Találatok a következő kifejezésre: A táppénzt brutto vagy (41 db)

9 hetes pocis vagyok, a táppénzt, bruttó vagy a nettó után kapom?

Legjobb válasz: a bruttó után fogod kapni én is az után kapom. 37 hetes kismama

a bruttó után fogod kapni én is az után kapom. 37 hetes kismama
A táppénz is és minden fajta tb-s juttatás BRUTTÓ után jár. A keresõképtelenség évében és az azt megelõzõ évben kapott bruttó jövedelmek átlagából számolják. Ha volt megelõzõ két éves folyamatos biztosítási jogviszony, akkor 70%, ha nem volt, akkor csak 60%.
szia! Én pedi a táppénzt a nettó bér után kapom , és mindössze a netto bér 70%a, sajnos...kicsit én is megdöbbentem, mert többre számitottam:(
A pótlékokkal növelt bruttót kell nézni és ha jól tudom annak a 70%-a a bruttó táppénz, de abból csak adót vonnak járulékokat nem.

Mennyi a táppénz 2012-ben? A munkabér hány százaléka? Ja, és a bruttó vagy nettó bért veszik alapul?

Legjobb válasz: szia példa : 93000.- a minimálbér (bruttó) 65% táppénz (bruttóból számolják) ami ki jön (60450.-) abból még adót vonnak és a hiányzó adójóváírást is vond le tehát kb. 43350 .- körül kapsz kb. elnézést mindenkitõl ha tévesen számoltam.

szia példa : 93000.- a minimálbér (bruttó) 65% táppénz (bruttóból számolják) ami ki jön (60450.-) abból még adót vonnak és a hiányzó adójóváírást is vond le tehát kb. 43350 .- körül kapsz kb. elnézést mindenkitõl ha tévesen számoltam.
A kérdező hozzászólása: Köszi. És ez a betegszabira is vonatkozik? Az is ennyi?
a táppénz a betegszabira vonatkozik nem?
A kérdező hozzászólása: Betegszabinak hívják az elsõ 15 napot, utána kapod a táppénzt. A betegszabit a munkáltató adja, a táppénzt az állam. Azt hiszem a mértéke is különbözik egy picit, de erre lennék kíváncsi én is.
http://berkalkulator.org.hu/betegszabadsag-2012-jogosultsag-.. hátha itt találsz okosságot :) A betegszabadság 2012-ben is változatlanul 15 nap lesz. Igénybevételéhez kezelõorvosi-, ill. kórházi ellátás esetén, kórházi igazolás kell. A betegszabadság idejére a munkavállaló a távolléti díj 80%-át kapja meg.. Amennyiben a munkavállalónak olyan a munkaidõ beosztása, hogy heti 2 pihenõnapnál több jár, a betegszabadság kiadásánál a hét minden napja munkanapnak számít, két pihenõnap kivételével.


Terhességi táppénz esetében a Bruttó vagy a nettó jövedelemből számítják ki a táppénzt?

Legjobb válasz: MInden ellátást a bruttó jövedelembõl számolnak.

MInden ellátást a bruttó jövedelembõl számolnak.

A táppénz a bruttó vagy a nettó fizetésem 70%-a?

A helyzet az, hogy amióta megmondtam a f?nökömnek, hogy kisbabát várok, azóta utál és képtelen normális emberi módon hozzám szólni amit én nagyon nehezen viselek. Viszont a pénzre szükségünk van, de azon gondolkodom, hogy azért annyit nem ér az a fizetés, hogy a gyermekem egészségével játszadozzak, mert még a vizsgálatokra is nagyon nehezen enged el.

Legjobb válasz: A táppénz alapja a jogosultságot megelõzõ év átlagkeresetének 70 %-a. Természetesen bruttó összegrõl van szó, TB járulékot nem, de adóelõleget táppénzbõl is vonnak.( ha nincs két év folyamatos munkaviszonyod akkor csak 60 %) http://www.legjob.hu/main.phtml?page=munkajogtar_read&id=46952

A táppénz alapja a jogosultságot megelõzõ év átlagkeresetének 70 %-a. Természetesen bruttó összegrõl van szó, TB járulékot nem, de adóelõleget táppénzbõl is vonnak.( ha nincs két év folyamatos munkaviszonyod akkor csak 60 %) http://www.legjob.hu/main.phtml?page=munkajogtar_read&id=46952

14 hetes vagyok, ha most elmennék táppénzre akkor kevesebb lenne a gyedem? 2009. janban szülök, elvileg az ezévi fizetésem számít majd.152. 000 a bruttó bérem. Mennyi lenne a gyedem? A táppénz tényleg befolyásolja? Vagy a tgyás összegét vagy vmit?

Legjobb válasz: Ez amúgy biztos? Két kérdéssel ezelõtt én majdnem ugyanezt kérdeztem, de ott azt mondta a válaszoló hogy nem befolyásolja. Akkor most nem értem. Én is 2009-ben szülök. de attól hogy táppénzen vagyok, a bejelentett fizum még ugyanannyi, mint az év elsõ felében...

Ez amúgy biztos? Két kérdéssel ezelõtt én majdnem ugyanezt kérdeztem, de ott azt mondta a válaszoló hogy nem befolyásolja. Akkor most nem értem. Én is 2009-ben szülök. de attól hogy táppénzen vagyok, a bejelentett fizum még ugyanannyi, mint az év elsõ felében...
Elõzõ válaszoló vagyok. Most beszéltem a könyvelõmmel, és azt mondta hogy nem számít bele a táppénz a gyedbe.
Nem befolyásolja. A szülés dátumát megelõzõ naptári évben meg kell lennie a 180 biztosított napnak. Ha idén végig dolgoztál, és nem voltál táppénzen, akkor most már megvan a 180 biztosított napod. Csak azokat a napokat nézik, amikor fizut kaptál, és így a tb-t fizették utánad. A táppénz alatt nem fizut kapsz, hanem táppénzt, így az után nem vonják le a tb-t. A gyermekvállalás támogatása címszó alatt kiválaszthatod a támogatást, hogy melyik érdekel: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34, 35161&_dad=portal&_..
Szia. Ha táppénzre mész, akkor a tavalyi évi bruttó fizetésed 70%-át kapod szintén bruttóban. Minusz adó(18%). A tgyás szintén ugyanez az összeg. A gyed is ugyanez, viszont maximalizálva van. Nem tudom a pontos összeget, de kb 85.000 Ft. Ebbõl viszont vonnak nyugdíjjárulékot is az adón kívül. Tehát ez Neked jóval kevesebb lesz, mint amit a babó 0, 5 éves koráig kapsz. És a konkrét kérdésedre válaszolva, nem számít bele a tgyás és a gyed kiszámításánál a táppénzes jövedelem. Remélem érthetõ voltam, és tudtam segíteni!
Azért befolyásolja, mert ha te 2009-ben szülsz, akkor a 2008-as átlagkeresetedet nézik, és ebbõl fogják a tgyást és a gyed-et is kiszámolni. Ha te 2008-ban táppénzen voltál, akkor a táppénzes hónapokban csak a kereseted 70%-át kaptad, így ebbõl fogják a tgyást és a gyed-et is számolni. Tehát kevesebb lesz az alap amibõl számolnak.
A sorrendet jól írtad.A tgyást a br béred után számolják ki.
Szia! Én is aug közepe óta vagyok itthon, de február végén szülök.jól mondta az elõzõ, a szülést megelõzõ egész év bruttó átlag jövedelmébõl számolják, ha jól tudom

Babát várok, és úgy tűnik, táppénzre kényszerülök... :o( Amit megkapok, az a brutto vagy a netto fizetésem 70%-a?

Legjobb válasz: A táppénzt úgy számolják, hogy a törzsbéred 70%-a. Tehát ha te mondjuk délután is dolgozol, és ilyenkor magasabb az órabér, a táppénznél ez nem számít, csak az az összeg, amennyire be vagy jelentve. A munkaszerzõdésedben benne van, hogy mennyi az órabéred. Na, úgy veszik, hogy napi nyolc óra, heti öt nap. Amit megkapsz, az a netto fizetésed 70%-a lesz. Legalább is amikor én táppénzen voltam, és kiszámoltam, akkor nekem úgy jött ki, hogy a netto 70%-át kapom, de persze lehet, hogy nálad máshogy lesz, mert én minimálbérre voltam bejelentve és az adómentes.

A táppénzt úgy számolják, hogy a törzsbéred 70%-a. Tehát ha te mondjuk délután is dolgozol, és ilyenkor magasabb az órabér, a táppénznél ez nem számít, csak az az összeg, amennyire be vagy jelentve. A munkaszerzõdésedben benne van, hogy mennyi az órabéred. Na, úgy veszik, hogy napi nyolc óra, heti öt nap. Amit megkapsz, az a netto fizetésed 70%-a lesz. Legalább is amikor én táppénzen voltam, és kiszámoltam, akkor nekem úgy jött ki, hogy a netto 70%-át kapom, de persze lehet, hogy nálad máshogy lesz, mert én minimálbérre voltam bejelentve és az adómentes.

Hogyan számolják ki a táppénzt a netto vagy a brutto bérből? Tényleg két hetenként fizetik ki éa ha elmegyek táppénzre mennyi idő még az elsőt kifizetik? Mikor szoljak a terheségről a munkahelyen?

Legjobb válasz: Biztos, hogy nem kéthetente fizetnek, legalábbis nekem nem így fizették. A táppénzt a jelentést követõ második hónapban kaptam meg. Nekem szerencsém volt, félidõs terhesen szóltam, de elõtte szabin voltam. Nem akartam túl korán szólni, mivel az elõtte való magzatomat elvesztettem, szükségem volt arra, hogy "biztosabb" legyen a dolog.

Biztos, hogy nem kéthetente fizetnek, legalábbis nekem nem így fizették. A táppénzt a jelentést követõ második hónapban kaptam meg. Nekem szerencsém volt, félidõs terhesen szóltam, de elõtte szabin voltam. Nem akartam túl korán szólni, mivel az elõtte való magzatomat elvesztettem, szükségem volt arra, hogy "biztosabb" legyen a dolog.
Bruttó bérbõl és nem kéthetente fizetik. Az lehet a félreértés oka, hogy az elsõ 15 napot a munkáltató fizeti, az az úgynevezett betegszabadság, a többit a tb, az a táppénz. De senki nem fizet kéthetente. Minél hamarabb szólsz a terhességrõl annál korábban leszel "védett", tehát nem rúghatnak ki.
Havonta fizetik. Szerintem a félreértésre az ad okot, hogy a legtöbb esetben (nem tudom, hogy mindig így van-e) két hetente kell leadni a táppénzes papírt. Tehát az orvos egyszerre csak két hétre ír ki, és kéthetente kell menni megint papírért.

Kismamák!? A táppénz a bruttó vagy a nettó jövedelmem 60%-a? (tudom 2 hét után 50%)

Legjobb válasz: Tehát ha 120 ezer a bruttó fizetésem akkor annak a 60 vagy 70 %ût kapom majd tehát: 72 ezer vagy 84 ezer. Jelenleg nekem másfél éve van munkaviszonyom. Hát nem tudom. :(

A kérdező hozzászólása: Tehát ha 120 ezer a bruttó fizetésem akkor annak a 60 vagy 70 %ût kapom majd tehát: 72 ezer vagy 84 ezer. Jelenleg nekem másfél éve van munkaviszonyom. Hát nem tudom. :(
A táápénu alapja a jogosultság évét megelõzõ év bruttó átlagkeresete. (egyszerûbben minden olyan jövedelem beleszámít ami után TB járulékot fizettél)A táppénz összege két éves folyamatos munkaviszony esetén 60 %, ha nincs két éves munkaviszony akkor csak 50 %. Mindehhez a magas bérûeknél még befigyel, hogy van a táppénznek napi kifizethetõ maximuma is.
Bruttó. Nincs 2 hét után 50% a táppénznél, amire te gondolsz, az a betegszabadság (15 munkanap), az 10%-al több, mint a táppénz. Veszélyeztetett terhességnél nincsen betegszabadság. A betegszabadságból ugyanaz a levonás, mint a munkabérbõl, így azt számolhatod úgy, hogy a nettód 70 (két év megszakítás nélküli jogviszony esetén) vagy 60 (két évnél kevesebb jogviszony esetén) %-a. A táppénz pedig ugyanezen szempontok szerint 60%, vagy 50%. A napi maximuma 6200 bruttó jelenleg.
Ja lemaradt, hogy a táppénzbõl csak szja-t vonnak, így azt a nettód alapján nem számolhatod, csak a bruttód alapján.
A fentiekhez csatlakozva lényeges, hogy ha kórházba kerülsz, vagy ambulánsan vagy kórházi ápolt (otthon alszol, de be kell menned kezelésekre, tehát felvesznek pár napra), azokra a napokra is 50%.
Nem, mivel másfél éve van munkaviszonyod, így a betegszabi nekwd 60%, a táppénz meg 50. Ha te rhesség miatt kerülsz táppénzre, akkor a betegszabi neked nem is jár. Így a 120 ezernek az 50%-a a bruttó táppénzed. Tehát 60 ezer. Ha adókedvezményt te kéred, akkor nettóban is ennyi.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!