Találatok a következő kifejezésre: AFP vérvételben az (60 db)

Mikor fog megmozdulni a baba? Most vagyok 16 hetes terhes! Afp vérvétel az mire jó? Ki hogy viseli ilyenkorba a terheséget?

Legjobb válasz: Pár héten belül érezni fogod a babát. Az Afp-re keress rá a neten, részletesen le van írva, én most nem mennék bele, mert így önmagában megbízhatatlan, én nem is csináltattam meg(pontosabban integrált tesztet csináltattam, az sem 100 %-os, de jóval megbízhatóbb). Hát ki hogy, embere válogatja. Nekem semmi gondom nem volt ennyi idõs terhesen. 25+2 hkm

Pár héten belül érezni fogod a babát. Az Afp-re keress rá a neten, részletesen le van írva, én most nem mennék bele, mert így önmagában megbízhatatlan, én nem is csináltattam meg(pontosabban integrált tesztet csináltattam, az sem 100 %-os, de jóval megbízhatóbb). Hát ki hogy, embere válogatja. Nekem semmi gondom nem volt ennyi idõs terhesen. 25+2 hkm
Szia, ma töltöttem a 17. hetet, múlt héten voltam AFP-n. Voltam négyes teszten is, de gondoltam egy vérvétellel több, vagy kevesebb, mit számít. Ez a harmadik terhességem, szerencsére SEMMI panaszom, kellemetlen tünetem nincsen! :-) Hát Te, hogy vagy? :-) Az elõzõ két baba mozgását is csak a 20 hét után éreztem, emiatt egy kicsit sürgetném az idõ múlását, mert már nagyon várom! :-)
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen jol vagyok!!! remélem te is!!! boldog babavárást!!! tudod már hogy mi lesz?

Az AFP vérvétel ugyan olyan sima vérvétel mint a többi? Mit néznek?

Legjobb válasz: Egyetlen kémcsõvel vesznek le és az afp értékét nézik!(alfa-fötoprotein) Az alfa-fötoprotein egy fehérje, melyet a magzati máj termel. Jelentõsége a magzati életben pontosan nem ismert, azonban termelõdése, az anyai keringésbe történõ átjutása sok további fontos következtetésre ad lehetõséget. Az AFP a magzat keringésében jelentõs mennyiségben kimutatható, az anyai vérbe azonban csak igen kis mennyiségben, szinte nyomokban kerül át élettani esetben. A lepény gyakorlatilag teljes mértékben gátját szabja ezen fehérje átjutásának az anyai keringésbe. Az AFP mennyiségét az anyai keringésben kétféleképpen szokás napjainkban megadni. Egyfelõl megadható hagyományos módon az anyai vérben mérhetõ koncentráció alapján, ez többnyire nanogram/milliliter mértékegységben szerepel a laboreredményen.

Egyetlen kémcsõvel vesznek le és az afp értékét nézik!(alfa-fötoprotein) Az alfa-fötoprotein egy fehérje, melyet a magzati máj termel. Jelentõsége a magzati életben pontosan nem ismert, azonban termelõdése, az anyai keringésbe történõ átjutása sok további fontos következtetésre ad lehetõséget. Az AFP a magzat keringésében jelentõs mennyiségben kimutatható, az anyai vérbe azonban csak igen kis mennyiségben, szinte nyomokban kerül át élettani esetben. A lepény gyakorlatilag teljes mértékben gátját szabja ezen fehérje átjutásának az anyai keringésbe. Az AFP mennyiségét az anyai keringésben kétféleképpen szokás napjainkban megadni. Egyfelõl megadható hagyományos módon az anyai vérben mérhetõ koncentráció alapján, ez többnyire nanogram/milliliter mértékegységben szerepel a laboreredményen.
Én pont ma voltam nekem 7 csõvel vettek, az afp tényleg csak 1 csõ de nekem sok mást is néztek mellette pl ilyeneket:szifilisz, cukor, toxoplazma, hepatitisz sajnos a többit elfelejtettem.Vizeletet is kellett adnom.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ!Szép napot!:)

Az AFP vérvételt pontosan mikor kell elvégezni? Betöltött hányadik hét után, ill. előtt?

Tól-ig?

Legjobb válasz: Mûködik-e az AFP ikerterhesség esetén is? Igen, mûködik, de csak kettesikreknél. Mivel az AFP-t ebben az esetben két magzat termeli, így az értéket kettõvel elosztva megkapjuk az átlagukat. Ikrek esetén az elõbbieknél sokkal pontatlanabb a vizsgálat, mivel egy kétpetéjû ikerpár esetén például az egyik magzatnál lévõ alacsony AFP, valamint a másik magzatnál termelõdõ magas AFP kompenzálják egymást és normál középértéket kapunk az anyai vérbõl. Összefoglalás: Az AFP vizsgálat a magyar terhesgondozási gyakorlatban alkalmazott szûrõvizsgálat, mely az anyai vérszérum AFP koncentrációját határozza meg a terhesség betöltött 16. -21. hete között. Értéke 0,8-2,5 MoM közötti. Eltérést mutathat egészséges magzatok esetén is, valamint lehet normális érték beteg magzatoknál is. Javasoltjuk inkább helyette, illetve kiegészítésként az Integrált teszt, vagy Quartett-teszt végzését, valamint nagyfelbontású ultrahangvizsgálatot megfelelõ szakember által. Magánrendelés Munkahelyek: Péterfy Sándor utcai Kórház Szülõ-Nõbeteg Osztály Országos Gyermek-egészségügyi Intézet, Optimális Családtervezési Központ Ifjú Tudósok Társasága Közhasznú Alapítvány Magzati Diagnosztikai Központ

Mûködik-e az AFP ikerterhesség esetén is? Igen, mûködik, de csak kettesikreknél. Mivel az AFP-t ebben az esetben két magzat termeli, így az értéket kettõvel elosztva megkapjuk az átlagukat. Ikrek esetén az elõbbieknél sokkal pontatlanabb a vizsgálat, mivel egy kétpetéjû ikerpár esetén például az egyik magzatnál lévõ alacsony AFP, valamint a másik magzatnál termelõdõ magas AFP kompenzálják egymást és normál középértéket kapunk az anyai vérbõl. Összefoglalás: Az AFP vizsgálat a magyar terhesgondozási gyakorlatban alkalmazott szûrõvizsgálat, mely az anyai vérszérum AFP koncentrációját határozza meg a terhesség betöltött 16. -21. hete között. Értéke 0, 8-2, 5 MoM közötti. Eltérést mutathat egészséges magzatok esetén is, valamint lehet normális érték beteg magzatoknál is. Javasoltjuk inkább helyette, illetve kiegészítésként az Integrált teszt, vagy Quartett-teszt végzését, valamint nagyfelbontású ultrahangvizsgálatot megfelelõ szakember által. Magánrendelés Munkahelyek: Péterfy Sándor utcai Kórház Szülõ-Nõbeteg Osztály Országos Gyermek-egészségügyi Intézet, Optimális Családtervezési Központ Ifjú Tudósok Társasága Közhasznú Alapítvány Magzati Diagnosztikai Központ
A 16 és 20. hét közt szokták végezni, de ajánlatos a 16. héten.

Nektek is kelett tejet meg kiflit enni az afp vérvétel előtt?

Legjobb válasz: keversz valamit. AFP elött lehet enni de amikor a kifli és a tej van az egy régi vérvételi módszer olyasmi mint a cukorterheléses .

keversz valamit. AFP elött lehet enni de amikor a kifli és a tej van az egy régi vérvételi módszer olyasmi mint a cukorterheléses .
kevered a dolgokat, az a terheléses cukor vizsgálat elõtt van. (nálunk legalább is így volt - Bcsaba)
vagy még azt tudom elképzelni hogy összevonták a vizsgálatot és egyben két dolgot is néznek neki. tehát megeszi a zsemlét - kiflit - tejet ez egyszer egy cukor terhelés amire leveszik a vért és az AFP-t is szürik. a bibi ott van hogy a 16. héten még sehol nem néznek cukorprofilt. 24. héten van ez a vizsgálat -. szv. idõben is sok sok hét különbség. de mindegy ha doki írta ki és mondta így akkor biztos Õ tudja . elsõ v. voltam.
Nekem pont azt mondták, hogy nem kell éhgyomorra menni afp-re, de tejet és felvágottat ne egyek.

Az 1. trimeszteri kombinált tesztet aki megcsináltatta annak nem kell menni az Afp vérvételre? A szűrőlapomon szerepel hogy PAPP-A 13, 96 ug/mL és 1.25 MoM, és Szabad béta HCG 149, 8 mU/ml és 3, 37 MoM.

Jók ezek az adatok? Aki megcsináltatta ezt a tesztet az kérem írjon!

Legjobb válasz: Nekem az elsõ vért a 12.héten vették le és a 16.héten meg a másodikat.Ebbõl meg is nézték az AFP-t is, nem kellett még ezért külön vérvételre menni.Gondolom ha nem lennéek jók az adataid,akkor továbbküldtek volna a genetikai tanácsadóba! Ha ezt nem tették akkor nyugi!! Dokidnak is meg kell mutatnod az eredményt! Üdv:19 hetes Kismama:)

Nekem az elsõ vért a 12.héten vették le és a 16.héten meg a másodikat.Ebbõl meg is nézték az AFP-t is, nem kellett még ezért külön vérvételre menni.Gondolom ha nem lennéek jók az adataid, akkor továbbküldtek volna a genetikai tanácsadóba! Ha ezt nem tették akkor nyugi!! Dokidnak is meg kell mutatnod az eredményt! Üdv:19 hetes Kismama:)
Szia! Az eredményrõl nem tudok nyilatkozni neked nekem más eredményeim voltak mivel ikerterhes kismami vagyok. AFP-re persze menned kell hisz kötelezõ a betöltött 16.héten.
En ugy tudom, hogy az integralt teszt elso fele a kombinalt teszt (triteszt, PAPP-A es UH), amit ugyebar a 11-13. het kozott csinalnak. Az integralt teszt masodik resze az AFP es a genetikai UH, amit a 16. het utan csinalnak. Legalabbis itt Olaszorszaban igy van. A teszt lenyege a velocso elzarodas es a Down-kow kiszurese, amit a vizsgalat 95%-os biztonsaggal tud kizarni. Amennyiben csak az elso felet csinalja meg valaki, ugy csak az elso eredmenybol tudnak kovetkeztetest levonni, es csak 85%-os biztonsaggal.

Kell fizetnem valami büntetést ha nem megyek el az afp vérvételre?

Legjobb válasz: Nem hiszem. Egyszer találkoztam egy kismamával, aki mesélte, hogy õt elfelejtették elküldeni. Semmi nem volt belõle, csak a védõnõje aggódott. Engem az afp ismétlésére küldtek volna el, mert alacsony lett, de én éppen akkor nyaraltam, és mivel a kombinált tesztem nagyon jó lett, egyszerûen mondtam, hogy nem megyek.

Nem hiszem. Egyszer találkoztam egy kismamával, aki mesélte, hogy õt elfelejtették elküldeni. Semmi nem volt belõle, csak a védõnõje aggódott. Engem az afp ismétlésére küldtek volna el, mert alacsony lett, de én éppen akkor nyaraltam, és mivel a kombinált tesztem nagyon jó lett, egyszerûen mondtam, hogy nem megyek.
Miért nem akarsz elmenni? Tudom, hogy elavult, sokszor fals eredményt ad, de úgy tudom, ez még kötelezõ, akkor is, ha valaki megcsináltatta a kombinált tesztet. (Én mind a kétszer megcsináltattam a kombi-tesztet, mégis mennem kellett az afp-re.) A 18. heti nagy genetikai uh-t az Afp eredmény figyelembe vételével végzik. De szerintem semmilyen büntetést nem kapsz.
Büntetést biztos nem kell fizetned. De a terhességi gyermekágyi segély annak jár a részt vesz a terhesgondozáson. Azt derítsd ki, hogy ebbe beletartozik-e az afp. Egyébként az afp mára teljesen idejétmúlt, elavult vizsgálat, egész Európában már csak két ország van, ahol kötelezõen használják. Az ultrahang, pláne a 4D-s sokkal megbízhatóbb. Menj el, aztán ne törõdj az eredménnyel. Vagy ne menj be az eredményért. Azt már nem tehetik kötelezõvé, hogy átvedd a leletet.
#3 - négy vizsgálaton való megjelenést kell igazolnia a NÕGYÓGYÁSZNAK. Szeretik azt mondani a védõnõk, hogy a kiskönyvön múlik, miközben nem. Az orvos kiállít egy pecsétes papírt és az bõven elég.
Én se voltam, mert a dokim lebeszélt, szerinte elavult és megbízhatatlan. Semmi bajom nem lett belõle.
Nem kapsz büntetést és az egyszeri anyasági sem függ ettõl. Ahhoz 4 megjelenés kell nõgyógyásznál, amirõl aztán ad egy igazolást. Mindegy, hogy melyik négy vizsgálat az. Nálunk például szülés után, amikor hazaengedik a kismamát, akkor a zárójelentéssel együtt odaadják ezt az igazolást is.
A héten mondta a dokim, h most már hivatalosan kivették a protokollból. Szóval nem kötelezõ, de eddig sem büntethettek meg érte.

Az AFP vérvételem eredménye 37 mg /l, ez jónak fele meg?

Legjobb válasz: Ezt most nem annyira értem mert az értéket MOM-ban szokták mérni...ami úgy néz ki hogy: 0,7-2,5/MOM NORMÁLIS 0,3-1,8/MOM Utalhat betegségre (Dówn kór) 0,8-20/MOM Nagy valószínûséggel nyitott gerinc gyanús Ezeket az értékeket egy weboldalon találtam amit nem annyira értek! Nem akarlak megijeszteni! ISTEN MENTS...fõleg hogy még rám is vár az AFP! Amúgy nekem azt mondta a védõnõm hogy nem kell megijedni ha nem pont olyan az eredmény mint amit várnak, és nem kell azonnal magzatvíz vizsgálatra menni! De ezt beszéld meg az orvosoddal hogy neked mit javasol! Boldog babavárást! Üdvözöl: egy 12h kismami

Ezt most nem annyira értem mert az értéket MOM-ban szokták mérni...ami úgy néz ki hogy: 0, 7-2, 5/MOM NORMÁLIS 0, 3-1, 8/MOM Utalhat betegségre (Dówn kór) 0, 8-20/MOM Nagy valószínûséggel nyitott gerinc gyanús Ezeket az értékeket egy weboldalon találtam amit nem annyira értek! Nem akarlak megijeszteni! ISTEN MENTS...fõleg hogy még rám is vár az AFP! Amúgy nekem azt mondta a védõnõm hogy nem kell megijedni ha nem pont olyan az eredmény mint amit várnak, és nem kell azonnal magzatvíz vizsgálatra menni! De ezt beszéld meg az orvosoddal hogy neked mit javasol! Boldog babavárást! Üdvözöl: egy 12h kismami
Na ez is új, ezt se tudtam, az enyémen fel van tüntetve egyaránt a MOM és a mg/l. Pedig a MOM a fontosabb nem?
Nem mindenhol írják ám mellé a MOM értéket. :)
Láttam azt az oldalt, és az a hülyeség amit ott írnak, szerintem, bocsi ha félre érthetõ voltam :) nem téged akartalak megbántani :)
Elsõ vagyok! Sajnálom ha butaság amit írtam...egy weboldalról másoltam ki! Ahol azt írták hogy annyira egybefüggõ a 2 görbe az értéknél, hogy ilyen "hülyén" van megadva! Ezért is írtam oda hogy "Én sem értem!" Elnézést kérek ha nem jót írtam! :) Üdv, Egy 12hetes kismama
Nem kell átváltani semmibe se. Ott van fehéren feketén hogy mennyi a MOM értéked és hogy mennyi a mg/l
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat!Nekem se volt egyértelmû mert mindenhol néztem és ott nem mg/l-ben volt megadva.EZért se tudtam hogy ez minek felel meg.Szóval ezt még át kell váltani más mértékbe?!
ott kell lenni egy olyan értéknek is, aminek MoM a mértékegysége nem? mert így nem tudjuk, mert nem sima mértékegység átváltásról van szó, hanem a MoM érték már egy korrigált érték, figyelembe veszik az etnikumot, a testsúlyt, az életkort, stb. az elsõ válaszoló valóban butaságot írt általában 0, 7-2, 5 MoM között jó, de ez nem jelenti azt hogy pl 0, 6 MoM-nál biztosan beteg baba születik (barátnõmnek mindkétszer alacsony lett, és mindkét baba teljesen egészséges)
Értem, de tényleg tök hülyeségnek tartom vagy hogy is mondjam, mert csak felidegesítik, megijesztik a kismamákat. Amúgy se ér szinte semmit ez a vizsgálat, vagyis úgy akarom mondani, hogy egyáltalán nem biztos...
Utolsó, ezért van, amit az elsõ írt: http://gendiagnosztika.hu/res/img/1050/afp-ertekek-normalelo.. Hatalmas az átfedés az egészséges és a kóros értékek között, így önmagában az AFP semmire nem jó.
ja és 32 mg/l lett nekem, nyugi, teljesen jó :)
Én meg úgy tudom, hogy: 0, 7-2, 5 MOM normális 0, 7 alatt Down kór gyanús 2, 5 felett pedig nyitott gerinc gyanús. Az elsõ válaszoló szerintem valamit nagyon félre érthetett vagy olvashatott mert most akkor 0, 7-2, 5 ig normális akkor hogy lehet az 1, 8-ig Down-kór gyanús? Bocsi de nem értem nekem 1, 1 MOM lett és azt mondták tökéletes 36 hetes kismami
AZ orvosod biztosan megmondja, ha mész hozzá legközelebb és segít a továbbiakban, ha szükséges más vizsgálat.
De neki mg/l-ben van, arra teljesen más referenciaértékek vonatkoznak... Ez pusztán a "nyers" eredmény, a MOM már egy korrigált mérõszám, hogyan lehetne összehasonlítani? A 37 mg/l azt hiszem tökéletes, de nincs elõttem most pontosan a referenciaérték. Szólni fognak, hogy milyen az eredményed.
"Sajnos az a tapasztalatom, hogy túl gyakran ijesztik meg a várandósokat feleslegesen a terhesgondozás során a pontatlan vagy kevéssé érzékeny és specifikus szûrõvizsgálatok téves eredményeivel. "
Van orvos, aki a mg/l-t szereti jobban, tekintve, hogy sokkal inkább lehet alapozni rá akkor, ha pl. nem néznek mellette mást (PAPP-A-t, BHCG, oestriolt, ilyesmiket). De valóban a MOM az elterjedtebb.

Alacsony let az áfp vérvételem és most nagyon megijedtem aki hasonloan járt vele mi történt utána mit kelet csinálni?

most kel majd menjek jövöhéten uh ra 18 hetesre azt monta a doki hogy majd ot kiderül hogy mér let rosz nagyon roszra kel számitsak?

Legjobb válasz: Szia, ne idegeskedj, mert az afp sokszor hoz ki fals eredményt. A 18 héten sztem minden rendben lesz.Genetikai uh-n minden rendben volt?

Szia, ne idegeskedj, mert az afp sokszor hoz ki fals eredményt. A 18 héten sztem minden rendben lesz.Genetikai uh-n minden rendben volt?
Nekem nagyon alacsony lett az afp-m, és bár a genetikai uh-on nem láttak semmit, mégis a magzatvízvizsgálatot javasolták, mivel vannak olyan rendellenességek, amiket uh-on nem lehet felismerni. Én is hallottam, hogy az afp vizsgálat elavult és sokszor megbízhatatlan, mégis belementünk a magzatvízvételbe, hogy megnyugodjunk. Ebbõl pedig 100%-ra kiderült, hogy nincs semmi baja a babánknak. Nyugodj meg, biztos nem lesz semmi baj! Minden jót Nektek! 35 hetes kismama
Téged nem küldtek 12 hetesen genetikai uh-ra? elsõ voltam
Azt h betöltötted e pontosan a 16 hetet azt nem tudhatja a dokid. Legalább is itt napok is számítanak az értékben. Ezért lenne jó tudni a MoM-odat. Ha épp csak alatta van valamivel, én tuti nem aggódnék
Akkor se idegeskedj, mert ez az afp egy elavult vizsgálat. Nyugaton nem csinálják, annyira megbízhatatlan. Hidd el, a genetikán minden ok lesz!
Igy van, ha nem jó az idõzítés, akkor nem pontos az eredmény. Genetikán minden kiderül, mert nagyon alaposan átnézik a bébit.
A kérdező hozzászólása: sajnos azt monta a doki hogy teljesen jo idöben veték le a vért
A kérdező hozzászólása: még nem voltam csak a jövöhéten megyek genetikai uh ra
Ne aggódj! Mennyi lett pontosan MoM-ban az értéked? Gyakran az éppen csak határ érték alattiaknál nem jó idõben veszik le a vért.
A kérdező hozzászólása: a mom -om 0.46 lett és köszönöm a válaszokat

Pesten a Bajcsyba megyek AFP vérvételre. Mennyi idő alatt van meg az eredmény?

Legjobb válasz: A papírt postán küldik ki a védõnõnek, ami kb. 3 hét, de az eredményrõl már elõbb is tudsz érdeklõdni a Schöpf-Mérei Kórház laborját kell hívnod, mert a Bajcsyból oda küldik az AFP-vérmintát. 38 hetes

A papírt postán küldik ki a védõnõnek, ami kb. 3 hét, de az eredményrõl már elõbb is tudsz érdeklõdni a Schöpf-Mérei Kórház laborját kell hívnod, mert a Bajcsyból oda küldik az AFP-vérmintát. 38 hetes

Mikor a 12hetes uh-n voltam a doki azt mondta hogy már 13 hetes vagyok! Amugy meg a mensitöl számolva még csak 12 hetes! Most ha kell mennem az AFP vérvételre melyik hetet nézzem? Melyikhez viszonyitsak?

Legjobb válasz: Az AFP-re a védõnõ küld, legalábbis engem õ küldött és majd õ megmondja, melyik idõpontot nézd..de valószínû az UH alapján fogja mondani.

Az AFP-re a védõnõ küld, legalábbis engem õ küldött és majd õ megmondja, melyik idõpontot nézd..de valószínû az UH alapján fogja mondani.
Nekem is nagyobb volt a méretei alapján egy héttel. Mégis AFP-re a mensi szerinti 16.héten küldtek! Sõt az uh szerinti értékkel nálam nem is foglalkoztak soha, folyamatosan a mensi szerintit nézik! (38.hét)
Ne! Kérd meg a dokit, az uh alapján írja át! Nem mindenki a 15. napon esik teherbe, fõleg ha szabálytalan a ciklus. Az elõzõnek: nem mensi elõtt, hanem mensi után 2 héttel, és az elõtt 1 héttel.
az AFP-t a 16. és a 18. hét között kell nézni menj a 17.heten és akkor tuti
szia! nekem a 19.héten mondta, hogy 18 hetes és rákérdeztem, azt mondta, ez tájékoztató jellegû, a mérvadó a mensi. Nálad amúgy is fura, mensi elõtt nemigen lehettél babás.... szerintem számold csak a kiskönyv alapján.
az elsõ vagyok..nem a mensi elõtt lett babás...hanem a mensihez egy héttel közelebb, az viszont lehetséges..Mert a terhességi kor úgy van meghatározva hogy pl. valaki 6 hetes terhes az azt jelenti hogy 6.héttel azelõtt kezdõdött a mensije de az embrió valójában még csak 4 hete fészkelte be magát:) Szóval ha pl. mensi után egy héttel már kiszabadult egy petesejt, akkor egy héttel idõsebb az a baba, szóval éppen elképzelhetõ hogy az UH-n 13 hetesnek tûnt..
Az esetedben nem kizárt, hogy módosítani fogják a dátumot, illetve a terhességi kort, mert kb a 14. hétig elvileg lehet uh alapján. Ugyanis addig a magzat az örökölt és egyéb adottságoktól függetlenül fejlõdik a természet rendje szerint. Én külföldön élek, itt eleve az a normális, hogy az eredetileg mensi szerint meghatározott terhességi kort felülírják a 12. heti uh mérés alapján, sõt, a 12. heti uh-nak az az elsõdleges funkciója, hogy meghatározzák a kort. De Magyarországon úgy tudom, hogy nem mindegyik orvos követi ezt a módszert. A késõbb végzett uh-knak valóban nincs jelentõsége ebbõl a szempontból, mert akkor a baba már azért is lehet nagyobb, kisebb, mert olyan dolgokat örökölt, vagy mert egyik héten többet nõtt, következõ héten kevesebbet.
Az utolsó menstruáció napjától számolják, nem 2 héttel utána, hahóóó!!! Ha 10 hete volt mensid (tehát 10 hetes terhes vagy) és azt mondják 11 hetes a baba (ami csak egy méretadat), akkor nem mensi elõtt estél teherbe? ez matematika nem biológia.
Bocs!! Igazatok van, butaságot írtam!!!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!