Találatok a következő kifejezésre: A tgyást lehet (82 db)

Mikor lehet a TGYÁS-t igényelni? Érdemes? Pontosan hogy számolják?

Eddig nem akartam bonyolítani a dolgot, mert azt hittem, az én esetemben mindegy, hogy TGYÁS-t vagy GYED-et kapok, mert ugyanaz az összeg lesz. Úgy tudtam, annyi a különbség, hogy a GYED maximalizálva van (majd 100.000 a max.), s annak kell TGYÁS-t igényelnie, akinek magasabb a jövedelme.

Legjobb válasz: TGYÁST és a GYED-et is a munkahelyeden kell igényelni,a TGYÁST és a GYED-et ugyanúgy számolják (a 2008-as béredbõl amennyire én tudom, de ez nem 100 %), de a GYED maximálva van és a TGYÁS esetében csak SZJA-t, míg GYED esetében plusszban nyugdíjjárulékotis vonnak, így a TGYÁS összege mindenképp magasabb. TGYÁSt szülés után, a GYED-et a fél év TGYÁS letelte után igényelheted.

TGYÁST és a GYED-et is a munkahelyeden kell igényelni, a TGYÁST és a GYED-et ugyanúgy számolják (a 2008-as béredbõl amennyire én tudom, de ez nem 100 %), de a GYED maximálva van és a TGYÁS esetében csak SZJA-t, míg GYED esetében plusszban nyugdíjjárulékotis vonnak, így a TGYÁS összege mindenképp magasabb. TGYÁSt szülés után, a GYED-et a fél év TGYÁS letelte után igényelheted.

A TGYÁS idejére is jár a szabadság? Azt ki lehet a munkáltatóval fizettetni ha a TGYÁS lejárta után visszamegyek dolgozni? Ill. a havi 2 napot meg lehet pénzben váltani? 25 nap jár a 2013-as évre.

Legjobb válasz: Amikor bejelented a munkáltatónak, hogy vissza akarsz menni dolgozni, akkor a, elõször kivetett veled a felgyûlt szabadságot es utána állít munkába, vagy b, kifizeti a felgyûlt szabadságot es másnap mar kezdhet az is. A TGYAS 6 honap, magyarán 12 nap szabadságról beszélünk, ha visszamesz a lejárta utan. Havi 2 nap - ha ez ugy értetted, hogy majd a munkáltató a TGYAS alatt utal neked havonta 2 nap szabadságra járó pénzt, akkor felejtsd el. Az eves szabadsagodat pedig elõre nem adjak ki, tehát ha te 6 honap utan mész vissza dolgozni, nem 25 nap szabadságban kell gondolkodni.

Amikor bejelented a munkáltatónak, hogy vissza akarsz menni dolgozni, akkor a, elõször kivetett veled a felgyûlt szabadságot es utána állít munkába, vagy b, kifizeti a felgyûlt szabadságot es másnap mar kezdhet az is. A TGYAS 6 honap, magyarán 12 nap szabadságról beszélünk, ha visszamesz a lejárta utan. Havi 2 nap - ha ez ugy értetted, hogy majd a munkáltató a TGYAS alatt utal neked havonta 2 nap szabadságra járó pénzt, akkor felejtsd el. Az eves szabadsagodat pedig elõre nem adjak ki, tehát ha te 6 honap utan mész vissza dolgozni, nem 25 nap szabadságban kell gondolkodni.
Én úgy emlékszem, hogy amikor TB ellátásra vagyok jogosult -tgyás, gyed stb- akkor a munkáltatóm mindig irat velem egy papírt, hogy fizetés nélküli szabin legyek, vagyis ne a rendes szabim terhére legyek távol. Tehát a szülési szabadság meg a fizetés nélküli szabadság nem zárja ki egymást, sõt.
Szerintem nem kötelezhetõ a munkáltató a TGYÁS idejére járó szabik kifizetésére, ugyanis a törvény ezt - a munkaviszony megszüntetésének esetén kívül- csak a gyermek ápolása, illetve gondozása (GYED) céljára kapott fizetés nélküli szabadság elsõ 6 hónapjára járó szabadság esetében engedi- a felek megállapodása alapján ( tehát nem kötelezõ ez sem, továbbá ez rád nem vonatkozik). Hatályos Mt alapján: "125. § A munkaviszony megszûnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani. 122. § (5) A szabadságot - a 125. §-ban foglaltakat kivéve - megváltani nem lehet."
"TGYÁS alatt, TGYÁS alatt, vagyis szülési szabin vagyok, tehát nem dolgozom. ami utána jön idõ, az volt a kérdés hogy: ki tudom-e váltani az éves szabijaimat pénzben, tehát kb. 2 nap/hó " Meg mindig nem tiszta hogy milyen 2 napokrol beszelsz havonta. A TGYAS alatt osszegyult kb 10 napod. A munkaltato vagy kiadja -tehat otthon leszel meg 10 napig a TGYAS lejarta utan es megkapod erte a szabadsagra jaro fizetesedet, vagy azonnal munkaba allit, ez esetben azonnal megkapod a penzt, es mar dolgozhatsz is. "ill. ki kell-e adnia, fizetnie nekem azokat a szabikat amik felgyûltek a TGYÁS ideje alatt." Fent leirtam. Ha a kerdesed arra vonatkozik, hogy mi lesz a jovobeni szabadsagoddal, ha mar ujra dolgozol, akkor arra a valsz: annak 2/3 reszevel a munkaltato rendelkezik, o donti el, hogy mikor adja ki. Hivatalosan a kifizetesere nincs lehetoseg.
A kérdező hozzászólása: de én nem a TGYÁS alatti dolgokról beszélek!! hanem ami utána jön. TGYÁS alatt, TGYÁS alatt, vagyis szülési szabin vagyok, tehát nem dolgozom. ami utána jön idõ, az volt a kérdés hogy: ki tudom-e váltani az éves szabijaimat pénzben, tehát kb. 2 nap/hó vagy kiadja ill. ki kell-e adnia, fizetnie nekem azokat a szabikat amik felgyûltek a TGYÁS ideje alatt.
Azért, mert eddig el tudta számolni úgy, mintha szabin lennél. Viszont amíg tgyáson vagy, addig nem tud utánad szabit elszámolni, mert az kibukik az OEP-nél (mivel a szabi alatt kapott pénzedbõl minden járulékot vonnak, hiszen rendes munkabér). Ha befut a járulék az OEP-hez, ahonnan te kapod a tgyást, akkor azonnal elkezdik kivizsgálni, hogy mi a helyzet, te elveszítheted a tgyást, a munkáltatód meg büntetésre számíthat. Hát ezért.
A kérdező hozzászólása: miért ne fizetné ki, amikor eddig is ezt tette? :)
Ma 08.06, az utolsó válaszolónak van igaza, a tgyás idején szülési szabadságon vagy, és nem fizetés nélküli szabadságon. Nem véletlenül hívják õket másként. Mondjuk a kérdés szempontjából teljesen mindegy, hogy melyiken van:) Kérdezõ, havonta nem fogja rendezni, amíg tgyáson vagy (bár az sem lenne meglepõ, mert az egész szabadságokkal kapcsolatos eljárása jogszabályba ütközik, így eggyel több szabálytalanság nem oszt nem szoroz). Amikor visszamégy, a 168 napra járó szabidat kiadhatja, vagy egy összegben megválthatja.
Nem, tévedsz. A szülési szabadságot nem fizeti senki, a szülési szabadság idejére járó ellátást fizeti a TB, de attól még nem fizetés nélküli szabadság, hanem SZÜLÉSI SZABADSÁG. A kérvényt a gyed igényléshez kell írja, mert a gyed alatt van fizetés nélküli szabadságon.
Kedves utolsó. A szülési szabadságot a munkáltató fizeti? Tudtommal nem, azt a kismama addig befizetett járulékát alapján a tb fizeti. Ez idõ alatt a kismama fizetés nélküli szabadságon van a munkaltatojanal, amihez annak idején egy kérvényt is kellett írnia. :)
"Te most a gyermek gondozása céljából kivett fizetés nélküli szabadsagodat töltöd." Dehogyis. Most szülési szabadságon van. Az nem ugyanaz, ne keverd már össze. A gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabin GYED alatt van. Kérdezõ, a többi stimmel, kifizetheti a felhalmozott szabidat, de nem úgy, hogy havonta kettõt (ez amúgy is teljesen szabálytalan, hogy kifizeti, és nem kiveszed). Amikor visszamégy dolgozni, akkor azt a 10 napot kifizetheti, és törvénytelenkedhet tovább a havi 2 nap kifizetésével.
Kedves kérdezõ. Te most a gyermek gondozása céljából kivett fizetés nélküli szabadsagodat töltöd. Ha ez lejárt es visszamesz dolgozni, akkor kiviheted/kifizetik az addig felhalmozódott szabadsagodat. De nem többet, tehát ha 5 hónapig voltál fizetés nelkulin, akkor 10 napot. A maradék 15 napot a fõnöködhoz majd eldönti, hogy mikor adja ki, kifizetni havonta biztosan nem fogja.
A kérdező hozzászólása: igen, az éves szabiról beszélek. :) de akkor most én nem értek valami, mert azt írod, hogy szabadságváltás csak más esetben van, mint ami nálam lesz aktuális, tehát, hogy TGYÁS-ról térek vissza. akkor nem világos. :( ha visszamegyek, ezek szerint nem kérhetem, hogy a 6 vagyis 5, 5 hónap alatt felgyülemlett szabimat fizessék ki?
A kérdező hozzászólása: a havi két nap az, ami egyébként pl. a 2012-es évemre járt ha 25 nappal számolok. nálunk kifizették, nem vettem ki.
Meg mindig nem ertheto, hogy milyen havi 2 naprol beszelsz... Az eves szabadsagodat akarod igy felosztani? A munkaltato rendelkezik a 2/3 reszevel, akkor adja ki, amikor akarja. Ha o az ev vegen akarja, akkor fogod megkapni. Nem kell havonta kiadnia, plane nem kifizetnie. A szabadsagmegvaltas pedig csak fizetesnelkuli szabadsagrol valo visszatereskor illetve a munkaviszony meszunesekor valthato meg -hivatalosan- olyan nincs, hogy bocs, nekem nem kell szabadsag, fizesd ki.
A kérdező hozzászólása: nem úgy értettem, hogy a TGYÁS alatt utal, hanem amikor visszaállok dolgozni, akkor havi 2 napot pluszban kifizet még a bérem mellé. mert eddig is lehetett választani, hogy vagy kifizetik, vagy kiveszem.
Milyen havi 2 nap? A többivel kapcsolatban az elsõ jól leírta, csak a tgyás nem 6 hónap, hanem 5 és fél.
elzsabo a szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság nem zárja ki egymást, hanem teljesen más a kettõ. Amit írtál, az kb. ugyanaz a kategória, mintha egyidejûleg akarnál fizetett és fizetetlen szabadságon lenni. Ahogy fizetett szabi alatt sem lehetsz fizetés nélküli szabin, úgy a szülési szabi alatt sem lehetsz fizetés nélküli szabin. A tgyás idejére a munkáltató nem írat veled nyilatkozatot a fizetés nélküli szabiról, csak a gyed idejére.

Tényleg nem lehet 30 napnál több szünet két munkahely (vagy munkanélkülire bejelentkezés) között, különben elveszítem a TGYÁS-hoz szükséges 365 napot?

Remélem érthet? a kérdésem...

Legjobb válasz: Dehogy veszited el. A lényeg, hogy a szülés napján igy vagy úgy biztositott legyél. Tehát vagy még kapnod kell az álláskeresésit szülés napján, vagy szülés elött 28 nappal egkezded a tgyást, de akkor az igénylés napján kell még árjon munkanélküli. Tehát: Ha 2013 aug.1-re vagy kiirva, akkor július 3-tól vagy megigényled a tgyást és még júli 3-án a munkanélkülid is jár, vagy pedig aug.1-én is jár a munkanélküli. A lényeg, hogy biztositva legyél szülés napján. Én szüléss elött 28 nappal kezdtem meg a tgyást munkanélkülirõl

Dehogy veszited el. A lényeg, hogy a szülés napján igy vagy úgy biztositott legyél. Tehát vagy még kapnod kell az álláskeresésit szülés napján, vagy szülés elött 28 nappal egkezded a tgyást, de akkor az igénylés napján kell még árjon munkanélküli. Tehát: Ha 2013 aug.1-re vagy kiirva, akkor július 3-tól vagy megigényled a tgyást és még júli 3-án a munkanélkülid is jár, vagy pedig aug.1-én is jár a munkanélküli. A lényeg, hogy biztositva legyél szülés napján. Én szüléss elött 28 nappal kezdtem meg a tgyást munkanélkülirõl
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszod! Közben felhívtam az egbizt. pénztárt, és ott azt mondta a hölgy, hogy azért nem mindegy, hogy megvan-e/lesz-e a folyamatos biztosításom, mert a TGYÁS és a GYED alapja más lesz. Ha folyamatos, akkor vagy a munkabér, vagy a minimálbér 2x-ese az alap (amelyik alacsonyabb, ez bruttó kb. 180 eFt), de ha 30 napnál több szünet van az ellátások, biztosított jogviszonyok között, akkor az álláskeresési járadék lesz az alap. Tehát valahogy el kell intéznem, hogy megszakítsam az álláskeresési járadékot kb 3 hétre, mert úgy magasabb összeget kapok, ha a minimálbér 2x-esébõl számítják majd a pénzem. Úgyhogy válaszolva a saját kérdésemre: nem veszítem el a 365 napot, de a számítás alapja más lesz.


A Tgyást meddig lehet igénybe venni?

A két gyerk?c között 20 hónap a korkülönbség!Tehát a kicsi születésekor még a nagyra jár a gyed,ha a gyed lejár akkor igénybe lehet venni még a tgyást?Tehát a pici 4 hós korától?

Legjobb válasz: Ha a pici 4 hónapos korától veszed igénybe a tgyást, akkor kb. másfél hónapra fog járni. Anyagilag jobban megéri, ha lemondod a nagyra a gyedet, és kéred a kicsire a tgyást, hiszen a tgyás összege mindenképpen magasabb, mint a gyedé, mert csak szja-t vonnak belõle.

Ha a pici 4 hónapos korától veszed igénybe a tgyást, akkor kb. másfél hónapra fog járni. Anyagilag jobban megéri, ha lemondod a nagyra a gyedet, és kéred a kicsire a tgyást, hiszen a tgyás összege mindenképpen magasabb, mint a gyedé, mert csak szja-t vonnak belõle.
Annyival helyesbíteném a második választ, hogy csak akkor lesz ugyanannyi a tgyásod, ha a bruttó fizetésed nem volt több, mint 147000Ft havonta. Ha ennél magasabb volt a kereseted, akkor a tgyás összege kevesebb lesz, mint az elsõ babával, mert a maximuma 102900Ft, anniy mint a gyed maximuma. Viszont valóban kevesebb a levonás, így a tgyás éri meg.
Köszönöm a kiegészitést. UGye igy is, minden esetben magasabb összegû a tgyás nettõja, mint a gyed-é.
Mivel a tgyás több, mint a gyed, igy értelmetlen a kérdésed. Az új tgyásod alapja ugyanaz lesz, mint elsõ alkalommal, tehát ugyanannyi lesz az összege is. Miel a gyedbõl vonnak nyugdijjárulékot is, amit a tgyásból nem vonnak, igy a tgyás összege min. 10 %-kal magasabb (kb.), tehát nincs értleme gyeden maradni, hanem célszerû igényleni a második gyerekkel a tgyást.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!Nem én vagyok az érintett hanem az egyik barátnõm, de nem tudom õt meggyõzni, hogy tgyásra menjen.Pedig már megszületett a második babája és még gyeden van a "naggyal"Mert neki azt mondta valaki, hogy így jár jobban ahogy most csinálja!_Hátha most sikerül a válaszok alapján!Köszönöm mégegyszer! Amúgy én úgy tudom, hogy a tgyás nincs maximálva!Legalábbis én most annyit kapok a kicsivel mint a naggyal, pedig 2 év van köztük!És 200000ft fölött volt a bruttóm!

143 000 bruttónál mennyi lehet a táppánz? és mennyi lehet a TGYÁS GYED és GYES?

Legjobb válasz: A táppénzt nem tudom, de tgyás és gyed, gyes kiszámolásához itt ez a kalkulátor: http://adozona.hu/kalkulator_tgyas_gyed_gyes.aspx

A táppénzt nem tudom, de tgyás és gyed, gyes kiszámolásához itt ez a kalkulátor: http://adozona.hu/kalkulator_tgyas_gyed_gyes.aspx
A táppénz a 60%-a lesz.
A táppénzt a megelõzõ év egészségbizt. járulék alapot képezõ jövedelmedbõl számolják ki. Ennek a 60 %-a lesz a táppénz alapod. Ha ebben az évben leszel tgyáson annak is a tavalyi év az alapja, de ennek a 70 %-a. A gyed alapod is a gyed kezdõnapját megelõzõ év. A gyes fix összeg 28500, - Ft. Kérdésed van írjál privát. Üdv. Zs
szia! Én 140 bruttó mellett 60 körüli táppénzt kapok.A többit még én sem tudom pontosan. 39 hetes kismami
nem tudom hogy csináltad, mert én bruttó 143e-rel 54e-et kapok táppénzt.

A TGYÁS-ra el lehet menni táppénzről?

Hozzáteszem úgy hogy eddig dolgoztam és kiveszek 8 nap táppénzt és utána igényelném a TGYÁST. Ez lehetséges így, mert nekem a háziorvosom aszisztense azt mondta, hogy nem tudom kivenni így, csak a gyerek megszületésekor tudom igényelni a TGYÁS-t, addig meg táppénzen kell lennem.

Legjobb válasz: A TGYÁS-t a szülés várható idõpontja elõtt legkorábban 28 nappal kezdheted meg, ezen belül amikor neked tetszik. Az asszisztens hülyeséget mondott. Én például nem voltam táppénzen: kivettem az éves szabimat, és utána rögtön a TGYÁS következett.

A TGYÁS-t a szülés várható idõpontja elõtt legkorábban 28 nappal kezdheted meg, ezen belül amikor neked tetszik. Az asszisztens hülyeséget mondott. Én például nem voltam táppénzen: kivettem az éves szabimat, és utána rögtön a TGYÁS következett.
Az elõttem szólónak igaza van, és szerintem érdemes kivenni esetleg fizetett szabit, ha van ilyenre lehetõséged.
El lehet menni 4 héttel a kiírás elõtt, vagy a születéstõl is igényelheted. Táppénzrõl is nyugodtan mehetsz, vagy ha van szabid, azt kiveheted elõtte, de nem kötelezõ. Szerintem 27-tõl igényelheted (vagy 30-tól). Addig szabi vagy táppénz.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat. :) Igen most fizetett szabin vagyok, de ez nekem csak 7 nap, így még 8 nap táppénzre kell mennem hogy 27-tõl tudjam igényelni a TGYÁS-t. De mostmár nyugodt vagyok hogy igényelhetem... :) Mégegyszer köszönöm a válaszokat :)

Első babánk 10/07/09 én született, előtte feleségem bejelentett munkahelyen dolgozott, most a gyed kb90000ft, ha minden jól megy a köv. Baba szep. -ben jön világra, addigra gyest kapunk. Mennyi lehet a Tgyás/gyed a következő babával?

Legjobb válasz: Ugyanaz a jövedelem lesz az új tgyás/gyed alapja, mint a mostani gyedé. A tgyás ebben az esetben maximalizált (mindenkori minimálbér *2*0,7).

Ugyanaz a jövedelem lesz az új tgyás/gyed alapja, mint a mostani gyedé. A tgyás ebben az esetben maximalizált (mindenkori minimálbér *2*0, 7).
Ha lejár a gyed szülésig menjen táppénzre ne gyesre.

A tgyás igénylő papírt csak szülés után adhatjuk be? Előbb nem lehet?

azt tudom, hogy a szülést megel?z?en 28nappal már el lehet menni tgyásra csak az igényl?lapot a szülés után tudjuk csak beadni nem???mert kell a gyerk?c tajszáma...

Legjobb válasz: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE.. Akkor tudod és kell csak a szülés után beadni az igénylõ lapot ha szülés napjától igényled a tgyást. A 4 héttel hamarabb igényelt tgyáshoz csak orvosi igazolás kell a szülés várható idõpontjáról.

http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE.. Akkor tudod és kell csak a szülés után beadni az igénylõ lapot ha szülés napjától igényled a tgyást. A 4 héttel hamarabb igényelt tgyáshoz csak orvosi igazolás kell a szülés várható idõpontjáról.
Elõbb nem tudod beadni, mert kell a baba születési anyakönyvi kivonata is, szóval muszáj megvárni a szülést + amire megkapod a baba papírjait, pl. a szül. anyakönyvi kivonatot mi a szülés utáni 10. napon kaptuk meg, utána tudtunk csak elkezdeni intézni a dolgokat, de azt hiszem ez attól is függ hol szülsz, van ahol hamarabb odaadják.
Sziasztok! Amennyiben a tgyás 30 nappal a szülés várható ideje elõtt kezdõdik - és feltételezem igy van - le lehet adni azonnal, a kicsi születésije nélkül, sõt a folyósítást is megkezdik.

Igényeljem meg a Tgyás-t vagy menjek táppénzre? Lehet egyáltalán?

01. 26-án járt le a Gyed-em, ugye most a Gyes-t kell elvileg megigényelnem! De 02. 08-ra vagyok kiírva szülni. Menjek táppénzre(van bejelentett munkahelyem), vagy igényeljem meg a TGYÁs-t? Vagy a Gyest? Persze a táppénz magasabb, mint a Gyes. De ha a Gyest még nem igényeltem meg, akkor a táppénzt még igényelhetem a szülésig? Hogy járok jobban anyagilag? 130 br a bérem.

Legjobb válasz: Szia! Neked kell eldöntened, hogy erre a pár napra érdemes-e táppénzt kérni (GYES-t ne, mert mire átfut, addig már rég megszülhetsz). Tgyás-t már igényelheted, de szerintem azt nem lehet visszamenõleg 01.26-al.

Szia! Neked kell eldöntened, hogy erre a pár napra érdemes-e táppénzt kérni (GYES-t ne, mert mire átfut, addig már rég megszülhetsz). Tgyás-t már igényelheted, de szerintem azt nem lehet visszamenõleg 01.26-al.
Szia Ha van munkahelyed, akkor van ki nem vett szabadságod is. Szerintem szüntesd meg a gyedet (ezt nem tudom hogy mûködik) menj vissza dolgozni, persze nem fizikailag, csak munkaviszonyba, és a szülésig vegyél ki szabadságot. Onnan meg tgyás-ra. De a legegyszerûbb, ha a munkáltatódnál a könyvelõvel beszélsz (ha vagytok olyan viszonyban és elérhetõ) hogy õ mit ajánl.
A kérdező hozzászólása: Köszi a segítséget!

Meddig lehet elintézni a TGYÁS-t? 1 hónapja szültem, ugye van még idő az igénylést beadni?

Sajnos kórházban voltam 3 hétig a babával, és még hiányzik néhány papírom is.

Legjobb válasz: A tgyás-t visszamenõleg legfeljebb 6 hónapra lehet igényelni! De a csládi pótlékkal és az anyaságival vigyázz, mert az egy hónapra visszamenõleg.

A tgyás-t visszamenõleg legfeljebb 6 hónapra lehet igényelni! De a csládi pótlékkal és az anyaságival vigyázz, mert az egy hónapra visszamenõleg.
Az egyszeri anyasági támogatást szülés után 180napon belûl lehet igényelni nem egy hónap.Üdv 34hetes kismama


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!