Találatok a következő kifejezésre: A táppénzes a (112 db)

Ha beteg lettem, orvosnál kaptam táppénzes papírt, de a munkáltató úgy jelentett le, mintha dolgoztam volna (jelenléti ív) és nem adtam le a táppénzes papírt, akkor a munkáltatónak kiderülhet valahogy, hogy én amúgy táppénzre jogosult lettem volna?

Legjobb válasz: A rendszerben is benne szokott ez lenni. De sokan csinálják azt hogy betegen elmennek orvoshoz és nem kérnek táppénzt hanem vagy vesznek ki szabit vagy fizetés nélkülire mennek. Nagyobb cégeknél gyáraknál alapbért szoktak kapni. Ez így kissé bonyolult de ha van táppénzes papír akkor az alapján kell pénzt kapnod és akkor ha a munkáltató rendes bért fizet akkor a különbözetet vagy utalja vagy megoldja másképp. De táppénz alatt nem szabad dolgoznod még papíron sem, mert ez kiderülhet a rendszerbõl, ha csak a munkáltató nem úgy oldja meg hogy feketén számolja el és kp-ban vagy különbözetként jutalom néven kapod meg azt a pénzt.

A rendszerben is benne szokott ez lenni. De sokan csinálják azt hogy betegen elmennek orvoshoz és nem kérnek táppénzt hanem vagy vesznek ki szabit vagy fizetés nélkülire mennek. Nagyobb cégeknél gyáraknál alapbért szoktak kapni. Ez így kissé bonyolult de ha van táppénzes papír akkor az alapján kell pénzt kapnod és akkor ha a munkáltató rendes bért fizet akkor a különbözetet vagy utalja vagy megoldja másképp. De táppénz alatt nem szabad dolgoznod még papíron sem, mert ez kiderülhet a rendszerbõl, ha csak a munkáltató nem úgy oldja meg hogy feketén számolja el és kp-ban vagy különbözetként jutalom néven kapod meg azt a pénzt.
A kérdező hozzászólása: Értem, de milyen rendszerbõl derülhet az ki, hogy valakinek a kezébe nyomtak egy táppénzes papírt, amit aztán nem használt fel úgymond. Az OEP küld valamilyen tájékoztatást a munkáltatónak, hogy x és y most hivatalosan táppénzen van?

Ha csak írásban tudom értesíteni a munkáltatóm, hogy újra babát várok, és eltelik pár nap a GYED lejárta és a táppénzes papír postázása között, abban a pár napban kirúghatnak? (az új törvény szerint ugyebár. ) Köszi.

Legjobb válasz: Az új törvény július 1-én lép életbe, addig a régi szabályok az irányadók. És nem akkor szûnik meg a védelem, ha nem ér oda idõben a táppénzes papír, hanem akkor, ha nem értesíted a munkáltatót a babáról. Teljesen felesleges a táppénzes papírral egyidejûleg értesíteni, szólj neki hamarabb, írásban, vagy személyesen szóban.

Az új törvény július 1-én lép életbe, addig a régi szabályok az irányadók. És nem akkor szûnik meg a védelem, ha nem ér oda idõben a táppénzes papír, hanem akkor, ha nem értesíted a munkáltatót a babáról. Teljesen felesleges a táppénzes papírral egyidejûleg értesíteni, szólj neki hamarabb, írásban, vagy személyesen szóban.
Ja 9 vagyok. Még annyit, hogy jár neki mindkettõ, mert biztosított idõszaka van elõtte. Ha álláskeresésin lenne, akkor is biztosításban eltöltött idõrõl van szó.
Igen kirúghatnak táppénz alatt, csak nem egy veszélyeztetett kismamát. A jogszabály változása arról szól, hogy megszûnik a védettség a keresõképtelenség idõszaka alatt, és kismama esetében csak onnantól él, mikor bejelenti, visszamenõleg nem - tehát ha kirúgják terhesen, és még nem jelentette be, akkor bukta, mert ne védett. Csak onnantól védett, amikortól bejelenti. És 3 éves korig is csak akkor marad, ha nem veszi fel a munkát gyed után. Tudod táppénzen nem csak veszélyeztetett terhes kismamák vannak, így a jogszabály másokra is kitér - alapesetben szünteti meg a keresõképtelenség idejére a védettséget. Amúgy interneten tudsz utánanézni, számtalan helyen fentvan a jogszabály tervezete.
Táppénz alatt kirúghatnak? Ilyet még nem hallottam. Ennek hol tudok utána nézni? Egy veszélyeztetett kismamát kizárt, hogy táppénz alatt kirúgjanak. Ha felveszed a munkát, akkor igen, kirúghatnak, na de ha nem, addig nem. Ezt olvastam.
Július 1-tõl csak akkor nem rúghatnak ki a gyerek 3 éves koráig, ha fizetés nélküli szabin vagy. Ha felveszed a munkát, akkor kirúghatnak, megszûnik a védelem. Utolsó elõtti: "Ha véletlen kirúgnának táppénz alatt, akkor is jár majd Tgyás, GYED csak passzív. " Ez így nem pontosan igaz. Ha kirúgnak táppénz alatt, akkor tgyás akkor jár, ha 42 napon belül szülsz - de ekkor gyed már nem jár automatikusan! Ha a kirúgás és a szülés között 42 napnál több telik el, akkor már a tgyás sem jár automatikusan. Ilyen helyzetben annak, aki tgyást, és gyedet is akar, az álláskeresési támogatással lehet sakkoznia, hogy mindkettõ járjon, alapesetben ugyanis egyikre se lesz jogosult.
A kérdező hozzászólása: Köszi utolsó elõtti! :-) Ha telefonon beszélek a közvetlen fõnökömmel táppénz elõtt, az is elég? Utolsó : júli 1-tõl kirúghatnak gyes és táppénz alatt is. :(
Bocsi az offért, de milyen új szabály van július 1-tõl?
Mikor jár le a GYED? Elvileg a GYED lejárta elõtt 60 nappal írásban értesítheted a munkáltatót, hogy miután lejárt, mik a terveid. Vissza mész e dolgozni, szülsz e még egyet vagy GYES-re mész. Szólj , értesítsd a munkáltatót elõbb, ne a táppénzes papírral együtt, mert így koprrektebb szerintem Nekem április 26-án járt le a GYED, február közepén írtam, hogy a GYED lejárta után szeretném kivenni a szabit szülési szabiig, de nem lett volna elég, így abban maradtunk a munkáltatóval, hogy táppénz... Nem akartam erre a 2 hónapra megigényelni a GYES-t.Mire utalnák, le is mondhatnám. Júli elején-közepén szülök. Ha véletlen kirúgnának táppénz alatt, akkor is jár majd Tgyás, GYED csak passzív. Keress rá az OEP honlapján. Vagy GOOGle-ba írd be passzív GYED, Passzív TGYÁS. Én is körbe jártam minden lehetõséget, mindenre felkészülve, nehogy váratlan meglepi érjen....
Ja, bocs látom, csak írásban tudod - akkor értesítsd idõben. Nem kell megvárni a táppénzes papírt ehhez.
A kérdező hozzászólása: Sziasztok! Köszönöm az eddigi válaszokat! :) November közepére vagyok kiírva, így a bent lévõ szabadságok még nem elegendõek az "átmeneti" idõszakra, mert Júni közepéig tart a GYED-em. Akkor azt hiszem telefonon azért értesítem a közvetlen fõnököm, mielõtt elkezdem a táppénzt, biztos ami biztos. :)

Ha a könyvelönek viszem a táppénzes papirjaimat nem a munkahelyre adom le elöbb látok pénzt a tb-töl?

Legjobb válasz: Amennyiben táppénzen volt, úgy a munkáltatója részére kell leadnia az orvosi igazolását (táppénzes papírját). Ha a munkáltatója hozzájárul úgy küldheti közvetlenül a könyvelõnek, de ezt sok munkáltató nem veszi jó néven és a könyvelõk sem szeretik, ha az általuk könyvelt cégek minden munkavállalója közvetlenül hozzájuk jár. Javaslom, hogy egyeztessen a munkáltatójával. Ha közvetlenül annak adja le a táppénzes papírt, aki megküldi a TB felé, úgy valamelyest csökkentheti a feldolgozás idejét. Természetesen ha már beküldték a TB-be a papírjait, ott a kifizetés már a hivatali renden múlik.

Amennyiben táppénzen volt, úgy a munkáltatója részére kell leadnia az orvosi igazolását (táppénzes papírját). Ha a munkáltatója hozzájárul úgy küldheti közvetlenül a könyvelõnek, de ezt sok munkáltató nem veszi jó néven és a könyvelõk sem szeretik, ha az általuk könyvelt cégek minden munkavállalója közvetlenül hozzájuk jár. Javaslom, hogy egyeztessen a munkáltatójával. Ha közvetlenül annak adja le a táppénzes papírt, aki megküldi a TB felé, úgy valamelyest csökkentheti a feldolgozás idejét. Természetesen ha már beküldték a TB-be a papírjait, ott a kifizetés már a hivatali renden múlik.
Azért józan ésszel gondold végig. A könyvelõ nem veled áll szerzõdéses viszonyban, hanem a munkáltatóddal. Tehát te ne adjál neki megbízást semmire. A másik. A munkavállaló köteles munkavégzésre alkalmas állapotban, a munkáltató által közölt idõpontban és helyen megjelenni. Ha ezt nem teszi, akkor mulasztását igazolni köteles! A leadott orvosi igazolás egy igazoló irat. Miért kellene azt idegen helyen benyújtani? Nem a könyvelõ felé kell a mulasztást kimenteni, hanem a munkáltatónál. tgyl


Ha nem tudok elmenni a táppénzes papírért, később is átvehetem?

2 hetente szerdánként kell átvennem a táppénzes papírt, de nem tudok érte menni, mert csőtörés van nálunk, el kellett költözni Mamihoz, míg megcsinálják, és 200 km-re vagyunk, nem tudok csak úgy elugrani a papírért. Megkérhetem az asszisztent állítsa ki, és majd megyek érte mikor a következőért kellene menni?

Legjobb válasz: Szerintem lehet. De nekem a munkahelyen mindig idõben le kellett adni bérzárás elõtt, különben nem számolták el a napokat és nem kaptam volna táppénzt arra az idõre, amire nem adtam le táppénzes papírt.

Szerintem lehet. De nekem a munkahelyen mindig idõben le kellett adni bérzárás elõtt, különben nem számolták el a napokat és nem kaptam volna táppénzt arra az idõre, amire nem adtam le táppénzes papírt.
A kérdező hozzászólása: Én 2x 2 hetet adok le egyszerre, hogy azért ha kapok, akkor 1 havi táppénzt kapjak, ne 2 hetit, jobb ha 50.000 kapok, mint 25-öt.
Szerintem meg tudod vele beszélni de viszont a munkahelyen idõben kell le adni nálunk ha már 3napot késik nem számolják el a napjaimat volt már rá példa.
A kérdező hozzászólása: Nálunk nincs ilyen szigor a leadással. Na majd elmondom az asszisztensnek a gondom szerdán.

Táppénz? Ha valaki 2 éve dolgozik valahol és beteg lesz hogy van ez a táppénzes dolog? Kb 3 hét állomány

Legjobb válasz: Mármint mi hogy van? Elmégy orvoshoz, az kiállítja a táppénzes papírt, amit beviszel a munkáltatódnak, aki ennek alapján fogja számfejteni a béredet.

Mármint mi hogy van? Elmégy orvoshoz, az kiállítja a táppénzes papírt, amit beviszel a munkáltatódnak, aki ennek alapján fogja számfejteni a béredet.
A kérdező hozzászólása: úgyértettem hallottam valami olyan h.15 napot a munkáltató fizet többit az sztk.... mennyivel lesz így kevesebb a fizetés meg ilyenek?
Táppénzes papír eredetiben és a terheskiskönyv belsõ lapjának másolata, mindez ajánlottan feladva postai úton.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!
Én úgy tudom (én is ebben a cipõben járok), hogy a gyerkõc 3 éves koráig nem kötelesek visszavenni állományba, tehát táppénzre sem. Szóval elõször egyeztetned kell a céggel, hogy visszavesznek-e úgy, hogy táppénzre mész. Ez nem 100%, szóval azért még járj utána.
A kérdező hozzászólása: utána jártam, GYES helyett lehet táppénz :) GYED most fog lejárni.
MÁsodiknak - a táppénzbe a munkáltatónak nincsen beleszólása. Ha az orvos keresõképtelenséggel felvesz állományba, akkor táppénzen vagy - függetlenül attól, hogy visszavesznek aktív állományba vagy sem.

Holnap megyek a táppénzes papírommal a tb-hez. Mit kell vinnem magammal?

A munkáltatóm átküldte az els? 15 nap utána tbhez a papírjaimat, de hallottam olyat, hogy kell pl a nyudíjpénztár belépési nyilatkozata. Tud valaki segíteni?

Legjobb válasz: Szia tényleg kell az is, de ha van tagsági kártyád ugy emlékszem elég az is! Nekem se volt már meg a belépési szerzödésem! Na meg a szokásos iratok! Személyi, adokártya, tb kártya na meg a táppénzes papirok!remélem segitettem:))

Szia tényleg kell az is, de ha van tagsági kártyád ugy emlékszem elég az is! Nekem se volt már meg a belépési szerzödésem! Na meg a szokásos iratok! Személyi, adokártya, tb kártya na meg a táppénzes papirok!remélem segitettem:) )

Mit tudok tenni, ha a munkáltatóm nem küldi be időben a táppénzes papíromat?

Már nem az első eset és így ugye nekem csúszik a táppénz... 37hkm

Legjobb válasz: én személyesen vittem el a táppénzes papíromat.. és leadás után egy héttel meg is jött a pénz! beszéld meg te is a munkahelyeden! az én fõnökön örült a kezdeményezésnek, nem neki kellett vele bajlódnia :)

én személyesen vittem el a táppénzes papíromat.. és leadás után egy héttel meg is jött a pénz! beszéld meg te is a munkahelyeden! az én fõnökön örült a kezdeményezésnek, nem neki kellett vele bajlódnia :)
nem sokat esetleg beszélj a bérszámossal vagy azzal aki ezt intézi
Igen, valószínûleg gyorsabb ha magad viszed be. A munkáltatónak adnék egy fénymásolatot, de lehet nem is kell neki.
A kérdező hozzászólása: Már teljesen felesleges erre az 1 hónapra bevinnem, ráadásul a legközelebbi oep-"pénztár" 50 km-re van a lakóhelyemtõl. Csupán az a kérdés, hogy lehet ilyenkor perelni, ha tudom bizonyítani, mikor adtam le a papírt?
Sajnos nem sokat. Mondjuk attól is függ hogy te mikor adod le, nálunk meg van adva hogy adott hó 15-ig kell leadni mindent, amirõl azt akarjuk, hogy még abban a hónapban el legyen számolva. Államkincstár számfejt nekünk és õk 23.-a körül zárják a hónapot, nyilván ennyi idõ kell még ahhoz hogy minden bérjegyzéket, papírt kinyomtassanak, és megküldjék a munkáltatónak, hogy az következõ hó 3.-ig tudjon utalni. De ez TB kifizetõhelyes munkáltató, ha a tied nem az, akkor szerintem is jobban jársz ha te magad viszed be a táppénzes papírodat az OEP-hez (vagy beküldöd postán ajánlott elsõbbségivel).
Nem tudom lehet-e perelni, hívd fel az Oep-et, mi a teednõ ilyen esetben. Ott biztos megmondják.
nem kell beperelned, mert bevasalják a papírt a munkáltatón! az orvos lejelenti idõben, és keresik a cégtõl is a papírt, el nem tud veszni, de csúszás valóban van... én ezért vittem be személyesen. Ha meg már tényleg ilyen kevés van vissza, sztem ne bonyolódj bele egy perbe, lesz sok más egyéb teendõd :) 2-es voltam

Mikor mehetek orvoshoz a táppénzes papírért?

9+6 hkm vagyok, jövőhét szerdán dolgozok utoljára, így beszéltük meg a főnökömmel, mikor menjek a nőgyógyászhoz szakorvosi javaslatért és mikor a háziorvosomhoz, hogy kiírjon táppénzre? Viszont nehezíti a dolgot az hogy én jövőhét végén elköltözök a szüleimhez másik városba. Akkor most még itt intézzem el a táppénzt vagy a szüleimnél keressek új orvosokat és ott? Vagy ez teljesen mindegy?

Legjobb válasz: Arra a napra meg kell legyen minden, amikor az elsõ táppénzes nap lesz. ha péntektõl táppénzen szeretnél lenni, akkor szerezd be csütörtökig a nõdokitól a papírt, pénteken meg a háziorvoshoz kell elmenned. Az, hogy hol, azt tt tudod. Igen, ésszerûbb lenne a házidokihoz már az újhoz menni. A nõdokis igazolás jó ahol most laksz.

Arra a napra meg kell legyen minden, amikor az elsõ táppénzes nap lesz. ha péntektõl táppénzen szeretnél lenni, akkor szerezd be csütörtökig a nõdokitól a papírt, pénteken meg a háziorvoshoz kell elmenned. Az, hogy hol, azt tt tudod. Igen, ésszerûbb lenne a házidokihoz már az újhoz menni. A nõdokis igazolás jó ahol most laksz.
A kérdező hozzászólása: hát szerdán dolgozok utoljára akkor csütörtöktõl lenne az elsõ táppénzes napom? akkor viszont csak itt tudom elintézni mert szombaton költöznék csak haza és meg tudnám azt beszélni az itteni dokival hogy a táppénzt már az új címre folyósítsák? esetleg a munkáltatómtól kell még valamilyen papírt kérnem? csak hogy ne kelljen 400 km-eket utazgatnom ha valami papír elmaradt
A kérdező hozzászólása: meg még annyi hogy hány napnál nem szabad régebbinek lennie a javaslatnak? vagy azt nem nézi a háziorvos?
Meddig maradsz anyukádéknál? Ott is fogsz már lakni? Mert ha igen akkor felesleges ide menned a háziorvosodhoz. Ha ott is fogsz lakni akkor elmész ott a háziorvoshoz, azt nem tudom, hogy ideiglenesen is be kell jelentkezned e, én be vagyok ide ahol most lakom mert én sem akarok km-ket utazgatni. Az ottani háziorvos kikéri a régi orvosodtól a kártyádat és mehetsz hozzá, mert majd a táppénzes papírodért minden hónapban oda kell menned majd ahová jársz. Tehát ha a régihez mész akkor a régihez kell majd menned a paírért, ha pedig ahhoz ahol anyukád is lakik akkor oda kell majd menned a táppénzes papírért. Utána be kell vinned az oephez vagy a munkahelyedre és õk elküldik. Nekem csak az elsõt küldték el a foglalkoztatóival együtt, utána már én vittem be minden hónapban mert gyorsabb volt nekem így. Nõgyógyászt is jobb lenne ott keresned ahol lakni fogsz.
A szabikat nem adják ki elöbb?Nálam elöbb kiadták és utána táppénz.A mostani nõgyógyásztól kérj igazolást utána a mostani háziorvostól az elsõ táppénzes papírt és két hétre rá a következõt az új háziorvostól.nekem két hetente kellett menni a papírért és ha rám hallgatsz személyesen adod le az Oep-nél de elötte fénymásoltatni kell mert a munkáltatónak is kell egy példány én azt postán adtam fel mert többször elkutyulták és nem kaptam idõben pénzt.
A dokinak semmi köze ahhoz, hogy hová folyósítják a táppénzedet. Ha táppénzkifizetõ hely acéged, akkor õk utalnak, ha nem a területileg illetékes oep.
A szabikat nem kell, hogy kiadják, ha te nem akarod kivenni. Nekem is bent maradtak. Majd ha visszamennél dolgozni akkor jók lesznek. Én egybõl elmentem táppénzre, és nem 2 hetente, hanem havonta jártam a papíromért a háziorvoshoz, mindig akkor amikor voltam a nõgyógyásznál, mert õ adta a papírt amin rajta van, hogy veszélyeztetett terhes vagy és azt kell lefénymásolnod a háziorvosnak, hogy ha mennek hozzá felülvizsgálatra (havonta járnak minden háziorvoshoz és ellenõrzik a betegeket) akkor meglegyen nála.

Veszélyeztetett terhesként a táppénzes papírt a munkáltatónak kell leadni?

Ugyanúgy mint a sima táppénzes papírt vagy itt más a helyzet?

Legjobb válasz: Én szinte végig veszélyeztetett voltam. Minden hónapban ez volt a menet: nõgyogyinál kértem papírt, amivel el kellett mennem a háziorvoshoz, aki kiállította eszerint a táppénzes papírt, amivel mennem kellett a munkáltatóhoz..Jó kis rohangálás volt nem mondom...úgy hiányzott mint púp a hátamra... :/

Én szinte végig veszélyeztetett voltam. Minden hónapban ez volt a menet: nõgyogyinál kértem papírt, amivel el kellett mennem a háziorvoshoz, aki kiállította eszerint a táppénzes papírt, amivel mennem kellett a munkáltatóhoz..Jó kis rohangálás volt nem mondom...úgy hiányzott mint púp a hátamra... :/
2.! Neked nem azért kellett a nõgyógyitól külön a háziorvoshoz menni, mert magán nõgyógyászhoz jártál? Én sztk-s rendelésen voltam és ott egybõl kaptam a táppénzes papírt.
Ugyanúgy a munkáltatónak, mint a sima táppénzes papírt!
Nem..én is SZTK-ba jártam...
Ó.. akkor nem értem. Talán ez is orvos- vagy városfüggõ. :S
Én is a nõgyógyásztól kapom a táppénzes papírt... Igaz megkérdezték tõlem ki vegyen táppénzre? Õk vagy a háziorvos...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!