Találatok a következő kifejezésre: Akinek nincs orvosa, (157 db)

Kismamák akiknek nincs orvosuk! Nem féltek, hogy valami barbársegíti világra a babátokat?

Én nagyon félek.Csak egy példával tudom a kérdést megmagyarázni:a húgomat 7 cm tágulással szenvedtették,mikor rájöttek,hogy ez nem fog menni megcsászározták.De a seb nem gyógyult.Valamelyik ezköz bacis lehetett.Két hét után(mert addig [email protected]ák ?t)sírva kért meg egy orvost,hogy mostmár foglalkozzon vele valaki mert rettent? fájdalmai vannak.Egy orvos vette kezelésbe,kiszúrta a vágása két végét és napokig nyomta bel?le a cuccot.Értitek?Ti nem féltek ezekt?l az el?re nem látható problémáktól?

Legjobb válasz: Szia. Én a sotén szültem nem tudom nem hiszem hogy szerencsém volt de nem volt fogadott dokim csak ugy beestem..:-)) De nagyon kedves volt mindenki akinél szültem doki minden nap jött kérdezgetni hogy vagyunk...:-))Le a kalappal ja és nem a pénzért csinálta..:-)Ugylátszik vannak rendes dokik a sotén akikkel taliztam mind ilyen..:-) de féltem hogy mi lesz de jó élmény volt a szülés...

Nekem nem volt orvosom, én nem egy barbártól féltem, hanem egy estleges komplikációtól, de az egy fogadott orvosnál is elõfordulhat.....két napot voltam bent túlhordás miatt, az osztályon a kedves kismamák egymást riogatták az elmúlt egy hónap rémtörténeteivel (tényleg azok voltak), és mindegyiknél úgy kezdõdött a sztori, hogy a fogadott orvosa......tehát, ebben a témában nem az a lényeg, hogy az orvos fogadott-e vagy sem. Ja, és velem mindenki nagyon rendes és normális volt. A doki végig ott volt!!!!! Pedig "csak egy ügyeletes" volt!!!
Szia. Én a sotén szültem nem tudom nem hiszem hogy szerencsém volt de nem volt fogadott dokim csak ugy beestem..:-)) De nagyon kedves volt mindenki akinél szültem doki minden nap jött kérdezgetni hogy vagyunk...:-))Le a kalappal ja és nem a pénzért csinálta..:-)Ugylátszik vannak rendes dokik a sotén akikkel taliztam mind ilyen..:-) de féltem hogy mi lesz de jó élmény volt a szülés...
Én nem félek mert hála anyumnak (ápolónõ) minden dokit ismerek:) Jófeje bár van egy, aki az én születésemnél is jelen volt, na az beszólt anyumnak...azóta nem szívesen kerülnék hozzá, de amúgy vele sincs gond mert profi:)
Nekem volt orvosom, de csak a szülés utolsó 20 percére ért be, sztem totál feleslegesen, tolás közben egyszer nem bírtam tovább, felkiáltottam, és letolt, hogy ne kiabáljak, nyomjak. Igaza lehetett, de akkor rosszul esett. Az ügyeletes is összevart volna ugyanígy, ingyen, kár volt...
Szia!Én is nagyon félek, hogy valami nagyon szemét orvost fogok ki, mivel nekem sincs fogadott orvosom. Itt általában nagyon szemtelenek az orvosok, csak a fizetõs kismamákat veszik emberszámba.És itt is történtek már olyan dolgok, aminek tragédia lett a vége.
Vidéki vagyok. Nem mertem nem orvost fogadni. Látszott is, kinek volt orvosa és kinek nem. Szégyen, de ez van!
en 2 hete szultem es nem volt fogadot orvosom de nagyon szepen bantak velem habar jolis turtem a fajdalmakat, nem orditotam stb.de viszont aki orditot meg nyafogot azal nagyon csunyan beszeltek.ja es minden nap jotek megnezni minket hogy jol vagyunk e.jo szulest neked
Én nem. Bár van kedvenc dokim. Jó lenne ha õ ügyelne mikor szülök. De feküdtem már az osztályon, és a többi is nagyon figyelmes és rendes volt. Hát fel is kértem volna, ha nem tudom hova rakni azt a pénzt... Mûhiba így is-úgy is elõfordulhat. És egyik doki se direkt akar egy mûhibapert. Ne aggódj, biztosan minden rendben lesz!
Én is az ügyeletes dokinál szültem. Az utolsó negyed órára jött be, meg aztán összevart és 3 nap múlva kiszedte a varratot. Meg voltam vele elégedve. Nekem egy morcos szülésznõt sikerült kifognom.
Hallottam már sok olyan esetet is, aki a választott dokival szívta meg...

Szegedi klinikával mik a tapasztalatok? Hogy bánnak azokkal a kismamákkal akiknek nincs fogadott orvosa?

Legjobb válasz: Én nagyon meg vagyok elégedve vele! Én szültem ott még 2008ban, de csak jót tudok mondani. Nekem volt/van fogadott orvosom, de ugyanugy bánnak azokkal a szülõ nökkel, akiknek nincs fogadott orvosa. Az ügyeletes orvos vezeti a szülést, aki éppen be van osztva. Amugy az orvos nem tul sokat van ott, inkább a szülésznõ. Amugy azt hallottam, hogy már a terhesség felénél kell választani szülésznõt! De hogy ez most hogy van, konkrétan nem tudom. Van konkrétan olyan dolog, ami ezen belül érdekel?

Én nagyon meg vagyok elégedve vele! Én szültem ott még 2008ban, de csak jót tudok mondani. Nekem volt/van fogadott orvosom, de ugyanugy bánnak azokkal a szülõ nökkel, akiknek nincs fogadott orvosa. Az ügyeletes orvos vezeti a szülést, aki éppen be van osztva. Amugy az orvos nem tul sokat van ott, inkább a szülésznõ. Amugy azt hallottam, hogy már a terhesség felénél kell választani szülésznõt! De hogy ez most hogy van, konkrétan nem tudom. Van konkrétan olyan dolog, ami ezen belül érdekel?
Nekem volt fogadott orvosom, de a szobatársamnak nem. Együtt vajúdtunk kb. A szülésnél minden rendben volt vele is, majd a szülést követõen õrá is ugyanúgy ránézett a doki, mint rám az én fizetõsöm. Jó hely a Szegedi klinika. És a védõnénik is rendesek, csak bátran kérdezni kell tõlük, mert sok mindent nem mondanak maguktól.

Akinek nincs fogadott orvosa az az sztk-ba mindig ugyan ahhoz az orvoshoz jár vagy mindegy ki vizsgálja?

Legjobb válasz: Aki éppen ott van, az vizsgál. Nincs olyan doki szerencsére,akire azt mondanám, hogy na bárki, csak õ ne. Mind egyformán normális. Nálunk legalábbis, szerencsére.

Aki éppen ott van, az vizsgál. Nincs olyan doki szerencsére, akire azt mondanám, hogy na bárki, csak õ ne. Mind egyformán normális. Nálunk legalábbis, szerencsére.
Én mindig ugyanahhoz mentem vissza az sztk-ba is.Normális volt.Csak 1X volt helyettes.Olyan öreg és picike doki volt, hogy a vizsgáló széken feküdtem és alig érte fel a hasamat.Viszont vérprofin kitapintotta a fiam fejét "megfogta" és megmondta a kb.hosszát.Erre a gyerekem olyat rúgott, hogy visszaöklendeztem a reggelit:-))
Én is ugyanahhoz megyek mindigmár az elõzõ terhességem kezdete óta, denem fogadtamfel eyszer se
nálunk mindig ugyanaz a doki van azon a napon, mikor nekem kell mennem. be vagyunk osztva városrészek szerint, kinek mikor kell mennie. és amikor megyek, mindig ugyanahhoz a dokihoz kerültem eddig.
Mindig ugyanahhoz jártam. Minden vizsgálat után megbeszéltük a következõ idõpontot. Nekem furcsa lett volna, ha mindig más orvoshoz mentem volna.
Igyekszem mindig ugyanahhoz menni, de csak heti 2 rendelése van, úgyhogy elõfordult már, hogy máshoz mentem.
Sztk-ba jártam én is, de mindig ugyan ahhoz a dokihoz jártam, úgy voltam visszarendelve is mindig, hogy hozzá. (Örs)
Nálunk körzetekre van osztva a város, így mindenki végig egy SZTK-s orvoshoz jár, így én is mindig ugyanahhoz kell menjek. Esetleg helyettesítés lehet, de nem jellemzõ. (Debrecen)
Hát nálunk mindegyik "fura". Az egyik nyugdíj elõtt, a másik alig van itt, és a többirõl sem hallottam valami jót. Akihez én járok, arról hallottam a legkevesebb rosszat, de eldöntöttem, hogy a baba születése után csak magánhoz járok majd. Meg én úgy hallottam a dokik nem nagyon szeretik, ha mindig máshoz jár az ember. Válassz egyet, és járj ahhoz. A nõdokiknak is megvan a "vendégkörük", mint egy fodrásznak. Nem érdemes válogatni, h egyhez jársz, az jobban odafigyel rád, mint ha mindig váltogatnád...
Én is sztk-ba jártam, de engem mindig úgy hívott vissza a doki, hogy hozzá tudjak menni és nem volt a fogadott dokim!
A kérdező hozzászólása: hát ezzel én is így vagyok aki épp ott van. De tegnap kicsit kiakadtam , mentem uh-ra elöttem aki volt nõ kapott uh. képet. Amikor engem vizsgáltak kérdezem a dokit hogy kérhetek képet? erre azt mondja nem lehet. Na õhozzá többet nem fogok menni.
Nekem sem volt fogadott dokim, sztk-ba jártam, mindig ahhoz aki épp ott volt.
Próbáltam mindig ugyan ahhoz az orvoshoz menni.Nem mindig jött össze mert hol helyettesítés volt, hol beteg volt.Mindegyik orvos kedves volt és rendesen megvizsgált.
Nekem sem adtak uh képet:(Nálunk csak az kapott aki fizetett és fogadott dokija volt.Az ilyen kismamák nagyon hosszú ideig bent voltak a dokinál.Aki pár perc alatt kijött, arról tudtuk, hogy nincs fogadott orvosa.Szülésnél is sajnos meglátszott, aki nem fizetett, nem is álltak mellé.Volt a kórházban kb 6 doki, de egyik sem akart foglalkozni velem.3 napig kínlódtam és semmit nem csináltak velem.Aztán az egyik végre megcsászározott.Õ mondjuk rendes volt velem, pedig hozzá még az sztk-ban sem jártam, míg a többihez igen.Szóval vannak azért rendes dokik, de a legtöbb pénzéhes:(


Van itt olyan, akinek nincs fogadott orvosa/szülésznője a János kórházban?

Sajnos, eddig mind csak fogadott dokis kismamival találkoztam. Egyre gázabbnak érzem, hogy nekem nem lesz, sajnos nem tehetjük meg. Mik a tapasztalatok a terhesgondozáson+szülésen? Normálisan fognak bánni velem?

Legjobb válasz: Én ott szültem fogadott orvossal kétszer is, de többször láttam olyan kismamát, akinek nem volt fogadott orvosa és szülés után olyanokkal feküdtem egy szobában, akik ügyeletesnél szültek. Nem panaszkodott senki. Szerintem jó dokik vannak a Jánosban. Szülésznõt nem fogadtam, ügyeletes volt mindkettõ, és mindkettõ nagyon szuper volt.

Én ott szültem fogadott orvossal kétszer is, de többször láttam olyan kismamát, akinek nem volt fogadott orvosa és szülés után olyanokkal feküdtem egy szobában, akik ügyeletesnél szültek. Nem panaszkodott senki. Szerintem jó dokik vannak a Jánosban. Szülésznõt nem fogadtam, ügyeletes volt mindkettõ, és mindkettõ nagyon szuper volt.
Nekem sem volt fogadott orvosom a Jánosban (Szfváron volt, de végül nem ott szültem), de az a doki, akinél a Jánosban szültem (Dr. Szentiványi Zoltán) sokkal rendesebb és normálisabb volt, mint a fehérvári fogadott dokim.
Én 26 hetes kismama vagyok, és a Jánosba járok terhesgondozásra, ott is fogok szülni. Nincs fogadott senkim sem :) Nekem tökéletesen megfelel az ellátás, de én nem vagyok paramami. Tudnod kell, hogy azért van ám különbség az sztk-s és a magán foglalkozás között. Én egyszerûen nem igénylem az ennél nagyobb odafigyelést.

Mindenkinek van fogadott orvosa? Szülésznőt orvos helyett nem lehet fogadni? Akinek nincsen rá pénze mit csináljon?

Legjobb válasz: nem volt se orvosom se szülésznõm fogadva nagyon jó ellátást kaptam nem pénz nem volt hanem elvbõl nem fizetek hiszen az ügyeletes friss és ugyanugy el kell hogy lásson mint a fogadott. eddig kétszer voltam kórházban babaügyben amikor szültem és most egy hete amikor meghalt a baba a pociban de akkor is ügyeletesek voltak bennt és mindenki nagyon rendes volt bár azt hiszem ez a beteg intelligenciáján is múlik ugyértem ha én tisztelettel fordulok hozzájuk akkor még a legfáradtabb doki v. nõvér is kedves lesz.. deoec .debrecen

nem volt se orvosom se szülésznõm fogadva nagyon jó ellátást kaptam nem pénz nem volt hanem elvbõl nem fizetek hiszen az ügyeletes friss és ugyanugy el kell hogy lásson mint a fogadott. eddig kétszer voltam kórházban babaügyben amikor szültem és most egy hete amikor meghalt a baba a pociban de akkor is ügyeletesek voltak bennt és mindenki nagyon rendes volt bár azt hiszem ez a beteg intelligenciáján is múlik ugyértem ha én tisztelettel fordulok hozzájuk akkor még a legfáradtabb doki v. nõvér is kedves lesz.. deoec .debrecen
Szerintem attól is függ, hol fogsz szülni, mit engednek meg, választhatsz-e egyáltalán.Egy dolgot jó számításba venni, az elsõ gyereknél szinte mindig csinálnak gátmetszést, ha neked mindegy kinek a keze végzi...szülésznõt érdemesebb fogadni, bár kórháza válogatja. Ha fogadott orvosod van+ szülésznõd kis odafigyeléssel a gátmetszész is elkerülheted...ha a párod a vajúdás közben melletted lehet védheti az érdekeidet, segíthet.
Azért az túlzás, hogy csak az ima segít..... Érdekes, nem csak azok a nõk tudnak gyereket szülni, akik megengedhetik maguknak a legdrágább magánklinikát..... Vagy aki ezt nem tudja kifizetni, már ne is vállaljon gyereket?????? Kérdezõ! Nyugodj meg! Szépen világra hozod azt a babát az ügyeletessel is!
kedves 12:41es, azért ez nem ennyire törvén szerû, és nem is rizikós...Persze jó, ha az ember megnézi milyen dokik vannak a kórházban ahol szülni fog, de egy ügyeletes is éppen olyan jól le tud vezetni egy szülést mint egy fogadott.Ráadásul sok olyat hallottam, hogy az anyuka nagyon magas beosztású dokit fogadott, de hogy hogy nem pont szüléskor nem ért be idõben, az anyuka meg órákig vajúdott tök egyedül, más doki jóformán nem foglalkozott vele, mivel nem akartak a másik doki páciensével semmit se csinálni...szóval ennyit errõl. A másik, az sem törvényszerû, hogy a lány úgy szül mint az anyja...anyukám 4 gyereket szült meg tök normálisan, gyorsan, gond nélkül, egyedül az 5.volt császáros, de akkor anyum már 38 éves volt, a húgom viszont az elsõ babájával szenvedett vagy 10 órát, aztán megcsászározták....
Ha nincs pénzed egyértelmû, csak az ima segít. Rizikós az egész, az ügyeletes lehet diplomás, de nem szakvizsgázott orvos. Ha a családodban a nõk könnyen szültek, akkor bizakodhatsz, hogy neked is menni fog. Nálunk 2-3 napig vajúdtak, én inkább fizettem, méghozzá a legdrágább helyet, ami ma Magyarországon mûködik.
Nekem félig-meddig volt fogadott dokim. A terhességem 8. hónapjában ment el egy másik kórházba dolgozni. Minden hónapban fizettünk a vizsgálatért, mégse nála szültem. Utána ambulanciára jártam a vizsgálatokra és ügyeletesnél szültem. Már nem akartam az utolsó hónapra dokit fogadni. Egy fillért se fizettem. Nagyon rendes volt a doki és a szülésznõ is ráadásul egy csomó pénzt megspóroltunk.
nem kötelezõ fogadni, akkor ingyen van. én se tervezek fogadni, de most olvastam egy fórumon, hogy ahol én fogok szülni ott gyakorlatilag elvárják, hogy fogadj... na ez milyen már, kiakadtam, amikor olvastam.
ne aggódj, sokan vagyunk, akiknek nincs dokijuk, szülésznõjük...nekem sincs...és szerintem nem is lesz.Októberben szülök, és még jó pár dolgot meg kell venni a picinek....ne aggódj, minden rendben lesz biztosan:)
Nos a szülésznõ nem helyettesíti az orvos tudását, viszont a doki se igazán tudja, mit csinál a szülésznõ. Nekem van három gyermekem most várom a negyediket de soha nem volt fogadott orvosom.Terhesgondozásra sztk alapon jártam, aztán szüléseim elött fogadtam szülésznõt.Egyáltalán nem kötelezõ orvost fogadni, minek ha problémamentes a terhesség és a vajúdás?Amikor meg összevarrtak, arra épp elég volt az ügyeletes is.Viszont szülésznõt érdemes fogadni, egyrészt mert õ maga is nõ, aki tisztában van minden mozdulatoddal, fájdalmaddal.Másrészt ért hozzá, hogy mikor mit kell csinálni. Szóval nekem se volt pénzem orvosra, de az orvos tarifájának töredékéért fogadtam szülésznõt. 30 hetes km.
Nekem volt fogadott dokim és szülésznõm is szerencsére!Annyi pénzt adtam nekik amennyit gondoltam nem mondtak összeget.
Szia! Én két gyereket szültem eddig, de egyiknél sem volt fogadott orvosom, sem szülésznõm! Azt a pénzt inkább a kisbabámra költöttem, nem volt felesleges kidobni valónk. A lehetõ legjobban bánt velem az sztk-s doki is, és mikor mentem szülni, ott is nagyon nagyon kedvesek voltak a szülésznõk is, és az orvosok is. :) Most várom harmadik gyermekemet, szintén nincs fogadott doki/szülésznõ, bízom benne, hogy megint olyan kedvesek lesznek, mint régen. :) ( Székesfehérvár )

Januárban szülő kismamák, ti mennyi pénzt adtok az orvosnak? Írjon akinek van fogadott dokija, és az is akinek nincs.

Legjobb válasz: Szia! Nekem fogadott orvosom van, vidéken élünk, várhatóan 60 000 Ft lesz, ha normál szülés, és 70 000 Ft, ha császár lenne valami oknál fogva. A magánrendelésen is 6 000 Ft kér alkalmanként.

Szia! Nekem fogadott orvosom van, vidéken élünk, várhatóan 60 000 Ft lesz, ha normál szülés, és 70 000 Ft, ha császár lenne valami oknál fogva. A magánrendelésen is 6 000 Ft kér alkalmanként.
14:55 Csak azért csinálta szépen mert azt hitte hogy sok pénzt fog kapni. Csak ha megint majd a kezei alá kerülsz lehet hogy pocsék munkát fog végezni :S
14:55 vagyok.többé nem kerülök a keze alá, elköltöztünk jó messzire abból a városból.
Pesten fogok szülni.70 vagy 80 ezret adok attól függõen, hogy sima vagy császár lesz-e.Szülésznõm nem lesz, mert 50 ezret kér. Amúgy a dokim azt mondta, hogy amennyit a pénztárcém bír.Na nem így szó szerint.
Szia ! Nek is fogadott dokim van , Eger egyik legjobb nõgyógyászához járok terhesgondozásra és Õ is lesz ott a szülésnél. Mi 7000 ft-ot fizetünk neki alkalmanként, és sajnos elég sokat jártunk hozzá, igy mikor megkérdeztem mennyiért vállal el, akkor azt választolta nem vicceljek. Kb: 70000-80000 ft-ot már nála hagytam és még csak most kezdek el többször járni hozzá ...De természetesen adunk neki, én 30 ezer ft-ra gondoltam, ha ügyeletben lesz akkor pedig a felére. 32 hetes kismami
Nekem is van a 19-ik héttõl fogadott dokim és havonta kapott 5000ft-ot, van szülésznõm is a 34.ik héttõl Õ nem fogad el tõlem pénzt vittem neki kávét meg egy Merci bonbont azt is alig akarta elfogadni, hétfõre vagyok kiírva szülés után az orvos kap 30.000-et a szülésznõ pedig 15.000-et. Kolléganõm felkért egy orvos (doktornõt) hozzá is járt de azt mondta nem ad neki egy fillért sem esetleg szülés után hát ügyeletesnél szült de nem is ment be hozzá a doktornõ.Meg úgy is bántak vele sajnos meg bánta.hogy nem adott. 39hkm
Látom azért nem én vagyok az egyetlen akinek horibilisnek tûnik az összeg amit az orvosok várnak.Én sem fogadtam orvost, csak szülésznõt.Hetente 2szer járok hozzá NST-re és nem vár pénzt.Dokinak pénzt?Meg nem fordult a fejemben hogy 30000Ft-nál többet adjak neki(ha választottam volna).Örüljön hogy kap valamit.Nehogy már odaálljon és a képembe mondja hogy 100ezer!Azért álljon meg a menet!!!!!!
A barátnõm most szült egy vidéki kórházban.Nem volt fogadott dokija, sem senkije.Húú de megbánta.Tudnillik császár lett a vége.Hol az egyik rezidens varrta-vágta, hol a másik.35 cm a vágás helye, és eszméletlenül néz ki.Azóta pedig rosszul is van.Valami nem sikerülhetett. Én inkább fizetek, minthogy a tanulók stoppoljanak össze.
sziasztok! Le lehet pontozni! De sajnos ilyen világba élünk, az orvosok elvárják, h fizessünk nekik. Azt, h ezt kik rontották el, és mi vezetett ide arról napestig lehetne beszélni! De a lényeg, h a szülés, és "a nõgyógyászhoz járás" a legintimebb és a legkritikusabb terület egy nõ életében! Lehet vitatkozni a dolgon, de mindenkinek TÉNYként kell elfogadnia, hogy nem bánnak úgy az emberrel, ha nem fizet érte! Mindenkinek egyéni döntése, de én ezen nem spórolnék (inkább nem eszem, de megfizetem a magándokit és a szülés költségét is rendesen), mert akár tetszik akár nem, az esetek döntõ többségében nem úgy viszonyulnak a pácienshez ahogy kellene! Kedves Kérdezõ! Én a 10 szeresét adnám, azaz 100 ezret!
25/25-nek teljesen igaza van.Nemrég olvastam egy másik kérdést, ahol írta valaki, hogy a SOTE-n milyen borzalmasan viselkedtek vele.Hát én is oda járok, de velem mindenki nagyon udvarias, és a mûtéteimet is szuper orvosok csinálták, ha a dokim nem ért rá.(Csakis azért, mert az ig. helyettes a magándokim.)Pénz kérdése minden. Én is mindenen spórolok, hogy a nõdokimnak tudjak rendesen adni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Igazából szerintem is sok a 100 ezer mivel egy havi bevételünk a férjemnek és nekem 180000 Ft. Ebbõl azért ha lejön a rezsi a kaja, akkor nem sok marad és ugye akkor még sehol nem voltunk. / úgy értem mi nem járunk moziba nyaralni esetleg néha vacsizni egyet valahol/. Az igazság az, hogy egyébként eddig nagyon meg vagyok elégedve a dokival. A kórházba ha megyek vérvételre vagy genetikai ultrahangara mindig föl kellett hívnom ha odaértem és egybõl behívtak, amíg más kismama várt esetleg 1 órát vagy annál többet. Ez így lesz ha nemsokára CTG- re kell majd mennem, ott sem kell várnom még 10 percet sem. Szóval nem sajnálom én a pénzt csak nekünk szegény embereknek ez rengeteg kiadás még akkor is ha a gyerek a legfontosabb és mindennél többet ér.
Teljesen igazad annyit adjál amit tudsz én is annyit adok.
Nem olvastam el az összes választ, de én is Budapesti vagyok és nálunk (Buda XI-XXII ker) szinte minden doki tarifája 10.000/alkalom és 100.000/szülés. Én is tudom, hogy sok, de ha náluk akar szülni az ember és akar fogadott dokit, akkor sajna fizethet az ember (jó sokat)... :(
Nem tartom jó dolognak ezt a 10x-es díjat. A tesóm most szült, ez a 3. baba, 30-at adnak. Minden hónapban volt, 1 alkalom 8000 Ft. 100.000 Ft rengeteg, annyi a nettóm. Ha csak 10 szülést nézünk 1 hónapban 30.000 Ft-tal számolva, plusz a fizetése, plusz a magánrendelõ... De szerencsére nagyon kedves az orvos, és mondta is, hogy amennyit gondolnak.
Sziasztok! Budapest, 11. kerület Január végén-február elején fogok szülni progis császárral. Még nincs meg konkrét idõpont. A dokim egy vizsgálatért 7000-et kér, de ebben nincs ultrahang. Az külön 7000 Ft. Egy ilyen dokis látogatás 14.000 ft. A második gyermekemet 2009-ben is nála szültem, szintén progis császárral. Akkor is ennyi volt a tarifája, a szülésért 70.000 ft-ot kapott. Most is ennyit szándékozunk neki adni.
hát lányok, jó sok pénzzel megtömitek a dokikat.én sztk-ba jártam, nem volt fogadott orvosom, csak szülésznõm.õ kapott 30e ft-ot, de én már szülés elõtt 1 héttel bent voltam, minden nap meglátogatott, szülés után még 1 hetet voltunk bent, szintén meglátogatott.az orvosnak nem adtam egy fillért sem, pedig várta volna.császárom volt egyébként, gyönyörûen dolgozott.mikor nem kapott pénzt, nem is köszönt kifelé menet.és?tehet egy szívességet!
én már szültem egyet ennél a dokinál, azóta az árak sem változtak. Budapest különben, 7000 ft a terhesgondozás alkalmanként, és 10x-se a szülés, tehát 70000 ft-t adunk most is, ugyanúgy mint 3 éve.
A kérdező hozzászólása: Én Budapesttõl 15 km-re lakok, de Pestre járok dokihoz. Nála 10000 Ft/ alkalom a terhesgondozás. Azért tettem fel a kérdést mert úgy hallottam ilyenkor 100000 Ft-ot szokás adni, de én azt soknak tartom.Köszi a választ!
Én Nyíregyházán szülök jan. elején, van fogadott orvosom, 60.000 Ft.
Mondjuk én decemberben szülök, de azért írok!:) Mi 60-at adunk neki! Szerintem a 100 ezer sok. Akárhogy is nézzük, ha a terhességed alatt minden hónapban mész, akkor már eleve otthagysz neki 80-100 ezer forint körül, amibõl adóznia sem kell stb. Megtehetném, hogy adok 100-at, de szerintem nem jár annyi!
Nincs fogadott orvosom, nem is fogok pénzt adni az ügyeletesnek.
sajnos Pesten illik 10xest adni. de ha külön nem mondja, hanem rád bízza, akkor szerintem nem fogja rossz néven venni, ha kevesebbet adsz, kb.70et. én dokim rendelésen 8-10.000et kér, szülésért 80-100at (80at kapott, mert alig volt dolga, könnyû szülésem volt. ha nem mondta volna ki, hogy mennyit kér, akkor szerintem 50-70 körül adtunk volna).
Ha elõre nem mondja meg, hogy mennyit kér én biztos nem adnék neki 100 ezret, de még 60-at sem, kivéve ha nem valami nyaralásból riasszák vagy egy hatalmas komplikációt old meg. Akárhogy is nézzük a 9 hónap alatt otthagysz neki majd 100 ezret aztán egy jó esteben 15 perces munkáért ugyanennyit kapjon. Ti tudjátok. De szerintem visszadugni se fogja a gyereket. Bár én 2 hónapja szültem, 9000 ft volt a rendelés. 30 ezret adtam neki. Eleve õ volt az ügyeletes, be se kellett hívni, másrészt szerencsére nem volt szinte semmi dolga.
Én Szolnokon fogok szülni. Nekem azt mondta a dokim, hogy neki nincs meghatározott tariája, adjak amennyit gondolok. Igy is lesz :) De szerintem 30ezer forintot fogunk adni. Viszont ez majd függ attól, hogy mennyit foglalkozik velem szülés alatt és után.
Én is Decemberbe fogok szülni Vácon Magán dokim van havonta 10ezer CTG is õ csinál amit nem tudom még mennyi, De nem mondott árat a szülésért.ezért is mentem hozzá de ha nem lesz gond 30-40nél nem adok többet.igaza van ez elõttem szólónak vissza nem teszi a gyereket.Örüljön, hogy ennyit is kap ja amúgy én is eü -s vagyok, de akkor sem értek egyet azzal, hogy ennyit elkérnek.
Nekem ugyan van fogadott dokim, de sztk-s... Õ megmondta, hogy 100.000 Ft a tiszteletdíja... Ami nem kevés ugyan, de mivel sztk-ba járok hozzá, a terhesgondozás alatt sosem adtam neki pénzt, és nagyon alapos, mindíg megvizsgál, megultrahangoz akkor is ha csak nst-re vagyok eredetileg berendelve, ha picit is nem volt tökéletes valamelyik eredményem azonnal elküldött további vizsgálatokra... Szóval én meg vagyok vele elégedve, és bár elsõre sokalltam a 100.000 Ft-ot, már úgy gondolom, hogy meg fogja érdemelni...
Én 30000 ft-ot adtam a dokinak, a terhesgondozás 7000 volt. Ha kifejezetten nem szól a dokid, hogy 100000-et kér, akkor ne adj annyit. Ha azt mondja, hogy amennyit gondolsz, vagy nem mond semmit, akkor elég 30000 is, ha elégedett leszel vele. 10.000 ft-os terhesgondozás mellett nehogy fizess neki 100.000-et.
sziasztok! Láttam, h sokan írtatok vidékrõl, de sajnos itt Pesten tényleg a 10 szeresét kérik! Tehát ha egy alkalommal 10 ezret fizetsz, akkor 100 ezer lenne a szülésed! Pontosabban fogalmazva Pesti viszonylatban ennyit illik adni, és szerintem a dokik is ennyit várnak el! Ha rákérdeztél és nem mondott semmit, akkor tényleg Te döntesz, h mennyit adsz, de valószínûleg a 10 szerest fogja várni, mert az tény, h itt ez a "szokás"! Privi vélemény: Én egy jó fogorvostól és nõgyógyásztól nem sajnálom, ráadásul, ha legközelebb is nála akarsz szülni, meg is vagy vele elégedve, akkor meg fontos, h ne legyen rossz szájíze a dokinak!
Szerintem 100 000 ft eszméletlen mennyiségû pénz ahhoz képest, hogy a szülésznõk többet foglalkoznak veled közben! Vidéken fogok szülni, maximum 50 000-et vagyok hajlandó neki adni, annak ellenére, hogy maximálisan meg vagyok vele elégedve és nagyon kedvelem. de könyörgöm, nekem ez egy teljes havi fizetésem, és amúgy is magánrendelésére járok... És amúgy nem kérdezném meg tõle, mennyit kér: bízza csak rám. Még így is nagyon jól jár, akkor is, ha nyaralásból ugrik haza miattam. :)
Utolsó teljesen igazad én sem kérdeztem rá mennyit kér õ nem mondta szóval nem zavar, hogy mennyit illik adni.És tök igaz az, hogy mi betegek rontottuk el az orvosokat.Régen nem pénzért szültek a nõk és mindenki megszült, a dokik és a világ is más volt.Én sem sajnáltam a havi 10ezret de hagy döntsem el én, hogy mennyit tudok és akarok adni neki.
Bp.-i vagyok, a dokim magánrendelésén 15000 ft egy vizsgálat, a szülésért 70000 ft-ot kér.Ezt így teljesen korrektnek tartom, ráadásul nem is kell hozzá havonta(csak 10 hetente) mennem magánba(csak beszélünk telefonon)mert egy másik doki(aki a fogadott dokim kollégája)az sztk-ban végzi a terhesgondozásomat, amiért 5000 ft-ot adok neki/alkalom.
Mi januar 14 re vagyunk kiirva es nincs fogadott orvosom, mert nem Magyarorszagon szulok, hanem Angliaban. Itt nem kell fizetni semmiert mert fizeted a tb-t. Oruletesek azok a szamadatok amiket kifizetnek otthon.....

Vannak olyanok rajtam kívül, akiknek nincs magán orvosuk? Szándékosan nincs, vagy így alakult az anyagiak miatt?

Eddig nem igazán tehettük meg, hogy kiadjunk havi tízezret egy pár perces vizsgálatért, amit amúgy az SZTK-ban is megcsinálnak.

Legjobb válasz: nekem sincs fogadott dokim pedig nagyon szeretem azt akihez az SZTK-ba járok, de egy fillérem sincs:( a kicsire is éppenhogy lesz, nincs plusz 80 ezer ft-om egy szülésre. Ezért marad az ügyeletes:( sajnos ez van... 31 hetes

nekem sincs fogadott dokim pedig nagyon szeretem azt akihez az SZTK-ba járok, de egy fillérem sincs:( a kicsire is éppenhogy lesz, nincs plusz 80 ezer ft-om egy szülésre. Ezért marad az ügyeletes:( sajnos ez van... 31 hetes
Szia! Szerintem nagyon sokan vannak fogadott orvos nélkül, én is, bár én is néha elbizonytalanodom, amikor szinte azt érzem a többi kismama felõl, hogy "felelõtlen" vagyok. Én Gyõrben fogok szûlni, a dokikról, szülésznõkrõl jókat hallottam, egyedül a csecsemõsnõvéreket szidja mindenki. Ha nagyon úgy láttam volna, biztos fogadok dokit, de semmi extrát nem nyújtanak a 7-9000 forintos tarifáért, abban a 10percben, amit rád szánnak. Max. annyi elõnye lehet, hogy nem a zsúfolt váróteremben ûlsz egy fél délelõttöt, hanem a csilli-villi váróteremben. De, hogy tényleg jól látom-e a helyzetet, azt csak napokon belül tudnám megmondani, remélem tényleg nem lesz "hátrányom", amiért nincs fogadott dokim, szülésznõm! Kitartást, jó egészséget, könnyû, problémamentes szülést Neked! 40hetes elsõ babás kismama
Nekem nem volt fogadott dokim, végig tudtam, hogy császáros lesz a fiam, valahogy éreztem. Végig farfekvéses volt, amit a végén tetézett lábtartással és vízbe kakilással. Ezért is császároztak. Annyira kedvesek voltak a dokik végig, aki vizsgált is és aki mûtött is, hogy arra szó sincs. Mûtét alatt is beszéltek hozzám, elmagyaráztak mindent. Annyira szép lett a vágásom is, szinte nem is látszik, nem érzékeny, nem érzéketlen. A dokik utána az örzõben is többször meglátogattak, hogy mi újság velem, meg még a kórteremben is. Ha tehettem volna, adtam volna nekik pénzt, de nem futotta, de így is nagyon rendes volt mindenki.
Én elvbõl nem fizetek pluszban orvosnak, és még sosem kellett megbánnom. Amikor megkérdezték, hogy ki az orvosom, megmondtam, de nem tértem ki arra, hogy nem fogadott, hanem tb alapon járok hozzá. El akartam kerülni a magyarázkodást, meg ez amúgy is magányügy. Egyébként a város egyik legjobb hírû nõgyógyásza, és az a típus, aki nem csak a magánrendelésén segít le a vizsgálóról. Az ügyeletesrõl pedig, akinél szültem, mindenki azt hitte, hogy fogadott, mert úgy viselkedett velem külön juttatás nélkül is. Én hiszek a pozitív vonzásban, és sosem azzal az érzéssel mentem az SZTK-ba, hogy ott csak favágók dolgoznak. Õk is mind valaki más fogadott orvosai. És egyébként az is tökéletesen igaz, hogy minél magasabb rangú fogadott orvosa van valakinek, annál kevésbé mernek hozzányúlni a többiek. Ezt többször volt alkalmam megfigyelni, és az ismerõs eü dolgozók is megerõsítették.
A kérdező hozzászólása: köszi a gyors válaszokat:) A 40hetes kismaminak is gyors, komplikáció mentes szülést!!!:) Meg persze a többieknek is, akik még elõtte vannak. Amúgy én is úgy hallottam, hogy mindenki jófej Vácon, ahol fogok szülni, ja és közel van, ingyen parkolunk, nem úgy mint pesten.Az egik barátnõm meg bejár Pestre, 36 hetesen BKVzik ilyen idõben, csak mert bent van a dokija, aki amúgy több hónapig meg sem nézte a méhszáját, mondván, hogy biztos minden rendben...na én speciel kiakadnék, ha ezért még fizetni is kéne.Õ sem bírja, de azt mondta ha eddig nála volt, akkor végigcsinálja, mert más már úgyse venné át.Szóval sok esetben szerintem tényleg másra is lehet költeni azt a pénzt....

Hogyan bánnak azokkal a nőkkel akiknek nincs fizetett orvosuk, szülésznőjük? (Szent István Kh-ban)

Legjobb válasz: Barátnõm kétszer szült ott orvos és szülésznõ nélkül. Teljesen meg volt elégedve. Én is ott szültem, de volt fogadott szülésznõm, csak dokim nem. És én is abszolut elégedett vagyok. De ha ajánlhatok valamit: nagyon megéri az egyszemélyes szoba! Én olyanban voltam és nagyon nyugi volt. Üdv

Barátnõm kétszer szült ott orvos és szülésznõ nélkül. Teljesen meg volt elégedve. Én is ott szültem, de volt fogadott szülésznõm, csak dokim nem. És én is abszolut elégedett vagyok. De ha ajánlhatok valamit: nagyon megéri az egyszemélyes szoba! Én olyanban voltam és nagyon nyugi volt. Üdv
Nekem volt fogadot orvosom a melettem lévõnek nem ugyanugy bántak vele is nem néztek rám se tõbbször az volt a fontos hogy a párom bent volt.
Nekem ugyan volt mindkettõ, de a szülésznõm(pont nappalos volt, amikor szültem, ez 2x is így volt) egy másik kismamához is rendszeresen ment, segített neki, pedig õ nem fogadta fel.2fiú+11 hetes pici lány anyukája
Szerintem ez orvos függõ is. Nekem volt fogadott dokim+szülésznõm, õk nagyon kedvesek voltak(hozzáteszem a szobatársaimhoz is), volt olyan orvos is, aki egyetlen kérdésemre se válaszolt, csak nagyon flegmán, szerinte viccesen nézzen meg a google-n. Szóval ember függõ a dolog.

Akiknek nincs fogadott orvosuk, azok is így érzik, mint én?

Sokszor olyan hülyén érzem magam, úgy érzem, senki nem foglalkozik velem, senki nem mond soha semmit. Múltkor is amikor voltam 12 hetes uh-on, akkor is, azt hittem meg se fogja nekem mutatni a doki a picit. Most is kell majd mennem 16 hetes vérvételre, és azt se tudom, hogy hogyan m?ködik ez az egész. A háziorvosom azt mondja, hogy ez már nem az ? hatásköre, ? biztos nem fog nekem erre beutalót adni, a véd?n?m meg semmit se tud. A 12 hetes uh-ra is elküldött úgy, hogy elég csak ha oda megyek, nem kell id?pont meg semmi. Aztán kiderült, hogy mégis kell id?pont. Kérdeztem a véd?n?t?l, hogy milyen terhesvitamint szedjek, erre azt mondta beszéljem meg a háziorvossal, a háziorvos meg azt mondta, hogy ? nem tudja, kevés a terhes nála, teljesen le van maradva ilyen téren, beszéljem meg a n?gyógyásszal. Na de melyikkel? Igazából senkihez nem járok, szerencsére nem volt még problémám, csak akkor megyek, amikor szükséges. Utoljára a 12hetes uh-on voltam, attól a dokitól meg semmit nem tudtam kérdezni, tök flegma volt. A toxoplasma kérdéssel ugyanígy jártam. Véd?n? a háziorvosra hivatkozik, a háziorvos meg a n?gyógyászra.

Legjobb válasz: szerencsére nem, mert mindig ugyanahhoz az sztk-s orvoshoz megyek. õ küldd el mindenhova. ugyanolyan, mintha fogadott lenne. de ez hely függõ is. én mindennel meg vagyok eddig elégedve.

Szia! Én fogadott dokival kezdtem, de nagyon messze volt(Tatabánya)és drága is.Úgy gondoltuk jó lesz az sztk-s terhesgondozás is.Sajnos nálunk a 15.kerületben az sztk-s orvosok közül csak egy vállal szüléslevezetést.de a Nyírõben, am magánkórház, és fizetõs.Ezért úgy gondoltuk mégis jó lenne keresni valakit... Most van dokim, magánrendelésre járok, de abban a kórházban dolgozik, amelyikhez tartozunk. Most fogjuk tölteni a 35.hetet, de úgy érzem, hogy nem foglalkozik eleget velünk, magától semmit nem monda védõnõrõl nem is beszélve.Már aggódom, hogy mi lesz így. Szerintem tehát mindegy, hogy fogadott, vagy ügyeletes, a lényeg az lenne, hogy lelkiismeretes legyen...
szerencsére nem, mert mindig ugyanahhoz az sztk-s orvoshoz megyek. õ küldd el mindenhova. ugyanolyan, mintha fogadott lenne. de ez hely függõ is. én mindennel meg vagyok eddig elégedve.
Szia! A háziorvosodnak valóban igaza van abban, hogy nem az õ hatásköre. Nekem azonban a védõnõ is adott beutalókat( mondjuk tök feleslegesen, mert a dokim mindig megelõzte). Én is azt javasolom, hogy keress egy dokit, aki rendel az sztk-ban, és próbálj meg mindig hozzá menni8 nem tudom, hogy nálatok hogy van, de nálunk kb. minden héten ugyanazon a napon rendeltek. Pl az enyém hétfõnként volt rendelésre beosztva). Én már a legelején kerestem egy dokit, ak végigvitte a terhességet+ a szülést is. Mondjuk õ megmondta, hogy terhesgondozást csak magánrendelõben vállal, amit én már tudtam( barátnõm is nála szült). Egy pillanatig sem bántam meg, hogy õt választottam.
Szia! Én kétszer is ügyeletesnél szültem. Az SZTKban mindig felhívtam, hogy ki mikor rendel, és kiválasztottam a legszimpatikusabbat, és mindig akkor mentem, amikor õ rendelt. Így nagyjából ismert is a vége felé, bár nem nála szültem, de teljesn meg voltam elégedve a szülést levezetõ orvossal is.
Én az elsõnél nem fogadtam orvost, meg is bántam. Nagyon rosszul bántak velem, nekem kellett például kikövetelni, hogy irjanak fel gyulladásra valamit mert már hetek óta tartott a vizelet is kimutatta de nem foglalkoztak velem. A másodiknál az volt az elsõ, hogy dokit fogadtam ég és föld, soron kívül fogadatk, bármi volt tájékoztattak, éjjel-nappal hívhattam, kórházba is kerültem 2x-is összehúzódások miatt, ha nincs dokim nem is tudom mi lett volna, mindennap ott volt nálam, dupla figyelmet kaptam a nõvérektõl is. Nem sajnáltam a pénzt szüléskor, mivel a gyermekem és az én egészségem minden pénzt megér, sosem szülnék többet fogadott nélkül.Azok a kismamik akik velem voltak amikor bekerültem és nem volt orvosuk magyarul levoltak ....!
Szia! Tudom, milyen érzés, ráadásul a védõnõm is pont ilyen sötét homály mint a tiéd. Én odáig mentem, hogy másik városig, mert ahelyi ellátás kritikán aluli volt. :-(
A kérdező hozzászólása: Ja, és most még a 6. kerületbe megyek addig, amíg nem tisztázódik le körülöttünk minden. Még a védõnõnek se szóltam, hogy elköltöztünk.
Hát teljesen megértelek, bár nekem van dokim. Megfizethetetlen érzés, hogy van egy orvos akiben megbízhatok és éjjel-nappal hívhatom a gondjaimmal. Miért nem választasz inkább orvost magadnak? Mármint olyat akihez jársz a terhesség alatt. Attól még nem kell, hogy õ vezesse le a szülést, levezetheti az is aki bent van (mármint ha anyagi megfontolásból nem választasz orvost). boldog babavárást 20 hetes km
A kérdező hozzászólása: A helyzetem picit bonyolult. A 3. kerületben van ideiglenes lakcímem, oda kezdtem el járni dokihoz. A 6. kerületben laktam ekkor. Védõnõhöz oda kezdtem el járni, mert ugye oda kellett, és õ mondta, hogy járjak nyugodtan a 6. kerületbe terhesgondozásra, nem kell a fél várost átutaznom. Na, azóta elköltöztünk onnan a 18. kerületbe. Már akartam az itteni védõnõhöz járni, meg egy nõgyógyászhoz, akihez már a végéig járni fogok, amikor közölték velünk, hogy eladták a lakást, amiben albérletben lakunk. 1 hónapot laktunk itt. Most épp másik albit keresünk, még nem tudjuk melyik kerületben lesz, még van 1 hetünk, és ha már "letelepedtünk" valahol, akkor akarok bejelentkezni a körzeti védõnõhöz, és keresni egy olyan nõdokit, akihez tudok járni, de nem fogom megfogadni. Majd maximum szülésznõt szeretnék fogadni, hogy mégse legyek annyira magamra hagyva.
Én se most se az elsönél nem fogadtam doki.Mindig ugyan ahhoz az sztk-hoz jártam végig, igy tudta ki vagyok, de ügyeletesnél szültem.És bár nem fizettem egy ft-ot sem maximálisan kedvesek és segitökészek voltak a korházban, mind a doki, mind a szülésznök(Máv).Ugyhogy neked is azt tanácsolom, hogyha sikerül albit találni keresd fel az sztk-t(ha nem akarsz dokit fogadni)és mindig ugyan ahhoz a dokihoz járj a végéig.
Én két gyermeket szültem és egyiknél sem volt fogadott orvosom, amit nem bántam meg.Az elsõ terhességemnél ráadásul kb. a felénél védõnõt kellett váltanom, mert mi is elköltöztünk más körzetbe és szerencsére jó védõnõt kaptam, aki mindig szakszerûen és úgy irányitott a vizsgálatokra, ahogy kell, amikor terhesgondozásra mentem, mindig bejött velem a vizsgálatra is.A terhesgondozáson mindig 1 állandó doki volt, aki szintén rendes volt és lehetett vele beszélgetni is, ill. kérdezni tõle, az eredményeimet mindig figyelemmel kisérte. A háziorvosodhoz valóban nem kellene már menned, majd csak ha a belgyógyászati vizsgálat lesz esedékes, akkor-ekg-t csinál meg vérnyomást mér meg megvizsgál-de az majd késõbb következik.Most a nõgyógyász meg a védõnõ a fõ emberek, akikkel konzultálnod kell, de legfõképp a védõnõ, mert õ irányit a vizsgálatokra és kiséri figyelemmel a terhességedet.Beutalót nem is kell kérned a vérvételre, mert elvileg kell terheslabornak lennie ott ahol a terhesgondozó van és ott leveszik a vért, a kiskönyvbe be van irva minden és a védõnõtõl kell kérned papirt a vércsoportra-rh ellenanyagra!Kitartás!
A kérdező hozzászólása: Mindenféleképpen azt fogom csinálni, hogy egy dokihoz fogok járni amint lesz albink, de jelenleg nagyon elkeserít ez a helyzet... :(

Akiknek nincs fogadott orvosuk, azoknak a terhesség vége felé mi a menete a dolognak?

mert azt hallottam, hogy csinálnak ctg-t meg ilyesmi de mégis mi hogy megy? És ha ott vannak fájások akkor elvisznek kórházba?

Legjobb válasz: Semmi extra.SZTK-ba járnod kell tanácsadásra ahogy eddíg,ott a végefelé cgt-t csinálnak.Ha szülési fájásokat mutat felvisznek a szülöszobára.Ha apróbb fájásokat mutat hazaküldenek.Aztán ha jönnek majd a fájások bementek és irány a szülészet.Ott ctg-re tesznek megvizsgálnak ha minden sinen van elõkészítenek és az épp ügyeletben lévõ orvos levezeti a szülést.

Semmi extra.SZTK-ba járnod kell tanácsadásra ahogy eddíg, ott a végefelé cgt-t csinálnak.Ha szülési fájásokat mutat felvisznek a szülöszobára.Ha apróbb fájásokat mutat hazaküldenek.Aztán ha jönnek majd a fájások bementek és irány a szülészet.Ott ctg-re tesznek megvizsgálnak ha minden sinen van elõkészítenek és az épp ügyeletben lévõ orvos levezeti a szülést.
bocsi NST-t csinálnak.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a választ!:) Jobb tudnom, hogy mi történik majd.
Én is 33 hetes vagyok, bár a második kisfiunkat várjuk:) A 4 évesemmel volt fogadott orvosom, de csalódtam benne, így most nincs.Mikorra vagy kiírva?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!