Találatok a következő kifejezésre: A török alatt, a magyar (4 db)

A török uralom alatt, a magyar lakosság hány százaléka "tért" át a muzulmán vallásra, és tartották meg a leszármazottak?

Gondolom elég elenyész? lehetett, de hol találok róla valamilyen adatot?

Legjobb válasz: jelentéktelen. a törökök az általuk megszállt területen nem terjesztették saját hitüket, meglehetõsen toleránsan viselték a más vallásokat. (nem mindenhol, a szerbeket például keményen térítették) igaz, mindet semmibe vették, hitetleneknek, gyauroknak titulálták õket. tehát az embereket nem kényszerítette semmilyen körülmény, hogy áttérjenek, maguktól pedig nem tették. errõl nem hiszem, hogy találnál hiteles forrásokat, ilyen témával nemigen foglalkoztak. a török szolgálatban lévõ magyar íródeákok, és cigányság között volt, aki áttért. és persze az asszonyok között, akiket törökhöz adtak feleségül, illetve a török szolgálatában lévõ magyar katonák. hegyi klára foglalkozik a témával pár írásában, keress rá, többet is megtudhatsz belõle

jelentéktelen. a törökök az általuk megszállt területen nem terjesztették saját hitüket, meglehetõsen toleránsan viselték a más vallásokat. (nem mindenhol, a szerbeket például keményen térítették) igaz, mindet semmibe vették, hitetleneknek, gyauroknak titulálták õket. tehát az embereket nem kényszerítette semmilyen körülmény, hogy áttérjenek, maguktól pedig nem tették. errõl nem hiszem, hogy találnál hiteles forrásokat, ilyen témával nemigen foglalkoztak. a török szolgálatban lévõ magyar íródeákok, és cigányság között volt, aki áttért. és persze az asszonyok között, akiket törökhöz adtak feleségül, illetve a török szolgálatában lévõ magyar katonák. hegyi klára foglalkozik a témával pár írásában, keress rá, többet is megtudhatsz belõle
Nem azért nem terjesztették a hitüket, mert toleránsak voltak, hanem mert a muzulmánoknak nem kellett adót fizetniük. Volt pár elõkelõbb család, akik a jó viszony érdekében át akartak térni, és nem engedték nekik. Szóval valószínûleg semennyi.
Inkább fordítva volt: az itt lévõ törökök "magyarosodtak". Miután kivonultak a törökök, sok muszlim család itt maradt, és késõbb megkeresztelkedett.
Létezik egy ilyen népcsorport ezzel a kérdéssel kapcsolatban, azok a magyarabok akik Észak-Afrikában élnek.
A bosnyákokat teljesen elmuzulmánosították, de minket nem sikerült!!

Lehetséges az, hogy valaki semmi készüléssel, négy év alatt minimális tanulással ötösre írja meg mind a magyar, töri és matek érettségit?

Nem rólam van szó, egyik ismer?söm ezt állítja magáról, már 2-3 éve érettségizett.

Legjobb válasz: Hát magyarra úgy igazán nem lehet készülni. olvasásértés, önálló szövegalkotás. ha mázlijavan abból lehet 5ös. matek... ha érti a matekot, akkor abból is. töri.. hát középszinten az atlasz nagyon sokat segít, de azért ott egy minimális háttértudásra szükség van...

Hát magyarra úgy igazán nem lehet készülni. olvasásértés, önálló szövegalkotás. ha mázlijavan abból lehet 5ös. matek... ha érti a matekot, akkor abból is. töri.. hát középszinten az atlasz nagyon sokat segít, de azért ott egy minimális háttértudásra szükség van...
Magyart, matekot igen, törit nem hinném. Ám nézz itt jól szét, az ide írogatók zöme semmi tanulással 90% feletti érettségiket irtak. :) Erre szokták azt mondani, hogy messzirõl jött ember azt mond, amit akar. Nem kell mindent elhinni. Lehet tanult õ arra az érettségire, csak most menõbb beállítani úgy, mintha nem készült volna rá.
Szerintem a magyart, törit esetleg, de a matekot nem. Sok-sok gyakorlással nagyon egyszerû a matek, de hiába érti, ha nem gyakorol.
Én is magyar törire szavaznák. Magyarból elég, ha tudsz olvasni és írni, történelemnél meg ha gyorsan tudod használni az atlaszt, akkor minden szükséges dolgot kiszedhetsz belõle.
A magyart simán. A töri is hihetõ amúgy. Én végig tök sötét voltam töribõl, a tanárom is szar volt (pl. elfelejtette leadni a 48-as szabadságharcot...). Érettségi elõtt elolvastam a 4 könyvbõl azokat a részeket, amik a követelményben benne voltak, és 5-ös lett. Ha vki nem annyira sötét, mint én, akkor lehet, hogy a 4 év alatt ráragadt. Annak is nagy része csak szövegértés...
Utolsó vagyok. Matekot is meg lehet írni jóra, ha alapból érti és éppen olyan feladatot fog ki, amit logikával meg lehet oldani.
4 év ált suli meg 4 év közép
Kétlem, hogy egy másfél hétnél többet készültem az összes érettségimre. Ja igen, matekra többet, de ott végig bukdácsoltam, végül hármasra érettségiztem.


Jobban jártunk volna, hogyha a Török Hódoltság alatt felvesszük az Iszlámot, ahelyett, hogy a Habsburgokkal szövetkeznénk, és egész Magyarország (A magyar királyság és az erdélyi fejedelemség területe is) csatlakozik az Oszmán Birodalomhoz?

Végülis ha megnézzük, egyik nagy birodalom, nagyhatalom se bánt még velünk olyan normálisan és barátságosan a történelem során, mint a törökök.

Legjobb válasz: "Az éjszaka azon titkos órájában, amikor a matematikusok nullával osztanak, a történészek azt kérdezik: Mi lett volna, ha...?" Törökországban amúgy beszéltem errõl helyiekkel, és nem úgy élik meg, hogy õk hódítottak volna, hanem úgy, hogy volt ugyan némi akadékoskodás az elején, de késõbb vállvetve küzdöttünk Bécs ellen. Békés együttélésként gondolnak rá. Ha belegondolunk, nem térítettek erõszakosan, nem erõltették a saját nyelvüket, adót szedtek meg átszervezték a közigazgatást, de kb ennyi.

"Az éjszaka azon titkos órájában, amikor a matematikusok nullával osztanak, a történészek azt kérdezik: Mi lett volna, ha...?" Törökországban amúgy beszéltem errõl helyiekkel, és nem úgy élik meg, hogy õk hódítottak volna, hanem úgy, hogy volt ugyan némi akadékoskodás az elején, de késõbb vállvetve küzdöttünk Bécs ellen. Békés együttélésként gondolnak rá. Ha belegondolunk, nem térítettek erõszakosan, nem erõltették a saját nyelvüket, adót szedtek meg átszervezték a közigazgatást, de kb ennyi.
Sosem lehet tudni, de a józan ész és a mai állapotok azt diktálják, hogy még távolabb lennénk a nyugati színvonaltól, mint most. Azon kívûl a török birodalom az elsõ világháború után felbomlott, így onnantól kezdve ugyanaz várt volna ránk, ami amúgyis.
Nem. Nézd meg, mi a különbség ma Macedónia és Szlovénia között. Ez magáért beszél a Habsburg és az oszmán uralom végeredményének tekintetében. Az oszmán uralom katasztrofális elmaradottságot és leszakadást eredményezett az egész Balkánon. Magyarországnak éppen az a szerencséje, hogy a törökök sohasem tudták teljesen meghódítani. Mellesleg az akkori Magyar Királyság lakossága egészen másképp élte meg ezt a "normális és barátságos" bánásmódot, mint ahogyan Te ezt ma a 21. századból elképzeled.
Kerdezzuk meg Hunyadi Janost, Dobot, Zrinyit, Szondyt, mit szolnanak az otlethez.
"hogy nem nézek minden muszlimot, iszlámot támogató ember erõszakosnak, ellentétben veled. " Összetévesztettelek egy másik felhasználóval. Bocs. Én sem nézek minden muszlimot erõszakosnak, pont azért tettem hozzá a megkülönböztetõ jelzõt. Vannak erõszakos iszlamisták és vannak nem erõszakos iszlamisták.
Legjobban akkor jártunk volna ha a Rákóczi forradalom sikeres, Magyarország 1700tól már saját magában kormányozott volna. Ugye jött 1800ban Napóleon, aki nem éppen szerette a habsburgokat, viszont néhány írásából kiderül, hogy a magyarokat szerette. Teljesen máshogy sodródhattunk volna bele az elsõ világháborúba, a nemzetiség körülöttünk talán nem kaptak volna ekkora erõre, de minimum nem mertek volna lázadozni.
"a nemzetiség körülöttünk talán nem kaptak volna ekkora erõre, de minimum nem mertek volna lázadozni." Újraírni nem akarod a történelmet?
Hihetetlen, hogy ezen az oldalon senki nem ismeri a nagybetk helyes használatát. Török Hódoltság és Iszlám vs. erdélyi fejedelemség.
Nem és ha te vagy az oldalra kétheti rendszerességgel írogató erõszakos iszlamista, akkor menj a...
Én arra gondoltam hogy ha szövetkeztünk volna velük, köztudott(na jó, sajnos nem) hogy Magyarország mentette meg európát(akik 1920-ban meg is hálálták, sõt késöbb is...).Szóval ha szövetkeztünk volna nem tartott volna sokáig elfoglalni európát, azután meg az orosz frontot is könnyen megnyertük volna.Valószinûleg belementek volna, mert akkor mindkettõnkél köztudott volt hogy hunok vagyunk.
ha behódolunk nekik akkor sem lettünk volna teljes jogú szövetségesek, max valami hûbéresek...ugyan úgy rosszul jártunk volna, ebbõl a helyzetbõl nem jöhettünk ki jól egyik oldalon sem
Ja nagyon barátságosak voltak, télleg Az 1500as évek elejéig azonos ütemben fejlõdtünk a többi európai hatalommal, aztán jöttek a barátságos törökök, és egy csatamezõt, sivatagot csináltak belõlünk vagy 300évre A 16.század elején 4és fél millió volt az ország népessége, hasonlóan a franciákhoz, õk asszem 5en voltak Az 1790es évekig a többi ország népessége megnégyszerezõdött, míg mi 4millió alá estünk, mert a folyamatos harcokban meghaltak, vagy elmenekültek innen A településeket kifosztották, felégették És az általuk kiirtott magyarok helyére jöttek a tótok, oláhok, ennek még tudjuk mi lett a következménye Mennyenek a törökök a bús fa.szba!!
Nyilván azért nem keresel ki mert nincs! Különben megtennéd! Ennyi!
Az izraeli vagyok Azt hiszem 33-as, hogy tevedsz. Nem a vallasod miatt pontoznak le, hisz van itt a GYIK-on mindenfele vallasu ember. A mely hited miatt sem, az emberek hajlamosak tisztelni a hitet. A NYILVANVALO "teves" allitasaid a baj. (Hadd ne keressek ki ilyeneket, szep listat lehetne osszeallitani). A kritikatlan elfogultsagod a baj.
Hát például azért, mert feltesznek egy kérdést, hogy "Miért lettél muszlim?" én meg megválaszolom, hogy azért mert egyistenhit van benne, meg nincsenek szentek imádata, stb. és ezért leszavaznak 0%-ra!
Vajon miért vagy 33%-os?
1. Már a honfoglaló magyarok között is voltak muszlimok. 2. Az Oszmán Birodalom alatt nagyon sokan felvették az Iszlámot, és mecseteket is építettek, csak megölték, vagy elüldözték õket(pedig magyarok voltak), a mecseteket, meg lerombolták. 3. Mindenképp jobb lett volna, de csak azzal a feltétellel, ha tartottuk is volna a vallást, és nem puhulunk el(pl mint maguk a törökök). 4. Ami késik az nem múlik!
"Jobban jártunk volna, hogyha a Török Hódoltság alatt felvesszük az Iszlámot" Kétségkívül. Albánia, Koszovó, Bosznia és más mintaországok mutatják, hogy mennyire elõnyös muszlimnak lenni. "Végülis ha megnézzük, egyik nagy birodalom, nagyhatalom se bánt még velünk olyan normálisan és barátságosan a történelem során, mint a törökök." Szerintem szándékosan provokálsz.
A kérdező hozzászólása: "Nem és ha te vagy az oldalra kétheti rendszerességgel írogató erõszakos iszlamista, akkor menj a..." Nem vagyok iszlamista, ateista vagyok, de annyi toleranciám azért van az iszlám felé, hogy nem nézek minden muszlimot, iszlámot támogató ember erõszakosnak, ellentétben veled. Te máris elkönyveltél engem "erõszakos iszlamistának" csak mert a szövegemben szerepelt az "iszlám felvétele" kifejezés, anélkül, hogy bármit is tudnál rólam.
"És nagyjából a 18. század szintjén tartana a világ fejlõdése :) ))" Jaj ne, nem dobálozhatna minden retardált atommal...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!