Találatok a következő kifejezésre: A vitaminok, az (301 db)

Ha kívánom a sárgarépát és iszom naponta sárgarépalét, meg tejet (ami ugyancsak tartalmaz A vitamint) az árthat a babának? Vagyis a bennük lévő A vitamin?

Legjobb válasz: nem,mert a sárgarépalében béta karotin formájában van az a vitamin, amit csak akkor alakít át a szervezeted a vitaminá,ha szüksége van rá....jó,h megtod inni, nekem meg lehet a vitamin hiányom van, fehér pöttyik lettek a körmömön

nem, mert a sárgarépalében béta karotin formájában van az a vitamin, amit csak akkor alakít át a szervezeted a vitaminá, ha szüksége van rá....jó, h megtod inni, nekem meg lehet a vitamin hiányom van, fehér pöttyik lettek a körmömön
Dehogy. Egyed-igyad, ami jól esik. Annyit tutira nem iszol, hogy hypervitaminozisod legyen.
A túlzott A-vitamin bevitelre ügyelni kell! Én is azt hittem lehet, de orvosaim javaslatára visszább kellett venni a fogyasztásából!
Nem baj, a tejjel annnyi, hogy naponta ne legyen több fél liternél, ha minden nap iszod, de amúgy semmi gond, egészséges.

Mennyire hasznosak azok a vitaminok, amiket pl. csokiban, gabonapelyhekben vannak, és előszeretettel hangsúlyozzák a gyártók?

És a perzsg?tabletták?

Legjobb válasz: Ezt hívják parasztvakításnak. Mivel az egészséges életmód most divatos, ezért még a tokaszalonnát is megpróbálják egészségesnek eladni. A lényeg, hogy megvedd. Vitamin és ásányi anyag két módon kerülhet az élelmiszerbe: van az alapanyagban, vagy hozzáadják. Pl a tejben (mármint ami a tehénbõl kijön, nem pedig amit a bótban 1,5%-os fehér löttynek eladnak) van kalcium. A tejfeldolgozás során a kalcium a túrban köt ki, így a túróra ráírni hogy kalciumot tartalmaz - végülis igaz, de etikátlan. (Lásd még tejporból... akarom mondani friss tejbõl és szottyadt... akarom mondani KÉZZEL válogatott 1% gyümölcsbõl készült joghurt...) A gabonapehelybe is kerülhet vitamin magából a gabonából, de az ugye minden pehelyben benne van ugyanúgy. A hozzáadott vitamin nem tesz valamit egészégesebbé. Egy részrõl mivel a leggyakoribb vitamin a C-vitamin, az gyakorlatilag bármibõl fel tudod venni. Már lassan a kenyérbe is belerakják, mivel nehéz túladagolni, így nem lesz mérgezés. Vagyis attól, hogy a szalonnába (csokiba, cukorkába) C-vitamint kevernek, nem lesz egészségesebb, sõt, a kialakított hit miatt inkább károsabb lesz. (Adjon gyerekének vitaminos cukorkát, így az ön lelkiismerete is megnyugszik, mi is eladjuk a cukrot és a fogorvos is jól jár...) Aztán számít a mennyiség is. Ha pl egy doboz pehelyben van 100 mg C-vitamin, akkor az lószart sem ér, hizsen a C-vitaminból az ajánlott napi adag éppen 100 mg. Vagyis egy étkezésbõl mondjuk hozzájutsz 5 mg vitaminhoz. Éppen ezért minden ilyen vackon meg kell nézni, hogy mi a mennyiség, és hogy egy adag vajon mennyire dobja meg a napi beviteledet. Semennyire. (Egyébként vitamin még a McDonald's hamburgerben is van, az ubiban, csak hát ugye mennyi... A vitaminoknak van még egy olyan tulajdonságuk, amirõl kevéssé beszélnek. Fentebb említették, hogy a felszívódásukhoz segédanyagok kellenek, amikat az almafa belerak az almába, de a vitamingyár nem rak bele a vitaminba. Az ilyen bogyók, vitaminos szarok azt a téves képzetet adják, hogy vitaminhoz jut a szervezetünk, holott sokszor nem is tudjuk, hogy a bevett 100 mg vitaminból mennyi hasznosul végül. Szóval tessék gyümölcsöt enni, ne tessék bedõlni mindennek, még a pezsgõtablettás vitaminos készítménynek se, ami kiegészítõként szóba jöhet, de másként nem.

Ezt hívják parasztvakításnak. Mivel az egészséges életmód most divatos, ezért még a tokaszalonnát is megpróbálják egészségesnek eladni. A lényeg, hogy megvedd. Vitamin és ásányi anyag két módon kerülhet az élelmiszerbe: van az alapanyagban, vagy hozzáadják. Pl a tejben (mármint ami a tehénbõl kijön, nem pedig amit a bótban 1, 5%-os fehér löttynek eladnak) van kalcium. A tejfeldolgozás során a kalcium a túrban köt ki, így a túróra ráírni hogy kalciumot tartalmaz - végülis igaz, de etikátlan. (Lásd még tejporból... akarom mondani friss tejbõl és szottyadt... akarom mondani KÉZZEL válogatott 1% gyümölcsbõl készült joghurt...) A gabonapehelybe is kerülhet vitamin magából a gabonából, de az ugye minden pehelyben benne van ugyanúgy. A hozzáadott vitamin nem tesz valamit egészégesebbé. Egy részrõl mivel a leggyakoribb vitamin a C-vitamin, az gyakorlatilag bármibõl fel tudod venni. Már lassan a kenyérbe is belerakják, mivel nehéz túladagolni, így nem lesz mérgezés. Vagyis attól, hogy a szalonnába (csokiba, cukorkába) C-vitamint kevernek, nem lesz egészségesebb, sõt, a kialakított hit miatt inkább károsabb lesz. (Adjon gyerekének vitaminos cukorkát, így az ön lelkiismerete is megnyugszik, mi is eladjuk a cukrot és a fogorvos is jól jár...) Aztán számít a mennyiség is. Ha pl egy doboz pehelyben van 100 mg C-vitamin, akkor az lószart sem ér, hizsen a C-vitaminból az ajánlott napi adag éppen 100 mg. Vagyis egy étkezésbõl mondjuk hozzájutsz 5 mg vitaminhoz. Éppen ezért minden ilyen vackon meg kell nézni, hogy mi a mennyiség, és hogy egy adag vajon mennyire dobja meg a napi beviteledet. Semennyire. (Egyébként vitamin még a McDonald's hamburgerben is van, az ubiban, csak hát ugye mennyi... A vitaminoknak van még egy olyan tulajdonságuk, amirõl kevéssé beszélnek. Fentebb említették, hogy a felszívódásukhoz segédanyagok kellenek, amikat az almafa belerak az almába, de a vitamingyár nem rak bele a vitaminba. Az ilyen bogyók, vitaminos szarok azt a téves képzetet adják, hogy vitaminhoz jut a szervezetünk, holott sokszor nem is tudjuk, hogy a bevett 100 mg vitaminból mennyi hasznosul végül. Szóval tessék gyümölcsöt enni, ne tessék bedõlni mindennek, még a pezsgõtablettás vitaminos készítménynek se, ami kiegészítõként szóba jöhet, de másként nem.
A vitaminok molekulák, szerkezetük ugyanúgy meghatározott, mint pl a víz, oxigén stb, tehát az, hogy hol található elvben nem hat rá. Gyakorlatban elképzelhetõ, hogy az adott élelmiszer egyéb összetevõi rontják a hatást, gátolják a felszívódást, de ezért már nem a vitamin a hibás.
Vitaminos csoki meg gabonapehely? Ezt te sem gondolod komolyan. A pezsgõtabletták jók, csak általában kevés cucc van bennük.
Csokiban nem nagon fogsz vitamint találni, viszont van benne pl theobromin, amitõl jobb kedved lesz, és a legalább 60%-os csokiban egyéb hasznos anyagok is vannak ( csak ne egyél belõle sokat, mert a szénhidrát és kalóriaértéke elég magas) pl az étcsokoládé magas számú anti-oxidánst tartalmaz, ami jó a szervezetnek, mivel segíti immunrendszerének fenntartását. a gabonapelyhek meg kiegészítésnak jók, de ne abból akard fedezni a vitaminszükségleted, hanem inkább nyers vagy párolt zöldség/gyümölcsbõl, teljes kiölésû kenyérbõl, halból és sovány húsokból...
A kérdező hozzászólása: A Nesquick csokin írja, h van benne kalcium, C, B6 és B1 vitamin.
Mint más vitamin. Illetve nagyon, a gyártónak. Remélhetõleg ezek nem hozzáadott vitaminok, csak az eleve benneláévõk, és itt szélesítik a táplálkozástani ismereteidet. A pezsgõtabletta nagy kárt nemcsinál, egy dobozban van annyi vas, pl., mint egy szem gyógyszertári tablettában. Azért hasznos, hogy van benn e vitamin is, mert így az a kisgyerek is kaphat üdítõt, akinek az anyuja sima cukros vizet nem venne meg. Ha sok vitamint szertenél, akkkor minél több friss nyers kaja kell, de sajnos azokban sincs már annyi mint valaha. Szóval, ha lehet, valami régi fajtát a kiskertbõl. Ha szereted a gabonapelyhet, egyél, az is csak készül valami gabonából. A pezsgõtablettát meg ihatod nyugodtan, kell valamim élvezet is az embernek. De azért csak arra ne alapozd az egészséges étkezést!
Ha gabonapehelybõl szeretnél vitaminhoz jutni, jobb, ha te pelyhesíted otthon:http://shop.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=3487&cikk=NetBio..
Már antibiotikumra gondolsz?-az nem vitamin, azt gyulladásra, fertõzésre adják.
A kérdező hozzászólása: értem akkor biztos valamit félreolvastam a betegtájékoztatóban
C-vitamint is szedhetsz, azt recept nélkül is adják.


18 hetes terhes vagyok, eddig nem szedtem vitamint. Az orvosom nem javasolta sőt ő nem is ajánlja. Eszem zöldséget, gyümlcsöt meg amit megkívánok. De nagyon félek attól hogy valami baja lesz a babámnak mert nem szedek vitamint. Már késő szednem?

Legjobb válasz: Szerintem már késõ! A vitaminoknak igazán az elsõ 3 hónapban van nagy jelentõsége, amikor a genetikai fejlõdés tart, és ez a 18. hét környékén be is fejezõdik. Azért akkor van az utolsó genetikai uh. De ne izgulj, a dokid biztosan nyomon követi a babád fejlõdését, és szólt volna, ha látna vmilyen problémát.

Szerintem már késõ! A vitaminoknak igazán az elsõ 3 hónapban van nagy jelentõsége, amikor a genetikai fejlõdés tart, és ez a 18. hét környékén be is fejezõdik. Azért akkor van az utolsó genetikai uh. De ne izgulj, a dokid biztosan nyomon követi a babád fejlõdését, és szólt volna, ha látna vmilyen problémát.
Szia, az en dokim se javasolta a vitamint, csak az elso 3 honapban, mert en alig tudtam valamit enni, allandoan hanytam. De meg a vitamin is kijott belolem, ugyhogy abbahagytam a szedeset. Azota javult a helyzet, es probalok en is minnel tobb zoldseget es gyumolcsot enni. Szerintem nem lesz egyaltalan baja a babadnak. A mi szuleink idejeben nem is nagyon voltak vitaminkeszitmenyek, megis egeszsegesek lettunk :) .
A vitaminok közül igazán a folsav a nagyon fontos, és azért kell ezt szedni, mert nagyon kevés étel tartalmaz folsavat, és abból pedig nagyon sokat kellene megenni, hogy megfelelõ mennyiségben legyen a szervezetben a terhesség idején.
A folsav a gerinc és idegrendszeri fejlõdési rendellenességeket csökkenti, ezért fontos. A többi vitamin és ásványi anyag meg azért, hogy a kismamának ne alakuljanak ki hiánybetegségei, mert a baba elvonja a szervezetbõl, ami neki kell és amennyi mennyiségben rendelkezésére áll. A 18. héten már fölösleges elkezdeni szedni bármit is, de ha eddig tudtál rendesen enni mindenfélét, akkor elvileg minden t megkapott a babád. Sok orvos ellenzi a vitaminok szedését, a legtöbb viszont már az elsõ kezeléskor javasolja valamelyiket. A régi idõkben azért jobb volt a helyzet, mert bár dolgoztak terhesen is kemény fizikai munkát a nõk és fõleg disznó húson éltek nem volt ennyi adalékanyag a kajában és nem volt ennyire nyafka a szervezetük sem, mint a mai embereké.
Maltofert szedj (vas és folsav van benne) és C vitamint a könyebb felszívódáshoz. A vasra, folsavra nagy szükség van szoptatás alatt is, úgyhogy én szedem, ameddig szükséges. Terhesvitaminnak már tényleg nincs jelentõsége, azt az elsõ trimeszterben kellett volna nyomatni.
Ha ugy etkeztel, hogy volt benne eleg zoldseg, gyumolcs, akkor nem lesz semmi gond. Nekem is azt mondta az orvosom, hogy aki valtozatosan etkezik, annak eleg az elejen a folsav bevitelt biztositani, majd a vasat. A terhesvitaminra szerinte csak akkor van szukseg, ha valaki nagyon sovany, vagy nem eszik normalis fott kajat.

Az Elevit helyett milyen vitamint (vitaminokat) szedhetnék ami olcsóbb? És ami a legfontosabb az elevitből?

Legjobb válasz: Szia! Én Pregnavitet szedtem. Ha jól emlékszem 1600 Ft körül van.

Szia! Én Pregnavitet szedtem. Ha jól emlékszem 1600 Ft körül van.
Az elso trimeszterben a legfontosabbak kozé tartozik a folsav, esetleg még a jod és az E-vitamin. Ebben az idoben én kulon folsavat és E-vitamint szedtem, napi egyet. A második harmadtol használtam terhes multivitamint, amikor már novekedik a magzat, megno a szukséglet. Tavasszal, nyáron mikor sok a zoldség-gyumolcs, nem olyan gond, ilyenkor télen viszont ajánlott potolni. Sokan használják a Hipp Natal teát, de az eleviten kívul is van sokféle vit, pl. a Pregnium is, amik osszetétele hasonlo.

Aki nem szed/szedett a terhessége alatt semmilyen vitamint, azzal minden rendben volt? Babával minden rendben?

Úgy értem sem folsavat, sem elevitet, sem magne b6-ot, stb...

Legjobb válasz: Én csak magnéziumot szedtem, vitaminokat nem. Minden rendben volt, 3300 gr, 55 cm-s fiam lett. Teljesen egészséges a kicsi.

Én csak magnéziumot szedtem, vitaminokat nem. Minden rendben volt, 3300 gr, 55 cm-s fiam lett. Teljesen egészséges a kicsi.
Semmit sem szedtem, mert az orvosom nem javasolta. A vérképem tökéletes volt, a kislányom is normál súllyal, egészségesen született, már 2 éve és makk egészséges. Én inkább sok-sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, tejterméket ettem, az édességet meg hanyagoltam (nem tudtam megenni, mert égette a gyomromat). A Magne B6 nem lett volna rossz, mert eléggé keményedtem, de csak utólag hallottam, hogy azt lehet...
Nézd meg a mai felnõtteket :) A mi anyáink közül egyik sem szedett semmit.
Semmi vitamint nem szedtem, normalisan etkeztem. A januart szinte vegigbetegeskedtem influenzaval, februar kozepen megszuletett a fiam kozel 4kiloval es 53cm-el. Minden rendben van vele, makk egeszseges.
Nekem azt mondta a dokim, hogy Centrumot szedjek, mert abban minden megvan, ami kell. Amúgy azért mondta, mert a mai bolti zöldségekben, gyümölcsökben sajnos minimális a vitamin. Régen még jó volt, most már sajnos kevés. De azt is mondta, hogy ha otthon megtermelt gyümölcshöz, zöldséghez jutok, akkor néha kihagyhatom egészen nyugodtan, nem lesz semmi baj belõle.
Elsõ babával én sem szedtem semmit, doki, és a védõnõ is azt mondta, h jó a vérképem, nem muszáj terhesvitamint szednem. A fiam 41.héten, 4050gr-mal, és 54 centivel született, egészségesen, 2 éves, és több emberes apróság.... :) Most várjuk a kistesót, 15 hetes vagyok, C-vitamint szedek mindennap, kalcium pezsgõtabit, multivitamint, és magnéziumot néha.Eddig minden rendben, úgyhogy a terhes vitamin megint kimarad... :) Üdv.

Szedem az elevit mellé az E-vitamint! Azt mondta a dokim hogy felesleges, mert az elevitben benne van minden ami kell! Akkor most árthatok vele? Májusban volt missed-ab és szeretnék a köv. Terhességre felkészülni! Ez most baj?

Legjobb válasz: Az Elevit mellé teljesen felesleges külön E vitamint szedni. Az E vitaminnal különben is nagyon kell vigyázni, mert zsírban oldódó vitamin és nagyon könnyen túlhalmozódik a szervezetben, az pedig káros! Nekem is volt missed ab-m. tavaly májusban, azóta már született egy egészséges kisbabám. Kívánom hogy minél hamarabb babás legyél!

Az Elevit mellé teljesen felesleges külön E vitamint szedni. Az E vitaminnal különben is nagyon kell vigyázni, mert zsírban oldódó vitamin és nagyon könnyen túlhalmozódik a szervezetben, az pedig káros! Nekem is volt missed ab-m. tavaly májusban, azóta már született egy egészséges kisbabám. Kívánom hogy minél hamarabb babás legyél!

Melyek azok a vitaminok amiktől gyorsabban nő a haj és milyen zöldségbe és gyümölcsbe találhatóak?

Legjobb válasz: B-vitaminok: élesztõ, hal, tojássárgája, dió mogyoró, hüvelyesek, búzacsíra. Vas: hús. Réz: teljes kiõrlésû termékek, hüvelyesek, dió, mogyoró, aszalt gyümölcsök, élesztõ. A-vitamin: tejtermékek, sárgarépa, sárgabarack, paprika, halolaj. C-vitamin: citrusfélék (narancs, citrom), káposztafélék, paprika, kivi. H-vitamin: hal, tojásfehérje, tej, teljes kiörlésû gabonafélék, dió, mogyoró. Cink: hús, tojás, sajt.

B-vitaminok: élesztõ, hal, tojássárgája, dió mogyoró, hüvelyesek, búzacsíra. Vas: hús. Réz: teljes kiõrlésû termékek, hüvelyesek, dió, mogyoró, aszalt gyümölcsök, élesztõ. A-vitamin: tejtermékek, sárgarépa, sárgabarack, paprika, halolaj. C-vitamin: citrusfélék (narancs, citrom), káposztafélék, paprika, kivi. H-vitamin: hal, tojásfehérje, tej, teljes kiörlésû gabonafélék, dió, mogyoró. Cink: hús, tojás, sajt.
Semmiképpen nem árthat sõt.Én mondjuk a vitaminnak sem vagyok ellensége.
A kérdező hozzászólása: Csak a dokim azt mondta, hogy nem kell semmit szedni egyek sok gyümölcsöt zöldséget. Csak azt nem tudok minden nap enni fõleg amikor dolgozok.
Vannak dokik, akik ellenzik igen, de én például nem bírom megenni a gyümölcsöket, ezért marad a vitamin.Lényeg, hogy ártani nem árthat.
Én már teherbeesés elõtt szedtem vitamint. Én még semmi ellenjavaslatot nem hallottam, ártani nem fogsz vele magadnak, és a késõbb megfoganó babának sem. Sõt a szervezetedet feltuningolod a kellõ vitaminokkal, ásványi anyagokkal.
Nem árthat, csak jót tehet. Folsavat mindenképp érdemes szedni. Nem értem egyes dokik miért ilyen vitamin ellenesek, már rég bebizonyosodott, hogy pl. a folsavhiány nyitott gerincet okozhat. Nyugodtan szedd a vitamint.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat egyenlõre szerintem szedem a béres actival max-ot és ha baba lesz akkor a doki majd úgy is mondja, hogy mit szedjek.
egy ismerõsöm is ugyanígy elvetélt, és utána itta a hipp natalt. most babás :)
Szia! Én terhesen kezdtem ezt a vitamint nekem az Elevit székrekedést okozott. Ára is jó...Idd nyugodtan... Nekem is volt vetélés de hála Istennek doki mikor meghallotta teherbe esés után Ultragestan nevû gyógyszert kaptam...Õ lett a fiam a 2 terhességnél már név szerint kértem a dokitól. Õ lett a lányom...
A kérdező hozzászólása: Szia köszi a választ én is kaptam utrot nem ittam hipp natalt a vitamint meg nem tudtam lenyelni mindig kijött úgyhogy hagytam az egészet és simán folsavat szedek meg magnéziumot és Áprilisra várom a drágámat :) 33+2 hkm!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!