Találatok a következő kifejezésre: Aki a gyed-et kapja, az (22 db)

Ha GYED-en vagyok a kisbabámmal, és kistestvért szeretnénk, akkor az újabb babára megint jár a TGYÁS, vagy csak a GYED-et kapom tovább? Esetleg csak GYES-t fogok kapni?

Biztos sokan vannak/voltak hasonló helyzetben.

Legjobb válasz: Szia! Ehhez tudni kéne az elsõ gyermeked korát ugyanis 2 éves koráig kapod ugye a GYEDet ha 2 éves elmúlt az elsõ babád akkor szintén GYEDet fogsz kapni 2 évig a másik babádra is de ha az elsõ babád nem múlt el még 2 éves addig és közben születik meg a másik pici akkor a két babára csak 1 GYED jár.de ha majd elmúlt 2 éves az elsõ gyermeked akkor a másik pici után annak 2 éves koráig szintén GYEDet fogsz kapni.

Szia! Ehhez tudni kéne az elsõ gyermeked korát ugyanis 2 éves koráig kapod ugye a GYEDet ha 2 éves elmúlt az elsõ babád akkor szintén GYEDet fogsz kapni 2 évig a másik babádra is de ha az elsõ babád nem múlt el még 2 éves addig és közben születik meg a másik pici akkor a két babára csak 1 GYED jár.de ha majd elmúlt 2 éves az elsõ gyermeked akkor a másik pici után annak 2 éves koráig szintén GYEDet fogsz kapni.

Anyukák! Aki maximális GYED-et kap és igénybeveszi az adójóváirást is (mert más jövedelme valószinű nem lesz) hány Ft gyedet kap a levonások után NETTÓ 2011-ben?

Azért kérdem, mert összevissza kapok, hogy most akkor mégis mennyit kéne kapnom.

Legjobb válasz: Én 98.000,- forint körül kaptam.

Én 98.000, - forint körül kaptam.
Én max. gyedet kapok, és kizárólag az adójóváírást veszem igénybe, a családi adókedvezményt nem, így 88.000 körül kapok átlagban. Ne felejtsd el, hogy minden hónapban más az összeg, mert a gyed napi ellátás, így 28 napos hónapra kevesebbet kapsz, mint egy 31 napos hónapra.
A kérdező hozzászólása: Értem köszi. Utolsó válaszoló: megirnád a pontos összeget, amit februárban kaptál? Már ha nem titok. Mert ennek forintra pontosan meg kell(ene) egyeznie az enyémmel. Szerintem vmit elszámoltak megint. A múlt hónapban viszont nem vették figyelembe az adójóváirást, mert ez új év, igy nincs viszonyitási alapom és nem tudom reklamáljak-e. Addig nem szeretnék, amig nem vagyok biztos benne, hogy tévedtek.
Bár nem az utolsó válaszoló vagyok, de februárban 88.425 Ft-ot kaptam (adójóváírással, családi kedvezmény nélkül).
Januárban 8E forinntal többet kaptam, mint tegnap. De így sem kapot sokkal többet, mint tavaly.
A kérdező hozzászólása: Utolsó elõtti válaszolónak üzenem: Köszönöm, ezt a választ vártam!

Ha már a gyed-et kapom, (eddig TGYÁS-T) kaptam és az minden hónap utolsó munkanapján megérkezett a számlámra) és a munkahelyem kifizetőhely akkor mikor kapom meg a pénzt?

Legjobb válasz: Én ugyan akkor kaptam a gyedet is,mint korábban a tgyást.Nekem ez 5.-e volt,mint korábban a fizetésnap.

Én ugyan akkor kaptam a gyedet is, mint korábban a tgyást.Nekem ez 5.-e volt, mint korábban a fizetésnap.
A kérdező hozzászólása: Akkor szerinted, én is 5-e körül fogom megkapni? Eddig mindig megérkezett a hónap utolsó munkanapján. A fizetésemet mindig 10-én kaptam.
Ugyanakkor mint a tgyást. Nekem úgy volt. Pontosabban a tgyást és gyedet, ugyanazon a napon kaptam meg, mikor a munkatársaim a fizetést, vagy amikor én is dolgoztam és kaptam a fizetést. Nekem a szerzõdésben az van, hogy minden hónap 4-dike a határidõ. Ezért vagy 3-án vagy 4-én kapok gyedet. Most holnap fogok gyedet kapni, mert 4-dike szombatra esik.
A kérdező hozzászólása: Nem akarok értetlen lenni, csak tanácstalan vagyok :( A fizetésemet ameddig dolgoztam mindig 10-ig megkaptam. A tgyás-t minden hónap utolsó munkanapjáig utalták. De ebben a hónapban még nem kaptam pénzt :( Akkor remélem én is megkapom holnap a pénzt, a családi pótlékkal együtt :)
Hát, én azért kapom meg holnap a pénzt, mert nekem úgy utalják a gyedet, mint mikor fizetést kaptam, az pedig minden hónap 4-dike. Lehet neked 10-dike körül fogják utalni, mikor anno a fizetésedet kaptad.
Akkor kérdezd meg a munkahelyedet, biztos meg tudják mondani. Nekem minden ugyanakkor jött (fizu, tgyás, gyed)
Én munkahelyem is TB kifizetõhely, és én a TGYÁS-t is GYED-et is mindig akkor kapom amikor a fizetéseket utalják, mert béreket és TB kifizetéseket is egyben, csoportosan szokták utalni. Nálam még a megjegyzés rovatban is az szerepel hogy "munkabér és egyéb ellátás", ugyanúgy mint amíg fizetést kaptam.
Én azon a napon kaptam a Tgyast/Gyedet mint a fizumat, tehát 9/10.-én.
A kérdező hozzászólása: Közben megérkezett a pénzem :) valószínû bezavart május 1 :) mert 2-án délután megkaptam .


165. 000. - Ft volt a bruttó alapbérem. Most GYED-en leszek 2009-ben. Ha a max. GYED-et kapom (az mennyi 2009-ben br. és nettó? ) akkor jár nekem az adójóváírás? Mennyi? Köszi

Legjobb válasz: Szia! 2009-ben is br. 96.600 Ft. Ez adójóváírás nélkül: nettó 73.035 Ft. Jár az adójóváírás, de nem a teljes összeg, pontosan nem tudom, hogy mennyi.

Szia! 2009-ben is br. 96.600 Ft. Ez adójóváírás nélkül: nettó 73.035 Ft. Jár az adójóváírás, de nem a teljes összeg, pontosan nem tudom, hogy mennyi.
A magyarorszag.hu es a csaladinet.hu-n nezd meg.
Ugyanennyi bruttóval, adójóváírás nélkül 73.000 Ft-ot kaptam, mert nem járt minden hónapban a jóváírás.Adójóváírással együtt 84.000 Ft a GYED.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!

Aki a maximum gyed-et kapja, az mennyi nettóban, miután levonták a járulékokat? Tehát mennyi pénzt utalnak a számlára?

Legjobb válasz: Én 82200-at ebben a hónapban.Családi pótlékkal,járulékok levonása után.

Én 82200-at ebben a hónapban.Családi pótlékkal, járulékok levonása után.
A kérdező hozzászólása: köszi a választ. Hát nem túl bíztató... Tényleg ez a max.? még akkor is, ha eddig bruttó 150-60 körül volt a fizum?
(Elõzõ hozzászóló vagyok)Nekem 180e felett volt a brutto.Nekem tavaly lett megállapítva, valamennyivel neked valamebb lesz, hiszen az alapja a minimálbér, az pedig nõtt.

Májusban fogok szülni! Akkor a GYED-et amit kapok azt a tavalyi fizetésem szerint fogják számolni?

Legjobb válasz: A napi átlagkereset kiszámításánál a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdõ napját közvetlenül megelõzõ naptári évben elért pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képezõ jövedelem napi átlaga vehetõ alapul. Amennyiben a fenti idõszakban a biztosított személy nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, úgy a gyermekgondozási díj összegét a jogosultság elsõ napját megelõzõ 180 napi jövedelem napi átlaga alapján fogják megállapítani. Nem lehet azonban figyelembe venni azt a jövedelmet, amit - nem folyamatos biztosítási idõ esetén - a megszakítást megelõzõen keresett a szülõ.

A napi átlagkereset kiszámításánál a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdõ napját közvetlenül megelõzõ naptári évben elért pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képezõ jövedelem napi átlaga vehetõ alapul. Amennyiben a fenti idõszakban a biztosított személy nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, úgy a gyermekgondozási díj összegét a jogosultság elsõ napját megelõzõ 180 napi jövedelem napi átlaga alapján fogják megállapítani. Nem lehet azonban figyelembe venni azt a jövedelmet, amit - nem folyamatos biztosítási idõ esetén - a megszakítást megelõzõen keresett a szülõ.
A kérdező hozzászólása: Az a fizetésem 70%-a lesz?
Kicsit egyszerûbben: a lezárt adóévedbõl fognak átlagolni, és úgy kalkulálják ki a "jövedelmedet". Úgyhogy a válasz igen!
Mivel tgyás után a gyedet kb okt-tõl igényled, úgyhogy a tavalyi évedbõl számolják ki. A munkabért (csak a bért) átlagolják a ledolgozott napokra, s úgy tudom, annak a 70%-a, mint a táppénz.

A második baba után ugyanannyi GYED-et fogok kapni, mint az első után? Mikor megszületik a kistesó, 18 hós lesz a "nagy"lányom, akivel most max GYED-et kapok (a munkaviszonyom még fennáll).

Csak nem tudom, hogy ebb?l számolják-e a második GYED-et, vagy a korábbi fizuból? Mire számíthatok, és mit tudok tenni, hogy a legjobban járjak anyagilag?

Legjobb válasz: Szia! Az én fiam most 18 hónapos, én 11 hetes terhes vagyok. :) Én is GYED-en vagyok, méghozzá aktív GYED-en (tehát megvan még a munkaviszonyom). Nekem azt mondták így járok a legjobban: -visszamondom a GYED-et -apuka GYES-re megy a picivel (dolgozhat mellette) -kiveszem a 2 év alatt összegyûlt szabikat -aztán elmegyek táppénzre Így újból a fizetés után fogják számolni a GYED-et, nem pedig a mostani GYED-bõl. Az elsõ babával pedig valóban csak a családi fog járni (valamivel több lesz, mint most, mivel akkor 2 gyerkõc után számolják). Boldog babavárást!

Szia! Az én fiam most 18 hónapos, én 11 hetes terhes vagyok. :) Én is GYED-en vagyok, méghozzá aktív GYED-en (tehát megvan még a munkaviszonyom). Nekem azt mondták így járok a legjobban: -visszamondom a GYED-et -apuka GYES-re megy a picivel (dolgozhat mellette) -kiveszem a 2 év alatt összegyûlt szabikat -aztán elmegyek táppénzre Így újból a fizetés után fogják számolni a GYED-et, nem pedig a mostani GYED-bõl. Az elsõ babával pedig valóban csak a családi fog járni (valamivel több lesz, mint most, mivel akkor 2 gyerkõc után számolják). Boldog babavárást!
Harmadik válaszolónak: Így is úgy is a fizetésedbõl (illetve a minimálbérbõl) számolják a gyedet, ugyanis egyik ellátás alapja nem lehet egy másik ellátás. Amíg meg nem szülsz, addig tényleg így jársz jobban, hiszen nem csak a gyes, hanem a szabis fizetésed (illetve utána a táppénz) lesz, viszont ha megszülsz, akkor ugyanúgy kapsz majd mindent, mintha nem mentél volna vissza. Azért, mert a két gyerek között nem lesz meg a kellõ aktív napod (itt sem számít bele a táppénzes idõszak), ezért mindenképpen a minimálbér kétszeresének a 30ad része lesz a tgyás és a gyed alapja. Illetve ha a fizetésedbõl számított kevesebb, akkor az.
Én felhívtam az Államkincstárt Szociális Minisztériumot is, azt mondták, hogy ha fenn áll a munkaviszony akkor abból számolják az újabb gyedet, és szerintem ( bár ezt nem kérdeztem meg, de logikusnak tûnik)igen, az elsõ után csak családit kapsz.
Szia! Ugyanannyi lesz a gyed-ed, mint az elsõ babával. Változás a tgyás összegében lesz, mivel az igénylést megelõzõ évben gyed-en voltál, abból nem lehet számolni, így a mindenkori minimálbér 2szeresének a 30ad része lesz az egy naptári napra esõ jövedelmed és ennek a 70%-a mínusz szja fog járni. 2009-ben az így kiszámított tgyás összege bruttó 100.100 Ft, azaz nettó 82082 Ft. Ezzel viszont nem éred el az adójóváírás plafonját, így az is járni fog.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek! Pont az anyagi nehézségek miatt nem akartunk még kistesót, de fogi gátló mellett becsúszott a kis cseles és így most legalább tudjuk, hogy mivel számolhatunk a jövõre nézve. 18 hónap lesz köztük, kicsit meg is vagyok szeppenve :) - de majdcsak lesz valahogy. Kösz még 1x
Harmadik vagyok, negyediknek köszi! :)
Negyedik vagyok Harmadiknak: szívesen, azért írtam, hogy ne lepõdj meg, ha a tgyás-od kevesebb lesz, mint amit a fizetésed alapján számítottál, gondolom ezt a részét a nem hangsúlyozták annyira ki :( Kérdezõnek: :D Ezek a kis hamisak már csak ilyenek. Nekem a spirálomat cselezte ki, 18 hónap lesz a két gyerkõc között.

Ha a tesót a lányom 2. életéve előtt megszülöm, akkor is le kell mondani a GYED-et és csak GYES-t kapok? Ha GYED-et, akkor azt miből számolják? Hol tudok utánanézni?

Sajna nem vagyok már fiatal, és kis cégnél dolgoztam (nem tudom lesz-e helyem, de ha igen, akkor nem akarok kiszúrni velük, hogy csak 1 évig maradok), ezért nem lenne értelme visszamennem dolgozni a két gyerek között. Most, hogy bejött ez a változtatás elkeztünk agyalni itthon Apával. A GYED-hez szükséges fél évet még csak-csak meg tudtuk volna oldani, de egy évet már nem.

Legjobb válasz: szia, visszmondod, gyedet, s újra kapod tgyást, ill megigényled, majd újra gyed s gyes...vagy nem tudom, h írtad új változás...az mi??Engem is érdekelne

szia, visszmondod, gyedet, s újra kapod tgyást, ill megigényled, majd újra gyed s gyes...vagy nem tudom, h írtad új változás...az mi??Engem is érdekelne

Aki GYED-et kap és még a szülés óta nem utaltak neki, az hol érdeklődhet utána?

én úgy tudom hogy a munkáltatójánál.

Legjobb válasz: OEP-nél. De a GYED elõtt nem igényelted a THGYS-t, ami fél évig jár, és utána a GYED?

OEP-nél. De a GYED elõtt nem igényelted a THGYS-t, ami fél évig jár, és utána a GYED?
A kérdező hozzászólása: de igényeltem tgyást is csak félreírtam a kérdésem. szóval a munkahelyem nem tb kifizetõhely akkor a tgyást honnan kapom és hol érdeklõdhetem kb már egy hónapja hogy leadták, de még nem kaptam semmit.
Nekem a TGYÁS-t az OEP küldte! Ott érdeklõdj.
THGYS-t a MÁK-nál, az államkincstárnál.

GYES után jár betegállomány akkor is, ha nem veszem ki a szabit, majd ha megszületett a harmadik baba mi alapján kapom a GYED-et? Betegállományba a terhesség idejére mennék, amennyiben nem vehetem ki terhesen az összegyűlt szabadság napokat.

Beírtam a kérdést, így más is könnyen megtalálja. Köszi a választ.

Legjobb válasz: Nagyon bénán tettem fel a kérdést. A lényeg az, hogy két gyerekem van, a másodikkal decemberben jár le a GYES. Próbálkozunk a harmadik babával. Mire összejön, lejár a GYES-em. Ha késõbb jön össze, kiveszem az itthonlét alatt összegyûlt szabikat. Ha hamarabb jön össze, akkor mehetek GYES után közvetlenül táppénzre? Ha igen, akkor a GYES összegébõl számolják a táppénz összegét? Utána a GYED összegét ebbõl a kevés táppénzbõl számolják majd ki?Köszönöm szépen a választ.

A kérdező hozzászólása: Nagyon bénán tettem fel a kérdést. A lényeg az, hogy két gyerekem van, a másodikkal decemberben jár le a GYES. Próbálkozunk a harmadik babával. Mire összejön, lejár a GYES-em. Ha késõbb jön össze, kiveszem az itthonlét alatt összegyûlt szabikat. Ha hamarabb jön össze, akkor mehetek GYES után közvetlenül táppénzre? Ha igen, akkor a GYES összegébõl számolják a táppénz összegét? Utána a GYED összegét ebbõl a kevés táppénzbõl számolják majd ki?Köszönöm szépen a választ.
Én csak azt tudom, hogy nem lehet egybõl betegszabira és majd utána táppénzre menni, hanem elõbb kiadják a szabit mégha viszel orvosi betegpapírt akkor is. Azt, hogy a betegszabi-táppénzt-tégyás-gyed alapja hogyan alakul azt nem tudom, de remélem hogy vki elárulja majd most nekünk. :o) Hajrá! Sikert!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!