Találatok a következő kifejezésre: A teljes búzaliszt (4 db)

Teljes kiörlésű búzaliszt vagy a teljes kiörlésű rozsliszt a jobb?

Legjobb válasz: Attól függ, hogy mihez. A kenyérbe pl anyáink is mindig tettek egy kis rozslisztet, hogy tovább elálljon. Szóval kenyérbe inkább simára õrölt rozsliszt menjen, mind tk búzaliszt, tapasztalatom szerint.

Attól függ, hogy mihez. A kenyérbe pl anyáink is mindig tettek egy kis rozslisztet, hogy tovább elálljon. Szóval kenyérbe inkább simára õrölt rozsliszt menjen, mind tk búzaliszt, tapasztalatom szerint.
Ahol a normál életben is rozslisztet használsz, ott használj most is azt, ahol pedig búzát, ott használj búzát.
Mindkettõ jó. De kenyeret ne csinálj kizárólag rozslisztbõl, mert nem fog rendesen megkelni, ragacsos lesz és savanyú. Én ha kenyeret sütök, akkor úgy szoktam, hogy 20 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt, 3 dkg búzakorpa, 4 dkg graham liszt és 3 dkg teljes kiõrlésû rozsliszt.
Az utolsótól kérdezem: kenyérsütõgépben csinálod? Mit teszel még hozzá és mennyit?
Igen, kenyérsütõben csinálom. A kovászhoz fél dl langyos vizet, fél evõkanál tönkölylisztet, fél csomag élesztõt és egy kevéske mézet szoktam összekeverni, ezt kb. 15 percre félre rakom. A kenyérsütõbe megy 1 dl langyos víz, másfél evõkanál olívaolaj, pici só, a lisztek és a kovász. Nem lesz belõle túl nagy adag, de mivel én egyedül eszem, és csak reggelire szoktam kenyeret enni két vékony szeletet, ezért nekem egy hétig elég ez az adag.
Kösz szépen! Még egy kérdés, a kovászt otthon készíted el vagy veszel valahol? Én nem nagyon láttam boltokban.

Miért drágább a teljes kiõrlésû búzaliszt a finomlisztnél, és a rozsliszt a búzalisztnél?

Tudjuk, hogy a finomliszt elõállítása munkaigényesebb, a rozs pedig silányabb talajon is megél mint a búza.

Legjobb válasz: Mert a finomlisztre illetve a búzalisztre nagyobb a kereslet, így a teljes kiõrlésûbõl és a rozslisztbõl kevesebb fogy, tehát amit eladnak, azt nagyobb profittal akarják eladni. Nem éri meg nagy tételben elõállítani és piacra dobni, mert nem fog elfogyni..

Mert a finomlisztre illetve a búzalisztre nagyobb a kereslet, így a teljes kiõrlésûbõl és a rozslisztbõl kevesebb fogy, tehát amit eladnak, azt nagyobb profittal akarják eladni. Nem éri meg nagy tételben elõállítani és piacra dobni, mert nem fog elfogyni..
Még annyival egészíteném ki az elõzõ választ, hogy a kereskedõi gondolkodás szerint aki ritkaságot keres, az hajlandó sokat fizetni érte, ezért mindegy, hogy mennyi munka van egy adott termékkel, tetszõleges árcímkét rá lehet nyomni. Vásárlói szempontból nagyon nem így van, de ez a termelõt/elõállítót és a kereskedõt pont nem érdekli.
Ebbe az is belejátszik, hogy egészségesebb, mert alacsonyabb a szénhidráttartalma. Ha megnézitek, a gluténmentes dolgok is drágábbak, mert pl. aki érzékeny a gluténre, az kénytelen megvenni a mentest. Ezt vastagon kihasználják.
Utolsó, azért nem csak azért drágábbak a gluténmentes termékek, mert muszáj megvenned, hanem azért is, mert 1) nincs rájuk akkora kereslet, hiszen egyelõre még több az egészséges ember, mint a gluténérzékeny 2) bármilyen allergénmentes terméket nagyon nehéz elõállítani, mert nem elég, hogy nincs a termékben az adott allergén, de még az üzemben sem dolgozhatod fel azt, mert akkor már nem lesz pl gluténmentes. Végig teljesen szeparáltan kell kezelni a terméket az adott allergéntõl. Ez drága, mert nagy az idõ, az erõforrás és a munkaigénye..
De azért a nyerészkedés is megvan benne, nekem senki ne mondja, hogy nem.
Úgy kezdtem, hogy nemcsak, bár tény, hogy helytelenül leírva, de azért szerintem meg lehetett érteni, hogy mit írok....
Figyelj, én meg úgy kezdtem, hogy ebbe az IS belejátszik, ezt is meg lehetett volna érteni. Szerintem a kérdezõ már tudja, hogy miért drágábbak ezek a dolgok, szóval ehhez már nincs mit hozzátenni.

A teljes kiörlésű búzaliszt tényleg nem hizlal?

Legjobb válasz: de igen, attól függ mennyit eszel.

de igen, attól függ mennyit eszel.
ugyan úgy van kalória tartalma. amiért jobb, hogy a gyomrod könyebben megemészti több rostot tartalmaz ezért nem üli el a gyomrod, inkább serkenti az emésztést.
Az elözõ válaszhoz csak annyit tennék hozzá: A teljeskiörlésû búzának van szénhidrát, fehérje, kalória tartalma és vitamin tartalma. Ugyan akkorra ha nem több kb mint a fehér liszté. Tényleg a rosttartalma miatt hasznosabb. A gyomorba érve jobban megduzzad ezáltal elõbb okoz teltség erzetet. A vékonybélben könnyebben emésztõdik, és szívódnak fel belõle a megf. tápanyagok. ill a rost miatt jobban megmozgatja a beleket ez által segíti az emésztést és elkerülhetõ a székrekedés. S van még sok más hasznos benne, de"hizlalni" ugyanúgy hizlal.
Tapasztalatom szerint nem hizlal, HA valóban teljes õrlésû a búzaliszt.(és nem cikóriával festett barna kenyeret eszel :) A teljesõrlésû, ebbõl is a TÖNKÖLY liszt azért jobb mert sokkal több rost, ásványianyag és vitamin tartama van. Ha mindennap mértékkel fogyasztod, szerintem a javadra válik. Esetleg próbálj ki másféle gabonákat is: hajdina, köles, zabpehely, árpa, barnarizs, kukorica dara, rozs, stb... Ha sütsz kenyeret, péksütit, akkor is keverheted a fenti gabonák lisztjeit.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat.
Teljes kiörlésû = benne van a búza ocsúja is. Tehát nincs lekoptatva a búzaszem külsõ rétege. Tehát elvileg több nyersanyagot is tartalmaz mint a "sima" búzaliszt. A kedvezõbb beltartalmi arányok miatt egészségesebb. Állítólag.
Nem, ha kerülöd a fogyasztását.
a kalória tartalma ugyanannyi


Hogyan kel meg a teljes kiőrlésű liszt olyanra mint a búzaliszt?

Nekem mindig tömör marad. Hallottam olyat is, hogy nem tejet kell a tésztához adni, hanem kefírt, vagyis abba kell belekeverni és úgy hozzáadni, meg olyat is jól megdagasztani utána hagyni picit pihenni és rögtön sütni.. Valakinek tapasztalat?

Legjobb válasz: A teljeskiörlésû liszteknek kicsi a sikértartalma. A keményítõ. Az élesztõ/kovász nem tud reagálni vele. Az élesztõnek cukorra vagy keményítõre van szüksége a gázfejlesztéshez,ami "megemeli" a kenyeret.

A teljeskiörlésû liszteknek kicsi a sikértartalma. A keményítõ. Az élesztõ/kovász nem tud reagálni vele. Az élesztõnek cukorra vagy keményítõre van szüksége a gázfejlesztéshez, ami "megemeli" a kenyeret.
olyanra soha nem fog megkelni.Na, de nem is azért sütünk kenyeret, hogy olyan legyen, mint amit mindenhol lehet kapni.A teljes kiõrlésû az tömör.De annál finomabb.
Elárulnád? Engem érdekelne :) Köszi!
A kérdező hozzászólása: Nem csak azzal eteti, kukoricát is ad meg nemtom én hány dolgot, kikísérletezett arányban, hogy olyan legyen. De ez nem téma, csak azért írtam m valaki említette.
A bolti pékárú, és a fehérkenyér csak akkor hízlal, ha sokat eszel belõle, és nem eszel mellette elegendõ gyümölcsöket, zöldségféléket. Annak a disznónak a húsa pedig, amit csak táppal etetnek, és alig van szalonnája sokkal egészségtelenebb, mint a kukoricával és korpával etetetté. Igaz, annak vastagabb a szalonnája, de a húsa sem száraz. Erre már nyugaton rájöttek, ezért keresik mindenütt a mangalicákat.
A kérdező hozzászólása: Ja igen, még 1 dolog:édesítés - foly.éd.szerrel és sütikbe kis fruktózzal is
A kérdező hozzászólása: Kb. 2 havonta bevágok 1 tábla diabetikus csokit, úgy, 1 d.u.alatt, ja pudingot is eszek néha d.u, Visszatérve a kérdésemre, mire ezeket így mindet összerakom, elfáradok, és mivel a bolti pékáruk nagy része hízlal, elkészítem magamnak és bevágom a mélyhûtõbe, az egyetlen problémám csak az volt, hogy nem néznek ki olyan gusztán olyan pufikán a házi kelt tésztáim mint a boltik
A kérdező hozzászólása: Akkor azt köszi!
a kérdésedre már rég válaszoltam ;)
A kérdező hozzászólása: Ezek a válaszok nem a kérdésemre felelnek.
szerintem te nem tudod mibõl van a teljes kiõrlésû BÚZAliszt ;) a 8:38-asnak igaza van igen, lehet kapni tk rozslisztet is, de sokkal ritkábban, mint búzát amúgy baromira kíváncsi lennék, milyen egy napi étrended (mennyiség és minõség is érdekelne) + hogy hány éves vagy és a tömeg/magasság/testzsírszázalékod mennyi + mennyire vagy egészséges, mert elég érdekesen kajálhatsz, így a kommentjeid alapján
A kérdező hozzászólása: Ezt meg nemtom honnan szedtétek hogy a teljes kiõrl. liszt meg a sima fehér búzaliszt közt nincs különbség, mikor mindenhol le van írva fehéren feketén, az összes helyes táplálkozás, meg diétás, meg fogyókúrás meg egyebek oldalon a különbség, meg a pozitív élettani hatás. Nézzetek utána, nem itt, hanem hivatalos oldalakon!! Aki kelesztéssel kapcs. választ írt, annak nagyon szépen köszönöm!!!:-))
A kérdező hozzászólása: Csákó!!:-)
A kérdező hozzászólása: Bocs 52 kg vok. Nincs itthon mérlegem, múlt héten mértek.. ...de azt a 2 kg-ot néha 6-nak érzem... :) Ja és rájöttem hogy hogyan kelnek meg!:) Utólag is köszi az aggódást, még így sem vagyok vékonynak mondható..
A kérdező hozzászólása: .. és ezt nem az agyam, hanem a testem mondja meg.
A kérdező hozzászólása: Azért is táplálkozok így, mert nem engedhetem meg magamnak az évenkénti egy számmal nagyobb ruhatárat. Alapvetõen könnyen híznék el mozgás és helyes tápl. nélkül, sajnos én a köztes testalkat vagyok- nem vékony csontú, izmosodásra hajlamos, és nem is a hízásra hajlamos gömböcke. Ez van, és higgyétek el, hogy az eddigi évek tapasztalatai alapján farigcsálom, formálgatom az étrendem, tudom mi az ami bevált, vagy nem kell félnem tõle, és tudom azt is mi az amit jó ha nem viszek túlzásba.
A kérdező hozzászólása: 160 /54-56 kg ez állandóan ingadozik (mondjuk félévente fel és le) Tessék, de tudjátok hogy kérés nélkül próbáltok kielemezni?
A kérdező hozzászólása: A diabetikus csokit pedig a cukor miatt eszem, nem a kcal miatt! És köszönöm szépen a jótanácsokat, de talán jobban érzem és tudom hogy mitõl érzem jól és mitõl rosszul magam. A fentiek, nem szabályszerûek, ezek csak példák, persze hogy néha azért belefér egy-egy zsírosabb kaja, de megmondom õszintén mindig tapasztalok utánuk valami 'gebaszt'.
A kérdező hozzászólása: Sprtolok, futni szoktam hetente 1x max2x, meg tornázok itthon 2-3 alkalommal
Szerintem is rögeszmésen "egészséges táplálkozás" amire ráálltál. Nem kell olyan komolyan venni semmit. A tk és fehér lisztes kenyér között különbség azonban egyértelmûen, hogy a tk kenyérbõl kevesebbet tudsz/kell megenni, mint a fehérbõl. Azt hiszem a rosttartalma is magasabb, ez a pozitívum, de kalóriára nincs igazán különbség: azért részesítik elõnyben a fogyókúrázók is - ha nem hagyják el teljesen, mert ilyen is van - mivel jobban telít, és így nem zabálnak fel belõle sokat, ergó nem híznak el, mint a disznó. (Sajnos sokan így gondolják. Lehet rosszul láttam, de a testtömeged és testmagasságod nem írtad le, pedig kérdezték. Jól gondolom, hogy azt is az "egészséges táplálkozás" miértjeként akarod óvni?
te, én nem akarlak bántani, de keress fel egy pszichológust, mert az egészen túlzásba viszed az egészséges étkezést (sportolsz amúgy?) http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/8632/ortorexia---am.. + a diabetikus csokiban nincs kevesebb kalória ám ;)
A kérdező hozzászólása: 8:34-es Légyszi ne irogass, ha nincs használható infód, nem is tudod mit kérdeztél, m ha tudnád nem tetted vna fel
A kérdező hozzászólása: Rántás után hányingerem van a zsírtól, nem is tudom megemészteni a rántott cuccokat, nem is kell, Habarás??Az mi?? Sûrítés?? : étk. kem.-vel ha leveske vagy fõzelék pici tej, vagy tejföl, Sütik-kekszek:itthon készültek, szoktam enni, elég édes szájú vok De kicsit elkalandoztunk, mert a kérdés a kelesztésre vonatkozott, nem arra, hogy mért vagyok rosszul a tömeggyártott szemét kajától...
Tegnap sütöttem teljes kiõrlésûbõl kenyeret, de az sosem kel meg, a liszt jellege miatt. Ha hozzákevertem volna finomlisztet, jobban megkelt volna. De nem akartam. :)
ha azt akarod, hogy megkeljen, akkor min 40% fehérlisztet kell bele tenni esetleg lehet búzasikérrel is dúsítani a tk lisztet, de azt még nem próbáltam
A kérdező hozzászólása: Hát akkor így legalább nyugodtabb vagyok, hogy nem maradtam le semmirõl, hanem ezek a lisztek-gondolom a tápanyagok miatt- nem tudnak úgy reagálni a 'felfújásra' mint a sima búzaliszt. Sebaj végül is ízre finomak, és az emésztõrendszernek is mindig jót tesznek, és így akkor elfogadom, hogy õk ilyen kis tömör tésztácskák maradnak és nem várom 'a nagy áttörést'!!!:-) Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
A kérdező hozzászólása: Ahha, értem, látom a receptben is vmi teljes kiõrlésû rozskovász van, igen ilyet is olvastam valahol, hogy milyen macerás dolog ez az eredeti pék-kovász készítés.
A boltinak a fele is búzaliszt itt a lipóti teljeskiörlésû receptje, de az összes többi is ilyen, nem az állományjavítótól kel meg, hanem a búzaliszttõl http://www.lipotipekseg.hu/index.asp?inc=termekek&id=76
A bolti kenyereket egy csomó állagjavítóval fújják fel, nem sima élesztõvel. Meg sokszor nem is valódi tk lisztbõl vannak, hanem ételszínezékkel festik meg õket :S
A kérdező hozzászólása: mármint a teljes kiõrlésûböl nem sikerülnek olyan pufi levegõsre mint a búzalisztbõl-abból minden kiválóan sikerül, és azt hittem hogy a teljes kiõrlésûhöz van valami fortély, amit sehol sem írnak le... de akkor nincs :-((
A kérdező hozzászólása: És a bolti teljes kiörlésû Tönkölyb. kenyér? Az is fele-fele?? Na nemár én azt merem csak enni?!? Pont azért kérdezem mert nekem egy kelt tészta sem sikerül olyanra belõle.. de akkor gondolom hiába várom hogy olyan szép levegõs legyen :-(( kár, de hát valamit valamiért.
A teljes kiõrlésû liszt nagy része korpa, amit régen csak a disznóknak adtak. Akár élesztõt, akár kovászt adsz hozzá, soha nem kel meg rendesen. Amit belõle sütsz, az nem kenyér lesz, hanem csak sûrû bodag. Az is mese, hogy egészségesebb, mint a fehérlisztbõl készült. Ami plusz tápanyag van benne, au elenyészõ mennyiség. Azok "hirdetik" ezt, akik ebbõl gazdagodnak meg.
Utolsónak: kenyér lesz. És a rosttartalma az emésztés szempontjából lényeges.
Ha a búzalisztre így reagálsz, akkor a teljeskiörlésüre is így kéne. Abban is benne van a tisztított búza is. Csak pluszban a korpa is. Rántani se rántassz? nem habarsz? Süteményt sem eszel? vagy kekszet?Abban mint búzaliszt van. Sokkal valószínûbbnek tartom, hogy valamelyik állományjavítóra vagy allergiás.
te, a teljes kiõrlésû liszt szerinted mibõl van? általában búzából, más gabonából sokkal kisebb arányban ;)
A kérdező hozzászólása: Fel is puffadtam tõle, olyan volt mint amit megettem és utána ott bent megállt és nem mozdult... Elég egészséges kajákat eszem, nagyjából már bemértem h mire hogy reagálok belül. Ezt csak azért írtam, mert azelõtt kb. 4 évvel ettem utoljára k.csigát, és amennyire jól esett nem megdolgozni érte, hanem ott volt elõttem, annyira voltam csak sz.rul tõle utána. Meg azért mert ez van ha búzaliszteset eszek, ezért nem rakok még kisebb mennyiséget sem semmibe.
A kérdező hozzászólása: Nem, a kakaó engem majdnem úgy meghajt mint a kávé, a saját kakaós csigácskáimtól pedig semmi bajom nem szokott lenni, + az a kakaó mennyiség amit ezekbe beletesznek nem túl nagy.
A kérdező hozzászólása: A teljes kiõrlés lényege nem pont az, hogy nem fosztják meg a gabonaszemeket a külsõ héjtól, nem fehérítik, stb.? Legalábbis én mindenhol ezt olvastam-ezért ajánlják a natúr gabonapelyheket, az árpát, zabot, barnarizst... Én rosszat még velük kapcsolatban még nem olvastam. A disznókhoz visszatérve, a barátoméknak van családi tanyájuk disznókkal, és õ is mindig megy takarmányért, és úgy daráltatják le, és a disznójukon kb 1 vékony ujjnyi zsír szokott lenni, mindig kiváló minõségû a húsuk mikor leadják õket.Merthogy tulajdonképpen az is teljes kiõrlésû gabona.
nyilván a kakaótól volt neki, mivel a liszt ilyet nem csinál amúgy meg mustármag/lenmag/szezámmag kiskanálnyi minden kajálás elõtt egy nagy pohár vízzel és nem lesz szorulásod
A kakaótól volt szorulásod (ami logikus lenne) vagy a búzaliszttõl?
A kérdező hozzászólása: Igen a sikért azt már be szereztem pont emiatt, de olyan nagy változást nem tapasztaltam, de akkor nem is fogok.:-( Búzalisztet pedig tuti hogy nem adok hozzá, mert múltkor megettem egy kakaós csigát, és utána 2 napig szorulásom volt tõle. Zabpehelylisztet, telj.kiõrl. tönkölybúzalisztet és bio telj.kiörl.búzalisztet szoktam használni, a fehér lisztektõl félek.
Tisztán teljeskiörlésûbõl nem lehet kenyeret sütni. Legalább fele-fele alapon keverned kell


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!