed hogy matatnak benned... :) De nem kell tõle parázni! :)

Én úgy tudom, hogy császárnál csak spinális van, vagy persze altatás.Hogy melyik "jobb" , össze hasonlítási alapom nincsen, nekem csak spinális volt, de egyáltalán nem volt olyan szörnyû... Persze furcsa, hogy magadnál vagy és bár nem érzel semmi fájdalmat, de azt érzed hogy matatnak benned... :) De nem kell tõle parázni! :)
Az epidurális (amint a neve is mutatja) gerincközeli, a spnális meg (szintén a neve mutatja) gerincvelõi érzéstelenítés. Elõzõnél nem szúrnak a gerincbe, utóbbinál igen. Az altatásnak mindig van kockázata, öbb, mint az edának meg a spinálisnak. Altatni akkor szoktak, ha nagyon gyorsan kell kivenni a babát, mert az edát és a spinálist idõ bekötni és belõni az adagot. Egyébként ha progis császárnál mégis altatnának, akkor beszélsz az anesztessel, aki kikérdez altatás elõtt és felel az életedért, és neki felteheted a kérdéseidet.
Nekem spinális volt, amit eddig ilyen szakszerûen nem tudtam, most olvastam:-) Szóval nekem szúrtak. Furcsa érzés volt, mondhatni félelmetes és izgalmas együttvéve, de nekem hosszú idõ kell még, hogy a születésre gondoljak, ne arra, hogy egy mûtétem volt.
Az epidurális érzéstelenítést nem alkalmazzák császárnál, mert csak a fájdalmat csökkenti, hüvelyi szülésnél használják fájdalomcsillapításra. Tudsz közben mozogni, pisilni (bár van aki katéterezni kell) mozogni, nyomni, egyszóval mindent, csak nem fáj annyira. Spinális érzéstelenítés teljesen lebénít deréktõl lefelé, katéter kell és a kislábujjadat sem tudod mozgatni, nem érzel semmit, ezt használják császármetszésnél. A császár jobb spinálissal, mint altatásban, mert nem vagy annyira rosszul utána, valamilyen szinten jelen vagy és átélheted a babád világrajövetelét és sokkal kevésbé veszélyes rád és a babára nézve is!
Anatómiailag máshol hat az érzéstelenítõ szer spinál és epidural esetében. Spinálnál a teljes fájdalommentesség és az átmeneti mozgásképtelenség törvényszerû. Epidurálnál - megfelelõ koncentrációjú szer adásával - megõrizhetõ a mozgásképesség (nyomni tud a kismama), viszont a fájdalomérzet nagyrészt (kb. 75%-ban) kiesik. Ha töményebb/több szert adunk az epidurálkanülbe, az hasonlóan viselkedik, mint a spinál. Ilyen módon igen, lehet császározni epiduralis érzéstelenítésben is, de mivel technikailag nehezebb, mint a spinál, és utóbbi is kitûnõ erre a célre, császárnál a spinál a rutin. A dolog jelentõsége annyi, hogy ha egy szüléshez epiduralt kap valaki, és közben úgy alakul a helyzet, hogy császározni kell, akkor nem kell szerencsétlenkedni a spinállal/altatással, hanem az ember ad egy jó adag gyógyszert az EDA-ba, és lehet operálni.


Altatásban vagy epidurális érzéstelenítéssel jobb császármetszéssel szülni?

2 évvel ezel?tt pánikpetegséggel kezeltek, ma már nem járok vele orvoshoz. A n?gyógyászom szerint a betegségem miatt valószín? császárral kell szülnöm. Nagyon félek. Altatásban vagy epidurálás a jobb?

Legjobb válasz: Nem értem, mi köze a pánikbetegségnek a szüléshez? De az orvosod biztos tudja. A baba szempontjából biztosan jobb az epidurál, mert az altatás után egy ideig nem rakhatod mellre és az elõtejre nagy szüksége van, meg a minél korábbi összebújásra is! Fájdalmat így nem érzel és azonnal látod a babádat. Szóval szerintem Neked is ez a jobb. Sok sikert és ne félj, sokan túlélték már!

Nem értem, mi köze a pánikbetegségnek a szüléshez? De az orvosod biztos tudja. A baba szempontjából biztosan jobb az epidurál, mert az altatás után egy ideig nem rakhatod mellre és az elõtejre nagy szüksége van, meg a minél korábbi összebújásra is! Fájdalmat így nem érzel és azonnal látod a babádat. Szóval szerintem Neked is ez a jobb. Sok sikert és ne félj, sokan túlélték már!
Nekem is az a véleményem, h ogy jobb, ha ébren vagy. Jobban részese leszel te is a dolgoknak, ott leszel, hallod, ahogy felsír, megmutatják, láthatod. De ez a saját véleményem, tapasztalatom nincs, bár barátnõm így szült. Nem bánta meg.
Szia!Az biztos hogy sokkal jobb a baba és a te szempontodból is az hogyha ébren vagy de gondolom attól félsz hogy esetleg elöjönne a pánikbetegséged pont közben vagy épp term. szülés közben nem irtad hogy , ennyi idös terhes vagy beszéld meg szerintem a dokival hogy mi lenne a jobb és persze azt is hogy te majd hogy érzed magad a terh.vége felé és a melett dönts amit ugy gondoltok hogy neked is és a babának is megfelelö.Grat a babához, és sok sikert:) 35hetes kismama:)
Szia én is kiegészíteném a leírtakat. Attól, hogy pánikbeteg voltál esetleg vagy még egy kicsit, nem indok a császárra, nem a pánikon jár majd az eszed:) És ébren a legjobb tapasztalatból mondom végig részese vagy az eseményeknek nem érzel semmit, de látni fogod a babád azonnal megmutatják nem teszik azonnal cicire, mert remegéssel jár az epi, de látni fogod a babát.Miután ellátnak bevisznek a megfigyelõbe és oda viszik, majd az édes pici babádat, ahol már csak a tiéd lesz.:) Sok sikert és gratulálok a babához!

Mandulaműtét altatással vagy helyi érzéstelenítéssel jobb? Körülbelül mennyi időt vesz igénybe?

Legjobb válasz: nekem helyi érzéstelenítéssel csinálták, fél óra alatt mindenen túl voltam (de a várakozáson is). nem kellemes és elég bizarr, de érdekes élmény

nekem helyi érzéstelenítéssel csinálták, fél óra alatt mindenen túl voltam (de a várakozáson is). nem kellemes és elég bizarr, de érdekes élmény
A kérdező hozzászólása: Én 18 alatt vagyok, tehát ingyen járna altatás is, de félek az esetleges szövõdményektõl, mert még sosem altattak, nemis volt sosem mûtétem, viszont helyi érzéstelenítéssel meg nem tudom mennyire tudnám jól tûrni, hogy a számban matatnak, és úgy kell tartanom, meg a vér, meg minden :/
Nekem 8 napja vették ki és altatásban. Semmire nem emlékeztem és jobb is volt így . Egy jót aludtam.
Szia nekem júli 4-én vették ki altatásban. Most lábadozom, de örülök, hogy legalább a mûtét részén könnyen túl voltam. 20/L

Altatas vagy helyi erzestelenites a jobb?

Mutetnel.

Legjobb válasz: Attól függ, milyen mûtét.

Attól függ, milyen mûtét.
A kérdező hozzászólása: Egy ilyen bõr alatti gennyes gyulladásnál.
És hol van az a bõrterület? az altatásnak mindig sokkal több a rizikója, helyi érzéstelenítés viszont gyulladt területet nehezen érzéstelenít el
A kérdező hozzászólása: Fenekemen van. A szuri az valami borzalom volt a multkor is. Ugyanilyen volt mar rajtam csak a labamon. Azt felvagtak.
mindkettõben van rizikó. a gerinc-szúrásnál, ha elvéti aki csinálja, akkor utánna marad a tolókocsi, de a sima popóba adott érzéstelenítõ is érhet motoros izmot, ami után az a felõli láb aligha fog mûködni jráskor. ( ezek megtörténtek ismerõseimnél)

Császárral szeretnék szülni. Melyik a jobb az epidurális érzéstelenítés vagy az altatás? Mondjuk az altatásnak jobban örülnék.

Legjobb válasz: Sajnos megvan az esélye, hogy császárral szülhetek csak (gerincsérv, csigolyatörés, kórosan alacsony vérnyomás/vérszegénység stb.), és biztosan altatást kérek. Viszont én ezt kérhetem, mert orvostanhallgató vagyok, aki abba a kórházba dolgozik be :D Általában ezt az orvos dönti el. Én frászt kapok az epidurális gondolatától is, az amúgy sem jó gerincemnél ne szurkáljon senki... Viszont itt ugye nem látod rögtön a picit. Miért fognak császározni?

Sajnos megvan az esélye, hogy császárral szülhetek csak (gerincsérv, csigolyatörés, kórosan alacsony vérnyomás/vérszegénység stb.), és biztosan altatást kérek. Viszont én ezt kérhetem, mert orvostanhallgató vagyok, aki abba a kórházba dolgozik be :D Általában ezt az orvos dönti el. Én frászt kapok az epidurális gondolatától is, az amúgy sem jó gerincemnél ne szurkáljon senki... Viszont itt ugye nem látod rögtön a picit. Miért fognak császározni?
Altatásban nagyon ritkán csinálják. Vagy te fogsz mindent eldönteni? Azt is, hogy császárral szülsz meg azt is, hogy altassanak vagy epit adjanak? Kicsit furcsa, mert az orvosok szokták eldönteni.
Ha császározni kell akkor azt majd az orvos eldönti!Ugy tudom altatni csak sûrgõsséginél szoktak!
Ez nem kívánságmûsor! Nem te fogod eldönteni hanem az orvos! Vagy lehet hogy sok felesleges pénzed van, mert akkor megteheted. De minek akarsz császárt, ha minden rendben van/lesz? Ha ennyire be vagy [email protected] a szüléstõl minek akarsz gyereket? Császározzanak is, altassanak is, ne haragudj ez röhej.....
uristen mi van veletek nok??? az eleted legszebb pillanatat akarod ataludni amikor a gyereked megszuletik??? banni fogod orokke.... ennyire felsz a szulestol? erre teremtett minden not az elet! (tisztelet a kivetelnek akinek nem lehet gyereke...)
Altatást kérd! a mellettem fekvõ hölgy is azt kérte és sokkal jobb utána mert még utána is alszol egy kicsit és addig se érzed a fájdalmat.Ja és utána rögtön feltudsz kelni az epivel még le leszel kicsit bénulva.
Utolsó vagyok, persze abban az esetben, mikor a császár indokolt, az anyának nincs választása, és ezek az anyák sokáig nem is tudják ezt feldolgozni, hogy nem természetes úton szültek. Kérem õket, hogy ne értsenek félre, véleményem arra az esetre szól, mikor egy anya félve a szülés fájdalmától szeretne császárt. A császár nem választható, de sajna én is hallottam már olyat, hogy valaki csupán félelembõl kérte, és így is szült. Lehet, hogy most ez könnyebbnek tûnik, mint a sima szülés, de sokkal több szövõdménye lehet, tehát - azon túl, hogy a meghatározó elsõ napokban nem tudsz olyan minõségben a gyerekeddel lenni, mint kéne- ez a veszélyesebb.
Elõször ledöbbentem a kérdésen, aztán eszembe jutott, hogy terhességem alatt nekem is volt olyan gondolatom, hogy inkább császározzanak. Ennek oka csak a félelem volt, amin aztán átlendültem, és végül simán szültem, fájdalomcsillapítók nélkül. Volt túlhordás, méhszájérlelés, burokrepesztés, oxytocin, miegymás, de mégsem fordult meg a fejemben az epidurális se... A babádnak és neked sem hiányzik a kábultság a szülést-születést követõen. Olyan rövid az az idõ, míg el nem alszik a fáradalmai után! Ezt a kis idõt kell kihasználni az ismerkedésre, mellre helyezésre, hisz ezzel alapozod meg kettõtök kapcsolatát, mellre helyezni viszont nehézkes hasi vágás után, ha pedig altatva vagy, nem is tudod mellre helyezni azonnal. Elvileg az altatás nem hosszú idõre szól, de mégsem lehetsz ott az elsõ levegõvételénél, felsírásánál, nem tudod magadhoz ölelni, és megnyugtatni õt a nagy stressz után. Igen, tényleg nagyon fájdalmas a szülés, de utána olyan boldogság önt el, hogy ezt nem is érzed...hidd el, mikor ott tartod a kezedben õt, csak azzal fogsz foglalkozni, hogy rendben van-e vele minden, és csak csókolni, ölelni fogod, nem fogsz fájdalmat érezni. Homeopátiás szerekkel tudod oldani a stresszt, sõt szülés közben is szedhetsz ilyeneket, kérj szakembertõl tanácsot, összeállítja a neked megfelelõ, hozzád illõ alkati szereket. Mikor szültem, a császáros anyák napokig feküdtek tehetetlenül, míg gyerekeik a nõvéreknél ordítottak naphosszat, mert nem tudták õket magukhoz venni a fájdalmaik miatt. Ehhez képest én soha nem hagytam a nõvérekre, csak a röpke zuhanyzásaim idejére, és egész nap cicizett, úgy, hogy egy óra cici után kb. negyed órát pihentünk, majd újra cicizett. A tejbelövellés elõtt ezt muszáj így csinálni, mert a baba szopizása indítja be a tejtermelést. Gondolj bele, hogyan tudsz majd szoptatni császár után? Egy anyának még én segítettem zuhanyzás után a bugyiját felhúzni, mert képtelen volt lehajolni a 3 napos hasi vágásával. Egy faluból vagyunk, õ tápot ad gyermekének, én pedig a mai napig szoptatom a másfél éves gyermekemet. Az övé 3x volt kórházban, az enyém még nem volt beteg soha; arról nem is beszélve, hogy ezen túl mi mindent alapoz meg a szoptatás... Összegezve tehát: ha fontos, hogy gyermekeddel meghitt szeretetkapcsolatot alakíts ki, és fontos, hogy szopjon legalább elsõ évében, semmiféle fájdalomcsillapítót nem ajánlok, pláne nem császárt. Ha valami mindenképp kell, akkor a sima szüléshez legyen EDA, még mindig jobb mindkettõtöknek, mint a császár!
enis csaszarral sztultem, es altattak.....nem csak sürgõsseginel hasznalnak altatast...nekem mindenkepp csaszar lett volna, es nem volt kerdes se h altatnak.pedig minden rendben volt....
Kedves Hölgyek. Kicsit mindenki elment érzelmi irányba és kevesen válaszoltak a kérdésre. Abban teljesen igazuk van, hogy az orvosé a döntés, de ha minden rendben van akkor az orvos enged a kismama kéréseinek a megfelelõ vastagságú borítékért. Nekünk konkrét árlistát vázoltak fel, meg is voltunk lepõdve! Fõleg azok kérik a császárt akik féltik az alakjukat, sõt szoptatni se szeretnének mert árt a ciciknek. Persze megvan a véleményem ezekrõl a "hölgyekrõl", de ez az orvosokon múlik. Amíg a boríték fontosabb, addig lesz rendelésre császár + tejelapasztás és tápszer az anyatej helyett. Éljen a liberális demokrácia. :)
én reménykedek benne hogy minden rendben lesz és hüvelyi úton szülhetem meg a babám, de ha császárra kerülne a sor, jobban örülnék ha altatnának. hiába mondják biztos módszernek az epidurált elég, ha épp én vagyok a kivétel akinél elszúrják és maradandó károsodást szenvedek, még talán le is bénulok. a barátnõm epidurált kapott, azt mondja azóta is rengeteget fáj a háta azon a helyen és hogy borzalmas félelmei voltak, míg benne matattak és ha még valaha is megy szülni (bár ezek után nem akar) jobban szeretné átaludni azt a részt. nem értem miért kell nekitámadni annak aki az altatást részesíti elõnyben. õk is ugyanúgy szeretik a babájukat és késõbb ugyanúgy meglátják, megpuszilgatják és nem egy olyan rémes élmény lesz számukra hogy na, amikor megszületett, akkor tolták épp jobbra a beleimet. azért "szeretik" programozott császárnál az epidurált, mert altatáskor a baba is elkábul, de a császár ígyis-úgyis trauma neki, rosszabb, mint a természetes szülés, tehát nagyon nem változtat az egészen.
Sziasztok! Én vagyok az orvostanhallgató, akinek a bennfentességét megkérdõjelezitek :) Természetesen semmit nem kell elhinni, és okoskodni sem akartam, egyedül azért írtam bele a válaszomba, hogy az vagyok, hogy alátámasszam én miért tudom kisírni az altatást. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy az epidurális/spinális érzéstelenítés egyszerûbb, kevesebb kockázattal járó mód. Amiért én mégis ragaszkodom (szigorúan saját esetemben) az altatáshoz, az az, hogy a sérvem, és a csigolyatörésem pont azon a területen van, ahova szúrni kell, ezért írtam, hogy az ÉN amúgy sem jó gerincemnél ne szurkáljon senki. De azt is leírtam, hogy ezt az esetek nagy többségében NEM az anya dönti el, ahogy szerencsére azt sem, hogy császár lesz-e vagy sem. A kérdezõ véleményt kérdezett, én leírtam a sajátom. Szerencsére nem tartozom azok közé a medikák közé, akik a saját véleményüket akarják ráerõltetni a másikra (és azok közé sem, akik a fonendoszkóptól már orvosnak érzik magukat) :)
Nem olvastam a válaszokat, nem szeretnék vitázni se, és téged meggyõzni se, de én az epidurálist választanám. Sürgõsségi császárom lett, mert véreztem, lepényleválás volt. Az altatóorvos kérdezte, hogyan szeretném, mondtam, hogy epit szeretnék. Megtudta, hogy mi az oka a császárnak, aztán közölte, hogy akkor altatásos lesz. Ami miatt jobb az epi: 1.Az altatás után nagyon erõs köhögési ingerem volt, sokat köhögtem is, kiba..ottul fájt minden köhintés a hasamban. 2. Nem szoptathattam meg a kislányomat, csak 14 órával a mûtét után, pedig szegényem már jóval elõbb szeretett volna enni, így csak a hálóingemet szívogathatta addig! :-(
29-es vagyok. Igen, igazad van, minden szülés más és mindenki másképp éli meg. Érdekes amit írsz, nekem a gátmetszés nem is fájt, sõtt amikor megszületett a 2. kisfiam, akkor a doki felnyúlt szó szerint és kikapart, ellenõrizte az elõzõ császár utáni heget, hogy minden rendben van-e (rendben volt). Érdekes volt, felnyúltak:-), de nem fájt egyáltalán. Arra viszont emlékszem, hogy az 5. napon varratszedés után boldogan felkiáltottam, hogy tudok ülni és nem fáj semmim:-). A szoptatásra pedig tényleg mindenkit csak ösztönözni szeretnék, akár hogy is szül, mert nagyon jó a babának és a mamának is. Az egy évvel ezelõtt született fiam még mindig szopik, pedig õ császáros volt, és bár nem tudtam rendesen megszülni, az epidurális érzéstelenítésnek köszönhetõen hallottam amikor felsírt, azonnal megmutatták, megpuszilhattam...olyan jó volt, hogy ott lehettem és nem aludtam át...mint az elsõ fiamnál.
Szerintem vegyél a piacon egy gyereket. Akkor még a 9 hónapot sem kell kivárnod. És az alakod sem deformálódik.
Nekem is varrtak, én három napig vajúdtam feleslegesen, mert minden próbálkozás ellenére 3 nap alatt sikerült egy ujjnyit tágulnom... na akkor burokrepesztéssel beindították a szülést, rá fél órára oxytocinnal gyorsították, amitõl 2 órán belül kirepült a babám, a nagy sietségben vállát törve. Én nem azt írtam, hogy minden szép és jó, nincs semmi fájdalom a szülés után.... még 2 hét után is rossz volt ülni, 6 hétig vérezgettem, és még 4 hónap múlva sem volt fájdalmatlan a közösülés... A babát tõlem nem vitték el, a varrás alatt végig cicizett, így kicsit elterelte a gondolataimat is a gátvarrásról, bár így is ugráltam rendesen. Azt gondolom, hogy még mindig jobb, hogy nem tudtam ülni, mint az, hogy felvágnak... semmilyen szempontból nem tartom elõnyösnek a császárt. Nem véletlen, hogy elvileg csak nagyon indokolt esetben döntenek a császározás mellett. Az altatást pedig inkább ne kérd, kedves kérdezõ! Ne maradj le a gyereked megérkezésérõl, bárhogy is jöjjön a világra! Sok boldogságot a babához, kitartást a szüléshez!
Neked mi a jobb vagy a babának???Az altatás nem jó hatással van a babára, azt csakis sürgõs esetben alkalmazzák!Egyáltalán nem vésze az érzéstelenítés sem, tapasztalatból mondom, ráadásul amint megszületik a baba, oda viszik, hogy lásd azonnal.Remélem, hogy errõl nem akarsz lemaradni!!!!!!
Az elsõt normálisan szültem, fájdalomcsillapító nélkül. A második-harmadikat (ikrek) epidurálisan császárral. Ha lenne rá lehetõségem, én térden állva könyörögnék, hogy normálisan szülhessek. A normális után aznap már magam mentem pisilni, gyorsan felgyógyultam. A császár két hét nyakmerevség, dübörgõ fejfájás, három napig nem tudtam talpraállni, negyediken kaptam vért, mert túl sokat vesztettem, persze az idegen vér allergiás reakciót váltott ki, pedig "választott" vér volt, krvára fájt a seb, stb... senkinek nem kívánom...
szia énis császáral szültem és altatásba anno 10 ével ezelõtt még csak altatásba csinálták nálunk nehezen ébredtem és csa másnap láthatam a lányomat ez a hátránya biztos epidurálisan meg ahogy irták mindjárt láthatod a picit ne félj szerintem tõle sok szerencsét neked és minden jót
Nemrég volt olyan kérdés miért nézik le a császárosokat a természetesen szülõk.. nos csakis az ilyen kijelentésekért... Akinek muzsáj annak muszáj, nem tehet róla. A brátnõmnek arctartásban volt a kisbabája, nem szülhette meg hüvelyi úton sajnos. De hogy valaki elhatározza h császárt szeretne.. az no komment!
Igen, nekem is az jutott eszembe elõször, hogy tuti nem hallgató, de hát, tudod lehet, hogy mégis az, ugyanis rengeteget szoktak sajnos... khm, okoskodni, miután már egyszer fogtak egy fonendoszkópot a kezükben, azt hiszik, hogy övék a világ... :) ) A férjem nem ilyen biztos magában néha, pedig azért neki már van ez-az a háta mögött. De a saját szakterületén kívül pl. óvatosan nyilatkozik azért mindig. (Vizsgáztat is egyébként orvosisokat, és bizony még hatodéven is olyan hallgatók fordulnak elõ, hogy az embert kirázza a hideg...) No, mindegy, ez van... :) )
Kedves 22. és 23., teljesen igazad van! Csak sajnos az emberekben még mindig benne van a sok hülyeség, amit félinformációkból, egymás rémisztgetésébõl "nyernek". (Speciel megkérdõjelezem az illetõ "orvostanhallgatóságát" ...) Aneszteziológus férjes
A kérdező hozzászólása: Barátnõm nemsokára szül és igen kérhette neki altatás lesz..ez így megy., ennyi!!!!
Miért szeretnél császárral szülni?
A kérdező hozzászólása: Bocs ne mindenki vegye magára, az elsõ megválaszolónak nagyon köszönöm a lényegretörõ, korrekt válaszát!!
nekem 4 császárom volt, ebbõl 3 altatásban, a negyedik epidurális.Ha mégis van lehetõséged választani, akkor mindenféleképp az epidurálisat válazd!sokkal "jobb".az altatás után sokkal rosszabb, sokkal jobban elveszettnek érzed magad, nem beszélve az altatószerttõl köhögési ingered van mert egy gombóc van a torkodban, és nagyon kellemetlen, és fájdalmas köhögni egy ilyen friss vágással.az epidurálisnál ez nincs, ott hallhatod a babád elsõ sírását is!!!És tényleg semmi fájdalmat, semmit nem érzel mûtét közben, és felépülni is hamarabb fogsz epidurális után, ezt hidd el nekem, tapasztalat! sok sikert!!
Igen sok pénzedbe lesz, ha altatást akarsz, ugyanis akkor nem csak az szülész orvost kell lefizetned, hanem az aneszteziológust is!!!
Elég furcsán válaszoltak, de normális válaszként le kell írnom, hogy nem Te döntöd el, hogy hogy szülsz, hanem az orvos. Azt meg pláne nem, hogy epidurális érz, vagy altatás. Nekem császár volt, és eredetileg epidurális, de a dokinõ nem találta a helyet, ahova beadja az érzéstelenítõt, így altatás lett. Megmondom õszintén, nem bántam meg. Sõt...
Már moderálták az õ válaszait, azért nem látod miket írt. :) Nagyon durva hangnemben válaszolt. El tudod képzelni az emberekrõl, hogy egy ilyen kérdésre ok nélkül bántóak?
EDA!!! És jajjIstenem ... El ne hidd már, hogy az EDA-tól le leszel bénulva!!! Viszont azonnal láthatod a babádat!
Én halálosan komolyan mondom, figyelve a kérdéseid, hogy kicsit gondolkozz el azon, hogy a gyermeknek melyik a jobb. Nagyon nem vagyok egy õsanya, no de: a. Tényleg kell neked az anesztézia, a heparin kezelés utána önként és dalolva??? b. Nem véletlenül van a természetes szülés, láss már túl a fájdalmakon... A babának a csatornán való áthaladás fiziológiás stressz, szüksége van rá. c. A császármetszés remek megoldás, ha életet ment, ha téraránytalanság, oxigénhiány, fertõzés veszélye merül fel, vagy az anamnézisben szereplõ egyéb okok miatt (ahogyan elõttem gerincproblémákról is írtak) - na de felelõs orvos nem vállal altatásban, megrendelésre egy komoly hasi mûtétet. d. Én nem tudom, nálatok hogyan megy ez, az én férjem ott orvos, ahol szülni fogok, ha vele "kérnénk" nekem császárt eléggé megkérdõjeleznék az épelméjûséget. e. Pszichológusként tisztában vagyok a szorongás fogalmával, azzal is, hogy ez hátráltathatja a szülést, de ha errõl van szó, akkor azt is lehet kezelni, vagy kérhetsz sima szülésnél is edát. Ez talán valamilyen kompromisszum lehetne esetleg. Te tudod. Amúgy meg akkor már EDA, gondolom akarod látni a picit, amint kibújik...? Én alig várom, hogy megölelhessem, és megpuszilhassam. 32 hetes kismama
Rendes szülésnek indult végül császárom lett.Nekem epidurális volt.Csodálatos volt hallani amikor felsírt a fiam, és látni az elsõ másodperceiben. Aznap egy másik nõnek volt altatásban és õ sokkal rosszabbul nézett ki mint én.Neki a babáját is elvitték másik kórházba (meconiumos magzatvizet nyelt) és teljesen ki volt szegény hogy még nem is láthatta. Ha lehet választanod akkor epidurális, hogy lásd a babád elsõ pillanatit :)
Muszáj volt lepontozni??????Én csak elmondtam a véleményemet, mellettem egy császáros feküdt és õ mesélte , hogy utána nem tudott felkelni mert le volt még bénulva nem érezte a lábát ezek szerint császárosoknál sem egyforma a dolog.
Kedves "doktornõ"! Elég szégyen, hogy az epidurálásról így ír.Elriassza a többi olvasót, mert tudja min fán terem.Amint hallom mostanában, hogy a kezdõ orvosok nem tudnak vénás injekciót adni, epidurálást végezni stb. Én három gyermeket szültem simán, semmi más csak orvosi segítséggel. Én nagyon féltem és félek most is még az injekciótól is de szüléskor egy hangom sem volt, meg is dicsértek nagyok voltak a gyerköcõk/ nem elhízottak/. A környezetemben aki mondja fél a szüléstõl én biztatom, ahol bement ott ki is kell jönnie simán. A szülés a legjobb érzés, nincs semmi hozzá fogható.Annál jobban szereti az Anya a gyermekét. Nem hiába mondják a legrosszabb beteg az orvos. Sok sikert és jó egészséget! Várom vissza a válaszával szülés után!!!
Kedves Atroposz! Biztosíthatlak, hogy NEM én pontoztalak le, mint ahogy mást sem. Ennek ellenére köszönöm a "visszavágást"! (Komolyan, mintha valami hülyegyerekek találkozóján lennénk ...) 16.
Már nem az utolsó írta, hanem az utolsó elõtti, érkezett közben egy hsz. (És még annyi: orvostanhallgatónak egyébként nem kell tudnia epidurális érzéstelenítést beadni, de ez egyébként semmin nem változtat.)
Egy Köcsög sincs közé hogy a Saját gyerekeket hogy szüljön még !!!!!!ha akarom fejen állva ha akarom törökülésbe az én dolgom, nem másé én kérdeztem nem a f.a..xxságokra Vvoltam kíváncsi.....ennnnnnyi.....császárt akarok azi lesz.mert így döntöttem.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!