Találatok a következő kifejezésre: Adott egy villanykörte (2 db)

Adott egy 60w-os villanykörte és adott hozzá egy fényerőszabályzós kapcsoló. Kevesebb áramot fogyaszt, ha "gyengébb" fényre állítom?

Legjobb válasz: Igen, hiszen az fényerõszabályozós kapcsoló a hozzá jutó feszültségméretet szabályozza egy ellenállás segítségével, ebbõl kifolyólag pedig, mivel a teljesítmény az feszültség x áramerõsség, a teljesítmény kevesebb lesz.

Igen, hiszen az fényerõszabályozós kapcsoló a hozzá jutó feszültségméretet szabályozza egy ellenállás segítségével, ebbõl kifolyólag pedig, mivel a teljesítmény az feszültség x áramerõsség, a teljesítmény kevesebb lesz.
juj. A fényerõszabályozós kapcsoló nem ellenállással mûködik. Egy ugynevezett dimmer van a kapcsolóban. A neten bõven utána lehet olvasni.
Az eredeti kérdésre: igen, kevesebbet fogyaszt. De tényleg nem "ellenállással" mûködik - úgy lehet elképzelni, hogy a szabályozó "kiharap" a szinuszhullámból valamekkora részletet (ott nulla lesz a feszültség). Minél kisebb rész marad meg a hullámból, annál gyengébb lesz a fény - és kevesebb a fogyasztás. Villogni nem fog, mert az izzó kiátlagolja. Viszont csak hagyományos izzószállal használható - semmiféle fénycsõvel nem mûködik. Kettõ ilyen szabályozót sem jó egymás mögé kötni.

Miért van ez? A gépem eljén van egy kis led-es lámpa és egy villanykörte jel van rajta és amikor bekapcsoltam a gépemet akkor elkezdett pirosan villogni és ilyen csipogó hangot adott ki a gép!

Legjobb válasz: Kicsit pontatlan a leírásod... Elindult a gép, vagy nem csinált semmit? Milyen alaplap? Amikor nem volt ez a jelenség, akkor mi világított milyen színnel? Hányat sípolt?

Kicsit pontatlan a leírásod... Elindult a gép, vagy nem csinált semmit? Milyen alaplap? Amikor nem volt ez a jelenség, akkor mi világított milyen színnel? Hányat sípolt?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!