Találatok a következő kifejezésre: A tűzelő kb (15 db)

A tűzelő szukát kb. hány napig bitorolják a kan kutyik?

Legjobb válasz: Maga a tüzelés kb.3 hétig tart.Ezalatt fokozottan "üldözik"a kanok a szukákat.Kb.a 10-15. napig a szuka szívesen fogadja a közeledést,utána inkább már õ lesz az üldözõ.

Maga a tüzelés kb.3 hétig tart.Ezalatt fokozottan "üldözik"a kanok a szukákat.Kb.a 10-15. napig a szuka szívesen fogadja a közeledést, utána inkább már õ lesz az üldözõ.

Van egy fiú és egy lány perzsa cicám. A fiú kb. fél éve van nálunk. A lány 3 éve. Most tüzel a lány cica, de a fiú rá se néz. Találkozott valaki ilyen problémával? Mit lehet kezdeni a fiúval?

Legjobb válasz: nálam is ugyanez volt a szitu - a fiú nem tudta még, mit kell kezdeni a lánymacsekkal, csak pislogott, hogy mi baja van, az meg szegény forgott elõtte a földön, tartotta neki a hátsóját, könyörgött, de semmi :D nyugi, elõbb utóbb rájön :D, nálunk kb a harmadik tüzelési periódusnál jött rá, aztán gyorsan összehozták a kismacskákat :P

nálam is ugyanez volt a szitu - a fiú nem tudta még, mit kell kezdeni a lánymacsekkal, csak pislogott, hogy mi baja van, az meg szegény forgott elõtte a földön, tartotta neki a hátsóját, könyörgött, de semmi :D nyugi, elõbb utóbb rájön :D, nálunk kb a harmadik tüzelési periódusnál jött rá, aztán gyorsan összehozták a kismacskákat :P
Mennyi idõs a fiú cica? Lehet, hogy még nem ivarérett. Kb. 1 éves kora kürül ivarérett egy fiú cica.

Egy évben kb. hányszor tüzelnek a szukák?

Vagy ez hogy van? valaki felvilágosítana?

Legjobb válasz: általában fél évente egyszer, tehát egy évben kétszer. de vannak fajták (pl. tibeti masztiff) ahol csak egyszer tüzelnek a szukák egy évben, de õk a kivételek

általában fél évente egyszer, tehát egy évben kétszer. de vannak fajták (pl. tibeti masztiff) ahol csak egyszer tüzelnek a szukák egy évben, de õk a kivételek
Kb. kétszer. Pontosan is kétszer. Tavasszal és õsszel.
Minden szuka legyen az kicsi, vagy nagy évente 2x tuzelnek.
Ahányszor tûzparancsot kapnak... :-DD (Évente egyszer. A legtöbb állatnál éves párzási ciklusok vannak, azaz minden évben van egy párzási idõszak.)
2x, bizonyos fajták csak 1x.
Kistestûek általában 2x, nagytestûek 1x. De ez nem kõbe vésett szabály, ahogyan az sem, hogy tavasszal és õsszel. Az én kistestûm (amikor még ivaros volt) 3x tüzelt napra pontosan 6 hónapra, az utolsónál kb. 8 hónappal késõbb. És általában télen meg nyáron.
Mindenkit kiábrándítok, a fajtatiszta, lengyel, 36 kg-os szukám 3 havonta tüzel, épp, mint az anyja. Bizony, vannak kivételek. :) De az átlag persze az évente kettõ.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a válaszokat!
Évente kétszer. De pl. az agarak évente egyszer tüzelnek, sõt némelyik másfélévente.

A szuka kutyák 6 havonta tüzelnek, a tüzelés kezdõ vagy befejezõ idõpontjától kell számítani kb. a 6 hónapot?

Fontos lenne körülbelül tudom, mert kutyás programokat terveznénk, csak nem tudom, hogy számoljak a kutyimmal és itthon hagyni nem szeretném. Köszi

Legjobb válasz: Ezt nem fogod tudni kiszámolni. Van kutyám, aki percre 6 havonta tüzel. (Természetesen a kezdõ idõpontot szokták számolni) Van, aki 8 havonta. A magyar agaram jó magyar kutyához híven minden év március 15-én kezdett tüzelni. :)

Ezt nem fogod tudni kiszámolni. Van kutyám, aki percre 6 havonta tüzel. (Természetesen a kezdõ idõpontot szokták számolni) Van, aki 8 havonta. A magyar agaram jó magyar kutyához híven minden év március 15-én kezdett tüzelni. :)
Befejezõ idõpontjától kell számítani, de ezt nem tudod belõni, mint a nõknél a menzesz napját!
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Az én kutyám egészségügyileg rendben az tuti, nem rég voltunk egy kivizsgáláson, mivel a (nem fedezõ) kan kutyák úgy viszonyulnak hozzá mintha mindig tüzelne. Az idõpontot kitûztük és csak remélem, hogy részt tudunk venni a kutyás eseményen. :)
A 4x tüzelõt megnézetném orvossal. Barátnõm kutyája is 3 havonta tüzelt, aztán kiderült, hogy egy akkut méhgyulladása volt.
Ezt nem tudod kiszámolni. Nekem az egyik kutyám mindig máskor tüzel, évi kétszer, de mindig hónapokat csúszik. A másik kutyám a nyári tüzelést napra pontosan ugyanakkor csinálja, a tavaszit viszont nem annyira. xD Van olyan, az én kutyáimmal azonos fajtájú kutya, aki évente egyszer tüzel, másik meg van, hogy 4szer is.
A kérdező hozzászólása: Hûha tényleg sok mindentõl függ akkor reménykedem, sikerül azt az idõpontot kiválasztani, amikor éppen nem fog tüzelni, azért próbálom kikalkulálni. Ha mégsem akkor majd itthon maradunk. Köszi a válaszokat!
Attól is függ, h milyen kutyád van, pl. ismerõsöm kauja egy évben 3x tüzel.
De érdemes állatkórházban beszerezni bogyót és akkor le is rövidíthetõ a tüzelés. Ha esetleg mégis betüzel. :)
Nem meghatározható. Függ: -a kutya kondíciójától -korától -van-e a közelben kan kutya -az idõjárástól (nem esõre, szélre kell gondolni, hanem arra hogy mikor áll be a nagy hideg-nagy meleg vagy hogy hosszabb meleg õsz van pl)
A kérdező hozzászólása: Köszi, igazából nem kell pontosan, csak így tudom melyik hónap jöhet szóba inkább és tudok szállást foglalni. :)
Tenyésztésre szánt kutyusod van egyébként? Mert, ha nem érdemes lenne ivartalaníttatni és akkor nem kéne aggódnod a programok miatt :)

A 1, 5 éves szuka kutyámat az első ellés után (kb.1 évesen) ivartalaníttattuk, ennek ellenére most mégis tüzel. Mi lehet ennek az oka?

Legjobb válasz: Rossz mûtétet végeztek valószínû, csak elkötötték. Ez nem jó, daganatokat is okozhat! Ugyanúgy tüzel a kutyus, párzik is, csak nem tud megtermékenyülni. egészségtelen rá nézve! A helyes ivartalanítás, ha a méhét és a petefészkét is kiveszik.

Rossz mûtétet végeztek valószínû, csak elkötötték. Ez nem jó, daganatokat is okozhat! Ugyanúgy tüzel a kutyus, párzik is, csak nem tud megtermékenyülni. egészségtelen rá nézve! A helyes ivartalanítás, ha a méhét és a petefészkét is kiveszik.
Keress másik orvost, mert aki az elõzõ mûtétet csinálta sajnos rossz munkát végzett, amibõl komoly baja lehet a kutyádnak. Helyre lehet hozni és mielõbb érdemes egy jobb orvosnak megmutatni a kutyádat. Sajnos még mindig vannak olyan sarlatánok az országban, aki petevezeték elkötést csinálnak, szörnyû! Nem a Te hibád, hogy megbíztál ebben az orvosban, remélem a következõ orvos már lelkiismeretesebb és képzettebb lesz. Én is jártam így, és az esetbõl tanulnom kellett.
utolsó vok. Attól h lepontoztatok még igaz. olvass itt utánna: http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=18954
Gratulálok hogy a kölyök-gyerek kutyádat elletted, a problémáddal meg fordulj orvoshoz, mert mi nem vagyunk azok, és nem sokat tudunk tenni azért hogy a kutyádnak jó legyen.
Az még rosszabb ha véletlen. Ha még ennyit sem tud megakadályozni. És most komolyan mi mást tudunk mondani? Nem látunk a kutyába.
Te jó ég... 1 évesen már elletted azt a szerencsétlen kutyát? Te mit szólnál hozzá, ha 12-13évesen szülnöd kéne??? Egy 1 éves kutya még csak testileg érett rá, ahogyan egy 12 éves lány.... Miért nem ivartalanítottátok elõbb...?! Vidd orvoshoz, akár még gennyes méhgyulladása is lehet, ha nem ivartalanították rendesen, abba pedig bele is pusztulhat!
az is lehet, hogy hiába vettek ki mindent, ha bent maradt egy kis méh darabka, az is okozhat tüzelést. De lehet, hogy többet nem lesz ilyen, mert elhal az a darabka. Mindenképpen menj vissza az állatorvoshoz aki csinálta, és kérdezd meg mit tanáscsol, miért lehet ez. Amúgy már hallottam ilyenrõl, elõfordul.
Egy szóval sem irta, hogy direktbe ellette, ne essünk már neki, utána, hogy védekezzen, elvitte ivartalanitatni a kutyust. Igen valószinü, hogy csak elkötötték, és az tényleg nem jó.

Vajon megint tüzel? A 8 hónapos cicám egy hónapja kb 2 hétig tüzelt, aztán abba hagyta! Ma újra kezd szerintem! Dörgölőzik, ha simogatom a fenekét akkor bepucsit és sír mindig!

Meddig tüzel? Mikor vigyem orvoshoz? Mit tehetek hogy jobban elviselje a tüzelést, amíg nem viszem ivartalanítani? Valami gyógyszer?

Legjobb válasz: Tüzelhet akár hónapokig is, amíg nem vemhesül. Nekünk 2 hónap tüzelés után adott a doki hormoninjekciót, amitõl ivartalanítható állapotba került a cica. Szerintem te is beszéld ezt meg a dokival.

Tüzelhet akár hónapokig is, amíg nem vemhesül. Nekünk 2 hónap tüzelés után adott a doki hormoninjekciót, amitõl ivartalanítható állapotba került a cica. Szerintem te is beszéld ezt meg a dokival.
Sajnos tényleg az ivartalanítás a (végleges) megoldás. Nekünk a doki azt mondta, hogy jobb, ha nem tüzel az ivartalanításkor, de azért akkor is meg lehet csinálni. Szerintem hívd fel az orvost, és megmondja mikor viheted! Hidd el, utána Nektek is és s cicusnak is jobb lesz!
ez természetes ha nem akarod akkor ivartalanítsd

Szeretnék 1 kan és 1 szuka kutyát kb egyszerre (kicsiket) amikor ivaréretté válnak akk már "sexelnek" vagy ez nem ugy van mint az embereknél, h amikor megkívánják? Csak akkor történik vmi ha a lány kutya tüzel? és bármikor lehetnek így kiskutyák?

azért vok ilyen tudatlan mert eddig még csak 1 szuka kutyánk volt, az is 1xvolt hasas, mert a szomszédkutyával elcsavargott

Legjobb válasz: mire a kislány kutya tüzelni fog, valószinüleg a kan is ivarérett lesz. Tehát mindenképpen pározni fognak, nem érdekli õket az sem h rokonok, vagy h túl fiatalok ehhez. Mindenképpen javaslom az ivartalanitást, mert évente 2 szer tüzel a szuka, és lehetetlen lesz megelõzni, hogy vemhesüljön. Ráadásul kikészitené, leépitené a szervezetét az évi 2szeri ellés, fõleg ha még kölyökkorában lenne vemhes!

mire a kislány kutya tüzelni fog, valószinüleg a kan is ivarérett lesz. Tehát mindenképpen pározni fognak, nem érdekli õket az sem h rokonok, vagy h túl fiatalok ehhez. Mindenképpen javaslom az ivartalanitást, mert évente 2 szer tüzel a szuka, és lehetetlen lesz megelõzni, hogy vemhesüljön. Ráadásul kikészitené, leépitené a szervezetét az évi 2szeri ellés, fõleg ha még kölyökkorában lenne vemhes!
nem vagy tenyésztõ, nézz körül a menhelyeken, nincs szükség a szaporítókra!! a lány kutyának sem sétagalopp, rörm a szülsé! inkább menj el egy menhelyre önkéntesnek, de ne szaporíts! a fajat mentõk fullonvannak, a legritkább kutyafajtákból is tömögesen dobnak az utcára8hannoveri véreb, kopaszkutya, ridgeback, stb..) nincs szükség, az ilyen önjelölt, sazkértelen nélküli , értelmetlen hülyeségnek. nézd meg a http://www.olcsokutya.uw.hu -n az Egyszeri almok részt
az meg a másik, hogy a szukát legkorábban az 2. tüzelésénél lehet befedeztetni, de ehhez az egész(tenyésztés) nem értesz, tehát ne próbálkozz! nem tudom miért olyan jó neked, hogy látod õket párosodni..szánalmas...
és ezt is alaposan olvasd el. http://olcsokutya.uw.hu/
Mielõtt bármit tennél, ezt olvasd el: http://mancsok.hu/rendelo/ivartalanitas.htm
az nem igy mûködik , hogy szeretnéd h lenne kiskutyájuk... megfelelõ szakértelem nélkül nem lehet. Értesz a genetikához? Tudod, hogy kik a kutyák felmenõi? nemcsak a szülõket, hanem nagyszülõket stb. is ismerni kell. Tudod, mit örökithetnek? Tudod-e h rokonok lehetnek-e? Illenek-e egymáshoz? stb és stb és stb.... Egy tenyésztõ nem rak össze csakúgy két kutyát. A szaporitók a fenti kérdésekre , akár egyre is nemmel válaszolhatnának, õket nem érdekli a fajta, hanem a pénz. egyébként is annyi fajtatiszta vagy keverék kölyök van, hogy nincs is értelme gyártani õket... Egy pároztatáshoz nagyon sok minden kell, elsõsorban tiszta lelkiismeret. Csak annak lehet tiszta a lelkiismerete, aki csak törzskönyves, tenyésszemlén átment, orvosi vizsgálatok tucatján végigvitt kutyákat pároztat és még sorolhatnám. Én nem vagyok tenyésztõ és nem is leszek az, mivel tisztában vagyok vele, hogy nem tudnám megfizetni az ezzel járó költségeket (és mert nem is érdekel a dolog..) A fentiekre azért van szükség, hogy véletlenül sem a saját testvérével pároztassa az ember a kutyát, ill. hogy beteg kutyus mégcsak véletlenül se kerülhessen a szülõk közé. Sajnos van olyan betegség is, ami tünetmentes, ám a kutya lehet annak hordozója. Ha ellenõrizetlenül pároztat valaki kutyákat, nagy esélyt ad annak a szomorú dolognak, hogy beteg kiskutyák szülessenek. Azok a kiskutyák senkinek sem fognak kelleni, így pénzt nem ad értük senki, viszont a meghirdetésükig etetni, oltatni, stb. kell õket. Ez a tenyésztõk feladata, hagyjuk ezt meg nekik szerintem! Egyébként is, a szukák 2 éves korukig semmiképp ne szüljenek. Ha össze van zárva a két kutya akkor nem tudod megakadályozni h megtörténjen a dolog... Meg ha lennének kiskutyák, akkor utánna hogy oldod meg a külön zárást...
Ivartalanítsad mindkét kutyát!! Hozzáértés, szûrés nélkül ne szaporítsd õket!!! Kell-e ivartalanítani? Jelenleg Magyarországon a hobbi célból tartott háziállatok ivartalanítása nem bevett szokás. Bármely társadalmi rétegben megkérdezünk valakit miért nem ivartalanítja kis kedvencét, hasonló válaszokat kapunk: nem természetes, neki is jár egy kis élvezet, el fog hízni, nem akarom megcsonkítani, nincs rá anyagi keret, olyan édesek a kölyökállatok. Nõstény állat esetében még további tévhit, hogy szükséges ivaréretté válnia, de a legjobb, ha az elsõ alom után ivartalanítják. Nézzük sorra ezeket az érveket! Mítosz: Az ivartalanítási mûtét nagyon sokba kerül. (Kortól, nemtõl és fajtától függõen 25 000 és 50 000 forint között van a mûtét ára, mely területenként változhat némileg az ország egyes pontjain. Budapesten és nagyvárosokban drágább.) Tény: Az állat életében egyetlen alkalommal kell a beavatkozást elvégezni. Ha belegondolunk, a megelõzhetõ balesetek, sérülések, daganatos betegségek kezelése során felszámolt összeg ennek sokszorosa, nem beszélve egy esetleges autóbaleset során keletkezõ kárról, az egyszeri kiadás meg sem közelíti az utóbbiak következményét. Az utódok felnevelése, oltatása, féregtelenítése legalább nyolchetes koráig, egy kiskutyára számolva, minimum 20 000 Ft. Az ivartalanítás díja ezzel szemben egyszeri és egy életre szól! Jobb nem sorolni azokat az eseteket, ahol a megszületett kisállatok nem járnak kiadással… Mítosz: Az ivartalanítás lustává és kövérré teszi az állatot. Tény: Egyáltalán nem alapvetõ, hogy egy ivartalanított állat elhízik. Feltehetõen hajlamosabb rá, de egy kis odafigyeléssel, gondos táplálással és sok mozgatással ez teljesen elkerülhetõ. Mítosz: Legalább egyszer hagyni kell szülni õket ivartalanítás elõtt. Tény: Semmilyen átgondolt, biológiai alapja nincs ennek az állításnak. Nem kell, hogy megszüljön, nem tudatosul bennük az „anyaság öröme”, az ösztöneiktõl hajtva párzanak és gondozzák kicsinyeiket, majd késõbb ugyanígy, érzelgõsségmentesen verik el õket a maguk közelébõl. Sajnos nagyon jellemzõ, hogy a gazdák szórakoztatónak tartják a kiskutyákat, kiscicákat, aztán amikor megnõnek, már csak koloncok. Egy állat élete nem játékszer, nem lehet eldobni, ha megunjuk. Sokan megteszik, de mindenkit arra kérünk gondolja végig, mielött kedvtelésbõl szaporítja kedvencét, kedvenceit! Lehet, hogy még jó gazdát is talál nekik ideig-óráig, de annyi rossz sorsú állat van, amelyik már megszületett. Sõt, a fiatal állatokkal sok gond is jár, nem szobatiszták, szétrágnak, tönkretesznek dolgokat, és gondos gazda jelentõs összegeket költ oltásaikra, féreghajtásukra. Nagyon sok egy-két év körüli állat válik gazdátlanná, nõsténybõl is rengeteg, miután vemhes lett… Mítosz: Az ivartalanítás megtöri az állat lelkét. Tény: Az ivartalanítás semmilyen negatív hatással nem lesz az állat lelkére, pszichés állapotára. Az ivartalanítás a szaporodási szervrendszerre hat: megelõzi a késõbbi nemkívánatos kölyköket és azok elpusztítását vagy menhelyre kerülését. Mítosz: Találunk a kölyköknek barátságos otthont, szeretõ gazdit. Tény: Sajnos azoknak a szeretõ gazdiknak, és meleg otthonoknak a száma elhanyagolható lehetõség a több ezer nemkívánt kutya- és macskakölykök számához viszonyítva, akiket kidobnak, kihajítanak, elaltatnak évente. Ráadásul semmi nem garantálja, hogy az általunk elajándékozott kölykök nem jutnak szintén erre a sorsra, hiszen legyen az bármi, a könnyen szerzett könnyebben elvész és kevesebb fejtörést okoz. Jelen esetben azonban élõlényekrõl van szó. A kölyökként gazdához kerülõ kiskutyák nagy része elõbb-utóbb menhelyre kerül (mert hiretelen költözni kell, mert már meguntuk, mert láb alatt van, mert folyton ugat vagy kikaparja a virágokat, vagy mert kaptunk egy másik kölyköt...). Csak kevesen halnak meg öreg korukban ugyanott, ahova kölyökként kerültek... És hogy „nem temészetes”? Ki kérdõjelezi meg, hogy adjon-e enni kedvencének? Pedig az sem természetes. Mióta eszik tápot, konzervet, ember által fõzött ételt egy állat? Vajon a lakásban, kertben tartás és ennyi állat kis helyen tartása természetes? Évente milliós mennyiségû állat síntértelepre kerülése, elaltatása természetes? Sajnálatos, hogy sokan, éppen "állatvédelmi megfontolásból" ellenzik kutyájuk, vagy macskájuk ivartalanítását. Vajon számolnak-e azzal, mennyi fájdalmat és szenvedést okozhatnak ezzel védencüknek, azok utódainak és saját maguknak is? Ez valójában nem más, mint saját, emberi érzelmeink kivetítése az állatokra. Az állatok nem vágynak utódokra, nincsenek emberi érzelmeik, így a fedezést (az "aktust") nem szerelmi/érzelmi, hanem ösztönös alapon élik meg. A hím állatoknak maga az aktus tényleg élvezet. Cserébe, hacsak nem maga a gazda viszi az hímet pároztatni, az állat kóborlásai folyamán veszélyezteti testi épségét, sõt az életét is. A hím állatok összeverekednek a nõstényért, ebbõl sérülések egész skálájával keveredhetnek ki. Ezenkívûl ki vannak téve az elkóborlással járó összes veszélynek: elütheti autó – sõt komoly közlekedési balesetet is okozhatnak, melyért a gazda a felelõs -, valamilyen oknál fogva nem talál haza avagy kutyák esetén befogja a síntér. Gyakori, hogy az állatok, még ha szerencsésen haza is jutnak, valamilyen fertõzõ vagy kullancs által terjesztett betegséget összeszednek. Nos, a nõstény állatok esetében a macskáknál például már az aktus élvezete sem mondható el, hiszen a kandúroknak tüskés a péniszük, oly módon, hogy mikor azt kihúzzák, jelentõs fájdalmat okoznak a nõstény macskának. A nõstény állatok szervezetét megterheli mind a vemhesség, mind a szoptatás. Az elkóborlás és a fertõzések összeszedése is ugyanolyan gyakori. Nem is említve, hogy a párzás idõszakában mennyi bosszúságot tudnak okozni a gazdának, de a szomszédoknak is a megneszült állatok, szétszedett kerítések, vizelettel telijelölt sarkok, átvonyított, átnyivákolt éjszakák… „Nem csonkíttatom meg!” Csonkításnak is nevezhetõ az ivartalanítás, hisz akkor végez az állatorvos megfelelõ munkát, ha a hím állatot heréli, a nõstény állatból eltávolítja mind a méhet, mind a petefészkeket (ezt mindig beszéljük meg az állatorvossal, mielött ivartalaníttatjuk állatunkat!). Azonban ha azt tekintjük, hogy az állat életminõsége nem romlik, pszichésen nem károsul, nem csökken munkaképessége, teherbírása, sõt, az ivartalanítás az egészségvédelemnek majdnem olyan fontos eszköze, mint a védõoltások - mivel az ivartalanított állatok egészségesebben és évekkel tovább élnek -, határozottan pozitívvá válik ez a csonkító eljárás. Gondoljunk csak a mandula- vagy vakbélmûtétre! Ugye a mûtét után is teljes értékûnek vallják magukat? Az állat még csak ennyire sem képes, hogy felfogná és filozofálna rajta. Mikor a legjobb megmûttetni? Nem kell várni az ivartalaníttatással! Az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a tejmirigy daganata. Ez szuka kutyáknál az esetek felében, nõstény macskáknál szinte mindig rosszindulatú formában jelentkezik, és rövid idõ alatt az állat elpusztulásához vezethet. Ennek a betegségnek a veszélye jelentõsen csökken, ha az ivartalanítást 2, 5 éves kor elõtt végezzük el. Az ennél fiatalabb korban, de már a második tüzelés után ivartalanított szukáknál 26%, az elsõ két ivarzás között mûtötteknél 8%, az elsõ tüzelés elõtt operáltaknál 0, 5%-ra csökken a tejmirigydaganat kialakulásának valószínûsége. Ezért lehetõleg az elsõ tüzelés elõtt, 6-8 hónapos életkorban ajánlott a nem tenyésztési célból tartott állatok ivartalanítása! Az elmondottak mellett az ivartalanítással megelõzhetõ a méhgyulladás és a méhdaganatok kialakulása is. Az ivartalanított hím állatoknál pedig nem lép fel here- és prosztatamegbetegedés. A beavatkozás után néhány hónappal abbahagyják a nõstények keresését, így alábbhagy kóborlási vágyuk, amivel redukálódik a verekedések során szerzett sérüléseik, mérgezések, illetve az autóbalesetek során történõ elpusztulás eseteinek száma. Csökken a területjelölés ösztöne, és az agresszivitás. Az Amerikai Egyesült Államokban már gyakorlat az állatok 2-3 hetes korában történõ ivartalanítása, Magyarországon jelenleg ez nem megoldható. Ráadásul ritkábbak a korai ivartalanítás szövõdményei, mint az idõsebb korban végzett mûtéteknél. A fiatal állatok jobban viselik a beavatkozást és kedvezõbb a sebgyógyulás is. Láthatjuk tehát, hogy az ivartalanítás ellen szóló leggyakoribb és legáltalánosabb érvek alaptalanok, leginkább elterjedt hiedelmek avagy az emberek érzelmeinek kivetítése az állatokra. Mit tegyünk, ha ivartalaníttatni akarjuk állatunkat? A legfontosabb, hogy lehetõleg az ivaréretté válás elõtt tegyük, ha erre nincs mód, akkor a nõstény állatoknál tüzelés alatt és a vemhesség félideje után csak nagyon gyakorlott, nagy tapasztalatú állatorvossal végeztessük el. Nyugodtan ivartalaníttatható azonban a felpárzott állat, miután már nem tüzel. Felesleges különbözõ hormont tartalmazó készítményekkel elvetéltetni (ami talán nem is olcsóbb a mûtétnél), és ezzel megkínozni az állatot (ez a késõbbiekben még sok gondot okozhat, rendszeres hormonkezeléssel tönkretesszük az állat egészségét). Az ivartalanítás manapság rutinmûtét, egyedül arra kell odafigyelni, hogy az állatot ne csak elkössék, mert az különbözõ daganatos betegségek forrásává válhat. Sok állatorvos azt tanácsolja, hogy az elsõ tüzelést várják meg. Ezzel mi is egyetértenénk, ha nem dolgoznánk folyamatosan menhelyi és utcáról összeszedett állatokkal. Az a tapasztalatunk, hogy nagyon sok szuka elvész tüzeléskor. Kérjük, hogy ha az állat eleve szökõs vagy ha egy kis esélye is van, hogy elszabadulhasson, akkor inkább még a tüzelés elött mûttesse meg! Gyakorlott állatorvos ezt a mûtétet is kockázatmentesen megoldja. Akármennyire jól el tudja zárni állatát, feltétlenül tegyen a nyakába egy cipõfûzõre kötve (de ne közvetlenül a nyakörvre, mert azt gyakran lelopják a kóbor állatról) egy bilétát az állat nevével és címével, legyen chippezve, és ha elveszne, miután megkerült és befejezte a tüzelést ivartalaníttassa azonnal, különben meglepõdve tapasztalja majd, hogy ezentúl mennyivel több kutyáról kell gondoskodnia. A konkrét teendõk: Mûtét elött 12 órával az állat nem ehet és nem is ihat. Mûtét után figyelni kell, amíg teljesen magához nem tér. Melegre van szüksége az állatnak, általában csak az elsõ napon, de van olyan állat is, amelyiknek hosszabb idõn át. Az elsõ nap csak ihat, második naptól fogva ehet is. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a külsõ varrat ne felszívódó legyen, mert az sipolyt okozhat, varratszedésre 8-12 nap után szokott sor kerülni. A seb nem megfelelõ gyógyulása esetén elõfordulhat antibiotikumos utókezelés.
Kicsit ellentmondásos vagy: "nem akarom tenyészteni", "szeretném ha egyszer lennének kiskutyák" Ha szeretnéd a kutyákat (a sajátaidat és magát a fajt), akkor ilyen a fejedben meg se fordulna. Ha szeretnéd a kutyákat akkor tudnád, h azzal h megszületik egy alom, rosszat teszel a fajnak. Önzõ vagy. Szeretnél tanúja lenni a születés csodájának? (majd legyél tanúja akkor amikor a saját gyereked születik) Szeretnél megtartani egyet? (egyik szülõre sem fog hasonlítani mivel szakértelem nélkül teszel össze lehet h két össze nem illõ kutyát) Hadd legyen nekik is jó egyszer? (etológusok bebizonyították, h a kutyák nem élvezik a szexet, sõt kifejezetten kellemetlen nekik, és csakis a fajfenntartó ösztön miatt szexelnek) És hasonló tévhitekben ringatod a saját vágyaidat. Szeresd csak a kutyákat! (ha valóban szereted õket akkor szereted az összeset, a fajt, mert hûséges, mert feltétel nélkül szeret - és nem csak a sajátodat! És ahogy a sajátodnak nem akarnál rosszat, így a magánaka kutya fajnak se akarjál...)
A kérdező hozzászólása: nemértitek h 1pár kutyát sznék, és nem tenyészteni akarom, csak ha majd lesz kutya amugy meg megveszik a kutyákat a normálisabbak
TE meg nem fogod föl hogy mi mit írunk!
Miért ivartalaníttassuk kutyánkat? Cerberos Egyesület - IvartalanításElsõsorban azért, hogy - akaratunkon kívül se - gyarapítsuk a menhelyeken, sintértelepeken sínylõdõ vagy az utcán kóborló kutyák számát! Szinte hihetetlenül hangzik, ám igaz: Magyarországon több tízezer jobb sorsra érdemes kutya vegetál ezeken a helyeken, sokuk mostoha körülmények között várja örökbefogadó gazdáját - vagy a halált... Ne szaporítsuk a számukat, gondoskodjunk róla, hogy ne szülessenek meg olyan almok, amelynek tagjaira méltatlan, embertelen sors várhat.
A kérdező hozzászólása: SZERETNÉM , HA LEN NE MAJD KISKUTYÁJUK, de ugy tudom, n hogy az elsõ tüzelésnél nem szabad h vemhes legyen, de akk mit csináljak?
A kérdező hozzászólása: 14: 50 ez min szép és jó, de falun ez senkit nem érdekel, és mégis szépek és egészségesek a kutyák

A fox terrier kutyánk kb 3 hete tüzel, kiszökött éjjel és 2 kutyával láttuk reggel, lehet vemhes?

Teljesen véletlenül történt, ezelőtt nem szökött még ki, de most kirágta az egyébként bombabiztos kaput. 5 éves kutyáról van szó, a másik két kutya egy puli és egy pointer keverék volt. nagyon aggódom hogyha kiskutyák születnek valami bajuk lesz télen, meg amiatt is, hogyha a pointer lesz az apa, nem lesznek-e túl nagytestűek a kiskutyák és nem lesz-e valami probléma a szülés közben? Kérlek adnátok tanácsokat mit tegyünk? meg lehet-e ilyenkor még akadályozni a terhességet valami gyógyszerrel? persze én ezt nem akarom, mert már el is határoztam, hogy megtartunk egyet a barátommal, de ha a józan eszemre hallgatok nyilván jobb lenne, ha nem születnének meg.

Legjobb válasz: Ivartalanítás!

Ivartalanítás!
Ha tudnád, milyen nehéz ma keverék kutyáknak jó gazdit találni, hát még ha feketék lesznek.Ivartalanítás, még most, de a vemhesség alatt bármikor lehet.
Ha pedig úgy döntötök, hogy társat szeretnétek a kutyátoknak, a foxi fajtamentésnél telt ház van.Szinte naponta könyörögnek azért is, hogy legalább ideiglenes befogadók legyenek.Fajtatiszta foxikról van szó.
Még HOLNAP jelentkezzetek be ivartalanításra!! Vemhesen is lehet, a menhelyek/gyepmesteri telepek tele vannak keverék kölykökkel, a legtöbb láncon vagy elaltatva végzi, nem szabadna még többnek születnie!!
Lehet bizony, jóformán az utolsó pillanatig.Ne tudd meg, mennyi komplikáció akadhat egy szülésnél és mennyi anyagi ráfordítást igényel, hogy a vemhes szukát és aztán 4-5-6 kölyköt gondozzatok, egyenként oltassatok, csippeltessetek, féregtelenítsetek, normális táppal tápláljátok stb-és ezt minimum 8 hetes korukig.A másik, lehet, hogy a barátoddal egyet megtartanátok, de a szomorú tény az, hogy 2 millió gazdátlan(!)kutya mellett a fajtatiszta kutyák sem kellenek senkinek, a fajtamentõk oldalai tele vannak szebbnél-szebb kutyákkal, sokuk már évek óta gazdira vár...Ehhez képes, ha mondjuk születik öt kicsi, hová tesztek négyet, ha a keverék kölykök senkinek sem kellenek?Van lehetõségetek akár öt kutyát felnevelni, etetni, orvosi ellátást, stb biztosítani?Az ivartalanítás mindenki számára a legjobb opció.(A szukának is, bár szerint az elõnyeirõl hallottál már-nem lesz több tüzelés, nem szökik, nem jönnek a kanok, nem lesz vemhes, nem lesz álvemhes, nem fog emlõ-vagy méhdaganatban, gyulladásban elpusztulni stb stb)
Lehet. Egyébként a kutyáknál van olyan, hogy 2, vagy még több kantól vannak a kiskutyák, tehát a fele foxi-puli, a másik fele foxi-pointer lenne.
Igen, a harmincötödik napig!
A kérdező hozzászólása: koszi az infókat, igen ezt én is így gondoltam, csak nem akartam butaságot mondani. és a téli születésnek mik a veszélyei? amikor még nagyon kicsi voltam voltak kölykei télen az elõzõ kutyánknak, de mindegyik sorra meghalt, anyukám azt mondta, hogy mind férgesek lettek. nem tudom mennyire a szüleim hibája ez, eléggé felelõtlennek tartom õket emiatt mindenesetre. a kutyák kint lennének valószínûleg a garázsban, ami használaton kívül áll teljesen, egy elkerített résznél, ez mennyire megfelelõ nekik?
A kérdező hozzászólása: vemhesen is lehet ivartalanítani?
A kérdező hozzászólása: Most beszéltünk az állatorvossal, õ az injekciót ajánlotta, az is ugyanannyiba kerülne, mint az ivartalanítás. Szüleim injekciót akarnak, mivel az elõzõ kutyánk szerintük teljesen meghülyült miután ivartalanítottuk. Melyik a jobb, és hogy zajlanak ezek?
Sok száz kutyát ismertem, akiket ivartalanítottak és semmi bajuk nem volt utána. A hormoninjekció többet árt, mint az ivartalanítás.
Az injekció nagyon durva hormonbomba, a lehetõ legrosszabb, amit tehettek :S Egyértelmûen ivartalanítani kéne!!

Nagy bajban vagyok! Mikor tüzelnek először a lány kutyák? Miénk 7 hónapos és alul nyalja magát ez a tüzelés jele? Ma rámászott egy kan kutya kb 2 percet volt rajta . Lehet terhes?

Legjobb válasz: Bármikor tüzelhet már. És hagytad hogy a kutyádon 2 percig rajta legyen egy szukakutya?????? jó gazdi vagy te hallod. Mi kutyánk 6 hónapos, de ha rámászik akár fiú akár lánykutya egy "rugjuk" le róla. És ez is akkor van amikor kutyaoviba vagyunk és játék van.

Bármikor tüzelhet már. És hagytad hogy a kutyádon 2 percig rajta legyen egy szukakutya?????? jó gazdi vagy te hallod. Mi kutyánk 6 hónapos, de ha rámászik akár fiú akár lánykutya egy "rugjuk" le róla. És ez is akkor van amikor kutyaoviba vagyunk és játék van.
*egy=egybõl
hát pontosan az nincs kitalálva hogy mikor tüzelnek a kutyák de ha rajtavolt a másik kutya 2 percig akkor lehet már terhes. és amúgy bocsi de tényleg felelõtlenség volt rajtahagyni a másik kutyát. az én kutyámat ivartalanítottuk. szerintem tegyed te is ezt.
Nem hiszem, hogy vemhes lenne, de valószínûleg tüzel. Ivartalaníttassátok, ha nem akartok tõle kölyköket, különben ha most vemhesül, az veszélyezteti a kutya egészségét.
A kérdező hozzászólása: Játszottak, az én kutyám félt és egyszer betámadta a kan kutya egybõl szedtem leróla nem tudom mennyi idõt volt rajta.Nem tudom, hogy számít, hogy a kutyám farka teljesen bevolt húzva maga alá
Kölyköket semmiképp ne akarjatok tõle. Vigyétek dokihoz. Ha most vemhesül, akkor az egészsége szempontjából csak az azonnali ivartalanítás jó. Meg egyébként is.
A kérdező hozzászólása: Nem vagyok felelõtlen gazdi!Két év alatt négy kutyám pusztult el egyik sem volt még két éves sem.A pénzt nem sajnáltuk gyógyítottuk , de hiába 1.500.000Ft-t költöttünk rájuk.Most van egy tacsim ivartalanítva van utána jött a pincsi keverék kutya, de kifogytunk a pénzbõlés olyan apró hogy még altatni sem merem.Mindegyik mentett kutyus.
Ha be volt húzva teljesen a kutyád farka, akkor nem vemhes, mert egyszerûen a kan nem tudott betalálni neki. Ha két kutya párzik, az egyértelmûen látszik. Ha csak áll a hátán és hágó mozdulatokat tesz, attól az még nem párzás. A nõsténynek félre kell csapnia a farkát, a kan kutya nemiszerve pedig "kibújik", megdagad, maga alá fogja a szukát, beilleszti, stb. Ezenkívül a tüzelés vérzéssel kezdõdik, és a vérzés csökkente után, a 9-12. nap környékén engedi magához a kant. Csöndes tüzelésnél elõfordul, hogy nem tapasztal a gazdi vérzést. Szerintem is ivartalanítsd a kutyusod, amint lehetõséged adódik rá.
mentett kutyára meg pláne vigyázni kell, vegyél egy tüzelõ bugyit neki és abban sétáltasd! na hagyd, hogy kölykei legynek! agyébként hosszú távon akkor is az ivartalanítás a megoldás, tehát keress egy jó dokit, annak nem probléma, ha pici a kutya(egyébként már bocs de egy kisebb pincsi sem pici annyira..)

Golden szukámnak most jött meg a mikulás ( :D, menstruácuó ), kb 4 napja, szóval most tüzel. Mi baja?

Most lesz 6 éves még nem voltak kölykei.És ma is mikor hazajöttem tök depisnek t?nt alig volt életkedve(kénytelen voltam feljavítani egy kis sonkával).Máskor meg tök boldog alapjáraton.

Legjobb válasz: Keritésen keresztül biztos nem történt meg!!:) De vannak erre praktikák mi például sortot adtunk rá:D A fenék részen kivágva egy lyukat hogy kitudja dugni a farkát

szerintem ivartalaníttasd, 6 éves kora után amúgy sem illik tenyészteni vele.. A Magyar Állatorvosi Kamara Szakmai, Továbbképzési és Oktatási Bizottságának állásfoglalása az ivartalanítás kérdésében (A Cerberos Állatvédõ Egyesület MÁOK elnökéhez intézett kérdései alapján) Kérdés: Szükséges-e akár a kan, akár a szuka kutyáknak életükben párosodniuk? Válasz: Nem. Kérdés: Szükséges-e bármilyen okból a szukáknak életük során legalább egyszer elleniük? Válasz: Nem. Kérdés: Okoz-e bármilyen formában jellembeli, magatartásbeli változást a szukák és kanok ivarérés elõtti és ivarérés utáni ivartalanítása? Válasz: Igen, kedvezõ változásokra számíthatunk. A korai (6 hetes - 3 hónapos korban elvégzett) és az ivarérés elõtti (3-6 hónap között elvégzett) ivartalanítás esetén a viselkedési problémák pl. agresszió, elkóborlás stb. kialakulásának valószínûsége minimális, míg az ivarérés után elvégzett ivartalanítások esetében jelentõs lehet. A korai és ivarérés elõtti ivartalanítás hatására az ivartalanított egyedek kölyök kora „megnyúlik”, a kölyökre jellemzõ viselkedés (pl. játékosság) a nem ivartalanítottakhoz viszonyítva hosszabb ideig tart. Kérdés: Okoz-e elhízást az ivarérés elõtt vagy után végzett ivartalanítás? Válasz: Nem feltétlenül. A gazdán múlik. Az ivartalanított eb hajlamosabb az elhízásra, a takarmány energiatartalmának 20-30 %-os csökkentésével az elhízás egelõzhetõ. Kérdés: Van-e hatással az ivarérés elõtt, illetve után végzett ivartalanítás az ivar és járulékos szervek daganatos megbetegedéseinek kialakulásában? Válasz: Igen, határozottan jótékony hatása van az említett megbetegedésekre ill. azok megelõzésére. Mind a korai, mind az ivarérés elõtti ivartalanítással kapcsolatban elmondható, hogy a méhbetegségek, a tejmirigy daganat, a herebetegségek kialakulásának valószínúsége gyakorlatilag nulla, a prosztata megbetegedések kialakulása minimális. Az ivarérés utáni ivartalanítás is jelentõs pozitív hatással van az említett megbetegedések kialakulására, sõt egyes betegségek (prosztata, cukorbetegség, stb.) kezelésében az ivartalanításnak is nagy szerep jut. A nemi hormon függõ végbélnyílás környéki daganatok elõfordulása mindhárom módszerrel megelõzhetõ vagy csökkenthetõ. Kérdés: Milyen hatással van az ivarérés elõtti vagy utáni ivartalanítás az álvemhesség kialakulására? Válasz: Az ivartalanított szukáknál álvemhesség nem fordul elõ. Ajánljuk továbbá az ivartalanítás helyes idõpontjának megválasztásával kapcsolatban az alábbi linket: http://rendelo.mancsok.hu/ivartalanitas.htm
Keritésen keresztül biztos nem történt meg!!:) De vannak erre praktikák mi például sortot adtunk rá:D A fenék részen kivágva egy lyukat hogy kitudja dugni a farkát
4 naposan még nem veszi fel a kant, így kicsi az esélye, viszont ha nem ivartalaníttatod akkor érdemes kipróbállni a beofil nevõ készítményt elveszi a szagukat így a kanok nem jönnek kilóméterekrõl.
A kérdező hozzászólása: oksa köszi ^^,
A kérdező hozzászólása: 19:01 köszí kielégítõ volt :D és köszönöm a többieknek is :)
Gõzöm sincs mi baja, ahhoz nem értek. De ha csak ilyen nagylyukú drótkerítés van, vagy hasonló, bizony megtörténhetett, a kutyák igen kreatívak (tapasztalat).
17:49 nagyon is megtörténhet! Láttam én már olyat! a kutyákban annyira erõs ilyenkor a fajfenntartási ösztön hogy megoldják bárhogy! Vidd orvoshoz és a továbbiakat vele beszéld meg!
Nagyon nem értem a kérdést, de ha azt akarod kérdezni, akkor: igen, a tüzeléstöl depresszios. Általában ilyenkor a szukák kedvetlenebbek, étvágytalanabbak. Még kb. 5 napig fog vérezni, utánna 4-5 napig nagyon figyelj rá.
simán megtörténhetett kerítésen át is..
Igen a kutyád tüzel szóval vigyázzatok rá!!!
szerintem ivartalaníttasd, ez a legjobb megoldás, ha nem kiállítási kutya.. a méhráktól, emlõráktól, petefészekráktól, álvemhességtõl, gennyes méhgyulladástól is megvéded, és tovább fog élni, valamint kisebb eséllyel lesz cukorbeteg.. a fenti betegségek egytelen ellenszere az ivartalanítás.. az én szukám is ivartalanított, nem bántam meg..

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!