Találatok a következő kifejezésre: Akváriumba lehet amibe a (20 db)

Van olyan akvárium méret, amiben buldog és a sokcsíkú csigasügeret lehet társítani?

Ez megoldható, vagy őket mindenképp külön, csak az ő számukra kialakított akváriumban szabad tartani? Vagy ha őket nem is, de bármilyen más két fajtájú csigasügeret lehet? És +1 kérdés: ha a fenti kérdés nem megoldható, csigasügerek mellett lehet tartani valamilyen halfajt?

Legjobb válasz: én egy 150 literes akváriumot csinálnék sokcsíkú csigasügerekkel, és 2 porcelánsügérrel.

én egy 150 literes akváriumot csinálnék sokcsíkú csigasügerekkel, és 2 porcelánsügérrel.
Lehet. Torpedósügerek, más neolamprologusok pl.brichardi, buescheri, leleupi. Nyilvámn megfelelõ méretû akiban. Pl. Buescherivel lehet már 140 liter környékén társítani õket, Brichardiknak, leleupiknak inkább nagyobb kellene. De pl. Kazuárfejû sügerekkel is lehet 140-150 liter körül Üdv,
A helyzet inkább az, hogy nemigazán érdemes, hacsak nem vagy csigasügér fanatikus. Nekik pont az az elõnyük, hogy kicsi a helyigényük, szaporodási módjuk, életformájuk, ezért inkább külön szokták õket tartani, a természetben is így élnek kisebb-nagyobb kolóniákban. Nagyobb akváriumokban már társíthatóak kevesebb létszámban nagyobb méretû fajok is, nem jellemzõ, hogy valaki 200 literben csigasügereket tart, mivel akkor már inkább más fajok felé húz. De ez egy szubjektív dolog. Üdv,
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Még annyit, hogy akkor 2 különbözõ fajtájú csigasügér sem társítható? Pl buldog és sokcsíkú, vagy sokcsíkú és csillám? Milyen csigasügerek vannak még, amiket van esély beszerezni itthon?
Sok van, pl. N.similis, brevis, ocellatus stb. Itt egy link a Neolamprologusok osztályozásáról: http://www.cichlidrecipe.com/crp17.htm Üdv,
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. És ezek közül be is szerezhetõ valamelyik a buldogon és a sokcsíkún kívül? :D
Kicsi az akvárium, rajhal egyedül van tartva.
Attól, hogy 1 db van és, hogy 50 literben. Minimum 10 db és minimum 120 liter. A stressz miatt máris vagy beteg, vagy az lesz.
Egyedül van? Ha igen szerezz még be mert rajban érzi jól magát! 50liter nem túl kicsi neki? Szerintem igen.
A kérdező hozzászólása: 50l-be hány lehet max?
A kérdező hozzászólása: Békéscsabán, közelében van valami díszhal tenyésztõ akitõl olcsóban lehet venni halakat?
Ajándékozd szerintem el vkinek, akinek több van. És vegyél bele pl. nano halakat, vagy egy bettát.
50 literben egy darabot sem, 120 liter a minimum... Már írtam.
50 liter alkalmatlan szumi tartásra, ezt nem lehet megkerüli kevesebb létszámmal, vagy egyéb félmegoldásokkal. Olyan halakat kell tartani, aminek ki tudod elégíteni az igényeit. A szumi nem az. Ilyen egyszerû.

Nagyon megtetszett ez az akvárium, szerintetek az a rész amiben vannak a halak az hány liter lehet?

Nekem nagyon tetszik ez a megoldás, ahogyan ez meg van oldva.

Legjobb válasz: Ahogy láthatod, ez egy paludárium, nem egyszerû megcsinálni, de valóban egy különleges élettér. Gyakorlatilag egy vízparti élettér imitálása, sokféle élõhelyet ki lehet alakítani. Lehet fentre tenni pl nyílméregbékát (nyilván ilyenkor zárt paludárium kell) de lehet csak halakat beletenni, fentre meg sok mocsári növényt, esõztetõt, amibõl folyamatosan csobog a víz.... A partot is lehet "mélybbre" csinálni, és gébeket belerakni, amik így ki tudnak mászni a partra. A linkelt palu halas része közel 400 liter. Oda van írna, 300 gallon. Az 1140 liter. És kb az 1/3-a a halas rész.

Ahogy láthatod, ez egy paludárium, nem egyszerû megcsinálni, de valóban egy különleges élettér. Gyakorlatilag egy vízparti élettér imitálása, sokféle élõhelyet ki lehet alakítani. Lehet fentre tenni pl nyílméregbékát (nyilván ilyenkor zárt paludárium kell) de lehet csak halakat beletenni, fentre meg sok mocsári növényt, esõztetõt, amibõl folyamatosan csobog a víz.... A partot is lehet "mélybbre" csinálni, és gébeket belerakni, amik így ki tudnak mászni a partra. A linkelt palu halas része közel 400 liter. Oda van írna, 300 gallon. Az 1140 liter. És kb az 1/3-a a halas rész.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm! :) Mondjuk nem számítottam arra, hogy ez ilyen nagy.
Befelé nagy, (meg mondjuk mindenfelé, de befelé "mélységben " nagyobb egy átlag akinál) mert a partot teraszosra kell csinálni a növények miatt. Amúgy igen, a paluk általában nagyobb nappalik díszei, ahova bõven lehet pakolni. Kisebben is meg lehet csinálni, egy 200-ast is megragasztathatsz megfelelõ arányban, csak akkor nyilván kisebben kell gondolkozni. Fentre anubiasok, kis elõtéri mocsári növények, lentre meg 1 betta, vagy 10-15 nanohal.
A kérdező hozzászólása: Köszi lehet megpróbálom! :) igaz nekem egy 120as akvárium lenne alapnak.


Akváriumba lehet agyagcserepet (amibe a virágokat ültetik) tenni?

Legjobb válasz: Ha ki van égetve lehet.De ki kell elõtte áztatni rendesen.

Ha ki van égetve lehet.De ki kell elõtte áztatni rendesen.
...amíg kinyomkodod a szivacsot, addig nem kell levegõ beporlasztás. Semmi jelentõsége.
Szerintem se fontos a porlasztás. A vízben van oxigén, a porlasztás pedig nem fog akkora áramlást generálni, hogy az folyamatosan ellássa a mélyebbre esõ rétegeket oxigénnel.
Nyilvánvaló, hogy ahhoz, hogy a szûrõtölteteket - ÓVATOSAN, 1-2 nyomkodással, és akváriumvizet tartalmazó kis tálban, amiben mûködõ porlasztás legyen - kimosd, muszáj kikapcsolnod a szûrõt. Kizárólag ekkor szabad kikapcsolni, és azért kell akváriumvizet tartalmazó külön kis tálban átnyomkodni, mert a friss csapvízben klór van, ami megöli a hasznos baktériumkultúrát. Még valami: a baktériumoknak kell a friss oxigén, úgyhogy muszáj porlasztást biztosítani a kis tálba, amibe átteszed - tisztítás idejére - a szûrõanyagokat.
Elmosni?! :) Hát ez jó, ez olyan, mint ha egy tányérra mondtad volna, hogy elmossuk ultrával, meg ciffel. :D Arra az idõre ki lehet kapcsolni a szûrõt, amíg szétszeded, és kinyomkodod, kiöblíted a szivacsot. Az aljzat, ha kavics, az nem a legjobb. Túl nagy szemû, és megül benne a mulm. Még aljzatporszívózni se könnyû. Viszont mindenképpen kötelezõ, sõt emiatt fokozottan ügyelni kell rá. Tehát amikor csinálod hetente 1-szer a részleges 30%-körüli vízcserét (állott vízzel) akkor az akváriumból úgy szívd le a vizet, hogy a gumicsõre rakj valami tölcsért, (fél literes elvágott flakon) és az aljzat fölött pásztázva porszívózd össze a nagyja koszt. http://kepfeltoltes.hu/view/120612/aljzattiszt_t__www.kepfel.. A szûrõ szivacsát, ha már nagyon eltömõdött, (ideális esetben, ha az akváriumhoz illõ a teljesítménye, ez több hét) akkor az aktuálisan leszívott viszonylag tisztább akváriumvízben nyomkodd ki. Nem kell túl alaposan, csak hogy a kosz kimenjen belõle, és legyen áramlás. A szûrõt is mosd ki, a fejét, a rotor részt szedd szét, csapasd át az egészet. Ha jól csinálod, minimum 1 évig nem kell szétszedni az akváriumot. Ha már nagyon elkoszolódott az aljzat, és nagyobb takarítást akarsz, akkor leszívod az akvárium vizét, kimosod az aljzatot, átsúrolsz mindent, visszapakolsz, és a régi víz minimum felét felhasználod. De ilyenkor tilos a szûrõt tisztítani! Ilyen aljzat mosás után várj 2-3 hetet, és csak utána mosd ki a szûrõ szivacsát. Ha pedig cserélni akarod a szivacsot, akkor az új szivacsot dobd a vízbe, az áramlásba 3 hétre, és utána cseréld ki. Az ezt követõ 2-3 hétben szintén tilos az aljzatmosás. Szóval mindig csak egy részét.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szepen koszonom a gyors es terjedelmes valaszokat, irtatok hogy a kavics nem a legszuperebb aljzat, akkor mit ajanlotok helyette?
Én csináltam egy eszközt: http://kepfeltoltes.hu/130405/torlo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Egy aluminium botra kábelkötegelõvel rászorítottam egy kis mosogatószivacsot, hogy le ne csússzon. Ezzel jól lehet az üveget tisztogatni és bele se kell nyúlnom.
Van egy másik is, azt csak fa lécre gumiztam, de ez szebb :)
A kaviccsal nem az a baj, hogy kavics, hanem általában nagyok a szemcsék. Ez két okból rossz, egy, hogy nehezek a szemcsék, kettõ, könnyen berakódik közötte kosszal. A lényeg, hogy az aljzat szemcsenagysága 1-2 milliméter közötti/körüli legyen.

Nanohalaknak mekkora a legkisebb akvárium és mekkora a legnagyobb amibe lehet őket tartani?

Én 50literen szeretnék tartani ha lehet. Milyen fajtát érdemes? És ekkora akiban hány darabot lehetne tenni?

Legjobb válasz: minimum 30-35 liter. és maximum pedig nincs. :D én 50 literbe lampeye-okat tennék, vagy törpe gömbhalakat néhány törpe szívóharcsával. :) vagy smaragd törperazbórát, gyöngy dániót. :) http://akvafarm.hu/-nano_halak.html

minimum 30-35 liter. és maximum pedig nincs. :D én 50 literbe lampeye-okat tennék, vagy törpe gömbhalakat néhány törpe szívóharcsával. :) vagy smaragd törperazbórát, gyöngy dániót. :) http://akvafarm.hu/-nano_halak.html
legkisebb a 30 liter. legnagyobb nincs. akár 1000+ literes akváriumban is úszkálhat egy nagy nanohal felhõ :) én mikrorazbórát tartanék. 50 literben 10 darabot tartanék és ennyi :) szeretem ha nincs tele zsúfolva az aki :)
bár 15 is kényelmesen elfér nettó 50 literben. viszont ha bruttó 50 literes az aksi akkor 10 darab elég lesz, mert az ugye nettóban olyan 40 lityi :)

A szállítóvizet, amiben elhozom a halakat a boltból miért nem lehet beönteni az akváriumba?

Több helyen olvastam, hogy elõször tegyem õket zacskóstul a vízbe, miután visszahajtogattam a zacskó száját, aztán amikor nagyjából átvette az akvárium hõmérsékletét 10 percenként merjek mindig egy kis akváriumvizet bele, aztán mehetnek a halak, de a víz ne kerüljön az akváriumba.

Legjobb válasz: Ha elsõ halak lesznek és 60 liternél nagyobb az akvárium, akkor hozzá lehet önteni(nem kell, de lehet). A zacskóban felhalmozódhat egy kis ammónia, ami egy beállta akváriumban stressz lenne a halaknak, mikor beöntenéd, és a vízértékek is mások, az ott élõ halak, fõleg a kifejlettek, nem csípik az ilyen változást.

Ha elsõ halak lesznek és 60 liternél nagyobb az akvárium, akkor hozzá lehet önteni(nem kell, de lehet). A zacskóban felhalmozódhat egy kis ammónia, ami egy beállta akváriumban stressz lenne a halaknak, mikor beöntenéd, és a vízértékek is mások, az ott élõ halak, fõleg a kifejlettek, nem csípik az ilyen változást.
A kérdező hozzászólása: 50 literes az akvárium és most érkeztek az elsõ halak. Foltos páncélosharcsák. Azóta kihalásztam õket és mentek az akváriumba. A vizet kiöntöttem, csak nem értettem miért nem mehet bele... Köszi a választ !
Igazság szerint én sem tartom túl értelmes szokásnak. Inkább olyan babonaféle lehet. Ami betegség lehet a szállítóvízben, az garantáltan ott van a halakon is. Az akvárium vízparamétereit egyáltalán nem változtatja meg az a kis víz, és ha vészes mennyiségû bomlástermék lenne benne, az már félúton kinyírná a szállított halakat. Én a több órás beszoktatásra esküszöm, ahol a két víz szép lassan elkeveredik. A szállítózacskó oldalát feltekerem, hogy nyitott szájjal lebegjen, az aljára pedig szúrok egy kis likat. Így fokozatosan szoknak hozzá az új vízhez.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Én elõször ráteszem a zacskót az akváriumvíz tetejére, hogy ússzon, majd 5 perc mulva kivágom a száját, beengedek egy kis vizet, és a következõ 5-10 perc mulva beengedem a halat a zacskó vizével együtt. Sosem volt belõle probléma. Ha elkezdeném kihalászni a halat a zacskóból, egyrészt a agyon parázná magát szerencsétlen, másrészt meg ahhoz kicsi a zacskó, hogy ott kalimpáljak benne a hálóval és esetleg sérülést okozzak vele. Hülyeség lenne. Ha kétes helyrõl jött a hal, jó dolog karanténozni. Nem a közös akváriumba, hanem egy külön akváriumba tenni egy hétre, amíg kiderül, hogy elõjön e valamilyen betegsége. Pl ha hasvízkóros a hal, akkor ez egy szerencsés megoldás, de én nem szoktam szórakozni ezzel sem. Eléggé meg szoktam nézni a halat mielõtt megveszem, és nem csak azt a halat, hanem a többit is akivel össze van zárva a boltban. Ha betegséget vélek felfedezni valamelyik halon, akkor biztos hogy nem veszem meg.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat ! :)

Ha megveszem ezt az akváriumot akkor ebbe milyen kiegészítőket kell még venni (ha kell) ami feltétlen kell a halaknak? Mennyi halat lehet benne tartani? Minden tippet várok!

itt a link:

Legjobb válasz: Mindent kell venni a tetõn, világításon és az akváriumon kívül. A halszám szûrés és faj függõ.

Mindent kell venni a tetõn, világításon és az akváriumon kívül. A halszám szûrés és faj függõ.
kell bele még külsõ szûrõ, és fûtõ (ha nem hidegvízi halat akarsz) diszhal.info - itt nézd meg a halakat. oda van írva, hogy minimum hány liter kell nekik.
Vedd meg ezeket: http://www.akvariumplus.hu/webshop/product/szogletes-akvariu.. http://www.aquadepo.hu/product_info.php/odyssea-t5-dual-lamp.. A szettek mindig gagyik, ez az odyssea lámpa viszont nagyon jó. Szûrõbõl külsõ kell(ene) én a Tetratec ex 1200-at, esetleg ex700-at ajánlom.
Kell egy király szûrõ, meg egy akármilyen fûtõ. De ezt nem annyira érdemes megvenni, itt olcsóbb http://www.akvariumplus.hu/webshop/product/akvaplus-akvarium.. ráadásul 1-2 ajándékot is kapsz hozzá. De amit az elõzõ linkelt, a külön T5 világítással, az talán még jobb megoldás, mint ez a tetõs világítás.
A kérdező hozzászólása: de már megvettem a fentit.. akkor mi kell bele?
Szûrõ(lehetõleg külsõ) vízmelegítõ aljzat növények halak halszák haltápok(fagyasztott fõleg) Milyen akváriumban gondolkodsz, milyen halakkal?

Mi annak a levegőztetőnek a márkája és hogy hol lehet kapni, amit gömb akváriumba aranyhalaknak, pici négyzet alaku és a kavicsra lehet fektetni?

Legjobb válasz: Akvarisztikai üzletekben biztosan lehet kapni.A levegõztetõ méretét az szabja meg,hogy hány literes az akvárium.Azt nem tudom hogy a gömbölyûbe hogy van megoldva a motorikus rész,mert a szögletesbe bele kell meríteni az egészet.De a gömbölyûbe?Aqva néven elég sok levegõztetõ van,de szerintem a halasnál fogják tudni mit akarsz.

Akvarisztikai üzletekben biztosan lehet kapni.A levegõztetõ méretét az szabja meg, hogy hány literes az akvárium.Azt nem tudom hogy a gömbölyûbe hogy van megoldva a motorikus rész, mert a szögletesbe bele kell meríteni az egészet.De a gömbölyûbe?Aqva néven elég sok levegõztetõ van, de szerintem a halasnál fogják tudni mit akarsz.
GÖMBAKVÁRIUMBAN A TÖRVÉNY SZERINT TILOS HALAT TARTANI!!!!!!
fõleg nem aranyhalat...azoknak min.100 literes akvárium kell!!!

Két napja a két black mollym (egy hím és egy nőstény) sokat fekszik az akvárium alján a köveken. Étvágyuk jó, amikor feljönnek az akvárium tetejére, akkor mozgékonyak. Mi lehet a baj?

Az egyik molly két napja került vissza a nagy medencébe, mert külön kezeltem, darakóros volt. De teljesen elmúltak róla a pöttyök. Mellettük van még 4 szifóm,2 algaev?m,2 házmester,3 guppi, és 6 neonhal az akváriumba, nekik semmi bajuk. A leveg?ztet?, sz?r? és f?tés megy állandóan, a víz 24-25 fok között ingadozik. Szerintetek mi lehet az, ami csak a két mollyt érinti? Stresszesek, mert a kezelés alatt külön voltak választva? Létezhet ilyen a halaknál?

Legjobb válasz: Köszönöm! Reménykedem:-)

A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Reménykedem:-)
Hát én nem tudom, nálam mikor a halak alul fetrengtek, akkor hasvízkórosak voltak és 20db halból csak kettõ élte túl. Pedig úgy tûnt a többiek is meggyógyultak és optimista voltam, de mégis meghaltak, csak idõ kérdése volt, minden nap meghalt kb 3 halacska.
A kérdező hozzászólása: Szia! A hasvízkórnak kellene, hogy legyen tünete, ugye? Mármint úgy értem, hogy minimum duzzadt has. Náluk semmi ilyesmi nem látszik, sõt, a darakórt nemrég leküzdõ molly még elég vékony is, az étvágya csak pár napja jött vissza. És persze, azért feltûnõ ez az egész, mert csak a mollyk csinálják, a többiek nem.
Még a darakór hatása lehet, megviseli a halakat a betegség, a külön választás, ahogy mondtad, a stressz. Ha õk darakórosak voltak, akkor az egész akváriumot kezelni kell, mert ezek a paraziták ha egy halon jelentkeznek, az azt jelenti, hogy a medencében is vannak szabadon. Így vissza is fertõzõdhetnek, a többi hal is elkaphatja. Minden esetre csinálj részleges vízcserét, hogy minél jobbak legyenek a vízértékeid, etess jó minõségû fagyasztott kajával és szerintem kezeld le az egész akváriumot, nehogy visszafertõzõdjenek.
Esetleg a megemelt hõmérséklet (mondjuk 26-27 C) és a víz sózása is segít legyõzni a betegséget, ha nem akarod vegyszerezni a vizet (helyesen). A mollyk kifejezetten örülnek a sónak (a többi halnak sem árt), ellenállóbbá teszi õket a betegséggel szemben a paraziták viszont nem bírják. 1 csapott evõkanál/10 liter víz, jódmentes sóból.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ. Amikor a mollyt különvettem, Sera Costapurral a nagy akvárium is kezelve volt. A vízcsere megtörtént, vissza lett téve az aktív szén, és kaptak fishtamint, minden leírás szerint történt. Egyébként csak 1 mollym volt darás, ezért is furcsa, hogy ahogy visszakerült, mindkét molly ezt csinálja. Teljesen érthetetlen:-(
Körültekintõ voltál és alapos, jó, hogy ilyenek is vannak, nem csak a "hány halat tarthatok egy befõttesüvegben?" kérdezõk. Hagyj nekik pár napot, jobban kell lenniük, ha étvágyuk is van az jó jel. Viszont ha továbbra is bújkálnak és elkezdenek dörgölõzni, az azt jelenti, hogy minden igyekezet ellenére megmaradtak a paraziták.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!