Találatok a következő kifejezésre: A terhesség a kötelező (47 db)

Mikor kell védőnőhöz menni ha babás vagyok? A doki után, gondolom. De hányadik héten érdemes? Falun élek és a pletyák elkerülése miatt a 12. hétig nem szeretném ha kiderülne a terhességem. Titoktartás kötelezi?

Legjobb válasz: Az elsõ uh után menj. Amikor már van bizonyítékod a terhesség felõl. Biztos kötelezi õt is titoktartás,de azért mond el neki hogy ez most csak a te örömöd... Hány hetes vagy egyébként? Boldog babavárást neked :)

Az elsõ uh után menj. Amikor már van bizonyítékod a terhesség felõl. Biztos kötelezi õt is titoktartás, de azért mond el neki hogy ez most csak a te örömöd... Hány hetes vagy egyébként? Boldog babavárást neked :)
szia.én a második uh után mentem el védõnõhöz, ami 9 hetesen volt, akkor már volt szívhangja.én is falun élek, és tapasztalatból mondom, h ha megjelensz a védõnõnél azt valaki tuti látni fogja.12 hetesen már kötelezõ uh van, akkorra már kelene a kiskönyv is.sok sikert.
A kérdező hozzászólása: Számításom szerint 6. de várok jövõ hétig a dokival.
Ó akkor még nagyon az elején vagy! tervezett baba volt?
A kérdező hozzászólása: Igen terveztük és 5 hónap próbálkozás után SIKERÜLT!!! Köszi a válaszokat

Ha megállapították a terhességet, a fogorvoshoz is kötelezően elkell menni?

Legjobb válasz: Azért is jobb elmenni, mert bármilyen gyulladás (és fogaknál ezt nem is mindig lehet érezni!) koraszülést okozhat. Ezért ajánlják annyira a védõnõk. De szerintem ez igényesség kérdése is. Jobb inkább megcsináltatni az összes fogat, és aztán kontrollra járni, mint majd 40 évesen protkót csináltatni.

Azért is jobb elmenni, mert bármilyen gyulladás (és fogaknál ezt nem is mindig lehet érezni!) koraszülést okozhat. Ezért ajánlják annyira a védõnõk. De szerintem ez igényesség kérdése is. Jobb inkább megcsináltatni az összes fogat, és aztán kontrollra járni, mint majd 40 évesen protkót csináltatni.
Elvileg érdemes elmenni, de én bevallom lusta voltam (na meg para is volt) és nem mentem. Folyamatosan szedtem Kalciumot (pezsgõtablettában és bogyóban), hogy ne menjenek tönkre a fogaim. Senki nem szólt érte hogy nem voltam.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a gyors választ! A para bennem is meg van! :o) De akkor ezek szerint nem is ellenõrzik, hogy megyek vagy nem?!?
Szia! senki nem ellenörzi, nem kötelezö én sem voltam.Pedig nekem nem jók a fogaim.szép babavárást.
A kiskönyvben benne van a fogászati ellenõrzés helye, az igaz. 27 hetes vagyok, de még nem voltam. Viszont el kell mennem, mert közben lyukas lett az egyik fogam. Aki amúgy is gyengébb, érzékenyebb fogazattal rendelkezik, az elvileg számíthat arra, hogy terhesség alatt el kell mennie fogorvoshoz. Én legalábbis ezt olvastam egyik lapban.
Nekem a védõnõ azt mondta, hogy a 12. hétig el kell mennem, pecsét is kell a kiskönyvbe, de én annyira parázok a fogorvostól, hogy nem engedek az erõszaknak és nem megyek... Szerencsére nem olyan rosszak a fogaim, meg különben is, mit tud velem csinálni ha nem megyek el?
Szia! Nem kotelezo, csak ajánlott. Szivem szerint én sem mentem volna, de engem állandóan zaklatott a védono, hogy de, meg menjek, meg ez az amaz.Amúgy én sem mertem volna elmenni, de nemrég szedték le a fogszabályzót, így mivel folyamatos ellenorzés alatt álltam, szerencsére csak belekukkantott és pecsételt.
Ennyire nem kell parázni.Megnézi csak a fogorvos!:) És igazolást ad, hogy esetleg melyik fogad lyukas.
Nem sokkal elõtte voltam rendbe rakatni a fogaimat. És ha nem muszáj, nem mennék, mert eléggé megkínoztak, így nem vágyom oda. Szóval ha nem mondja senki, akkor nem is fogok menni! :) 22 hetes kismami

A terhesség alatti kötelező vizsgálatokra hogyan kell elengedjen a munkáltató?

Azt tudom, hogy köteles elengedni, csak azt nem tudom, hogy erre az időre köteles-e fizetést adni, vagy sem. Rugalmas munkaidőben dolgozom, így nem tehetem meg, hogy megyek, és majd jövök, ahogy az első gyerekkel (akkor még nem volt ilyen a munkarend). Jó lenne felkészülni, mert ha nem kell fizesse ezt az időt, akkor el kell kezdenem gyűjtögetni a plusz órákat:D Előre is köszi a válaszokat!

Legjobb válasz: ha a munkaszerzödésedben az van hogy a munakidö napi 8 óra hai 40 óra és erre jár 120.000Ft akkor köteles ha elvoltál dokinál 2x a hónapban 4 órát akkor is a 120.000 kifizetni. de ha az van hogy nincs megszabott fizetés csak óránként 2000Ft akkor nem tudom hogy van. de ha a szerzödésben van munkaidö akkor az orvosnál töltött idö is annak számít. amire figyelj hogy ne élj vele túl. vagy is ok 1x egy hónapban orvoshoz menni egy félnapban. (az elsö trimeszterben sok a labor) de aztán ne az legyen hogy heti 2 félnapot orvosnál ülsz, mert gyes után tuti utálni fognak a kolléganök is.

ha a munkaszerzödésedben az van hogy a munakidö napi 8 óra hai 40 óra és erre jár 120.000Ft akkor köteles ha elvoltál dokinál 2x a hónapban 4 órát akkor is a 120.000 kifizetni. de ha az van hogy nincs megszabott fizetés csak óránként 2000Ft akkor nem tudom hogy van. de ha a szerzödésben van munkaidö akkor az orvosnál töltött idö is annak számít. amire figyelj hogy ne élj vele túl. vagy is ok 1x egy hónapban orvoshoz menni egy félnapban. (az elsö trimeszterben sok a labor) de aztán ne az legyen hogy heti 2 félnapot orvosnál ülsz, mert gyes után tuti utálni fognak a kolléganök is.
A kérdező hozzászólása: Köszi, de nem akarok vele visszaélni, nem volt célom, és biztosan nem fognak utálni:) Csak mivel rugalmas munkarendben dolgozom, így ha uh után csak 9-re érek be, akkor már egy óra mínuszban vagyok. Ha meg kötelezõen fizetnie kell ezt is, akkor nem gond, mert van olyan pont, hogy kötelezõ orvosi vizsgálat, ha azt bejelölöm, nem veszi mínusznak azt az egy órát:) Köszönöm a választ!

Melyek a kötelező vizsgálatok a terhesség során, és hanyadik héten végzik azokat?

KÖszönöm!

Legjobb válasz: Szia! Elõször a nõgyógyászhoz kell menni kb kimaradt menses után 2-3 héttel. Ezután történik a 0. uh, mellyel a terhességet állapítják meg. Ezzel a papírral mehetsz a védõnõhöz. Az orvost ezután, ha nincs baj, 4 hetente kell látogatnod. A védõnõt úgyszintén. Kötelezõ uh-ok: 12. héten, 18. héten, 30. héten, 36. héten, és ezután hetente. Ha túlhordod akkor minden másnap. Vérvizsgálat: 12. héten, 16. héten, 24-26. héten, 36. héten. Azt hiszem nem hagytam ki semmit...

Szia! Elõször a nõgyógyászhoz kell menni kb kimaradt menses után 2-3 héttel. Ezután történik a 0. uh, mellyel a terhességet állapítják meg. Ezzel a papírral mehetsz a védõnõhöz. Az orvost ezután, ha nincs baj, 4 hetente kell látogatnod. A védõnõt úgyszintén. Kötelezõ uh-ok: 12. héten, 18. héten, 30. héten, 36. héten, és ezután hetente. Ha túlhordod akkor minden másnap. Vérvizsgálat: 12. héten, 16. héten, 24-26. héten, 36. héten. Azt hiszem nem hagytam ki semmit...
11alkalommal kell menni a védõnõnél kapsz ilyen terhességi eseménynaptárt hogy mikor mit néznek mit vizsgálnak tele van az a4papír azért nem másolom be bocsi 4*van hivatalos uh de ez változo ha valamit nem látnak jól 5*vérvétel van olyan is hogy uh utána mindjárt vérvétel.szóval egész napos program
A kérdező hozzászólása: MÁr voltam uh-n. Megállapították, hogy 8 hetes terhes vagyok. Utána mentem a védõdhöz, akitõl nem kaptam semmit, mert az orvosom nem adott a terhességemrõl papírt, így õ nem adhat nekem kiskönyvet. Legközelebb 13 hetesen kaptam idõpontot az orvostól uh-ra, addig nincs kiskönyvem sem. Addig nem kellene vérvizsgálatra, vagy további uh-ra menni? Nekem ez kicsit késõnek tûnik. A nucha szûrés nem korábban van?
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm! Erre voltam kíváncsi. Akkor mégis el leszek késve a 13. héten. Most kihez menjek akkor. Az orvoshoz nem tudok hamarabb idõpontot kérni, már akkor tele volt.
Nem tudsz másolatot kérni az uh-leletrõl, ahol megállapították, hogy 8 hetes vagy?
A kérdező hozzászólása: Van egy fényképem, de papírom nincsen róla, azt nem kaptam. A fényképen egy 32.9 mm hoszzúságú petezsák és az embrió látszik. Holnap felhívom a védõnõt, de most nagyon pipa lettem. Ha nem lesz nekem gyanús a hiányzó vérvizsgálat és ultrahang, akkor ha rajta múlik, éppen el is maradhat. Úgy tudom, hogy ezeket nem lehet utólag pótolni. Bocs, csak nagyon felzaklatott a védõnõ hanyagsága. Azt mondhatta volna, hogy nem lesz elég a 13. héten neki bemutatni a papírt.
hogyhogy nem kaptál leletet?? sokkal egyszerûbb a téma, kezded az egészet újra: nõgyógyász hogy terhes vagy legyen szíves beutalót adni uh-ra mert a múltkor elveszett, vagy a háziorvos.- azt nem tudom adhat-e de ha simán bekopogsz az uh-n hogy ittmaradt a papírod a védõnõ meg addig nem csinál semmit ezt õk marha jól tudják.ha marad a terhesség nem vagy lemaradva semmirõl.

Fogorvoshoz kötelező elmenni a terhesség alatt ha nincs probléma?

27 hetes leszek és még nem voltam fogorvosnál,mivel nincs panaszom.Akkor is el kell mennem?Pecsétel a kiskönyvbe talán a Fogorvos?Köszi.

Legjobb válasz: Nem kötelezõ, csak ajánlott. Pecsétel ha viszed, igen, de nincs jelentõssége egyáltalán.

Nem kötelezõ, csak ajánlott. Pecsétel ha viszed, igen, de nincs jelentõssége egyáltalán.
Elvileg a 12. hétig el kell menni, kb. amikor az elsõ háziorvosi vizit van. Nekem a kiskiönyvben volt rubrika, ahová pecsételt a háziorvos és a fogorvos is (valahol az elején).
Szia! Tõlem meg csak megkérdezték a tanácsadóban a kiskönyv kitöltésekor, hogy az elmúlt egy évben voltam-e fogorvosnál. Mondtam igen, és ezzel el is volt tudva a dolog. A háziorvoshoz meg nem is kellet mennem. Táppénzre is a tanácsadóban írtak ki a fogadott orvosom javaslata alapján.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Ha nincs jelentõsége és továbbra sem lesz panaszom akkor nem megyek.
Én sem voltam a terhességem alatt vizsgálaton mert azt hittem minden rendben van a fogaimmal. Ahogy megszültem rá 6 hónapra tönkrement 4 fogam amit tömni kellett és eget gyökérkezelni, és ráadásul a babámat is vinnem kellett magammal mert nem volt kire hagyjam. Szerintem akkor is menj el legalább egy állapotfelmérésre, mert most még ingyenes.
mindenképpen kell fogorvoshoz menni ha van panasz ha nincs. a szuvas fog (amit nem mindig vesz észre az ember) kárt tud tenni az anyában és akár a magzatban is. (baktérium belekerül a vérkeringésbe.)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!

Magyarorszagon komplikacio mentes terhesseg eseten hany kotelezo UH vizsgalat van, ill. a terhesseg hanyadik heteben?

Legjobb válasz: Úgy tudom, hogy ez helységenként is változó, nekem 12, 28, 36 hetesen volt ultrahangom! + amikor elõször mentem..

Úgy tudom, hogy ez helységenként is változó, nekem 12, 28, 36 hetesen volt ultrahangom! + amikor elõször mentem..
Szia. Nekem a 12, 28, 24 és 36 héten volt.
Szia nekem is a 12, 18, 24 hetes uh voltak eddig m, ég lesz mégegy de nem tudom mikor, gondolom akkor 36 hetesen! 34 hetes kismama
Bocsi meg volt egy 29 hetesen is!(utolsó)
A kérdező hozzászólása: Koszi. Es akkor nincs UH 12.het elott , max. magandokinal, ugye? Es mindig adnak fotot/DVD-t vagy meg kell venni a nem maganrendelesen is??? Egy peldanyt adnak csak?
A kérdező hozzászólása: Jo sokszor csinalnak akkor UH-ot! Angliaban csak ketto van. 12 meg 20 hetesen, normalis komplikacio mentes terhesseg eseten.
Én sztk-s rendelésre járok nin cs fogadott dokim és eddig minden uh-on kaptunk egy fotót és nem kellett érte fizetnünk persze ez is változó gondolom! 12 hét elõtt is volt uh amikor megállapították a terhességet! 34 hetes kismama (utolsó válaszoló) Ja dvd-t azt nem kaptunk video kazira vesznek fel nálunk ha szeretnék, de az 1500ft-ba kerül!
nálunk is 2van, 12 meg 20hetesen a kötelezö genetikai ultrahang, de ha megyünk tanácsadásra ott meg szokták nézni de nem mérnek.csak a fekvést szivhangot néznek
Engem vissza hívtak 8 hetesen, mert elõször nem volt szívhang, olyan korán mentem, de nálunk csak 4d-s uh-on adnak képet meg dvd-t 13000 ft-ért!!! (elsõ válaszadó)

Érdekelne, hogy az NST kötelező vagy nem a terhesség 36. hetétől?

Kalocsára járok terhesgondozásra,és most 32-hetes terhesen szembesültem vele,hogy Kalocsán nem végeznek NST-vizsgálatot csak a szülészeten van ilyen gép,és csak a szülés előtt végzik el.Első gyermekemet Baján szültem,ott volt egy erre biztosított szoba,szakemberrel,nem csak a szülészeten volt.Kíváncsi lennék,hogy más kisvárosban ,hogy is van ez?

Legjobb válasz: Budapesten és egerben kötelezõ. Mi az hogy nem csinálnak? Akkor mégis Mit csinálnak a 36-ik héttõl? ! Nézik hogy nõ a pocak? Jo kis kórház, na tuti itt se szülnék.

Budapesten és egerben kötelezõ. Mi az hogy nem csinálnak? Akkor mégis Mit csinálnak a 36-ik héttõl? ! Nézik hogy nõ a pocak? Jo kis kórház, na tuti itt se szülnék.
Azért van Kalocsán ez így, mert ott nagyon sok minden megszûnt és meg is fog még. Gondolom anyagi okok miatt, meg az egészségügy helyzete miatt. Ha megoldható, inkább járj át Bajára. Én Baja környéki vagyok, de itt kötelezõ. Tehát menni kellett, kérték-kértem az idõpontot és mentem.
A kérdező hozzászólása: Átfogok járni Bajára, el is döntöttem.Csak érdekelne máshol hogy is van ez.Viszont Kalocsán nem csak ez a furcsaság. A kötelezõ Uh-ot a doki, csak térdig letolt bugyival végzi el, akár 6, akár 37-hetes a terhesség, és nagyon bunkó, ha maszekba mész hozzá akkor is az, csak akkor még fizetsz is érte.Lehet kérdésnek is kiírom mert ez is érdekelne ki mit szól hozzá.Itt a védõnõk se értik miért is így van, de már megszokták.
Kecskeméten szültem, kötelezõ az nst!
Székesfehérváron is kötelezõ!
Budapesten is kötelezõ! Uh során minek kell tértig letolni a bugyit? Én nagyon zsémbes kismama leszek, mert elküldöm a francba az ilyen orvost, nehogy a legszebb 9 hónapomat árnyékolja be a bunkóssága..
Szia, én a 34. héttõl járok NST-re, és hasi UH-nál a bugyiba tûr az orvos egy törlõpapírt, nem kell lehúzni, nem lesz zselés. Több doki is nézett már hasi Uh-val, itt mind így csinálja. (Szeged) 38h

31hetes kismama vagyok, hány 'kötelező' ultrahang vizsgálat van még a terhesség végéig?

Legjobb válasz: A protokoll szerinti kötelezõ Uh-k: a 8., 18., 28. és 38. héten. Úgyhogy 1 van még..

A protokoll szerinti kötelezõ Uh-k: a 8., 18., 28. és 38. héten. Úgyhogy 1 van még..
Nekem azt mondta a dokim, hogy a 36. heti ultrahang az nem kötelezõ.Orvosa válogatja ki csinál és ki nem.Általában azért szoktak.
Elvileg ilyen tájban van egy kötelezõ uh /28-32.hét/, aztán a terhesség vége fele még egy /36-/. Üdv, 30 hetes kismami
Szia kötelezö azt hiszem már csak egy , nekem pl a 36 hétöl már nem csinált az orvosom mert semmit nem látott volna akkora volt a babám .az nst meg elég volt meg inkább mindig megvizsgálta a méhszáj álapotát hetente 1 szer
Szia! Igen, kb. 30 hetesen, majd 36 és 38 hetesen (ez már lehet, hogy csak flowmetria).
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!

Kötelező a fogászati vizsgálat a terhesség alatt? Mikor?

9+3 hetes kismama vagyok. Rendszeresen járok a fogászatra, így szerencsére minden fogam rendben van. Mikor fog elküldeni a doki fogászatra? Egyáltalán kötelez? ez? (Csak azért érdekes ez most számomra, mert vidéki vok és Budára járok fogorvoshoz. Pont most mennék a héten, és ha lehet, akkor letudnám) Remélem érthet?en fogalmaztam :)

Legjobb válasz: Nem kötelezõ,de ajánlott.Legalábbis nekem ezt mondta a védõnõm,mert én bizony azonnal lehánynám a dokit,ha a számba nyúlna,ezért inkább nem megyek,vagy legalábbis várok vele.

Nem kötelezõ, de ajánlott.Legalábbis nekem ezt mondta a védõnõm, mert én bizony azonnal lehánynám a dokit, ha a számba nyúlna, ezért inkább nem megyek, vagy legalábbis várok vele.
Szia!Szerintem nyugodtan mehetsz fogorvoshoz!Én is a 12. hét elõtt mentem.Van aki hanyagolja a témát, de jobb erre odafigyelni.A doki javasolja a fogászatot, legalábbis nálam így történt. (máshol másképp lehet) Ha rendszeresen jársz akkor nagy probléma úgysem lesz. Boldog babavárást kívánok! 11+6hetes
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Szükséges lesz valamilyen igazolás beszerzése is? Mondjuk pecsét vagy ilyesmi?
Nem kell igazolás, igazából csak azért küldenek el, mert az emberek többsége éveket hagy ki két fogdoki látogatás között. Én is félévente járok, és mikor a doki mondta a fogorvost, mondtam, hogy a hányás miatt én inkább nem mennék, majd ha elmúlt, úgyis rendes vagyok ebbõl a szempontból. Többet nem is kérdezte, meg a védõnõ se. Most vagyok 21 hetes, két hete hagytam abba a hányást, így két hete mentem el. De mivel elõtte se hanyagoltam a fogaim, csak benézett, és azt mondta, fél év múlva találkozunk. Ha nehezedre esik a hányás, vagy más miatt, nyugodtan várj vele. Mivel te is rendszeresen mész, nem hiszem, hogy különösebb bajod lesz ettõl.
Nem kötelezõ elmenni, de ha mégis mész, nyugodtan várhatsz vele! Nem muszáj most menni! Én a terhességem elõtt voltam nem sokkal, de nem fogok menni. Annyira megkínoztak, hogy azt hiszem, most egy ideig nem is megyek, addig boztos nem, míg terhes vagyok! Én kihagyom. De tényleg jó odafigyelni a terhesség alatt erre! Aki bátor, az menjen! :) 23 hetes kismami
Amikor bejelentkeztem a védõnõhöz, hogy terhes vagyok elküldött belgyógyászati vizsgálatra, EKG-ra meg fogorvoshoz. Kellett is a pecsét a terheskönybe. Nektek nem? De csak az elején egyszer.
nem fog ejnyebejnyezni ha mesz, de ajanlott :) nekem pont forditva, nekem videki az orvosom, és én vagyok pesti :) )) én kb 6 hetesen voltam eloszor, meg 33 hetesen, annyi a kulonbseg (legalabbis nalam annyi volt), hogy amikor szedte a fogkovet, picit jobban verzett az inyem, de nem vészesen, csak annyira, hogy eszrevegyem. ha rendszeresen jarsz, mindenkeppen ajanlom, semmi gond nem lesz, ja, es annyi, hogy vidd a kiskonyved, mert bele fogja irni. tudd le bátran :)

Ha nem járok magándokihoz, csak sima körzeti nőgyógyászhoz + a kötelező vizsgálatokra, akkor is el fogják majd mondani a részleteket a szüléssel kapcsolatban a terhesség vége felé? 28 hkm

Azt, hogy kb mekkora a baba, mikorra várható a szülés, stb.

Legjobb válasz: Hogy a baba mekkora, ráírják az ultrahangos papírra. A szülés várható idejét már a terhesség elején megmondták, ez a kiírás napja. Azt, hogy igazán mikor fogsz szülni, elõre senki sem fogja tudni megmondani. Magáról a szülésrõl inkább akkor mondanak bármit, ha kérdezel. Különben inkább a védõnõnek van erre ideje és alkalma, sajnos az SZTK-s dokiknak nem nagyon.

Hogy a baba mekkora, ráírják az ultrahangos papírra. A szülés várható idejét már a terhesség elején megmondták, ez a kiírás napja. Azt, hogy igazán mikor fogsz szülni, elõre senki sem fogja tudni megmondani. Magáról a szülésrõl inkább akkor mondanak bármit, ha kérdezel. Különben inkább a védõnõnek van erre ideje és alkalma, sajnos az SZTK-s dokiknak nem nagyon.
Nem értem, miért vagy felháborodva úgy, elvégre a kérdezõ nem a szülés menetérõl érdeklõdött, de lényegtelen.Én kész tényeket írtam le, a saját tapasztalatot, az egy dolog, hogy sztk-s dokinál szültél és minden a legnagyobb rendben ment, sajna nem mindenki ilyen szerencsés, de gondolom, nem is egy generáció vagyunk, ma 2011-ben más "szabályok" uralkodnak, sajnos minden doki a pénzre hajt, csak akkor nyílik meg az elméjük, ha pénzt adsz nekik.Engem se küldött el két fontos genetikai viszgálatra, ez utóbb derült ki, UH-on 3 hónapig nem is nézett, én meg vhol non-sense-nek tartom, hogy mindenre az ember hívja fel a figyelmét egy orvosnak.. És igen, a 33.héten került bele a kiskönyvembe a szülés ideje és helye, mert mint írtam, a volt dokit nem érdekelte a dolog, mikor szóltam, akkor se.
Nekem sem volt magán orvosom. S elmondhatom, jobban elmondtak nekem mindent mint sokaknak akinek magánorvosa volt. Voltak olyan kismamák akik magánorvoltól jöttek tanácsadásra (beutalók miatt) s gõzük nem volt semmirõl, se a szûrésekrõl, se a vizsgálatokról, szinte semmirõl. Mikor várakozás közben beszélgettünk én mondtam el nekik mindent. S ennek hatására kérdeztek rá dolgokra odabent. A szülés várható idõpontjának meghatározására szinte bármikor sor kerülhet. Nekem az egyiknél már a 9 héten mondtak idõpontot, s a másiknál csak a 20. hét körül.
Ha megnyugtat nekem ugyan beírtak 30hetesen egy dátumot, és senkinek sem lett igaza... És vagy 3idõpontom is volt a szülés várhatójára egy menzi és vagy 2méret alapjai, sõt a szülés napján csináltak uht(vaklárma miatt flow), és ott egy negyedik, még egy hét múlvait is kihoztak. Szóval ezzel nagyon ne törõdj. Terhes kalkulátorral nézd meg menzi szerint +-2hét, és majd jön a kicsi. Mekkora a baba: a leleten rajta vannak az adatok, nem? tehát magad is megnézheted, a rövidítéseket pedig neten is megtalálod, de a védõnéni is ért hozzá, õ is el tudja mondani a papírok alapján, hogy mekkora a kicsi, hogyan feküdt akkor, hol a lepény, merre hogyan kitért pl a koponyafekvésben. Ezek mind a leleten vannak(nálunk rajta vannak) Látni azért láthatod a kicsit uh alatt? Amúgy kérdezz, és majd válaszol vagy nem. Minden más a szüléssel kapcsolatban: kérdezd a nõgyógyászt, és a védõnõdet nyugodtan.
A kérdező hozzászólása: Na ne veszekedjetek már! :) Nekem beírták, de a terhesség vége felé szokták mondani, hogy kb ténylegesen mikor fog megszületni, meg hogy befordult-e már, ilyesmiket. Nekem jó a dokim, egy petákot nem adtam még neki, de elég körültekintõnek tûnik, csak kicsit szûkszavú és mindig siettet kifelé, úgy érzem nem is hagy idõt arra, hogy kérdezzek. Én is a védõnõben bízom, jövõhéten megyek hozzá, addigra összeírom az összes kérdésemet. Aztán meglátjuk. Leht, hogy azt tanácsolja, hogy adjak a dokinak borítékot és akkor majd megtudok mindent. Azért köszönöm a válaszaitokat.
* el se akarta vállalni..
S a lényeg: mivel pajzsmirigy betegként indultam az elején, el se akarta várni a terhesgondozásomat, mikor kiderült, hogy terhes vagyok, el akart küldeni egy másik nõgyógyhoz, hogy járjak hozzá. Szóval itt kemény jogi dolgok is fennálltak az esetemben, csak nem mentem bele, mert nem hiányzott a felesleges stressz...
Nem is azt írtam, hogy a szülés várható idejét a védõnõ mondja meg! csupán azt, hogy magáról a szülésrõl, annak a menetérõl, mikéntjérõl a védõnõ is tud felvilágosítást adni... Hogy a kiskönyvbe nem írták be elsõ alkalommal a szülés várható idejét, számomra fura... mind a 4 gyerekkel SZTK-s dokihoz jártam, mindig az volt az elsõ kérdés, mikor volt az utolsó menstruációm... ebbõl számolták ki a terminus végét....
A védõnõnek nem hatásköre ezt megmondani, a terhesgondozó azonban a szülési kalkulátor alapján tudja a fogantatás vélelmezhetõ idõpontját és így a szülését is.
17:13-as vagyok még mindig: Elsõ, nekem a 33.héten írta be végre valahára a kismama könyvembe a magándoki a szülés várható idejét, mert a régi sztk-s dokitól mikor rákérdeztem, kitérõ választ adott, még a helyét se határozta meg, csak ennyit mondott: "Majd viszik magát oda, ahol van éppen hely." Érdekes hozzáállás...
Saját tapasztalat: nekem is sztk-s dokim volt, de a 30.héten se tudtam pontosan, hogy mekkora a baba, mert b*szott normálisan megultrahangozni, méhszájat egyáltalán nem nézett; laborra küldött csupán, azzal nem is volt gáz, csak amikor a rokonok, ismerõsök is arról faggattak, mekkora a baba, köpni-nyelni nem tudtam, annyira felületesen lettem megvizsgálva. 33.héten váltottam magándokira, hál Istennek csak havonta 1x kellett járnom hozzá, anyagilag így is megsínylettük, most a 38.héten Ctg-re járok hozzá, de a kórházba, ezt újra Tb-alapon, de érzem, hogy nem nagyon tetszik neki a dolog, szeretne megint egy kis pénzt begyûjteni ( nála 5 ezer ft / ctg ), én meg úgy dönöttem, nem fogok hetente ennyit perkálni neki, ha nem muszáj. Sajna, a legtöbb ilyen, tisztelet a kivételnek.
Nem vitáztam és nem voltam felháborodva sem... Csupán én is a saját tapasztalatomat írtam... A legkisebb gyerekem 2 éves... Igaz, biztosan nem vagyunk egy korúak, de azért vénség se vagyok, én sem csupán a 20 évvel ezelõtti tapasztalataimat írtam. Jártam SZTK-ba és magán dokihoz is... egyik se kapott soha egyetlen fillért se. Szülni is ügyeletesnél szültem , mert a saját dokim épp külföldön volt.. Mindennel maximálisan elégedett voltam, pedig õ se kapott elõre egy vasat sem. Sajnálom, hogy ahová te jártál, ott nem néztek emberszámba, de errõl én nem tehetek... Ne rajtam vezesd le a dühödet, kérlek! Egyébként a kérdezõ éppen megkérdezte azt is, hogy "a szüléssel kapcsolatban"... szóval arról bizony a védõnõ is tud felvilágosítást adni.... El tudja mondani, miként is zajlik, esetleg még videót is tud mutatni....

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!