Találatok a következő kifejezésre: A teológia vagy (2 db)

A teológia tudománynak, vagy áltudománynak tekinthető?

Legjobb válasz: Tudománynak csak az tekinthetõ, ami igazolható. A teológia ezt a fõ szabályt nem tartja be és ennek ellenére a tudományosság látszatához ragaszkodik, ezért áltudomány.

Tudománynak csak az tekinthetõ, ami igazolható. A teológia ezt a fõ szabályt nem tartja be és ennek ellenére a tudományosság látszatához ragaszkodik, ezért áltudomány.
A teológia nem ragaszkodik a tudományosság látszatához, hanem túlmutat a tudományon. Nem képezõdik le a "tudomány projekciós szintjén", de ez még nem zárja ki azt, hogy nem létezik egy magasabb dimenzióban. A teológia tehát a tudományon túlmutató csakis hittel tudomnánynak elfogadható tárgy.
EGY MEGLEHETÕSEN CINIKUS VÁLASZ: Dr. Erdõ Péter esztergom érsek, a magyar katolikus egyház feje személyében a közeli hetekben a Magyar TUDOMÁNYOS Akadémia teológust is beválasztott a tagjai közé.
Vidám Vasárnap: ATV - és magad is eldöntheted.
Én teológushallgató vagyok. A teológián rengeteg mindent tanulunk, kezdve az ókori nyelvektõl a bibliatudományon át a pszichológiáig, rendszeres teológiáig, stb. A teológián belül sok minden van, ami tudományosan vizsgálható (pl. egy adott bibliai könyv keletkezésének idõpontja ilyen lehet, vagy hogy pl. a pürrhóni szkepticizmus hatása kimutatható-e az egyházatyák írásaiban) és sok minden, ami nem. Nem vizsgálható ilyen módon pl. a csodák kérdése, vagy Isten léte. Persze ezek mellett lehet érvelni, de alapvetõen mindvégig hit kérdése marad. (De: nem minden teológus hívõ) Tehát szerintem: "intraszisztematikus" a dolog. Saját összefüggésén belül válaszokat keresõ diszciplína egy adott hit teológiája, pl. a hindu v. keresztény teológia.
Én még áltudománynak sem nvezném, nem hogy tudománynak. Inkább hivatásos bibla olvasgatók "okoskodásának" tartom. Kb annyira van létjogosultsága, mint magának a vallásnak. Sermmi!
Erdõ Pétert nem teológusként, hanem jogászként került be az MTA-ra.

Bhaktivédanta Hittudományi Főiskolára jártok /jártatok? Teológia vagy jógaoktató szakra? Meséljetek kérlek Mi a feltétel a bekerülásnak nem fizetősre?

Legjobb válasz: szia http://www.bhf.hu/ oldalon minden le van írva a felvételirõl... a kötelezõ olvasmányokat netrõl le lehet tölteni, van tétellista is. De ha nem bízol magadban, eljárhatsz jó pénzért a felvételi elõkészítõjükre, ha tuti biztosra akarsz menni.

szia http://www.bhf.hu/ oldalon minden le van írva a felvételirõl... a kötelezõ olvasmányokat netrõl le lehet tölteni, van tétellista is. De ha nem bízol magadban, eljárhatsz jó pénzért a felvételi elõkészítõjükre, ha tuti biztosra akarsz menni.
A kérdező hozzászólása: te is oda jártál :) ?
nem, de gondoltam segítek, ha már magadtól nem tudsz megtalálni egy honlapot és azon kiigazodni


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!